Matig sallad med senapsdressing på utflykt till Svartsö i Stockholms skärgård

Höstuflykt med båt

I onsdags, när det blåste som bäst, packade jag ner lite god lunchmat i min mini-Wonderbag och så tog vi Waxholmsbolagets båt Skärgården ut till Svartsö.

Ingen av oss hade tidigare varit på denna vackra ö som ligger 2½ timmars båtresa från Strömkajen, men det blir absolut fler besök.

Nu och fram till den 9 december kan man använda SLs månadskort på Waxholmsbolagets skärgårdsbåtar, så passa på att göra en tur om du har möjlighet, det är fantastiskt vilken natur vi har så nära inpå storstan.

När vi lagt till vid den stormpinade bryggan så var det bara några meter till Svartsö lanthandel, den trevligaste butik jag besökt på många år.

Svartsö Lanthandel

Här fanns verkligen det mesta man kan behöva, väldigt fin service till de 70-talet bofasta och till alla turister.

Vi hade med en sallad till lunch, men här kunde vi handla på oss godsaker även till middagen, eftersom eftermiddagsbåten inte skulle vara tillbaka i Stockholm förrän 18.30.

Det blev rökt lax, coleslaw, hummus och ö-odlad persilja, perfekt och enkel middagsmat.

Swea Sandö vid Boda Brygga

Middag inhandlad på Svartsö Lanthandel

Vi fick också en karta över ön av den trevliga affärsinnehavaren, så vi gav oss iväg in mot insjöarna i jakt efter lite lä till vår lunch.

Den fina grusvägen som går runt ön var bara den värd en resa, där den snirklade sig mellan vackra hagar med kor och får varvat med avsnitt av rena trollskogen.

Jag i trollskogen

Vi hittade efter en bit en stig som gick in i skogen där Storträsk skulle ligga enligt kartan.

Mycket riktigt hamnade vi efter ett tag på en väldigt vacker klippudde där vi dukade upp vår lunch.

Regnmolnen hopade sig just då, men när vi ätit klart kom solen fram igen och värmde upp oss ordentligt.

Badklippa vid Storträsk

Till lunch hade jag gjort varsin matig sallad med lagrad Prästost, rökt hamburgerkött, ugnsbakade rödbetor, svarta bönor, tomater, äpple, gurka, paprika och en senapsdressing med lite nyplockade lingon som garnityr.

Wonderbag blev väldigt bra till sittkudde på den kalla stenen när jag packat upp maten och den går också att använda som ryggsäck, kom jag på när vi gick tillbaka till bryggan.

Där passade vi på att ta den lilla båten Swea Sandö som gick tidigare till Boda Brygga, så vi fick prova på lite öluffning.

Efter den något gungiga färden njöt vi av en god middag i eftermiddagssolen innan vi sen hoppade på Skärgården och åkte in till Strömkajen igen.

Senapsdressingen till salladen gjorde jag på syrad grädde från Arla som jag nyligen hittat i butikerna, den är väldigt god och användbar till både kalla och varma såser och stuvningar.

Syrningen gör grädden snällare mot magen, den tillför fina mjölksyrebakterier, tillsammans med bönorna i salladen fick vi en bra dos av pro/prebiotika.

Vill du hellre ha recept på en senapsdressing utan mjölkprodukter, så byt bara ut den syrade grädden mot olivolja.

Dukat för picknicklunch

Senapsdressing

1 dl syrad grädde eller smetana

1 msk osötad, grov senap

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Rör ihop senapen med salt och peppar, blanda i grädde och vinäger, smaka av om du vill ha mer syra.

Servera till sallad eller blanda med kokt, avsvalnad blomkål, det är också riktigt gott.

Här nedan fick Wonderbag agera fotomodell på de fina solstolarna utanför Svartsö Krog och Logis Glampingtält nere vid havet, där man kan uppleva campingliv DeLuxe.

Vill du ha fler enkla mattips för att underlätta din vardag?

Då får du gärna köpa mina kokböcker eller gå med i den nya matplaneringstjänsten CookEat, där jag nu börjat bidra med recept.

Glampingtält hos Svartsjö Logi

Mini-Wonderbag vid havet

Savoykåldolmar med kantareller och kikärtor

Tävlingsmat

Tidigare i sommar så skapade jag ett tävlingsrecept till Plantable Cooking Contest.

Det är Vegetariska Kockars Förening som ligger bakom tävlingen och jag blev inbjuden att delta när jag var med på Gastro Nord i våras.

Mitt bidrag tog sig inte hela vägen fram till finalen, som går av stapeln på Loka Brunn i Grythyttan nu i helgen.

Så idag får du istället ta del av receptet som jag kan lova blev riktigt gott, det här är min typ av vegetarisk husmanskost.

Receptet är gjort för 10 personer eftersom kåldolmarna skulle bedömas av en stor jury, men minska det bara till hälften om du vill.

Annars passar kåldolmarna bra att frysa in om du vill njuta av dem i vinter.

Vill du ha tips på fler av mina rätter med kikärtor och andra baljväxter?

Då hittar du här min senaste bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Den har glädjande nog blivit nominerad till Publishingpriset i kokboksklassen i år, vinnarna i den tävlingen tillkännages den 7 november på Berns.

Savoykåldolmar fyllda med kantareller och kikärtor 10 port

2 liter färska kantareller

1 liter kokta kikärtor

2 dl finhackad gräslök

2 dl finhackad persilja

1 dl linfrön

2-3 msk pressad citron

Ca 1-2 tsk salt

Ca 1 tsk nymald peppar

½ dl rapsolja till stekning

20 jämnstora blad från 3 savoykålshuvuden

Blötlägg och koka kikärtorna så de har en fast kärna, gärna dagen innan serveringen.

Jag tillagar dem i långkokningsbagen Wonderbag, det spar energi och ger välkokta kikärtor som ändå behåller sin fasthet.

Koka upp kikärtorna i saltat vatten under lock i 10 minuter. Ställ ner på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Låt tillagas på eftervärmen i 3-4 timmar, smaka av om de är lagom kokta.

Häll upp i durkslag, spola av med kallt vatten och låt rinna av. Blötlägg linfröna i kallt vatten ½ timme, låt rinna av.

Stek svampen i oljan fem minuter, så den får lite färg, rör om under tiden. Blanda ner citronsaft och kryddor, låt saften koka in i svampen.

Krossa kikärtorna med en gaffel eller potatisstöt så de blir mosiga och blanda med svampen.

Ta från värmen, tillsätt gräslök, persilja och linfrön, rör om väl och smaka av om det behövs mer kryddor eller citron. Låt svampröran svälla en stund.

Koka upp vatten med salt i en stor gryta, ca 2 tsk per liter.

Skär bort stocken på kålhuvudena och förväll i ca 10-15 minuter, spola av i kallt vatten.

Lossa bladen försiktigt och skär ut den grova mittnerven så blir bladen plattare och lättare att forma till jämna kåldolmar.

Låt dem rinna av på en handduk, lägg på skärbrädan och skär bort kanterna så de blir kvadratiska.

Forma svampröran till avlånga ägg och lägg mitt på kålbladen.

Vik in kanterna och rulla ihop till en tunn och fast kåldolme och knyt om med ett långt gräslöksstrå.

Slaka först gräslöksstråna genom att hälla över kokande vatten och låta dem ligga och dra i en minut.

Lägg kåldolmarna i en ugnsfast form, pensla med rapsolja och baka i ugnen på 150 grader i 20 minuter.

Lingonäpplen med timjan

3 dl Saxhyttegubbens 100% Lingon

4 kvistar timjan

2 fasta äpplen

Skala och skär äpplena i jämna tärningar. Reducera lingondrycken tills hälften återstår, vänd ner äppeltärningarna.

Låt vätskan koka in i tärningarna och lägg ner timjankvistarna mot slutet av kokningen.

Låt svalna och ställ i kylen att kallna innan serveringen.

Grön ärtcrème med Öländska Bönchips

Grön ärtcrème med Öländska Bönchips Naturell

3 dl förvällda gröna ärtor

2 dl blötlagda cashewnötter

Ca ½ tsk salt

Lägg nötterna i blöt i kallt vatten över natten. Låt rinna av väl och mixa tillsammans med ärtor och salt till en slät röra.

Ställ i kylen en stund så smakerna utvecklas. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Skeda över i en spritspåse med slät tyll och spritsa på tallrikarna, stick ner bönchips i sidan.

Garnera med lingonäppeltärningar, timjankvistar och lägg på två kåldolmar per person.

Fjällkantareller i Jämtland

Mer om hälsoresan till Makrigialos på Kreta

Hamnen i Makrigialos

En resa fylld med harmoni

Nu börjar oktober närma sig, då är det äntligen dags för årets harmoniresor till Kreta och den lilla fiskebyn Makrigialos.

Jag och Therese Renåker arrangerar för andra året i rad den typ av hälsoresor som vi själva skulle vilja åka på.

Nu har du chansen att boka någon av de sista platserna den 11 oktober med avresa från Arlanda.

Här kan du läsa mer på vår hemsida Harmoniresor.se, här hittar du direktlänk till resans pris och bokningssidan.

Du kan också läsa mycket mer om våra tankar kring vår typ av hälsoresor i de olika länkarna högst upp på hemsidan.

Här finns ett inlägg om förra årets två veckolånga resor som jag skrev här på bloggen, med recept på en mycket god rödbetscrème som vi lagade tillsammans.

Stranden vid favoritrestaurangen Golden Beach

Här nedan följer en del av det vi tänker oss att erbjuda under veckan, utan alltför fasta hålltider. Här kommer att finnas utrymme för variation i både tid och innehåll beroende på väder, vind och vad våra medresenärer önskar.

Första dagen kommer vi att ta en gemensam tur genom byn så ni får chans att orientera er och hitta till de favoritställen Birgitta upptäckt på de senaste årens resor till den lilla fiskebyn.
Då finns också möjlighet att handla lite matvaror och dryck om du själv vill laga lite av din mat hemma i lägenheten på trivsamma hotell Villea Village.

Min hotellfrukost på Villea Village

Promenaderna och samtalen
Den som är morgonpigg av sig får gärna följa med Birgitta till havet för barfotapromenader i vattenbrynet medan solen går upp över bergen. Promenaden inleds med ett kombination av lätt gymnastikprogram med mjuka rörelser där leder och muskler får en lugn start på dagen och en lättare egenmassage för att stimulera och få igång lymfsystemet.

Den som istället är kvällsmänniska får gärna kvällsstrosa genom byn med Therese eller göra henne sällskap i den ljumma kvällen med stora tekoppen och småfilosofiska samtal om livets stora frågor.

Varje dag träffas de som vill en stund i frukostmatsalen, vid poolen eller var helst vi känner för att vara för goda samtal kring det viktiga i våra liv; maten, hälsan, livet och hur vi lyckas få harmoni i vår ibland alltför stressade tillvaro.

Här finns chans att samtala, diskutera och få svar på många egna frågor och funderingar men vi kommer att fördjupa oss lite extra i stress/återhämtning, våra hormoner och lymfsystemets betydelse för välmåendet.

Aspros Potamos-dalen

Bergen och grottorna
Beroende på deltagarnas önskemål ger vi möjlighet till ett antal olika utflykter utanför byn.
En morgon styr vi kosan upp i bergen istället för promenaden i vattenbrynet. Det blir en lugn promenad på kuperade men lättgångna stigar. Uppe i den bördiga Aspros Potamos-dalen har bergsborna arbetat med odling i flera århundraden.

En del av de grottbostäder som användes när de kom ner till havet för att ta hand om sina olivlundar och grönsaksodlingar är idag förvandlade till unika hotell för den som uppskattar det totala lugnet. Vi njuter av friden, utsikten och den klara morgonluften, den som vill avslutar med ett uppfriskande dopp i havet eller poolen.

Vi besöker på den promenaden konstnärsparet Makis och Maria som renoverat ett av de gamla grotthusen där de idag har sin atelje Stausa. Vi får se hur de förvandlat drivved och gamla bruksföremål till vacker konst och höra dem berätta om sitt liv på den rofyllda gården.

Maria och Makis

Maria och Makis utanför sin grottbostad

Myrto Botsari, som driver ett av grotthotellen i dalen, är även silversmed. Hon har en butik fylld av traditionellt och modernt kretensiskt konsthantverk, bland annat keramik och vackra smycken.

Den som vill får gärna följa med och besöka butiken och höra Myrto berätta lite om det kretensiska hantverket och sin uppväxt i en grottbostad i den lugna dalen.

Aspros Potamos

Bergsbyn Pefki ligger ovanför Aspros Potamos-dalen och blir ett av veckans två utflyktsmål på fyra hjul. Här får vi en fantastisk utsikt över dalen och Medelhavet. Vi vandrar runt i den lilla byn där tiden stått still.

Middagen intar vi sen tillsammans på den lilla tavernan Piperia. Uteserveringen skuggas av ett fantastiskt, hundraårigt rosépepparträd som gett tavernan dess namn.

Restaurang Piperia i Pefki

En annan dag tar vi en förmiddagstur upp till bergsbyn Agios Stefanos där vi äter en gemensam lunch på tavernan vid torget. Den som vill promenerar sen runt i den lilla byn på egen hand.

I de trånga gränderna finns både en mycket vacker kyrka med utsikt över den Libyska sjön och ett observatorium. På eftermiddagen åker vi genom den bördiga dalen ner till byn för att njuta av ledig tid vid poolen eller havet.

Laga mat

Grekisk grönsaksgryta, klicka på bilden så kommer du till receptet

Eftersom vi är matintresserade och gissar att våra medresenärer också är det kommer vi en dag att bjuda på en lunch vid poolen med några av hotellets specialiteter till grillad souvlaki. Vi förbereder dagen innan en del av tillbehören, både varma och kalla rätter tillagade på lågkolhydratvis.

Vi delar då upp oss i mindre grupper, deltagande är som alltid helt valfritt, med Birgitta som guide i smakernas värld.

Makrigialos, Kreta…

Stränderna och havet

Kring Makrigialos finns flera lugna stränder dit vi kommer att göra små utflykter. Eller om du hellre besöker dem själv och njuter av en lugn dag i enskildhet, valet är ditt.

På Diaskari-stranden, ett par kilometers kuperad promenad från hotellet, har det funnits bostäder ända sen 1600 f kr. När man väl tagit sig ner för den branta backen till havet kan man sen tillbringa några njutbara timmar med att bara vara, lapa sol, bada i det kristallklara vattnet, ta något svalkande att dricka eller äta en lunch på grekiskt vis i skuggan av de stora tamariskerna.

Turkosa havet

På andra sidan byn, bortom den lilla fiskehamnen, ligger den mycket lugna stranden Kalamoukania med turkosblått vatten. Här består stranden av småsten istället för sand och det är lite djupare än vid byns övriga badplatser.

Stranden skuggas även här av stora tamarisker, perfekt för den som vill tillbringa en hel dag vid havet. Här finns också en liten taverna med grekiska specialiteter.

Kretensisk folkdans på The Olive Tree

Utelivet
Den lilla fiskehamnen i Makrigialos är en samlingspunkt på kvällarna för byborna och en del turister. Här finns några små, mysiga barer och fina fiskrestauranger.

En kväll får vi här uppleva en genuin kretensisk afton på restaurang The Olive Tree, med traditionell musik och dans.

Det här är långt ifrån forna tiders grisfester för den som upplevt en sån i charterns ungdom. Under kvällen samlas byns invånare vid restaurangen för att umgås och delta i dansen, sammanhållningen är stor i den lilla fiskebyn. Här möts gammal och ung över ett glas raki och goda mezerätter, såväl byns präst som äldre damer och ungdomar låter sig väl smaka.

Det finns annars inte så mycket till uteliv för nöjeslystna nattsuddare i byn, så kudden kan få sällskap rätt så tidigt på vår njutresa. (Säger Birgitta. Therese menar att kvällarna kan bli sena trots allt, i kraft av trevligt sällskap och härliga samtal. Ett begränsat uteliv kan ge ett desto rikare inre liv.

Jag och Therese Renåker i Makrigialos 2017

Turkisk kycklinggryta och hotelltips i Alanya

Kycklinggryta med pumpa på picknick i Wonderbag

Picknickmat

Nu har vi inte många dagar kvar på vår vintersemester i Alanya, vi har slut på de 90 dagar man kan vara här utan visum.

Vi delar upp våra långsemestrar på tre resor på en månad vardera, jag har ju en hel del jobb med kokböckerna att ta hand om hemma i Sverige mellan varven.

I vinter har vädret varit fantastiskt här, på våra 15 år vid Medelhavet har vi aldrig upplevt att det varit så varmt och fint som i år.

Det har blivit en del utflykter, då brukar jag ta med antingen varm eller kall mat i min mini-Wonderbag.

Dagens lättlagade kycklinggryta blev en god lunch på stranden utanför Alanya, den höll sig riktigt varm i den ugnsfasta glasform med lock som jag tog med i Wonderbagen på bussen.

Den här grytan är snabblagad på mört kycklingbröst och pumpa, så den kokade jag klart på spisen.

När vi sen skulle åka iväg så hällde jag över den i ugnsformen och värmde på i ugnen i 20 minuter, på med locket och sen ner på ett underlägg i Wonderbag.

Du kan förstås göra en dubbel sats av grytan och låta den lagas klart direkt i en större Wonderbag som du tar med på utflykten.

De små har praktiska bärhandtag, men den större brukar jag bära med mig i en kasse, typ IKEAs.

Kycklinggryta med pumpa 2 port

300 g kycklingbröst

300 g pumpa

2 dl kokosgrädde eller vanlig grädde

10 cm av det vita på en purjolök

1 vitlöksklyfta

½ pressad citron

1 msk gul curry

1 msk gurkmeja

Salt och peppar

25 g smör till stekning

Skär kycklingen och pumpan i tärningar, ca 3×3 cm och strimla purjo och vitlök.

Bryn allt i smöret i en stekpanna så det får lite färg, krydda med curry, gurkmeja, salt och peppar.

Häll över grädden och citronsaft och koka upp, låt grytan puttra i 15 minuter, rör då och då.

Smaka av om du vill ha mer sälta, syra eller hetta.

Servera med en grönsallad, jag hade med bladpersilja på vår utflykt.

Här en annan utflyktsbild uppe vid Borgen i Alanya, du hittar recepttips på min burksallad här.

Sallad i burk på picknick med Wonderbag

Så det var dagens recept och lite Wonderbagreklam, du har väl kanske sett att jag jobbar som Sverigeambassadör för den sydafrikanska långkokningsbagen.

Jag är väldigt restriktiv med vem/vad jag gör reklam för, det ska bara vara för sånt som jag själv står för och tycker om.

Därmed över till hotelltipset i Alanya, det är också något som jag verkligen kan rekommendera efter att ha bott där ett flertal gånger.

Vi hyr sen 5 år en privat lägenhet när vi är på våra vintervistelser, och när vår danske hyresvärd är här när vi kommer så tar vi in på hotell några nätter så vi kan träffa honom innan han reser hem.

Vi har testat några olika hotell under de här åren, men det vi fastnat riktigt för är Kleopatra Atlas Hotel, som ligger vid Damlatasgrottan helt nära havet.

Det är ett barnfritt All Inclusive-hotell med ett fint Spa och hamam i källaren, så det är väldigt lugn och skön miljö.

Jag som alltid lagar vår mat när vi är här i Alanya annars, tycker att det kan vara riktigt avkopplande att bo på ett sånt här hotell ibland.

Just Atlas har dessutom den absolut godaste buffémat jag stött på här i Turkiet, riktigt vällagad och god husmanskost med en stor variation på sallader, mezerätter och desserter för den som gillar det.

Priset är likaså helt suveränt, nu på vintern betalar vi drygt 300 kr för ett dubbelrum en natt, med all mat och dryck som ingår.

Så ska du ner till Alanya i sommar kan det ju vara nåt att testa om du, liksom vi, flyger reguljärt.

Här nedan några av hotellets egna bilder, jag har inte tagit några själv när vi bott där eftersom jag tar total semester såna gånger.

Jag är absolut inte sponsrad av hotellet utan vill bara sprida det här fina boendet och deras goda mat till mina läsare.

Kleopatra Atlas Hotel, Alanya

Kleopatra Atlas Hotel, Alanya

Stroganoff med kycklingkorv

Hej & gokväll på er! Sportlovsveckan lider mot sitt slut och vi rundar av med en riktigt god middag innan skolväskorna ska packas, kläder plockas fram och veckan ska planeras. Vi har ju haft helt underbart väder för att vara sportlov. Riktigt mycket snö har kommit och kvicksilvret håller sig under nollan trots att solen skiner, underbart vinterväder. Och mer snö verkar vi få också.

Måste dock komma ihåg att köpa hem Skillingarydsalva till Broncos tassar… Herregud så han ser ut efter bara tio minuter i snön. Stora isbollar under tassarna, mellan klorna. Inte alls skönt att gå på då de spänner ut huden emellan. Då är skillingarydsalvan oumbärlig. Jag stod ju o höll i den i fredags inne på citygross men måste fått nåt hjärnsläpp för den kom inte med hem i alla fall… Salvan smörjer man bara på innan man går ut och den lägger sig som en skyddande hinna så ingen snö fastnar i allt hår han har mellan tårna. 😉

Från tass-salva till söndagsmiddag. En variant på korvstroganoff fast här med kycklingkorv istället. Jag tycker den passar just extra bra till grytor då den är lite fastare i konsistens än vanlig falukorv, riktigt god!

Såhär gör jag den;

6 port

Det här behöver du :

1 kg kycklingkorv (jag använde 2 förp Kronfågel kyckling, middagskorv)

2 gul lök

2 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

1 tärning hönsbuljong

2 msk tomatpuré

1/2 dl ketchup

3 dl grädde

Vitpeppar

Salt

Persilja

Chiliflakes

GÖR SÅHÄR :

Skär korven i strimlor. Hacka löken och bryn allt i stekpanna med smör eller olja. Tillsätt vatten, buljong, ketchup och grädde. Krydda med vitpeppar. Låt småputtra på låg värme ca 15 minuter. Smaka av. Toppa med färsk persilja, chiliflakes och servera med basmatiris.

Ha en fortsatt fin söndagskväll. Vi hörs imorgon igen. KRAM

48 timmar
Hej på er! Förra veckan bestämde jag mig för att köra en lite längre fasta igen. Tanken var först att köra en 24-timmars… men det kändes så lätt så det slutade med att det blev en 48-timmars fasta. Nytt rekord för min del som tidigare som längst fastat i 43 timmar. Denna gång kändes det otippat […]
Om boken ”Låt bönor förändra ditt liv” och recept på bönsallad

Böneffekt och reklam för goda saker

Du har väl inte undgått att läsa i allehanda tidningar och sociala medier om nyttan av att äta bönor?

Efter att ha varit riktigt skeptiskt inställd till bönorna, så har jag nu krupit till korset och ändrat åsikt.

Jag håller som bäst på att återigen förändra mitt liv, så här kommer nu mitt första blogginlägg om det.

Den här gången är det med hjälp av tips och råd från Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bok ”Låt bönor förändra ditt liv”

Klicka på bilden så kan du läsa mer och beställa boken på Adlibris…

Jobblunch med Lars-Erik på Stenhusmagasinet i Säffle…

Lars-Erik, som jag just nu skriver en ny kokbok med, försökte i vintras övertyga mig om alla hälsofördelar som följer i bönornas spår.

Men det var först efter att jag läst boken som jag började tänka om ordentligt.

Jag blev också mycket inspirerad av att förra helgen träffa, lyssna på och prata med Patrik och hans sambo Maria under LCHF-campingen i Säffle.

De har lyckats förändra sina liv helt och hållet tack vare att lägga till lite bönor i kosten.

De flesta bönor innehåller en hög andel resistent stärkelse, en form av kolhydrater som inte tas upp förrän i tjocktarmen, där de blir till mat till de goda bakterier som lever där.

En bra tarmflora pratas det väldigt mycket om idag och hur viktigt det är för att immunförsvaret ska fungera optimalt.

Nu visar den här boken att det även är bra för diabetiker och att bönor därmed kan ingå också i en lågkolhydratkost, typ LCHF.

Bönsallad, ägg och smör…

Precis som Annika Dahlqvist genom sin föreläsning i Östersund för 8 år sen fick mig att lägga om kosten helt, så har Patriks historia och engagemang nu fått mig att göra ytterligare en förändring.

Du som följer inläggen härinne har kanske sett att jag gjorde en stor förbättring av min hälsa även för 1½ år sen, när jag började lägga till benbuljong i min vardag.

Värken och stelheten i höfter och axlar har nästan helt försvunnit, så nu kändes det som ett bra läge att arbeta vidare på att stärka min kropp.

Ägg, smör, bönor, makrill till brunch…

Under de sex veckor som jag nu lagt till 1-1½ dl bönor (fördelat på tre mål) i min dagliga mat så har det hänt en hel del positivt.

Jag började lite försiktigt med ett par matskedar tillsammans med maten, efter en vecka hade magen vant sig och mådde gott.

De nattliga värmeböljor, vallningar, som följer i klimakteriets spår har upphört, jag fick dem för ca 2½ år sen när jag fyllt 53.

Krypningarna och kramperna i min nervskadade fot som jag drogs med på kvällarna är också borta.

En annan positiv följd är att den vätska jag samlat på mig under det senaste året runnit av mig, jag har blivit lite slankare och fastare i kroppen på kuppen.

Den hjärndimma som förut, trots ett högt fettintag, kunde bli lite besvärande när jag var tom på bränsle är borta, nu är jag fylld av energi i många timmar.

Jag har också fått betydligt mer ork till långa promenader, känner mig starkare i både ben och kondition.

Patrik och Maria har styrketränat mycket under den tid de ätit bönor, det har också en väldigt positiv effekt på blodsockret och insulinet.

Här kan du läsa en artikel om boken i senaste Allas och om Maria som gått ner fantastiska 40 kilo med hjälp av bönorna.

Här en artikel om paret i Laholmstidningen, där jag också lånat bilden.

Patrik Olsson och Maria Ahlgren. Foto Johan Svensson, Laholmstidningen

Eftersom jag har fibromyalgi passar lugna sjukgymnastikrörelser och stärkande långpromenader i skog och mark bättre än tung styrketräning.

Att vistas i skogen är inte bara motion för mig, det är väldigt bra även för själen.

När jag var i Säffle bodde jag riktigt bekvämt mitt ute i naturen, på vackra Krokstad Herrgård.

Jag på Krokstad Herrgård…

Campingliv tillsammans med många andra i stugor är inte riktigt min grej, så det var fint att det fanns ett så här bra alternativ i närheten av Duse Udde, där de flesta långväga gäster bodde.

Eftersom jag var i Säffle som representant för Huså Bröd som bakar min frökex, så blev det tidigt i säng på kvällarna.

De nya smakerna på frökexen var uppskattade…

Jag är också sen några år Sverigeambassadör för Sydafrikanska Wonderbag, det var väldigt roligt att få visa upp den klimatsmarta långkokningsbagen för så många intresserade.

Det är mycket givande för mig att prata med alla bloggläsare och andra matintresserade under såna här dagar.

Men det tar också på krafterna så ordentligt med mat och nattvila är nödvändigt för att jag ska orka med de långa dagarna, så nattsudd går bort.

Jag njuter istället för fullt av tidiga morgnar med en lugn promenad och en lång frukost, Krokstads egenhändigt rökta skinka smakade ljuvligt.

Hotellfrukost på Krokstad Herrgård i Säffle

Grillat ankbröst med bönsallad, syrade rödbetor, avokado, oliver och fetaostsmör…

Vill du läsa mer om LCHF-campingen så titta in här hos Marie Norder-Aspholm för en recension av de 10 föreläsarna i inlägget LCHF Event 2017 – det bästa någonsin.

Jag håller med Marie, eventet höll mycket hög klass med en bra bredd på ämnena.

Jag brukar ha svårt att lyssna på så många föredragshållare men den här gången var öronen på helspänn.

Ann Fernholm föreläser i Säffle…

Bönsallad med fetaost på Grön Ko i Säffle…

Jag lagade under mina många år som kock olika bönsallader och röror som serverades på restaurangernas lunchbuffé, så nu är det riktigt roligt att friska upp dem ur minnet.

Idag får du recept på den bönsallad jag och Lennart oftast ätit under den här tiden och några inspirationsbilder på vad vi ätit den till.

Lennart har också blivit slankare under de senaste veckorna och fått mer ork, så vi har tagit långa promenader runtom i Stockholm, ofta med picknicklunch på någon vacker plats.

Jag serverar ofta salladen kall tillsammans med maten, ca 2-3 matskedar per måltid.

Häromdagen stekte jag bönorna med strimlad lök och bacon, det blev ett gott tillbehör till en sallad med viltfångad lax.

Bönsalladen är också god som smaksättning i en köttgryta, soppa eller bara blanda ner i en äggröra.

Den nötfrukost vi ätit under de senaste åren har nu blivit halverad och istället fått sällskap av bönor och ägg, vi håller oss mätta länge på det.

För mer böntips så finns det en del recept i boken, fler kommer förstås även från mig framöver.

Ägg, bönsallad, nötter och smör, god frukost till kaffet en kulen julimorgon…

Bönsallad

1 tetra ekologiska svarta bönor à 380 g

1 dl mild ajvar relish, stark om du gillar hetta

2 msk kallpressad olivolja

1 msk äppelcidervinäger

ca 1 tsk örtsalt

ev 1 dl mjölksyrade grönsaker, jag tycker rödbetor är godast

Häll upp bönorna i ett durkslag, spola av lagen i kallt vatten och låt rinna av väl.

Blanda ajvar, ev mjölksyrade grönsaker, olja, vinäger och örtsalt i en bunke.

När jag gör salladen utan de mjölksyrade grönsakerna så serverar jag en sked till maten istället.

Vänd ner bönorna i dressingen, sleva upp i en burk och förvara i kylen.

Jag varierar salladen med kidneybönor och kikärtor, ibland blir det pesto som smaksättning istället för ajvar.

Viltfångad lax med bönor och bacon…

Grillad kyckling med ost/bönsallad…

Kalvsylta med bönsallad och majonnäs…

Böngryta med kalkon, fetaost och oliver…

Wonderbag-picknick på Waldemarsudde…

Jag tar ofta med maten ut på picknick i min mini-Wonderbag, som bilden ovan från Waldemarsudde förra söndagen.

Den fungerar både som varmhållare för en gryta eller som kylbag till kycklingen, som på bilden lite längre upp.

Klicka på bilden nedan så hittar du recept på en mungbönssallad som jag lagade i Wonderbag i vintras, då jag först blev tipsad om bönornas hälsosamma effekt av Lars-Erik Litsfeldt.

Den varsamma tillagningsmetoden gör att bönorna behåller sin spänst, bra för oss som har svårt för mjöliga bönor.

Ann Fernholm bjöd på min sallad vid Smarta Diabetikers event för Kostfonden i våras.

Lämna gärna ett bidrag till Kostfondens forskning, så fler kan få en bättre hälsa med hjälp av mat istället för mediciner.

Den forskningen behövs verkligen, så fler inte behöver riskera att bli blinda på grund av felaktiga kostråd, som det så olyckligt blev för Patrik.

Mungbönssallad…


Grillad, viltfångad och sockerfri gravlax med foliebakad fetaost

Njutbart från grillen

Den kommande veckan tar jag lite ledigt från kokboksjobb och åker med min goda vän Therese Renåker till hennes smultronställe i Danmark, Skagen.

Där ska vi planera inför kommande föreläsningar och nya, njutbara resor med Harmoniresor.se.

På hemvägen från Danmark kommer vi att delta i Under vårt taks Paleohelg, det finns några platser kvar om du är intresserad.

Gravad lax är något många som äter LCHF/Paleo undrar över.

Jag har fått en hel del frågor om man inte kan grava fisken utan socker.

Sockret är ju med för att förlänga hållbarheten, en metod som användes förr när det inte fanns de kyl- och frysmöjligheter vi har idag.

Men nu i moderna tider behöver vi inte förvara fisken så länge, så därför går det fint att grava den utan socker.

Det går förstås att använda bara salt, men då blir både smak och konsistens annorlunda, lite hårdare och fastare.

Till min kokbok Långkok för LCHF och Paleo skapade jag ett recept på gravlax sötat med rivet äpple istället för socker, just för att få smaken av gravning.

Odlad lax är ju väldigt omdebatterat nu pga sitt innehåll av miljögifter, så jag föredrar att köpa fryst chumlax, en viltfångad lax från Alaska.

Den är lite torrare i köttet än vanlig lax men med smakrika tillbehör som foliebakad fetaost och örtaioli blir det riktigt saftigt och gott.

Lax gravad med äpple och citron

Gravlax med äpple, dill och citron 2 port

En bit lax på ca 400 g

1 rivet äpple

2 msk salt

2 msk torkad dill, det går förstås bra med färsk också

Rivet skal och saft från en ekologisk citron

Riv äpplet grovt och strö ut hälften i en liten form som passar till laxbiten.

Krydda laxen på båda sidor med citronsaft, salt och dill.

Lägg den med skinnsidan mot fatet.

Fördela citronskalet, dillen och resten av det rivna äpplet över.

Täck med plast och ställ kallt minst ett dygn. Vänd laxen några gånger.

Jag delade fisken i två bitar för att den skulle få plats i mitt halster, men du kan förstås också grilla den hel.

Äpplet fick vara kvar när jag grillade, det gav extra god smak åt fisken.

Grilla först skinnsidan över het glöd i 2 minuter,  vänd och grilla 1 minut till.

Fös sen ut kolen mot sidorna i grillen eller stäng av gasolen och låt fisken grilla färdigt några minuter på indirekt värme.

Laxen ska vara rosa i mitten, då blir den som saftigast.

Jag grillade laxen över kol från björkved som sakta fick brinna till perfekt glöd i min eldstad vid älven.

Röken från björkveden ger extra god smak åt allt som grillas.

Grillad lax

Fetaost på grillen

Foliebakad fetaost på grillen 2 port

1 paket fetaost à 150 g

Några skivor paprika

Ett litet knippe oregano

Lite kallpressad olivolja

Riv 2 ark grillfolie till en storlek av ca 25×25 cm.

Dela fetaosten på mitten och lägg en bit på varje ark.

Lägg paprika och oregano över osten, ringla lite olivolja över alltsammans.

Nyp ihop paketen och grilla i 7-8 minuter, tills osten blivit genomvarm.

Servera till fisken med örtaioli och en sallad.

Aioli med citronmeliss och rucola


Grillad, viltfångad och sockerfri gravlax med foliebakad fetaost

Njutbart från grillen

Den kommande veckan tar jag lite ledigt från kokboksjobb och åker med min goda vän Therese Renåker till hennes smultronställe i Danmark, Skagen.

Där ska vi planera inför kommande föreläsningar och nya, njutbara resor med Harmoniresor.se.

På hemvägen från Danmark kommer vi att delta i Under vårt taks Paleohelg, det finns några platser kvar om du är intresserad.

Gravad lax är något många som äter LCHF/Paleo undrar över.

Jag har fått en hel del frågor om man inte kan grava fisken utan socker.

Sockret är ju med för att förlänga hållbarheten, en metod som användes förr när det inte fanns de kyl- och frysmöjligheter vi har idag.

Men nu i moderna tider behöver vi inte förvara fisken så länge, så därför går det fint att grava den utan socker.

Det går förstås att använda bara salt, men då blir både smak och konsistens annorlunda, lite hårdare och fastare.

Till min kokbok Långkok för LCHF och Paleo skapade jag ett recept på gravlax sötat med rivet äpple istället för socker, just för att få smaken av gravning.

Odlad lax är ju väldigt omdebatterat nu pga sitt innehåll av miljögifter, så jag föredrar att köpa fryst chumlax, en viltfångad lax från Alaska.

Den är lite torrare i köttet än vanlig lax men med smakrika tillbehör som foliebakad fetaost och örtaioli blir det riktigt saftigt och gott.

Lax gravad med äpple och citron

Gravlax med äpple, dill och citron 2 port

En bit lax på ca 400 g

1 rivet äpple

2 msk salt

2 msk torkad dill, det går förstås bra med färsk också

Rivet skal och saft från en ekologisk citron

Riv äpplet grovt och strö ut hälften i en liten form som passar till laxbiten.

Krydda laxen på båda sidor med citronsaft, salt och dill.

Lägg den med skinnsidan mot fatet.

Fördela citronskalet, dillen och resten av det rivna äpplet över.

Täck med plast och ställ kallt minst ett dygn. Vänd laxen några gånger.

Jag delade fisken i två bitar för att den skulle få plats i mitt halster, men du kan förstås också grilla den hel.

Äpplet fick vara kvar när jag grillade, det gav extra god smak åt fisken.

Grilla först skinnsidan över het glöd i 2 minuter,  vänd och grilla 1 minut till.

Fös sen ut kolen mot sidorna i grillen eller stäng av gasolen och låt fisken grilla färdigt några minuter på indirekt värme.

Laxen ska vara rosa i mitten, då blir den som saftigast.

Jag grillade laxen över kol från björkved som sakta fick brinna till perfekt glöd i min eldstad vid älven.

Röken från björkveden ger extra god smak åt allt som grillas.

Grillad lax

Fetaost på grillen

Foliebakad fetaost på grillen 2 port

1 paket fetaost à 150 g

Några skivor paprika

Ett litet knippe oregano

Lite kallpressad olivolja

Riv 2 ark grillfolie till en storlek av ca 25×25 cm.

Dela fetaosten på mitten och lägg en bit på varje ark.

Lägg paprika och oregano över osten, ringla lite olivolja över alltsammans.

Nyp ihop paketen och grilla i 7-8 minuter, tills osten blivit genomvarm.

Servera till fisken med örtaioli och en sallad.

Aioli med citronmeliss och rucola


Bråda dagar med snabbmat

Stekt torsk med brynt smör, vit sparris och stekta morötter med ramslök…

Hälsosam snabbmat

Den senaste veckan har det varit rätt fullt upp i mitt liv, om man jämför med hur det brukar vara.

Eftersom vi varit i Alanya mest hela vintern, så blir det en del roliga uppdrag som samlas på en gång när vi kommit hem.

För några år sen, innan jag blev så mycket bättre tack vare min kostförändring, hade en sån här vecka varit omöjlig att orka.

Jag märker en stor skillnad i både min värk och ork nu det senaste året, tack vare att jag dricker eller lagar mat med benbuljong så gott som varje dag.

Nu sen Scandinavian Organics tyvärr gått i konkurs så har jag hittat ett mycket bra buljongalternativ.

Hellbergs i Hötorgshallen säljer en mycket god viltbuljong, som jag späder med vatten, kryddar med lite örtsalt och lägger i en klick smör när jag vill ha ett snabbt och näringsrikt mellanmål.

Jag har lärt mig att jag behöver äta rejält med lagad mat för att orka med när det är mycket att göra, även om det så bara är att jobba med datorn.

Det här med fasta eller neddragning av kalorier, typ 5:2 och liknande, passar mig inte alls.

När man som jag har fibromyalgi tror jag det är väldigt viktigt att inte stressa kroppen med lågt matintag, typ svältbantning.

Så till skillnad mot många andra så drar jag inte ner på maten för att må bättre, utan jag ökar intaget istället.

Minst tre mål mat per dag blir det för att jag ska orka.

Har förstärkt nötfrukosten med ett kokt ägg, getost och lite olika köttpålägg den senaste tiden.

Nötfrukost med kaffe…

Att äta mer mat har gjort att jag även blivit lite slankare och starkare i vinter, en trevlig biverkan.

På bilderna i det här inlägget ser du några rätter jag lagat senaste veckan, varvat med några andra snabba mattips.

Klicka på bilderna så kommer du till liknande recept.

Det blir ofta fisk, skaldjur, ägg, getost, älgfärs, ekokyckling eller en köttig korv som hamnar på tallriken här hemma.

Oftast med smörstekta grönsaker till, antingen grovriven morot, rödbetor, vitkål eller frysta wokgrönsaker om jag har riktigt bråttom.

Skaldjursgratäng med ägg och getost…

När jag var på hälsodagen i Lindesberg med Ann Fernholm fick jag en fin present av en av deltagarna.

En stor påse med ramslök som hon plockat på Gotland, verkligen trevligt att få.

Den har hamnat i maten många gånger under veckan, den ger en svag och mycket angenäm vitlökssmak till rätten.

Tycker du om mina recept och tankar kring hälsosam mat?

Då tycker jag du ska förhandsbeställa min kommande kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Där får du ta del av många av mina favoriter från de slutsålda storsäljarna LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Förordet är skrivet av Annika Dahlqvist och efterordet av Ann Fernholm, två kvinnor med oerhört stora kunskaper om lågkolhydratkost.

Sparrisomelett med ramslök och mortadella…

Torskrygg med smörkokta ärter och morötter…

Rullströmming med majonnäs, ramslök och chilisås...

Rullströmming med majonnäs, ramslök och chilisås…

Spröda frökex med älgchips…

Bottenlös paj med älgfärs…

Kokt kyckling i Wonderbag…