Rabatt på fransk stevia

Nu är det klart med rabatten på den fina stevian jag berättade om häromdagen innan jag rasade samman av brusten blindtarm.

I webshopen skriver man Mariann och då får man 15 kr i rabatt. Det går bra att bara maila dem också, de är sueprtrevliga och svarar snabbt. Man har denna månaden ( mars 12) ut på sig att beställa.

Denna stevia är så fin att den inte behöver kompletteras med erythritol, i alla fall de gånger jag provat den. Jag har då tagit ca1 krm inte mer.

Bloggar etiketter: ,

Fransk ekologisk stevia – 100% rebaudiosid A

Denna trevliga stevia som jag fått prova tillverkas/extraheras i Europa ( lite lätt närproducerad) och är ekologisk.
Stevian odlas i Syd Amerika.
Den är 300 gånger sötare än socker och  det är 100% Rebaudiosid A.
Ju högre andel rebaudiosid i en stevia desto bättre sötma och ingen beska/bismak.

Jag har provat den i semmelbullen, i en kladdkaka och i en mandelpuddingen. Den fungerar superfint och har ingen bismak av stevia alls. Jag tar max 1 krm  och det räcker för en hel kaka, blir en perfekt sötma och det utan att fylla upp med erythritol. Vilket kan vara en fördel.

Man kan återfinna denna Stevia i affärer som specialiserat sig på ekologiska produkter.
I Göteborg är det FRAM 
I Stockholm är det Cajsa Warg och Lemuria, Nybrogatan 26.

Vi har också blivit utlovade ett specialpris för bloggläsarna här så fort stevian är inne igen i deras webshop. Den har tydligen en strykande åtgång! Återkommer när vi har detta specialavtal i hamn!

Besök EkoBioLogisk hemsida där finner du också en lista över andra återförsäljare i Sverige. Man kan säkert annars tipsa affärer om att de kan börja köpa in denna fina Stevia.

Vill du kontakta dem för fler frågor så svara de snabbt och bra här: kontakt@ekobiologisk.com 

 

 

 

Bloggar etiketter:

Yvonnes Ananaspaj

Detta är min syster Yvonnes Ananaspaj lite LCHF-style om man kan tillåta sig ananas (11,2 gram kolhydrater per 100 gram fruktkött) en gång ibland.
Ingredienser
Pajbotten:
125 gram smält osaltat smör
2 ägg
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
1,5 dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Fyllningen:
1 st riven eller mixad färsk ananas  ta bort skal och stocken på insidan.
2 dl Creme fraiche
0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Smält smöret och vispa äggen med sötning fluffigt till pajskalet. Blanda ner smöret väl. Blanda torra ingredienser och blanda ner det väl i smeten:
Tryck ut degen i en pajform eller en springform med avtagbar kant. tryck degen en bit upp på kanten så att du uppskattar att ananassmeten frå plats.
Blanda samman riven ananas ( eller kör den i matberedaren) med creme fraiche och vanilj, blanda väl. Häll denna blandning ner i det ogräddade pajskalet och grädda i 175 grader i ca 30 minuter.
Serveras med lite lättvispad grädde.

 

Bloggar etiketter: ,

Följa LCHF-bakrecept hur viktigt är det?

Skulle säga att första gången man bakar något lchf-bakverk bör man följa ett recept till punkt och pricka.

Men för att ett bakverk ska bli som det är tänkt är det superviktigt att följa receptet och också ha rätta mjöler.

Jag läser mer och mer kommentarer på nätet, där man laborerar även med ursprungsreceptet och det blir fel och betygsätts efter misslyckandet.
Då har man ju egentligen betygsatt sitt eget experimenterande och det är ju trist för ursprungsreceptet som helhet.

Tillsätter man mer vätska i ett våffelrecepet  så blir det inga våfflor. Använder man saltat smör och bara erythritol blir en kaka våldsamt osöt och tom salt och osmaklig för många.

Så välj att alltid först baka efter receptet och därefter modifiera det till ens eget. För självklart är det så att alla har vi olika tycke och smak. Någon tycker ex att 0,5 dl kakao i kärleksmumsen är på tok för mycket oftast kan inte de äta en 90% choklad utan att tycka den är besk. Medans återigen andra tycker 0,5 dl kakao är utmärkt god chokladsmak och de kan oftast också äta en 90% choklad och tycka den är söt. Här handlar det om graden av att vara avsötad.

Ändrar man i recepten på mängd smör, ägg, annan vätska eller mjöl då är man inne och pillar i de viktigare delarna och får då också räkna med att det kan misslyckas. Då är det ju givetvis inte fel på ursprungsreceptet utan att ändringarna blev fel.

Detta är bara en liten förklaring för alla er som stöter på kommentarer på nätet och då eventuellt felaktiga betyg på recept på de olika receptsajter som finns.

Kram från Mariann och alla önskas också en trevlig bakhelg!

 

Bloggar etiketter: ,

Stevia och Erythritol och färdiga blandningar av dessa

Nu kommer det många frågor igen om Stevia och Erythritolen och hur ska man  tänka.

Erythritolen är ju lika söt som socker, man brukar säga att man ska ta lika mycket av erythritolen i ett recept som socker, dvs 1-3 dl.För många av oss kanske såpass många som 80% märker av erythritolens bismak, den smakar metalliskt eller ger sveda i halsen. Precis det gör ju socker också om man får något väldigt väldigt sött.
Jag doserar erythritolen i matskedar, ofta 3 msk och  fyller upp sötman med stevia.

Stevian är ju supersöt  och ju högre sötma ju lägre dos. Den brukar finnas i styrkor från 250 och uppåt till ca max 500 gånger sötare än socker. Stevias bismak är lite åt lakritshållet.
jag föredrar en stevia som är så lite söt som möjligt men ändå inte så låg att det är tillsatt “mös och bös” sådant vi inte vill ha. Så jag landar ofta i en stevia som 250-300 gånger sötare och då blandar jag den med erythritolen i delarna 3 msk erythritol och 1/4 krm stevia = Marianns blandning. Det brukar vara lagom sött och inga bismaker av någon sötning kan upplevas.

Nu kommer det många sådana här färdiga blandningar på marknaden och här är det återigen samma regel som gäller se till att få en blanding som är så lite söt som möjligt men ändå lite sötare än socker. Vad gäller alla dessa färdiga blandningar är nog så att alla får själva prova och komma fram till vilken dosering som passar var och en. Eller så fortsätter man bara blanda min lilla blandning…

ICA stevia strö- verkar vara för lite stevia i, då den ska doseras som lika som socker torde det vara “ett enda korn” stevia i varje påse. Där får man  bara ta 3 msk ( om man vill slippa bismaken av erythritolen) och då blir kakan osöt. Då får man ändå tillsätta 1/4 krm stevia själv för att få upp sötman lite. Behandla ICA stevia strö som ren erythritol.

Stevia Vital  Steviasocker är 5 gånger sötare än socker och här kan man om man doserar i mina mått 3 msk uppleva en stark smak av stevia och har man denna påse får man ta 0,25 msk – max 0,5 msk och själv fylla upp med mer erythritol ca 2-3 msk. Annars blir kakan osöt med bara 0,25 msk.

Rebiana Steviasocker är två gånger sötare än socker och borde vara närmare min sötningsblandning. Dock blir det för mycket att ta 0,5 dl exemplevis, då går stevian igenom ändå. Jag skulle nog ta 0,5-1 msk och fylla upp med 2 msk extra erythritol. Detta får jag återkomma till då jag snart får hem denna produkt.

Sukrin+  är också två gånger sötare än socker och borde också ligga nära min blandning. Denna har jag inte fått prova. Jag tror att den fungerar som Rebiana Steviasocker och måste tas mindre av ändå och fyllas upp med lite erythritol för att helt undvika stevians bismak. Ca 0,5-1 msk skulle jag tro blir lagom här och fylla upp med 2 msk extra eryhtritol blir min kvalificerade gissning.

Swetex Är också dubbelt så söt som socker och bör då behandlas  som Rebianas Steviasocker. Troligtvis ta ca 1 msk av Swetex och fylla upp med 2 msk erythritol. Då jag inte fått prova den så är detta lite osäkert, utan endast även här min kvalificerade gissning.

Vill du veta hur tillverkningen går till av dessa båda sötningar Stevia och Erythritol så läs här.

Nu kommer en gissning till från mig och det bästa verkar då vara om man kan få till en färdig blandning som bara max är en (1) gånger sötare än socker i stället för två (2) gånger, då vore en sådan färdig blandning helt 100% hemma…  i min skalle bör tilläggas…

 

OBS: Vad gäller Hermestas och Canderels Steviasötningar så bör vi alla avtå dem då de innehåller maltodextrin.

 

 

 

 

Tysk ostkaka utan botten
Tysk ostkaka utan botten
Källa: Sophie
Portioner: 8 bitars tårta

Ingredienser:
1 kg kesella
6 ägg
3 msk kokosnötmjöl
stevia och/eller erythritol (sötin) efter smak och tycke
1 matsked mandelspån (om man gillar)
några droppar citronarom om man gillar
eventuellt en skvätt grädde

Gör så här:
Blanda allting i en skål och häll i en spring form (form med löstagbar kant).

Grädda ca 1 timma vid ca 175 grader.

Kakan kommer att resa sig mycket och sjunker ihop snabbt när man tagit ut den ur ugnen. låt svalna och ställ gärna kallt i kylskåpet. äts (till skillnad från svensk ostkaka) som en vanlig kaka, gärna med vispgrädde på.

PS: Det är en riktig "proteinbomb". Riktigt mättande och bra också för de som tränar kraftsporter.

Innehåll:
ca 4 gram kolhydrater per 100 gram.
ca 18 gram protein/100 gram
ca 16 gram fett/100 gram om man inte har grädde i. Lite mer protein och fett/100 gram om man har grädde i.
ICA´s stevia är med erythritol

Fel av mig, men det är ju inte utan att man bör vara misstänsam.

Men som en uppmärksam bloggläsare berättade så är ICA´s stevia med utfyllnad av Erythritol och därmed fritt fram att använda!

Bloggar etiketter: ,

Canderel och Hermesetas Stevia

Nu kommer det ut stevia produkter på bred front, nu måste vi som vill äta rent dvs utan “mös och bös” eller “bjäffs” vara på vår vakt.

Canderel och Hermestas har precis utkommit med stevia och där är fyllnadnen maltodextrin INTE Erythritol som jag föredrar.
Vill ni veta vad maltodextrin är så läs här: Maltodextrin

Även ICA annonserar nu om eget steviamärke, utan att veta så vågar jag lova att den innehåller just som fyllnad malodextin. fel av mig den har utfyllnad av Erythritol och därmed helt ok!

Köp bara stevia där utfyllnaden är Erythritol!

Så som Rebiana Steviasocker och SteviaVitals Steviasocker

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Kokos- och svartvinbär tarteletter

 ALLA som röstar på mitt tävlingsbidrag i vaniljimportens tävling
deltar också i min utlottning av en Bakbok - 
Baka med LCHF

Här är mitt tävlingsrecept

Kokos-och svartvinbär tarteletter 12-14 st
(Kan också bakas som ett enda helt pajskal och fyllas och garneras.)

Börja med kokosfyllningen:
2 dl grädde
2 dl kokosflingor
1  madagaskar vaniljstång
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
1 äggula
50 gram mjukt osaltat smör
Gör så här:
Koka upp grädde och sötning och vaniljfrön från den urgröpta vaniljstången, låt gärna stången också koka med. Låt dra i 5 minuter.  Fiska upp vaniljstången. Lägg i 2 dl kokosflingor  och rör runt. Rör sedan ner en äggula  och sedan smöret i omgångar. Vispa kraftigt till en jämn kräm. Ställ krämen svalt i kylskåp.

Baka kakorna:
125 gram osaltat smält smör
2 ägg
2 smk erythritol och 1/4 krm stevia
1,5 dl kokosnötsmjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 madagaskar vaniljstång
Gör så här:
Smält smöret och vispa ägg, fröna från en halv urgröpt vaniljstång  och sötning fluffigt. Blanda de torra ingredienserna väl och blanda ner dem i smeten.
Klä en mazarinform med degen, ganska tunt och upp högt på kanterna. Vill du snygga till kanterna som här med en penna och trycka till en spetskant så går det utmärkt då kakorna behåller formen under gräddningen. Grädda i ugnen 175 grader i ca 8 minuter. man behöver inte stödja upp några kanter  när man bakar med kokosnötsmjöl. ta ut dem när de känns lite torra och fasta. Låt svalna helt.
Gräddar du en paj låt den stå i ugnen i ca 15 minuter.
Lägg sedan lagom mängd kokoskräm i varje form och ställ svalt igen.

Gör vinbärsgelen (svartvinbärsjuice):
1,5 dl svarta vinbär ( eller 2 dl frysta jordgubbar)
0,5 dl vatten
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
1,5 gelantinblad
Gör så här:
Koka upp bär, sötning och vatten. Låt de safta sig ordentligt (inte koka torrt) och ev skumma bären. Sila av i silduk. Låt saften silas ner i en liten kastrull. Värm ev saften igen.
Lägg gelantinet i kallt vatten i 5 minuter.
Krama ur bladen och rör ner den i den varma saften. Låt det svalna och halvstelna, går fortare i kylskåp/frys.
Bred den halvstelnade gelen över kokoskrämen och ställ kallt i kylskåp.

Vid serveringen garnerar man med några få svartavinbär och kokos, eller bara kokos. ( eller om du valt jordgubbar, en skiva färsk jordgubbe)

Tips:
Koka svartvinbärsjuice och frys in, styckfrys lite bär också att ha över vintern.  Kakorna kan frysas tomma och bara ta fram och fyllas med kräm och garnera.
Kan också bakas som ett enda helt pajskal och fyllas och garneras.
*Hur man förvarar vaniljstänger

 

Bloggar etiketter: , , ,

Frökex med Kardemumma och Baka med LCHF

Kex till morgonkaffet

Nu har vi kommit i ordning i vårt fina boende nere i Alanya. Regnet har vräkt ner den första veckan, då är det skönt att bo i en varm och bekväm lägenhet.

För första gången på många år, har vi hyrt en fullt utrustad lägenhet, så nu har vi en riktig gasspis och ugn.

Annars är de flesta hotell utrustade med bara en elektrisk kokplatta, så nu blir det lite roligare att laga mat.

Jag hade med Fiberhusk och Pofiber hemifrån, så nu blev det en vidareutveckling av mitt glutenfria Fröknäcke som jag gjorde i somras.

Smaken blir lite som skorpor, perfekt till morgonkaffet, med smör och ost på.

När vädret blivit bättre, följer fler inlägg med bilder från ett vårgrönskande Alanya och alla dess grönsaksmarknader.

Under tiden kan Du ta en titt på alla fina LCHF-böcker som ligger på Topplistan inom Familj och hälsa hos nätbokhandeln Bokus.

Där placerar sig min och Annika Dahlqvist‘s kokbok LCHF för seniorer på en hedrande 10e plats just nu.

Det har verkligen kommit många böcker på temat lågkolhydratkost nu i vinter.

Kul att det blir fler och fler alternativ till de vanliga kokböckerna, som är fyllda av kolhydratstinna recept med gluten och massor av socker.

Vill Du baka lite sötare kaffebröd, men ändå helt LCHF-anpassat? Då ska Du ta en titt på Baka med LCHF av Mariann Andersson.

Där finns mängder av läckra bakverk, som Kladdkaka, Semlor, Hallonmoussetårta och Cupcakes.

De är bakade helt utan vanligt socker och mjöl, Mariann använder bara Stevia och Sukrin/Erythritol i sina kakor.

Istället för vetemjöl hålls kakorna ihop av kokosnötmjöl.

Ser fram emot att få provbaka en del av kakorna vid nåt festligt tillfälle när jag kommer hem.

Inne på Marianns LCHF mat och bak kan Du fram till den 10/2 köpa boken för endast 129 kr. Här hittar Du den annars hos Bokus.com.

Frökex med Kardemumma

1½ dl Sesamfrön

1 dl Linfrön

2 msk Pofiber

1 msk Fiberhusk

1 msk mald Kardemumma

1 msk Honung eller Sukrin

1 tsk Havssalt

½ dl smält Smör

2½ dl kokande Vatten

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Koka upp vatten, tillsätt smör och honung eller sukrin.

Rör ihop alltsammans ordentligt, häll ut på bakplåtspapper. Bred ut smeten till en jämn kaka över hela plåten 33×30 cm.

Grädda i mitten av ugnen på 150° i 45 minuter. Ta ut plåten efter 30 minuter och skär kakan i små fyrkanter, det går enklast med en bakskrapa av metall.

Grädda ytterligare i 15 minuter. Ta ut och sära lite på kexen. Låt torka på 50° i 2-3 timmar. Förvara i lufttät burk.

Kexen är väldigt goda med smör och ost på, till en kopp kaffe eller thé.