Kostdoktorn byter namn till Diet Doctor

Internationell doktor

Du som varit med i lågkolhydratkretsar ett tag har väl knappast missat Kostdoktorn?

Dr Anderas Eenfeldt, en av förgrundsfigurerna inom LCHF, som ligger bakom sidan mailade och berättade att nu blir Kostdoktorn ännu mer internationell och byter namn till Diet Doctor.

Jag har följt Kostdoktorn under alla år som jag ätit LCHF och lärt mig väldigt mycket via de artiklar, videos och länkar som publicerats på sidan.

Nu finns även en medlemsklubb där man kan ta del av ett otroligt stort utbud av intervjuer med olika lågkolhydratexperter och även mängder av recept.

Jag går varje dag in på Bloggnyttsidan, där finns alla de största lågkolhydratbloggarna listade med uppdatering av nya inlägg.

Här hittar du den svenska versionen av Diet Doctor, sidan finns sedan några år på engelska och numer även på spanska.


Påsktips och tankar kring en konstig diet

Lite av allt det goda vi handlar på grönsaksmarknaden i Alanya…

Naturligt gott och hälsosamt

Häromdagen när jag stod och gjorde i ordning vår brunch kom jag att tänka på hur många ser mitt matval som en konstig diet.

Det är i dagarna 8 år sedan jag gick över till min egen variant av glutenfri LCHF, på senare år med mer drag av Paleo.

När jag åt mängder med pasta och ketchup, mackor, bullar, potatis i alla former och ris, var det ju helt normal mat som fanns på min tallrik, tyckte både jag och andra.

Jag märkte att jag mådde mycket bättre med betydligt färre kolhydrater från stärkelse och socker och sen blev bra i mina livslånga magbesvär när jag tog bort gluten.

Då blev det helt plötsligt rätt många höjda ögonbryn, det var väl en konstig diet jag börjat med.

Inte kunde det vara nyttigt att äta så där mycket fett som jag gjorde och hur tråkigt skulle det inte vara att inte få äta potatis till maten?

Inte tråkigt alls, enligt mig, jag har aldrig ätit så gott, varierat och färgrikt som nu.

På bilden nedan ser du den tallrik med tillbehör till stekt kalkonbröst och ägg, som gjorde att jag kom på idén till det här blogginlägget.

Jag har här blandat en traditionell, turkisk salt getyoghurt med ezme, en röra på tomatpuré, krossade valnötter, olivolja, chili, vitlök och salt.

Dessutom äter vi alltid smör till vår mat, på bilden ett hemkärnat jag köpt direkt av en lokal bonde från bergen runt Alanya på grönsaksmarknaden.

En stor sallad på bladpersilja och rucola eller andra gröna blad, med cocktailtomater, olivolja och vinäger ingår i nästan varje måltid hos oss när vi är i Turkiet på vintern, liksom svarta oliver av bästa kvalitet.

Det här ger så otroligt mycket mer av vitaminer, mineraler, spårämnen och antioxidanter, än som förr när jag på sin höjd hade lite tomat och lök i pastasåsen…

Färgglada tillbehör till min typ av lågkolhydratkost, LCHF/Paleo…

Mina hälsoproblem, som trötthet, värk, migrän och den redan nämnda magen, försvann sakta men säkert.

Sen att jag på kuppen blev slankare och är starkare än på många år nu vid fyllda 55, det är ju bara en extrabonus.

Här nere kommer några bilder från igår kväll, när vi åt en mycket god buffelfilé på Mezza, även den ett riktigt bra exempel på den mat jag äter numer.

Köttet var mycket mört och mustigt, lite likt älgkött i smak och struktur.

Tillbehören sauterad spenat med lök och paprika, grillad vitlök, rödbetspuré och gorgonzolasås lyfte smakerna ännu högre.

Jag valde bort potatisen och beställde extra smör, det gjorde som vanligt maten både mer smakrik och mättande.

En flaska vatten till, det är stående måltidsdryck i mitt och Lennarts gemensamma liv.

Jag kan vid festliga tillfällen dricka ett glas vin, men det är väldigt sällan idag.

Har du Facebook så kan du här läsa ett intressant inlägg från kostexperten Sanna Ehdin som jag delade igår och i kommentarerna vårt samtal om vad som får oss att leva friskare även när vi blir äldre.

Sanna och jag är lika gamla och har mycket gemensamt i vår matfilosofi och sätt att leva, med rena, ekologiska råvaror och minimalt med alkohol.

Jag kommer att fortsätta på inslagen väg när det gäller mitt val av mat och dryck, det som gett mig hälsan tillbaka.

Jag vill samtidigt rikta ett varmt tack till Annika Dahlqvist som fick in mig på det här underbara sättet att äta genom en föreläsning.

 

Reklamtexter och intressanta länkar

Nu blir det lite ohejdad reklam för saker jag uppskattar, så sluta läs här om du är känslig.

Jag har tack vare min dagliga mat fått till en av landets största hälso/matbloggar, skrivit flera kokböcker, fått uppdrag som receptkonsult till flera restauranger (länkar i marginalen) och fått se mina frökex ute i butikerna tack vare Huså Bröd

Den senaste tiden har jag startat en liten resebyrå och gett mig ut på en föreläsningsturné med fina vännen Therese Renåker och nu dessutom blivit Sverigeambassadör för den bästa slowcooker jag provat, nämligen Wonderbag.

Inget av detta hade hänt om jag hållit mig till min gamla tallriksmodell med massor av kolhydrater, det är en sak som är säker… 🙂

Nu över till Påsktipsen, klicka på bilden nedan så kan du börja med att beställa påskens finaste servetter på webshopen AllMyTesign, en sida fylld av konstverk skapade av Therese.

Uppger du rabattkoden GladPåsk när du kommer till kassan, så får du 20% på servetterna.

I en annan webshop hittar du den färgglada brickan häruppe och många andra vackra alster från den sydafrikanske naturfotografen Clinton Friedman.

Påskägg på servett med mandalastenar…
Foto Therese Renåker

Klickar du på nästa bild så kommer du till Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.

Där kan du köpa en PDF med deras fina receptsamling fylld med det godaste till påsken, för alla som njuter av ursprunglig mat.

Jag och Therese kommer att delta i deras Paleohelg 13-14 maj, ett riktigt bra tillfälle för alla som vill lära mer om Paleo.

Påskrecept från Under vårt tak, endast 49 kr… Foto Jenny och Magnus Andersson

Sist, men inte minst, så hittar du här mina egna Påskfavoriter, det har blivit ett av de mest uppskattade inläggen i bloggens 8-åriga historia.

Så det är säkert många som njuter av den här konstiga dieten i Påskhelgen 🙂

Gurkbåtar från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson


Året som gått och Gott Nytt År!
Nyårsskål...

Nyårsskål…

Topplistan för året

Så har då ännu ett år runnit iväg…

Ett för mig riktigt bra år, trots en del bekymrande hälsoproblem hos nära och kära, som under året lyckligt nog återhämtat sig.

Själv mår jag bättre och bättre för varje år, något jag är mycket tacksam över.

Med tanke på den mörka framtid som min prognos förutsåg 10-15 år tillbaka, som ryggskadad, stelopererad fibromyalgiker, så är jag otroligt glad att jag nu vid 55 är piggare och starkare än på många år.

Precis som många andra så tackar jag den mathållning och lättare träning jag hållit mig till nu i 8 år för den här fantastiska förbättringen.

Birgitta Höglund

Jag på picknick vid Rosendals Slott i somras…

Vad jag idag och sen snart 8 år serverar på min tallrik är en variant av glutenfri LCHF och Paleo.

Eller som min undertitel på bloggen varit ända sen starten; Naturligt god mat att njuta av.

En kost baserad på rena råvaror, fina proteiner, rejält med fett och en för mig lagom mängd kolhydrater från grönsaker, rotfrukter, bär, nötter och frukt.

I slutet av inlägget får du en lista på de mest populära rätterna här på bloggen under det senaste året, då jag dagligen delat med mig av ett LCHF-recept.

Här hittar du dem samlade i en egen kategori, 365 dagar med LCHF-recept.

Scrolla bara nedåt i länken så kan du ta del av alla recept från året.

Nu tar jag lite ledigt ett tag och hämtar nya krafter inför de spännande saker som väntar på det nya året.

En ny kokbok ska skrivas, den här gången tillsammans med LCHF-veteranen Lars-Erik Litsfeldt.

LCHF för seniorer som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist ges ut på nytt, nu med titeln Gammaldags husmanskost à la LCHF.

Mina kokböcker på engelska

Mina recept och den engelska utgåvan av mina tre kokböcker fortsätter att spridas runt världen.

Veckan före jul låg jag 1a på Bestsellertoppen inom Low Carb-böcker på Amazon, med E-versionen av LCHF and Paleo Slow Cooking.

Jag fortsätter att vara med på den spännande utvecklingen kring Ecocaféet i Östersund, där jag alltsedan starten för 1½ år sen delat med mig av mina mångåriga restaurangkunskaper och recept.

Mitt samarbete med Huså Bröd går vidare, de nya smakerna av vårt populära frökex har tagits emot väldigt positivt.

EcoCaféet i Östersund...

EcoCaféet i Östersund…

Spröda frökex från Huså Bröd...

Spröda frökex från Huså Bröd…

Wonderbag...

Wonderbag…

Wonderbag Sweden och jag fortsätter också att samarbeta kring nya recept till den icke-elektriska långkokningsbagen från Sydafrika.

Förutom att vara det mest miljövänliga långkokningsalternativet på marknaden, så ger den många familjer med dålig tillgång till ved och el möjlighet att laga näringsrik mat.

Många har på senare år bett mig arrangera resor med fokus på bra mat och hälsa, det blir nu äntligen av tillsammans med min goda vän Therese Renåker.

Therese Renåker och jag levererar smör från Löts Gårdsmejeri till Restaurang Noma i Köpenhamn...

Therese Renåker och jag levererar smör från Löts Gårdsmejeri till Restaurang Noma i Köpenhamn…

Harmoniresor.se

Under namnet Harmoniresor.se kommer vi att förmedla vår syn på Det Goda Livet till deltagarna på våra resor.

De första två resorna går till Makrigialos på Kreta nästa höst i oktober.

Vi har nu bara 2 platser kvar då intresset för vår typ av resor varit fantastiskt stort.

Aspros Potamos-dalen i Makrigialos...

Aspros Potamos-dalen i Makrigialos…

Ja, det här var lite av det jag kommer att ägna mig åt under det kommande året, lite annat finns även på planeringsstadiet, berättar mer om det senare.

Jag dyker upp här då och då och delar med mig av en mix av nya och gamla receptfavoriter, tips på restauranger, fina resmål, naturbilder och annat jag finner njutbart.

Jag finns också på Facebook och Instagram, du får gärna följa mig där med.

EcoCaféets smörgåstårta...

Nr 1. Ecocaféets smörgåstårta…

Topp 10 på Birgitta Höglunds mat 2016

  1. Smörgåstårta LCHF/Paleo
  2. Ugnsstekt kyckling med örter och vitlök
  3. Så steker du en perfekt tournedos
  4. Påskspecial med 130 recepttips
  5. Rimmad fläsklägg i ugn
  6. Valnötsbröd
  7. Fröknäckebröd
  8. Hamburgare och hamburgerbröd
  9. Räksoppa
  10. Gelégodis LCHF/Paleo

Mitt Nyårslöfte till mig och dig blir att nästa år fortsätta på den här vägen, att dela med mig av mina kunskaper på området mat och hälsa på alla sätt jag bara kan.

Hoppas du vill följa med på resan även under 2017❤

Gott Nytt År

önskar jag och Tomten till Er alla

Tomten med katt


LCHF vid NPF, som ADHD, ADD, Asperger och Autism

Vaktelägg

Mat som medicin

Idag delar jag med mig av en mycket läsvärd, rörande och inspirerande berättelse från en av mina läsare, Åsa Österlund.

Här följer Åsas och hennes barns egna ord om sitt nya liv med naturlig LCHF-kost.

Dela gärna berättelsen vidare, så fler får chansen att använda maten som medicin❤

”För några veckor sedan berättade jag i facebook-gruppen ”Lchf-Tips, pepp och recept!” om min son som har ADD  och har haft svår ångest och depression, och som nu efter två år med LCHF äntligen mår så bra att han ska försöka ta körkort.

Jag berättade att han träffade en läkare vid psykiatrin för att kunna få läkarintyg för körkortstillstånd, och att läkaren efter en stunds samtal med sonen ansåg att han kunde ta bort diagnosen eftersom han inte längre uppfyllde kriterierna för ADD.
Läkaren frågade också vad han hade gjort som orsakat att han nu mådde så bra och inte längre kände av vare sig ångest eller depression, varpå sonen svarade, lite försiktigt, att han slutat äta socker. Han vågade tyvärr inte säga att han åt LCHF, men läkaren var mycket positiv till detta och sa att det här måste han ta med sig till sina kollegor. Han sa också att de nog måste börja ta det här med kosten på större allvar. Vi kunde aldrig drömma om att vår ”lilla” historia skulle väcka ett sådant enormt intresse som det gjorde.

Birgitta frågade om hon fick dela vår berättelse även på sin fb-sida och även där blev responsen enorm. Därför frågade hon om hon även fick berätta vår historia på sin blogg, vilket är en stor ära, och om jag skulle ville utveckla den lite mer. Både jag och barnen tycker också att det är viktigt att prata om hur stor skillnad kosten faktiskt kan göra för den psykiska hälsan och därför ska jag nu försöka berätta vår historia. En berättelse som inte handlar om övervikt och inte heller om diabetes. Det här är en berättelse som handlar om psykisk ohälsa, om ångest, depressioner, ADD och autism.

Jag och min man har fem barn, fyra killar födda 91, 93, 00 och 02, och en tjej född 95. Alla utom 93:an har NPF-diagnoser av olika slag. Dottern var den första att få sin diagnos, Asperger + ADD när hon var ca 11 år. 00:an fick diagnosen ADD när han var runt 11, 91:an som historien om körkortstillståndet handlar om, fick sin ADD-diagnos för några år sedan, när han redan var vuxen, han hade även depression då. För två år sedan fick yngsta sonen diagnosen atypisk autism och selektiv mutism, vilket även 00:an fick samtidigt då han fick genomgå en ny utredning.
Det har varit en mångårig kamp för att få vardag och skola att fungera.  Det har gått upp och ner genom åren. Perioder som varit förhållande vis lugna, perioder då man varit nära att drunkna.

Våren 2014 var vi på botten allihop. Dottern har hela livet haft mycket svår ångest, som även gav upphov till fysiska symptom som t ex andnöd. Hon hade kämpat för att klara skolan, hade klarat grundskolan med nöd och näppe. Högstadiet gick hon i en aspergerklass. Det fungerade bättre än den vanliga skolan som inte hade fungerat alls, men det var ändå en kamp varje dag. Efteråt är hon besviken på att ingen av alla speciallärare, psykologer och läkare kunde se att hon förutom asperger och ADD, även hade svår depression, ångest och många fobier, bland annat social fobi. Våren 2014 var hon på väg att krascha fullständigt. Hon hade börjat få panikångestattacker, hon och jag blev ofta osams. Jag kände mig maktlös, visste inte hur jag skulle tackla hennes svårigheter. Hur mycket krav kunde jag ställa? Vad skulle jag göra för att hjälpa henne? Min trötthet och maktlöshet fick mig att bete mig som en idiot och jag sa saker jag absolut inte borde sagt.

Hon försökte börja på gymnasiet efter grundskolan, men det fungerade inte alls så hon hoppade av efter bara några veckor, trots att det var en aspergerskola. Hon orkade helt enkelt inte mer, hon var helt slutkörd efter nio års kämpande, satt nu hemma på heltid och kom aldrig ut. Hon träffade inga andra än familj och nära släkt, förutom en kontaktperson som var guld värd. Hon mådde nu så dåligt att hon knappt orkade göra det hon är intresserad av och vill hålla på med.

Äldste sonen har också lidit av en gnagande ångest hela livet, en ångest som med åren utvecklades till en allvarlig depression. Han klarade grundskola och gymnasium och komvux men det har varit mycket tufft. Våren 2014 gick han på folkhögskola andra året. Till en början verkade det som att det kunde vara vändningen, att han nu började må bättre. Men han var så skör och så känslig att minsta lilla motgång blev världens undergång. Och den här sista våren mådde han sämre än någonsin, orkade inte ta sig till lektionerna, låg mest i sängen och orkade inte gå upp. Vid några tillfällen gjorde han sig själv illa. Han såg bara en framtid då han alltid skulle må dåligt, alltid få kämpa och slåss mot demonerna. Han kände att han inte skulle orka leva så.

00:an, som fick sin ADD-diagnos när han var 11, var vid den här tidpunkten, pga olyckliga omständigheter, helt hemma från skolan, ett beslut vi tagit tillsammans med skolpersonal och rektor. Tills de hade möjlighet att lösa situationen var vår tanke att jag skulle undervisa honom lite hemma. Jag fick uppgifter varje vecka från skolan. Jag inbillade mig att jag skulle kunna fixa det. Men jag hade strax före jul blivit tvungen att gå upp från halvtid och femskift till heltid-femskift. Det höll naturligtvis inte.
Samtidigt blev det jobbigare och jobbigare för yngsta sonen i skolan. Nu ville skolan ha en utredning på honom också. Och trots att vi vid det här laget genomfört så många utredningar att det blivit närmast rutin, så tar det ändå hårt på krafterna. Dessutom ville 00:ans skola att han skulle göra en ny utredning då de misstänkte att han hade mer åt det autistiska hållet. Så två utredningar skulle vi gå igenom på allt annat. Båda två fick diagnoserna Atypisk autism och selektiv mutism.

Min ork började nu tryta rejält. Jag kände mig så totalt maktlös. Jag visste inte längre vad jag skulle kunna göra för att hjälpa mina barn att må bra. Jag höll på att krascha helt. Hade ingen ork till någonting. Jag hade tidigare hållit på mycket i trädgården, något som innan skänkt mig stor psykisk återhämtning men som jag helt enkelt inte orkade med alls längre och jag lade det helt på is det här året. Blomsterrabatterna och grönsakslandet fick växa igen.
Men våren 2014 var också då allt började vända. Det började med att vi på mitt jobb fick genomgå en hälsoundersökning och fick ett par samtal med en hälsocoach. Jag kom att prata om det med ett par av killarna på min avdelning. Jag sa att jag skulle ju behöva gå ner minst 10kg men att jag inte orkar bry mig.

Jag hade något år innan varit med i viktväktarna, som arbetsplatsen sponsrade rejält och vi fick till och med gå på arbetstid, och lyckats gå ner nästan till min målvikt. Sen ledsnade jag på att räkna, väga och skriva, och att gå hungrig. Så ett år senare vägde jag lika mycket som innan. Men nu började killarna att prata om att jag skulle testa LCHF. Nej, absolut inte! Sa jag. Jag hade ju hört talas om den farliga dieten, där man skulle vräka i sig fett och inte fick äta grönsaker. Det kunde väl ingen vettig människa tro på? Men de fortsatte att prata om LCHF, jag kom med alla de där vanliga argumenten; för mycket fett är farligt, särskilt mättat, hjärnan behöver kolhydrater, och så vidare. Men de kunde hela tiden komma med motargument och förklaringar. De hade svar på alla mina påståenden som mer och mer, och mycket motvilligt, övergick till nyfikna frågor.

Till sist fick jag låna Matrevolutionen (av Andreas Eenfeldt), läste den på rasterna, och sen hade jag glömt att det var min övervikt det hade handlat om från början (nu visste killarna hur mina barn mådde och det var egentligen av det skälet de ville få in mig på LCHF).
Den sommaren pratade vi mycket kost och hälsa hemma vid matbordet. Barnen var rätt skeptiska till en början men blev så småningom nyfikna, förutom 00:an som hoppade på det redan från början. Dottern, som är mycket intresserad av vilda djur och deras anatomi och hade rätt bra koll på olika djurarters föda, började se en logik i det här. Under sommaren prövade vi lite, det blev inte helt rätt och en hel del fusk, men efter sommarlovets slut, bestämde vi för att köra igång på allvar.

Den hösten såg vi många föreläsningar och intervjuer på Kostdoktorn.se. Hela familjen tillsammans, utom 93:an som inte bor hemma och inte har varit så delaktig alls i det här. Istället för att titta på någon film, eller underhållningsprogram, lyssnade vi på historier om övervikt och diabetes. Vi lärde oss om den verkliga orsaken till hjärtsjukdom, om vad socker gör i kroppen och att mättat fett var nyttigt. Barnen visste snart mer om vad kolesterol är än vad de flesta läkare vet.
Redan efter några månader började vi alla märka skillnad. Framför allt 91:an och dottern. Ångesten som alltid hade funnits där försvann, likaså depressionen. De började bli glada, pigga och positiva inför en framtid som de tidigare inte såg att de hade. De började vilja och orka göra roliga saker, orkade börja ta tag i rutiner.

Dotterns resa har dock inte varit helt lätt. Hon blev ganska snart övertygad om att det här var rätt, och hon märkte också tidvis en stor skillnad, men till en början mådde hon väldigt, väldigt dåligt. Hon som tidigare levt i stort sett på pasta, mackor, pannkakor och panpizza, hade ju inte längre något kvar som hon ”fick” äta. Hon har alltid haft stora problem med maten, framför allt med konsistenser, och det har varit få saker hon har kunnat äta. Det har krävt att jag lagat specialmat till henne. Hon trodde nu på LCHF och ville äta det, men det har krävts många långa samtal mellan henne och mig, för att försöka hitta alternativ som har fungerat.

Till en början var det mycket svårt att hitta nåt som gjorde henne mätt ordentligt och hon fick i sig alldeles för lite mat, och var enormt trött. Hon klarade inte av att äta så stora mängder åt gången, och inte så mycket av samma sak, så vi måste försöka hitta enkla mellanmål. Hon fick till en början äta ganska ofta. Äggmjölken blev en räddning. Hon har aldrig kunnat äta några som helst grönsaker, men så småningom vågade hon prova vitkål, det gick bra, och ganska snart började hon att tycka det var gott, riktigt gott. Hon äter fortfarande inte mer grönsaker än vitkål, men vill försöka lära sig.
Pizza var en av hennes favoriträtter, en av få saker hon tyckte om alls, så det var ju lite jobbigt att inte få äta det. Men så provade vi Birgittas pizzabotten med halloumiost, det blev en höjdare. Vad lycklig hon var när det gick att göra en pizza, som hon till och med tyckte var godare än originalet.

Nu har vi börjat hitta bra mat som fungerar för henne och hon börjar så sakteliga tycka om mer och mer. Plötsligt har hon, liksom äldsta sonen, börjat se mat som något bra och positivt, som en vän och inte som något ångestfyllt.
Idag mår vi väldigt bra, men jobbar hela tiden på att förbättra hälsan. Ångest och depression hos barnen är i det närmaste helt borta, men det kan komma tillbaka om de äter fel saker, som t ex socker, då kommer ångesten. Men nu vet de vad det beror på och det är lättare att hantera, och så vet de att de mår bra igen om de äter bra. Vi fortsätter att prova oss fram till vad som fungerar och inte.

Sötningsmedel är det ingen som mår bra av, hellre sötar vid med små mängder honung, lite frukt eller något annat mer naturligt, men inte så ofta. För mycket grädde mår de inte så bra av heller, särskilt inte som en egen rätt, t ex grädde och bär, det får vi inte äta allt för ofta. Även för mycket mandelmjöl kan vi märka av. Vi har också lagt till D-vitamin och Omgega-3 tillskott, även om vi på senare tid har varit allt för slarviga med det.

Dottern har nu börjat få in ordentliga rutiner i sin vardag, hon är fortfarande hemma men hon arbetar mycket flitigt på sina serier. Hon har börjat hålla ordning och städa och tar hand om sin lilla dvärgpudel Nala.  91:an som tidigare har varit svår att få att hjälpa till med saker, tar nu ett mycket stort ansvar här hemma. Han hjälper sin syster med att komma ut på promenader med hunden, hjälper till att fixa mat när jag inte är hemma, hjälper mig mycket med alla hönsen och kaninerna. De har också börjat bli intresserade av att motionera och träna, något som tidigare har varit helt otänkbart.

Men hur åt vi innan då? Egentligen inte speciellt dåligt. Inte efter vad man trodde var bra då. Jag har alltid tyckt om att laga mat, och att prova nya rätter. Visst använde jag en del hel- och halvfabrikat för att det var smidigt och gick snabbt, men lagade ändå det mesta själv. Ja, vi använde margarin, mest för att det var billigt, smör var en lyxvara man kunde unna sig ibland. Matlagningsgrädde, ja, men för att det var så bra hållbarhet på det, vilket var en stor fördel då jag oftast storhandlade. Förutom under den korta period med viktväktarna, har jag egentligen aldrig trott att riktigt smör eller grädde skulle vara farligt, men gick väl på det att det handlade om att vi åt för mycket fett i förhållande till hur mycket man rörde sig.

Godis på lördagar, sällan någon annan gång, popcorn på fredagar. Chips och läsk bara sällan, inte ens en gång i månaden. Frukosten var väl ingen höjdare, särskilt inte för barnen, men det var sånt som de flesta åt, fil (inte lättfil, inte ens när jag åt vv-mat åt jag lättfil. Fil ska vara tjock, krämig och syrlig, annars är den äcklig!), eller jordgubbsyoghurt med flingor. Försökte undvika de allra sötaste flingorna, men när jag läste på förpackningen och insåg att skillnaden på sockerhalt i chokladflingorna och de ”nyttiga” special K inte var särskilt stor, var det svårt att motivera att de inte skulle få dem. Vi åt alltså en ganska normal kost, och jag tror, bättre än många.

Ingen av oss har haft något större sockerberoende och det är nog en anledning till att det ändå har gått relativt lätt att ställa om kosten. Det och kunskap! Jag har läst och läst, blivit nördigt intresserad (ja, jag har lite såna drag jag med…) och lärt mig så mycket om kost och hälsa att övertygelsen om att det här är rätt är hundraprocentig. Att jag relativt lätt fick med barnen berodde nog också på att de var så långt ner på botten att de lika bra kunde prova vad som helst.
Vi hoppas att vi med vår berättelse kan inspirera fler att våga ta steget och prova.”

Halloumipizza...

Halloumipizza, klicka på bilden så kommer du till receptet…


Rostbiff-wraps med potatissallad

rostbiffwraps_wrap_wraps_fyllning_rostbiff_potatissallad
Hej fredag och snart helg! 😛 Tiden springer verkligen iväg mot julafton nu och det är mycket på gång överallt med julklappshandel, pyssel och godistillverkning!

 

Denna vecka har varit lite hektisk här hemma med massor inplanerat och en del trubbel med möten och annat men nu börjar det lugna ner sig inför helgen och årets stundande julbord. I onsdag hände en obehaglig sak på Jolines skola i Borgholm. Någon hade skrivit på sociala mediet Jodel strax innan kl 12.00 att hela skolan skulle sprängas om 2 timmar. Efter evakuering av 300 elever i årskurs 6-9 hittades ingenting i vare sig skolbyggnad el gymnastikhall. Allt togs på stort allvar o olaga hot mot grupp är anmält.

 

Jag försökte hämta Joline efter att hon kontaktat mig. Det fick jag inte…. Eleverna fick inte lämna intilliggande gymnasium dit dom fick gå efter bombhotet, trots telefonsamtal med lärare och även samtal utanför gymnasiet med de patrullerade. Om ens barns skola blir bombhotat VILL MAN HA HEM SITT BARN!!! Helt fruktansvärt det som hänt, eller INTE hänt med tanke på den oro det skapat och vilka kostnader det inneburit.

 

Är väldigt tacksam att det var falsklarm och hoppas innerligt att polisen hittar den/de som ligger bakom hotet och även den sprängning som inträffade helgen tidigare. Fruktansvärt rent ut sagt! Men nu ser vi framåt och jag hoppas vi slipper sånt här mer i fortsättningen. I skrivande stund kom jag hem från jobbet för ett tag sedan. Mötte sotaren i dörren som vi totalt glömt bort i allt strul denna vecka, men nu är det sotat och klart och även huset fick sig en rejäl omgång med dammsugaren och skurmoppen. Medans golven torkade passade jag på att tvätta bilen också och nu sitter jag här och har inte många minuter på mig innan jag ska hämta upp Joline på skolan för att ta en tripp till Kalmar och inhandla de sista julklapparna… *phuu* Skönt det ska bli med helg och julbord imorgon! 

 

Här kommer i alla fall ett snabbt tips i dessa stressade tider. Riktigt goda wraps fyllda med potatissallad, rostbiff och lök. Så smidigt att bara fylla, rulla ihop och ta med sig… För det är precis vad vi ska göra. Blir att äta dom i bilen på väg till Kalmar. Tjingeling på ett tag och ha en underbar fredag allihopa! ♥

 

rostbiffwraps_wrap_wraps_fyllning_rostbiff_potatissallad_recept
Fyll wrapsen med sallad, potatissallad, rostbiff med lite extra svartpeppar och BBQ-krydda. Gurka, remouladsås och rostad lök. Rulla ihop och paketera i bakplåtspapper. Färdigt! 😉

 

wraps_rostbiff_potatissallad
Trevlig helg!

Långsemester i Florida och biffwok med champinjoner och vitkål

 Biffwok

Välkommen till mitt kök i Florida

Den här hösten har vi bytt vår vanliga vistelseort, Alanya i Turkiet mot något helt annorlunda.

När vår danske hyresvärd i Alanya bestämde sig för att själv vara i lägenheten nu i höst, så stod vi utan bostad i oktober-november.

Jag var över till USA i maj, då jag deltog i Low-Carb Cruise och blev då väldigt förtjust i Fort Lauderdale, där min reskamrat Åsa Holstein bor sen 6 år med sin man Pierre.

Åsa jobbar som medicinjournalist på Hemmets Journal, det var genom en intervju om mina hälsovinster på glutenfri LCHF som våra vägar korsades.

Vi blev goda vänner via alla mail mellan Florida och Alanya, en vänskap som fördjupades under den vecka vi delade hytt på kryssningen.

Så när jag och Lennart stod utan långsemesterort nu i höst hjälpte Åsa till att ordna ett riktigt bra boende här i Fort Lauderdale, så nu stannar vi här en månad.

Matinköp i Florida

Det är riktigt roligt att botanisera i matbutikerna här, det finns förstås massor av junkfood men även en hel del ekologiska produkter.

Här ska man helst vara bilburen, det är långt mellan mataffärerna, men det ger oss rejält med motion när vi går ut på matjakt.

Vi kom i måndags efter en lång resa, vårt plan blev försenat i Oslo så vi missade precis flyget hit från New York.

Men det ordnades på bästa sätt av Sas. Vi fick bo på Hotel Wyndham Garden vid Newarks flygplats över natten och fick hoppa på ett plan nästa morgon istället.

Måltidskuponger för 70 dollar fick vi också, så det gick ingen nöd på oss.

Hotellet var inrett med många detaljer från förr, bland annat fina stadsvyer från 40-talet.

Inredningen var dock bättre än maten, vi tog en hamburgare som hade sett sina bästa dagar för rätt länge sen…

Wyndham Garden Newark

Soluppgång över Manhattan...

Soluppgång över Manhattan…

Det var det kallaste dygn de haft i oktober i New York på många år, vi hade bara +1 på morgonen när vi skulle åka vidare.

Desto skönare var det i Florida, +26 trots kraftiga stormvindar.

De senaste dagarna har vi bara tagit det lugnt, det har behövts efter höstens alla matuppdrag därhemma, med receptskapande till Ecocaféet och Wonderbag-kokboken.

Idag ska du få recept på en riktigt god biffwok som jag gjorde till torsdagslunch, återkommer framöver med lite nya mattips och bilder.

Ekologiskt i USA

Strimlad biff med champinjoner, vitkål och paprika 2 port

400 g lövbiff

8 kastanjechampinjoner

3 dl strimlad vitkål

½ gul lök

½ gul paprika

25 g smör

2 msk kokosolja

1 tsk mald koriander

Salt och chiliflingor efter smak

Strimla lövbiffen. Skär svampen i halvor och sen skivor. Strimla lök och paprika. Stek grönsakerna och köttet i omgångar, krydda.

Blanda allt i en gryta och hetta upp, smaka av om du vill ha mer kryddor.

Jag serverade woken med sallad på rucola, färsk koriander och tomat, med olivolja och kokosvinäger. Smör och en majonnäs på olivolja fick också plats på tallriken.

Raw Coconut Vinegar

Hittade den fantastiska kokosvinägern från Coconut Secret och en mycket god och väldigt lite söt (5 g kolhydrater) mangosalsa från Sage Valley på affären Winn Dixie.

Det finns riktigt bra, ekologiska råvaror utan en massa socker och High Fructose Corn Syrup och glutamat även här, men man får leta lite och lusläsa innehållsförteckningen.

Utbudet av ekologiska grönsaker är riktigt stort, detsamma gäller märkningen av glutenfritt, det märks att medvetenheten vad vi stoppar i oss blivit stor i USA.

Förstås extra roligt, nu när mina böcker finns på den amerikanska marknaden, hoppas de kommer att hjälp många till en bättre hälsa även här.

Här finns nu två av mina recept från LCHF and Paleo Slow Cooking hos DietDoctor, fler recept följer där under hösten.

På min engelska blogg LCHF Made in Sweden kan du se fler bilder från våra första dagar här i Florida, om du klickar på länken.

Här en liten titt på all den tropiska grönska vi har runt vårt lilla hotell med karibisk touch.

Hotell i Florida

Segelbåt i Fort Lauderdale


Långsemester i Florida och biffwok med champinjoner och vitkål

 Biffwok

Välkommen till mitt kök i Florida

Den här hösten har vi bytt vår vanliga vistelseort, Alanya i Turkiet mot något helt annorlunda.

När vår danske hyresvärd i Alanya bestämde sig för att själv vara i lägenheten nu i höst, så stod vi utan bostad i oktober-november.

Jag var över till USA i maj, då jag deltog i Low-Carb Cruise och blev då väldigt förtjust i Fort Lauderdale, där min reskamrat Åsa Holstein bor sen 6 år med sin man Pierre.

Åsa jobbar som medicinjournalist på Hemmets Journal, det var genom en intervju om mina hälsovinster på glutenfri LCHF som våra vägar korsades.

Vi blev goda vänner via alla mail mellan Florida och Alanya, en vänskap som fördjupades under den vecka vi delade hytt på kryssningen.

Så när jag och Lennart stod utan långsemesterort nu i höst hjälpte Åsa till att ordna ett riktigt bra boende här i Fort Lauderdale, så nu stannar vi här en månad.

Matinköp i Florida

Det är riktigt roligt att botanisera i matbutikerna här, det finns förstås massor av junkfood men även en hel del ekologiska produkter.

Här ska man helst vara bilburen, det är långt mellan mataffärerna, men det ger oss rejält med motion när vi går ut på matjakt.

Vi kom i måndags efter en lång resa, vårt plan blev försenat i Oslo så vi missade precis flyget hit från New York.

Men det ordnades på bästa sätt av Sas. Vi fick bo på Hotel Wyndham Garden vid Newarks flygplats över natten och fick hoppa på ett plan nästa morgon istället.

Måltidskuponger för 70 dollar fick vi också, så det gick ingen nöd på oss.

Hotellet var inrett med många detaljer från förr, bland annat fina stadsvyer från 40-talet.

Inredningen var dock bättre än maten, vi tog en hamburgare som hade sett sina bästa dagar för rätt länge sen…

Wyndham Garden Newark

Soluppgång över Manhattan...

Soluppgång över Manhattan…

Det var det kallaste dygn de haft i oktober i New York på många år, vi hade bara +1 på morgonen när vi skulle åka vidare.

Desto skönare var det i Florida, +26 trots kraftiga stormvindar.

De senaste dagarna har vi bara tagit det lugnt, det har behövts efter höstens alla matuppdrag därhemma, med receptskapande till Ecocaféet och Wonderbag-kokboken.

Idag ska du få recept på en riktigt god biffwok som jag gjorde till torsdagslunch, återkommer framöver med lite nya mattips och bilder.

Ekologiskt i USA

Strimlad biff med champinjoner, vitkål och paprika 2 port

400 g lövbiff

8 kastanjechampinjoner

3 dl strimlad vitkål

½ gul lök

½ gul paprika

25 g smör

2 msk kokosolja

1 tsk mald koriander

Salt och chiliflingor efter smak

Strimla lövbiffen. Skär svampen i halvor och sen skivor. Strimla lök och paprika. Stek grönsakerna och köttet i omgångar, krydda.

Blanda allt i en gryta och hetta upp, smaka av om du vill ha mer kryddor.

Jag serverade woken med sallad på rucola, färsk koriander och tomat, med olivolja och kokosvinäger. Smör och en majonnäs på olivolja fick också plats på tallriken.

Raw Coconut Vinegar

Hittade den fantastiska kokosvinägern från Coconut Secret och en mycket god och väldigt lite söt (5 g kolhydrater) mangosalsa från Sage Valley på affären Winn Dixie.

Det finns riktigt bra, ekologiska råvaror utan en massa socker och High Fructose Corn Syrup och glutamat även här, men man får leta lite och lusläsa innehållsförteckningen.

Utbudet av ekologiska grönsaker är riktigt stort, detsamma gäller märkningen av glutenfritt, det märks att medvetenheten vad vi stoppar i oss blivit stor i USA.

Förstås extra roligt, nu när mina böcker finns på den amerikanska marknaden, hoppas de kommer att hjälp många till en bättre hälsa även här.

Här finns nu två av mina recept från LCHF and Paleo Slow Cooking hos DietDoctor, fler recept följer där under hösten.

På min engelska blogg LCHF Made in Sweden kan du se fler bilder från våra första dagar här i Florida, om du klickar på länken.

Här en liten titt på all den tropiska grönska vi har runt vårt lilla hotell med karibisk touch.

Hotell i Florida

Segelbåt i Fort Lauderdale


Medverkan i tidningar, födelsedagsfirande i Åre och lite annat smått och gott
Jag på Creperiet i Åre

Jag på Creperiet i Åre

Senaste veckan i bild

Tiden har bara rusat iväg senaste tiden, den har inte alls räckt till att vara aktiv med bloggandet.

Jag har ju dels mitt konsultjobb för Ecocaféet i Östersund och så har jag gjort klart det sista kring den kokbok jag gör tillsammans med Wonderbag.

Blåbärsglögg tillagad i Wonderbag...

Blåbärsglögg tillagad i Wonderbag…

På mediafronten har det också hänt mycket senaste dagarna.

I torsdags kom senaste numret av Året Runt ut i butikerna, de har en special om Fibromyalgi där jag berättar hur jag blivit bättre i värk och ork tack vare min kostomläggning.

Birgitta Höglund i Året Runt

Jag har också fått mail från Lose It Magazine i Sydafrika, med intervjufrågor inför en artikel där i nästa nummer, då de även kommer att skriva om Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging.

Så roligt att mina engelska böcker börjar få spridning nu, i fredags fick jag mitt första recept från dem publicerat på världens största Lowcarb-blogg, DietDoctor.

Inte nog med det, idag kom även senaste numret av Low Carb LCHF från LCHF Deutschland.

Intresset för LCHF växer sig nu större även i de tysktalande länderna, extra roligt tycker jag eftersom mina böcker översätts till tyska nästa år.

Jag är sen 1½ år matskribent i tidningen och den här gången bjuder jag på recept från Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking.

Mina engelska böcker finns att köpa på Bokus för 198 kr via länkarna ovan, kanske ett bra julklappstips till släkt och vänner utomlands :)

Birgitta Höglund LCHF Deutschland

Lindha Vikström LCHF Deutschland

Sverige är stort representerat i senaste numret av den tyska tidningen:

Lindha Vikström på bloggen Halva Lindha​ berättar om sin fascinerande vikt/hälsoresa.

Anne Aobadia på Tidningen Matkärlek intervjuas och Mats Lindgren på bloggen Fet hälsa och skön musik​ skriver om hur man kan bli frisk från kroniska sjukdomar med hjälp av maten.

De båda har också fått sina böcker översatta till tyska, riktigt roligt att vår svenska kostmodell får sån uppmärksamhet.

Lindha och jag är, som jag skrivit tidigare, engagerade i Ecocaféet som snart öppnar i Östersund.

Tyvärr blir premiären lite försenad, men snart så hoppas vi att allt är klart för öppning. Här kan du läsa mer om allt förberedande jobb inne hos Lindha.

I onsdags fyllde jag år och bjöd personalen på lite gott fika, de andra hade också med provsmak av det vi kommer att ha på menyn.

Gräddtårta LCHF

Gräddtårta LCHF…

 

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet…

 

Spröda frökex med fårsalami

Spröda frökex med fårsalami, crème fraiche med pepparrot och torkade havtorn…

Jag tycker mycket om gräddtårta, så det blev en bakad på min nykomponerade björksockerkaka.

Recepten som jag skapat till Ecocaféet kommer jag att hålla inne med, dem sparar jag till en kommande bakbok :)

Men jag bjuder förstås inte bara på sötsaker när jag har kalas, det blev även en del Jämtländska delikatesser.

Spröda frökex från Huså Bröd, en helt makalöst god fårsalami från Gårdscharken i Fågelberget och torkade havtorn från Örtagård Öst, allt inköpt på Glada Lådan.

Här nedan kommer några bilder från min födelsedag som jag firade med Mamma i Åre.

Hotell Åregården

Vi bodde riktigt fint på Hotell Åregården med utsikt över sjö och fjäll, vi fick till och med uppleva ett spektakulärt norrsken.

Rekommenderar verkligen ett besök för dig som tycker om gammaldags hotell med sin själ bevarad, det finns det gott om här.

Det är Åres äldsta hotell med bästa läge alldeles vid Åre torg. Rummen är renoverade och mycket bekväma.

Tyvärr var restaurangen stängd, de har bara öppet torsdag till söndag under sommarhalvåret.

Men det löste sig bra ändå, vi åt middag på Creperie & Logi alldeles i närheten. Crepes passar ju då förstås inte oss som äter glutenfritt och LCHF.

Galette på Creperie och Logi i Åre...

Galette på Creperie och Logi i Åre…

Men, de har även mycket läckra och glutenfria bovetepannkakor, franska galetter, med massor av god fyllning.

Vi delade på en galette med kyckling, chèvre och mandlar, mycket gott och så mättande.

Vi åt mest bara av pålägget, så det blev ett riktigt bra LCHF-alternativ i slutändan.

Frukosten fick vi tyvärr inte heller äta på hotellet pga den stängda restaurangen, utan fick bege oss ner till Åre Bageri när vi checkat ut på morgonen.

Frukostbuffé på Åre Bageri...

Frukostbuffé på Åre Bageri…

Det blev ändå riktigt bra eftersom de har en stor och välfylld frukostbuffé, med massor av gott som passade oss.

Vi hade också riktig tur med vädret. Solen sken från en klarblå himmel båda dagarna, så vi fick njuta av de vackra höstfärger som börjat komma.

Nu blir det lite paus från bloggandet igen, är på väg utomlands på en månad. Vart får du se nästa gång jag tittar in…

Under tiden kan du passa på att botanisera bland mina över 1000 recept härinne, på min Paleo-blogg eller på LCHF Made in Sweden.

Tror säkert att du hittar nåt gott som passar till frukost, lunch och middag hemma hos dig under kommande dagar :)

Åresjön

Åre på hösten

 

Utsikt från rum 402 på Åregården...

Utsikt från rum 402 på Åregården…

Norrsken i Åre

Norrsken över Åresjön

Norrsken över Åresjön


Medverkan i tidningar, födelsedagsfirande i Åre och lite annat smått och gott
Jag på Creperiet i Åre

Jag på Creperiet i Åre

Senaste veckan i bild

Tiden har bara rusat iväg senaste tiden, den har inte alls räckt till att vara aktiv med bloggandet.

Jag har ju dels mitt konsultjobb för Ecocaféet i Östersund och så har jag gjort klart det sista kring den kokbok jag gör tillsammans med Wonderbag.

Här en bild på blåbärsglögg som jag gjorde nu i helgen och en bild från Gårdsbutiken på Frösön, där omslagsbilden togs till boken häromveckan.

Där kan du som bor i närheten titta närmare på och köpa Wonderbag, det finns både små och stora på butikshyllorna.

Blåbärsglögg tillagad i Wonderbag...

Blåbärsglögg tillagad i Wonderbag…

Grönsakssoppa i Wonderbag på Gårdsbutiken på Frösön...

Grönsakssoppa i Wonderbag på Gårdsbutiken på Frösön…

På mediafronten har det också hänt mycket senaste dagarna.

I torsdags kom senaste numret av Året Runt ut i butikerna, de har en special om Fibromyalgi där jag berättar hur jag blivit bättre i värk och ork tack vare min kostomläggning.

Birgitta Höglund i Året Runt

Jag har också fått mail från Lose It Magazine i Sydafrika, med intervjufrågor inför en artikel där i nästa nummer, då de även kommer att skriva om Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging.

Så roligt att mina engelska böcker börjar få spridning nu, i fredags fick jag mitt första recept från dem publicerat på världens största Lowcarb-blogg, DietDoctor.

Inte nog med det, idag kom även senaste numret av Low Carb LCHF från LCHF Deutschland.

Intresset för LCHF växer sig nu större även i de tysktalande länderna, extra roligt tycker jag eftersom mina böcker översätts till tyska nästa år.

Jag är sen 1½ år matskribent i tidningen och den här gången bjuder jag på recept från Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking.

Mina engelska böcker finns att köpa på Bokus för 198 kr via länkarna ovan, kanske ett bra julklappstips till släkt och vänner utomlands :)

Birgitta Höglund LCHF Deutschland

Lindha Vikström LCHF Deutschland

Sverige är stort representerat i senaste numret av den tyska tidningen:

Lindha Vikström på bloggen Halva Lindha​ berättar om sin fascinerande vikt/hälsoresa.

Anne Aobadia på Tidningen Matkärlek intervjuas och Mats Lindgren på bloggen Fet hälsa och skön musik​ skriver om hur man kan bli frisk från kroniska sjukdomar med hjälp av maten.

De båda har också fått sina böcker översatta till tyska, riktigt roligt att vår svenska kostmodell får sån uppmärksamhet.

Lindha och jag är, som jag skrivit tidigare, engagerade i Ecocaféet som snart öppnar i Östersund.

Tyvärr blir premiären lite försenad, men snart så hoppas vi att allt är klart för öppning. Här kan du läsa mer om allt förberedande jobb inne hos Lindha.

I onsdags fyllde jag år och bjöd personalen på lite gott fika, de andra hade också med provsmak av det vi kommer att ha på menyn.

Gräddtårta LCHF

Gräddtårta LCHF…

 

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet…

 

Spröda frökex med fårsalami

Spröda frökex med fårsalami, crème fraiche med pepparrot och torkade havtorn…

Jag tycker mycket om gräddtårta, så det blev en bakad på min nykomponerade björksockerkaka.

Recepten som jag skapat till Ecocaféet kommer jag att hålla inne med, dem sparar jag till en kommande bakbok :)

Men jag bjuder förstås inte bara på sötsaker när jag har kalas, det blev även en del Jämtländska delikatesser.

Spröda frökex från Huså Bröd, en helt makalöst god fårsalami från Gårdscharken i Fågelberget och torkade havtorn från Örtagård Öst, allt inköpt på Glada Lådan.

Här nedan kommer några bilder från min födelsedag som jag firade med Mamma i Åre.

Hotell Åregården

Vi bodde riktigt fint på Hotell Åregården med utsikt över sjö och fjäll, vi fick till och med uppleva ett spektakulärt norrsken.

Rekommenderar verkligen ett besök för dig som tycker om gammaldags hotell med sin själ bevarad, det finns det gott om här.

Det är Åres äldsta hotell med bästa läge alldeles vid Åre torg. Rummen är renoverade och mycket bekväma.

Tyvärr var restaurangen stängd, de har bara öppet torsdag till söndag under sommarhalvåret.

Men det löste sig bra ändå, vi åt middag på Creperie & Logi alldeles i närheten. Crepes passar ju då förstås inte oss som äter glutenfritt och LCHF.

Galette på Creperie och Logi i Åre...

Galette på Creperie och Logi i Åre…

Men, de har även mycket läckra och glutenfria bovetepannkakor, franska galetter, med massor av god fyllning.

Vi delade på en galette med kyckling, chèvre och mandlar, mycket gott och så mättande.

Vi åt mest bara av pålägget, så det blev ett riktigt bra LCHF-alternativ i slutändan.

Frukosten fick vi tyvärr inte heller äta på hotellet pga den stängda restaurangen, utan fick bege oss ner till Åre Bageri när vi checkat ut på morgonen.

Frukostbuffé på Åre Bageri...

Frukostbuffé på Åre Bageri…

Det blev ändå riktigt bra eftersom de har en stor och välfylld frukostbuffé, med massor av gott som passade oss.

Vi hade också riktig tur med vädret. Solen sken från en klarblå himmel båda dagarna, så vi fick njuta av de vackra höstfärger som börjat komma.

Nu blir det lite paus från bloggandet igen, är på väg utomlands på en månad. Vart får du se nästa gång jag tittar in…

Under tiden kan du passa på att botanisera bland mina över 1000 recept härinne, på min Paleo-blogg eller på LCHF Made in Sweden.

Tror säkert att du hittar nåt gott som passar till frukost, lunch och middag hemma hos dig under kommande dagar :)

Åresjön

Åre på hösten

Utsikt från rum 402 på Åregården...

Utsikt från rum 402 på Åregården…

Norrsken i Åre

Norrsken över Åresjön

Norrsken över Åresjön


Äggmackor och helfabrikat… Och min åsikt!

äggmackor_äggsmörgäs_rostbiff_räkor_majonäs_skinka
Tidigare idag hade vi möte här hemma med ett nytt bolag och givetvis vill man ju bjuda på något gott när det är möte kring lunchtid. Ibland är det svårt att förutspå vad som gillas eller går hem, eller om personen/personerna man inte träffat tidigare nyss har ätit är helt enkelt är allergiska eller går på nån diet. Skulle man ställa frågan före utsatt möte blir ofta svaret
– ”Nä, det behövs ingenting speciellt, bara en slät kopp kaffe duger gott!”
(Hur tråkigt är inte det….?)

 

Jag hade önskat ett svar som;
-”Alltså, jo jag ÄLSKAR sockerkaka och goda bakverk och allt vad pasta och vegetariskt heter!!” 
Hur taggad hade man inte blivit då att fixa nåt gott?! 😉 

 

Här hemma går vi inte på nån diet så jag tog ett säkert kort och körde på äggmackor med variation och hoppades att det skulle uppskattas. Ett par med ägg/räkor/lime/majonäs, ett par med rostbiff/ägg/gurkmajonäs/rostad lök och ett par med skinka/ägg/gurkmajonäs/rostad lök. Tomat, nektarin och gurka på alla, och så blev det lite variation om man nu inte gillar skaldjur.

 

DET GICK HEM!
Hon delade tydligen mitt matintresse och sa sig vara nöjd och blev glad när hon såg mina smörgåsar vilket en matnörd som jag blir extra exalterad för.
Nästa gång hon kommer vet jag vilka boliner jag ska spela på och då får hon vara förberedd. Det vill säga HUNGRIG! Älskar att träffa nya människor som uppskattar god mat och kan njuta av livets goda utan krusiduller.

 

Likaväl som vi åt IKEA-köttbullar med stuvade makaroner till kvällsmiddag idag så ska man inte vara kinkig. Halv eller helfabrikat tar alla till nån gång. Inte för att det är godare utan för att tiden och orken är knapp och det är helt okej att inte följa normen utan ta upp färdigmat från frysen och steka på. Vi har haft mycket att planera och tänka och fundera på idag samt mycket därtill som ska uträttas så – Ja! Därför tog jag upp en påse köttbullar ur frysen. Och kan ärligt erkänna att även HÄR vispas det pulvermos, steks färdiga köttbullar och kokas nudlar ibland.

 

Inget jag tycker är knasigt eller konstigt trots vissa kommentarer på instagram men HERREGUD!?! Äter inte folk nån gång på korvkiosk? En färdig baguette på macken? Mc Donalds? Eller annan snabbmatskedja längre? Heller inga som värmer mackor med ost i micron? Eller fuskar med färdigrätter eller andra helfabrikat nånsin?? Okej, då är vi ensamma om det här i Öjkroken…. 😛
Varför ska det vara så propert och fint och RÄTT att all mat som inmundigas i en familj är lagad från grunden alla årets dagar? 
Jag är uppväxt med enkla men goda medel i köket. Det kokades snabbmakaroner och frästes på renskav och de gick snabb, var gott och man blev mätt. Spagettiringar i tomatsås från konserv, liksom fiskbullar och ravioli var inte heller så dumt, faktiskt bland det godaste jag visste vid sidan om farmors palt och hemlagade söndagsmiddagar. Sluta knussla om vad ni inte äter eller tolererar att andra äter. Det förekommer överallt men ingen vill känns vid snabbmat, nudlar och makaroner med ketchup.

 

Hemlagat ÄR godast men då och DÅ kan även en helt vanlig familj behöva göra det enkelt för sig. Som vi. Och inget jag hymlar med.
PUSS! ♥

 

ikea_köttbullar_stuvade_makaroner
Här ser ni vår ”ful-middag” tidigare ikväll. IKEA-köttbullar och stuvade makaroner.