Rökt fisk med ägg och senapssås

Rökt fisk med senapssås

Sommarmat

Jag fortsätter dela daglig inspiration i Coronatider, hoppas du får glädje av mina tips och recept i sommar.

Nu blir det mat som passar varma dagar, som är lätt att fixa till och njuta av hemma eller på en picknick.

Här tipsar Diet Doctor om god sommarläsning, glädjande nog så är min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör med på listan.

Jag blir förstås ännu gladare om du också vill stötta mitt skrivande genom att köpa den eller någon annan av mina kokböcker.

Senapssås 2 port

1 dl majonnäs

2 msk grovkornig, osötad senap

2 msk grädde/kokosgrädde

2 msk finhackad dill

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och svartpeppar

Rör ut senapen med vinägern och blanda ner dill, majonnäs och grädde.

Smaka av med lite salt och peppar, låt stå en stund så smakerna mognar.

Servera såsen till varmrökt fisk, kokta ägg, sallad, tomater, gurka, ost och dill.

Bowl med brysselkål och hampafrö från Gröna, sköna tillbehör

Bloggen 11 år och mitt första recept på äggröra

Första inläggen

Idag är det 11 år sen jag startade min blogg efter en tretimmarskurs i bloggkunskap på Umeå Universitet.

Det var den enda gång jag studerat på ett universitet, men kunskapen jag lärde mig på den teknikfestival jag deltog i fastnade faktiskt riktigt bra.

Jag kunde då väldigt lite om datorer, har inte lärt mig så mycket mer nu heller, annat än bloggandet.

Men det har ju fungerat rätt bra ändå, häromdagen passerade bloggen 7,5 miljoner visningar.

Här följer de två första inläggen som jag publicerade den 11 juni 2009, samma dag som jag hade gått bloggkursen.

Ekologiska ägg från Kreta

Ekologiska ägg från Kreta

VILKET KOM FÖRST, HÖNAN ELLER ÄGGET?
Det här är mitt första försök att blogga.

Vilken möjlighet att få ut mina recept till en stor publik!

Välkommen till min blogg!

Äggröra

  • 2 Ägg
  • 3 msk Grädde
  • Smör
  • Hackad Gräslök
  • Salt o Peppar

Smält smöret, rör ner äggen. Tillsätt grädden och värm försiktigt under omrörning. Krydda med gräslök, SoP.

Vaktelägg

Som du ser var det väldigt enkla recept som jag började med för att kunna inspirera till lättlagad och näringsrik matlagning.

Jag fick fin draghjälp i början, skickade länken till Diet Doctor och Annika Dahlqvist som skrev om min nya LCHF-blogg.

Att jag började skriva bloggen om min dagliga mat har även lett till att jag fått skriva hela 6 kokböcker.

Annika blev även medförfattare till min första kokbok LCHF för seniorer som kom 2011, den finns nu med i nyutgåvan Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Här hittar du alla mina böcker på svenska, i marginalen hittar du även länkar till de 3 på engelska, 1 på norska och en på finska.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Jag i maj 2009

Min första selfie togs också 2009, hade fått låna en digitalkamera

Här ovan några bilder från Agia Marina på Kreta strax innan jag startade bloggen.

Då var jag fortfarande rätt så handikappad efter min steloperation, gick med fotskena och hade problem av fibromyalgin.

Vill du veta mer om hur jag lyckats bli så pigg och frisk som jag är idag, så finns hela berättelsen om min hälsoresa i nya kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Selfie tagen i Makrigialos på Kreta hösten 2019

Jag i maj 2020 Foto Claudio Britos

Köttfärsgratäng

Lasagne LCHF

Smakrik gratäng

Idag får du en nyttigare variant av lasagne, jag tycker det blir mycket godare med grönsaker mellan lagren istället för pasta och med en ägg/ostsås istället för bechamel.

Du kan variera med till exempel förvälld grönkål/vitkål eller stekta/grillade skivor av aubergine.

Vill du ha mer pastaliknande plattor i din gratäng så hittar du Anne Aobadias recept här på Diet Doctor.

Köttfärssås

500 g köttfärs

2 gula lökar

2 tomater

1 stor morot

1 röd paprika

3 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

2 dl rödvin eller 1½ dl vatten+2 msk vinäger

1 msk paprikapulver

2 tsk torkad timjan

50 g smör

Salt och svartpeppar

Till lasagnen:

1 kg zucchini

Ostsås

Hacka lök och vitlök fint. Skär morot, paprika och tomat i små tärningar.

Fräs lök och morot i smör en stund utan att ta färg. Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter.

Rör i  timjan och paprika. Krydda med salt och peppar. Låt puttra ett tag igen.

Rör ner tomatpuré och paprikapulver, låt det fräsa med ett tag, så blir smaken mildare.

Blanda i tomater och häll på rödvinet, rör runt och låt puttra i 30 min.

Ostsås

100 g gräddost eller lagrad ost

4 ägg

2 dl crème fraiche

2 dl grädde

Salt och peppar

Riv osten, blanda med ägg, crème fraiche och grädde. Rör ner salt och peppar.

Skiva zucchinin riktigt tunt. Lägg ett lager om lott i en smord ugnsform. Krydda med salt och peppar.

Skeda över lite ostsås, sen ett lager köttfärssås. Varva så i några lager, precis som till vanlig lasagne.

Avsluta med zucchini och ostsås.  Grädda i 175° i 45 min.

Lowcarb Lasagne

Här hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips i bokform till dig själv eller någon när och kär.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Nu kan du ta chansen att vinna Gröna, sköna tillbehör här inne hos Halva Lindha.
I boken berättar jag hela historien om min hälsoresa och hur jag lyckats ta mig tillbaka från både psykiska och fysiska besvär.
Recensioner av Gröna, sköna tillbehör och tre kokboksrecept

Gröna, sköna tillbehör Fotot taget av Therese Renåker

En sån vecka

Den här veckan har varit överväldigande för mig, jag är så otroligt glad och stolt över alla fantastiska recensioner som skrivits om min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Inte nog med allt som skrivits, jag fick vara med och prata om lite av det goda vi kan hitta ute i naturen i radio på P4 Stockholm i måndags.

Den här våren blev ju inte som någon annan vår, i och med Coronan, så det kändes lite svårt att kunna sprida kokboken när jag nu inte kunde ha några föreläsningar och boksigneringar som var planen.

Men all den digitala uppmärksamheten har gjort att allt känns väldigt fint ändå, flera tidningar har också hört av sig och kommer att skriva om boken framöver.

Här lägger jag en länklista så kan du gå in och läsa recensionerna hos flera bloggar, i några finns även recept från kokboken med, så du får en liten extrabonus.

Receptet finns på Paleobloggen Under vårt tak

Under vårt tak med mitt recept på Ajvar och Picklad rödlök

SportHälsa med recept på Fröknäcke

Morgon i P4 Stockholm 3.44.50 in i programmet

Diet Doctor Sverige (Fd Kostdoktorn)

Halva Lindha

Tidningen Matkärlek

Brunch med rätter från Gröna, sköna tillbehör

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm, som skriver förordet i boken, skrev så här på Facebook:

”Wow! Jag tror bestämt att Birgitta Höglund har tagit matfotografiet till en ny dimension.

Fick just hem hennes nya ”Gröna, sköna tillbehör.” Den är fantastiskt vacker.

Och det skriver jag inte för att jag känner Birgitta, utan för att det är sant.

Blir otroligt sugen på att laga mat. Vad sägs om rödkålsslaw med pepparrot och lingon? Eller rödbetsmousse med chèvre?

Hur kommer hon på allt? Tack Birgitta för att du gör världen lite godare och lite vackrare.”

Kokboksjobb på Bynäset, Frösön
Foto Jan Andersson, LT

Nytt fröknäcke, laxröra och kokboksrecension

Fröknäcke med nässlor och parmesan

Njutbart utflyktstips

Idag tipsar jag om mitt nykomponerade fröknäcke från ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och ett riktigt gott pålägg, perfekt att ha med ut på en picknick i vårsolen.

Mina recept från boken börjar nu sprida sig i olika tidningar, både vanliga papperstidningar och nättidningar.

Tidningen SportHälsa vänder sig till alla som vill få en bättre hälsa med hjälp av träning och god, hälsosam mat, så jag är väldigt glad att de publicerar några av mina recept från kokboken.

Här hittar du recept hos dem på fröknäcke med nässlor och parmesan, som jag själv tycker är det godaste glutenfria bröd jag hittat på genom åren.

För mig är både maten och träningen väldigt viktig, det är den kombinationen som fått mig att bli friskare, starkare och slankare med åren, så jag fått ork att bland annat skriva mina sex kokböcker.

Igår hände även en annan stor sak i den virtuella hälsovärlden, jag upptäckte att Diet Doctor (fd Kostdoktorn) hade en fantastiskt fin recension av nya kokboken.

Det känns verkligen bra att min kokbok fått ett så varmt mottagande på så många håll, särskilt som jag den här gången även tagit alla bilder själv.

Här får du recept på en laxröra som passar mycket bra till fröknäcket, till en sallad eller som en liten förrätt på smörstekta skivor av glutenfritt nötbröd.

Laxröra 4 port

150 g rökt eller gravad lax, regnbåge, röding eller öring

1 dl majonnäs

1 dl finhackad paprika

2 msk hackad citronmeliss

1 msk hackad gräslök

1 msk pressad citron eller lime

Salt och peppar

Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.

Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Forma ägg av laxröran med en sked doppad i vatten och servera på Spröda frökex från Huså Bröd som de bakar efter mitt recept eller till det nya fröknäcket som du hittar i länken till SportHälsa häruppe.

Ädelostfylld lax med avokadosallad

Bra mat för minnet

Du glömmer väl inte bort att äta fisk så du får i dig nyttigt Omega-3?

Läs mer om fettes effekter på minnet hos Diet Doctor Sverige.

Viltfångad lax, ädelfisk, sardiner, makrill eller sill är bra att äta några gånger i veckan, det är bra både för hälsan och minnet.

Jag har pratat med flera av mina äldsta vänner och de som åt mycket fisk som barn har ofta bra minne högt upp i åren.

Det här är en av mina favoriter, att fylla någon smakstark ost i en ficka i laxen och sen bara gratinera en stund i ugnen, bara så pass att den är genomvarm.

Snabbt och enkelt och jag slipper osande fiskstekning i vår lilla lägenhet på Kungsholmen.

Vårprimörsallad från Gröna, sköna tillbehör

Igår var jag med på Morgon i P4 Stockholm och pratade om allt grönt som börjar växa runtom oss, som vi kan förgylla vår mat med.

Här ovan ser du en sallad på vårprimörer och här kan du lyssna, inslaget med intervjun börjar 3.44.50 in i programmet.

Jag berättade också om hur bra vi mår i både kropp och själ av att vistas ute i naturen, extra viktigt i dessa Corona-tider.

Vill du veta mer om mina tankar runt det här så berättar jag mycket i nya kokboken om naturens läkande kraft och hur den hjälpt mig i min egen hälsoresa.

Här finns den på Bokus Hälsokampanj. för 170 kr och här på Adlibris för 182 kr.

Lax gratinerad med ädelost 2 port

2 portionsbitar lax, helst viltfångad

1 dl smulad ädelost

Ekologiskt örtsalt

Skär en skåra genom laxbitarna och krydda med lite örtsalt runt om, fyll skårorna med smulad ädelost.

Gratinera på 175° i 10-15 minuter, fisken blir lätt torr om den får vara inne för länge så använd stektermometer om du är osäker.

Avokadosallad

1 välmogen avokado

1 äpple

Strimlat skal och saft av ½ ekologisk citron

½ dl pumpakärnor

Kallpressad olivolja

Ekologisk rosépeppar

Färsk persilja

Skär avokado och äpple i lika stora tärningar och fördela runt en tallrik.

Strimla citronskal med ett zestjärn och strö tillsammans med pumpakärnor över salladen, pressa över citronsaften.

Häll på generöst med olivolja och avsluta med rosépeppar och persilja.

Servera till den gratinerade laxen.

Viktigt inlägg om coronaviruset Covid-19

Coronavirusets spridning över världen, bilden lånad från Diet Doctor

Läs och sprid gärna vidare

På Diet Doctor Sverige kan du nu läsa Dr Andreas Eenfeldts artikel om hur vi kan göra för att hantera situationen som uppstått med coronaviruset Covid-19.

Så tacksam över att det här inlägget publiceras nu, läs det och sprid det gärna vidare.

Det förvånar mig mycket att läsa hur en del självutnämnda experter gör allt för att nonchalera faran med det här viruset, på både Facebook och i andra sociala medier.

Det framställs på en del ställen som en vanlig förkylning eller influensa, men här visar väl inte minst omvärldens agerande, att det är något mycket allvarligare.

Det här är något betydligt mer än bara hamstring av toapapper och mat som det raljeras över i medierna, det här handlar om liv och död för många.

Vi bör alla vara extra försiktiga så inte de svaga och våra äldre smittas för att inte sjukvården ska belastas ännu mer just nu, de har det tillräckligt besvärligt som det är.

Ta hand om varann därute ❤

Här några bilder från gårdagens promenad i Stockholm, våren är ombytlig.

Lucka 18 – Marinerade rödbetor med citron och tranbär

Jultillbehör

Tillhör du dem som liksom jag älskar rödbetor?

De är ett absolut måste som tillbehör till julmaten, tycker jag, men de vanliga man köper på affären är väl söta för min smak.

Så nu har jag hittat på en ny variant, som passar fint till både sylta, köttbullar och skinka.

Eller till grillad halloumi, om man vill ha ett vegetariskt tillbehör.

De här rödbetorna är inspirerade av det grekiska köket, där man ofta får citronmarinerade rödbetor som meze, före maten.

För lite mer svensk jultouch la jag till tranbär, en mycket lyckad smakkombination.

Just våra svenska smaker har jag tagit fasta på i min nästa kokbok som kommer ut i början på april.

Här kan du nu förhandsbeställa ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” på Adlibris för bara 189 kr.

Ett julklappstips är att skriva ut bilderna från boken som kommer efter rödbetsreceptet, så kan du ge bort det som ett fint presentkort.

I kokboken får du tips på allt från sallader, såser, röror, smoothies, matbröd och gofika (utan socker), och mycket annat som förgyller vår mat.

Den här boken, som blir min sjätte, har jag fotograferat själv hemma i den jämtländska naturen i sommar och höst, en fantastiskt rolig utmaning.

Jag har alltid tyckt om att fotografera och vill att en kokbok ska innehålla vackra bilder till alla recept, så du må tro att jag har njutit av det här uppdraget.

Lingondressing från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Recepten är alla glutenfria, vegetariska och även anpassade till ägg/mejerifritt där så varit möjligt, men fyllda med smaker, näring och naturliga fetter.

Här har jag skapat en kokbok som passar alla som vill äta mer av grönt, skönt på sin tallrik, den är inte en renodlad dietbok utan mer av en livsnjutarbok.

Du får också ta del av hur jag själv lyckats äta mig friskare från både fysisk och psykisk ohälsa, för första gången delar jag nu med mig av hela min hälsoresa och hur även naturen hjälpt mig att komma tillbaka.

Jag hoppas att jag med hjälp av min berättelse ska kunna inspirera många andra till ett friskare liv, så dela gärna inlägget och boken vidare om du känner någon som inte mår så bra.

Och förstås till alla dina vänner som tycker om att äta, njuta och må gott ❤

Citronmarinerade rödbetor

3 kokta rödbetor

½ dl tranbär (eller lingon)

2 msk kallpressad olivolja

½-1 tsk flingsalt

Rivet skal och saft av 1 ekologisk citron

Dela rödbetorna i åtta delar, tvätta, riv och pressa citronen.

Blanda rödbetorna med saften och det rivna skalet och smula över flingsaltet.

Strö över tranbären, blanda om salladen och låt stå en stund så smakerna mognar fram.

Klicka på bilden så kommer du till förhandsbeställningen på Adlibris

Kombucha med havtorn

Rödbetsmousse med chèvre

Ärtiga våffelmackor med pumpahummus

Lucka 13 – Ostkaka med doft och smak av saffran

Luciafrukost

Jag fortsätter på samma tema som i gårdagens inlägg om chiapudding, med den exklusivaste kryddan av dem alla, saffranet.

Tillhör du dem som liksom jag hoppar över saffransbullarna och pepparkakorna till Luciakaffet, så har jag ett riktigt njutbart alternativ om du inte hann med att göra puddingen igår.

En guldgul ostkaka med bär och grädde smakar ljuvligt, särskilt en sån här dag som är så förknippad med doft och smak av saffran.

Vill du baka mina populära saffranskakor så hittar du dem här, de fick stor spridning då de häromåret blev bakade hemma hos Andreas Eenfeldt och hans familj.

Här kan du ta del av det inlägg där jag delade med mig av min syn på Adventsmys inne på Kostdoktorn, den sida som numer bytt namn till Diet Doctor.

Ostkaka med keso 2 port

3 ägg

1 dl keso

½ dl grädde

0,5 g saffran

1 nypa salt

Mixa keso och grädde slätt, mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt.

Smaka av om du vill ha mer sälta och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen och grädda i ca 30 minuter på 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde.

Trevlig Lucia önskar jag, Tomten och Lussekatten ❤

Salta tips på fika för varma sommardagar

Spröda frökex med varmrökt fläskkarré

Utflyktstips

De senaste dagarna har varit riktigt varma här i Jämtland och mer värme är på gång.

Då är det viktigt att få i sig extra salt, du kan läsa mer här i en stor saltguide hos Diet Doctor.

Här får du lite bildinspiration på sommarfika/lunch som jag brukar ta med på våra utflykter till en kopp kaffe.

Fläskkarré gratinerad med tomatpesto och halloumi som utflyktssmörgås, Öländska bönchips till

Fetaostmuffins och salami

Fetaostpaj

Ostchips med torkat renkött

Torkat renkött, ost, paprika och bönchips