Champinjonsås med dragon

Användbar sås

Den här goda svampsåsen gör jag ofta, både när vi är här nere i Turkiet och hemma i Sverige.

Jag använder olika sorters svamp, en favorit jag ofta köper här är ostronskivling.

På bilderna serverade jag champinjonsåsen till stekt kycklinglever, men den passar fint till alla slags kött, fisk och grönsaksrätter.

Den är också väldigt god att ha som bas i en kycklingpaj, här hittar du mitt bästa glutenfria pajskal.

Champignonsås på gång

Champinjonsås med dragon 2 port

8 champinjoner

2 dl grädde/kokosgrädde

1 grön paprika

50 g smör

½ dl kycklingbuljong

1 gul lök

1 tsk pressad citron

1 tsk torkad dragon

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och peppar

Skär champinjonerna i bitar, löken i klyftor och paprikan i strimlor.

Bryn smöret och stek svampen, så den får lite färg, tillsätt lök och paprika och stek dem mjuka.

Salta, peppra och smula ner dragonen, häll på Worcester och citronsaft, låt koka in.

Rör ner buljong och grädde, koka upp och låt puttra 20-30 min eller tills såsen tjocknat, rör då och då.

Tycker du om mina recept på lättlagad husmanskost och vill ha dem i bokform till dig själv eller som julklapp till någon du bryr dig om?

Då hittar du många goda tips i mina kokböcker Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med Annika Dahlqvist och Diabeteskokboken för män, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Sista anmälningsdag till kokbokstävlingen Gourmand Awards

Tävlingsdags igen

Idag onsdag den 15 november är det sista anmälningsdag för att skicka in sitt bidrag till den internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards.

Jag träffade Pelle Agorelius på Stockholm Food & Wine i fredags, han är Sverigerepresentant för tävlingen, då blev jag påmind att nu brinner det i knutarna om man vill ta chansen att bli nominerad till tävlingen.

Jag jobbar ju för att sprida hälsosam mat, inte bara här hemma utan även ute i världen, så alla mina 3 kokböcker som publicerats under året är nu anmälda 🙂

Har även du en nyutkommen kokbok att delta med, missa inte den här chansen.

Här länk till mer information om tävlingen och anmälningsformulär, som mailas senast idag till tävlingens grundare Eduoard Cointreau. (Ja, han ligger även bakom den fantastiska likören.)

Anmälan + bok skickas även med vanligt paket till Frankrike.

Bilderna är från Gastro Nord i våras, där jag representerade Bladh by Bladh förlag.

Leif Mannerström och Pelle Agorelius på Gastro Nord

Jag och Pelle på Gastro Nord i våras

På scenen med Pelle ser du även den inte alltför okände kokboksförfattaren Leif Mannerström, han drog lite större publik än när det var dags för mig att äntra scenen 😉

Fjolårets segrare i finalen i Beijing blev den fantastiska fina boken Eallu med mat från hela den arktiska världen, Sápmi, den boken är utgiven i Norge.

Mina bidrag till tävlingen är:

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, utgiven på Bladh by Bladh Förlag.

Birgitta Höglunds bästa grilltips, utgiven på Lumio Förlag.

Diabeteskokboken för män, utgiven på Pagina Förlag.

Ann Fernholm och Kostfonden synar sockret

Världsdiabetesdagen

Gör ett litet inhopp i min datorfria semestervecka 🌞

Missa inte författaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm från Kostfonden på TV 4 06.37!!

Här kan du läsa mer om Kostfondens kampanj Syna sockret.

Ann kommer i morgon på Världsdiabetesdagen att duka upp ett bord utanför Riksdagshuset på Mynttorget.

Där visas alla de sötsaker en svensk tvåbarnsfamilj äter under ett år.

Och det är inte lite…

Stöd gärna Kostfonden med ett bidrag här, pengarna går till oberoende forskning på lågkolhydratens effekter på vår hälsa.

Väl investerade pengar, vi kan alla hjälpa till så vi får en friskare befolkning i framtiden ❤

Fotona i inlägget är tagna av Cristian Bogdan.

 

Magic Bullet Coffee och kokbokstips till Fars Dag

Magic Bullet Coffee
Foto Mikael Eriksson

Fars Dag

Idag får du ett av mina kokboksrecept från Diabeteskokboken för män, som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Magic Bullet Coffee har varit populärt några år bland dem som behöver få upp fettmängden, när man drar ner rejält på kolhydraterna för att få ett stabilt blodsocker.

Så här beskriver Lars-Erik receptet:

Ett kaffe man står sig på. Vanligt kaffe brukar drickas i socialt syfte och för att få en liten energikick.

Det här kaffet kan faktiskt ersätta en hel frukost om det kniper.

Här hittar du boken på Adlibris och här på Bokus, den finns också i vanliga bokhandlar.

Här har jag kryddat kaffet med kanel och kardemumma, det ger en riktigt härlig smak.

Bilderna nedanför receptet visar fler rätter från kokboken, de är tagna av Mikael Eriksson.

Spiced Magic Bullet Coffee 1 port

1 kopp kaffe

1 msk kokosolja

½ tsk kanel

½ tsk kardemumma

Ev lite salt

Blanda lite kaffe med kokosolja, kanel och kardemumma i en kopp, så kryddorna blandas väl.

Häll på resten av kaffet och krydda gärna med lite salt, det förhöjer smaken på kaffet.

Rör om en stund i koppen tills det svalnat lite och drick försiktigt, för kokosoljan lägger sig som ett lock över och bevarar värmen länge.

Du kan också mixa kaffet så fördelas fettet jämnt i hela koppen.

Tipsruta:

Testa gärna att blanda i ett rått ägg för en mer mättande kaffedrink.

Mixa då ägget tillsammans med kaffet, kokosoljan och kryddorna. Du får då en proteindryck med smak av latte.

Fläsklägg och blomkålsstomp med pepparrot och brynt smör
Foto Mikael Eriksson

Fläskpannkaka med lingon Foto Mikael Eriksson

Meatza – Köttfärspizza Foto Mikael Eriksson

Fiskgratäng med kräftstjärtar
Foto Mikael Eriksson

Dillhollandaise, Pepparsås och Örtsmörsås
Foto Mikael Eriksson

Kålpudding med lingonsky från Diabeteskokboken för män

Kålpudding med lingonsky
Foto Mikael Eriksson

Kokboksrecept

Idag får du ett av recepten jag skapade till Diabeteskokboken för män, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt förra året.

Recepten passar förstås lika bra till kvinnor som uppskattar min form av traditionell husmanskost tillagad på lågkolhydratvis.

Du kan variera smaksättningen av kålpuddingen med hackade, soltorkade tomater, skivade oliver, oregano och med smulad fetaost istället för keso.

Servera då bara med smörskyn och hoppa över lingonen.

Kålpudding med sky på lingon och smör 4 port

500 g blandfärs

1 vitkålshuvud på ca 1 kg

2 gula lökar

2 ägg

1 burk keso à 250 g

1 dl grädde

1 + 2 dl kycklingbuljong

Ev 1-2 krm kryddpeppar

Salt och peppar

50 g smör till stekning + 50 g att hyvla över puddingen

Lingonsky:

2 dl sky från puddingen

1 dl lingon

50 g smör

Sätt ugnen på 175˚. Dela vitkålshuvudet i fyra klyftor.

Skär bort den grova mittstocken från klyftorna.

Skär kålklyftorna i centimetergrova strimlor. Skala och hacka löken.

Bryn den strimlade vitkålen med löken i smöret i en stekgryta utan att få färg, bara så den blir genomskinlig. Låt svalna.

Bryt ner färsen i en bunke, tillsätt ägg, keso, grädde och 1 dl buljong.

Krydda med salt, peppar och eventuellt lite kryddpeppar om du gillar den smaken.

Blanda färsen väl med, arbeta gärna med händerna så det blir en slät smet.

Blanda ner hälften av vitkålsfräset i färsen.

Lägg hälften av resterande vitkål i botten på en smord ugnsform som rymmer 2 liter.

Fördela färssmeten över kålen och tryck till med handen.

Strö över resten av kålen och platta till lätt. Fördela 2 dl buljong jämnt över formen.

Hyvla smör direkt från paketet och täck puddingen.

Grädda kålpuddingen i nedre delen av ugnen i 40 minuter.

Låt stå i 10 minuter att svalna, så blir den lättare att skära i fina bitar.

Smält smör tillsammans med lingonen och häll försiktigt av 2 dl sky från puddingen ner i kastrullen.

Servera kålpuddingen med lingonskyn över.

På bilden nedan ser du en tallrik med fläsk och stuvad vitkål som jag gjorde i bloggens barndom, klicka på bilden så kommer du till receptet.

Brynt vitlökssmör och lite tankar kring smör

Revbensspjäll av lamm med brynt vitlökssmör

För ännu godare mat

Nu när vi börjar gå mot kyligare tider så äter jag mer smör igen till min mat, till skillnad mot sommarmaten som bestått mycket av sallader med olika röror och olivoljedressingar.

Gott det med, men jag känner att jag inte får riktigt lika mycket energi av det, så nu är det fetare mat som gäller under vinterhalvåret.

Smöret gör mig inte bara mer mätt och belåten, det gör även att maten smakar så mycket godare.

Fett frigör en mängd smaker, tänk bara på smörstekta kantareller, vilken njutning.

Torskrygg med fjällkantareller brynta med smör och varmrökt bacon

På bilden ovan ser du en torskrygg vi åt häromdagen, min svåger var till Nordnorge och fiskade nu i höst så vi fick en rejäl bit torskrygg.

Det blev riktig gourmetmat tillsammans med kantareller från Jämtlandsfjällen, örter från balkongen, tomater från min systers växthus och en bit getädelost från Åsbergets Getgård.

Till vardags blir det bara en skiva direkt från smörpaketet som komplement till maten, men när jag vill ha något extra festligt så blir det i form av kryddsmör.

Smör från Valio med Rädisor och Persilja

Brynt vitlökssmör

150 g smör

4 stora vitlöksklyftor

2 msk pressad citron

2 msk hackad persilja

Havssalt och nymald vitpeppar

Ta fram smöret, skär i grova skivor ner i en bunke och låt stå så det blir mjukt.

Skala och hacka vitlöken grovt och bryn den i en klick av smöret, bara så den blir gyllenbrun.

Häll över citronsaften och låt puttra en liten stund och låt det sen svalna.

Vispa ner vitlöken i smöret med elvisp, kör en stund så det blir fluffigt.

Smaksätt med persilja, salt och peppar, smaka av om det är lagom salt och syrligt.

Servera i små portionsskålar eller forma till en rulle i smörpapper.

Brynt vitlökssmör

Jag väljer också att köpa de fetaste styckdetaljerna hos slaktaren, äter alltid skinnet på kycklingen och kokar ofta egen buljong på benen.

Njuter i fulla drag av det insprängda fettet i en entrecôte, fettranden på lamm- och fläskkotletter och ber att få köttfärsen mald på de fetaste bitarna när jag handlar i en manuell köttdisk.

I min och Lars-Erik Litsfeldts Diabeteskokboken för män finns det gott om den typen av mat, som förstås passar alla som äter en ketogen kost.

Omslagsbilden är ett bra exempel på just den mat som jag tycker bäst om så här års.

Jag köpte entrecôten till fotograferingen av Diabeteskokboken i fjol på Lilla Saluhallen i Östersund.

Den kom från en gräsbetande fjällko från Alsen och blev otroligt god med örtsmör och baconlindad sparris.

Vill du veta mer om fettets betydelse så har Ann Fernholm skrivit ett mycket intressant förord om hur viktigt det är för både vår mättnad och smaksinne i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

De senaste dagarna har vi haft riktigt kyligt på vår semester i Jämtland, här nedan ser du några bilder från höstdagjämningens utflykt till Fjällhalsen i Bydalsfjällen.

Då fick vi vara med om höstens första snöstorm, så det blev fika inne i bilen.

Jag hade med en burk ankleverpaté som jag hade köpt på Wijnjas Grosshandel på Kungsholmen, den smakade väldigt gott till kaffet.

Snöstormen dyker upp helt plötsligt

Stuvad vitkål med äpple och curry

Höstmat

Nu när det går mot höst vill jag ha lite rejälare och fetare mat som mättar och värmer, salladernas tid är förbi för den här gången.

Södra delarna av landet skulle i dagarna få riktigt varmt igen, men när jag skriver det här på tisdagskvällen så är det rätt ruggigt häruppe i Jämtland.

Vi har verkligen skiftande väder i vårt avlånga land, i morse hade vi +7 på promenaden.

Gråkallt väder fungerar inte så bra ihop med min kropp och nu märker jag av min skadade rygg mer än på länge, med ett litet ryggskott som kom efter tågresan.

Men det brukar bli bättre ganska fort bara jag klär mig varmt och rör mig så mycket jag bara kan.

Något som också hjälper till att göra mig bra fortare har jag märkt, är att äta ordentligt med mat, så kroppen får bästa möjlighet till reparation.

Så nu har vi laddat kylen med jämtländskt kött, fisk, ägg och andra nyttiga godsaker.

Här i Jämtland finns väldigt många duktiga mathantverkare och grönsaksodlare, jag handlar oftast på Odenhallen i Östersund, de värnar om det jämtländska.

Idag får du tips på min typ av rejäl höstmat, stuvad vitkål är en riktigt gammal husmansklassiker, här lite uppiffad med curry.

Currystuvad vitkål 2 port

½ lit strimlad vitkål

2 dl syrad grädde, smetana eller kokosgrädde

5 cm purjolök

½ svenskt äpple

2 msk kycklingbuljong

2 msk smör

1-2 tsk curry

½ tsk paprikapulver

Salt

Bryn smöret lätt, häll i den strimlade vitkålen.

Låt steka mjuk på medelvärme utan att få för mycket färg.

Skär äpplet i små bitar och strimla purjon.

Rör ner efter några minuter och krydda med curry, paprika och salt.

Låt fräsa några minuter till, häll på grädden och buljongen.

Koka upp och låt småputtra i 10 minuter tills stuvningen tjocknat.

Servera till ett gott fläsk från någon lokal mathantverkare.

Vill du ta del av fler av mina traditionella rätter så ta gärna en titt på Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrivit med Annika Dahlqvist eller Diabeteskokboken för män, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Diabeteskokboken är just nu prissänkt med 40 kr i länken till Bokus, här nedan ser du några av min fotograf Mikael Erikssons fina bilder.

Recepten i båda kokböckerna är mina favoriter i vår nordiska husmanskost, så de passar förstås till alla som uppskattar naturligt god mat.

 

Biff med lök och råstekt sötpotatis

Biff med lök i senapssmörsås med sötpotatis

En rejäl köttbit

Då och då kommer suget efter en lättstekt biff med traditionella tillbehör.

Eftersom jag inte mår så bra av vanlig potatis så brukar jag använda sötpotatis istället när jag gör råstekt eller klyftpotatis, det fungerar mycket bättre för min mage.

Är du diabetiker, känslig för kolhydrater eller den söta smaken från sötpotatisen så kan du använda rättika eller majrova istället.

Fler tips på lite mer rejäl mat som passar när hösten kryper närmare hittar du i min och Lars-Erik Litsfeldts Diabeteskokboken för män.

Recepten passar förstås även för kvinnor och för alla andra som gillar husmanskost, det är bara en del av råden till diabetiker som handlar just om typiskt manliga besvär.

De flesta hälsoböcker är skrivna av kvinnor, för kvinnor, så nu var det männens tur att få en egen bok.

Just nu ingår den i en hälsokampanj på Bokus, den säljs här för bara 139 kronor.

 

Biff med senapslök och råstekt sötpotatis 2 port

2 biffar à 200 g

1-2 skivade sötpotatisar

2-3 msk smör till stekning

Salt och peppar

Senapslök 2 port

2 medelstora lökar

50 + 50 g smör

1 msk osötad senap

1 tsk äppelcidervinäger

½ tsk Worchestershiresauce

Salt och peppar

Skär löken i tunna klyftor. Stek mjuk i hälften av smöret, krydda med salt och peppar.

Rör ner senap, vinäger och Worcester, låt puttra medan du steker köttet och sötpotatisen i varsin panna.

Bryn köttet väl på båda sidor, stek ca 1 minuter på var sida om du vill ha det lättstekt.

Ta från värmen och låt eftersteka en liten stund så värmen fördelas i hela köttbiten.

Lägg till ett par minuter om du vill ha köttet medium och ca 5 minuter om det ska vara välstekt.

Vänd det då ett par gånger under stekningen.

Sötpotatisskivorna steker du ett par minuter på var sida i brynt smör på hög värme, dra ner till låg och låt eftersteka en liten stund.

När kött och sötpotatis är klara tar du löken från värmen och rör ner resten av smöret i små klickar så det blir en simmig senapssås.

Marvikarna, Sörmland

Här får du se några bilder från förra veckans härliga höstdagar i Nyköping.

Lennart hade träff med sina gamla kollegor i Flygvapnet på F 11 och jag passade på att ha ett planeringsmöte inför höstens Harmoniresor tillsammans med Therese Renåker.

Vi bodde på fina Hotell Kompaniet vid Nyköpingsån, kan verkligen rekommendera det om du kommer till den vackra staden.

Vi trivs riktigt bra där, det här var tredje gången vi bor där när vi semestrar i Sörmland, de har en riktigt fin middagsbuffé som ingår i rumspriset så det blir väldigt prisvärt.

Fler bilder kan du se om du följer mig på Instagram där jag finns på @birgittahoglundsmat.

Nyköpingsån

Nyköpingshus

På väg till LCHF-campingen i Säffle

Tidigare föreläsare på LCHF-campingen

Värmlandsbesök

Just nu sitter jag på tåget för mitt tredje LCHF-event i Säffle, solen verkar stråla riktigt ordentligt över Karlstad även denna gång.

Vid sidan av LCHF-kryssningen är det här det största event inom lågkolhydratrörelsen i Sverige, det ska bli roligt att träffa många gamla bekanta igen.

Föreläsarlistan är diger, många välkända namn i Lowcarb-världen deltar i år.

Vi får bland andra lyssna på Ann Fernholm, Andreas Eenfeldt, Fredrik Nyström, Jan Hammarsten och Martina Johansson, läs hela listan och anmäl dig här om du också vill delta.

Klicka på bilden för att läsa mer om hur du kan lämna bidrag till Kostfonden

Här kan du gå in och läsa mer om Kostfonden som finansierar oberoende kostforskning inom lågkolhydratkost.

Ann Fernholm som är initiativtagare kommer att berätta mer om Kostfonden och sälja sina mycket uppskattade böcker på eventet.

Jag kommer också att sälja mina kokböcker i år, det blir i pausen mellan alla föreläsningar under fredag och lördag.

Jag har det senaste året släppt 4 kokböcker, två helt nya och två nyutgivningar av tidigare slutsålda böcker, så det finns nåt för alla smaker.

Böckerna säljer jag via Swish eller kontant för 200 kr och eftersom böcker är väldigt tunga så har jag ett begränsat antal med.

Kom gärna fram direkt i pausen om du vill vara säker på att få ett signerat exemplar, då får du också smaka på de nya frökexen med Västerbottensost som Huså Bröd lanserade häromveckan.

Vill du inte köpa kokböcker så är du förstås väldigt välkommen att komma fram och prata med mig om min mat, hälsoresa eller annat du funderar över, antingen under dagen eller på grillkvällarna på campingen.

Spröda frökex med Västerbottensost från Huså Bröd

Jag visar också upp hur en Wonderbag fungerar som energibesparande långkokningspåse eller kylbag.

Här kan du läsa mer om de olika böckerna och beställa dem på nätet om du nu inte kommer till Säffle.

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Helt nyutkommen utgåva av Grillmat LCHF, nu med förord av Jenny och Magnus Andersson från Paleobloggen Under vårt tak.)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (Nyutgåva av LCHF för seniorer med Annika Dahlqvist och Långkok för LCHF och Paleo med förord av Ann Fernholm.)

Diabeteskokboken för män (Skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.)

Hallongrottor och Eat Art-festivalen i Östersund

Hallongrotta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Gammaldags kakor på nytt sätt

Just nu är jag hemma i Jämtland några dagar för att delta på Eat Art-festivalen mellan 11-17 på lördag den 16 juni.

Där kommer jag att bjuda på helt nylanserade Spröda frökex från Huså Bröd, den här gången med smak av Västerbottensost.

Jag kommer också att signera mina kokböcker, nyutgivna Birgitta Höglunds bästa grilltips, Gammaldags husmanskost på nytt sätt och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Diabeteskokboken för män.

Här kan du köpa boken på Bokus

Jag har också med och visar upp hur en Wonderbag fungerar, de finns även att köpa på Ecocaféet.

Idag får du ett recept från husmanskostboken, en liten glutenfri hallongrotta till kafferepen i sommar.

Förr tog man alltid vara på det som naturen bjöd och bland det läckraste är ju våra skogshallon.

Det ser ut att bli ett bra hallonår i år såg jag på risen när jag var ute på en långpromenad på Frösön häromkvällen, du ser några bilder därifrån efter receptet.

Det var en fantastisk kväll, solen värmde och det var helt vindstilla, vilket är ovanligt här i fjällvärlden.

Något som var ännu mer ovanligt, det var helt myggfritt, så jag kunde njuta av den vackra kvällen i fulla drag.

Först blev det en kaffepaus och spaning från utsiktstornet på Frösövallen och en promenad till Sommarhagen, sen tog jag en tur på Bynäset.

Vi har väldigt många vackra promenadstråk nära stan, naturen är lätt tillgänglig för alla.

Här följer receptet på hallongrottan, som du lätt omvandlar till en fin bakelse med spritsad grädde, hallon och citronmeliss.

Gräddbakelse
Foto Mikael Eriksson

Hallongrottor 12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk honung eller annan sötning

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 ½ dl mosade hallon

Skär smöret i små bitar och blanda samman med mandelmjölet, enklast går det med hjälp av en elvisp.

Rör i ägg och honung, blanda fiberhusk med bakpulver och rör ner i smeten.

Låt degen svälla 5 minuter i kylen och rulla sen till små bollar som läggs i småbrödsformar.

Gör en grop i varje kaka och fyll med en tesked hallon.

Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.

Kakorna går bra att frysa, ge dem då en liten stund i medelvarm ugn när de tinat, så smakar de som nybakta.

För att kakorna skulle bli riktigt fina, lade jag på lite extra av de mosade hallonen innan serveringen.

Intåg i Sommarhagen

Utsikt över Storsjön och fjällen från Frösövallen

Frösövallens café

Jämtlandsflaggan

Avokado, mango, kiwi, blåbär, hallon och pumpakärnor, gott kvällsfika

Mini-Wonderbag som kylväska

Solnedgång på Bynäset