Kostfonden.se – nystartad fond för kostforskning
Länk till Kostfonden.se

Länk till Kostfonden.se

Nystartad kostforskningsfond

Idag lanseras Sveriges första ideella kostforskningsfond, Kostfonden.se, med målet att samla in pengar till studier på området kost och hälsa.

Ett fantastiskt bra initiativ, det behövs verkligen oberoende forskning kring dessa mycket viktiga ämnen.

Idag är det ofta pengar från livsmedels- och läkemedelsindustri som finansierar forskningsrapporterna, resultatet kan ju tyvärr då vinklas till betalande företags fördel.

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm, som är en av initiativtagarna bakom Kostfonden, har precis kommit med sin nya bok, Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.

Boken är en uppföljare till succén Ett sötare blod, som blivit en mycket viktig del i dagens kostdebatt.

Så här skriver Ann i mailet jag fick igår om lanseringen: ”Min förhoppning är att denna fond ska kunna bli den kraft som kan leda till förändring i vården. Fem kronor av ”Det sötaste vi har” kommer att gå till fonden.”

Bild lånad från Kostfonden.se

Bild lånad från Kostfonden.se

Utdrag från Kostfondens hemsida:

”Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete”

”Kostfondens mål: fler människor ska leva friska

»Låt maten vara din medicin och medicinen vara din mat.« Det sa medicinkonstens fader Hippokrates flera hundra år f. Kr. Men sedan de första livräddande läkemedlen kom under början av 1900-talet har medicinsk forskning främst handlat om att utveckla nya effektiva piller. De fungerande kostbehandlingar som användes, till exempel vid diabetes och epilepsi, föll i glömska och mat blev något som vi enbart äter för att få näring och energi.”

Bild lånad från Kostfonden.se

Bild lånad från Kostfonden.se

Många har efterlyst just den här typen av oberoende fond, så nu är det upp till var och en att bidra efter sin egen förmåga.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att bli ett av världens ledande länder inom forskningen på mat/hälsa, så lämna gärna bidrag du med.

Jag valde formen månadsbidrag som dras direkt från kontot. Känns så bra att kunna hjälpa till att förbättra folkhälsan på det här sättet.

Kostfonden.se – lämna bidrag

Kostfonden på Facebook

Ann Fernholms blogg Ett sötare blod

Det sötaste vi har av Ann Fernholm Länk till Bokus

Det sötaste vi har av Ann Fernholm
Länk till Bokus


10 läkare i en debattartikel i DN gör mig besviken

originalBäst man tror världen rör sig framåt så läser man i DN återigen dessa så fastgrodda myter…

Enligt Jordbruksverkets statistik utgörs 84 procent av vårt genomsnittliga kaloriintag av livsmedel som kött, grädde, ost, smör, ägg, vitt mjöl, socker, raffinerade fetter, godis, läsk, chips och glass – livsmedel som återkommande lyfts fram som problematiska ur hälsoperspektiv. Bara 16 procent utgörs av livsmedel med hälsobringande effekt som grönsaker, frukter, baljväxter, fullkornsprodukter, bär, nötter och frön.

Varför i herrans namn nämna kött, grädde, ost, ägg, smör i samma mening!?
Inser inte dessa läkare att om vi alla endast åt ”grönsaker, frukter, baljväxter, fullkornsprodukter, bär, nötter och frön” så skulle vi bli sjuka också…

Dessa 10 läkare  skriver: Vi som skriver det här har bildat den nya läkarföreningen Läkare för framtiden med syfte att sprida kunskap om kostens betydelse för hälsan. Vi vill uppmana våra politiker att ta beslut som avseende våra kostval kan skapa motkrafter till den påverkan som i dag sköljer över oss. ”

GIVETVIS menar jag inte att dagens industriproducerade kött är bra, utan det kött vi alla ska äta är gräsbetes, detta kött är tom bra klimatmässigt och HÄLSOMÄSSIGT! Detta kött bör ätas varje dag tom ;) på tiden att vi får en köttproduktion som är hållbara både för jorden och människorna!

Sedan kan man givetvis gärna  ta bort momsen på äkta hälsosam mat! I synnerhet då gräsbetes så vi äntligen kunde äta näringstät mat och som tom är miljöförbättrande!

 

 

 

Mörk choklad innehåller socker

Det hoppas jag du visste.Chokladtårta med myntaganache
Men det verkar som om många tror att:
om jag inte tillsätter något socker så är vad man än bakar och tillverkar med choklad ”osötat” och kan kallas ”utan socker” och därmed sätter man LCHF stämpeln på.

Det är ju inte så att man inte får äta mörk choklad, man får faktiskt äta vad man vill. Problemet blir ju när man vill kalla något för LCHF.
Detta har ju många av de första LCHF-skribenterna- och författarna försökt göra oss uppmärksamma på. Det är också därför debatten gått varm ibland om ”Vad är LCHF?”  och ” Vilken definition har LCHF”.

Om vi ska hårdra det så säger inte definitionen något om varifrån kolhydraterna ska komma, det finns däremot rekommendationer.
Detta gör att tom 1 dl solrosolja med en tsk socker i kan rymmas inom definitionen.

Lyckligtvis har de som myntat begreppet LCHF gått ut med vad som bör ätas och dit hör ju då inte vegetabilisk olja (solrosolja) och socker, och också stärkelse från bröd, pasta, ris och potatis.

Så visst kan du mumsa mörk choklad, mjölkchoklad och vit choklad och också tillverka recept med dessa ingredienser men få recept kan kallas LCHF och det är det man behöver förstå.

70% mörk choklad innehåller runt 35 gram kolhydrater per 100 gram
85% mörk choklad innehåller runt 19 gram kolhydrater per 100 gram
90% mörk choklad innehåller ca 14 gram kolhydrater per 100 gram
Råchoklad innehåller ca 10 gram kolhydrater per 100 gram

Detta borde säga många hur mycket socker som befinner sig i de olika chokladerna beroende på kakaohalt.
Mörk choklad är inte automatiskt ”utan socker”.

Baka gärna på choklad MEN var medveten om att det innehåller socker och ju lägre kakaohalt ju högre sockermängd och har ett bakverk 200 gram choklad eller mer i sig, var då gärna medveten om att detta kanske inte ens är LCHF, inom den ram som nu ändå är satt.
Det är ju ändå viktigt att vi kan lita på att står det LCHF/LC på en produkt eller ett recept så är det LCHF/LC, eller hur?

 

 

Bevisat: Äta mycket fett gör att du går ner i vikt.

Smör, olivolja, grädde och bacon är inte farligt. Tvärtom. Fett är det bästa för den som vill gå ned i vikt. Och några samband mellan högt fettintag och hjärt- och kärlsjukdomar existerar inte.

På måndagen presenterades sprängstoff från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering. Efter två års utredning av 16 000 studier ställer rapporten ”Mat vid fetma” de traditionella råden till överviktiga eller diabetessjuka människor på ända.

Sedan länge har sjukvården i allmänhet gett råd om att undvika fett, i synnerhet mättat, och kalorier. Lågkolhydratkost (LCHF som står för low carb, high fat och faktiskt är en svensk ”uppfinning”) har avfärdats som livsfarligt, humbug och en modediet utan vetenskaplig förankring.

I stället har vården uppmanat diabetiker att äta mycket frukt (=socker) och nyckelhålsmärkta produkter med lite fett men med avsevärda mängder socker eller sötningsmedel, det senare en farlig trigger för den som är sockerberoende.

Rapporten vänder på begreppen och förordar lågkolhydratkost, med mycket fett, som det effektivaste vapnet mot övervikt.

I expertgruppen har suttit ett tiotal läkare, varav flera var skeptiska till högfettskost när arbetet inleddes.

En av dem, som närmast missionerat om mättat fett (smör, grädde, bacon) sedan 2006, är Linköpingsprofessorn Fredrik Nyström, som stundtals dömts ut och hånats i nästan samma utsträckning som LCHF:s ”mamma”, läkare Annica Dahlqvist.

För Fredrik Nyström är rapporten en revansch.

– Absolut. Jag har ju jobbat så länge med detta. Det känns skönt att ha den här vetenskapliga rapporten i ryggen och att skepticism mot lågkolhydratkost försvunnit hos kollegor under arbetets gång. När alla färska vetenskapliga studier radas upp så är resultatet odiskutabelt: vår djupt rotade fettskräck har inget fog! Man blir inte fet av fet mat, lika lite som man får åderförkalkning av kalk eller blir grön av grönsaker.

Nyström har länge förespråkat ett kraftigt minskat intag av kolhydratrika livsmedel, med mycket socker och stärkelse, för att uppnå hälsosamma nivåer av insulin, blodfetter och det goda kolesterolet. Det vill säga bort med socker, potatis, pasta, ris, mjöl, bröd. In med olivolja, nötter, smör, grädde, feta fiskar och kött med fettrand.

– Man lika gärna kan äta smågodis som potatis. Potatis innehåller en hel rad av glukosmolekyler som omvandlas till socker i tarmen. Sådan kost gör att blodsockret och hormonet insulin skjuter i höjden.

I somras kom dessutom en annan studie kring medelhavskost, med mycket omättat fett (olivolja, avocado, nötter), som ingår i SBU-rapportens underlag.

– Den visade att det är farligare att äta lågfettkost än högfettskost. I studien ingick också rådet att dricka vin till medelhavskosten. Jag har länge framhållit att måttligt intag av alkohol är nyttigt och har själv gjort en studie som bekräftat bättre blodfetter av rödvin. Alkohol i måttliga mängder är alltså inte bara okej, utan nyttigt och bra.

Det finns många mantran vi lärt oss tro på som sanningar:

”Kalorier som kalorier, det spelar ingen roll varifrån de kommer.”

”Allt handlar om balansen mellan kalorier in och kalorier ut.”

”Folk är feta för att de inte rör på sig tillräckligt.”

”Frukost är dagens viktigaste mål.”

– Självklart är det inte så. Sådant här nonsens har bara skapat dåligt samvete hos människor med viktproblem. Som om allt skulle handla om att de har dålig karaktär. För många innebär ett stort intag av fett att man blir ordentligt mätt, att man står sig längre och har mindre behov av att äta stup i kvarten. Mätt blir man däremot inte av kalorier från Coca Cola eller nästan fettfri, nyckelhålsmärkt fruktyoghurt med mängder av socker. Visst är motion bra på många sätt, men att lägga om kosten är det som verkligen påverkar vikten.

I rapporten konstateras: ”fysisk aktivitet för personer med fetma har en, om någon, marginell effekt på viktnedgång.”

Men hur är det med frukosten?

– Skippa den om du kan! Det är ett vanebeteende, men kroppen har inget behov av näring direkt vi kliver upp om du ätit mycket fett till middagen dagen före. Man gör socker själv av protein som finns lagrat, och det kostar nog en del kalorier att tillverka detta socker själv, det kan vara en anledning att lågkolhydratkost ger bra viktnedgång. Skippa även mellanmål och alla lightprodukter. Om det var meningen att vi skulle småäta lågfettkost hela dagarna hade vi inte utrustats med en gallblåsa. Om du äter två mål mat om dagen, med lite kolhydrater och mycket bra fett, så står du dig utmärkt. Gör som människorna kring Medelhavet. Nöj dig med en kopp kaffe på morgonen.

En av Sveriges största bloggar, kostdoktorn.se, drivs av läkaren Andreas Eenfeldt. Sedan 2007 är han en ivrig förespråkare av lågkolhydratkost och debattör kring hur diabetiker med rätt kost kraftigt kan minska sitt medicinbehov eller rent av slippa den helt.

– Diabetiker borde tänka på samma sätt som alla andra som får hälsoproblem av viss mat: undvik den. Mindre blodsockerhöjande mat gör att diabetiker behöver mindre blodsockersänkande medicin.

Under måndagen hade han 73 000 besök på sin blogg och han betecknar det som en historisk dag.

– SBU-rapporten utmanar den svenska sjukvården. Det är dags att sluta ge människor med viktproblem och diabetes de råd som nu visar sig vara sämst i test.

Både han och Fredrik Nyström menar att ett paradigmskifte, en vårdrevolution, måste till.

– Livsmedelsverket har ignorerat modern forskning sedan länge, och det påverkar många dietister. Det är mycket bekymmersamt. Vården är närmast skyldig att följa SBU-rapporten, den är att betrakta som ”lag” tills den motbevisas, då den är utgiven av en av våra viktigaste myndigheter. Men hur det ska gå till att vidareutbilda en väldig massa ”hälsovetare” av olika slag till att rekommendera mindre lightprodukter, bröd och pasta, det vet jag faktiskt inte, säger Fredrik Nyström.

Via: http://www.corren.se/ostergotland/fett-ger-fett-smal-midja-6553250-artikel.aspx

Vilken väg väljer du?

IMG_1556Läst idag på fb  och kommentaren kommer ursprungligen från Anders A en kommentatör inne hos kostdoktorn. Mycket väl värd att spridas!
Så här får ni, god läsning!

”Det har pågått en intensiv debatt på Kostdoktorns blogg angående bevisad vetenskap kontra verkligheten. Grunden var en person som kritiserade Ann Fernholm som har uttalat sig att ”mättat fett är neutralt för hjärtat”. Detta ansåg personen vara helt fel, eftersom det fanns inget vetenskapligt bevis för att detta stämde. Sen har debatten böljat fram och tillbaka om vad som är vetenskap och vad som är bevis och en hel del annat smått och gott.

Tyvärr blev det lite tråkig stämning på slutet, men frågan om vad som är exakt vetenskapligt godkända bevis är ändå ganska intressant. En av de bästa kommentarerna tyckte jag var denna: ”Dessutom kan man ju påminna om det gamla militärskämtet ‘om kartan och verkligheten inte stämmer, gäller kartan’.” Detta fick mig (Anders A) att spinna vidare lite i de tankegångarna:

Vi har idag en ”officiell” karta i Sverige angånde kosten. Den är ritat av våra myndigheter. På den finns ett antal vägar utmärkta. Den största allmänna vägen kallas Lågfettsvägen. Den är ganska krokig och har också en hel del uppförsbackar. Det händer en hel del olyckor på Lågfettsvägen, men myndigheterna tycker ändå vi skall köra denna väg. Det finns ju alltid räddningstjänst att ringa till om något skulle hända. Visserligen har olyckorna blivit fler och fler, och uppförsbackarna har blivit brantare med tiden, men det är ändå den väg som rekommenderas.

Sen finns det några mindre allmänna vägar, Ät-mindre-och-träna-mer-vägen är en. Den är extremt krokig och väldigt slingrig. Ibland kommer man tillbaka till startpunkten igen när man försöker sig på att följa denna väg. Inte många orkar följa den hur länge som helst.

En annan allmän väg heter Gastric-bypass-vägen. Den är bara till för extremt tung trafik. Den är också svår att få tillstånd att köra på. Den börjar visserligen med en rejäl lång nedförsbacke, men där den tar slut kommer en skarp kurva där många kraschar och skadar sig för livet eller tom avlider. De som klarar sig får sen oftast en
uppförsbacke igen och även längs den händer det en del olyckor. Den är också väldigt smal.

Sen finns det en mängd privata vägar med namn som Itrimvägen, Nutrilettstigen, Viktväktargatan, Viktklubbsvägen, med flera. Gemensamt för dessa är att alla har biltullar och kan vara ganska dyra att köra på, de har visserligen en del nedförsbackar, men minst lika många uppförsbackar, ibland fler. De är ofta väldigt krokiga, smala och på det hela taget svåra att följa en längre tid. Olyckor är inte heller ovanliga där.

Men sen finns det en väg till. Den är inte utmärkt på de kartor som myndigheterna tillhandahåller. Den är extremt bred med många filer. Jämn, fin asfalt. Inte många olyckor har rapporterats på denna väg. För de flesta har den en lång fin nedförsbacke, inte alltid så brant, men lång och fin som så småningom planar ut till en jämn väg. Den heter LCHF-vägen. Allt fler upptäcker denna väg och blir förbluffade över att den finns och att den är så bra. Varför kör inte fler på denna undrar man? Frågar man myndigheterna nekar de först till att den existerar. ”Den finns ju inte på kartan”. Men när man pressar lite säger de bara att de inte vet om den är säker. Den har ju inte funnits så länge.

När man då påpekar att man pratat med folk som använd denna väg utan några som helst problem i 10 år eller mer och som aldrig råkat ut för något, så säger de bara ”Jo men man vet ju inte var som händer längre fram. Det kan ju plötsligt stå en stenmur där mitt i vägen. Den måste undersökas mycket noggrannare innan man eventuellt kanske skulle kunna märka ut den. Och det har vi inget intresse av just nu. Dessutom är det inte vi som utför väg-undersökningar eller forskning nu för tiden, det är de företagen som bedriver bärgning och som säljer reservdelar till de som färdas på våra allmänna, officiella vägar.”

När man då påpekar att det ju faktiskt händer en hel del olyckor på de befintliga allmänna vägarna så håller de med om det, men säger bara att de måste rekommendera dessa. det är ju de som är med på kartan. Det är de som gäller och som är vetenskapligt bevisade vara just vägar. Om än krokiga och backiga och inte helt säkra.

Under tiden så ökar trafiken på den breda, fina vägen. Allt fler upptäcker den och blir förbluffade över hur bra den är att köra på. Det rullar lätt och fint, oftast i nedförsbacke vilket innebär mindre bränsle, motorn går jämt och fint, det blir mindre avgaser och krävs mycket mindre reparationer och reservdelar. Fler och fler tar ”risken” att köra på denna väg när de märker hur otroligt bra det går.

Den finns visserligen inte på kartan, men den finns i verkligheten!

Vilken väg väljer du? ”

 

Kokosolja har solfaktor 15

Img-HK00B-AP-500_1-largeDet förekommer då och då debatt om de kemiska solskyddsmedlens farlighet och bidrag till den explosionsaktiga ökningen av hudcancer och här på My NewsDesk kommer företaget Alpha Plus AB  ut med en väldigt bra inlägg i denna debatt.
De skriver:

”Nu är solkrämsdebatten igång inför sommaren! Samtidigt som vi matas med reklam för olika solkrämer visar allt fler studier att produkter med onaturliga ingredienser, inte alltid är det bästa. Vanliga ingredienser i solskyddsmedel, som oxibenson och metoxicinnamat, är kända för att orsaka hormonstörningar och de fungerar även som potentiella cancerframkallande ämnen. Det tar mindre än 30 sekunder innan det du smörjer på huden börjar absorberas. Upp till 60  % av vad som smörjs på huden tas upp av kroppen, hamnar i blodet för att sedan transporteras runt i kroppen.

Hudcancern ökar i Sverige, till stor del på grund av växande näringsbrister. Rätt näring skyddar mot solens strålar och näringsämnen som betakaroten, lykopen och höga doser med D-vitamin och E-vitamin ger bra skydd. Vill man ha något att smörja på huden fungerar kokosolja alldeles ypperligt!”

Återigen får vi här veta att det är väldigt viktigt med D vitamin och jag brukar ju skriva mkt om detta vitamin bara att söka bloggen för den som är intresserad. Det finns en hel artikelserie av Elisabeth Puur här på bloggen om D vitaminet LÄS DEM!

My News Desk fortsätter sin artikel med:

”D-vitaminomvandling vid solexponering 
Solen är en naturlig D-vitaminkälla. Vi behöver dock vistas i solen utan solkräm för att solens strålar ska kunna omvandlas till D-vitamin i huden. D-vitaminet ger ett naturligt skydd mot solskador. Genom att ha gott om kläder, undvika att bränna sig och äta tillskott av D-vitamin hela året runt, minskar vi riskerna markant. Det är extra viktigt att låta huden vänja sig vid solen, eftersom en sund solbränna ger lägre risker för cancer jämfört med hud som bränns i solen.

Skydda huden med betakaroten, D3-vitamin, granatin och lykopen
Rätt näringstillgång i kroppen ger ett naturligt skydd! En kombination av multivitamin med minst 2500 IE D3-vitamin och höga doser betakaroten skyddar merparten av befolkningen. Ett annat alternativ är lykopen eller granatin (granatäpple) tillsammans med 2500 IE vitamin D3 och Karoten. Flertalet studier visar att både lykopen och granatäpple skyddar mot solen.”

Kokosolja som hudkräm!  
Byt ut solkrämerna mot kokosolja som innehåller det naturliga ämnet tiosol, som naturligt har solskyddsfaktor 15. Kokosolja skyddar mot solens strålar och motverkar oxidation i huden. Tiosol utvunnet från kokosolja används ofta som ingrediens i ekologiska, naturliga solkrämer. Tiosol skyddar mot både UVA och UVB-strålar.”

Vill du läsa om deras olja? Alpha Plus kokosolja
Vill du köpa den? Alpha Plus kokosolja

Vill du köpa ett bra D vitamin tillskott att äta året runt? Holistic 5000IE

 

Bloggar etiketter: ,

Ang senaste stormen inom LCHF – genusdebatten…

genus375x220Jag orkar inte läsa igenom allt överallt, då inlägg  har flyttats kommentarer är borttagna och sedan ditsatta på annat ställe , andra tycker och tänker överallt…

så ni som inte läst och vet nått får själva söka upp inläggen, det lär inte vara svårt ;)

Jag vill bara berätta att här äter jag  ägg/omelett och bacon med stor glädje och aptit och entrecote är favoritköttet, tyvärr är en sådan gräsbetes del svindyr…

och för den som följt mig och läst inledningen i min första bok så vet man att jag var jättenöjd  med bär och grädde, det var när övrig familj började LCHF´a som saker och ting ställdes på sin spets…

GLAD PÅSK alla män och kvinnor!

 

Bloggar etiketter:

Colting är arg

Colting semlaoch jag förstår honom till 100%! I hans inlägg Svenska dietister borde skämmas! Ta ansvar nu! (LÄS HELA)
Är något av det bästa jag läst på sista tiden.

Litet uttdrag av vad Colting kräver:
Så här kommer en utmaning! Jag utmanar dig dietist på diskussion! Vi ska diskutera kostråd och hälsa! Vi ska ha en liten Pepsi Challenge, du och jag! Eller förresten, du kan ta med alla dina kompisar också. Varsågod. Faktum är att JAG KRÄVER att få ha en debatt med en ofelbar dietist. Bara för att få visa hur fel denna har. Och JAG KRÄVER att någon från Livsmedelsverket svarar på mina frågor. Bara för att visa att denna inga svar har. 
Han avslutar artikeln:
”Jag är förbannad. Och jag har skrivit i affekt. Men det här är en stor skandal. Jag kräver svar och jag kräver förändring. Framförallt kräver jag att en eller flera dietister vågar debattera frågan med mig. Kom igen nu då! Ni vet ju redan att ni har rätt! ”

Hoppas verkligen han får detta, det vore på tiden … fortsättning följer tänker jag…

 

Hur vill du att jorden ska lämnas över till kommande generationer?

gräsbetesDenna köttskatt-diskussion går vidare på bloggar som Köttskatt, Ja tack! och  Varför köttskatt är ett absurt förslag och Världen behöver mer kött av rätt sort, i diverse socialmedier och i Svd debatt och också  i en bra debattartikel på News Mill av Jonas Wangsten
Där saxar jag lite ur den artikeln:
”Djur som är naturligt uppfödda på artegen föda är en väldigt viktig del i framtidens jordbruk. Då får vi nyttigare kött, friskare djur och människor, energieffektivare matproduktion, bättre klimat, större yta för matproduktion, näringsrikare jordar, större matjordslager, ökad biologisk mångfald och en levande landsbygd. ”

och här kommer något jag ofta sagt:
 ”Det första felet som många gör är att jämföra 1 kg av olika råvaror och visa på hur stor klimatbelastning detta kg har. Hur fel det blir är lätt att se om man tittar på ytterligheterna nötkött och gurka. Givetvis måste alla matvaror viktas så att de ger samma ”nytta” för kroppen vad gäller tex energi och näring.”

Här kommer ytterligare något jag ofta sagt:
”Om kor och får rapar metan eller grisar skiter är alltså inte relevant då djuren ingår i ett kretslopp. Det intressanta är hur de får sin mat. Fritt betande idisslare har det funnits under väldigt lång tid. Betydligt fler förr i tiden än idag så därför är det svårt att föra fram idislare som klimatbovar. Det intressanta är att titta på hur vi idag föder upp våra djur. I allt större utsträckning får inte djuren söka sin egen föda utan vi matar dem med sådant vi odlar. Anledningen till att vi ger tex kor kraftfoder har främst tre anledningar. Spannmål är satt under stor prispress och därmed billigt, med ökad stordrift blir det enklare att hålla djuren installade eller i feed-lots samt att djuren växer snabbare med kraftfoder. Som jag nämnde tidigare så är det genom odlingen som jordbruket frigör klimatgaser. Det är alltså inte djurens fel att det får fel mat. Tex kor, som de flesta säkert vet, är inte gjorda för att äta spannmål utan är rena gräs/lövätare. De blir sjuka av för mycket kraftfoder och köttet får en sämre fettsammansättning.”
Detta gäller oss människor också, äter vi det vi är skapade för fiser vi knappt

IMAG0271-150x150Jonas skriver mycket om
( läs mer i länken ovan):
Så hur bör vi föda upp djur? Jo, givetvis genom att ge dem artegen föda och att de får utöva sina naturliga beteenden. För idisslare innebär detta att de skall beta gräs och löv så länge säsongen tillåter och att de får hö eller ensilage under den kalla årstiden. Den enda bundna klimatgasen som frigörs då är den diesel som krävs för att hantera ensilaget. Om du vill titta närmare på hur man kan föda stora mängder djur på ett naturligt sätt och på en liten areal så rekommenderar jag ett besök på www.polyfacefarms.com.”

Även Per Wikholm på LCHF.se har skrivit långt och bra om Därför är köttskatt klimatkorkat och miljövidrigt
”Gräsbetande kor och andra idisslare är det optimala sättet att framställa näringsrik, mänsklig föda från solkraften som får gräset att växa. Att straffbeskatta idisslare mer än höns och grisar (för att inte tala om spannmålsprodukter och sojaprodukter) är det sämsta vi kan göra för klimatet, miljön och den biologiska mångfalden. ”
Även här kommer han in på idisslarnas fisande och rapande
”Den grundläggande ideologin bakom denna syn är att idisslande djur som pruttar och rapar metan är de stora klimatbovarna. Kossor har i denna debatt framställts som värre klimatbovar än flygplan och bilar. Metanbildande bakterier anses vara bland de första livsformerna på jorden. De har funnits i cirka 3,5 miljarder år (3 500 miljoner år). Det idisslare gör är helt enkelt att de härbärgerar en stor mängd metanproducerande bakterier i sina magar (vi gör det också men i mindre omfattning, ät ärtsoppa och se vad som händer). Vi vet lite om hur mycket metanproducerande bakterier de växtätande dinosaurierna härbärgerade däremot vet vi att termiter också härbergerar metanproducerande bakterier. De idisslande däggdjuren har funnits i 55 miljoner år. Till att börja med var de små som kaniner men de växte i storlek och spred sig till jordens alla kontinenter (Australien och Antarktis undantaget). Under denna period av idisslarnas utrbredning över jorden SJÖNK jordens medeltemperatur. Nu utgör de en grupp djur som innefattar bland annat sådant som kor, getter, får, hjortar, rådjur, bufflar, bison, älgar, renar, giraffer och lamadjur.

 All den metan som gräsbetande nötkreatur producerar är med andra ord en del av ett biologiskt kretslopp av metan som funnits sedan liv uppstod på jorden. Så länge idisslare äter sin naturliga föda och inte utfodras med kraftfoder (spannmål och soja) baserat på fossila bränslen (konstgödsel, besprutning, långa transporter, raffinering) så innebär detta att de netto inte släpper ut en enda kolatom i atmosfären som inte har uppstått genom fotosyntes = ren solenergi.”

IMAG0272-150x150Sedan kommer det alldeles underbar tänkvärd ironi:
”Numera är vi ju inte i Sverige heller något industriland att tala om. Sverige avindustrialseras i nästan lika snabb takt som vi lägger ned vårt jordbruk och låter betesmarker bli skog. Detta är dock absolut ingenting vi behöver oroa oss för enligt den nu rådande överideologin. Eftersom så få arbetar med jordbruk i Sverige är vi ju ett utvecklat land, eller hur? Att en stor del av befolkningen skulle sysselsättas med att producera mat är ju en helt barbarisk tanke. Nej, nej, nej… det är mycket mer effektivt att ungefär en tiondel av arbetskraften går arbetslös, i synnerhet ungdomarna där arbetlösheten är ungefär dubbelt så stor.

 Nej, att producera bra mat är någonting primitivt som en utvecklad civilisation inte bör syssla med enligt Jordbruksverket. Det är ju självklart mycket effektivare att vi importerar fossilbränslebaserad kött från Danmark (baserad på spannmål och soja fråm USA och Brasilien). Och om 20 procent av ungdomarna är arbetslösa så är det mycket modernare och bättre att att ge ett RUT-avdrag för att klippa gräsmattorna och tvätta skjortorna åt den stressade medelklass som är fullt sysselsatt med producera produktiva PowerPoint-presentationer som de kan visa för varandra. Att tänka sig att en större andel av arbetskraften skulle vara sysselsatt med något så bakåtsträvande som att producera ekologisk hållbar mat är givetvis otänkbart.”

hhmm…

Bloggar etiketter: , ,

De sjuka Hässleholmslchfborna kan skatta sig lyckliga…

Som det enda sjukhus i region Skåne så är det Hässleholms sjukhus som serverar LCHF-kost på begäran.
I en debattartikel i KvällsPosten skrivs det:
“Trots ökad efterfrågan på LCHF erbjuder inte många sjukhus i Skåne detta alternativ till sina patienter. Samtal med sjukhusköken visade att de flesta sjukhus inte serverar LCHF. Om kosten efterfrågas så handlar det mer om att utesluta livsmedel med stor andel kolhydrater, så som pasta, ris, potatis och bröd. Poängen med LCHF är dock att ersätta kolhydrater med fett. Detta var inget som tillhandahålls av köken. Det fanns dock ett undantag, Hässleholms sjukhus.”

Kanske dags att vi alla som kommer in på sjukhus kräver LCHF-mat och hänvisar till att “det går ju på Hässleholmssjukhus då går det väl här?”

Vill någon läsa om hur jag överlevde på SÄS- Södra Älvsborgs sjukhus när jag åkte in för akut brusten blindtarm, så går det bra här.

Tror jag ska maila in denna debatt artikel till SÄS, kanske läge för fler att sprida tanken på fritt kostval till våra sjukhus och sjukhuskök? 

edit: Då har jag mailat och påtalat min önskan om fritt kostval på SÄS. :) Ska bli spännande att få svaret.

 

Bloggar etiketter: ,