Glutenfria semlor till fettisdagen

Semmeltider

Nu har det ju funnits semlor länge, både ute i butikerna och recept på nätet, men det är faktiskt först på tisdag som det är den riktiga semmeldagen.

Nu är det 10 år sen jag åt en vanlig semla bakad på vetemjöl och socker, beslutet att sluta med dem, särskilt mjölet, har fått min hälsa att bli så otroligt mycket bättre.

Den godaste glutenfria semla jag smakat under de här åren är den som bakades på Restaurang PriMaten i Uppsala.

Du kanske minns att jag jobbade med dem som receptkonsult vid starten för 7 år sen, här kan du annars läsa lite om det och ta del av mitt recept på en glutenfri paj.

Nu i höstas stängde de tyvärr den populära lunchrestaurangen, Lars Fahlén bestämde sig att satsa på sin kombuchatillverkning.

Idag får du deras recept i två alternativ, dels för dig som äter mjölkfritt à la Paleo och dels för dig som föredrar smör och grädde i semlorna, det är bara att välja.

Glutenfria semlor 8-12 släta bullar

6 ägg

1 dl kokosnötmjöl

1 dl kokosolja eller smör

½ dl kokosmjölk eller grädde

4 msk fiberhusk

3 msk honung eller annan sötning

2 tsk kardemumma

2 tsk bakpulver

1 ägg till pensling

 Fyllning:

2 dl mald mandel

2 msk kokosgrädde eller grädde

1 msk honung eller annan sötning

Garnering:

Vispad kokosgrädde eller grädde

Smält kokosolja eller smör. Vispa ägg och honung kraftigt.

Häll i olja/smör och kokosmjölk eller grädde och fortsätt vispa.

Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten.

Rör ihop allting, låt degen stå och svälla 15 minuter.

Dela degen i lika stora bitar och rulla till bullar. Pensla tunt med vispat ägg på bullarna.

Grädda 15-20 minuter på 160º, beroende på om du gör dem små eller stora. Låt svalna på galler.

Blanda ingredienserna till mandelmassan och vispa kokosgrädden/grädden.

Skär ett lock av bullarna och fyll med mandelmassa och spritsa vald grädde på.

Klicka på bilden nedan så hittar du länkar till mina bloggkollegors recept på glutenfria semlor, bland annat de här vackra skapelserna från Jills mat.

Cupcakesemlor från Jillsmat.se

Resereklam

Passar på att göra lite reklam för min hälsoresa i oktober till Makrigialos på Kretas sydöstra hörn.

I höst är det tredje året i rad som jag tillsammans med kostrådgivaren/hormonexperten Therese Renåker arrangerar en njutbar hälsoresa till den lugna lilla fiskebyn.

Resan innehåller mycket njutning i form av god mat i trevligt sällskap, lättare träning och lymfmassage medan solen går upp i en avskild vik på stranden samt matlagningskurs med mig med recept från mina kokböcker.

Jag tar er med på promenader i bergen eller vid havet, vi gör utflykter till våra favoritplatser och det finns förstås även en hel del tid för avkoppling och återhämtning.

Under veckan får du ta del av våra samlade kunskaper på området mat och hälsa med fokus på glutenfri lågkolhydratkost.

Varje dag blandar vi föredrag med samtal om stress, hormoner, fibromyalgi, lymfsystemet, klimakteriet, fördelarna med pre/probiotika, vikten och alla andra hälsofrågor du vill veta mer om, Therese har en otrolig kunskapsbank att ösa ur.

Blir du nyfiken på resan så besök gärna vår hemsida Harmoniresor.se, hoppas vi ses i höst!

Jag pratar mat i Makrigialos

Favoritrestaurangen Golden Beach

Morgonsol med lätt träning

Kebabtallrik och godaste kebabsåsen, med fanta förstås!

Söndagsmiddag här hemma brukar till 99% vara rejäl husmanskost, ofta en långlagad stek, kokt potatis, primörer med sky/gräddsås av något slag. Men inte idag! ? Det var faktiskt länge sig vi gjorde hemmagjord så kallad ”skräpmat” så nu fick det bli en riktigt god kebabtallrik med pommes, goda såser och tillbehör.

Såsen skrev jag om för en herrans massa år sen då jag fick nys om den hemliga ingrediensen. FANTA! Det är otroligt vilken mediakarusell det blev och såsen har nog landat i de flesta matbloggs-kollegors kök och även hos er läsare. Den är riktigt god så jag tycker nog vi kan köra en repetition.

Kebabköttet är från frysdisken, märket; Västerås-kebab som är riktigt bra. Tunna fina kebabstrimlor, sparsamt smaksatta och inte dränkta i spiskummin. Dom steker jag bara på hastigt i stekpannan med smör och dressar med röd kebabsås direkt i pannan precis före servering. Rekommenderas starkt! Hetta kan du enkelt tillföra med några droppar D’Elidas.

Veckan kommer att bjuda på många goda, nya recept och imorgon fyller min mamma år dessutom så jag återkommer med bildregn och såklart en massa godsaker. Hon har ju sålt sitt hus nu, flyttat till ny lya och håller på inreda ett nytt kök med temat; pastell/cupcake… Jag ska visa er så ni också får se såklart. På återseende. ❤️

 

VÄRLDENS GODASTE KEBABSÅS!

1 sats (räcker till minst 4 port + lite extra)

2 dl creme fraiche

1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt

½ dl FANTA 

2 tsk tomatpuré

2 tsk sambal oelek

2 rivna vitlöksklyfta

2 tsk oregano

1 krm cayennepeppar

Salt & vitpeppar

Mjölk att späda med till lagom konsistens

 

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och vitpeppar. Späd såsen med mjölk till den konsistens du vill ha. Jag vill gärna inte ha den för trögflytande utan mer rinnig. Förbered den gärna dagen innan och låt den stå till sig i kylskåp före servering.

 

Kebabtallrik och godaste kebabsåsen, med fanta förstås!

Söndagsmiddag här hemma brukar till 99% vara rejäl husmanskost, ofta en långlagad stek, kokt potatis, primörer med sky/gräddsås av något slag. Men inte idag! ? Det var faktiskt länge sig vi gjorde hemmagjord så kallad ”skräpmat” så nu fick det bli en riktigt god kebabtallrik med pommes, goda såser och tillbehör.

Såsen skrev jag om för en herrans massa år sen då jag fick nys om den hemliga ingrediensen. FANTA! Det är otroligt vilken mediakarusell det blev och såsen har nog landat i de flesta matbloggs-kollegors kök och även hos er läsare. Den är riktigt god så jag tycker nog vi kan köra en repetition.

Kebabköttet är från frysdisken, märket; Västerås-kebab som är riktigt bra. Tunna fina kebabstrimlor, sparsamt smaksatta och inte dränkta i spiskummin. Dom steker jag bara på hastigt i stekpannan med smör och dressar med röd kebabsås direkt i pannan precis före servering. Rekommenderas starkt! Hetta kan du enkelt tillföra med några droppar D’Elidas.

Veckan kommer att bjuda på många goda, nya recept och imorgon fyller min mamma år dessutom så jag återkommer med bildregn och såklart en massa godsaker. Hon har ju sålt sitt hus nu, flyttat till ny lya och håller på inreda ett nytt kök med temat; pastell/cupcake… Jag ska visa er så ni också får se såklart. På återseende. ❤️

 

VÄRLDENS GODASTE KEBABSÅS!

1 sats (räcker till minst 4 port + lite extra)

2 dl creme fraiche

1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt

½ dl FANTA 

2 tsk tomatpuré

2 tsk sambal oelek

2 rivna vitlöksklyfta

2 tsk oregano

1 krm cayennepeppar

Salt & vitpeppar

Mjölk att späda med till lagom konsistens

 

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och vitpeppar. Späd såsen med mjölk till den konsistens du vill ha. Jag vill gärna inte ha den för trögflytande utan mer rinnig. Förbered den gärna dagen innan och låt den stå till sig i kylskåp före servering.

 

Boston Cream Pie Cupcakes
One bowl vanilla cupcakes

3,6 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1,8 dl socker
1 tsk vanilj
1,2 dl neutral olja
1,2 dl mjölk
2 st ägg

Vaniljkräm ca 3 dl

Chokladganache:

338 gr mörk choklad
30 gr sirap eller honung
210 ml grädde

Sätt ugnen på 175’c

Sikta ihop de torra ingredienserna i en större skål.
Vispa ihop ägg, olja och mjölk.
Häll ner denna blandning i de torra ingredienserna och vispa ihop.
Placera muffinsformar i en muffinsplåt.
Fyll formarna 2/3.
Baka i mitten av ugnen ca 15  minuter.


Gör ganachen:
Häll chokladen och sirap/honung i en skål, värm grädden och häll över.
Rör tills allt är slätt, sätt för att stelna i kylskåp i ca 2 timmar. Skall vara spritsbart.

När muffinsen svalnat helt, skär en fördjupning och plocka bort, fyll med vaniljkräm. Lägg sedan på biten du skurit ur (men skär först bort en del så att du bara har ett lock kvar) Lägg detta på vaniljkrämen så att muffinsen ser hel ut igen.

Spritsa önskad mängd ganache i snyggt mönster-klart.

http://www.lifeloveandsugar.com/2016/06/15/boston-cream-pie-cupcakes/
15 busiga halloween-tips!

linda_kryddburken_halloween
Hallå igen! Nu är vi hemma efter möte och helghandling och hann även fixa ett bankkort till Joline i samma veva också. Det är ju inte ofta man har kontanter längre så det här med kort och swish och kunna föra över när det behövs är ju bara så smidigt. Gäller ju bara att hålla koll på sitt kort och inte slarva bort det då förstås.

 

Enligt banken är åldersgränsen 9 år för ett allkort, alltså ett man kan betala med i affärer, på buss mm. Joline är ju 13 år nu så jag hoppas det blir smidigare med månadspeng framöver. Ni som har barn i den åldern, har dom kort redan eller haft länge? Eller tar ni ut och ger kontanter när dom får vecko eller månadspeng? Och hur mycket får dom? Joline får 500 kr i månadspeng, men då köper vi hygienartiklar, står för div bussresor och ”nödvändiga” kläder kan man väl sammanfatta det som. Kläder och smink som hon nödvändigtvis inte ”behöver” får hon köpa själv, utan vi står mer för vinterjackor, skor, stövlar, jeans, träningskläder mm. 😉 Kul att höra hur ni gör?

 

Jo, jag tänkte såklart bjuda på lite inspiration till halloween. En hel del i dagens matkassar innehåller också tips men det får jag visa upp när det är tillagat och klart så här kommer en blandad kompott av läskiga ting ni kan hitta på så länge… 😛 Klicka på bilderna för större storlek.

 

halloween_dekoration spindeltårta
Dekorera till halloween är något jag älskar. Det var superkul när barnen var mindre förstås för då tyckte dom det var lite läskigt också… Idag är dom inte lika lättskrämda. 😛 Vanliga chokladbollar i bilden till vänster, rullade i kokos som jag bara färgat med karamellfärg. (Häll i en påse och droppa i färg och skaka om). Till höger – spindeltårta. Recept HÄR.

 

halloween_pumpa_cupcakes_bakelse_muffins halloweenmat_korv
Pumpa-cupcakes och mumie-korvar!

 

halloween_fest_party_dekoration spindlar_halloween_tårta
Halloween-party och spindel-glass-tårta. Klicka HÄR.

 

halloween_fladdermus halloween_godis_läsk_mumie_pumpa
Dekorera blockljus med utklippta fladdermöss och bandagerade muggar. Klicka HÄR.

 

tjejmonster_monster_cupcakes_halloween_muffins halloween_cupcakes
Monster-cupcakes. Klicka HÄR.

 

sminkstudio_halloween_sminkning skördefest_öland_pyssel_pumpor_dekorationer
Här har Joline dekorerat badrummet lite läskigt med slingor och mask… 😉
Och trädgården måste ha sitt också förstås.

 

spöken pumpor
Hoplimmade marshmallows-spöken med vit choklad och äpple och pumpalyktor till värmeljus.

 

joline_nilsson_öjkroken_halloween_utklädnad_smink_makeup joline_nilsson_öjkroken_halloween_utklädnad_smink_makeup_fest
Halloween-sminkning och utklädning är Jolines område, hon kan sitta i timmar och göra nya ”outfits”.
Själv håller jag mig till svart kajalpenna och lite fantasi… (översta bilden) 😉

 

Semlor Paleo à la PriMaten och olika glutenfria semlor LCHF
Semlor på PriMaten Deli

Semlor på PriMaten Deli

Semmeldags

Fettisdagen är nu på tisdag den 17 februari och du har väl väntat tills dess med att äta dem också?

Såg att det såldes semlor för fullt redan när jag var hemma i december…

Jag har fått frågan om jag inte har något recept och nej, det har inte blivit av att baka såna sen jag startade bloggen 2009.

Jag är ju alltid utomlands i semmeltider, så dem har jag inte haft en tanke på tidigare.

Nu hade jag planerat att baka ett recept som jag fick av Lars Fahlén på PriMaten Deli i Uppsala när jag var hemma över jul.

Men det har blivit rätt mycket glutenfritt bakande i vinter, så när jag skulle göra dem nu i helgen så var kokosmjölet slut…

Fick be Lars att ta bilder av deras populära Paleo-semlor och skicka, så idag är det PriMaten som står för både recept och bild.

Passar riktigt bra, för nu håller vi på och försöker få ihop allting inför hemresan på tisdag morgon.

Kanske blir en semla eller två när jag kommer hem istället ;)

För dig som hellre vill ha en semla som är anpassad efter LCHF, så klicka dig vidare via bilderna till de olika recepten.

Bilderna har jag lånat från respektive blogg.

Alla semlor är förstås glutenfria men bakade med olika sorters mjöl och sötning, så du kan lätt hitta en variant som passar just dig.

Cupcakesemlor från Jillsmat.se

Cupcakesemlor från Jillsmat.se

Semla LCHF från Mariannslchf.se

Semla LCHF från Mariannslchf.se

LCHF-semlor från Lifezone.se

LCHF-semlor från Lifezone.se

LCHF/Paleo-semla från 56kilo.se

LCHF/Paleo-semla från 56kilo.se

Paleosemlor från Paleoskafferiet på Undervårttak.se

Paleosemlor från Paleoskafferiet på Undervårttak.se

Minisemlor från 4health.se

Minisemlor från 4health.se

Mjölkfri semla från Nillaskitchen.com

Mjölkfri semla från Nillaskitchen.com

Semlor med kvarg från Kvinnaicentrum.blogspot.com

Semlor med kvarg från Kvinnaicentrum.blogspot.com

Semlor Paleo à la PriMaten

Semlor Paleo à la PriMaten

PriMatens Paleosemlor 8-12 släta bullar

6 ägg

1 dl kokosnötmjöl

1 dl kokosolja

½ dl kokosmjölk

4 msk fiberhusk

3 msk honung

2 tsk kardemumma

2 tsk bakpulver

1 ägg till pensling

 Fyllning:

2 dl mald mandel

2 msk kokosgrädde

1 msk honung

Garnering:

Vispad kokosgrädde

Smält kokosoljan. Vispa ägg och honung kraftigt.

Häll i olja och kokosmjölk och fortsätt vispa.

Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten. Rör ihop allting.

Låt degen stå och svälla 15 minuter.

Dela degen i lika stora bitar och rulla till bullar. Pensla tunt med vispat ägg på bullarna.

Grädda 20 minuter på 160º. Låt svalna på galler.

Blanda ingredienserna till mandelmassan och vispa kokosgrädden.

Skär ett lock av bullarna och fyll med mandelmassa och kokosgrädde.

Mandelträd i blom i de gamla stadsdelarna i Alanya

Mandelträd i blom i de gamla stadsdelarna i Alanya

 


Jul cupcakes






Mandelmuffins
 
4 d mjöl
  3 dl socker
1 msk vaniljsocker
35 gr mald mandel
2 dl mjölk
1 ägg
150 gr smör
1 tsk bakpulver
 
Ugn: 150°c
 
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och mandelmjöl.
Smält smöret och blanda ner mjölken. Rör!!! ner detta och ägget i mjölblandningen. Häll smeten i muffinsformar nersatta i en muffinsplåt. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

Pepparkakstryffel:
300 gr mjölkchoklad
1 dl grädde
1 tsk pepparkakskrydda
 
Värm grädden och pepparkakskryddorna, tillsätt mjölkchokladen och rör tills allt är smält.
Låt stå i kyl till spritsbar konsistens.
 
Spritsa en ring med pepparkakstryffel på de kalla muffinsen.
Fyll evt hålet med valfri sylt.
Dekorera med en juldekoration och lite strössel.
 
http://www.strosselannat.se/sockerdekorationer/figurer/culpitt-sugardecorations-gingerbread-men-pk16.html 
 
 http://www.strosselannat.se/strossel/figurer/funcakes-confetti-mix-60-gr-1.html
 
http://www.strosselannat.se/strossel/ovrigt-2/funcakes-mini-strands-metallic-gold-80g.html

Jul cupcakes






Mandelmuffins
 
4 d mjöl
  3 dl socker
1 msk vaniljsocker
35 gr mald mandel
2 dl mjölk
1 ägg
150 gr smör
1 tsk bakpulver
 
Ugn: 150°c
 
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och mandelmjöl.
Smält smöret och blanda ner mjölken. Rör!!! ner detta och ägget i mjölblandningen. Häll smeten i muffinsformar nersatta i en muffinsplåt. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

Pepparkakstryffel:
300 gr mjölkchoklad
1 dl grädde
1 tsk pepparkakskrydda
 
Värm grädden och pepparkakskryddorna, tillsätt mjölkchokladen och rör tills allt är smält.
Låt stå i kyl till spritsbar konsistens.
 
Spritsa en ring med pepparkakstryffel på de kalla muffinsen.
Fyll evt hålet med valfri sylt.
Dekorera med en juldekoration och lite strössel.
 
http://www.strosselannat.se/sockerdekorationer/figurer/culpitt-sugardecorations-gingerbread-men-pk16.html 
 
 http://www.strosselannat.se/strossel/figurer/funcakes-confetti-mix-60-gr-1.html
 
http://www.strosselannat.se/strossel/ovrigt-2/funcakes-mini-strands-metallic-gold-80g.html

Jul cupcakes






Mandelmuffins
 
4 d mjöl
  3 dl socker
1 msk vaniljsocker
35 gr mald mandel
2 dl mjölk
1 ägg
150 gr smör
1 tsk bakpulver
 
Ugn: 150°c
 
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och mandelmjöl.
Smält smöret och blanda ner mjölken. Rör!!! ner detta och ägget i mjölblandningen. Häll smeten i muffinsformar nersatta i en muffinsplåt. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

Pepparkakstryffel:
300 gr mjölkchoklad
1 dl grädde
1 tsk pepparkakskrydda
 
Värm grädden och pepparkakskryddorna, tillsätt mjölkchokladen och rör tills allt är smält.
Låt stå i kyl till spritsbar konsistens.
 
Spritsa en ring med pepparkakstryffel på de kalla muffinsen.
Fyll evt hålet med valfri sylt.
Dekorera med en juldekoration och lite strössel.
 
http://www.strosselannat.se/sockerdekorationer/figurer/culpitt-sugardecorations-gingerbread-men-pk16.html 
 
 http://www.strosselannat.se/strossel/figurer/funcakes-confetti-mix-60-gr-1.html
 
http://www.strosselannat.se/strossel/ovrigt-2/funcakes-mini-strands-metallic-gold-80g.html

Halloween pumpa-cupcakes

halloween_pumpa_cupcakes_bakelse_muffins
Nu ska ni få se våra söta små pumpa-cupcakes vi gjorde igår! Riktigt roligt att sitta och pyssla med barnen och fantasin får flöda. Det blev många olika varianter och så ruskigt goda. Jag gjorde en morotskaka-smet och en frosting på philadelphiaost… Kan inte bli godare, min favoritkaka i ny tappning!

Vad tycker ni om Jolines makeover då? Scary white lady….!!! :-P
Hon är väldigt duktig med smink och kan sitta framför spegeln i timmar för att bara prova nya penslar, ögonskuggor, eyelines och hon överraskade stort när vi fick se det färdiga resultatet. Halloween-discot hade ju dessutom en tävling om bästa utklädnad… Hur det gick för Joline kan du läsa längst ner i inlägget. ;-)

10 – 12 st små
Det här behöver du :
3 ägg
2 dl socker
1 dl finriven morot
¾ dl vetemjöl
¾ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära

GÖR SÅHÄR :
Vispa äggen och sockret poröst, vänd ner riven morot. Sikta ner dom torra ingredienserna och rör försiktigt smeten slät. Fyll 12 muffinsformar. (Jag använde silkonformar) Grädda i 200 grader ca 15 minuter.

Frosting 
50 gram philadelphiaost
ca 2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Hushållsfärg (röd + gul)

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop färskosten med florsocker, vaniljsocker och hushållsfärg. Blir frostingen för lös använd mer florsocker.

Dekorera med frosting, grön marsipan, salta pinnar o ev. kokos.

muffins_cupcakes_halloween_pumpa

halloween_cupcakes_pumpa

joline_nilsson_öjkroken_halloween_utklädnad_smink_makeup
Jolines halloween-makeover igår till discot… ;-) Många timmars förberedelser, utprovningar av smink och blod och sår… Klänningen har hon köpt själv med grymt snygg korsett och blodfläckar på.

joline_nilsson_öjkroken_halloween_utklädnad_smink_makeup_fest
JA – HON VANN!!! :-P :-P :-P