Goda lammfärsbiffar som serveras på ett fat med en mos gjord på ärtor och mynta.
Gör så här
1. Börja med att blanda färsen med lök, vitlök, spiskummin, salt och peppar.
2. Forma sedan ca 8 biffar och stek dem tills de blir gyllenbruna i en stekpanna.
3. Fräs sedan ärtorna i smör och mixa dem i en matbredare med mynta och saften från en citron. Salta även.
4. Servera biffarna och moset, gärna med en fräsh sallad till!
Ja även Kladdkakan har numera en egen dag 7/11 är det tänkt man firar den, Kladdkakans dag.
Givetvis har bloggen lite sånna recept.
Kladdkakor är ju goda
Chokladkladdkakan den klassiska med kakao dvs utan sockrad choklad, finns i Baka med LCHF.
Den kan även de som äter strikt LCHF äta.
Annars om du inte har bakboken finner du goda gratis-recept här och även dom kan ätas av strikta LCHF´are:
VANILJKLADDKAKA med hallongrädde
(äter du strikt? Ta bort hallonen då de flesta kolhydraterna kommer från dem, även mandeln och öka kokosmjölet)
LAKRITSKLADDKAKA med citrongrädde
SAFFRANSKLADDKAKA med valnötsgrädde
(äter du strikt? Välj att ta bort mandlarna och öka kokosmjölet och ta också bort valnötterna)
Hoppas återkomma med ett nytt recept på kladdkaka i morgon om nu inte någon av dessa skulle passa
1 medelstor Avocado
115 gr smör
115 gr creamcheese
2,4 dl florsocker
2 msk citron eller limejuice (de smakar rätt mycket citron)
1 tsk vaniljsocker
4,8 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
Blanda avokado, smör, grädde, ost och socker tills slätt i en matberedare. Tillsätt lime, vanilj, bakpulver och mjöl och blanda grundligt. Fyll i enspritspåse försedd med en stjärntyll. Spritsa rosor inifrån och ut på bakplåtspappersklädd plåt. Stör evt på lite saltflingor om du gillar det. Grädda i 190°c grader i 12-15 minuter.
Smaka på ordet CURRY… Det har i mina öron aldrig låtit gott och det enda jag förknippar curry med är den man växt upp med i skolan. Den hemska rätten på matsedeln ”kokt höns i currysås”… Curry är INTE nåt för mig! Bland det värsta jag vet är nog doften av curry och bruna bönor… Men thaimat är ju gott och konstigt nog så ingår ju curry i thaimat i många rätter. Hur går det ihop?!
Jo. GUL curry är inte desamma som RÖD curry – jag har lärt mig något nytt!
Jag började googlade och hittade massor av spännande recept och läsning om den röda curry, det är ju så långt ifrån varann man kan komma egentligen. Den röda curryn är en kryddblandning liksom den gula men inte med gurkmeja, spiskummin och bockhornsklöver (för att nämna några) som ger den gula curry dess karaktäristiska smak, färg och doft… Den gula förekommer ju framförallt i det indiska köket och kryddblandningen kan variera med i både styrka och smak av ett antal olika kryddor.
Den röda däremot är en thailändsk kryddblandning som bland annat innehåller röd chili, vitlök, citrongräs, koriander mm. DEN ÄR GOD!! Vansinnigt god och smakar INTE gul curry!
Smakar på ordet igen… CURRY – I love it!
Så… Här kommer nu en riktigt god thaigryta med röd curry… Nu ska jag hålla utkik efter fler spännande burkar med denna krydda för jag kan tänka mig att det finns en uppsjö att laborera med. Tipsa gärna om du har nån favorit, eller recept med för den delen.
4 port
Det här behöver du :
3 kycklingfiléer
Salt & peppar
3 msk red curry pasta
1 tärning kycklingbuljong
4 dl vatten
½ röd paprika
½ grön paprika
½ gul paprika
1 burk minimajs
1 burk vattenkastanjer
1 burk kokosmjölk
Maizenamjöl + vatten till redning
Cashewnötter
GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingfiléerna i bitar. Bryn i het panna. Tillsätt red curry pastan, 3 matskedar blir ganska stark så justera mängden efter eget tycke och smak. Tillsätt en tärning kycklingbuljong och slå på vatten. Låt koka upp på medelvärme. Tillsätt grönsaker och kokosmjölk. Jag valde att reda av såsen för att få den att gå ihop lite bättre. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris och toppa med cashewnötter.
Vi lyxade till onsdagskvällen igår, lillördag till ära med en stående favorit hos barnen. Fläskfilé med bearnaisesås.och hasselbackspotatis. Inte fy skam. Joline fixade en god sallad till med minimajs, tomat och gurka och så kokade vi sugar snaps som är så gott! Bearnaisesåsen smaksatte jag med lite extra citron den här gången och för er som missat hela ”bearnaisesås-steg-för-steg-inlägget” hittar ni det HÄR! Kanske kan locka till helgens middag?
4-6 port
Det här behöver du :
2 fläskfilé (Scan rapsgris)
Trocomare örtkrydda
Svartpeppar
GÖR SÅHÄR :
Putsa filéerna och skär i skivor ca, 1½-2 cm.
Lägg upp på ett fat och krydda med trocomare örtsalt och svartpeppar på bägge sidor. Stek i het panna så de får fin färg, lägg över på aluminiumfolié allteftersom de är färdiga så de håller värmen.
Hasselbackspotatis :
10-12 små potatisar
Smör
Flingsalt
Ströbröd
Riven ost
GÖR SÅHÄR :
Skala potatisarna och skär ett snitt längs ena långsidan så de får en platt botten så rullar dom inte runt. Skär sedan täta snitt på ovansidan nästan helt igenom. Lägg i en ugnsfast form med bakplåtspapper. Ringla över lite smör. Strö över flingsalt och ströbröd. Gratinera i ugn ca 1 timme 175 grader, när 10-15 min återstår – strö över riven ost.
Sås :
1 sats bearnaisesås
½ pressad citron
Fläskfilé i fina skivor blir goda om de endast kryddas med örtsalt och svartpeppar.
Bearnaisesås är inte så krångligt som man kan tro, Läs mitt inlägg med bilder och recept ”steg-för-steg” HÄR!
Hasselbackspotatis är barnens favoritpotatis och både enkla och roliga att hjälpa till och göra.
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 1
Ingredienser:
fryst spenat
1/3 gurka
riven ingefära
citronjuice
2dl vatten
is
Gör så här:
Mixa allt och förtär.
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 1
Ingredienser:
1 kycklingfilé
1/2 paket knaperstekt bacon
1 kokt ägg (5min)
isbergssallad
mixsallad med bla bladspenat och ruccola
2 hackade strimlor röd paprika
1/2 tomat
1/2 avokado
3-4 skivor gurka
1 näve pinjenötter
cesardressing felix eller rydbergs
salt, peppar & citronpeppar
Gör så här:
Stek kyckling och skiva upp.
Knaperstek bacon.
Koka ägg.
Lägg upp
En enkel burgare som är avokadofylld. Serveras till exempel med sallad, stekt lök och andra valfria grönsaker.
Gör så här för att tillaga:
Börja med att lägga din färs i en skål och pressa saften från en halv citron över den. Blanda sedan sammen med salt och peppar.
Mosa sedan innehållet från avokadon, tills det blir en slät smet. Blanda samman med salt, peppar och citron.
Ta sedan färs och forma den till en burgare av önskad storlek.
Gör sedan ett hål i mitten av burgaren med tummen och fyll med avokado röran.
Ta sedan en till bit färs och upprepa, fast den här gången lägger du färsen ovan på den andra burgaren och pressa ihop kanterna så att avokadon inte rinner ut.
Stek sedan dina burgare på medelhög värme i ca 6-7 minuter på varje sida, lite längre tid om du gör större burgare.
Servera med en fräsh sallad. I det här receptet användes sallad, tomat och morötter.