Festbröd

Ingredienser:
 
1/6 färsk jäst
1 msk socker eller honung
1 dl varm mjölk
500g vetemjöl , plus extra för knådning och kavling
1 tsk salt
2 ägg , lätt vispade
1,5 dl varm mjölk (extra)
2 msk olivolja
1/2 tesked vinäger eller citronsaft
100 g smör , smält och svalnat
 
Glaze
1 äggula
2 msk mjölk
 
Metod:
1 . Lös upp jästen och socker i 1 dl varm mjölk , täck och lämna på en varm plats 10 minuter .
 
2 . I en annan skål, sikta mjöl och salt tillsammans . Gör en brunn i mitten och tillsätt vispade ägg, den återstående varma mjölk , olivolja, vinäger och jästblandningen . Knåda degen med händerna eller i mixer tills den lossnar från sidorna av skålen . Ta degen , lägg på lätt mjölat bakbord och knåda i ca 10 minuter tills det blir en mjuk , smidig deg . Placera i en smord skål , täck med en handduk och låt jäsa på en varm plats till dubbel volym - ungefär en timme .
 
3 . Överför degen till ett mjölat bakbord , dela degen i två lika stora delar . Dela upp var och en av dessa igen i 4 , så du har 8 bitar av degen sammanlagt .
4 . Rulla varje bit av degen ut i en ungefär rektangulär form med en tjocklek av 3-5 mm . Pensla svalnat , smält smör över varje bit . Ställ resten av smöret åt sidan till senare .
5 . Placera en bit av rektangulär deg över ett annat och börja rulla in i en cylinder. Gör samma sak med resten av degen , du kommer att sluta med 4 cylindriska rullar totalt .
 
6 . Skär varje rulle i tre delar på det här sättet - skiva i båda ändarna av rullen ca 4 cm långa vardera , och lägg dessa två bitar åt sidan . Skär sedan mittdelen av rullen i fyra trianglar.
 
7 . Värm ugnen till 180°c . Spraya en rund form med livsmedelsspray . I mitten på formen , ordna de skurna ändar runt varandra för att bilda en cirkel , placera de skurna sidorna ner . Ordna trianglarna runt om mittcirkeln . Täck med handduk och låt degen jäsa på en varm plats i ca 30-40 minuter .
 
8 . Vispa äggulan med mjölken med en gaffel för att bilda en glaze och pensla på brödet . ( Du kan strö över sesamfrön eller andra frön på denna punkt . ) Baka bröd i 20-30 minuter , sänk temperaturen till 160°c efter 10 minuter i ugnen .
 
9 . Pensla brödet med smält smör så fort den kommer ut ur ugnen , täck med en handduk och låt svalna i 10-15 minuter innan du äter .


Lammfärsbiffar med mos

Goda lammfärsbiffar som serveras på ett fat med en mos gjord på ärtor och mynta.

Gör så här
1. Börja med att blanda färsen med lök, vitlök, spiskummin, salt och peppar.
2. Forma sedan ca 8 biffar och stek dem tills de blir gyllenbruna i en stekpanna.
3. Fräs sedan ärtorna i smör och mixa dem i en matbredare med mynta och saften från en citron. Salta även.
4. Servera biffarna och moset, gärna med en fräsh sallad till!

Citronkyckling och fjärilar
Eller var det citronfjärilar och kyckling…? Hur som så är det en alldeles utomordentligt god och passande middag med fräsch, lite syrlig smak och ljuvligt krämig pasta. Vi kör med smakerna citron, vitlök och timjan – det kan inte bli … Läs mer
I morgon är det kladdkakans dag

IMG_8246Ja även Kladdkakan har numera en egen dag 7/11 är det tänkt man firar den, Kladdkakans dag.
Givetvis har bloggen lite sånna recept.
Kladdkakor är ju goda ;)

Chokladkladdkakan den klassiska med kakao dvs utan sockrad choklad, finns i Baka med LCHF.
Den kan även de som äter strikt LCHF äta.

Annars om du inte har bakboken finner du goda gratis-recept här och även dom kan ätas av strikta LCHF´are:

VANILJKLADDKAKA med hallongrädde
(äter du strikt? Ta bort hallonen då de flesta kolhydraterna kommer från dem, även mandeln och öka kokosmjölet)

LAKRITSKLADDKAKA med citrongrädde

SAFFRANSKLADDKAKA med valnötsgrädde
(äter du strikt? Välj att ta bort mandlarna  och öka kokosmjölet och ta också bort valnötterna)

Hoppas återkomma med ett nytt recept på kladdkaka i morgon om nu inte någon av dessa skulle passa ;)

 

Avocado-Lemon cookies
Orginalrecept finns här:
 
Avocado-Lemon Cookies

1 medelstor Avocado

115 gr smör

115 gr creamcheese

2,4 dl florsocker

2 msk citron eller limejuice (de smakar rätt mycket citron)

1 tsk vaniljsocker

4,8 dl mjöl

1/2 tsk bakpulver

Blanda avokado, smör, grädde, ost och socker tills slätt i en matberedareTillsätt lime, vanilj, bakpulver och mjöl och blanda grundligtFyll i enspritspåse försedd med en stjärntyll. Spritsa rosor inifrån och ut på bakplåtspappersklädd plåt. Stör evt på lite saltflingor om du gillar det. Grädda i 190°c grader i 12-15 minuter.
Thai red curry kycklinggryta

kyckling_red_curry_thai
Smaka på ordet CURRY… Det har i mina öron aldrig låtit gott och det enda jag förknippar curry med är den man växt upp med i skolan. Den hemska rätten på matsedeln ”kokt höns i currysås”… Curry är INTE nåt för mig! Bland det värsta jag vet är nog doften av curry och bruna bönor… Men thaimat är ju gott och konstigt nog så ingår ju curry i thaimat i många rätter. Hur går det ihop?!

Jo. GUL curry är inte desamma som RÖD curry – jag har lärt mig något nytt! ;-)

Jag började googlade och hittade massor av spännande recept och läsning om den röda curry, det är ju så långt ifrån varann man kan komma egentligen. Den röda curryn är en kryddblandning liksom den gula men inte med gurkmeja, spiskummin och bockhornsklöver (för att nämna några) som ger den gula curry dess karaktäristiska smak, färg och doft… Den gula förekommer ju framförallt i det indiska köket och kryddblandningen kan variera med i både styrka och smak av ett antal olika kryddor. 

Den röda däremot är en thailändsk kryddblandning som bland annat innehåller röd chili, vitlök, citrongräs, koriander mm. DEN ÄR GOD!! Vansinnigt god och smakar INTE gul curry!

Smakar på ordet igen… CURRY – I love it! :-P
Så… Här kommer nu en riktigt god thaigryta med röd curry… Nu ska jag hålla utkik efter fler spännande burkar med denna krydda för jag kan tänka mig att det finns en uppsjö att laborera med. Tipsa gärna om du har nån favorit, eller recept med för den delen.

4 port
Det här behöver du :
3 kycklingfiléer
Salt & peppar
3 msk red curry pasta
1 tärning kycklingbuljong
4 dl vatten
½ röd paprika
½ grön paprika
½ gul paprika
1 burk minimajs
1 burk vattenkastanjer
1 burk kokosmjölk
Maizenamjöl + vatten till redning
Cashewnötter

GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingfiléerna i bitar. Bryn i het panna. Tillsätt red curry pastan, 3 matskedar blir ganska stark så justera mängden efter eget tycke och smak. Tillsätt en tärning kycklingbuljong och slå på vatten. Låt koka upp på medelvärme. Tillsätt grönsaker och kokosmjölk. Jag valde att reda av såsen för att få den att gå ihop lite bättre. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris och toppa med cashewnötter.

thailändsk_kycklinggryta_red_curry

kyckling_red_curry_thai_recept

thailändsk_kyckling_gryta_red_curry

thai_gryta_kyckling_red_curry

thai_red_curry_cashewnötter

thai_red_curry_chicken

thai_red_curry

Fläskfilé med bearnaisesås

fläskfile_bearnaisessås
Vi lyxade till onsdagskvällen igår, lillördag till ära med en stående favorit hos barnen. Fläskfilé med bearnaisesås.och hasselbackspotatis. Inte fy skam. Joline fixade en god sallad till med minimajs, tomat och gurka och så kokade vi sugar snaps som är så gott! Bearnaisesåsen smaksatte jag med lite extra citron den här gången och för er som missat hela ”bearnaisesås-steg-för-steg-inlägget” hittar ni det HÄR! Kanske kan locka till helgens middag? :-P  

4-6 port
Det här behöver du : 
2 fläskfilé (Scan rapsgris)
Trocomare örtkrydda
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Putsa filéerna och skär i skivor ca, 1½-2 cm.
Lägg upp på ett fat och krydda med trocomare örtsalt och svartpeppar på bägge sidor. Stek i het panna så de får fin färg, lägg över på aluminiumfolié allteftersom de är färdiga så de håller värmen.

Hasselbackspotatis : 
10-12 små potatisar
Smör
Flingsalt
Ströbröd
Riven ost

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatisarna och skär ett snitt längs ena långsidan så de får en platt botten så rullar dom inte runt. Skär sedan täta snitt på ovansidan nästan helt igenom. Lägg i en ugnsfast form med bakplåtspapper. Ringla över lite smör. Strö över flingsalt och ströbröd. Gratinera i ugn ca 1 timme 175 grader, när 10-15 min återstår – strö över riven ost.

Sås :
1 sats bearnaisesås

½ pressad citron

rapsgris_fläskfile
Fläskfilé i fina skivor blir goda om de endast kryddas med örtsalt och svartpeppar.

göra_bearnaisesås
B
earnaisesås är inte så krångligt som man kan tro, ;-) Läs mitt inlägg med bilder och recept ”steg-för-steg” HÄR!

hasselbackspotatis
Hasselbackspotatis är barnens favoritpotatis och både enkla och roliga att hjälpa till och göra. ;-)

Liberal grönsakssmoothie
Liberal grönsakssmoothie
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 1

Ingredienser:
fryst spenat
1/3 gurka
riven ingefära
citronjuice
2dl vatten
is
Gör så här:
Mixa allt och förtär.
Cesarsallad
Cesarsallad
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 1

Ingredienser:
1 kycklingfilé
1/2 paket knaperstekt bacon
1 kokt ägg (5min)
isbergssallad
mixsallad med bla bladspenat och ruccola
2 hackade strimlor röd paprika
1/2 tomat
1/2 avokado
3-4 skivor gurka
1 näve pinjenötter
cesardressing felix eller rydbergs
salt, peppar & citronpeppar
Gör så här:
Stek kyckling och skiva upp.
Knaperstek bacon.
Koka ägg.
Lägg upp
LCHF Avokadofyllda burgare

En enkel burgare som är avokadofylld. Serveras till exempel med sallad, stekt lök och andra valfria grönsaker.

Gör så här för att tillaga:

Börja med att lägga din färs i en skål och pressa saften från en halv citron över den. Blanda sedan sammen med salt och peppar.
Mosa sedan innehållet från avokadon, tills det blir en slät smet. Blanda samman med salt, peppar och citron.
Ta sedan färs och forma den till en burgare av önskad storlek.
Gör sedan ett hål i mitten av burgaren med tummen och fyll med avokado röran.
Ta sedan en till bit färs och upprepa, fast den här gången lägger du färsen ovan på den andra burgaren och pressa ihop kanterna så att avokadon inte rinner ut.
Stek sedan dina burgare på medelhög värme i ca 6-7 minuter på varje sida, lite längre tid om du gör större burgare.

Servera med en fräsh sallad. I det här receptet användes sallad, tomat och morötter.