Snabb smörgåstårta på rund hällakaka

rund_smörgåstårta
Nu ska ni få ett supergott tips på en enkel och väldigt snabb smörgåstårta. Med hällakaka blir det riktigt gott och saftigt. En liten rund tårta som passar lagom till 2 pers.

Vi håller på packa resväska här hemma för en liten roadtrip imorgon bara jag och Joline. Vi kör ner till Karlshamn till Östersjöfestivalen och ska även se konsert med hennes stora idoler – The Fooo! :-P Ska bli superkul! Sen blir det övernattning på Best Western hotell och vi ska riktigt mysa i sköna sängar och äta gooood hotellfrukost. Så ovet and out, skönhetssömnen kallar. Jag återkommer imorgon med lägesrapport och bildregn. ;-)

Det här behöver du : 
3 runda hällakakor (Polarbröd)
1 tub mjukost räkor
3 kokta ägg
2 hg rökt skinka
1 burk konserverade mandariner
3 msk creme fraiche
1 msk majonäs
Salt och peppar

Garnering : 
Salladsblad
Ostskivor
Rökt skinka
Räkor
Citron
Gurka
Jordgubbar
Röda druvor

GÖR SÅHÄR : 
Bred mjukost på de tre hällakakorna. Finhacka äggen och lägg på första lagret. Finhacka rökt skinka och lägg på andra lagret tillsammans med konserverade mandariner. Lägg på översta lagret och rör ihop creme fraiche med majonäs och smaka av med salt och peppar. Bred runtom hela tårtan. Garnera.

samörgåstårta_rund

Yoghurtglassar


175-200 gr fruktpuré eller bär, det går alldeles utmärkt med barnpuré. 

0,5 dl-0,75 dl socker.

0,5 dl grädde

2,5 dl grekisk eller turkisk yoghurt

lite citronsaft

Puréa frukten eller bären. I detta fall jordgubbar, mango,  hallon och blåbär.

Vispa ihop alla ingredienser och varva 2 olika i glassformarna för att bilda ränder.

Ställ i frysen tills de stelnat. Skölj i varmvatten för att få ur dom ut formarna.

Klart



Cheescake med blåbär och citron
Cheescake med blåbär och citron
Källa: Matglad med LCHF
Portioner:

Ingredienser:
Botten
200 gram smör
6 dl mandelmjöl
ca 4 msk sukrin strö

Fyllning
500 gram mascarpone
5 dl (500 gram) créme fraice
sukrin melis
finrivet skal av 1 citron

Topping
350 gram tinade blåbär
1,5 dl sukrin strö
0,5 färskpressad citronjuice
1,5 gelatinblad
Gör så här:
Börja med botten. Smält smöret, ta av från plattan och rör ner mandelmjölet och sötningsmedlet. Bred ut jämnt på en bakpappersklädd form med löstagbar kant. Ställ in i kylen 30 min, grädda sedan ca 15 min på 175°C, kolla till ibland så att det inte blir bränt.

Under tiden botten är i kylen kan man förbereda toppingen. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda blåbär, citronjuice och sötningsmedel i en kastrull. Låt småkoka tills konsistensen börjar bli simmig. Rör då och då. Ta från värmen och häll i gelatinbladen som legat i blöt. Låt svalna. Ställ i kylen och låt kallna.

Vispa mascarpone och crème fraiche till en fast och slät blandning i en bunke, med elvisp. Rör ned önskad mängd sukrin melis, citronskal och vispa igen. Smaka av och tillsätt eventuellt mer melis. Väldigt viktigt att fyllningen blir fast! Annars stelnar den inte i kylen!!! Är det svårt att få fyllningen fast låt den stå i kylen några timmar och vispa igen.

När botten svalnat och fyllningen är fast häller du över fyllningen över botten i formen, häll sedan över toppingen när den stelnat.
Pulled pork med Per Morbergs BBQ sås, pitabröd och goda tillbehör

pulled_pork_pitabröd_per_morberg
Häromdan gjorde jag pulled pork och bakade pitabröd. Min tanke var att prova Per Morbergs nya BBQ sauce Sweet smokey under tillagningen.

Jag gned in hela picnicbogen (1,6 kg) rejält med såsen på bägge sidor. Täckte med bakplåtspapper och lät hela steken stå i ugnen 7½ timme på 100 grader. Efter halva tiden tog jag ut den, vände och hällde på lite extra bbq sås.

Oh jädrans så perfekt gott det blev, inte för rökigt som det annars kan bli men väldigt smakrikt och med lite sötma.

Jag gjorde en stark vitlökssås till med massa vitlök, salt och peppar och en gnutta citronsaft. Serverade även med bbq såsen och inlagd rödlök. köttet drog jag isär och smaksatte med två matskedar D´Elidas. Sen blandade jag köttet med strimlad vitkål och fyllde pitabröd med. Det var så sjukt gott, en riktig fullträff. :-P

per_morberg_bbq_sauce

Det här behöver du : 
ca 1½ kg picnicbog alt. karré
1 flaska BBQ sauce (Per Morbergs sweet smokey)
Pitabröd, recept HÄR >>
Strimlad vitkål
Inlagd rödlök, recept HÄR >>
Vitlökssås, recept HÄR >>

pulled_pork_tillbehör

pulled_pork_pitabröd_tillbehör_per_morberg

pitabröd_pulled_pork_per_morberg_bbq_sauce

Rabarber och syrenblomssaft

rabarbersaft_syren_saft_recept
Underbara, ljuvliga sommarvärme!! Vilken helg det har varit – ön börjar leva upp nu efter en folktom vinter.

Gågatan är uppställd och torghandeln i full gång. Parkbänkarna och lottkioskerna är utställda och folk äter mjukglass o njuter av sommarvärmen! Vart man än tittar så ser man bara solglasögon, glada o spralliga barn och vårkänslor som spirar och gatorna trängs av folk! Ön har återigen fått nytt liv i luckan. ❤️

Precis som den första ”sommarsaften” som ger en härlig sommar-feeling! :-P
Här hemma har vi nu döpt om saften till ”Sienna-rose-saft” (samma färg som nya cadillacen) ;-)

Ca 3 liter
Det här behöver du :
3 kg rabarber
30 blomklasar lila syren
2 små citroner
1,5 liter vatten

ca 1 kg strösocker

GÖR SÅHÄR :
Skölj rabarberna rena från ev sand o jord. Se till så syrenblommorna inte har några ”ohyror” på sig. Rispa av blommorna från skaften. Skölj och skrubba citronerna.

Skär rabarber i grövre bitar och skiva citronerna.

Koka upp vattnet och lägg i rabarber, blommor och citron. Koka så allt blir mjukt.

Sila genom saftduk.
Mät upp saften och häll tillbaka kastrull. Jag brukar använda ca 3-4 dl socker/silad liter.

Koka upp den silade saften. Tillsätt sockret och koka upp igen. Skumma av, sen är det bara att hälla upp på flaskor. Saften går utmärkt att frysas in i PET-flaskor då jag inte använder något konserveringsmedel. Hållbarhet i kylskåp ca 1 mån.

MÅTTANGIVELSER : 
ca 4 dl vatten/kg rabarber
(ta lite mer vatten om du även har citron o syrenblommor i, i detta fall ca 3 dl mer)
ca 3-4 dl socker/silad saft

koka_saft_rabarber_syren_citron
Koka upp vattnet. Lägg sen i rabarber, citron och syrenblommor.

rabarber_syren_citron_saft
Koka allt mjuk, går ganska snabbt ca 10 min. Sila sen genom saftduk. Mät upp den silade saften för att beräkna hur mycket socker du behöver.

rabarbersaft_recept
Koka upp igen och tillsätt mängden socker du önskar. Skumma av, sen är det klart!

saft_rabarbersaft_syrensaft
Häll upp i rengjorda flaskor det du vet går åt inom den närmsta tiden. Frys in resten i PET-flaskor.

Godaste vitlökssmöret till grillat och bakpotatis


20140524-153402-56042028.jpg
Vitlökssmör! Hur gott är inte det på en het, grillad köttbit eller i en varm bakpotatis?

Ett vitlökssmör ska kunna ersätta såsen till en grilltallrik. Den ska SMAKA men inte överta helt. Här följer mitt bästa recept på vitlökssmör efter år av experimenterande.
Oftast rör jag ihop allt i en matlåda med tätslutande lock och serverar smöret kylskåpskallt och inte fruset.

Vill jag piffa till det inför en bjudmiddag brukar jag spritsa små toppar av smöret på bakplåtspapper och sedan styckfrysa. Ta fram dom i god tid och låt tina lite i kylen annars blir köttet nerkylt av smöret om det är helt fruset.

Vitlökssmör :
200 gram rumsvarmt smör
2 msk olivolja
6 pressade vitlöksklyftor
1/2 tsk D’Elidas chilisås
Några droppar pressad citron
Trocomare örtsalt
Vitpeppar
Flingsalt

RÖR IHOP – smaka av! :-P

20140524-154136-56496145.jpg

Tema – påskbuffé; Krustader och tilltugg

påskbuffe_tilltugg_snittar_krustader_tunnbrödsrullar_plockmat_buffe
Nu är det dags för veckans receptutmaning för mig och Jenny´s matblogg igen! Vi hade planerat ”påsktema” så redan förra veckan var jag inne på röda korset i Borgholm och letade rekvisita, som till synes inte syns så värst mycket på bild här ändå.

Jag hittade en rund skärbräda med handtag. Ni vet en sån där ”pizza.-spade-bräda”?
Stor och fin och inga repor. Och en gulrutig gardinkappa och några kycklingar i trä. :-P Allt för 20 kr.

Hur som så ville jag inte ha skärbrädan så trären och och fin så jag drog fram både rivjärn, knivar och ”ruggade” till den. (innan detta så lät jag den dock ligga över natten strödd med salt, då drar de ur smuts och bakterier).

Nästa steg efter en ruggig yta var att få färg på den. Inte målarfärg, bets eller andra kemikalier. Jag rörde ihop kaffesump med soya och tomatpuré och lite vanlig rapsolja och gnuggande in med händerna. KLETIG och fin blev jag! Sen fick den ligga ett par timmar innan jag sköljde av den och bara oljade in med rapsolja och lät torka. Blev himla nöjd. Tittar ni noga så ser ni den i bild lite vid kanterna, men det är inte mycket den syns trots sitt avseende ändamål. ;-)  Den kommer nog fungera väl till pass vid fler tillfällen misstänker jag dock.

Nu till mina små krustader och tilltugg.
En påskbuffé kan ju innehålla så mycket och allt man föredrar blir ju till slut ett urval av allt gott man tänk och tittat på så jag vi är inte sämre än att vi bjuder på fler valmöjligheter och fler recept till just påskbuffén! :-P

Jag har gjort två sorters krustader och två andra små snittar/tilltugg. Vad Jenny bjuder på ser ni längre ner.
12 st
Gratinerade krustader med brieost och salami : 
12 små krustadskal
150 gram brieost
3 skivor salami

12 st
Ostgratinerade sweet chilikrustader med räkor : 
2 msk philadelphiaost
1 msk creme fraiche
2 tsk sweet chilisås
Salt o peppar
24 räkor

12 st
Paprikahönor : 
12 rundlar av hönökaka (snapsglas)
2 msk philadelphiaost
1 msk creme fraiche
½ msk malen paprika mild
Salt o peppar
Röd spetspaprika

12 st
Tunnbrödsrullar med skagenröra :
2 tunnbröd
200 gram skagenröra
Ruccola

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop varje röra för sig. Krustaderna som gratineras, kör i ugn 175 grader ca 15 min. Låt svala något. Dekorera varje krustad/tilltugg valfritt. Se bilder för exempel.
Skagenröra, se recept nedan.

till 2 rullar tunnbröd, ca 12 bitar
Skagenröra : 

3 msk grädde (ska vispas lätt)
2 msk creme fraiche
1 msk majonäs
1 msk stenbitsrom
1 knippe dill, finhackad
1 rejäl näve räkor
½ finhackad rödlök
2 tsk pressad citronsaft
en nypa cayennepeppar
en nypa havssalt

krustader_fyllning_salami_brieost
Gratinerade krustader med brieost ihoprört med finhackad salami. En fräsch gurkbit på toppen bryter av det salta.

snittar_tunnbröd_plockmat_buffe_skaldjur_rullar_påskbuffe
Tunnbrödsrullar med skagenröra, toppad med skagen/stenbitsrom/citron/majonäs.

buffe_påskbuffe_tilltugg_plockmat_skaldjur_krustader_råkor
Ostgratinerade sweet chilikrustader med räkor och timjan.

snittar_tilltugg_buffe_plockmat_mingelmat_recept
Paprikahönor! :-P
Små rundlar uttagna med snapsglas från hönökaka, toppad med paprikaröra (philadelphiaost/creme fraiche/malen paprika/chili/salt och peppar) pudrade med mer malen paprika och röd spetspaprika i skivor på toppen.

påskbuffe_dekoration
Till alla slag bufféer tycker jag att dekoration efter årstid hör till. Ut i naturen eller trädgården och plocka in små snittblommor, kvistar och blanda gärna dekorationen med det som buffén innehåller såsom citron och dill, paprikor, timjankvistar, lökblast mm. Man äter ju inte bara men munnen utan även med ”ögat”…. .-P

kryddburken_buffe_krustader_plockmat_snittar_skaldjur_recept
Låt er väl smakas och hoppas ni får lite idéer av mig och Jenny nu till påsk. ♥

jennys_matblogg_räk_cheesecake
Matiga tårtor och cheesecakes brukar vara riktigt populära på bufféer av alla de slag. Här har Jenny gjort en räkcheesecake helt i påskens tecken. Ett perfekt tillbehör och dessutom en rätt som kan förberedas och serveras kall. För att komma till Jennys recept, klicka HÄR >>

Tonfisk och äggsallad med chilidressing

tonfisk_sallad_tonfisksallad_recept_ägg
Det blir lite långa hopp mellan inläggen nu men jag får skylla på förkylning och pollen. Nu börjar det blomma överallt ute. Även om dagarna kan vara blåsiga och regniga här på ön så har det mesta slagit ut. Gräset växer, knoppar på syrénerna, blåsippor, vitsippor, vintergäck och scilla har stått i backen länge. Ringblommorna är på gång, huggormarna har visat sig och även små harungar som skuttar runt så det blir nog snart sommar ändå! ;-)

Vi nyser dock ikapp här hemma i skogen och som vanligt drar man ju på sig värsta förkylningen när man är extra känslig mot pollen. Nu är det helt okej att det regnar faktiskt – Helt ok! :-P

Tänkte bjuda er på en och till och med två vansinnigt goda sallader. En tonfisk och ägg och en pasta med grillad kyckling. Sallader är ju så galet gott, enkelt och fräscht så vi slår ett slag för de och undviker stekt mat ett tag nu. Fruktsmoothies och färskpressad juice till frukost så ska vi nog ha helrenoverat vitaminförrådet också.

Apropå tonfisk, gillar ni det? 
Jag har en favoritröra jag brukar ha på rostat bröd. Det är tonfisk, kokta hackade ägg, finhackad rödlök, creme och citronpeppar. Har ni inte provat den innan så GÖR de! I övrigt är jag inte så förtjust i just tonfisk men kära maken tycker det är gott!

När man köper tonfisk, (det här har ni säkert hört eller läst förut) så köp tonfisk på burk som har stämpel med en delfin. Det fisket av tonfisk skadar eller dödar inte delfinerna.

1 rejäl portion
Det här behöver du :

Blandad sallat
Tomater
Röd spetspaprika
Gurka
Majskorn
4 kokta ägg
1 burk tonfisk i vatten

GÖR SÅHÄR :
Koka äggen. Låt svalna, skala och skär i kvartar.
Lägg ut blandad sallat på ett fat. Skiva tomater, gurka och paprika. Fördela över salatten tillsammans med majskorn. Lägg på ägg och avrunnen tonfisk. Toppa med dressingen.

Dressing :
Rör ihop 1 dl creme fraiche och 1 msk ketchup med paprikapulver, salt, peppar och D`Elidas chilisås efter tycke och smak. Smaka av.

tonfisksallad_tonfisk_i_vatten_sallad
Tonfisk och äggsallad med en het dressing.

kycklingsallad_grillad_kyckling_pastasallad
Sallad med pasta och grillad kyckling. En väldigt enkel dressing rör du snabbt ihop av  gräddfil + ketchup, salt och peppar. En gnutta majonäs om du har hemma. ;-) Enkelt och väldigt gott! Blir dressingen för tjock, späd med lite mjölk.
20140409-061125.jpg

Vit chokladcheesecake med mango
Orginalrecept finns här:
 
Botten:
 2 pkt Oreos á 154 gr
 70 gr smält smör
 
Mangofyllning:
 1 msk strösocker
1 1/2 tsk majsstärkelse
0,8 dl kallt vatten
3,5 dl fryst eller färsk mango eller färdig mangopuré (barnmat)
 
Cheesecake:
 350 gr Creamcheese
0,8 dl strösocker
1 st ägg
1äggvita
1 tsk vaniljextrakt
1 1/2 tsk citronsaft
175 gr vit choklad
0,6 dl vispgrädde
 
Värm ugnen till 175°c grader .
Krossa Oreokexen i en mixer, tillsätt smält smör, tryck sedan ut i en bakform ca 22 cm.
I en liten kastrull , vispa ihop 1 msk strösocker och majsstärkelse tills allt är blandat .
Rör i kallt vatten och tillsätt mango som är puréat .
Koka på medelvärme vispa ofta , tills blandningen börjar koka .
 Ta bort från värmen och låt svalna.I en stor bunke , med en elvisp , vispa ihop creamcheese och strösocker pösigt , ca 1 minut .
Blanda i ägg och äggvita .
Lägg till vanilj och citronjuice.
Ställ blandningen åt sidan .Smält ihop vit choklad och grädde försiktigt.
Tillsätt chokladblandningen till creamcheese blandningen och blanda tills slät .Häll ca 1,6 dl cheesecakeblandningen över botten och fördela jämnt över botten .
Ringla eller skeda över mangosås. Häll sedan sakta återstående cheesecakeblandning över mangosåsen , se till att det täcker väl så det inte syns igenom. Spritsa eller skeda ut små prickar av mangosåsen i valfritt mönster. Ta en tandpetare eller vass spetsig kniv och börjar med mittcirkeln, kör tandpetare genom centrum av varje hjärta ( lyft inte tandpetaren tills du avslutar den sista cirkeln ) .Baka cheesecaken i 40 minuter , stäng sedan av ugnen och låt cheesecake i ugnen i ytterligare 5 minuter . Ta bort från ugnen och låt svalna . Täck och ställ i kylskåp tills helt kyld i ca 6 timmar .
Servera med överbliven mangosås.
Vårtema – Laxpaj med sparris

laxpaj_sparris
God morgon alla fina vänner, idag blir det recept med inspiration av våren. Tillsammans med Jenny (Jennys matblogg) som ni känner sedan tidigare kör vi igång receptutmaning igen med samma tema på våra matbloggar.

Ni kommer att få följa våra utmaningar en gång i veckan. Idag börjar vi med VÅR och VARMRÄTT! Hoppas vi kan inspirera er ordentligt nu. :-P

Min varmrätt idag blev en otroligt god laxpaj med sparris, en fräsch vårrätt att avnjuta ute i solen.

6 bitar
Laxpaj med sparris : 
1 sats pajdeg
300 gram kallrökt lax
1 knippe grön sparris
3 ägg
200 gram philadelphiaost
2 dl riven ost

GÖR SÅHÄR : 
Tryck ut pajdegen i en from ca 25 cm i diam och gärna med lös botten. Min form har inte så höga kanter så jag fick lite av fyllningen över, men har du en form med något högre kant är det att föredra. Förgrädda pajskalet i 175 grader ca 10 min.
Skär den kallrökta laxen i mindre bitar/strimlor och skär sparrisen i bitar, spara ”knopparna” att ha ovanpå pajen. Fyll med lax och sparris och fördela hälften av osten ovanpå. Vispa ihop ägg med philadelphiaost och slå över. Toppa med sparrisknopparna, resten av osten och har du lite pajdeg över kan du göra små löv till dekoration. Något salt behövs inte då laxen i sig är ganska salt.Grädda pajen ca 30 min i 175 grader tills den fått fin gyllene färg. Servera med citron, aioli och en fräsch sallad.

Tips!
- Du kan byta ut den kallrökta laxen mot varmrökt.

1 sats pajdeg :
200 gram vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Mät upp 200 gram vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och forma till en slät deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp en halvtimme. Ta ut degen och lägg den mellan plastfolie och kavla den till en tunn platta. Dra bort ena sidan av plasten och lyft den kavlade degen över en pajform, dra av det andra plastfoliet och tryck ut försiktigt i formen & upp mot kanterna. Överbliven pajdeg kan förvaras i kylskåp en vecka.

paj_lax_sparris
Ingredienserna till pajen.

laxpaj_lax_sparris
Fyll det förgräddade pajskalet med lax, sparris och hälften av osten.

laxpaj
Slå över ägg och philadelphiaosten.

lax_sparris_paj_matpaj
Toppa med sparrisknopparna, resten av osten och ev. dekor.

laxpaj_med_sparris
Grädda pajen i ca 30 min, 175 grader.

lax_sparrispaj_paj_laxpaj
Färdig att avnjutas. :-P

laxpaj_sparris
Servera gärna med citron, aioli och en fräsch sallad.

IMG_7388-001
Här har vi Jennys läckra kycklingspett. Att panera med halloumi blir riktigt gott och frasigt.
För att komma till Jennys recept ”Kycklingspett med halloumipanering” Klicka HÄR >>