Sportlovsfrukost

Sportlovstider, snön faller och det är riktigt fina vinterdagar nu. Äntligen!

Jag hämtade ut mitt paket från Smakbox i förra veckan. Den var verkligen fullproppad av så mycket härligt, gott och nyttigt att njuta av. Sportlovsfrukost till exempel med lite extra goda vitaminer.

Provade bland annat Pauluns superkex med chiafrön och solroskärnor, hur goda som helst. Lätta, luftiga och knapriga. En annan nyhet för mig var granolan med hallon och vanilj som tagits fram av Katrin Zytomierska. Härlig smak av vanilj som passar perfekt till en naturell yoghurt. Kiviks Musterifick fylla glaset med naturens bästa; Citron & ingefära som verkligen piggade upp. 😉 Fräsch och lite syrlig smak.

Är du också nyfiken och vill prova Smakbox, eller kanske ge bort som gåva till en vän eller nån som snart fyller år?

Med koden : KRYDDBURKEN får du just nu 30% lägre pris (vanligtvis 15%) på första boxen vid start av en prenumeration eller vid köp av 1 Smakbox som gåva.

Smakbox Balans innehåller alltid mer vegetariskt och färre sötsaker, mer laktosfritt och mindre gluten jämfört med Smakbox.

Oavsett vilken box du väljer får du under hela KNYTKALAS-perioden DUBBEL rabatt, dvs hela 30%.

Uppge koden : KRYDDBURKEN

Beställ här!

Tagliatelle med champinjonsås och köttbullar

Har ni tänkt på en sak? Eller de kanske bara är jag som är knasig, men vilka smakperioder man (jag) ofta fastnar i… Alltså ibland är jag väldigt ”tomatig” och lagar mycket köttfärssås med krossade tomater, extra ketchup på och grytor med tomatpuré, buljonger med grönsaker och just TOMATIGA smaker. Sånt kan jag verkligen snöa in på i perioder. Andra gånger kan jag bli väldigt ”potatisig” och är bara sugen på raggmunkar, pitepalt, lufsa, potatismos mm mm. I ett kör liksom, utan att tröttna. 😉

Just nu är jag inne i en ”örtig” period och gör gärna såser med franska, torkade örter och köttfärssås utan tomat, istället smaksätter jag med grädde, vitt vin och ÖRTER! Känner ni igen er eller är det bara jag??! En renskavsgryta med massa rosmarin och timjan, hur gott är inte de alltså?! Ibland… 😉

Ikväll gjorde jag då en ÖRTIG middag med tagliatelle, champinjonsås med franska örter, balsamvinäger, créme fraiche och citron. Köttbullar smaksatta med timjan och rejält med svartpeppar. Det blev såååå gott. Och örtigt! 😉 Självklart ska ni få receptet.

 

6 port

Timjanköttbullar :

800 gram blandfärs

2 msk torkad timjan (mortlad)

2 dl havregryn

2 ägg

1 dl grädde

Svartpeppar (grovmalen)

Trocomare örtsalt

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda ihop alla ingredienser till köttbullarna och låt smeten stå till sig en kvart i kylskåpet. Rulla och stek, antingen på plåt i ugnen (200 grader ca 15 min) eller i stekpanna.

 

Krämig, örtig champinjonsås; 

200 gram färska champinjoner

2 msk torkad fransk örtkrydda

3 msk smör

2 msk mörk balsamvinäger

2 dl créme fraiche

2 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

1/2 pressad citron

Vitpeppar

Salt

 

GÖR SÅHÄR :

Borsta champinjonerna rena från jord och skär i tunna skivor. Hetta upp en stekpanna med smör och lägg i champinjonerna. Tillsätt örtkrydda och vänd runt. Slå på balsamvinäger, créme fraiche och vatten + buljongtärning. Låt såsen småkoka ca 10 minuter. Pressa i saften av en halv citron. Smaka av med vitpeppar och salt.

Red ev av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.

 

Servera köttbullarna och såsen med nykokt tagliatelle, toppa med färsk timjan.

Smaklig måltid!

Laxplanka med gräddig ört och vitvinssås

Vem gillar inte plankstek? Det är ju så förgjordat gott som lite lyxig helgmat på tu man hand. Med denna riktigt härliga sås blir middagen försvinnande god kan jag lova. Vare sig du lagar planka med kött, kyckling eller fisk så är såsen viktig. Inte snålas med och den får gärna vara lite tjockare i konsistens, ingen tunn blaskig sås som flyter av plankan.

Dessa plankor gjorde jag med laxfiléer som jag stekte i panna med smör, örter, salt och peppar. Bara spritsad duchesse och citronhalvor åkte in på plankorna i ugnen, resten monterade jag ihop när moset blivit riktigt krispigt och fått fin färg.

Servera med Harry-kuvert (haricot verts), den stekta laxen och såsen. Citron blir härligt karamelliserad i ugnen och jättegod att pressa över så mycket man själv vill ha.

Galet gott och prova gärna såsen, det är äta-med-sked-varning på den! 😉

 

Gräddig ört och vitvinssås;

3 msk smör

2 msk vetemjöl

2 dl vitt vin

2 dl grädde

1 msk skaldjursfond

1 msk tomatpuré

3 tsk torkade fransk örtkrydda

Vitpeppar

Salt

 

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret i kastrull och vispa ner vetemjölet. Slå på vinet och fortsätt vispa till en slät sås. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sedan såsen sjuda på låg värme ca 20 minuter. Smaka av med vitpeppar och salt.

 

Laxfiléerna;

2 laxfiléer

Smör

Torkad fransk örtkrydda

Svartpeppar

Örtsalt

 

GÖR SÅHÄR :

Hetta upp en stekpanna med smör. Lägg i laxfiléerna och stek på bägge sidor a tillsammans med kryddorna. Ös med smör hela tiden tills den är precis färdig. Den ska vara mjuk, mjäll och ha tydliga, saftiga skivor. Akta så du inte steker den får hårt, då blir den torr och tråkig.

 

Spritsa ut moset på inoljade plankor. Jag tyckte det var passande med en fisk så de fick de bli! 😉

 

Duschesse;

ca 400 gram potatis

3 äggulor

½ dl vispgrädde

2 msk smör

1 dl finriven västerbottensost

1 krm gurkmeja (för den gula färgens skull)

Salt & finmalen vitpeppar

 

GÖR SÅHÄR :

Skala och koka potatisen mjuk. Pressa potatisen i en bunke med en potatispress. Tillsätt äggulorna, grädde, mjölk, smör, ost och kryddor. Moset ska vara ganska fast i konsistensen. Låt det svalna något innan du spritsar ut det på plankorna.

 

Smaklig måltid!

 

Nyttigare lördagsgodis

Godisdag

Många frågar mig om tips på godis som både smakar gott men som innehåller mindre mängd socker.

Jag har under de 9 år som jag haft min blogg tagit fram en hel del såna recept, så idag bjuder jag dig på några av mina egna favoriter.

Häromdagen var jag i Uppsala med min syster och tog en kaffe på Güntherska Hovkonditoriet.

Där åt jag en väldigt god passionstryffel som inte var så söt, så det börjar sakta men säkert dyka upp lite bättre alternativ på många caféer.

Jag besökte också restaurang PriMaten och lyssnade på en intressant föreläsning av Pa Sandberg, om hur vi kan träna upp vårt nervsystem.

På PriMaten kan man alltid köpa något gott utan socker och gluten efter maten.

De har infört ett väldigt bra system på lunchen, man betalar sin mat efter vikt, så här väljer man precis hur lite eller mycket man vill äta.

De tillverkar också sin egen kombucha och kimchi som jag fick med mig hem.

Men nu över till godsakerna, först ut min egen passionstryffel.

Passionstryffel ca 40 st små

100 g 70-90% mörk choklad

20 g kokosolja

½ dl + 2 msk grädde/kokosgrädde

2 passionsfrukter

2 msk vatten

2 dl ekologiska kokosflingor

Gröp ur innehållet i passionsfrukterna ner i en kastrull.

Vispa i vattnet och koka kraftigt i 5 minuter under omrörning.

Kokningen får allt fruktkött att lossna från kärnorna och en intensiv smak kommer fram.

Häll upp i en nätsil och passera ner i en bunke.

Smält choklad och kokosolja över vattenbad.

Blanda ner ½ dl av grädden i chokladsmeten, rör tills den svalnat lite.

Blanda så ner passionsfruktspurén och rör om ordentligt.

Ställ in i kylen att svalna 20 minuter.

Ta fram och vispa ner resterande grädde med elvisp, vispa tills chokladen blivit fluffig.

Ställ in i kylen 20 minuter igen.

Forma små kulor med hjälp av två teskedar, det är lättare och mindre kladdigt än att forma dem i händerna.

Kyl tryfflarna en stund till, så blir de lättare att doppa i kokos.

Häll kokosflingorna i en kopp och lägg i en kula i taget och tryck till försiktigt,  så det fastnar flingor runt om.

Forma tryfflarna till runda kulor och lägg i knäckformar.

Förvara i en burk i kylen eller frys in.

 

Vita kokosbollar ca 20 st

2 ½ dl kokosgrädde

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja med smak

1 krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk björksocker eller annan sötning

ca 1 dl extra kokosflingor till garnering

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull.

Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då, låt smeten svalna en stund.

Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat.

Ställ i kylen att stelna en timme.

Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar och lägg på ett fat.

Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en.

Rulla runt dem i kokosen så det täcker ordentligt runtom.

Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in.

 

För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

Det här receptet kommer från min senaste kokbok som du hittar här.

Här nedan ser du min fantastiskt duktiga fotograf Veronica Kindblad när hon tar bilden på energibollarna till boken.

Nyttigare lördagsgodis

Godisdag

Många frågar mig om tips på godis som både smakar gott men som innehåller mindre mängd socker.

Jag har under de 9 år som jag haft min blogg tagit fram en hel del såna recept, så idag bjuder jag dig på några av mina egna favoriter.

Häromdagen var jag i Uppsala med min syster och tog en kaffe på Güntherska Hovkonditoriet.

Där åt jag en väldigt god passionstryffel som inte var så söt, så det börjar sakta men säkert dyka upp lite bättre alternativ på många caféer.

Jag besökte också restaurang PriMaten och lyssnade på en intressant föreläsning av Pa Sandberg, om hur vi kan träna upp vårt nervsystem.

På PriMaten kan man alltid köpa något gott utan socker och gluten efter maten.

De har infört ett väldigt bra system på lunchen, man betalar sin mat efter vikt, så här väljer man precis hur lite eller mycket man vill äta.

De tillverkar också sin egen kombucha och kimchi som jag fick med mig hem.

Men nu över till godsakerna, först ut min egen passionstryffel.

Passionstryffel ca 40 st små

100 g 70-90% mörk choklad

20 g kokosolja

½ dl + 2 msk grädde/kokosgrädde

2 passionsfrukter

2 msk vatten

2 dl ekologiska kokosflingor

Gröp ur innehållet i passionsfrukterna ner i en kastrull.

Vispa i vattnet och koka kraftigt i 5 minuter under omrörning.

Kokningen får allt fruktkött att lossna från kärnorna och en intensiv smak kommer fram.

Häll upp i en nätsil och passera ner i en bunke.

Smält choklad och kokosolja över vattenbad.

Blanda ner ½ dl av grädden i chokladsmeten, rör tills den svalnat lite.

Blanda så ner passionsfruktspurén och rör om ordentligt.

Ställ in i kylen att svalna 20 minuter.

Ta fram och vispa ner resterande grädde med elvisp, vispa tills chokladen blivit fluffig.

Ställ in i kylen 20 minuter igen.

Forma små kulor med hjälp av två teskedar, det är lättare och mindre kladdigt än att forma dem i händerna.

Kyl tryfflarna en stund till, så blir de lättare att doppa i kokos.

Häll kokosflingorna i en kopp och lägg i en kula i taget och tryck till försiktigt,  så det fastnar flingor runt om.

Forma tryfflarna till runda kulor och lägg i knäckformar.

Förvara i en burk i kylen eller frys in.

 

Vita kokosbollar ca 20 st

2 ½ dl kokosgrädde

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja med smak

1 krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk björksocker eller annan sötning

ca 1 dl extra kokosflingor till garnering

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull.

Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då, låt smeten svalna en stund.

Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat.

Ställ i kylen att stelna en timme.

Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar och lägg på ett fat.

Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en.

Rulla runt dem i kokosen så det täcker ordentligt runtom.

Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in.

 

För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

Det här receptet kommer från min senaste kokbok som du hittar här.

Här nedan ser du min fantastiskt duktiga fotograf Veronica Kindblad när hon tar bilden på energibollarna till boken.

Tomatsalsa från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Bönbjudning

I helgen besökte jag Karlskoga och bjöd på bönröror från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken på Akademibokhandeln.

Jag hann i princip bara komma hem och byta till vinterkläder efter hemresan från Turkiet, nästa dag satte jag mig på tåget mot Värmland.

Där blev jag väl mottagen av min författarkollega Lars-Erik Litsfeldt som hade handlat mängder med kikärtor och bönor inför vår bjudning.

Akademibokhandeln hade verkligen slagit på stort inför vårt besök, vår kokbok hade fått en fantastiskt fin skyltning både i fönstren och inne i butiken, stort tack för det.

Det var första gången jag fick se kokboken i färdigt skick, jag är verkligen stolt och glad över den må du tro.

På lördagsmorgonen lagade jag och Lars-Erik med gemensamma krafter fyra bönröror från kokboken.

Huså Bröd bjöd på mina Spröda frökex och Öländska bönchips på sina goda chips gjorda på ekologiskt odlade bruna bönor från Öland.

Frökex med nässla från Huså Bröd, klicka på bilden så kan du köpa dem hos Smakrummet

Öländska bönchips, klicka på bilden så kan du köpa dem hos tillverkaren

Det blev mycket uppskattat av alla bokintresserade kunder som tittade förbi vår bönbuffé, vi fick signera många kokböcker under de timmar vi var på bokhandeln.

Här kan du läsa om vårt besök i Nya Wermlandstidningen.

Vännerna Margret Ache och Iris Jansen som skriver den tyska tidningen LCHF-Deutschland, där jag sen några år deltar med mina recept, kom förbi och köpte vår rykande färska kokbok.

Här kan du läsa en nyskriven artikel om bönor i deras nätupplaga.

Vi fick också sälja en kokbok till Pelle Agorelius, Sverigerepresentant för kokbokstävlingen Gourmand Awards, det var förstås väldigt trevligt att han kom och hälsade på oss.

På lördag kväll tog jag tåget tillbaka till Stockholm där jag nu tillbringat de senaste dagarna med en hel del bönrelaterade möten.

Det är så intressant och spännande att ha kommit in i denna nya värld, tack vare bloggen och mina kokböcker.

För att orka med allt det här så bloggar jag inte så ofta och stänger av min mobil tidigt på kvällarna, sociala medier tar annars väldigt mycket energi.

Men jag svarar på alla frågor i kommentarer härinne och i vår nya Facebookgrupp Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken så fort jag hinner.

Patrik Olsson, Maria Mia Ahlberg och Lars-Erik Litsfeldt är också ofta på plats i gruppen för att svara/dela med sig av sina kunskaper om baljväxterna och dess effekter.

Här ser du några av Veronica Kindblads fantastiska bilder från boken, henne har jag den stora glädjen att få träffa idag, för första gången sen fotograferingen i höstas.

Överallt där jag varit och pratat om vår kokbok den här veckan har alla varit otroligt imponerade av de vackra bilderna, så glad över att få jobba med Veronica ❤

Här finns bönkokboken på Adlibris och på Bokus, du hittar den förstås även i riktiga bokhandlar.

Idag får du receptet på en tomatsalsa från boken, en av de rätter vi bjöd på hos Akademibokhandeln.

Vi kommer att ha fler signeringar under våren, bland annat kan du träffa Lars-Erik på Akademibokhandeln på Lidingö den 15/12.

Den 24/2 är vi alla med på LCHF-kryssningen, där kan du köpa alla de tre kokböcker jag gett ut det senaste halvåret.

Tomatsalsa från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Tomatsalsa med ajvar, chili och gröna linser

2 dl kokta gröna linser

2 stora tomater

1 dl hackad bladpersilja

1 dl finhackad knipplök

1 dl ajvar relish

1 pressad citron

1 finhackad chili, ca 2 msk

½ dl olivolja

Ca 1-1½ msk flingsalt

Skär tomaterna i skivor och sen i fina tärningar, blanda med de väl avrunna linserna i en bunke.

Vänd ner det hackade kryddgröna, ajvar, citronsaft, chili, olja och den mindre mängden salt.

Låt stå en stund, smaka sen av om du vill ha mer hetta, syra eller sälta.

Jag använder oftast mild ajvar till den här salsan, men vill du ha den riktigt het så väljer du förstås den heta varianten.

Kyckling med vitlöksstekta brödkrutonger och caesardressing

Ikväll tog jag tillvara på några skivor surdegsbröd från helgen som blivit över, lite på gränsen för torra så de fick en omgång i stekpannan med smör, olivolja, vitlök och lite flingsalt sen fick de mötas med ugnsstekt kyckling, romansallad, stekta tomater och världens godaste caesardressing. Att några så få ingredienser kan bli så otroligt gott, smakrikt och mättande gör ju ingenting en måndag! ?

 

6 port

Det här behöver du : 

2 hela, ugnsstekta kycklingar

5 – 6 skivor surdegsbröd

Romansallad

Tomater

 

Dressing : 

2 äggulor

2 msk vitvinsvinäger

en knivsudd dijonsenap

2 tsk pressad citron

6 sardeller (inlagda, konserv)

2 vitlöksklyftor

3 dl rapsolja

2 rejäla nävar finriven parmesanost

Salt och peppar

Eventuellt vatten

 

GÖR SÅHÄR : 

Ugnsstek kycklingen, recept HÄR.

Bena ur kyckling och fördela i bitar. Skär bröder i fyrkanter och rosta i het panna med olivolja, smör och riven vitlök, strö över lite flingsalt. Stek på tomaterna hastigt i samma panna med lite extra olivolja.

 

Dressingen :

Använd en hög tillbringare eller skål. Blanda äggulor, vinäger, senap, citron och sardeller. Mixa slät. Tillsätt sedan oljan droppvis tills dressingen tjocknar och blivit vit då kan du hälla i oljan i en fin stråle samtidigt som du mixar. Vänd sist ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar. Vill du ha en tunnare konsistens på dressingen späder du med lite vatten.

Servera romansallad, brödkrutonger, kyckling och stekta tomater tillsammans med caesardressingen.

 

De varma, stekta tomaterna till blir en härlig sötma till de vitlöksstekta krutongerna.

Prova att göra din egen caesardressing, det blir så mycket godare och du justerar enkelt smak och sälta själv.

Smaklig måltid!

Bönsalsa med chili och koriander

Ännu en bönsallad

Idag får du  tips på en riktigt god bönsalsa som vi ofta ätit i vinter.

Jag gjorde en liknande till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, en sallad med sting som passar väldigt bra till grillat.

Den är även riktigt god till den osttallrik vi brukar äta till eftermiddagskaffet.

För några veckor sen tog vi linbanan upp till borgen och skulle ta en fika på Café Alanya som ligger i de gamla stadsdelarna.

En oas att komma till, vilken skillnad mot den brusande storstaden.

Alanya och de äldsta stadsdelarna sett från Borgen…

Jag beställde lite ost och oliver till kaffet/teet, vi fick en hel tallrik med olika ostar, paprika, tomat, gurka, oliver, olivolja, citron och bladpersilja, en typiskt turkisk frukosttallrik.

Öländska bönchips har jag numer alltid med i fickan på våra utflykter, de smakade väldigt gott som tillbehör.

En liknande osttallrik har sen blivit det stående fikatillbehöret även hemma på balkongen.

Om vi motionerat mycket på dagen så förstärker jag tallriken med lite bönsallad och mjölksyrade rödbetor, du hittar ett riktigt gott recept på dem i bönkokboken.

Torkade bönor från grönsaksmarknaden i Alanya

Turkiska läckerheter från Mezza Natural

Här ovan en bild på lite olika get/fårostar, tomater, vinäger och getyoghurt som jag köpt på Mezza Natural, en riktigt bra butik med stort ekologiskt sortiment.

Missa inte att besöka den butiken när du kommer till Alanya, den ligger på 25-metesgatan, här hittar du deras Facebooksida.

Bönsalsa 4-8 port

3 dl kokta bönor av valfri sort

1 stor tomat

1 dl finhackad koriander

1 dl olivolja

2 msk tomatpuré

2 msk äppelcidervinäger

½-1 färsk chili

Salt efter smak

Skölj bönorna väl och låt rinna av, kidney, borlotti eller svarta passar riktigt bra.

Skär tomaten i små tärningar och finhacka chilin, ta bort kärnorna om du vill ha en mildare salsa.

Rör ut tomatpurén med vinäger, salt och chili.

Blanda ner olja och koriander, vänd sist försiktigt ner tomathacket och bönorna.

Smaka av om du vill ha mer hetta, sälta eller syra.

Får salladen stå i kylen några timmar så utvecklas smakerna ordentligt.

Vill du ta del av flera recept på baljväxter så köp gärna min bönkokbok, den såldes slut på några dagar på Adlibris men nu har de fått in den igen.

Här finns den på Bokus, även där för bara 169 kr nu i januari.

Vill du hellre handla på en riktigt affär, så finns den på Akademibokhandeln fram till 20 januari för 179 kr, ordinarie pris är 249 kr.

Här två bilder som jag fick från vännen Therese Renåker, som beskriver boken så här:

”Säga vad man vill, men jag tror inte att det är möjligt att göra en vackrare kokbok.

Även om min mage inte tolererar ett dagligt inmundigande av bönor, så kan jag smaka lite då och då och ögat kan få njuta ohämmat av denna sagolikt vackra bok.”


3 sorters pizza till nyårsdagen

Pizzadags

Gott nytt år till alla mina läsare önskar jag med det som blivit mångas favoritmat på det nya årets första dag.

Pizza är för många förknippat med rejält onyttig och mjölstinn junkfood, men följer du mina recept så blir denna njutbara rätt även riktigt nyttig.

Jag äter som många av er redan vet lågkolhydratkost sen nio år.

Jag har vidareutvecklat denna hälsosamma kosthållning under årens gång, vilket fått mig att bli piggare, friskare och starkare för varje år som gått.

Nu senast blev det ett tillägg av bönor sen jag läst Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons Låt bönor förändra ditt liv i våras.

Det förändrade verkligen mitt liv, så mycket så att jag nu skrivit min femte kokbok tillsammans med dessa båda herrar.

En bok med den självklara titeln Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Den kommer att finnas i bokhandlarnas hyllor nästa vecka, lagom till den tid på året då de flesta vill just det, förändra sitt liv.

Där hittar du ytterligare en variant på pizza, då naturligtvis förstärkt med just bönor.

Här följer några olika recept du kan testa redan idag, halloumipizzan i slutet av inlägget är min personliga favorit.

Vegetarisk pizza LCHF

Grön lowcarbpizza 1 port

6 tunna skivor kålrabbi

3 skivor zucchini

1 grön paprika

1 färsk lök

1 dl skivad svamp

1 dl grädde/kokosgrädde

Smör till stekning

Havssalt och svartpeppar

Riven ost

Färsk oregano

Kålrabbi blev botten i min Vegetariska LCHF-Pizza

Vego-pizza

Stek kålrabbin och lägg i en ugnsform som en rundel.

Skär zucchinin i bitar, strimla löken och paprikan.

Stek svampen och grönsakerna i smör. Häll på grädde, krydda och låt puttra till en stuvning.

Häll svampstuvningen ovanpå kålrabbin, lägg på inlagda champinjoner och marinerade cocktailtomater.

Toppa med riven ost och oregano och grädda på 200° i 20 minuter.

Blomkålspizza 2 port

6 dl mixad, färsk blomkål

150 g fetaost

2 ägg

½ dl kokosnötmjöl

Mixa blomkålen fint i matberedare, ta upp och pressa ut så mycket vätska du kan ur den genom en nätsil eller silduk och häll över i en bunke.

Smula ner osten och tillsätt ägg och kokosmjöl i matberedaren, mixa till en slät smet.

Blanda samman väl med blomkålen, låt svälla en liten stund.

Fördela smeten i en större eller två mindre högar på bakplåtspapper.

Lägg på plastfilm och tryck med handen ut smeten till rundlar eller en större, fyrkantig pizzabotten.

Ta av plasten och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter på 225º.

Höj värmen till 250º, ta ut pizzabottnen och lägg på valfri fyllning.

Jag hade tomatpuré med chiliflingor, oregano och olivolja som jag bredde i ett tunt lager på pizzan.

Den här gången fick det bli en vegetarisk pizza på min citronmarinerade ostronskivling, röd och grön paprika, tomater, svarta oliver, skivad vitlök, oregano, valnötter och buffelmozzarella.

Jag gräddade den i mitten på ugnen på 250º i 7-8 minuter, strödde över färsk basilika och ringlade över en god olivolja.

Skar sen pizzan i tårtbitar och serverade den med en pizzasallad, som jag gör så här:

Börja med 1 liter finstrimlad vitkål, den är enklast att strimla med osthyveln.

Häll ett par dl kokande vatten över vitkålen, häll av efter en minut.

Det här gör salladen extra saftig.

Strimla 1 röd paprika och blanda en vinaigrette på 1 dl olivolja och 2-3 msk vit balsamvinäger.

Blanda alltsammans till salladen i en bunke, krydda med salt och svartpeppar efter smak och rör ner 1 dl pumpakärnor.

Kyl pizzasalladen en stund innan serveringen.

Pizzasallad

Halloumipizza…

Halloumipizza 2 port

2 dl riven halloumi

1 ägg

½ dl grädde

2 msk pofiber

Rör samman alla ingredienser till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.

Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250º i 10 minuter.

De här bottnarna går bra att lösfrysa och ta fram eftersom och fylla med valfria pizzatillbehör.

Vill du göra en större sats så går receptet fint att dubbla flera gånger.

Pizzasås

2 dl mild Ajvar Relish eller krossade tomater

2 msk tomatpuré

2 msk olivolja

2 hackade vitlöksklyftor

1 msk torkad oregano

1 msk balsamvinäger

½ tsk Worcestershiresauce

Salt

Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.

Bred 2 msk sås över den förgräddade pizzabottnen. Täck med din favoritfyllning.

Jag hade rökt kalkon, färsk ananas och paprika på min. Strö över ca 1 dl riven ost.

Ringla lite olivolja över pizzan och grädda på 250° i 10 minuter.

Servera med lite rucola och olivolja över.

För dig som föredrar en pizza utan mjölkprodukter à la Paleo så klicka på bilden nedan, då kommer du till en mycket god äggpizza med frobondekorv.

Vill du hellre laga en pizza med botten av köttfärs, en Meatza, ja då hittar du en sån i min nyutgivna Diabeteskokboken för män.

Ja, det här blev ju fler än 3 tips på nyårsdagspizza, men så är det när jag nu har ett receptarkiv på fler än 1500 inlägg + 5 kokböcker att hämta inspiration från.

Hoppas du tycker om mina recept och jag blir förstås väldigt glad om du sponsrar mitt fortsatta skrivande genom att köpa någon/några av mina kokböcker.

Paleopizza


Gott slut med mousse på varmrökt regnbåge och hemgjord färskost

På sluttampen

Så var det då dags igen att summera året som gått och ladda upp för ett nytt, oskrivet blad i almanackan.

2017 har för mig varit ett mycket spännande och produktivt år, med en nyutgåva av två av mina tidigare kokböcker och två helt nyskrivna.

Efter 4 år utan något nyskrivet har det förstås varit fantastiskt kul att få sprida min matfilosofi och recept till så många genom nya kokböcker.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken har tyvärr inte hunnit komma till alla som förhandsbeställt den, då både tryckeriet och Adlibris haft problem så här i juletider.

Logistiken verkar ha havererat, troligen på grund av att så otroligt många numer ”klickar hem” sina inköp på nätet.

Men den 8 januari ska den finnas på plats även i de vanliga bokhandlarna, så håll utkik efter det här omslaget.

Här kan du under tiden köpa föregångaren, succéboken Låt bönor förändra ditt liv, för bara 109 kr på Bokus.

Som du kanske läst härinne tidigare så har bönor verkligen förändrat mitt liv till det bättre under det senaste året, så det känns väldigt roligt och hedrande att få bidra med mina recept till denna nya, hälsosamma trend.

I dagens inlägg får du ett lättfixat tips på en mycket god laxmousse att njuta av till nyårsbubblet.

Jag önskar alla mina läsare ett riktigt gott och hälsosamt 2018.

Regnbågsröra ca 4 port

100 g varmrökt regnbåge, lax eller annan fisk

1 dl färskost

2 msk hackad dill

2 msk finhackad purjolök, av det vita

Finrivet skal av 1 ekologisk citron

1 msk pressad citronsaft

Salt och peppar

Bryt ner fisken i mindre bitar och blanda med färskost, citron, dill, purjo och lite kryddning.

Vill du inte använda färskost så kan du ta majonnäs istället.

Ställ i kylen så smakerna utvecklas i en timme eller gör den gärna dagen innan serveringen.

Smaka av om det behövs mer kryddor och forma ägg av moussen med en sked doppad i varmt vatten.

Lägg äggen på Spröda frökex med nässlor och vitlök, gurkskivor eller servera i en halv avokado.

På bilden nedan firade jag min nya Diabeteskokboken för män tillsammans med goda vännen Gunilla på Frösö Park Spa, med lite bubbel och njutbart julbad.

Öländska bönchips blev också ett väldigt gott komplement till regnbågsröran.

Här kan du köpa den kokboken för bara 169 kr på Bokus fram till och med i morgon 31/12.