Vit pizza med halloumi och gremolata, besök på Öländska bönchips och några semestertips från Öland

Rundtur på Öland

Precis som på nyårsdagen är pizza väldigt populär mat hos många även på midsommardagen.

Idag får du därför ett lättlagat recept som såg dagens ljus på Öland för några veckor sen.

Då tog jag tåget ner till Kalmar och hälsade på hos Maryanne och Ulf Wahlquist som driver Öländska Bönchips.

Paret är sen många år välkända på ön, då de på 90-talet hade några mycket populära restauranger inriktade på vegetarisk och ayurvedisk mat.

Efter att jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken så inledde vi ett samarbete där jag bjuder på deras bönchips när jag är ute och signerar mina kokböcker.

Jag delar också med mig av recept som passar ihop med bönchipsen, dem hittar du här.

Där finns även en bit ner på sidan en kod som ger dig 40 kr rabatt på kokboken hos förlaget Bladh by Bladh.

Efter att jag blivit hämtad på Kalmar station åkte vi över den långa bron till bönchipsfabriken i Färjestaden.

Det var fascinerande att se hur chipsen framställs, det är ett både tidskrävande och tungt mathantverk.

Ekologiskt odlade bruna bönor från Öland

Arbete med bönchipsdegen

De malda bönorna knådas till en fast deg tillsammans med lite rismjöl, psylliumfröskal och havssalt.

Degen kavlas sen genom specialgjorda valsar och skärs i små bitar av rullande sporrar.

Innan kavlingsmaskinen installerades kavlade och skar Maryanne chipsen för hand, så det har blivit en hel del lättare med hjälp av tekniken.

Bönchipsen friteras sen en kort stund på låg temperatur i rapsolja i vanliga restaurangfritöser, även det ett hantverk.

Här i min något skakiga film från mobilkameran kan du se litegrann av hur det går till.

Maryanne och Carina som jobbar på fabriken sköter friteringen av chipsen, ett varmt och tidskrävande arbete i de små fritöserna.

Ulf mal bönorna, blandar degen så den får precis rätt konsistens och sköter kavlingen i löpandeband-maskinen.

Det är viktigt att ta upp bönchipsen i rätt tid, innan de blir mörka, den korta processen gör att de smakar riktigt gott utan den brända och oljiga bismak som blir på många andra chips.

Det bildas ju inte heller akrylamid på samma sätt vid lågtempfritering, som när t ex potatischips friteras vid hög temperatur.

De färdigfriterade chipsen saltas och kryddas sen, kryddorna och även saltet finmals i kaffekvarnar inför varje tillfälle, så de bibehåller all sin smak.

De får svalna och bärs sen upp för en lång stege till en takhög packningsmaskin, som fördelar chipsen ner i de små påsarna och försluter dem.

Packning av bönchips

Packmaskin i bönchipsfabriken

Därefter packas påsarna direkt i kartonger som skickas ut till kunderna, den största är Apoteket och Apotea.se.

Bönchipsen kom till av en slump, det var en misslyckad falafelsmet som blev grunden till det idag så populära chipset, här kan du läsa mer om det.

Efter arbetsdagen åkte vi och köpte jordgubbar på den vackra gårdsbutiken Stenladan i Algutsrum, där fick jag se alla de bönsorter som odlas på Öland, den karga jorden och varma klimatet är perfekt just för bönodling.

Gårdsbutiken Stenladan i Algutsrum på Öland

Gula ärtor och yinyang-bönor odlade på Öland

Öländska jordgubbar, ljuvligt goda

Maryanne gjorde en variant av min glutenfria bönpizza från bönkokboken, den här gången med kikärtor istället.

Det passade väldigt bra eftersom vi skulle äta en vit pizza, alltså en utan tomatsås.

Den blev lite grön också, med örter plockade i trädgården och växthuset.

Pizzorna blev fantastiskt goda, Ulf tyckte till och med att den var bättre än den vanliga pizza de brukar göra själva och som de haft på sina restauranger, ett betyg jag blev mycket glad över.

Maryanne i det härliga växthuset

Efter en lång dag blev det en kort kvällspromenad i omgivningarna och sen tidigt i säng, jag sov fantastiskt gott i gäststugan som tidigare var deras restaurangkök på den gamla gården.

Morgonkaffe med lite nötter till fick jag serverat av Ulf i det stora växthuset på gården, det följdes av en fantastiskt god ostomelett med tomater och sparris som Maryanne lagat åt mig, så lyxigt.

Ostomelett med sparris och tomat

Arla morgonstund i växthuset

Jag förstår att deras Bed&Breakfast-gäster stormtrivdes på den tiden det begav sig, maken till gästvänliga och generösa människor får man leta länge efter.

De har samlat sina mest populära recept från restaurangåren i en kokbok, ”Med fria händer i det vegetariska köket”, som idag tyvärr är slutsåld.

Maryanne och Ulf med sin fina kokbok

Stenkonst på Öland

Skvaltkvarn med Blå Jungfrun i fjärran

Långe Erik på Ölands norra udde

Efter frukosten gav vi oss av upp mot de norra delarna av ön, så jag fick se Blå Jungfrun på avstånd och Långe Erik på nära håll, en imponerande fyr.

Vi gjorde ett fikastopp på Krokens Sallad och Fisk i Byxelkrok, där jag åt något så ovanligt men gott till kaffet som en Öländsk kroppkaka med grädde, smör och lingon.

Tyvärr glömde jag att ta en bild men här en lånad från Krokens Facebooksida.

Öländska kroppkakor på Krokens Sallad och Fisk i Byxelkrok

Kroppkakorna på Öland är till skillnad mot många kusiner på fastlandet glutenfria, så jag passade förstås på att avnjuta en.

Det var det godaste kaffetillbehöret jag ätit på mycket länge, den höll mig dessutom mätt i många timmar.

Efter det bastanta fikat var det skönt med en promenad i Trollskogen där vi gick ut och tittade på havet på östra sidan av ön.

Trollskogen på Öland

Sen var det dags att bege oss söderut, vi skulle besöka Solliden innan jag måste vara tillbaka i Kalmar och tåget hem till Stockholm.

På Kungafamiljens eget kafé, Kaffetorpet, åt jag en väldigt god halloumisallad med bruna bönor och rabarbersalsa, den ska jag försöka skapa ett recept på framöver.

Det blev också ett besök i fina matbutiken Fredrikssons Smakglädje, den 12 augusti kommer jag att återvända dit för att signera kokböcker och bjuda på bönchips.

Halloumisallad med bruna bönor, aioli och rabarbersalsa på Kaffetorpet

Rabarbersalsa

Fredrikssons Smakglädje på Solliden

Öländska Bönchips på Fredrikssons

Gårdsbutiken Stenladan, som jag skrev om häruppe, kommer också att börja sälja bönkokboken, det blir en signering även där den helgen.

Det var en mycket trevlig och lyckad minisemester jag fick uppleva, ett stort tack till Maryanne och Ulf för att ni välkomnade mig så varmt.

Det är så roligt att träffa nya vänner som delar min förtjusning för naturligt god mat att njuta av.

Nu efter hela den här långa reseberättelsen är det äntligen dags för det vita pizzareceptet, tänk på att även om de ser små ut så mättar de otroligt bra.

Vill du hellre göra en pizza med tomatsås, så hittar du 3 av mina bästa recept här.

Ulf och Maryanne gillade min halloumipizza

Halloumipizza med kikärtor 8 små

3 dl grovriven halloumi

3 dl kokta kikärtor

3 ägg

Lite salt

Mosa kikärtorna grovt med en gaffel och blanda väl med äggen och den rivna osten, smaka av med salt.

Låt smeten stå en stund att svälla innan den breds ut till små rundlar på två bakplåtspapper, knappt centimetertjocka.

Om du vill kan du göra en stor pizza istället, men jag tycker de blir godare som små.

Ställ in en plåt i 250º så den blir riktigt varm, dra sen försiktigt över bakplåtspapperet med pizzorna till plåten.

Förgrädda botten i mitten på ugnen i tio minuter så pass så den stannar och får lite färg.

Upprepa samma procedur med bottnarna på nästa bakplåtspapper.

Under tiden gör du gremolatan som ska smaksätta pizzan.

Pizzatillverkning

Maryannes gremolata

2 dl bladpersilja

2 dl basilika

3 rivna vitlöksklyftor

Rivet skal av 1 ekologisk citron

1 dl olivolja

Salt

Mortla alla ingredienser eller kör ihop dem snabbt i en mixer, smaka av om det behövs mer salt.

Halloumipizza

Pizzafyllning

200 g mozzarella, gärna buffel

2 dl nyriven parmesan

Gremolata

Bryt mozzarellan i bitar och fördela över pizzorna.

Skeda över gremolatan och avsluta med en hög riven parmesan.

Grädda högt upp i ugnen i 5-8 minuter på 250º så osten smälter och pizzan får lite färg.

Maryanne serverade pizzan med en sallad på tomater, avokado, stekt halloumi och cashewnötter och nykokt grön sparris, så njutbart.

Nyfikna grannar på kvällspromenaden

Vit pizza med halloumi och gremolata, besök på Öländska bönchips och några semestertips från Öland

Rundtur på Öland

Precis som på nyårsdagen är pizza väldigt populär mat hos många även på midsommardagen.

Idag får du därför ett lättlagat recept som såg dagens ljus på Öland för några veckor sen.

Då tog jag tåget ner till Kalmar och hälsade på hos Maryanne och Ulf Wahlquist som driver Öländska Bönchips.

Paret är sen många år välkända på ön, då de på 90-talet hade några mycket populära restauranger inriktade på vegetarisk och ayurvedisk mat.

Efter att jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken så inledde vi ett samarbete där jag bjuder på deras bönchips när jag är ute och signerar mina kokböcker.

Jag delar också med mig av recept som passar ihop med bönchipsen, dem hittar du här.

Där finns även en bit ner på sidan en kod som ger dig 40 kr rabatt på kokboken hos förlaget Bladh by Bladh.

Efter att jag blivit hämtad på Kalmar station åkte vi över den långa bron till bönchipsfabriken i Färjestaden.

Det var fascinerande att se hur chipsen framställs, det är ett både tidskrävande och tungt mathantverk.

Ekologiskt odlade bruna bönor från Öland

Arbete med bönchipsdegen

De malda bönorna knådas till en fast deg tillsammans med lite rismjöl, psylliumfröskal och havssalt.

Degen kavlas sen genom specialgjorda valsar och skärs i små bitar av rullande sporrar.

Innan kavlingsmaskinen installerades kavlade och skar Maryanne chipsen för hand, så det har blivit en hel del lättare med hjälp av tekniken.

Bönchipsen friteras sen en kort stund på låg temperatur i rapsolja i vanliga restaurangfritöser, även det ett hantverk.

Här i min något skakiga film från mobilkameran kan du se litegrann av hur det går till.

Maryanne och Carina som jobbar på fabriken sköter friteringen av chipsen, ett varmt och tidskrävande arbete i de små fritöserna.

Ulf mal bönorna, blandar degen så den får precis rätt konsistens och sköter kavlingen i löpandeband-maskinen.

Det är viktigt att ta upp bönchipsen i rätt tid, innan de blir mörka, den korta processen gör att de smakar riktigt gott utan den brända och oljiga bismak som blir på många andra chips.

Det bildas ju inte heller akrylamid på samma sätt vid lågtempfritering, som när t ex potatischips friteras vid hög temperatur.

De färdigfriterade chipsen saltas och kryddas sen, kryddorna och även saltet finmals i kaffekvarnar inför varje tillfälle, så de bibehåller all sin smak.

De får svalna och bärs sen upp för en lång stege till en takhög packningsmaskin, som fördelar chipsen ner i de små påsarna och försluter dem.

Packning av bönchips

Packmaskin i bönchipsfabriken

Därefter packas påsarna direkt i kartonger som skickas ut till kunderna, den största är Apoteket och Apotea.se.

Bönchipsen kom till av en slump, det var en misslyckad falafelsmet som blev grunden till det idag så populära chipset, här kan du läsa mer om det.

Efter arbetsdagen åkte vi och köpte jordgubbar på den vackra gårdsbutiken Stenladan i Algutsrum, där fick jag se alla de bönsorter som odlas på Öland, den karga jorden och varma klimatet är perfekt just för bönodling.

Gårdsbutiken Stenladan i Algutsrum på Öland

Gula ärtor och yinyang-bönor odlade på Öland

Öländska jordgubbar, ljuvligt goda

Maryanne gjorde en variant av min glutenfria bönpizza från bönkokboken, den här gången med kikärtor istället.

Det passade väldigt bra eftersom vi skulle äta en vit pizza, alltså en utan tomatsås.

Den blev lite grön också, med örter plockade i trädgården och växthuset.

Pizzorna blev fantastiskt goda, Ulf tyckte till och med att den var bättre än den vanliga pizza de brukar göra själva och som de haft på sina restauranger, ett betyg jag blev mycket glad över.

Maryanne i det härliga växthuset

Efter en lång dag blev det en kort kvällspromenad i omgivningarna och sen tidigt i säng, jag sov fantastiskt gott i gäststugan som tidigare var deras restaurangkök på den gamla gården.

Morgonkaffe med lite nötter till fick jag serverat av Ulf i det stora växthuset på gården, det följdes av en fantastiskt god ostomelett med tomater och sparris som Maryanne lagat åt mig, så lyxigt.

Ostomelett med sparris och tomat

Arla morgonstund i växthuset

Jag förstår att deras Bed&Breakfast-gäster stormtrivdes på den tiden det begav sig, maken till gästvänliga och generösa människor får man leta länge efter.

De har samlat sina mest populära recept från restaurangåren i en kokbok, ”Med fria händer i det vegetariska köket”, som idag tyvärr är slutsåld.

Maryanne och Ulf med sin fina kokbok

Stenkonst på Öland

Skvaltkvarn med Blå Jungfrun i fjärran

Långe Erik på Ölands norra udde

Efter frukosten gav vi oss av upp mot de norra delarna av ön, så jag fick se Blå Jungfrun på avstånd och Långe Erik på nära håll, en imponerande fyr.

Vi gjorde ett fikastopp på Krokens Sallad och Fisk i Byxelkrok, där jag åt något så ovanligt men gott till kaffet som en Öländsk kroppkaka med grädde, smör och lingon.

Tyvärr glömde jag att ta en bild men här en lånad från Krokens Facebooksida.

Öländska kroppkakor på Krokens Sallad och Fisk i Byxelkrok

Kroppkakorna på Öland är till skillnad mot många kusiner på fastlandet glutenfria, så jag passade förstås på att avnjuta en.

Det var det godaste kaffetillbehöret jag ätit på mycket länge, den höll mig dessutom mätt i många timmar.

Efter det bastanta fikat var det skönt med en promenad i Trollskogen där vi gick ut och tittade på havet på östra sidan av ön.

Trollskogen på Öland

Sen var det dags att bege oss söderut, vi skulle besöka Solliden innan jag måste vara tillbaka i Kalmar och tåget hem till Stockholm.

På Kungafamiljens eget kafé, Kaffetorpet, åt jag en väldigt god halloumisallad med bruna bönor och rabarbersalsa, den ska jag försöka skapa ett recept på framöver.

Det blev också ett besök i fina matbutiken Fredrikssons Smakglädje, den 12 augusti kommer jag att återvända dit för att signera kokböcker och bjuda på bönchips.

Halloumisallad med bruna bönor, aioli och rabarbersalsa på Kaffetorpet

Rabarbersalsa

Fredrikssons Smakglädje på Solliden

Öländska Bönchips på Fredrikssons

Gårdsbutiken Stenladan, som jag skrev om häruppe, kommer också att börja sälja bönkokboken, det blir en signering även där den helgen.

Det var en mycket trevlig och lyckad minisemester jag fick uppleva, ett stort tack till Maryanne och Ulf för att ni välkomnade mig så varmt.

Det är så roligt att träffa nya vänner som delar min förtjusning för naturligt god mat att njuta av.

Nu efter hela den här långa reseberättelsen är det äntligen dags för det vita pizzareceptet, tänk på att även om de ser små ut så mättar de otroligt bra.

Vill du hellre göra en pizza med tomatsås, så hittar du 3 av mina bästa recept här.

Ulf och Maryanne gillade min halloumipizza

Halloumipizza med kikärtor 8 små

3 dl grovriven halloumi

3 dl kokta kikärtor

3 ägg

Lite salt

Mosa kikärtorna grovt med en gaffel och blanda väl med äggen och den rivna osten, smaka av med salt.

Låt smeten stå en stund att svälla innan den breds ut till små rundlar på två bakplåtspapper, knappt centimetertjocka.

Om du vill kan du göra en stor pizza istället, men jag tycker de blir godare som små.

Ställ in en plåt i 250º så den blir riktigt varm, dra sen försiktigt över bakplåtspapperet med pizzorna till plåten.

Förgrädda botten i mitten på ugnen i tio minuter så pass så den stannar och får lite färg.

Upprepa samma procedur med bottnarna på nästa bakplåtspapper.

Under tiden gör du gremolatan som ska smaksätta pizzan.

Pizzatillverkning

Maryannes gremolata

2 dl bladpersilja

2 dl basilika

3 rivna vitlöksklyftor

Rivet skal av 1 ekologisk citron

1 dl olivolja

Salt

Mortla alla ingredienser eller kör ihop dem snabbt i en mixer, smaka av om det behövs mer salt.

Halloumipizza

Pizzafyllning

200 g mozzarella, gärna buffel

2 dl nyriven parmesan

Gremolata

Bryt mozzarellan i bitar och fördela över pizzorna.

Skeda över gremolatan och avsluta med en hög riven parmesan.

Grädda högt upp i ugnen i 5-8 minuter på 250º så osten smälter och pizzan får lite färg.

Maryanne serverade pizzan med en sallad på tomater, avokado, stekt halloumi och cashewnötter och nykokt grön sparris, så njutbart.

Nyfikna grannar på kvällspromenaden

Goda tips till Midsommar

Goda favoriter

Idag får du tips på några av mina egna lättlagade smakfavoriter till Midsommarfesten.

Sill, lax och jordgubbar, svensk njutningsmat på hög nivå.

Jag önskar alla mina läsare en riktigt god och glad Midsommar.

Krämig örtsill

2 inlagda sillfiléer eller 120 g avrunnen

1 dl crème fraiche

½ dl majonnäs

½ pressad citron

2 msk finhackad gräslök

2 msk finhackad persilja

2 rivna vitlöksklyftor

Några droppar Worcestershiresauce

Vitpeppar

Rör ihop alla ingredienser till såsen.

Lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.

Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas mer smaker.

Smaka av om du vill ha mer sälta i såsen.

Chilimarinerad lax 4 port

4 bitar lax à 150-200 g, helst viltfångad

2 msk olivolja

2 tsk chiliflingor

Saft av 1 citron

Blanda samman ingredienserna till marinaden.

Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden.

Massera försiktigt så marinaden fördelas jämnt kring fisken.

Lägg på ett fat och ställ i kylen några timmar.

Stek eller grilla fisken ett par minuter på var sida. Servera med grillade grönsaker och aioli.

Grön aioli

2 äggulor

2 dl olivolja

1 dl finhackad citronmeliss

½ dl finhackad rucola

Saft av ½ lime

1 riven vitlöksklyfta

Salt och peppar

Lite Worcestershiresauce

Knäck äggulorna ner i en bunke. Blanda ner vitlök och limesaft.

Mixa oljan tillsammans med örterna så den blir riktigt grön.

Vispa äggsmeten kraftigt medan du häller i oljan riktigt sakta och försiktigt från början i en smal stril.

När aiolin bundit ihop riktigt kan du hälla på oljan lite snabbare.

Smaksätt med salt, peppar, Worcester och ev mer limesaft.

Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Sallad med chèvre och jordgubbar 4 port

Romansallad

16 jordgubbar

100 g chèvre

1 dl cashewnötter

Strimlat skal av en ekologisk citron

Finhackad rosmarin

Kallpressad olivolja och balsamvinäger

Lägg ut några fina salladsblad runt tallriken.

Smula över osten och lägg på jordgubbar och nötter.

Finstrimla citronskal och rosmarin, strö över tallrikarna.

Ringla olivolja och vinäger över salladen strax innan serveringen.

Jordgubbar

Jordgubbar med kardemummacrème

2 dl crème fraiche

½ tsk nymald kardemumma

Äkta vaniljpulver

Vispa crème fraichen riktigt hårt med elvisp, tar uppåt 4-5 min.

Den blir så hård att den går att spritsa, om man vill. Rör ner vaniljpulver och kardemumma.

Lägg upp i glas tillsammans med jordgubbar.

Tycker du om mina tips och recept så köp gärna nyutgåvan av min grillkokbok som kom förra veckan.

Klicka på bilden nedan så kommer du till Lumio Förlag där du kan beställa den.

Cream cheesetårta med fläder och jordgubbar

Här börjar vi måndagen med TÅRTA!!😉 Nä, egentligen inte för jag gjorde den igår som en avslutningstårta till barnen då det inte blev nån i veckan då vi var ute på restaurang istället.

Tårta måste man ju ha, och det passar ju såklart vilket dag som helst – även måndagar!😉

Denna dag har dock vigts åt hundarna då vi var iväg tidigt i morse till Anicura i Borgholm för att röntga Broncos höfter och armbågar. (Hälsoprogram enligt svenska kennelklubben)

Detta gör man strax innan hunden fyllt två år då leder och skelett ska vara färdigutvecklat. Dels för att kunna tävla, ställa ut och ev användas i avel, men också för rasens hälsa och sundhet så vill man kontrollera detta.

All röntgen sker på djurklinik men röntgenbilderna läses av, av SKK och man får svaret efter en vecka ungefär.

Varken veterinär eller djursjukvårdare får inte yttra sig eller ställa diagnos men genom årens lopp lär man sig lite och med duktig personal om man är nyfiken och frågvis så får man en liten uppfattning om läget.

Broncos bilder såg inte så lovande ut varken armbågar eller höfter och det svider i hjärtat.😞 Att veta att han i framtiden kanske kommer få ont och inte orka leva så många, långa år som jag hoppats utan en massa smärtlindring och operation. Dalton vår förr-förra hund fick ju ganska ordentliga höftproblem och fick lämna alldeles för tidigt bara sju år gammal.

Men man ska inte ”måla fan på väggen”. Nu är han ju ung och frisk i övrigt och har aldrig visat varken hälta eller ömhet. (Men så är han en riesen också och dom är extremt tåligt och har aldrig ont, eller visar smärta i onödan) Vilket kan ge en missvisning om hur han egentligen mår. Därför är det bra med röntgen så man kan hjälpa honom med rätt träning och muskling framöver för att bygga upp stabilitet i höfter. Armbågarna är värre om de är dåliga, då det ofta är benpålagringar och lösa benbitar som kräver operation. Men vi får se.

Mina pojkar i alla fall har varit superduktiga idag och fått varsitt nytt halsband innan vi åkte hem igen.❤️

Bilder, längst ner i inlägget.

Åter till tårtan!

En sån otroligt god blandning av smaker blev det. Fräscht, syrligt och sött. Mäktigt men sååå gott!

Istället för vispad grädde gjorde jag en cream cheese-topping som jag täckte tårtan med samt spritsade på ovan. Smaksatte den med flädersaft och citron och gillar man morotskaka med cream cheese-frosting så gillar man detta. Prova!

Fortsätt skicka in era tårtbilder till tävlingen. Många bidrag trillar in hela tiden – superkul att se.

Läs mer om tävlingen HÄR!

Det här behöver du :

2 tårtbottnar

3 dl jordgubbssylt

3 dl vaniljkräm el marsan

1 sats cream cheese-topping

1 liter färska jordgubbar

Fläderblommor

GÖR SÅHÄR :

Varva varje botten med jordgubbssylt och vaniljkräm. Täck hela tårtan med ett lager av cream cheese-topping. Spritsa, dekorera med färska jordgubbar runtom och uppepå samt små knippen av fläderblommor.

Cream cheese-topping med fläder;

400 gram philadelphiaost

1,5 dl koncentrerad flädersaft

1/2 pressad citron

3 dl florsocker

GÖR SÅHÄR :

Vispa med elvisp ihop alla ingredienser till en lagom fast kräm som går lätt att spritsa. Minska eller öka på mängden florsocker tills du är nöjd.

Bronco ❤️

Allan❤️

Hallongrottor och Eat Art-festivalen i Östersund

Hallongrotta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Gammaldags kakor på nytt sätt

Just nu är jag hemma i Jämtland några dagar för att delta på Eat Art-festivalen mellan 11-17 på lördag den 16 juni.

Där kommer jag att bjuda på helt nylanserade Spröda frökex från Huså Bröd, den här gången med smak av Västerbottensost.

Jag kommer också att signera mina kokböcker, nyutgivna Birgitta Höglunds bästa grilltips, Gammaldags husmanskost på nytt sätt och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Diabeteskokboken för män.

Här kan du köpa boken på Bokus

Jag har också med och visar upp hur en Wonderbag fungerar, de finns även att köpa på Ecocaféet.

Idag får du ett recept från husmanskostboken, en liten glutenfri hallongrotta till kafferepen i sommar.

Förr tog man alltid vara på det som naturen bjöd och bland det läckraste är ju våra skogshallon.

Det ser ut att bli ett bra hallonår i år såg jag på risen när jag var ute på en långpromenad på Frösön häromkvällen, du ser några bilder därifrån efter receptet.

Det var en fantastisk kväll, solen värmde och det var helt vindstilla, vilket är ovanligt här i fjällvärlden.

Något som var ännu mer ovanligt, det var helt myggfritt, så jag kunde njuta av den vackra kvällen i fulla drag.

Först blev det en kaffepaus och spaning från utsiktstornet på Frösövallen och en promenad till Sommarhagen, sen tog jag en tur på Bynäset.

Vi har väldigt många vackra promenadstråk nära stan, naturen är lätt tillgänglig för alla.

Här följer receptet på hallongrottan, som du lätt omvandlar till en fin bakelse med spritsad grädde, hallon och citronmeliss.

Gräddbakelse
Foto Mikael Eriksson

Hallongrottor 12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk honung eller annan sötning

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 ½ dl mosade hallon

Skär smöret i små bitar och blanda samman med mandelmjölet, enklast går det med hjälp av en elvisp.

Rör i ägg och honung, blanda fiberhusk med bakpulver och rör ner i smeten.

Låt degen svälla 5 minuter i kylen och rulla sen till små bollar som läggs i småbrödsformar.

Gör en grop i varje kaka och fyll med en tesked hallon.

Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.

Kakorna går bra att frysa, ge dem då en liten stund i medelvarm ugn när de tinat, så smakar de som nybakta.

För att kakorna skulle bli riktigt fina, lade jag på lite extra av de mosade hallonen innan serveringen.

Intåg i Sommarhagen

Utsikt över Storsjön och fjällen från Frösövallen

Frösövallens café

Jämtlandsflaggan

Avokado, mango, kiwi, blåbär, hallon och pumpakärnor, gott kvällsfika

Mini-Wonderbag som kylväska

Solnedgång på Bynäset

Svalkande iste i sommarvärmen

Fräsch sommardryck

Vilken värme vi fått igen, idag har vi haft 28 grader här i Stockholm.

Har ändå min vana trogen gått en långpromenad på några timmar.

Först från Kungsholmen via Riddarholmen och till Ivar Los Park för att äta en god kycklingsalladslunch från Paradiset tillsammans med Lennart.

Sen blev det en tur längs Söders höjder via Slussen till Gamla Stan, där det var rätt lugnt idag.

Där gick jag in på trevliga Sara’s Art & Coffee, när jag såg att de hade favoriten Gute Glass.

Gute Glass Saffran och Vanilj

Nu på sommaren njuter jag av en glass av bästa kvalitet då och då, trots att de innehåller en del socker.

Jag äter inte godis alls, har aldrig tyckt om det, men en fin glass är en njutning jag inte vill avstå.

Sockrade drycker går däremot helt bort, så idag får du tips på mitt sockerfria iste.

Bilden här ovan är tagen av Mikael Eriksson och receptet är med i min grillbok som snart kommer i ny utgåva.

Jag använder Earl Grey till mitt iste, men välj din favoritblandning.

Tepåsarna får dra i kallt vatten, då blir det inte beskt.

Iste med citron och mynta

1 liter kallt vatten

5 påsar te

4 kvistar mynta

Saft av 1 citron

Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten.

En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.

Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.

Utsikt mot Stadshuset på min söndagspromenad

Somrig kycklingsallad med godaste caesardressingen

När magen kurrar och man behöver energi är det denna sallad jag längtar mest efter varma sommardagar. Ätes kall med godaste caesardressingen… Så gott så jag skulle kunna leva på detta dagtid! Mättar länge.

Kycklingen kan du snabbt steka på kvällen före. Den ska skäras upp kall och bara toppas på en fräsch sallad med massor av dressing.

Använd med fördel kycklinglår, det ger mer djup smak och blir otroligt saftigt. Dessutom billigare än filé. Bena ur själv eller köp färska som är färdigurbenade. Svensk kyckling förstås och det finns både bland Kronfågel och Guldfågels sortiment. En kycklingsallad med somriga smaker – Varsågoda!

4 port

Det här behöver du :

4 urbenade kycklinglår med skinn

Smör till stekning

Salt och vitpeppar

400 gram salladsmix Provence

2 nektariner

1 gurka

200 gram apetina tärnad vitost, vitlök/persilja

GÖR SÅHÄR :

Bena ur kycklinglåren och banka ut dom lätt (eller köp färdiga urbenade) Kycklinglåren ger mycket mer smak och blir saftigare så jag föredrar dom. Stek i het panna med smör så skinnet blir knaprigt, vänd och ös med smöret. Lägg upp på att fat och kyl ner. Förvara i kylskåp tills de ska serveras. Skär sedan upp tunna, fina skivor och toppa salladen med kycklingen samt caesardressing.

I salladen använder jag ca 400 gram salladsmix på påse, Provence är god. En strimlad gurka, två skivade nektariner och en burk apetina vitost, smaksatt med vitlök/persilja. Blir otroligt gott!

Caesardressing 4 port : 

2 äggulor

2 msk vitvinsvinäger

en knivsudd dijonsenap

2 tsk pressad citron

4 sardeller (inlagda, konserv)

3- 4 dl rapsolja

2 rejäla nävar finriven parmesanost

Salt och peppar

1 msk chilisås

GÖR SÅHÄR : 

Använd en hög tillbringare eller skål. Blanda äggulor, vinäger, senap, citron och sardeller. Mixa slät. Tillsätt sedan oljan droppvis tills dressingen tjocknar och blivit vit då kan du hälla i oljan i en fin stråle samtidigt som du mixar. Vänd sist ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar. Jag rörde även ut en matsked chilisås i dressingen, bara för att ”hotta” till den lite.

Stek på de urbenade kycklinglåren med smör. Salt och vitpeppar. Vänd och ös med smöret.

Lägg upp salladsmixen på ett stort fat med skivad gurka, nektariner och apetina vitost.

Toppa med kycklingen.

Och sist dressing. Jag strödde lite chilipulver över också för extra hetta. Hugg in, ät och njut!

Citron i köttfärssås

Jag la ut en bild för cirka en vecka sen på Instagram – @kryddburken med nya favorit-köttfärssåsen. Ni var en del som frågade om receptet och självklart ska ni få det. En del rynkade också på näsan och undrade om citron i såsen??!

Det är inte så knasigt faktiskt. Om jag tillsätter citron i en kycklinggryta, eller i en pastasås med fläskfilé, renskav etc. då är det inget konstigt alls. Men jag förstår att vissa rynkar på nästan till just citron i en köttfärssås då den ofta förknippas med tomatiga smaker.

Citron ger syra och fräschör till en rätt. Liksom vinäger och vitt vin gör. Dock tycker jag vinäger ger en mer pikant och lite för besk smak och föredrar då vin om jag inte är ute efter en balsamicosås etc.

Vill man inte använda vinäger, och man har ju såklart inte alltid vitt vin hemma då är citronen perfekt och faktiskt godare än vin.

Naturlig, frisk syra och något man ofta har hemma.

Prova så får ni se! Det är som sagt mina nya favorit-köttfärssås och där håller också resten av familjen med.

4 – 6 port

Det här behöver du :

400 gram blandfärs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk torkad timjan

1 msk tomatpuré

2 dl vatten

3 msk grönsaksfond

3 dl grädde

Maizenamjöl till redning

Salt och vitpeppar

1 pressad citron

GÖR SÅHÄR :

Bryn färsen tillsammans med finhackad gul lök, vitlök och torkad timjan samt tomatpurén. Tillsätt vatten, fond och grädde och låt koka ihop ca 20 minuter. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Pressa i saften av en citron, smaka av med salt och vitpeppar.

Sommarfisk med kall sås

Vilken sommarvärme som har kommit, ljuvligt väder men aningens för varmt för några mer avancerade middagar. Isvatten och citron lever man ganska länge på också. 😉

En rätt som är väldigt god och lätt att laga till är denna sommarfisk som är lite mer som en sallad. Bara att montera ihop med diverse grönsaker man har har hemma. Gurka som du kärnar ur och skär i skivor är väldigt fräscht och gott till just fisk varma sommardagar. Den kalla fisksåsen är ett måste till. Enkla ingredienser – bara att röra ihop, smaka av och ringla över fisken.

Jag brukar steka fisk i ugnen i en rymlig form så det finns mycket. Det behöver inte vara med avancerat än salt och peppar och sen tillför man mer smak från såsen.

Använd färsk fisk om du har tillgång, annars går det precis lika bra med frysta torskblock. Rätten kan serveras både ljummen och kall och perfekt att ha på en buffé eller till picknick.

I veckan kommer jag lägga upp tävligen om Årets finaste sommartårta. För 9:e året i rad kommer läckra, vackra tårtor att visas upp för omröstning. Missa inte det!

4 – 6 port

Det här behöver du :

Kokt färskpotatis

800 gram torskfilé

150 gram sockerärtor

1 gurka

1 gul paprika

GÖR SÅHÄR :

Salta och peppra torsken och lägg i en smord ugnsfast form. Täck formen med folie. Stek i ugnen ca 20 min på 150 grader. Använder du fryst fisk, öka på tillagningstiden till ca 35 minuter.

Förväll sockerärtorna i saltat vatten. Häll av och montera ihop med skuren och urkärnad gurka, paprika och färskpotatis. Lägg fisken ovanpå. Rör ihop ingredienserna till såsen och ringla över.

Kall fisksås :

2 dl creme fraiche

2 msk bostongurka

1 msk torkad dill

2 msk pressad citron

Salt och vitpeppar

Pannbiff med tacosmör och linssallad

Variation till fredagsmyset

Dagens middagstips från mitt kök blir en god pannbiff, tacofredagen får helt enkelt en ny skepnad.

En saftig pannbiff med ett tacokryddat smör till, fungerar fint för både små och stora.

En linssallad med paprika och kummin blir ett gott och mättande tillbehör.

Jag använde gröna linser till den här, men det fungerar fint med andra sorter, bönor och kikärtor också.

Fler tips på mina bönrätter hittar du i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Den här enkla salladen hittade jag på idag och fotograferade på min nyplanterade balkong, som bara består av perenner (och gammal mossa) eftersom jag inte är hemma i Jämtland så ofta.

Eftersom det varit så varmt så är min kokosolja flytande, så jag tog den istället för olivolja.

Salladen får då stå framme till serveringen, i kylen stelnar oljan och det blir inte så gott.

Linssallad ca 4 port

2 dl kokta linser

2 msk flytande kokosolja

1 msk äppelcidervinäger

2 tsk paprikapulver

½ tsk lättstött kummin

½ tsk salt

Skölj de kokta linserna och låt rinna av väl.

Blanda marinaden i en bunke och vänd försiktigt ner linserna.

Låt stå ett par timmar så smakerna mognar, smaka av om du vill ha mer sälta, syra eller kryddor.

Pannbiffar 5-6 port

1 kg nötfärs/lammfärs

2 ägg

2 dl grädde/kokosgrädde

1 hackad, stekt lök

2 rivna vitlöksklyftor

2 msk sesamfrön

2 msk sockerfri chilisås

1 msk oregano

1 tsk chiliflingor

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Smör till stekning

Blanda ägg och grädde med frön och kryddor. Smula ner färsen i bunken.

Häll i löken och blanda snabbt ihop allt med händerna.

Smaka av om det behövs mer kryddor och låt svälla en halvtimme.

Då håller färsen ihop bättre under stekningen.

Forma till små biffar, jag fick till 20 stycken av den här satsen.

Stek biffarna i omgångar, några minuter på var sida. Lägg upp i en form eftersom.

Skölj ur stekpannan mellan stekningarna, med lite rödvin och/eller vatten. Häll skyn över pannbiffarna.

Tacosmör

150 g smör

2 msk tärnad röd paprika

2 msk tärnad gul paprika

1-2 msk hemgjord tacokrydda

1 riven vitlöksklyfta

1 krm balsamvinäger

Lite pressad citron

1 msk sockerfri chilisås

Chiliflingor

Salt

Ta fram smöret och lägg i en bunke, låt stå så det blir rumstempererat.

Häll över alla kryddor och den finhackade paprikan.

Rör smöret smidigt och poröst, enklast med elvisp, lägg upp i en skål och kyl.

Ta fram en stund innan serveringen, så kommer alla smaker fram mer.

Jämtland