Polkagrisfudge
Polkagrisfudge


200 gr mörk choklad

200 gr mjölkchoklad

1 burk kondenserad mjölk

25 gr smör


140 gr krossade polkagrisar 



Klä en mindre form ca 20x25 cm med bakplåtspapper.

Bryt chokladen i bitar. Smält samman choklad x2, kondenserad mjölk och smöret.

Rör tills allt blivit slätt.

Blanda i hälften av de krossade polkagrisarna, bred ut i formen och strö på resten av polkagrisarna, låt stå i kylen minst 4 timmar.

Skär i rutor. Förvara i kyl.
Gästbloggare – Diana Skogh Valkola

diana_calle
Hej alla söta bloggläsare!

Jag heter Diana och jag har fått äran att gästblogga hos Linda och hennes fina blogg nu i december. Kryddburken var en av de bloggar jag fastnade mest för när jag började läsa bloggar och den följer med mig hela tiden. Lindas blogg är ren inspiration för mig, både till vardag och fest…

Jag skriver inte i någon egen blogg men däremot finns jag på instagram under namnet Diana_s_valkola… där lägger jag upp lite bilder på vovven Calle, (bilden) mat jag lagar eller sånt jag bakar. Ibland kommer mannen Mikael med på ett hörn.

Jag har ju fått December att gästblogga i. Inte dumt alls för oss baknördar. :-) Vissa år har jag gått loss som en tok för att jag ska hinna baka så mycket som möjligt och göra godis till så många som möjligt. Å jag börjar planera tidigt…

Det ska bakas femtielva sorters kakor och bullar och göra trehundra sorters godis, men inte sjutton orkar man äta upp allt ändå.
Nåja december är mysigt! Om man inte jobbar inom handel (livsmedel) för då är man allt som oftast trött på tomtar, pepparkakor, glögg och julmusik och allt annat som har med julen att göra redan i mitten på december.

Varför ska man stressa??? Först stressar man fram julen genom att börja julpynta och käka julmat i oktober. Sen stressar man sig igenom hela december för att på nyårsdagen ligga som ett kolli nedbruten av ångest och stress :-)
NJUT! Ta det lugnt…

Jag ska faktiskt få vara ledig helgen innan jul. För första gången på säkert 10 år! Jag har alltid jobbat till stängning dagen innan julafton, eller slutat 20:00 om jag har haft tur. Och då gått på julklappsjakt på stora varuhuset i storstan som haft julöppet till 22. Men nu ska jag ta det lugnt. Baka lite bröd, städa lite, bädda rent, kolla tv, ta mig lite glögg.

Julklapparna hittar jag på nätet och jag funderar allvarligt på om vi ska beställa catering istället för att göra all mat själv. Visst lite grann lär jag ju få göra men det mesta går ju att köpa färdigt.

Jag har dock en dröm, en liten drömjul så som jag vill att den ska vara.
Ett litet hus mitt i mörka skogen, massa snö, en lång morgonpromenad med vovven och en skön låååååångfrukost med risgrynsgröt och ”mammabröd” med julskinka och senap.

En lång skön bastu med tillhörande snödopp och in i värmen igen!
Kalle anka en tradition som måste följas. Göra i ordning julbordet med alla roliga saker som finns. Allt lagat från grunden med hjärtat, och ett gottebord som heter duga, med allt från clementiner till smarrig fudge.
Att sitta framför en öppen brasa och dricka en go caffe latte, käka clementiner, öppna julklappar och bara njuta av att ha det lugnt och skönt. Spela spel och kolla tv och gå o skrota i mysbrallor och tofflor.
Och det bästa av allt – inget jobb! :-)

Nåja jag kan ju inte få allt men delar av min drömjul blir det i alla fall och jag delar med mig av mitt gottebord. Här kommer några recept på saker som kommer att finnas med.

pepparkaksmacarons
Glöm konditorernas perfekta skapelser… hembakat ska se ut som hembakat och dessa är gudomliga säger min glutenintoleranta arbetskompis. Hon agerar försökskanin till mina glutenfria påhitt.

Pepparkaksmacroner med apelsinfyllning (glutenfria)

Det här behöver du : 
4 st äggvitor, rumstempererade
0,5 dl socker
150 g mandelmjöl
4 dl florsocker
1 msk pepparkakskryddor (1tsk kanel, 1 tsk malda nejlikor, 1 tsk malen ingefära)
till smörkrämen
100g smör rumsvarmt
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
rivet skal av en apelsin

GÖR SÅHÄR : 
Vispa äggvitor hårda, tillsätt socker, blanda mandelmjöl och florsocker och se till att det inte är klumpar. Blanda ihop äggvispet och mandelblandningen, fyll en sprits och spritsa ut kakor på bakplåtspapper i form av små rundlar ca 5 kronas storlek.
Låt plåtarna stå i 30 minuter innan det ska in i ugnen. Grädda i 150 grader på ugnen och ca 12 minuter.
Låt svalna och gör smörkrämen under tiden. Lägg ihop kakorna två och två med kräm emellan…

bountybollar
Hann inte doppa dom i choklad innan dom försvann i mannens mage… Ler med öppen mun passar åxå den glutenintoleranta.

Bountybollar (glutenfria)

Det här behöver du : 
50 g smör
0,5 dl sirap
0.5 dl florsocker
2dl grädde
1 påse kokosflingor
200g choklad

GÖR SÅHÄR :
Blanda smör, sirap florsocker och vispgrädde i en kastrull. Låt koka ca 5 minuter tills smeten blir lite seg tillsätt kokos och låt smeten svalna och rulla små bollar som ska stå kallt i en timme. Smält chokladen och doppa bollarna å ställ kallt igen.

lussebullar_apelsinsmör
Lite ovanligt men underbart gott då saffran och apelsin är superduperkompisar. Lika enkelt som kanelbullar.

Lussebullar med apelsinsmör

Det här behöver du : 
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g färsk jäst (den blå varianten)
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
100 g mjukt smör
1 ägg
ca 11 dl vetemjöl special
0,5 g saffran
fyllning
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
rivet skal av 1-2 apelsiner

ägg att pensla med och pärlsocker till garnering

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken och blanda ner saffranet. Häll ner mjölken, grädden, socker salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i minst 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och tryck försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock. Bred apelsinsmöret på degen rulla ihop degen och skär som vanliga kanelbullar.

Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).
Pensla bullarna med uppvispat ägg å strö över pärlsocker
Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

glutenfri_saffranskaka
Istället för lussekatter till min glutenintoleranta försökskanin!

Glutenfri saffranskaka

Det här behöver du : 
3 ekologiska ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk 3%
0,5 g saffran
50 g smör
3 1/2 dl glutenfri ljusmjölmix
2 tsk bakbulver
1 nypa salt
1 msk ljus rom (kan hoppas över)
Smör och kokosflingor till formen

GÖR SÅHÄR : 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt poröst.
Koka upp mjölken med saffran och tillsätt smält smör, blanda det med äggsmeten.
Blanda mjölmix, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Fyll en smord och kokosströdd sockerkaksform.
Grädda saffranskakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt saffranskakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller brödgaller.

rockyroad_fudge
Lättgjord, söt men inte för sött godis. Min första julklapp till mitt offer. Numera äkta man. Blinkar

Rocky road fudge med kondenserad mjölk 

Det här behöver du : 
200 g mörk marabou
200 g ljus marabou
1 burk kondenserad mjölk
25 g smör
1 tsk vaniljsocker
minimarschmallows
1,5 dl cashewnötter naturella

GÖR SÅHÄR : 
Smält chokladen tillsammans med smöret. Rör ner den kondenserade mjölken och vaniljsockret. Blanda i marshmallows och nötter. Bred ut på bakplåtspapper och låt stelna.
Superdundergott och enkelt!

diana

Jag önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år,
å njut av stunden å låt bli att stressa!

Tack för mig och tack Linda för att jag fick sno lite plats av dig 

 

The post Gästbloggare – Diana Skogh Valkola appeared first on Kryddburken.se.

Julplaneringen i full gång hos de flesta

julkulaNu är det inte långt kvar tills den långa härliga julhelgen börjar, endast en vecka kvar till Julafton!
Är det någon helg som är så traditionsbunden och innehåller en massa måsten som jul? (Skulle väl vara midsommar då…)
Här sammanställer jag lite godsaker som vi kan behöva påminnas om och som kan passa till julhelgen.

Hur ser en Julafton ut i Anderssonska huset?
Här börjar alltid julaftons morgon med lite Julgröt/Risgrynsgröt á la LCHF dvs keso. En liten  Lussekatt eller  Saffransbulle till morgon-kaffet är heller aldrig fel.

Sedan när släkten ankommer så sitter vi ner allihop med lite  Glögg  och Pepparkakor och bara njuter av att alla är samlade, brasan är tänd och granen glittrar och har fått sina traditionella norska flaggor som min mor fick med från sin mor i Norge  när hon flyttade hit, de svenska har mamma köpt själv. Nu har jag och syrran var sin radda!

Julbordet dukar vi fram till allihop och där finns det traditionella så som kravmärk julskinka ugnskokt enligt Cajsa Warg, prinskorvar, köttbullar som helst ska vara gjorda av farmor och/eller mormor, rödbetsallad enligt mormors recept mm mm. Hembakt julbröd hör också vårt julbord till. Möjligens att jag köper ett Vörtbröd till sönerna…
Jag gillar också att alltid hitta på något nytt till julbordet och i år blir det min  Laxcheesecake, den ska serveras väl kyld.
Ris á la Maltan som här hos oss ( och säkert andra) heter Keso á la Malta, den får faktiskt vänta till Juldagen eller Annandag Jul, det är så mycket gott som äts hela Julafton att dessert faktiskt inte får plats hos oss. Vi ser mer frukten och julgottorna så som Ischoklad, mina  Bountykulor och min chokladfudge som dessert. Det mumsas ju på detta mest hela kvällen sedan. I år får jag inte glömma att smaksätta en bunta ischoklad med whiskey, annars blir äldste sonen inte glad på mig. ;)

Ja, cirka så här lär även denna jul te sig…  Hur kommer det se ut hos dig?

GOD JULPLANERING PÅ ER ALLA!

 

Bloggar etiketter:

Helgen som gått… Bortskämd till tusen…


Hur sammanfattar man en helg med nyvunna vänner som kör hit för att ”blind-date:a” familjen Kryddburk med både julmarknad, bubbel och 40-års firande?! Presenter i massor, god mat och härligt sällskap in på småtimmarna!

Jo – Bortskämd! :-P
Känner mig lyckligt bortskämd efter en sån härlig helg.

Pernilla, hennes make och 2 pojkar anlände till Öland på lördan, vi träffades i snöyran och gick på julmarknad tillsammans, sen höll vi oss här hemma inne i värmen, skålade och myste. Det är ju nåt visst med att man aldrig träffats på riktigt och så bara smäcker man ihop en helkväll (ja, å lite av natten) och så stämmer allt!! ;-)

Finaste vännen Pernilla! Som vi tjattrat på facebook och hållit låda och hör å häpna har vi faktiskt sett film ihop också. Jaaa… Fast de va ju några mil emellan oss. Haha, men roligt hade vi! :-P

Barnen fann varann ganska snabbt och var även ute framåt småtimmarna och spökade runt i snön. Det delades ut presenter i mängder från Pernillas familj, den ena efter den andra. Ja, så fantastiskt kul vi haft! Tack Pernilla, Stellan, Julius och Tim! Ni är bara för härliga hela bunten. Och en ära att få fira en 40-års dag helt apropå! :-P

Pernilla, födelsedagsbarnet själv (hon ser inte en dag ut över 30!) är en riktig fena på att göra fina saker, dekorera hemmet, baka, dona och feja i hus och skog sådär som bara en ”Bråtåsare” kan! ;-)

Detta vackra julkort har hon suttit och knåpat med i timmar kan jag gissa. Det står nu så fint på vårt köksbord och då finns dom ju kvar här på sätt och vis och man tänker på dom så fort man ser kortet.


Håll med om att det är vackert och Pernilla har verkligen en genomgående stil i allt hon gör, det är så murrigt, mysigt, varmhjärtat med färger och kontraster och så den där ”feelingen” över allt som bara lyser; Pernilla!


Baksidan av kortet.


Här ska gubben och jag ligga i sängen och dricka varm choklad med marhmallows en hel dag! ;-)


Vackra juldukar, kökshanddukar och löpare…


Brödkorg i linne med röda hjärtan, jag som älskar hjärtan!!


Muffinsformar! Rosa, turkos och prickigt 50-tal! :-P


Hon är en fena i köket Pernilla! Här levererar hon de vackraste struvorna hon har gjort själv i sötaste pappers-boxen.


Åt mat gjorde vi också… Men det kommer i ett annat inlägg! :-P

The post Helgen som gått… Bortskämd till tusen… appeared first on Kryddburken.se.

Chokladsås; Vita haren


Ja nu får ni ett recept som heter duga ska jag lova! Har ni nån gång hört talas om ”Vita haren”? Jag fick tipset av en trogen bloggläsare om denna chokladsås och nu ska jag svära lite; Att jag inte har anammat detta recept tidigare det är SKAM!!! Satan i min lilla låda, detta är en chokladsås utöver det vanliga! Chokladsåsen med stort D… Eller C… ;-)

Tack Anki Hagberg för tipset om denna chokladsås, grymt god! :-P

”Den benämndes ”Chokladsås Vita Haren” efter en restaurang som på den tiden låg utanför Boston, USA. Jag lovar att du aldrig smakat en så divine sås som denna. Den är mörk, blank och syndigt god. Suverän till vaniljglass, gräddfyllda petit choux, banana split eller marängsviss.

Den kan lagas långt i förväg och håller sig veckovis i kylen. Om det mot förmodan skulle bli sås över, används den med fördel när du gör varm choklad. Blanda mjölk och sås i en mugg och värm i mikron. Såsen tar ungefär en timme att laga till.”

Räcker till ca 15 pers
Det här behöver du :
6½ dl socker
2½ dl mjölk (3%)
2½ dl vispgrädde
100 gram smör
½ kryddmått salt
2 dl (75 gram) kakao
½ tsk Vanilla

GÖR SÅHÄR :
Blanda socker, mjölk, grädde, smör och salt i en 2-liters kastrull. Sjud sakta utan lock i en timme på svag värme. Rör då och då och passa noga så att det inte kokar över. Lyft kastrullen från värmen. Blanda ner det siktade kakaopulvret och vispa därefter med elvisp i 7-8 minuter. Smaksätt med Vanilla.
Servera såsen varm, ljummen eller kall, allt efter behag.


S
yndigt god tillsammans med hemmagjord vaniljglass dessutom! ;-)

The post Chokladsås; Vita haren appeared first on Kryddburken.se.

Marabou schweizernötfudge


Brukar ni koka fudge? Det är ju så enkelt och ganska svårt att misslyckas med. ;-) Du kan smaksätta din fudge med mörk choklad, marabou choklad, med eller utan nötter, kanske lakrits eller krossade polkagrisar eller i princip vad du vill! Det du behöver är en termometer som kan gå upp till 120 grader sen kan du koka fudge på löpande band, inga konstigheter alls! Här har jag gjort en variant med schweizernöt, förra året gjorde jag många satser med bara vanlig ljus marabou och den blev väldigt uppskattad. Prova dig fram till din egen favorit.

Det här behöver du :
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
2 msk flytande honung
100 gram marabou schweizernöt

GÖR SÅHÄR :
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt stå på medelvärme tills kolan kokat till 120 grader. Dom sista graderna kan vara lite tröga så då kan du behöva öka värmen på plattan, det är lätt att termometern envisas med att stanna runt 105 grader annars. Passa noga så det inte kokar över eller bränner i botten bara.

Använd en stektermometer som du låter ligga i kastrullen. När termometern visar 120 grader, dra kastrullen från plattan och rör ner smör & honung. Ställ tillbaka på plattan och låt koka upp igen 2 minuter. Stäng av plattan och tag kastrullen åt sidan. Bryt ner chokladen och rör om tills den smält helt. Häll upp fudgen i en form ca 15*25 cm om du vill ha en högre fudge. Klä formen med bakplåtspapper. Låt svalna i rumstemperatur. Täck sedan formen och låt stå i kylskåp över natten. Skär upp i bitar.


Håll med om att det är roligt att ge bort något hemmagjort. Även detta godis gick till barnens klasskassa på julauktionen.

The post Marabou schweizernötfudge appeared first on Kryddburken.se.

Tips till glöggkvällen


Ni är många som undrat över recept både på mail och facebook hur man gör snittarna och allt gott vi hade på vår glöggkväll förra året så här kommer tipsen för en absolut lyckad glöggafton med tillbehör!

Missa inte heller 21 recept på JULGODIS special >>


Klassikern med pepparkaka och mögelost går alltid hem!


Rökta renklämmor, 20st små snurror

Det här behöver du :
5 st grillpinnar
2 tunnbröd
1 ask Cantadou pepparrot
Ruccola
150 gram rökt renkött (rökt hjortkött eller saltrulle funkar också)

GÖR SÅHÄR:
Bred färskosten på de bägge tunnbröden. Snåla inte. Strö över lagom mängd ruccola. Skiva det rökta köttet tunt och lägg över. Rulla ihop från långsidan och plasta in rullarna och lägg i kylen nån timme. Skär sedan upp i 2cm tjocka skivor. Trä upp på grillpinnarna, 4st/pinne.


God smörgåsröra med ägg och senap till vörtbröd

Det här behöver du : 
2 kokta, hackade ägg
1 burk creme fraiche (2 dl)
3 msk majonäs
2 tsk dijonsenap
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Koka och skala äggen, låt svalna. (om du nu inte har överblivna kokta ägg i kylen vill säga). Rör ihop creme fraiche med majonäs, dijonsenap, salt och peppar och hacka sedan ner äggen. Smaka av med salt och peppar.


Goda ostar, kex, frukt och grönt är alltid gott som plockmat till glögg.


Krustader fyllda med chevréost och breasola.


Fyll krustader med fjällbrynt viltost på tub, peta ner lite rökt skinka i varje+ 1-2 droppar D´Elidas. Grädda i ugn 200 grader ca 10 min.

 
Kavringsnittar med en röra på laxpastej på tub blandat med philadelphiaost som spritsats. Kallrökt lax, citronbitar, räkor och dill på toppen.

Mjuk pepparkaka utskuren i rundlar, spritsad med ädelost på tub blandad med lite kesella. Fikonmarmelad i mitten och en halv valnöt.

Här kommer receptet på Ulla´s hemmagjorda glögg!
”I december 1992 blev jag inbjuden till min underbara granne Maj-Britt för att stöpa ljus med hennes vänninor. En upplevelse i sig och ett minne jag har med mig. Då blev vi bjudna på denna glögg och jag fick ta del av receptet, och jularna därefter gjorde jag glöggen. Sen har det inte blivit av förrens vår glögg kväll, och jag hittade receptet i min samling./Ulla”

Maj-Britt´s julglögg
1 flaska, 70 cl, gott rödvin
10 cl renat lr vodka
10 gr hel kanel, 4-5 bitar
20 st kryddnejlikor
1 liten bit ingefära
4 krm krossade kardemummakärnor
½ pomeransskal
3 dl strösocker
1 rågad tsk vaniljsocker

Mandel och russin efter behag

1. Börja med att krossa kardemumman i en mortel och bryt sönder kanelen
2. Lägg kryddorna i en glasburk och häll över spriten, på med lock
3. Låt burken stå över natten, minst, så att kryddsmaken dras ur ordentligt
4. Sila bort kryddorna genom ett melittafilter
5. Skålla och skala mandeln
6. Häll vinet och spriten i en kastrull
7. Blanda i socker och vaniljsockret
8. Låt glöggen sjuda en stund men aldrig koka
9. Servera m mandel och russin

Man kan blanda vin, kryddextraktet, socker och vanilj medan drycken är kall och förvara blandningen i högst 2 veckor.


Äppelkompott med pepparkaksgrädde

4 port
Det här behöver du :
6 röda juläpplen
3 msk farinsocker
1-2 tsk kanel
1½ dl grädde
pepparkakor

GÖR SÅHÄR :
Skala äpplena och skär dom i tärningar. Smält lite smör i stekpannan och lägg i äppeltärningarna. Pudra över farinsocker och kanel, sänk värmen. Låt kompotten få puttra ihop så sockret karamelliseras något och äpplena blivit mjuka, ca 10 min. Häll upp i glas, blanda vispad grädde med krossade pepparkakor. Toppa med grädden och en pepparkaka!


Mjuk pepparkaka med lingon

Det här behöver du :
100 gram smör
4½ dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tsk mald ingefära
2 tsk mald nejlika
3 dl mjölk
1½ dl lingonsylt (jag använde rårörda lingon)

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och låt det svalna. Smörj och bröa en avlång brödform, 1½ – 2 liter. Ta fram en stor bunke och blanda, vetemjöl, strösocker, bikarbonat, kanel, ingefära och nejlika. Blanda väl. Rör ner smöret, mjölken och sist lingonsylt. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader ca 30 min. Enligt Katjas recept ska den gräddas runt 30 min. Jag kollade kakan efter 30 min, men då dallrade det fortfarande i mitten av kakan. Efter 40 min likaså. Efter 50 min tog jag ut den.


Saffransbiscotti

ca 20 st
Det här behöver du :
0,5 gram saffran + en sockerbit
1 ägg
1 1/4 dl råsocker (jag tog mörkt muscovadosocker)
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk pommerans
½ tsk vaniljsocker
1 dl rostad grovhackad mandel

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 180 grader. Stöt saffran i mortel tillsammans med en sockerbit tills det blir ett fint pulver! Vispa ägg + socker + saffran riktigt fluffigt! Blanda de torra ingredienserna (utom mandel) i en skål och vänds ner i smeten. Tillsätt sist mandeln. Forma degen till en rulle ca 25 cm lång. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och platta till den något till ca 1,5 cm hög. Grädda ca 25 min tills den fått fin färg. Ta ut plåten ur ugnen och låt svalna något (5-10 min). Flytta över rullen på en skärbräda och skär upp biscottin i ca 1 cm tjocka skivor, det blir drygt 20 st! Lägg tillbaka dem på plåten och in i ugnen igen för torkning ca 15 min. Vänd dem efter halva tiden! låt sedan svalna på plåten, därefter låt dom kallna helt på ett galler!


Pepparkaksrulltårta med saffranskräm

Det här behöver du
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 msk pepparkakskryddor
2 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, kryddor och bakpulver i en skål och vänd ner i äggsmeten. Häll smeten i en mindre bakplåtspappersklädd långpanna ca 20*30 cm. Grädda i 200 grader, ca 15 min. Vänd upp rulltårtan på ett sockrat bakplåtspapper, dra av bottenpappret, täck med en bakduk och låt svalna innan du brer på krämen.

* Du kan givetvis använda en större form till rulltårtan. Själv föredrar jag en mindre för att få mer höjd på kakan. Därmed blir det inte alltid en ”rulle” av krämen man fyller rulltårtan med, men det är absolut lika gott för de! Dra av några minuter på gräddningstiden om du använder en större form.

Saffranskräm :
2,5 dl kesella (10%)
1 ask philadelphiaost (200 gram)
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 pkt 0,5 gram saffran (malen)

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ingredienserna till saffranskrämen. Bred på rulltårtan när den svalnat något och rulla ihop.


Saffranskaka med glasyr, tranbär & mandel

Det här behöver du : 
3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

50 gram smör
0,5 gram hel saffrans (stöt med sockerbit i mortel)
1 dl mjölk

3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Smör + ströbröd till formen

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg, socker och vaniljsocker länge så det blir riktigt pösigt och vitt. Jag använder köksmaskinen med ballongvisp och kör ca 10-12 min.
Smält under tiden smöret tillsammans med saffranet som du stött  i mortel tillsammans med en sockerbit. Slå på mjölken och rör sedan ner i äggsmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt runt, inte vispa.
Smörj en sockerkaksform och bröa med ströbröd eller kokos.

Grädda ca 25-30 min i 175 grader.
Ta ut kakan och låt den svalna något innan du stjälper upp den på ett fat. Garnera med glasyr, mandel och tranbär.

Glasyr :
Florsocker + vatten + liiite pressad citron
Skållad mandel
Hackade torkade tranbär


Therese´s knäckkola

Kola:
100g smör (ej margarin)
2 dl grädde
3dl socker
1dl ljus sirap
1tsk vaniljsocker

Häll allt i kastrull, koka 15-25 min – anv termometer, 120 -122 grader brukar vara lagom, el gör kulprov

Smaksätt när kolan kokat klart, häll upp i form/plåt m bakplåtspapper, klipp/skär när den svalnat.
Slå in i cellofan el bakplåtspapper
Ev Smaksättning: rivet skal av 1 apelsin el 1 citron, 2 msk kakao


Ulrikas chakladpraliner med hallonlikör

Till formen behövs 440 gram mörk choklad
Tryffeln:
130g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
1 tsk smör
1.5 msk hallonlikör
gör tryffeln först, hacka chokladen o lägg i en bunke, koka upp grädden m honungen o häll över chokladen rör tills chokladen smält o klicka i smöret, rör igen o häll i likören sen. Den ska sedan svalna i rumstemp.
Smält den övriga chokladen 30 sek. i taget i mikron ta ut mellan o rör om, upprepa tills den når en temp av 45-48 grader. Låt svalna i rumstemp till 27 grader. Värm upp igen till 31 grader.
Häll chokladen i formen o vänd upp och ner tills överflödig choklad rinner ur. Skrapa av formen o ställ i kyl för att stelna. Fyll på med tryffeln o täck med den överflödiga chokladen. Låt stå i kylen i ca 2 timmar. Slå ur pralinerna ur formen. :

21 recept på JULGODIS! Missa inte det här >>

The post Tips till glöggkvällen appeared first on Kryddburken.se.

Toblerone & mandelkaka

Mandelkaka
 
4 d mjöl
4 dl socker
1 msk vaniljsocker
35 gr mald mandel
2 dl mjölk
1 ägg
150 gr smör
1 tsk bakpulver
 
Ugn: 150°c
 
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och mandelmjöl.
Smält smöret och blanda ner mjölken. Rör!!! ner detta och ägget i mjölblandningen. Häll smeten i en smord och bröad form, Grädda i mitten av ugnen i 1-1 timme och 10 minuter.
 
Tobleronefrosting:
Jag har lånat recept ifrån Sockerrus men bytte ut choklad mot Toblerone istället.
Mönstret gorde jag med ett skrapkort.
Jordnöt & chokladmazariner
 
ca 36 st
 
 
500 gr mandelmassa
250 gr farinsocker
175 gr smör
175 gr choklad
3 st stora ägg
1 tsk vaniljsocker
150 gr jordnötter
 
Ugn: 200°c
 
Smält smöret och chokladen tillsammans, vispa ihop smör och mandelmassa rör sedan ner choklad/smöret. Tillsätt ägg, vaniljsocker och rör ner jordnötterna.
Spritsa i mördegsfodrade mazarinformar.
Baka i ca 15 minuter.
Pistage & körsbärsmazariner
ca 16 st
 
250 gr mandelmassa
50 gr smör
3 ägg
1/2 dl malda pistagenötter
 
Pistageessence
 
Grön livsmedelfärg
 
Körsbärssylt eller marmelad
 
Choklad
 
Ug: 200°c
 
Blanda mandelmassan och smör, blanda ner malda pistagenötter, essence och färg, tillsätt sedan äggen ett i taget.
 
Lägg en klick körsbärssylt i varje mördegsfodrad for.
 
Spritsa eller klicka i smeten i formarna, baka i ca 15 minuter.
 
Spritsa lite smält choklad ovanpå.