Alla hjärtans dag-bakelse

Kikar in lite snabbt och önskar er alla en underbar alla hjärtans dag! Massor med kärlek till er mina fantastiska läsare! ❤️❤️❤️

Bronco och jag donar i köket idag och har gjort små rulltårtsbakelser vi ska ha efter middagen ikväll. Alltså maken till hund som är så galen i grädde har jag aldrig varit med om. Han gillar inte korv och köttbullar (??!) men grädde, tårtor och smågodis är han precis förtrollad i så han var inte sen att hjälpa mig med att slicka visparna idag! 😉 Haha, jag har aldrig tråkigt med denna hund! Självklart står en bakelse till honom på ett fat till kvällen också! Får väl byta ut jordgubbarna uppepå och pilla dit några Zoo-godisar som han älskat ända sen han var liten…

Jag ska strax börja förbereda middagen, vad det blir får ni se imorgon men först ett litet recept på goda, små bakelser. Rulltårta i skivor, fylld med hallonsylt. Toppad med grädde och jordgubbar. Enkelt och gott!

Ljus rulltårta grundrecept;

3 ägg

1 ½ dl strösocker

3/4 dl potatismjöl

1/4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Fyllning;

2 dl hallonsylt

GÖR SÅHÄR :

Vispa ägg och strösocker luftigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Häll ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenpappret med vatten och lossa försiktigt. Bred på sylt och rulla ihop. Skär tjocka skivor och dekorera med grädde och jordgubbar.

Tagliatelle med champinjonsås och köttbullar

Har ni tänkt på en sak? Eller de kanske bara är jag som är knasig, men vilka smakperioder man (jag) ofta fastnar i… Alltså ibland är jag väldigt ”tomatig” och lagar mycket köttfärssås med krossade tomater, extra ketchup på och grytor med tomatpuré, buljonger med grönsaker och just TOMATIGA smaker. Sånt kan jag verkligen snöa in på i perioder. Andra gånger kan jag bli väldigt ”potatisig” och är bara sugen på raggmunkar, pitepalt, lufsa, potatismos mm mm. I ett kör liksom, utan att tröttna. 😉

Just nu är jag inne i en ”örtig” period och gör gärna såser med franska, torkade örter och köttfärssås utan tomat, istället smaksätter jag med grädde, vitt vin och ÖRTER! Känner ni igen er eller är det bara jag??! En renskavsgryta med massa rosmarin och timjan, hur gott är inte de alltså?! Ibland… 😉

Ikväll gjorde jag då en ÖRTIG middag med tagliatelle, champinjonsås med franska örter, balsamvinäger, créme fraiche och citron. Köttbullar smaksatta med timjan och rejält med svartpeppar. Det blev såååå gott. Och örtigt! 😉 Självklart ska ni få receptet.

 

6 port

Timjanköttbullar :

800 gram blandfärs

2 msk torkad timjan (mortlad)

2 dl havregryn

2 ägg

1 dl grädde

Svartpeppar (grovmalen)

Trocomare örtsalt

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda ihop alla ingredienser till köttbullarna och låt smeten stå till sig en kvart i kylskåpet. Rulla och stek, antingen på plåt i ugnen (200 grader ca 15 min) eller i stekpanna.

 

Krämig, örtig champinjonsås; 

200 gram färska champinjoner

2 msk torkad fransk örtkrydda

3 msk smör

2 msk mörk balsamvinäger

2 dl créme fraiche

2 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

1/2 pressad citron

Vitpeppar

Salt

 

GÖR SÅHÄR :

Borsta champinjonerna rena från jord och skär i tunna skivor. Hetta upp en stekpanna med smör och lägg i champinjonerna. Tillsätt örtkrydda och vänd runt. Slå på balsamvinäger, créme fraiche och vatten + buljongtärning. Låt såsen småkoka ca 10 minuter. Pressa i saften av en halv citron. Smaka av med vitpeppar och salt.

Red ev av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.

 

Servera köttbullarna och såsen med nykokt tagliatelle, toppa med färsk timjan.

Smaklig måltid!

Vaniljsemlor

Lill-lördag och Mästerkock, då brukar vi alltid lyxa till det med något gott framför TV:n. Semlor som är så galet gott har ju i princip kommit ifrån sin egen bemärkelsedag då det bakas och äts året runt numera, både högt och lågt, till höger och vänster. Inget fel med det, tycker gott man kan äta precis vad man vill när man vill!

Pepparkakor till midsommar och sill och potatis i februari är väl inte så tokigt?! 😉

Detta är det recept jag oftast gör semlor efter, ingen kardemumma utan vanilj i degen istället och manitobamjöl för lätta och luftiga bullar.

10 st semlebullar

Det här behöver du :

½ pkt jäst (25 gram)

25 gram smör

2 ½ dl mjölk

1 ½ dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 ägg

6 – 8 dl manitoba vetemjöl

1 uppvispat ägg till pensling

Mandelspån

GÖR SÅHÄR :

Smula ner jästen i en degbunke. Jag kör alltid vetedeg i maskin även om jag bakar på liten mängd degvätska. Smält smöret långsamt och ljumma tillsammans med mjölken till 37 grader. Slå över jästen och rör ut. Arbeta ihop degen med ca 4 dl av mjölet. Tillsätt socker, vaniljsocker och ägg. Låt maskinen gå ca 5 min och tillsätt nån deciliter mer mjöl. Degen ska vara ganska lös när den jäser. Täck bunken med plastfoliéoch låt jästa ca 45 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord och tillsätt mer mjöl och arbeta ihop den till en smidig deg. Dela  i tio bitar. Rulla till bollar, lägg på plåt och platta till lätt. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda ca 10 – 15 minuter i 220 grader.

Nygräddade vaniljbullar som får svalna innan de fylls med mandelmassa och grädde.

Trevlig kväll!

Värmande soppa & goda köttbullar
I helgen körde vi lite rensning av rester i kyl och frys. Det blev en trerätters! Soppa till förrätt, köttbullar till varmrätt och bärkaka till efterrätt (den fick dock inte vara med på bild ;)) Så, med lite fantasi går det att slänga ihop en hel del :) Soppan gjorde jag med hemgjord köttbuljong som bas. Jag […]
Vit chokladbräck med saffran och mandel

Julgodis är bland de roligaste jag vet att göra! Stämningen dagarna innan jul, alla tända ljus, julmusiken i bakgrunden och huset städat, bara att njuta och koppla av och göra det man tycker om. Jag rullade köttbullar igår och Joline gjorde sin favorit, chokladbräck. Riktig goda med smak av saffran och mandel. Idag pysslas det också i köket. Janssons frestelse och brysselkål är förberedd, jag har bara förkokat dom små brysselkålarna och ska steka dom imorgon tillsammans med rimmat sidfläsk och valnötter, kan bli riktigt gott tror jag. Nu ska ni få receptet på dessa bräck iallafall för snart ska vi fortsätta stöka i köket och koka fudge och knäck. Uppesittarkväll och Bingolotto väntar sedan till kvällen. God jul på er allihop och var rädda om varann!

 

Ca 30 bitar

Det här behöver du :

200 gram vit choklad

1 dl mandelspån

2 tsk saffransarom

 

GÖR SÅHÄR : 

Smält den vita chokladen över vattenbad eller i micron. Blanda hälften med saffransarom och bred ut ett lager på bakplåtspapper. Strö över hälften av mandelspånet. Bred på resten av den vita chokladen och toppa med mandelspån överst. Låt stelna i rumstemperatur. Skär eller bryt i mindre bitar. Förvara torrt.

Mina goda julköttbullar
Köttbullar är både enkelt och rätt kul att göra själv. Jag gör det inte så himla ofta men till jul då minsann ska det rullas köttbullar för fulla muggar. Så i söndags fixade jag ett lass köttbullar med lite julsmaker :) Jag brukar tillaga köttbullarna i en långpanna i ugn, och sedan steka dem i […]
Saffransgifflar fyllda med mandelmassa och russin

Har ni bakat några lussebullar ännu? Jag brukar hålla mig till den 13:e december närmar sig och idag är det en dag kvar så då passade jag på. Gjorde en liten sats på 0,5 liter men det räcker gott. Det går inte åt så mycket fikabröd här hemma och frysen är full så det blev alldeles lagom det här.

Något av det mysigaste som finns är ändå tidig luciamorgon framför TV:n med tända ljus och nybakade lussebullar. I år gjorde jag gifflar av degen och fyllde med mandelmassa och russin. När det gräddats klart och fått svalna något penslar jag dom med smält smör och doppar i strösocker. Barnsligt goda och jättesaftiga.

32 st

Det här behöver du :

50 gram jäst för söta degar

0,5 l mjölk

2 pkt saffran + 2 msk strösocker

1,5 dl vit honung

1 ägg

1 tsk salt

ca 16 dl vetemjöl + ev. lite till utbakning

200 gram smör

1 ägg till pensling

Smält smör + strösocker

Fyllning :

150 gram mandelmassa

2 dl russin

GÖR SÅHÄR :

Ljumma mjölken i en kastrull till 37 grader. Rör ut jästen i lite av mjölken i en stor bunke eller maskin. Slå sedan på resten av mjölken och saffran som du stött i mortel tillsammans med lite strösocker. Tillsätt ägg, honung, salt, och mjölet lite i sänder tills degen blivit smidig och släpper kanterna. Skiva över det rumsvarma smöret ovanpå degen. Täck med bakduk eller plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.

Ta upp på mjölat bakbord och knåda in smöret. Tillsätt lite mer av mjölet. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del till en rektangel. Skär ut 8 trianglar på varje.

Lägg ca 1 tsk mandelmassa blandat med några russin på varje och rulla ihop från den breda änden mot spetsen. Lägg på plåt och låt jäsa ca 15 minuter.

Pensla med uppvispat ägg & grädda ca 1 – 15 minuter i 200 grader.

Ha en fin luciadag imorgon allihopa!

Min bästa rödbetssallad

Julens godaste tillbehör

Ja, frågar du mig så är rödbetssalladen det viktigaste på julbordet, vid sidan om skinkan.

Så det är en tradition jag tar med mig även till julfirandet i Turkiet varje år.

Här hittar jag inte ättikssprit så det har jag med hemifrån för att lägga in egna rödbetor, med betydligt mindre socker än i butikernas hemma.

Om du vill kan du förstås använda sötningsmedel eller helt hoppa över att söta rödbetorna.

Du kan också använda mjölksyrade rödbetor till din rödbetssallad för en ännu nyttigare variant.

Ett väldigt gott recept på det, skapat av Ylva Forsberg på Huså Bröd, har jag med i min nästa kokbok som du hittar här.

Receptet till de inlagda rödbetor du hittar i länken bland ingredienserna här nere, kommer från en kokbok från 50-talet.

På den tiden användes inte alls lika mycket sötning vid inläggningar, det gjorde faktiskt att rödbetorna höll sig fräscha längre.

Bilden nedan är tagen från min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt, klicka på bilden så kommer du till boken på Adlibris.

Där finns även recept på köttbullarna och brödet till min köttbullsmacka.

Köttbullsmacka med rödbetssallad Foto Mikael Eriksson

Rödbetssallad ca 6 port

2 dl skivade, inlagda rödbetor

½-1 dl tärnad saltgurka

1 dl majonnäs

1 juläpple

½ dl crème fraiche/kokosgrädde

1 tsk  Dijonsenap

Salt och peppar

Lägg rödbetorna att rinna av i durkslag.

Skär rödbetorna i små tärningar och tärna äpplet lika fint.

Tips: Lägg först ett smörpapper på skärbrädan, så blir den inte röd. Du kan hoppa över äpplet om du är känslig för sött.

Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och kryddor.

Rör ner tärningarna i majonnäsen, blanda försiktigt.

Rödbetssalladen tjocknar när den står i kylen, rör i mer majonnäs om du vill ha den lösare.


Adventsmys – gott & nyttigt!
Helt otroligt, idag är det första advent! Har ni fått i ordning på adventsljusstakarna? Jag lyfte fram våra igår kväll… till skillnad från grannarna som haft dem uppe i lite drygt en vecka. Ajaj! ;) Idag får du tips på lite alternativa grejer att äta som adventsmys, istället för lusssebullar och pepparkakor i olika nyttiga […]
Julens smörgåstårta

Självklart ska julen även få sätta smak på mina smörgåstårtor. Den här gjorde jag igårkväll till Nicke som han har med sig till jobbet idag, då han arbetat på Barks Flytt o Alltjänst i exakt 20år – HURRA!! Bästa flyttgubben ever!

Naturligtvis ville jag göra den lite annorlunda så jag tyckte det var passande att smaksätta den med lite av julens delikatesser. Mimosa, gurk och legymsallad, köttbullar, grönkål och rödbetssallad… ett eget litet julbord i denna smörgåstårta. ?

 

Jag har angett mängden på salladerna i gram så blir det enkelt för er ifall ni vill köpa salladerna i charken, annars är det himla gott att göra egen mimosasallad och rödbetssallad om man orkar och hinner.

 

8 – 10 port

Det här behöver du :

8 halvmånar Polarbröd eller hönökaka

1 ask 400 gram Fjällbrynt mjukost Edamer

200 gram mimosasallad

2 hg kokt skinka

200 gram gurksallad

200 gram legymsallad

300 gram rödbetssallad

8 – 10 skivor ost, port salut

300 gram köttbullar

1 kvist färsk grönkål

2 hg skivad saltrulle

 

GÖR SÅHÄR :

Bred mjukost på varje lager innan fyllning och även som avslut runtom före garnering.

Lager 1;

Mimosasallad blandad med finskuren, kokt skinka.

Lager 2;

Gurksallad med majonäs

Lager 3;

Legymsallad

Täck hela tårtan med mjukost när alla lager är klara. Fäst ostskivor runtom. Skär köttbullarna i skivor och dekorera tillsammans med rödbetssallad, några blad av färsk grönkål och hoprullade skivor av saltrulle.

 

För en godare jul… ?