18 november – Benbuljongdagen

Ingredienser till benbuljong på olika sätt

Näringsrikt långkok

Den 18 november är sen några år Benbuljongens dag, ett mycket bra initiativ startat av Paleo-bloggarna Under vårt tak och Hälsa som livsstil.

Kan man ha särskilda dagar för kanelbullar, kladdkakor och allsköns annat, ja då passar det ju alldeles perfekt att ha en buljongdag i den kallaste och mörkaste av årstider.

Nu när så många av oss tillbringar mer tid hemma på grund av Coronapandemin, ja då finns det ju verkligen tid att dra igång en gryta med benbuljong, så idag får du mina bästa tips.

Jag har i 5 år använt benbuljong så gott som dagligen, antingen som dryck eller som en ingrediens i soppor, grytor och såser.

Benbuljong, som innehåller kollagen, har kokats i alla tider, men den kunskapen har nästan fallit i glömska de senaste 30-40 åren, sen buljongtärningar, pulversoppor och fonder på flaska kom.

Sen jag började koka egen buljong så har både jag och Lennart blivit mycket mjukare i kroppen och fått mindre värk i lederna.

Han har konstaterad artros i ryggen men känner väldigt sällan av den nu.

Hud, hår och naglar har blivit ännu starkare, till och med sömnen och magen är mycket bättre tack vare den näringsrika buljongen.

Bindväven har mjuknat och blivit mer följsam, det märks särskilt i ansiktet, rynkorna har faktiskt minskat på oss båda.

Lennart och jag sommaren 2020

Lennart är 77 och jag fyllde nyligen 59, så det är förstås väldigt roligt att vi båda känner oss och enligt en del ser yngre ut än för några år sen.

Jag har under många år haft problem med värkande höfter och fingerleder, särskilt vid väderomslag.

Har tidigare trott att det haft med min fibromyalgi att göra och att jag skulle få leva med det.

Där har jag upplevt en stor förbättring under de senaste åren, jag kan nu sova flera timmar i sträck även på sidan, något som tidigare var omöjligt.

Här kan du läsa mycket intressant information om det nyttiga kollagenet och gelatinet.

Här nedan delar jag med mig av några av mina tips på hur du själv kokar en riktigt god buljong.

Enkel kycklingbuljong

1 ekologisk kyckling ca 1,5-2 kg

2 stora morötter

2 gula lökar

1 knippe persiljestjälkar

1 pressad citron eller ½ dl äppelcidervinäger

2-3 msk salt

2 lagerblad

10 vitpepparkorn

6 kryddpepparkorn

ca 1½ liter vatten

Skär kycklingen i mindre bitar, dela den i alla leder du kan.

Lägg i en gryta med grönsaker, kryddor, pressad citron eller vinäger.

Syran behövs för att kollagenet ska släppa från leder och brosk.

Fyll på med vatten så det täcker och koka upp.

Avlägsna det skum som samlats på ytan med en hålslev, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen.

Låt grytan puttra under lock i ca 6-8 timmar på svag värme.

Ta upp delarna med hålslev och ta av köttet efter ca 1-2 timmar.

Koka upp ben, brosk och skinn på nytt, fyll på med lite mer vatten om mycket kokat bort och låt puttra vidare.

Jag kokar ibland ihop buljongen när jag silat av benen, så den blir mer koncentrerad

Känn efter om buljongen är tillräckligt salt, låt svalna och förvara i kyl eller istärningslåda i frysen.

Benbuljongtips

Jag använder ben med leder från kalv, nöt, vilt eller höna/kyckling.

Det brukar gå att få tag på sågade ben hos lokala slakterier eller i köttdisken.

Oxsvans är väldigt bra till buljongkok, den har ett mycket gott och näringsrikt kött som blir väldigt mört när den får koka länge.

Lamm- och grisben kan ge en lite stark, ibland oangenäm smak till benbuljongen, men prova dig fram om du tycker om den.

Kokning av benbuljong: Koka upp benen med grönsaker och kryddning i en stor kastrull.

Benen från kalv/nöt/vilt bryner jag först i ugnen, se beskrivning i avsnittet om smaksättning nedan.

Skumma buljongen efter uppkoket och låt puttra på låg värme utan lock. Fyll på med vatten efterhand som det kokar bort.

Benbuljong av nöt/vilt kokar jag i ca 12 timmar, men den kan stå och sjuda i upp till 24-48 timmar, så kokade jag den i stora grytor när jag jobbade på restaurang.

Kycklingbuljong behöver bara 6-8 timmar för att släppa ifrån sig sitt kollagen.

Smaksättningar av benbuljong: ½ dl äppelcidervinäger eller citronsaft behövs i buljongkok, syran gör att gelatinämnena släpper lättare från benen och det ger även god smak.

I buljong på nöt/viltben använder jag tomatpuré som också ger syra och en mustigare smak.

De benen bryner jag först i ugnen på 225 gr i ca 20-30 minuter, tillsammans med grönsakerna och tomatpurén.

Den traditionella smaksättningen av benbuljong är morot, lök, lagerblad, persiljestjälkar, vitpeppar och kryddpeppar.

Jag tillsätter även salt när jag kokar buljongen, för att ge smak till köttet och grönsakerna.

Jag brukar ta upp de kokta grönsakerna samtidigt med köttet och äta dem som tillbehör.

Pepparkornen, chiliflingor och torkade örter kan du lägga ner i en tekula, då blir det lättare att skumma av grumset som kommer från blodrester, som kan ge sämre smak och hållbarhet till buljongen.

Variera gärna kokningen med palsternacka, lite rotselleri, pumpa, kålrot, tomat, vitlök, purjolök, torkad svamp, rosmarin, libbsticka, timjan, oregano, nässlor eller dina favoritörter, färska eller torkade.

Gurkmejamix, ingefära, chili eller nyponpulver ger också god smak och mer läkande effekt.

Förvaringstips: Koka ihop/reducera buljongen tills hälften återstår när du silat av benen.

Dels blir den godare, den tar mindre plats i kyl och frys och blir dessutom mer hållbar.

Reducerad benbuljong kallas fond och håller minst en vecka i kylen.

Har den av nån anledning stått längre så använd lukt- och smaksinnet för att känna om den fortfarande smakar bra.

Jag äter inte gärna fettet från benbuljongkoket då det kan smaka lite illa, dels av oxidering pga den långa koktiden, dels om djuret är gammalt så kan det vara en lite frän och härsken smak från fett och märg.

Kycklingfettet är bättre, det har inte kokat lika lång tid och är mildare i smaken.

Jag brukar skumma av det och använda det till stekning, smaka dig fram, tycker du om fettet så spar det.

Jag brukar däremot låta fettlagret vara kvar som konservering, tar bort det från den burkar jag använder.

Förvara buljongen i glasburkar med lock i kylen.

För enklast frysförvaring fördelas buljongen/fonden i istärningslådor/påsar.

Förvara dem sen i plastpåse/burk, ta fram tärningar och tina direkt i en mugg hett vatten eller i soppa/sås/gryta.

Fler av mina buljongtips hittar du i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, där hittar du också många grytor och soppor där jag använder mig av hemkokt buljong.

Sesamrullade fiskbullar med blomkålsmos

Goda fiskbullar

Jag måste erkänna en sak, fiskbullar har aldrig varit min grej.

Du vet de där på burk, lukten, smaken och konsistensen och jag är inte kompatibla.

Men det är en helt annan sak att göra egna fiskbullar, de här tycker jag blev väldigt goda.

Sesamrullade fiskbullar 4 port

500 g fiskfilé

1 ägg

2 msk fiberhusk

Saft av ½ citron

Salt och peppar

50 g smör/kokosolja till stekning

1 dl sesamfrön till rullning

Skär fisken i mindre bitar och kör i matberedare med övriga ingredienser.

Mixa snabbt ihop smeten så den blir slät, smaka av om det behövs mer kryddning.

Låt färsen stå 10 minuter så fiberhusken sväller.

Forma färsen till köttbullestorlek, lägg på ett fat och ställ in i kylen en
halvtimme, då blir bullarna fasta och lättare att steka.

Häll sesamfrön i en liten, rund skål eller mugg och lägg ner en fiskbulle i taget.

Snurra runt lite på skålen så fördelas fröna jämnt över bullen.

Bryn smör/kokosolja i en stekpanna och lägg ner de sesamrullade fiskbullarna.

Stek bullarna i omgångar så det inte blir trångt i stekpannan.

Skaka försiktigt på pannan under stekningen, så behåller de formen.

Stek cirka 10 minuter på medelvärme, vänd då och då så de får fin färg runtom.

Ta upp och håll varma på svag värme i ugnen på ett fat med hushållspapper.

Blomkålsmos 4 port

1 stort blomkålshuvud

1½ dl grädde, smetana eller kokosgrädde

25 g smör

Salt och peppar

Bryt blomkålen i små buketter, koka upp grädden med smör och kryddor.

Lägg i blomkålen försiktigt och koka i 10-15 minuter på svag värme.

Känn efter att den är mjuk och mixa sen till mos med stavmixer direkt i kastrullen eller använd en potatisstamp.

Värm försiktigt på moset under omrörning och servera till fiskbullarna med lite grönt och gärna en dillmajonnäs eller Rhode Island.

Fler recept på glutenfri husmanskost, festmat, tillbehör, smoothies, desserter, bakverk, matbröd och allt annat som gör måltiderna extra goda hittar du i mina kokböcker.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Kikärtsaioli med grillad paprika från
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Grekiska köttbullar

Medelhavsmat

Som du säkert vet vid det här laget så är jag väldigt förtjust i Medelhavsköket.

Mitt reseintresse har varit stort ända sen jag var liten och jag har alltid köpt med mig matsouvenirer hem.

Så skafferiet är välfyllt av örter, soltorkade tomater, konserver och havssalt från olika länder.

Idag får du ett recept inspirerat av det grekiska köket, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan.

Här kan du läsa mer om mynta, som ger en fräsch smak till mina köttbullar.

Köttbullar med tomatsås 4 port

600 g färs av nöt eller lamm

2 ägg

6 soltorkade tomater

1 dl grekisk yoghurt, majonnäs eller kokosgrädde

1 gul lök

2 rivna vitlöksklyftor

1-2 msk torkad oregano

1-2 msk torkad mynta

1 msk fiberhusk

1 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

Salt

Chiliflingor

Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint.

Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor.

Blanda sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.

Gräddig tomatsås 4 port

4 tomater

2 schalottenlökar

50 g smör

3 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl hackad, färsk timjan

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.

Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig.

Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter.

Rör mot slutet ner finhackad timjan.

Servera köttbullarna med såsen och en sallad, bönpasta eller kokt blomkål är också gott till.

Här hittar du alla mina kokböcker om du uppskattar mina recept, de finns på nätbokhandlarna, annars kan du be din lokala bokhandlare att beställa hem.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Kryddiga valnötskakor

Kaffe med dopp

Jag märker att intresset är väldigt stort för mina glutenfria bakverk här på bloggen och i mina kokböcker.

Det är den typen av recept som får mest sökningar och besök om jag lägger ut här eller länkar på Facebook.

Idag får du en kryddig småkaka att njuta av till en kopp kaffe eller te nu i sommarvärmen.

Jag använder lite honung i det här receptet men du kan förstås byta ut det till den typ av sötning du gillar bäst, eller hoppa över den helt.

Kryddkakor

2 dl valnötter

2 dl mandel

½ dl pumpakärnor

2 ägg

2 msk smält smör

2 msk honung eller annan sötning

1 msk fiberhusk

1 msk mald kardemumma

1 msk kanel

½ msk malda nejlikor

½ msk mald Ingefära

½ tsk salt

1 krm vaniljpulver

Pistagenötter till garnering

Mixa nötter, mandel och pumpakärnor till ett fint mjöl.

Blanda väl med övriga ingredienser, låt svälla 10 minuter.

Forma degen till små bullar och lägg på bakplåtspapper.

Jag fick till 35 stycken av den här satsen.

På ena plåten tryckte jag ner några pistagenötter i degen.

Kakorna på den andra plåten fick ett mönster med gaffel.

Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 8-10 minuter på 175°, låt svalna på galler.

Smörgåstårta-bakelse på nationaldagen
  Sveriges nationaldag passerade i helgen och vad är typiskt svensk mat? För mig, hederlig, rejäl husmanskost med lite finess när något ska firas förstås.  Köttbullar, potatismos och lingonsylt med ”hårdbröd” (knäckebröd), smör, ett glas iskall mjölk? Och till det en nygräddad rabarberpaj med vaniljsås eller en kopp kaffe med kanelbulle till fika? Eller som […]
Smörgåstårta-bakelse på nationaldagen
  Sveriges nationaldag passerade i helgen och vad är typiskt svensk mat? För mig, hederlig, rejäl husmanskost med lite finess när något ska firas förstås.  Köttbullar, potatismos och lingonsylt med ”hårdbröd” (knäckebröd), smör, ett glas iskall mjölk? Och till det en nygräddad rabarberpaj med vaniljsås eller en kopp kaffe med kanelbulle till fika? Eller som […]
Köttbullar med gräddig tomatsås

Grekiska köttbullar

Jag har alltid varit förtjust i det grekiska köket och den enkla men smakrika maten från de andra länderna runt Medelhavet.

Jag brukar alltid köpa med mig matsouvenirer hem, så skafferiet är välfyllt av örter, soltorkade tomater, olivolja, konserver och havssalt från olika länder.

Nu dröjer det ju ett tag innan vi kan åka ut och resa igen, då är såna här fina matminnen bra att ta till för att förgylla våra svenska råvaror.

Idag får du ett recept inspiration från Grekland, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan.

Här kan du läsa på Kurera om mynta, som ger en fräsch smak till mina köttbullar.

Gillar du inte myntasmaken så fungerar det fint med persilja, basilika eller timjan istället.

Köttbullar med tomatsås 4 port

600 g färs av nöt eller lamm

2 ägg

6 soltorkade tomater

1 dl grekisk yoghurt, majonnäs eller kokosgrädde

1 gul lök

1 riven vitlöksklyfta

1 msk fiberhusk

1 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

1-2 msk oregano

1-2 msk mynta

Salt

Chiliflingor

Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint.

Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor, vänd sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.

Gräddig tomatsås 4 port

4 tomater

2 schalottenlökar

50 g smör

3 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl hackad, färsk timjan

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.

Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig, häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna.

Slå på grädden och låt puttra 10 minuter, rör mot slutet ner finhackad timjan.

Servera köttbullarna med såsen och en sallad, sjögräsnudlar/bönpasta eller kokt blomkål är också gott till.

Fler av mina favoriter från medelhavsköket hittar du i nya kokboken Gröna, sköna tillbehör.

Här nere ser du Grekiska tomatbiffar från Santorini, jag fick receptet av en kock där nere för många år sen och har gjort det glutenfritt till boken.

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör

Fröbröd med fetaost

Lättbakade bullar

Nu så här i slutet av helgen kanske du har några äggvitor över i kylen om du gjort majonnäs eller hollandaise till påskmaten?

Då passar det här äggvitebrödet riktigt bra att ta till, gott både till frukost eller som utflyktsfika.

Passa på att ta med fikat ut i en skogsbacke eller till en parkbänk nu när vårsolen börjar värma, det blir ju annars mycket innesittande i dessa svåra Coronatider.

Jag och Lennart tillbringar påsken och våren i Stockholm, nu när alla resor blivit inställda, så vi försöker hitta fina platser i närområdet.

Det har blivit många tidiga morgonpromenader, då det är nästan folktomt på gatorna.

Här en bild jag tog på en blommande stam på ett körsbärsträd i Kungsträdgården häromdagen, det finns mycket vacker vårgrönska att titta på även i en storstad.

Fler goda, glutenfria bröd hittar du i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör, här finns den på Adlibris och här på Bokus.

Det har ju blivit en väldigt annorlunda start för kokboken, i och med att jag inte kan åka runt i landet och ha boksigneringar som jag brukar.

Flera planerade föreläsningar har förstås också fått ställas in, jag hoppas kunna genomföra dem till hösten istället.

Jag berättar i boken hur jag kommit tillbaka till ett friskare liv med hjälp av glutenfri lågkolhydratkost, jag hoppas att min berättelse ska inspirera många fler att äta sig till en bättre hälsa.

Du får gärna stötta mitt skrivande genom att köpa den till dig själv eller skicka som present till någon när och kär du inte kan besöka nu.

Fetaostbullar ca 10 st

2 äggvitor

100 g fetaost

1½ dl sesamfrön

½ dl psylliumfrön eller chiafrön

1 msk kokosolja utan smak

Vispa upp äggvitorna lätt, riv osten grovt och rör ner tillsammans med smält kokosolja.

Blanda ner fröna och rör om ordentligt.

Smaka av om du vill ha smeten mer salt än den från fetaosten, låt svälla en halvtimme i rumstemperatur.

Forma till runda, små bullar och skär ett kryss på toppen med en vass kniv.

Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175° i ca 15 minuter.

Du kan smaksätta degen med t ex 2 tsk hackad, färsk timjan, då blir de riktigt goda som tillbehör till en soppa.

Läs mer om min nya kokbok genom att klicka på bilden

Mina bästa tips till sportlovet

Vinterbild från mina stigar i Jämtland

Mat för uteaktiviteter

Nu är det hög tid för mat som är lätt att ta med sig ut i skidbackar, längdspår eller bara på en skogsutflykt, för alla som inte har tillgång till snö.

Nu har ju en del redan haft sportlov, men jag har delat lite tips på bra picknickmat även de gångna veckorna.

Jag befinner mig själv i Stockholm just nu, här har det inte varit en snögnutta sen vi kom hem från Alanya för en månad sen.

Lite märkligt är det när vårblommorna kommer redan i februari, men det är härligt att kunna gå så mycket utan att behöva vara rädd att halka, vilket alltid är ett problem för mig på vintern.

Vi tog en tur till Åland med Birka Paradise häromdagen, det var första gången vi åkte med den båten, men absolut inte den sista.

Vattnet stängdes av hemma i vårt hus en hel dag pga renovering, så då var det perfekt att bara kunna åka iväg med kort varsel.

Om en månad åker jag på en kryssning igen, då är det nämligen dags för LCHF-kryssningen, där jag kommer att signera mina kokböcker.

I år arrangerar Karin Eldh den mycket populära båtresan för 13 året, med många intressanta föreläsare, bland andra Ann Fernholm, Ewa Meurk och Ralf Sundberg.

Läs mer om kryssningen och boka din biljett här, hoppas vi ses.

Glutenfria kolbullar 2 st

4 ägg

2 dl grädde

2 msk fiberhusk

ca ½ krm salt

Smör till stekning

200 g rimmat eller rökt, fett sidfläsk

Vispa äggen med grädde och salt, strö ner fiberhusk under fortsatt vispning och låt smeten stå och svälla 10 minuter.

Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.

Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.

Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.

Kolbullen är god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.

Det passar också bra med lingonsylt till, här hittar du min sockerfria.

Chaffles 3 st

3 dl riven ost

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Jag blandade allt i en bunke och mixade slätt med stavmixer, jag använde cheddar men många har riven mozzarella i sina chaffles har jag sett.

Smeten kan också bara vispas ihop, då gör oststrimlorna att de blir lite frasigare i kanterna, mina blev lite kompaktare och håller ihop bra som smörgås.

Jag har lagt ihop våffelhjärtana två och två med varmrökt sidfläsk emellan och stoppat i frysen till helgen, det blir en väldigt god och mättande macka att ta med på julmarknaden.

Ska testa dem som varm klämmacka också, som Halva Lindha hade gjort på sin blogg.

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt-, lamm- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

2 ekologiska köttbuljongtärningar + 5 dl vatten

eller motsvarande mängd hemkokt buljong

2 dl rödvin

2 msk tomatpuré

1 msk worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.

Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg. Tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.

Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om. Häll den över köttet, tillsätt buljong, vin, worcestershiresås, örter och lagerblad. Blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.

Rör då och då och späd med mer vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta. Servera gärna med en sked crème fraiche eller aioli.

Varm choklad 1 port

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl vatten

ev 1 msk kokosolja

2 bitar mörk choklad 70-90%

En nypa flingsalt

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under vispning tills chokladen smälter.

Saltet har jag i för att det framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

En sked vispad grädde gör det hela ännu godare.

Vill du passa på att baka lite semlor till fettisdagen, så hittar du nio sorters glutenfria här.

Mörkt kryddbröd utan gluten och mjölk

Macka full av smaker

Idag får du ett av mina favoritrecept bland de brödsorter jag skapat under de 11 år jag ätit glutenfri lågkolhydratkost.

Det är gott både som smörgås eller som kaffebröd, perfekt att ta med som matsäck på skidturen nu på sportlovet.

Brödet får sin mörka färg och mustighet från malda nejlikor, kardemumma och kaffe och en liten sötma från några torkade fikon och granatäppelkärnor.

Du kan använda någon annan torkad frukt om du vill, som osvavlade aprikoser eller katrinplommon, granatäppelkärnorna går att byta mot lingon, blåbär eller tranbär.

Är du känslig för kolhydrater så kan du byta ut fikonen mot en mosad avokado.

Tål du inte mandel, så kan det mjölet bytas ut mot mixade pimpakärnor eller solroskärnor.

Så som du ser, det här är ett flexibelt bröd som passar de flesta.

Mackan blir väldigt god med rejält med smör, en skiva lagrad ost, varmrökt karré eller sidfläsk och lite stark senap, som fikabröd passar det fint med naturell färskost.

Fler av mina populära, glutenfria brödrecept hittar du i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, du kan förhandsbeställa den i länken till Adlibris för Bokreapriset 135 kr.

Mörkt mandelbröd

3 ägg

3 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

½ dl fiberhusk

4 torkade fikon

1 dl granatäppelkärnor

1 dl kokosolja

1 dl starkt kaffe

1 pressad citron

2 tsk bikarbonat

ca 2 tsk salt

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald ingefära

Skär fikonen i små tärningar och koka upp tillsammans med kokosolja, kaffe, citronsaft och kryddor.

Låt puttra några minuter och sen svalna en stund, kokningen gör att kryddsmaken på brödet blir ännu mer intensiv än om du blandar ner dem torra.

Blanda all torra ingredienser i en bunke, rör ner äggen och kryddblandningen, blanda om väl.

Låt svälla i 10 mnuter, forma degen till bullar, jag fick till 10 stycken av den här satsen.

Grädda bullarna på 200º i 20-30 minuter.

Vill du hellre göra en limpa så upp degen i en smord brödform på ca 1 liter.

Täck med folie och grädda i nedre delen av ugnen på 175º i 30 minuter.

Ta av folien och grädda ytterligare 30-40 minuter.

Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler för att kallna.

Förvara i plastpåse eller burk i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Färskost på fjällfil