Köpingsvik konditori


Vilken underbart lat lördag vi har här hemma, vi bara skrotar runt och myser. Ute duggar regnet och inne har jag tänt värmeljus lite här och där… Elden sprakar i köket och snart ska vi väl få det varmt och gott!

Det blir alltid en sån här period innan vi börjar elda för vintern. Då vi antingen börjar för tidigt så det blir för varmt och man håller på avlida om nätterna i 28 graders värme, eller som igårkväll då jag fullkomligt höll på skaka bort av frossa och satt fullt påpälsad i soffan med filtar och raggsockar och värmeljus och nästippen var sådär iskall som när man varit ute en hel dag i pulkabacken ni vet! :-P

Men idag så tog kära maken in ved och tände upp och nu börjar golven bli ljumma och stugvärmen infinna sig, för att inte tala om hur gott det luktar! Det luktar stuga!! 

Vi har väldigt skilda åsikter om brytpunkten när det är dags att börja elda om man säger så… Själv sitter han i T-shirt, kallingar och barfota om kvällarna medan jag ser ut som en påpälsad michellingubbe. Kontraster kan konstateras, men nu så är vintersäsongen här på riktigt! *nöjd*

Igår efter att jag och mamma varit på skolans uppvisning på morgonen åkte vi vidare till Köpingsvik konditori och ”tog en frukost”… Jösses vilka mackor vi fick! Ciabatta med kalkon, pepparrot och soltorkade tomater. Mamma som alltid måste ha nån form av dressing eller vitlökssås till allt bad om det extra när Rosita stod och gjorde smörgåsarna och jag hakade på. Jädrans va gott och precis stokamätta blev vi! Mamma åt en kaka till också, hur hon nu orkade de men de hoppade jag över!

Köpingsvik konditori är ett grymt fint bageri där du kan köpa de mest fantastiska frukostfrallor, surdegsbröd, lantbröd, baguetter mm. Självklart har dom ett rejält utbud av sötsaker, bakverk, småkakor, tårtor och bakelser också. Hela stället är nyrenoverat och verkligen fräscht och snyggt. Stor rymlig inneservering med toalett och lekhörna till barnen och en mysig uteplats med man kan sitta på om somrarna och titta på alla turister, haha! (Handikappvänlig och ett plus för alla med barnvagn, rollator etc då de har en fin ramp in till konditoriet)

Konditoriet ligger precis intill byns lilla ICA-affär och är den centrala mittpunkten på sommaren dit allt folk lockas av doften av nybakat bröd om morgnarna… Köerna brukar ringla sig innan öppningsdags då alla vill bunkra frallor och det förstår jag för dom är bland de godaste som finns.

Jag köpte med en påse hem som vi hade till kvällen. Så otroligt gott att göra läckra smörgåsar när man har riktigt gott bröd alltså. Ja, hit får ni allt ta er en sväng om ni är i krokarna, ni blir inte besvikna kan jag lova.

Nu ska jag sätta igång med kvällens middag lite smått. Det blir en liten kallskuren buffé av saltrulle på hjortkött, kyckling och rostbiff. Potatisgratäng och krispig sallad till de…


I love ciabatta…


En del av butiken…


Härliga ostfrallor, GI-frallor och vanliga med vallmo…

The post Köpingsvik konditori appeared first on Kryddburken.se.

De sjuka Hässleholmslchfborna kan skatta sig lyckliga…

Som det enda sjukhus i region Skåne så är det Hässleholms sjukhus som serverar LCHF-kost på begäran.
I en debattartikel i KvällsPosten skrivs det:
“Trots ökad efterfrågan på LCHF erbjuder inte många sjukhus i Skåne detta alternativ till sina patienter. Samtal med sjukhusköken visade att de flesta sjukhus inte serverar LCHF. Om kosten efterfrågas så handlar det mer om att utesluta livsmedel med stor andel kolhydrater, så som pasta, ris, potatis och bröd. Poängen med LCHF är dock att ersätta kolhydrater med fett. Detta var inget som tillhandahålls av köken. Det fanns dock ett undantag, Hässleholms sjukhus.”

Kanske dags att vi alla som kommer in på sjukhus kräver LCHF-mat och hänvisar till att “det går ju på Hässleholmssjukhus då går det väl här?”

Vill någon läsa om hur jag överlevde på SÄS- Södra Älvsborgs sjukhus när jag åkte in för akut brusten blindtarm, så går det bra här.

Tror jag ska maila in denna debatt artikel till SÄS, kanske läge för fler att sprida tanken på fritt kostval till våra sjukhus och sjukhuskök? 

edit: Då har jag mailat och påtalat min önskan om fritt kostval på SÄS. :) Ska bli spännande att få svaret.

 

Bloggar etiketter: ,

Hög och saftig sockerkaka


Gokväll i stugorna! Jodå, sockerkakan blev hög och fin och väldigt god så jag ska dela med mig av receptet för det var ett annorlunda sådant mot vad jag brukar använda. Här ska det var 3 stora koppar med lika mycket ägg, socker och mjöl i varje kopp och det är ungefär som dom måtten jag skrivit i receptet men prova för det blir himla gott och enkelt att gå efter ju! :-P

Smöret ska naturligtvis inte vara en likvärdig kopp utan 50 gram smält och inget annat.

1 kopp ägg
1 kopp strösocker
1 kopp vetemjöl + bakpulver
50 gram smält smör

ca 1½-2 tsk bakpulver till 4 ägg är ett riktmärke.

Det här behöver du : 
4 ägg
3 dl strösocker
½ msk vaniljsocker

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

50 gram smält smör

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Rör ut vetemjölet med bakpulvret och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt smöret och blanda försiktigt så du bibehåller luften i smeten. Häll i smord form, grädda ca 40-45 min i 175 grader.


Denna formen på sockerkaka gillar jag. Hittade den på ÖoB och var ju tvungen att provbaka i den. Hög och fin och inte så vid i formen. Men med hög och fin måste man ju ha ett recept därefter också och det tyckte jag detta levde upp till så prova gärna ni också!

Formen har jag smörat med smält smör och bröat med panko, hade inget vanligt ströbröd hemma men det blev mycket godare med panko dessutom så det ska jag också fortsätta med. Man lär så länge man lever. ;-)

The post Hög och saftig sockerkaka appeared first on Kryddburken.se.

Vallmosnurror


Enkla kuvertbröd serverat till middagen är alltid uppskattat. Här har jag gjort små snurrar av vanlig ljus vetedeg med lite extra olivoja och flingsalt i. Formen på snurror passar extra bra att servera till soppa! ;-)

Skulle man inte ha ägg hemma, eller är allergisk funkar det alldeles ypperligt att pensla bröden med lite ljummen mjölk som du rör ut med flytande honung. Blir till och med godare och de frön man vill ha på fastnar som de ska också! :-P

ca 24 st
Det här behöver du : 
50 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst (50 gram)
2 msk honung
½ dl olivolja
2 tsk flingsalt
ca 10-12 dl vetemjöl

Till pensling : 
½ dl ljummen mjölk + 1 tsk flytande honung
Vallmofrön

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull och slå i mjölken. Ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i degbunke eller maskin. Rör ut jästen med degvätskan och tillsätt honung, olivolja salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidigt deg. Låt jäsa under bakduk ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och måtta ut degen i 24 små bitar. Rulla varje bit till en lång ”snodd” ca 30-40 cm, Vrid ihop till snurror och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa på plåt under bakduk ca 30 min. Pensla med mjölk utrört med lite flytande honung, stör över vallmofrön. Grädda i 200 grader ca 10-15 min.


24 snurror får du ut av ½ liter degvätska, men receptet kan förstås dubblas vid behov.

The post Vallmosnurror appeared first on Kryddburken.se.

Grönsakssoppa med nybakade vallmosnurror


Idag bjuder jag på soppa kära vänner. Inte vilken soppa som helst utan en rykande het, mustig grönsakssoppa med tillhörande nybakade vallmosnurror. Det är mat som värmer en blåsig oktoberdag som denna. Solen har faktiskt visat sig och vädret har varit helt perfekt för en utedag med pyssel på gården. Nicke, syster-yster och Joline har varit så flitiga och kört in ved i vedbon men själv har jag hållit mig inomhus då feber och hosta näst intill slagit ut mig fysiskt…

Inte mentalt för jag blir bara sååå förbannad för att jag inte är pigg, har ork och energi som jag vill… Dammsuga – hallå??! Blir andfådd och yr i hela huvudet och får sätta mig och hämta andan emellanåt. Denna hosta är vedervärdig. Jag hostar så det svartnar för ögonen och huvudet snurrar men är fortfarande andfådd och kippar efter luft trots massor med bricanyl…

Under middagen idag började det kännas ännu mer konstigt när vi satt och åt och jag kände hur jag blev alldeles kallsvettig i ansiktet och tittade på mina fingrar som började bli blå uti fingertopparna, snacka om syrebrist… Så fort ut på verandan och kippa efter frisk luft och nu ikväll känns det något bättre men blir det likadant imorgon så kommer jag nog åka upp till ”farbror doktorn” trots allt… Ni som känner mig vet att jag helst inte åker till sjukhus i första taget frivilligt eller i medvetande tillstånd.. :( Ja… Så va de med det, så jag hoppas alltså jag mår bättre imorgon!

Lite soppa blev det idag i alla fall, en ordentligt sådan med massor av grönsaker, mustiga smaker och nyttigheter. En sån där soppa som kan stå i kylen ett par dar som man bara kan ta fram och värma på när man blir hungrig. Jag verkligen älskar soppor och skulle kunna äta det varje dag, men inte resten av min familj kanske. Även om dom tyckte den här var jättegod!

Lite bröd bakade jag till också, små enkla kuvertbröd i form av vallmosnurror. För ni vet väl att det finns inget godare än att doppa hembakat bröd i en varm soppa? ;-)

Nu säger jag godnatt och hoppas på att morgondagen ser mindre ”hostig” ut! Kram på er alla! 

Det här behöver du : 
Smör till stekning
200 gram färska champinjoner

Smör till stekning
2 gul lök
2 morot
4 potatisar
1 palsternacka
1 aubergine
1 zucchini
1 gul färsk paprika
1 burk inlagda röda paprikor

3 msk tomatpuré
1 burk plommontomater
1½ liter buljong (gärna egen, hemkokt eller fond/tärning + vatten)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skölj och skär alla ingredienser till soppa i lagom stora munsbitar. Hetta ur en rejäl gryta/kastrull och tillsätt en klick smör. Bryn champinjonerna först av allt, salta och låt dom steka tills vätskan dragit ut. Häll upp i en skål och ställ åt sidan så länge, dom ska ner i soppan igen precis före servering.

Bryn resten av rotsaker, lök och grönsaker i samma gryta med en klick smör. Slå på buljongen, den inlagda paprikan, tomatpurén och plommontomaterna. Låt soppan koka på svag värme ca 15-20 min. För en naturlig, lite tjockare konsistens kan du mosa potatisbitarna lätt mot kanten av grytan. Tillsätt de stekta champinjonerna precis före servering så dom värms upp i soppa. Smaka av med salt och peppar. Servera med nybakat bröd.


Allt förberett och champinjonerna är brynta. Dom får hoppa ner i soppan strax före servering.


Nu är soppa på gång, här ligger alla ingredienserna i utom buljongen och dom ”tomatiga” ingredienserna som strax ska i.


Under tiden bakade jag vallmosnurror till soppan. :-P


Soppan har puttrat färdigt och här åker champinjonerna ner bara för att värmas på lite strax före servering.


Varsågoda då!


Smaklig soppa! ;-)

The post Grönsakssoppa med nybakade vallmosnurror appeared first on Kryddburken.se.

Grovt bröd med oströra och rökt lax


Gokväll i stugorna igen. Vad gör ni ikväll? Myser i soffan? Tittar film? Äter ni nåt gott?

Här är vi precis hemkomna och knökamätta efter den grekiska buffén tidigare idag så nån mer lagad mat blir det inte. Nu har vi i alla fall fixat våra pass hos polisen, svirat en runda på modehuset i Hansa City, inhandlat vinterstövlar och sommarskor på samma gång, lite kul faktiskt, hehe…

Nu råder en lugn, skön fredagskväll här hemma och så får det förbli tills John Blund kommer.
Alvin & gänget 2 går i bakgrunden, värmeljus brinner, regnet vräker ner och allt är lugnt & stilla.

Ha en fin kväll nu allihopa! Här bjuder jag på en hiskeligt god laxsmörgås för er som känner att ni vill fredagsmysa lite extra framför TV:n…

Oströran i botten är en enkel ”plock-ihop-röra” av grovt riven skördeost med smak av pepparrot, passar riktigt bra till den rökta laxen och den har jag rört ut med lite creme fraiche och majonäs allt lite på en höft. Smaka av med salt & peppar och en skvätt citron. Bred på grovt bröd, toppa med rökt lax, kallrökt eller varmrökt spelar ingen roll, det blir vansinnigt gott vilket som! ;-)


Vill ni ha lite bilder från den grekiska buffén på Zorbas idag förresten?

The post Grovt bröd med oströra och rökt lax appeared first on Kryddburken.se.

Rökt lax med kalla såser, skördeost & pumpernickel


Tjolahopp vilket sent inlägg det blev ikväll, men det är ju lördag imorgon! ;-)
Vilken kanonmysig eftermiddag vi haft idag på Ekerums mat & hantverksmarknad alltså, dit ska ni åka om ni är här å far.

DÄR kan vi prata matmarknad med gediget utbud av bästa klass. Världstrevliga knallar som bjöd på både ost, korv, fjällröding, karameller, rökt kött, marmelader, marsipan, ostkaka, knäckebröd, olivoljor, bönchips, hemkokt kola, brända mandlar, sillburgare, serranoskinka, italienska ost, mögelostar, fetaostar, skördeostar, honung, glögg, kalvdans, nougat och ja gud vet allt!

När man är på marknad ska man ska ta sig tid att prata med utställarna inte bara hasta förbi och roffa åt sig ”gratis-plock” av det som bjuds även om det är trevligt att gå runt och provsmaka ditt och datt så är det snäppet trevligare att höra historierna bakom, vilka dom är, vilken tid och kärlek dom verkligen lägger ner i sitt mathantverk och så ofantligt många som tänker ekologiskt och närodlad, det är en ren fröjd och jag skulle kunna gå runt o mingla timvis, vilket jag också gjorde. Härliga bekantskaper som man knyter i samma veva. Jag återkommer till Ekerum i nästa inlägg, måste smälta alla intryck för dagen. Så länge får ni gårdagskvällens middag som jag plockade ihop tills maken kom hem. ”Gott-så-in-i-bombens-gott”… Och nu blir det SOV gott! :-P

Just de, nån som lyssnade på P4 Kalmar i eftermiddags runt kvar i fyra sådär? ;-) Mitt i allt där på marknaden så råkade jag komma med i direktsändning i radio också med Lennart Palm. Vilket energiknippe, han gjorde ett bra jobb där han rusade fram och snappade upp både de ena och det andra. Nä, nu är det god natt och sov gott Öland! Ses imorgon. Då ska vi vi gå på sköldpadds-museum och senare på kvällen hälsa på liemannen…


Är man på tur runt skördefesten så är det skönt att bara komma hem, lite trött i benen och svänga ihop en enkel men ack så god middag av ”dagens fynd”. Här blev det förstås skördeost som fick sällskap av hemkärnat smör & flingsalt på pumpernickel. En trevlig liten förrätt medan potatisen till laxen kokar.

Varmrökt lax och kalla såser kan aldrig bli fel. Här hittade vi två såser inne på Nisses fisk som vi provade. Romsås kan man göra vansinnigt goda själv men man måste smaka sig fram bland utbudet också, särskilt om det är fiskhandlaren själv som rekommenderar. Klart godkänd. Den andra såsen som hette ”favoritsås”, var lite söt i smaken och påminde mycket om remouladsås, fantastiskt god, den tycker jag ni ska prova om ni stöter på.

Ölandsost - skördeost med smak av pepparrot

Nisses fisk (facebook-sida)

Borgens romsås (finns att köpa på Nisses Fisk)

Blomlöfs rökeri favoritsås  (finns att köpa på Nisses fisk)


Varmrökt lax från Nisses Fisk i Borgholm… Vissa gillar ändbitar och vissa gillar mittbitar, då får man liksom ta bägge två! ;-)


Skördeosten gör sig exemplarisk ihop med en bit pumpernickel och hemkärnat smör förstås.


Pressad citron på en god bit varmrökt lax är som heaven… Behövs egentligen inte mer!


Det var gårdagens middag de från allehanda skördefest-inköp.

Pizza med dinkel


Igårkväll bakade vi pizza med dinkel. Jag brukar ju förespråka det goda durumvetemjölet till pizzadegar men detta var inte så tokigt faktiskt. Bottnen blir mer mättande kan jag tycka och lite ”nötig” i smaken, helt klart värt att prova som omväxling och som nyttigare alternativ.

Som ni ser så har jag bland annat använt dinkelflingor i degen som fick svälla under långjäsning i rumstemperatur, detta kan ni naturligtvis utesluta och bara använda dinkelmjöl, ta då i så fall ca 500 gram dinkelmjöl totalt.

2 runda pizzor
Pizzadeg :
½ pkt jäst (25 gram)
3 dl kallt vatten
2 dl dinkelflingor
200 gram siktat dinkelmjöl
knappt ½ dl rapsolja
½ tsk salt

Dinkelmjöl till utbakning

GÖR SÅHÄR :
Häll upp flingorna i en rymlig skål. Använd en stor, rymlig skål, rör ut jästen med vattnet i skålen. Tillsätt dinkelflingorna och oljan. Rör så allt blandas ordentligt. Täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur ca 6-8 timmar. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig, här får du använda extra mjöl vid sidan om tills du får en klibbfri deg. Dela degen i två delar. Tryck varje deg på lätt oljad ugnsplåt. Lägg på valfri fyllning, grädda i 250 grader ca 10 min.


Dinkelflingor är perfekt att använda till bröddeg eller som här till pizzadeg som får ”kalljäsa” under längre tid.

Pizzasallad :
1/4 vitkålshuvud
en kastrull kokande vatten
2-3 korkar ättika (Perstorps ättika)
3/4 dl solrosolja eller annan matolja
2 msk vatten dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk oregano
1 tsk finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat. Om du lägger vitkålenhuvudet i en stor matkasse så kan du hyvla utan att du får vitkål i hela köket! Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över salladen. Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av. Använd en rymlig plastbunke med tätslutande lock till salladen eller en plastpåse. Tillsätt alla ingredienserna, på med locket och skaka om burken/påsen väl. Förvara sedan i kylskåp! Hållbarhet : 1 vecka.


Pizzasallad till är ett måste, annars ingen pizza! ;-)

Fruktos ökar risken för gikt

När man väljer fruktosrika livsmedel så som ex agavesirap, honung och frukter ( ex äpple och päron) bör man veta  vad man gör och vad de kan ställa till med om man äter det ofta.

Idag nämner Annika Dahlqvist att fruktosen orskar gikt och vi får hoppas hon kommer skriva ett större inlägg om detta. Hon hänvisar till läkartidningen om fruktos och där skriver man:
“Fruktos tycks vara den enda sockerarten som ökar mängden urinsyra i blodet. Detta sker, intressant nog, via samma cellulära mekanismer som vid alkoholintag: genom ökad produktion i levern av AMP, som sedan omvandlas till urinsyra, och genom nybildning av puriner som potentierar urinsyraproduktionen.”

Kostdoktorn skriver så här om fruktosen i frukt.
“studier som visar att fruktos / fruktsocker är bland det mest effektiva för att göra dig bukfet. Inga nyheter för de som läser här regelbundet. Fruktos är troligen vad som gör vanligt socker (50% glukos, 50% fruktos) värre för vikten än stärkelsen i exempelvis bröd (100% glukos).”
Frukt innehåller precis samma fruktos som sockersötad läsk- skriver han också

Johannas kostblogg som är en av de bästa LCHF-bloggarna skriver:
“Med naturlig fruktos (från honung, bär och i viss mån frukt) följer det med näringsämnen som behövs för att fruktosen ska kunna metaboliseras. Dock tror jag inte att näringsinnehållet i en näringsmässigt utarmad produkt som förädlade äpplen räcker till för att hantera det höga fruktosinnehållet, eftersom mineralinnehållet är så lågt. Ännu värre står det till med kommersiella fruktdrycker; de är pastöriserade en eller flera gånger vilket gör att de flesta vitaminer dör. ”

Här bör vi också alla vara medvetna  om att den mesta honungen är pastöriserad/uppvärmd och den flytande/rinnande honungen är uppvärmd till 70-80 grader och den mesta butikshonung är uppvärmd till 45 grader och om inte alla näringsämnen är borta så är det starkt reducerade i den 45 gradigt uppvärmda honungen. Redan vid 40 grader börjar de bakterihämmande ämnen att förstöras och vid 70 grader har de förstörts helt. Enzymer förstörs helt också.

Johanna skriver också om fruktos:
“Om man äter ren fruktos så rånas kroppen på mineraler och mikronutrienter, framförallt koppar. Kopparbrist gör också att man får svårare att metabolisera fruktos. Kopparbrist leder till benskörhet, anemi, defekter i bindväv, kärl och ben, infertilitet, hjärtinfarkt och oförmåga att kontrollera blodsockernivåerna. En studie visade att järn-, magnesium-, kalcium- och zink-balansen blev sämre efter intag av fruktos jämfört med vanligt socker. Fri fruktos stör också hjärtats användning av magnesium, koppar och krom, och därmed ökar risken för blodpropp. Kopparbrist är ovanligt, däremot är brister vanliga av järn, magnesium och zink.”

Lite skrämmande va?

EDIT: Här finns nu Annikas D nya artikel om Gikt

 

Bloggar etiketter: ,

Lillkryddans 10års dag med önskemiddag & hamburgertårta!


Men hej igen! Jajamän, vi överlevde kalaset. Så fint allting blev och alla nöjda och glada, framförallt den nyblivna 10-åringen då! :-P

Trots att jag älskar barnens födelsedagar med all planering, hemlighetsmakeri, överraskningar, piff och presenter så tar det på krafterna när allt ska göras med halsont, snorig näsa och feber. Men jag fixade de. Hade en liten vision om att blogga upp allting idag på förmiddan men då kom bakslaget som ett brev på posten… Inte en tillstymmelse till energi kvar… Gjorde av med allt igår skulle jag tro så idag har jag vilat, sovit, hostat och snörvlat än mer. Nåja, de går väl över de å! ;-)

Joline önskade sig kycklingsallad och en kall dressing till middag så redan på morgonen åkte en kyckling in i ugnen för grillning. Pasta och grönsaker och dressing – lätt match! Tårtan däremot hade hon inte en susning om för vi kom överrens om att JAG skulle få överraska. Hehe…Sagt å gjort och jag vet egentligen inte varför denna tårta infunnit sig i det Nilssonska hemmet tidigare?!

Tror det var på Pinterest jag såg den första gången för ett par månader sen och blev helt såld. Såg ju heller inte såååå himla avancerad ut än att jag skulle lyckas. Problemet med en sån här för ögat ”matig” tårta var att få smakerna att stämma överrens. Tycker jag lyckades ganska bra där också, och den blev uppskattad både till utseende och smak faktiskt. Längre ner kan du läsa om vad den innehåller.

Dagen flöt på fint i köket och jag donade och fejade så kinder var rosiga. En mysig födelsedagsmiddag under kvällen med kycklingsallad, dressing och varma baguetter. Kaffe & tårta på de, sen landade vi i soffan allihopa till ”Bonde söker fru”… ;-)

Presenterna Joline fick var bland annat detta; 
Pengar, mjukisbyxor, canvasdukar, oljefärger, USA-överkast och kuddar, läppglans, pennskrin, smycken, smyckestillverkning, pennor, rougeborstar, sidenkimono, resväska, hårsnoddar, cupcakes-bok, cupcakes-servetter, cupcakes-ställning, göra egna ringar, usa-påslakan…


Lite nytt till köket hittade jag under min ”present-runda”.


Presentinslagning…


Födelsedagsbrickan med ljus och små presenter förberedd.


Lång mysfrukost väntade i köket efter sång och paket…


Yoghurt med björnbär, hallon och mango, smörgåsar och juice…


Cupcakes-ljuset och små läppglans från Max.


Ännu ett paket från Max men det fick vänta till kvällen…


Dags för skola!


Och dags för mamman att sätta igång med överrasknings-tårtan! :-P


Inför kvällens middag…


Den grillade kycklingen är urbenad och blandas med pasta och grönsaker. Skyn från kycklingen i ugnen rörde jag ner och kryddade lite extra med salt, peppar och grillkrydda.


En god dressing på turkisk yoghurt/gräddfil med vitlök, kryddor och tomatpuré hade önskats till, samt varma baguetter.


Här har vi skapelsen igen. Tre ganska tjocka lager tårtbotten med Chokladgrädde som ”bröd”. Chokladpudding som ”nötfärs”, grön marsipan som sallad, cheddarost och ketchup av vaniljkräm. ”Dressing” av hallonmousse. Däremellan petade jag in hallon mellan lagren också.

Japp, en himla massa skålar med olika färgblandningar men när den väl ”monterades” gick det himla smidigt och snabbt. :-P Vågar du prova?