Bakkurs 26/11 PriMaten i Uppsala

 

Varmt välkomna att träffa och baka med mig! Bakkursen är hos PriMaten i Uppsala den 26/11 kl 17.30-21.30

PriMaten skriver:
Vi får lära oss om de “nya” hälsosamma mjölerna mandelmjöl och kokosmjöl och hur vi kan baka utan tillsatt socker och gluten. Vi bakar praktiskt ett matbröd och ett fikabröd, som vi sen njuter av tillsammans. Max 15 deltagare.

550:-, anmälan till lisa@primaten.org

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Nya boken är en brödbok

 

det har nog många listat ut och brödboken utkommer början februari och här bjuder jag på lite bilder från fotograferingen.

 

Martin Skredsvik är i fototagen både ute i charmiga miljöer och inne på vår inglasade altan.

 

Här ser ni också lite av variationen av bröd i boken och organisationen i köket vid tillfället…

Hoppas också att ni alla kommer uppskatta denna bok lika mycket som bakboken!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Carpe diem

hotellfrukost, frukost, plockmat

Morgonstunderna här är dom allra vackraste, jag är alltid uppe före dom andra och har inte missat en soluppgång ännu. Det är så rofyllt att bara sitta och se hur ljuset stiger med helt magiska färger och det enda som hörs är lite vågskvalp från havet och poolen som bubblar… Detta kommer jag att sakna!

Frukosten här på hotellet är så grymt fin och vällagad, man blir aldrig besviken. Utbudet är rejält tilltagen och de finns inte en chans att man orkar prova lite av allt, det är för mycket! :-P

Det finns det varma med korv, bacon, stekta ägg, äggröra, stekt potatis, olika sorters inbakade korvar, toast och friterat. Sen bröd, frallor, baguetter, rågbröd med alla pålägg man kan önska och färska grönsaker. Tomaterna är helt otroligt goda och smakrika här, likaså gurkorna! The, kaffe, choklad, latte, juicer, mjölk, yoghurt, massor av olika sorters flingor… Våfflor och småplättar, ringlande honung och massor med färsk frukt att frossa i… Som om inte detta skulle räcka finns även kakor, mjuka kakor och vetebröd för den som är sötsugen efter den frukosten! ;-)

Nä, nu är det dags för just den här frukosten och sen FÅNGA DAGEN! :-P

hotellfrukost, frukost, plockmat

hotellfrukost, frukost, plockmat

hotellfrukost, frukost, plockmat, grekisk

hotellfrukost, frukost, plockmat, grekisk

The post Carpe diem appeared first on Kryddburken.se.

Länktips: Våra 5 mest populära LCHF recept

Här nedan finner ni våra populäraste recept – utifrån era reaktioner på mest facebook likes.

1. Oppsie bröd - 404 facebook likes

Recept på ett lätt och luftigt LCHF bröd som går att använda till mycket!

2. Super gott LCHF bröd - 274 facebook likes

Fantastiskt bröd som till och med icke-lchf-personer gillar.

3. LCHF Frukostmuffins - 140 facebook likes

Frukostmuffins är perfekta för dig som vill i väg snabbt på morgonen! Kan förvaras i kylen och avnjutas på vägen till jobbet!

4. Ägg och bacon muffins - 101 facebook likes

Ägg och bacon muffins är ett perfekt mellanmål för oss som äter enligt LCHF.

5. Sesambröd - 64 facebook likes

Det här brödet går supersnabbt att göra och är gott att använda både som hamburgerbröd eller vanlig macka med smör och ost på.

 

Vad tycker ni? Det verkar som om bröd är populärt! Vi kanske ska lägga upp fler brödrecept?

Gästblogg – Glutenfria köket

Mangokyckling med avokado gör garanterat succé på middagsbordet.
Nu när familjen Nilsson har dragit till varmare breddgrader har jag fått äran att gästblogga här på Kryddburken. Jag som skriver heter Linda, är 26 år och driver bloggen Glutenfria Köket. Min stora passion här i livet är matlagning och bakning, att pyssla i köket är bland det bästa som finns. När jag fick min glutendiagnos bestämde jag mig ganska snabbt för att det inte skulle hindra mig från att äta goda saker så som tårtor, bullar, fikabröd och matbröd – med bloggen vill jag dela med mig av recept, sprida inspiration och visa att glutenfritt faktiskt är gott!
För många år sedan googlade jag efter recept på nätet och kom ganska snabbt in på Kryddburken, jag fastnade direkt för bloggens mysiga atmosfär, vackra matbilder och bra recept, sen dess har jag kikat in här nästan varje dag och kommer garanterat att fortsätta med det. Eftersom jag följt Linda och Kryddburken under så lång tid började jag genast att fundera på vad jag skulle bjuda Linda på om vi träffades i verkligheten – valet föll ganska snabbt på en tvårätters meny med två av mina favoriträtter, mangokyckling med avokado och klassisk chokladmousse till efterrätt. Givetvis delar jag med mig av recepten och önskar er en smaklig måltid :-)
Mangokyckling med avokado
Till 4 personer
Det här behöver du :
3 st kycklingfiléer
½ gul lök
1 tsk curry
1 tärning hönsbuljong
3 dl vatten
3-4 msk mango chutney
2 dl creme fraiche
ev 1 dl grädde
2 avokados
GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingen i bitar, ca 2 x 2 cm. Hacka löken fint.
Bryn kycklingen och tillsätt sedan löken, låt steka lite till. Tillsätt vatten, buljongtärning, curry och mango chutney och låt puttra några minuter på medelstark värme. Rör ner creme fraiche och smaka av med salt och peppar, tillsätt ev lite mer mango chutney. Vill man ha mer sås kan man ha i ca 1 dl matlagningsgrädde också. Ta av grytan från plattan och strö över tärnad avokado, eller lägg upp avokadon i en skål brevid. Servera med basmatiris.
Chokladmousse
Till 4 personer
Det här behöver du :
100 g choklad, valfri styrka
2 äggulor
2 ½ dl vispgrädde
GÖR SÅHÄR :
Smält chokladen över vattenbad (lägg chokladen i en skål/bunke, sänk ned i sjudande vatten & rör tills chokladen smält, vattnet ska inte koka).
Vispa grädden löst, den är lagom när grädden blir toppig när visparna dras upp.
Separera äggulan från vitan och lägg gulorna i en större bakbunke.
Vispa ner chokladen i gulorna, häll chokladen i en jämn stråle och vispa hela tiden.
Rör ner 1-2 dl av den vispade grädden i chokladen och rör om med en slickepott tills det blandats ordentligt, vänd sedan försiktigt ner resten av grädden – rör inte för mycket.
Häll upp i portionsformar och låt stå kallt minst 1 timme.
Dekorera moussen med tex Noblesse eller choklad dekorationer, eller varför inte med frukt, bär, silverkulor, riven/hyvlad choklad – låt fantasin flöda!

The post Gästblogg – Glutenfria köket appeared first on Kryddburken.se.

Hemma igen från ett Marseille i 25 graders värme

till ett regnigt och kallt Borås… visst brukar man säga “borta bra men hemma bäst” men det vete katten om det stämmer just nu…

Marseille rekommenderas ett besök och jag kan konstatera att 2,5 dagar är för lite. Att sedan besöka Marseille nästa år eller framöver kommer vara en helt annan upplevelse när man ska till att uppleva Vieux-Port/The old Port, för nu bygger man om så gamla hamnen kommer vara bilfri! Marseille blir 2013 Europe capital of culture. Så ska man någon gån besöka Marseille kanske nästa år är året!

 

Vad vi såg i Marseille:

I första hand medelhavet och de vita klipporna

 Det första vi såg på morgonen när vi öppnade vår balkongdörr var
med fängelsen ön If, där romanfiguren Greven av Monte Christo var fängslad
*****

Vart man gick eller åkte så kunde man se Marseilles Notre-Dame de la Garde
Utsikten från Notre Dame är magnifik!
Vackra hus fanns det gott om
Den lilla mysiga byn Cassis fick ett besök, området är känt för sina calanques.


Det hans också med en liten vinprovning i Cassis utkant!
Efter tre timmars vistelse i Cassis och bilturen ner till en calanque
som går att komma åt med bil på hösten, gick färden vidare med Laurent,
vår privatguide som hotellet samarbetade med till det stora lite röda berget ni ser i bakgrunden här 
Där hade  vi en vidunderlig utsikt över Cassis 
och många idkade bergsklättring på den stupbranta vägg… och andra fick vänta på husse och matte ovanför…

Sedan körde Laurent oss till en för turister så gott som helt okänd och svårhittad calanque.
Calanque de Figuerolles 
Oerhört spektakulär och vacker plats!
Denna plats utropades till republik 1956…
Sista dagen njöt vi bara området nära hotellet, Hotel Peron.
Kan varmt rekommenderas om man inte bryr sig så mycket om att man hör andra gäster… men bästa läget i stan? Helt klart!
Mer tillmötesgående hotellägare får man nog leta efter.
Ägg fanns ju som sagt på lilla buffén,
men att de hade gjort sig omaket att köpa glutenfritt sötebröd
(hade ju dock inte behövts men ;) ) och fet skinka till vår frukost enbart för oss
är oerhört gulligt och generöst. Enkelt hotell (2**) men
oerhört tillmötesgående och måna om sina gäster har jag sällan varit med om

*****

Något av detta åt vi inte…


men gulliga är ju grisarna, annat kan man inte säga!

Men detta kunde däremot slinka ner…

Bloggar etiketter:

Knäckebröd (frukostknäcke)
Knäckebröd (frukostknäcke)
Källa: Våra LCHF recept
Portioner:

Ingredienser:
2,5 dl mandelmjöl
1,5 dl solrosfrö (mixade till mjöl)
0,5 dl sesamfrö
0,5 dl olivolja
0,5 dl fiberhusk
3 msk pofiber
3 dl varmt vatten
flingsalt

Gör så här:
Blanda allt utom saltet, häll ut på ett bakplåtspapper. Platta till degen lite, lägg ett annat bakplåtspapper över och kavla ut degen till en tunn platta (täcker en hel plåt). Strö över flingsalt (inte för mycket).
Grädda i 175 grader i ca 40 minuter, ta ut brödet och skär det i rutor. Ställ in brödet igen, stäng av ugnen och låt brödet stå kvar på eftervärmen. Brödet ska se torrt ut och ha fått färg.
Nyponlimpa med aprikoser, solrosfrön & dinkel


Alltså detta bröd!! Jag bakade ett i morse, rent experiment eftersom jag har så mycket nyponsoppa så tänkte jag att man kan väl baka bröd på det med?! Å det kan man verkligen. Brödet i morse gav jag bort så jag var bara tvungen att testa igen och se hur de smakade och om det blev lika bra som det första. Herrejisses amalia så gott och det är faktiskt ett sånt där busenkelt bröd med bikarbonat som bara ska röras ihop och behöver inte jäsas, skjuts in i ugnen på en gång.

Till dessa bröd brukar jag använda filmjölk och lingonsylt i smeten, men idag fick det bli en improvisation som sagt. Jag tog lite dinkelflingor och solroskärnor i också. Lite torkade aprikoser och så nyponsoppa då förstås. Har nog aldrig gjort ett så gott bröd så himla glad att jag gav bort ett i morse! ;-)

1 limpa
Det här behöver du :

8 dl vetemjöl
1 dl dingelflingor
1 dl solroskärnor
1 msk bikarbonat
½ tsk salt
2 dl mjölk
4 dl nyponsoppa (hemkokt eller köpt)
½ dl ljus sirap
1 dl torkade aprikoser
Pumpakärnor och pistagenötter

GÖR SÅHÄR : 
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ut mjölken med nypnsoppa, sirap och aprikoser. Blanda samman allting och häll i avlång brödform med bakplåtspapper. Toppa med pumpakärnor och pistagenötter. Grädda i 175 grader ca 50 min.


Smeten är ihoprörd och häll i avlång brödform, nu skjuts in i ugnen.


50-60 min sen är det klart!

The post Nyponlimpa med aprikoser, solrosfrön & dinkel appeared first on Kryddburken.se.

Vill du vara med och baka med mig i Borås?

Bloggläsaren Eveline har dragit ihop ett gäng som vill baka bröd och kakor här i Borås och det finns några få platser kvar om det finns någon bakintresserad här!
Söndagen 18/11 i Borås, Sandared mellan kl 11.00-14.00

Vi träffas i Sandgärdsskolans hemkunskapslokal och där börjar vi med att jag bakar ett matbröd och en kaka och berättar om ingredienserna och tips och trix vad gäller lågkolhydratsbakning.
Sedan bakar ni alla deltagare detsamma som ni får ta med hem.

Ni får också med er ett litet kompendie med 10 recept, varav 4 recept är från nya boken Baka matbröd med LCHF som kommer ut jan/feb och 3 recept ur Baka med LCHF.
Kompendiet innehåller också information om bakning mm.

Vi ger oss också tid att fika och smaka på det som jag bakat.
Sista anmälan 1 nov och priset är 350 kr.
mail: kontakt@mariannslchf.se

Varmt välkomna till en trevlig liten stund med mig och alla andra kursdeltagare i Sandared!

 

 

God morgon sunshine´s!


Gomorron! Här skiner solen idag på ön och i huset doftar det nyponbröd och äppelpaj. Ni ska få se sen, ville bara önska er en härlig tisdag och bjuda på några bilder med höstblommor från mammas trädgård, visst är det vackert!?

Som en strålande sommarbukett mitt i höstsolen… ;-)

The post God morgon sunshine´s! appeared first on Kryddburken.se.