Grova frukostmuffins med fikon och mandel

matmuffins_recept_frukost_muffins
Igår bakade jag och Joline supergoda frukostmuffins med massa gott i som fikon, mandel, pumpakärnor, 4-kross och havregryn. Dom blev kalasgoda, saftiga och väldigt mättande. Helt klart en muffins för pulkabacken när man behöver fylla på energi! :-P

Joline skrev noga ner receptet på sin surfplatta under tiden de bakades så här får ni recepet enligt henne :

12 st bröd/frukostmuffins 

jolines_recept_frukostmuffins

muffinsformar_brödmuffins_matmuffins_recept
Vi klippte till egna muffinsformar av bakplåtspapper, tycker de passar fint till såna här muffins.

muffins_recept_matmuffins_brödmuffins
Tjusigt va?! ;-)

miffins_brödmuffins_frukostmuffins_matmuffins
Fördela rejält med smet i alla formar. 12 st.

bröd_muffins_filmjölksbröd
Färdiggräddade efter 1 timme i ugnen i 175 grader.

frukostmuffins
Kalasfina!

frukost_bröd_enkelt_snabbt_brödrecept_recept_muffins
Och inuti…

frukostmuffins_fikon_mandel

The post Grova frukostmuffins med fikon och mandel appeared first on Kryddburken.se.

Mariann Andersson och Mariann Andersson

mariann.andersson2 [1024x768]Att stava Mariann utan ett e på slutet är inte så jätte vanligt.
Så att ens namne också är författare och har givit ut tre böcker och att dessa tre böcker kommer fram även under mitt namn som ex på Bokus under Baka matbröd med LCHF  är ju ganska otroligt och i viss mån olyckligt.
BOKIA skriver tom ”samme författare” vilket ju inte är sant alls…

Denna namne-författare är något äldre än mig och har skrivit 3 böcker. Man kan ju tycka att det borde gå att skilja författare med samma namn åt i dagens datoriserade värld… men det går uppenbarligen inte :(

Att allmän googling får fram det är ju givet, men jag tycker nog att Bokus och övrig internetbokhandel borde kunna skilja på våra böcker.

Bara så ni vet att jag har inte skrivit en massa andra böcker…

 

 

Brödinstitutet bekymrat

skriver LCHF.se och det är säkert så…
Brödinstitutet skriver på My Newsdesk om sin oro om dieter som ex LCHF
Där skriver man bla
”Jul- och nyårshelgen har varit en utmaning för svenskar som går på diet. Enligt en riksrepresentativ undersökning är det nästan 1 av 3 som slutar med dieter för att de är krångliga och svåra att följa i sociala sammanhang. Lågkolhydratdieter är vanligaste dieten, men få fullföljer den. 12 procent har följt LCHF-dieten men valt att sluta. ”

De skriver också:
”Undersökningen visar att bröd är det mest saknade livsmedlet bland de som följer eller tidigare har följt en lågkolhydratdiet. Det är 43 procent som saknar brödet och kvinnor saknar brödet mer än män när de går på diet. Andra livsmedel som saknas av de som testat låghydratdieter är pasta och potatis. ”

bokus_baka_matbrod_med_lchf_314x230.jpgVilken tur då att det snart utkommer en HÄLSOSAM BRÖDBOK!!
(till skillnad från det sjukdomsalstrande gluten stinna brödet)
PASSA PÅ bara ett par veckor kvar av erbjudandet att få 20 kr i rabatt på boken!

Bloggar etiketter:

Köttfärslimpa med champinjoner och skysås

köttfärslimpa_recept
Nu ska ni få dagens recept, nämligen måndagsmiddan här i huset. Köttfärslimpa med färska, smörstekta champinjoner till, potatis, morötter och skyssås. Inte så dumt alls. När jag gör köttfärslimpa har den en strykande åtgång, det är en av Nickes många färs-favoriter, men de visste ni ju redan! :-P

Jag håller med honom, visst är det gott och speciellt med champinjoner till.

Jag vet, detta är inte burkchampinjoner (som jag är smått galen i) men de gånger jag hittar riktigt fina, små och kritvita färska då köper jag dom. Det blir tokgott om man skivar och steker i torr panna, saltar och låter dom ”vätska” av sig för att sedan få en klick smör och lite peppar, det är allt som behövs och då är dom snäppet godare än burkchampinjonerna faktiskt! ;-)

Varianten på köttfärslimpa blev denna gånger med ”löksoppa”… Jag ska förklara;
Istället för bara vanlig hackad, riven eller brynt lök så använder sig många av löksoppa i pulverform som smaksättning till köttfärslimpa. Det ÄR gott men man behöver ju nödvändigtvis inte använda pulver! Nä, så gör egen – det blir godare så och den är verkligen busenkel att göra själv.

6-8 port
Det här behöver du :
1 kg blandfärs
1 msk potatismjöl
1 dl ströbröd
2 dl mjölk

Löksoppa :
50 gram smör
3 stora gul lök
4 msk oxfond
2½ dl vatten
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Förbered löksoppan först av allt så den får svalna något. Hacka löken och fräs i stekpanna med smöret tills löken blivit mjuk och genomskinlig, låt den steka länge på låg värme, ca 30 min. Tillsätt oxfond och slå på vattnet, låt allt få bubbla ihop nån minut. Smaka av den med salt och peppar, när den är lite för salt är den perfekt! Ta sedan av plattan och låt svalna. Om du vill kan du mixa löksoppan med mixerstav så får du en finare konsistens på köttfärslimpan, det är en ren smaksak!

Blanda sedan ströbrödet med mjölken och låt svälla, rör ihop med löksoppan och blanda sist ner färsen. Smörj en ugnsplåt och forma färsen till en limpa. Stek i ugnen ca 1-1½ timme i 175 grader.

Använd lite grann av stekskyn som bildats på plåten och sila ner i en kastrull, späd med vatten eller buljong, lite soya, en matsked vinbärsgelé. Smaka av med salt & peppar. Red såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.

* TIPS :
Tänk på det när ni steker svamp att alltid börja med torr stekpanna, inget smör eller olja alls. Stek svampen tills den får fin färg och ingen vätska finns kvar i stekpannan. Salt hjälper till att dra ur vätskan. Sen kan du peppra och avsluta med en klick smör för den goda smaken!

köttfärslimpa_champinjoner_sås

The post Köttfärslimpa med champinjoner och skysås appeared first on Kryddburken.se.

Nicke bjuder på garagefest & korvburgare

korvburgare_hemmagjord_hamburgerdressing
Igårkväll bjöd mannen på grillat och garagefest. I full vintermundering med mössa och varma vantar grillade vi falukorv i snön och lyssnade på musik utanför garaget. Precis som de ska va på vintern! ;-) Grilla på vintern är nog det godaste grillat jag vet… Å speciellt falukorv! ;-)

Senare på kvällen mufflade vi ner oss i varsin soffan, Nicke & Joline kollade på Ronny & Ragge och jag tittade på Kautokeino upproret. Den är så bra, inte ny, och jag har sett den tidigare men kan se det flera gånger om. Dessutom är den verklighetsbaserad. Norsk/samisk/norrländsk… Kan verkligen rekommendera den till er som tycker om såna filmer…

falukorv_burgare
Förberett i köket, allt på en tallrik!

 

hamburgerdressing
Recept på hemmagjord hambugerdressing på 3 minuter hittar du här >>

eldkorg_grilla
Det sprakar mysigt om veden i eldkorgen!

grilla_korvburgare_falukorv_garage
Förberett och uppställt på finbordet! ;-)

grilla_falukorv_korvburgare
Å mannen grillar falukorv så den blir alldeles perfekt! :-P

korvburgare_falukorv_grilla_korv_vinter
Med lite rostat franskbröd med ost, romansallad, bostongurka, senap & ketchup åt vi dom godare korvbugarna nånsin! Det säger jag alltid men det är ju bara såååå mycket godare att äta utomhus, allra helst på vintern i snön, eller som här i garaget. ;-)

The post Nicke bjuder på garagefest & korvburgare appeared first on Kryddburken.se.

Våffla som bröd
Våffla som bröd
Källa: LCHFbyAM.se
Portioner: 1-2

Ingredienser:
1 ägg
½-1 dl mjölk
1 msk fiberhusk
1 msk bakepro
ca ½ dl smält smör
Salt efter smak
Gör så här:
Detta är ett jättebra alternativ till frukostmackan! Tänk att få nygräddat "bröd" som bara tar cirka fem minuter att göra iordning? Smakar som ett rostat bröd.

Ni måste ha ett våffeljärn.

Blanda alla ingredienserna (börja med ½ dl mjölk) och låt svälla en stund. Smeten ska vara smidig och inte allt för stabbig. Om den har blivit det så spä ut med lite mer mjölk. Använd cirka 2 msk av smeten för en våffla. Det blir två våfflor.

Jag brukar äta dom med smör och ost men har använt även andra pålägg som rökt lax med färskost eller om man verkligen vill lyxa: Grädde och färska bär som en "vanlig" våffla.
Fungerar även som förrätt med rom, crème fraiche och hackad rödlök.

Pröva och säg vad ni tycker!
( På bilden äter jag med smör, ost och egengjord marmelad)
Hur gör man mejerifria kakor och bröd?

IMAG0169Jag får ofta frågor om hur man kan göra kakor och bröd helt mejerifria.
Detta är inget större problem, smöret går ju lätt att byta ut mot kokosfett och givetvis väljer man en sort helt utan smak.

När det står mycket mjukt smör låter man kokosfettet stå framme i rumstemperatur då kan man mixa det med mjölerna man valt.
Tänk på att kokosfett blir kokosolja vid högre temperatur än 24 grader. Smält också kokosfettet försiktigt så det inte blir för hett och låt svalna som man gör med smöret. Man vill ju inte tillverka omelettklumpar i smeten.

Hur tänker man med grädden och creme fraiche mm. Allt detta är ju vätska så det enda man måste se till är att vätskemängden hålls.
Så vad du väljer att ersätta den med blir ett eget val. Det enda jag vill avråda ifrån är sojamjölk då jag är övertygad om att sojan är ytterst ohälsosam för oss.
Välj annars vilken vätska som du själv tycker passar. Ni som äter mer GI kan ju kanske välja havregrädde. Kokosgrädde/mjölk passar fint där kakan ändå ska smaka kokos, annars är det kasnke inte alltid ett så lyckat val.

En variant tycker jag kan vara vatten och att man då ökar något på fettet ex 50 gram extra fett och 0,5 dl vatten vid 1 dl vätska i ett recept.
En annan variant är ett extra ägg, 25 g extra fett och 0,5 dl vatten vid samma mängd vätska i ett recept.

Här får man prova sig fram till vad man själv tycker passar smakmässigt, smaken är ju som bekant delad…

Dela gärna med er här i kommentarerna av era erfarenheterna med att göra bakverk/bröd helt mejerifria

Ps, kakorna på bilden är Kokos- och svartvinbärstarteletter 

 

Bloggar etiketter:

Underbara frukostfrallor!
Underbara frukostfrallor!
Källa: Andrea
Portioner: 6-7

Ingredienser:
2 ägg
1,5 dl vispgrädde
3 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
0,5 dl krossade linfrön
1 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
0,5-1 krm brödkrydda (gillar du det mycket ta ett helt krm, gillar du det inte alls kan du utesluta brödkryddan helt.
Sesamfrö (till topping)
Gör så här:
Fick detta receptet av min arbetskamrat som klippt ur det från en tidning, jag är ganska ny inom LCHF och som alla andra saknar jag brödet, har provat göra en del bröd men dessa frallor är helt fantastiska!
Inga problem att inte få njuta av frallor igen!


Sätt ungnen på 175 grader.
Vispa ägg fluffigt.
Tillsätt vispgrädden och rör om.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner. Rör samman till en deg/smet.
Låt stå i 3-5 minuter så det kan svälla.
Klicka med hjälp av sked ut smeten på en pappersklädd plåt, strö över sesamfröna(frivilligt). Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.
Tänk på att förvara dom i kylen sen ifall du inte äter upp alla på en gång;)
Ägg & bacon cocotter

cocotter_egg_bacon
Efter en skön och avkopplande lördag med sovmorgon, sen frukost, eller snarare brunch med pannkakor och cocotter har vi ägnat dagen åt att rita & måla med barnen tills jag kom på strax innan 17 att det ju faktiskt är trettondagsafton idag och då äter alla ölänningar kroppkakor… Visste väl att jag hade glömt nåt!?!

Men sagt o gjort, några minuter innan klockan slog 17 åkte Nicke iväg och köpte nykokta kroppkakor borta hos ”Eva´s kroppkakor” i Salomonstorp! TACK mannen, det gjorde du bra! :-P

Nog så skönt ändå att inte va helt slut efter en dags kroppkake-kokande.
Ja, så här är jag NU! 
Proppmätt efter två kroppkakor och har äntligen satt mig för att blogga upp detta vansinnigt goda, otroligt enkla men ändå lyxiga recept med små cocotter a la ägg & bacon!

Ni kan aldrig ana hur gott det är…

6 st
Det här behöver du : 
6 skivor rostfranska
6 ägg
Persilja
50 gram bacon
2 msk grädde
Örtsalt

GÖR SÅHÄR : 
Kavla ut varje brödskiva med kavel riktigt tunt. Värm bröden lätt i micron så går det lättare att få ner dom i muffinsplåten utan att dom går sönder. Ett tips är att riva remsor av bakplåtspapper och lägga i muffinsplåten innan du trycker ner bröden då går de lätta att lyfta ur sen.

Knäck ett ägg i varje brödform. Strö över hackad persilja, strimlor av bacon som du lägger lite över kanten, örtsalt och några droppar grädde i varje.

Grädda i 225 grader ca 10-15 min beroende på hur ”tillagade” du vill ha äggen. Om ytan skulle börja bli något bränd men du ändå vill ha äggen mer tillagade kan du köra dom i micron före servering till önskad konsistens. Tänk också på att de fortsätter att tillagas en stund efter att du tagit ut dom ur ugnen.

ägg_muffinsplåt_bacon
”Brödkorg” med ägg och persilja. Glöm inte remsan med bakplåtspapper i botten så kan du enkelt o lätt lyfta ur dom sen när dom är klara.

cocotter_ägg_bacon
Bacon & örtsalt…

ägg_bacon_cocotter
Efter 12 minuter var jag nöjd. Äggulan är perfekt krämig. Vill man ha ägget mer tillagat går det utmärkt att köra några sekunder i micron före servering.

ägg_bacon_frukost_brunch
W
oooillaaaa!! :-P

egg_cocotte_bacon
Ett sånt här recept kräver sin ”insider-bild” också! ;-)

The post Ägg & bacon cocotter appeared first on Kryddburken.se.

Snart i radion hos Lotta Bromé!

LOTTA BROMÉJag har blivit inbjuden till Lotta Bromé  och tackat ja, Lotta vill prata lchf-brödbakning med mig! Riktigt ordentligt gôr KUL!

Får också helt enkelt baka något gott bröd så Lotta får smaka!
Blir nog valnötskubben eller varför inte mina jättegoda ostfrallor… svårt att välja känner jag…

Spännande att få prata lchf-bakning och  det lär visst vara många som lyssnar på Lotta Bromé, det sägs att de har över 750.00 lyssnare… tur att man inte ser alla ;)

Jag har alltid uppskattat Lotta och tyckt hon varit jättebra vad hon än har gjort för radio och Tv, så detta blir väldigt kul!

 

Bloggar etiketter: ,