Piroger med het köttfärsröra

Äntligen onsdag och dags för slutkvalet i Sveriges mästerkock! Ni tittar väl? Det är lika roligt varje år att titta då man alltid känner igen någon matbloggskollega eller följare sedan tidigare som anmält sig. Jag minns när Jennie Benjaminsson var med 2011. Hon var en av mina första följare här på Kryddburken och jag har även följt hennes egen resa från starten av matblogg till idag, och så stolt jag var över henne såsom hon spurtade upp sin karriär i raketfart.

I år tycker jag ni ska hålla utkik efter ”snubben i hatten” Arne. En riktigt duktig kock som deltar med otrolig talang och känsla för rustik och rejäl mat men också en duktig fotograf. Ni hittar honom bland annat på instagram – @arnesmat. Heja på nu alla duktiga kockar.

Av mig ska ni få ett gott recept på köttfärspiroger. När man bara känner för att stå och dona lite extra i köket och njuta av dofterna och smaka av till perfektion av eget tycke.

Goda, kryddiga piroger som sakta trollas fram med lite hetta gjorda av pajdeg, serveras med en blandad sallad dressad med vitlökssås. Gott till TV:n en onsdagkväll eller som mellanmål en torsdag… ?

 

16 st

Det här behöver du : 

1 sats pajdeg, se recept längre ner

300 gram nötfärs

1 burk majskorn

2 hela tomater

1 dl ketchup

2 msk finhackade gröna jalapeno

2 msk D’Elidas chilisås

1 tärning grönsaksbuljong

2 msk malen, söt paprikapulver

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Förbered pajdegen och låt vila i kylskåpet en halvtimme innan du kavlar ut den. (Färdigköpt på rulle funkar också)

Hetta upp en stekpanna med rapsolja och fräs på färsen tillsammans med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna något innan du fyller pirogerna. Färsen kan med fördel förberedas nån dag innan.

Kavla ut pajdegen ca 0,5 cm och ta ut runda mått ca 10 cm i diameter. Lägg på en rejäl rågad matsked på varje. Vik ihop, kanta med gaffel, gaffel och pensla med uppvispat ägg. Strö över sesamfrön.

Grädda i 200 grader ca 15 minuter i nedre delen av ugnen.

Blir det färs över, servera extra vid sidan om eller spara i en burk i kylskåpet och använd som pålägg till knäckebröd! Supergott!

 

Pajdeg :

400 gram vetemjöl

250 gram smör

4 msk kallt vatten

 

GÖR SÅHÄR :

Mät upp vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och forma till en slät deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp en halvtimme. Ta ut degen och lägg den mellan plastfolie och kavla den till en tunn platta, 0,5 cm.

 

Jag föredrar pajdeg till just färspiroger då den håller ihop bättre och inte ”läcker” eller spricker lika lätt som tex pizzadeg om man skulle fylla dom för mycket. Piroger med för lite fyllning och mest deg är inte gott då fyll på rejält istället.

 

Servera med en blandad sallad, dressad med vitlökssås. ?

Kyckling med vitlöksstekta brödkrutonger och caesardressing

Ikväll tog jag tillvara på några skivor surdegsbröd från helgen som blivit över, lite på gränsen för torra så de fick en omgång i stekpannan med smör, olivolja, vitlök och lite flingsalt sen fick de mötas med ugnsstekt kyckling, romansallad, stekta tomater och världens godaste caesardressing. Att några så få ingredienser kan bli så otroligt gott, smakrikt och mättande gör ju ingenting en måndag! ?

 

6 port

Det här behöver du : 

2 hela, ugnsstekta kycklingar

5 – 6 skivor surdegsbröd

Romansallad

Tomater

 

Dressing : 

2 äggulor

2 msk vitvinsvinäger

en knivsudd dijonsenap

2 tsk pressad citron

6 sardeller (inlagda, konserv)

2 vitlöksklyftor

3 dl rapsolja

2 rejäla nävar finriven parmesanost

Salt och peppar

Eventuellt vatten

 

GÖR SÅHÄR : 

Ugnsstek kycklingen, recept HÄR.

Bena ur kyckling och fördela i bitar. Skär bröder i fyrkanter och rosta i het panna med olivolja, smör och riven vitlök, strö över lite flingsalt. Stek på tomaterna hastigt i samma panna med lite extra olivolja.

 

Dressingen :

Använd en hög tillbringare eller skål. Blanda äggulor, vinäger, senap, citron och sardeller. Mixa slät. Tillsätt sedan oljan droppvis tills dressingen tjocknar och blivit vit då kan du hälla i oljan i en fin stråle samtidigt som du mixar. Vänd sist ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar. Vill du ha en tunnare konsistens på dressingen späder du med lite vatten.

Servera romansallad, brödkrutonger, kyckling och stekta tomater tillsammans med caesardressingen.

 

De varma, stekta tomaterna till blir en härlig sötma till de vitlöksstekta krutongerna.

Prova att göra din egen caesardressing, det blir så mycket godare och du justerar enkelt smak och sälta själv.

Smaklig måltid!

Topp 10 på bloggen 2017

Populära recept

Stort tack med en enkel ros för att du tycker om mina recept och sprider dem vidare så fler får ta del av naturligt god mat att njuta av.

Idag får du en sammanställning med länkar till mina mest lästa inlägg under året.

2018 blir ett spännande år, det händer mycket kring mina nyutgivna kokböcker nu.

Länkar till dem hittar du under topplistan som följer här, klicka på rubrikerna eller bilderna så kommer du till recepten.

Så steker Du en perfekt Tournedos

Om boken ”Låt bönor förändra ditt liv” och recept på bönsallad

Långsamstekt Kyckling i ugn med Örter och Vitlök

Rimmad Fläsklägg i ugn med Timjan

Långkokt kycklingbuljong – Naturlig bot mot värk och stelhet

Hamburgare och hamburgerbröd à la LCHF och Paleo

Grillade revbensspjäll och 20 tips på tillbehör till grillat

Mina klimakteriebesvär har blivit bättre med hjälp av bönor

Medverkan i Radio Krokom/Åredalen, med prat om LCHF och Fröknäckebröd

Ugnsbakad torsk med äggsås

Här nere ser du mina nya kokböcker, länkarna går till Bokus men de finns även på Adibris.

Gammaldags husmanskost är ett nytryck av slutsålda LCHF för seniorer med tillägg av många recept från Långkok för LCHF och Paleo.

Fattiga riddare med vaniljglass och sirap

Brukar ni göra fattiga riddare hemma hos er? Jag fick det ofta som liten när jag var sjuk och var hemma från skolan. Gjorde det ofta när Joline och Max var mindre också, en riktig favorit som med fördel serveras nystekta med en kula vaniljglass och sirap på. Supergod dessert även till vuxna! ?

 

4 st

Det här behöver du : 

4 skivor vitt franskbröd

1,5 dl vetemjöl

2 dl mjölk

2 ägg

 

GÖR SÅHÄR : 

Vispa ihop mjölet med mjölken, tillsätt äggen och vispa smeten slät. Doppa skivor av vitt franskbröd i smeten och lägg i stekpanna med smör i. Strö över socker och kanel. Smeten som blir kvar slår jag på skivorna och vänder ett par gånger till. Stek inte på för hög värme så sockret bränns. Avsluta med att pudra över socker och kanel och servera med glass och sirap.

 

Barnsligt gott! ?

Varmrökt laxröra till rostat bröd

Gjorde ett par goda små snittar/tilltugg av den överblivna varmrökt laxen vi hade i kylskåpet efter julhelgen. Om man nödvändigtvis inte vill lyxa till det som drinktilltugg eller snittar så är denna röra ett oemotståndligt gott pålägg till vanligt rostbröd till frukost eller som kvällsmackan. Går faktiskt att använda som röra till bakad potatis också, eller vända ner i en god pasta. Ja, faktiskt som fyllningen i en liten smörgåstårta eller varsin smörbakelse också. ?

Vad man nu än använder den till så är ju huvudsaken att det inte behöver slängas nåt av julens rester och att det blir gott förstås!

 

Det här behöver du :
Ca 100 – 120 gram varmrökt lax

(öppnad förpackning är håller 3 – 4 dagar i kylskåp)

100 gram philadelphiaost

4 msk majonäs

1/2 burk stenbitsrom

Salt och peppar

1 knippe dill

 

GÖR SÅHÄR :
Blanda laxen med övriga ingredienser och smaka av. Lätt som en plätt var det här!

 

Exotisk planka med helstekt kalkon till nyår

Julen har passerat och det går fort mot nyår. Ni har säkert funderat kring nyårsmenyn vid det här laget och här kan jag tipsa om ett riktigt gott, lite lyxigt och även enkelt recept att förbereda både som plockmat, buffé och mingel.

Helstekt kalkon, kallskuren serverad med kall potatissallad, olika frukter, brieost, chutney och rostad lök. Exotisk planka för 4 – 6 personer. Så galet gott att sitta o plocka på sig de man själv vill ha.

Har ni några nyårslöften på lut?

Jag brukar inte avge nyårslöften men för kommande år känns det både roligt, utmanade, enkelt och miljösmart och faktiskt ett löfte jag gladeligen kommer kunna hålla.

Fågel, kyckling som kalkon kommer jag att laga mer av både till vardags som till fest. Det är uppskattat här hemma och variationerna är ju oändlig. Dessutom väldigt gott och fungerar till både stora som små och till vardags som fest.

Fågel vare sig det är kyckling eller kalkon köper jag alltid svenskt och med märkning av Svensk Fågel.

Gården har oftast egen spannmålsproduktion, vilket betyder korta transporter för kycklingarnas mat. I Sverige har vi också tuffare krav jämfört med utlandet när det gäller hur långt vi får transporterar djur.

Ge mig ditt nyårslöfte, vad det än innehåller eller innebär! ?

Vill du veta mer om vad svensk fågel står för? Läs mer HÄR.

Det här behöver du :

ca 4 kg kalkon (märkt Svensk Fågel)

4 morötter

2 äpplen

2 citroner

2 msk torkade örter

 

Pensling :

3 msk flytande honung

1 msk mushroom soya

1 msk srirachasås

1 msk D’Elidas chilisås

1 msk söt, ungersk paprikapulver

1 msk Trocomare örtkrydda

2 tsk nymalen tellicherry svartpeppar

 

GÖR SÅHÄR :
Tina kalkonen om den är fryst. Tina den i kylskåpet långsamt för att bevara saftigheten. 4 kilo tar ca 2,5 dygn.

Ta ut den i rumstemperatur 2-3 timmar före den ska tillagas. Torka den torr.

Sätt ugnen på 220 grader och förbered formen. Skala morötter och skär i slantar. Skiva upp äpple och citron och blanda allt i botten på formen som ett ”galler” kalkonen ska ligga på. Strö över lite torkade örtkryddor.

Smält smör till pensling och blanda med resten av ingredienserna. Pensla kalkonen noga runtom och inuti. Lägg den ovanpå morötter, äpple och citron i formen. Slå resten av smörblandningen i botten på formen.

Stek kalkonen på hög värme 220 grader i 30 minuter, ta sedan ut den, vänd bröstet nedåt och täck hela formen med aluminiumfolie.

Hög temperatur i början och sedan låg temperatur resten av stektiden ger en kalkon med knaprigt skinn och saftigt kött.

Ställ in i ugnen igen med stektermometer (stick in termometern från halsen in mot bröstets ben) och sänk nu värmen till 120 grader.

Jag vänder den en andra gång när innertemperaturen vid bröstet gått upp till 60 grader och tar då också bort folien och öser med vätskan från botten.

Kalkonen ska tas ut när stektermometern visar 65 grader vid bröstbenet och 70 vid lårbenet. Stick en vass kniv i låret för att kontrollera att köttsaften är klar och genomskinlig. Är den fortfarande rosa och lite grumligt får den gå in i ugnen en stund till.

När den nått rätt temperatur tar du ut den och ställer den på högkant så köttsaften inifrån kan rinna ut i formen. Slå sedan in den i dubbla aluminiumfolie för att vila minst 30 minuter. Här kommer temperaturen ytterligare att stiga ca 5 grader och då är köttet helt färdigt.

Jag har valt att inte fylla kalkonen utan bara pensla den med smörblandningen runtom samt inuti. Detta för en jämnare värmefördelning under tillagning.

Skyn från formen kan du sila av och använda till sås eller frysa in och använda vid ett senare tillfälle.

Min kalkon sätter jag in i kylen när den svalnat i folien då jag ska servera den kallskuren. Ska du göra denna exotiska planka kan du alltså förbereda kalkonen och förvara den i kylskåpet nån dag innan den skivas upp.

Tranchera sedan upp lårben, bröstfiléer och vingar och lägg upp på fat tillsammans med frukter, ost, chutney och servera med kall potatissallad och ett gott bröd.

Inlägg i samarbete med Svensk Fågel

God Jul och några enkla julbordstips

Jultallrik från en av våra tidigare jular i Alanya

En god och fridfull jul

Dan före dopparedan, den dag då de flesta stressar som värst under året.

Jag och Lennart har sen några år tillbaka valt att fira julen på ett mycket lugnt och fridfullt sätt i vår hyrda lägenhet nere i Alanya.

Julmat har vi i liten skala, julblommor, adventsstjärna, ljuslyktor, några tomtar och kottar gör att det blir julkänsla även i den sommarvärme vi haft senaste veckan.

Jag köpte med lite julskinka och rökt renhjärta hemifrån och i morgon blir det till att göra rödkål.

Hade också tänkt göra den här fina leverpastejen fast på lammlever, men det får vänta till en annan dag.

Jag har tagit det väldigt lugnt den senaste veckan, även på Facebook och Instagram, det är så skönt att då och då ta en paus från allt som händer där.

Internet har inte fungerat så bra i mobilen så därför har jag kopplat bort det helt där och kollar bara mail och meddelanden i datorn varje kväll.

Tänk så mycket tid och energi det frigjort till annat, det är först sen jag lagt ifrån mig mobilen som jag insett vilken tid det tar att hålla koll på allt och att ständigt vara nåbar.

Nu har det istället blivit många och långa promenader i de gamla stadsdelarna upp mot borgen.

Jag är så tacksam att jag idag kan gå så mycket bättre än för några år sen, då var det omöjligt att gå i de branta backarna.

I vinter blir det äntligen mer tid att börja läsa böcker igen, något jag alltid gjorde mycket förr innan internet kom in i mitt liv.

Jag har bland annat köpt med mig Sockerbomben 3.0 av Bitten Jonsson och Pia Nordström, den ska bli mycket intressant att läsa.

Det senaste halvåret har inneburit väldigt mycket tid vid datorn för mig, då jag gett ut hela 3 kokböcker i år.

Så nu är det verkligen dags att bara vara och låta det digitala livet få hamna i skymundan.

Hoppas att du också får njuta av lugn och ro de kommande dagarna.

Här får du tips på några goda rätter till julbordet som går väldigt enkelt att laga till.

Rödkålssallad

½ liter finstrimlad rödkål

1 dl majonnäs

1 dl granatäppelkärnor

½ pressad citron

1-2 msk riven ingefära

Salt

Chiliflingor

Lägg den strimlade rödkålen i en bunke, krydda med salt, chili och citronsaft.

Knåda kålen en stund med fingrarna så den blir mjuk, då blir salladen saftigare och godare.

Rör ner majonnäs, ingefära och granatäppelkärnor.

Smaka av om du vill ha mera sälta eller syra.

Matjesmousse

1 burk matjessill

1 dl crème fraiche

1 dl grädde

½ dl färskost

1 dl finhackad gräslök

2 gelatinblad

2 msk sillspad

Salt och peppar

Skär matjessillen i små tärningar och blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.

Krama ur bladen och smält på svag värme i sillspadet.

Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök och kryddor. Rör ner sillbitarna.

Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet innan du blandar ner det, då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.

Vispa grädden och vänd ner i sillröran.

Låt stå i kylen minst 3-4 timmar så stelnar den till en mousse.

Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg.

Du kan också fylla moussen i glas eller små formar innan den kallnar.

Servera med kokt ägg eller på en silltallrik.

Du kan också mixa några skivor av mitt valnötsbröd och blanda med smält smör.

Tryck ut smuldegen i en plastklädd pajform och häll moussen över innan den kallnat.

Ställ i kylen och låt kallna till en matjestårta, garnera med hackad gräslök och rädisor.

Här hittar du recept på rödvinssillen och örtsillen som finns med på tallriken ovan.

Keso à la Malta
Foto Mikael Eriksson

Keso à la Malta med drottningsås 4 port

2 dl keso

2 dl grädde

1 dl hackade valnötter

1 krm äkta vaniljpulver

Mosa keson med en gaffel, så kornen blir lite mindre. Blanda med hackade valnötter och vaniljpulver.

Vispa grädden, inte alltför tjock. Vänd försiktigt ner kesoröran i grädden.

Låt stå i kylen en stund, så kommer vaniljsmaken fram mer.

Lägg upp i glas, skeda lite bärsås över.

Drottningsås

1 dl hallon

1 dl blåbär

2 tsk pressad citron

Blanda bär och citronsaft i en kastrull, koka upp och låt småputtra ett par minuter.

Passera genom en nätsil med hjälp av en slev.

Häll upp drottningsåsen i en burk, låt svalna och förvara i kylen.

Såsen håller sig inte lika länge som en sockrad, går inte allt åt på några dagar så frys in burken.

God Jul

Sillsmörgås på hembakt vörtbröd, klicka på bilden så kommer du till receptet.


Grön soppa med kycklingfrikadeller

Gröna, goda rätter lagade med kyckling. I ett par veckor har jag i samarbete med Svensk Fågel lagat lite olika gröna rätter vilket har varit både roligt och givande då det uppskattas väldigt mycket här hemma! Sist ut kommer min egen favorit och det är en himmelskt god, grön, len soppa med kycklingfrikadeller… Ni skulle bara smakat alltså, en riktigt fullträff. En väldigt enkel rätt men ändå full av mustiga smaker och nyttigheter och med relativt billiga ingredienser.

Som vanligt är det svensk fågel märkt med Gula Pippin jag använder.

Du har väl inte missat den Gula Pippin och vad märkningen står för?

Svenska fåglar uppfödda av närproducerande bönder som följer strikta djurskyddslagar med hårda kontroller. Allt för en hållbar avel utan slentrianmässig användning av antibiotika. Fåglar som växt upp och mått bra helt enkelt!

Mer information finns HÄR.

 

TÄVLING!  

Nu är det din tur, du som läser här. Jag hoppas ju att jag har kunnat bidra med lite inspiration för nu kan du tävla med Svensk Fågel på temat ”det naturliga proteinet i en grönare kost” tagga din bild och recept med #gulapippin. Tävlingen pågår i en vecka och vinnare koras den 22:a december.

Vinnaren vinner en årsförbrukning av kyckling. Tvåan vinner Tareq Taylors kokbok ”Kyckling” och kryddor. Trean till femman vinner ett förkläde från svenskfågel med egen bild och recept under temat; ”det naturliga proteinet i en grönare kost”. Läs mer om tävlingen HÄR.

4 port

Kycklingfrikadeller :

400 gram kycklingfärs (märkt med Gula Pippin)

1 msk potatismjöl

3 msk havregryn

1 ägg

2 msk grönsaksfond

1 knippe hackad persilja

1 tsk D’Elidas chilisås

1 tsk örtsalt

 

Buljong : 

1,5 liter vatten

4 msk grönsaksfond

1 msk kycklingfond

1 tsk torkade örter

 

Grön soppa : 

ca 1 liter buljong från frikadellerna

1 stor broccolibukett

3 dl gröna ärtor

100 gram färsk babyspenat

100 gram färskost

salt och peppar

1 dl rostade pumpakärnor

1 knippe ärtskott

 

GÖR SÅHÄR :

Blanda kycklingfärsen med övriga ingredienserna. Låt stå i kylskåpet en stund innan du rullar ut ca 30 st frikadeller. Koka under tiden upp buljongen och sjud sedan frikadellerna ca 5 minuter.

 

Använd en liter av buljongen från frikadellerna till soppan. Lägg i små buketter av broccolin och låt småkoka nån minut. Tillsätt ärtor, babyspenat och vänd runt. Mixa soppan slät och klicka i färskost. Koka upp och smaka av med salt och peppar.

 

Servera soppan i en djup tallrik med kycklingfrikadellerna, ärtskott och pumpakärnor på toppen. Gärna ett grovt bröd till. Smaklig måltid!

 

Kycklingfärsen blandad med ägg, lite havregryn, persilja, chilisås och kryddor. Rulla och lägg på tallrik redo att doppas ner i den kokande buljongen.

Sjud frikadellerna på medelvärme ca 5 minuter.

Förbered grönsakerna till soppan. Spara ca 1 liter av buljongen från frikadellerna och koka upp broccoli först, tillsätt sedan ärtor och babyspenat.

Mixa soppan slät och koka upp igen med 100 gram färskost. Smaka av med salt och peppar.

Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna tills de börjar knäppa lite om dom. Använd till att toppa soppan med tillsammans med ärtskott.

Servera med frikadellerna och en ett gott surdegsbröd.

Väldigt god, grön, nyttigt och mättande måltid!

Hoppas ni provar receptet, eller hittar på ett eget med gröna inslag och kyckling som ett hållbart protein.

 

Inlägg i samarbete med svensk Fågel

Vardagsgott av Anne Aobadia och recept på glutenfritt naanbröd

Mer god kokboksreklam

Nu skrivs det mycket om nya kokböcker här på bloggen, både om mina egna och nyutgivna böcker från mina författarkollegor.

Jag tycker nämligen att en kokbok är bland det bästa man kan ge bort i julklapp, den ger ju matglädje hela året.

Igår utgavs Anne Aobadias nya Vardagsgott som innehåller just 52 recept, så man kan testa nåt nytt varje vecka.

Anne som i vardagslag jobbar med Team Kostdoktorn och skriver LCHF-recept, har tidigare förutom att driva tidningen Matkärlek även skrivit två mycket hyllade kokböcker, Matkärlek och Mera Matkärlek.

Den här boken beskriver Anne själv så här, tankar som även jag instämmer till fullo i med mina recept:

”Jag gillar enkla recept, som bjuder på tydliga smaker, trots minimal insats i köket.
En liten twist är okej men annars ska det vara superenkelt.
Det viktiga för mig är att LCHF verkligen fungerar till vardags!”
Här kan du läsa ett Smakprov och här köpa Vardagsgott på Bokus till rabatterat pris just nu, 169 kr fram till 31/12.
Idag får du ett av Annes recept som finns publicerade på Matkärleks hemsida.
Det här är ett recept jag absolut ska testa framöver eftersom jag är så förtjust i indisk mat.

Naanbröd från Matkärlek
Foto Emma Shevtzoff

Naanbröd med vitlökssmör 6-8 st
2 dl kokosnötsmjöl
2 msk fiberhusk
½ tsk lökpulver
1 tsk bakpulver
½-1 tsk salt
1 dl neutral olja eller kokosolja
4–5 dl hett vatten
olja att steka i, valfritt
100 g smör

1–2 vitlöksklyftor

flingsalt, valfritt

Blanda alla torra ingredienserna i en skål.

Tillsätt olja och sedan hett vatten och rör om ordentligt.

Låt svälla och kavla eller bred runda bröd på bakplåtspapper eller direkt på köksbänken.

Stek varsamt med eller utan olja i stekpanna tills bröden fått fint färg och jäst ordentligt.

Sätt ugnen på 70 grader och håll bröden varma medan du steker vidare.

Smält smöret och blanda den färskpressade vitlöken i.

Pensla smöret på bröden och smula flingsalt över.

Resten av vitlökssmöret häller du i en skål och doppar brödbitar i.


Saffransgifflar fyllda med mandelmassa och russin

Har ni bakat några lussebullar ännu? Jag brukar hålla mig till den 13:e december närmar sig och idag är det en dag kvar så då passade jag på. Gjorde en liten sats på 0,5 liter men det räcker gott. Det går inte åt så mycket fikabröd här hemma och frysen är full så det blev alldeles lagom det här.

Något av det mysigaste som finns är ändå tidig luciamorgon framför TV:n med tända ljus och nybakade lussebullar. I år gjorde jag gifflar av degen och fyllde med mandelmassa och russin. När det gräddats klart och fått svalna något penslar jag dom med smält smör och doppar i strösocker. Barnsligt goda och jättesaftiga.

32 st

Det här behöver du :

50 gram jäst för söta degar

0,5 l mjölk

2 pkt saffran + 2 msk strösocker

1,5 dl vit honung

1 ägg

1 tsk salt

ca 16 dl vetemjöl + ev. lite till utbakning

200 gram smör

1 ägg till pensling

Smält smör + strösocker

Fyllning :

150 gram mandelmassa

2 dl russin

GÖR SÅHÄR :

Ljumma mjölken i en kastrull till 37 grader. Rör ut jästen i lite av mjölken i en stor bunke eller maskin. Slå sedan på resten av mjölken och saffran som du stött i mortel tillsammans med lite strösocker. Tillsätt ägg, honung, salt, och mjölet lite i sänder tills degen blivit smidig och släpper kanterna. Skiva över det rumsvarma smöret ovanpå degen. Täck med bakduk eller plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.

Ta upp på mjölat bakbord och knåda in smöret. Tillsätt lite mer av mjölet. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del till en rektangel. Skär ut 8 trianglar på varje.

Lägg ca 1 tsk mandelmassa blandat med några russin på varje och rulla ihop från den breda änden mot spetsen. Lägg på plåt och låt jäsa ca 15 minuter.

Pensla med uppvispat ägg & grädda ca 1 – 15 minuter i 200 grader.

Ha en fin luciadag imorgon allihopa!