För den nyfikne…

HÄR kan man hålla koll för här kommer den dyka upp…

för alla de som är lite nyfikna på min nya bok till våren och även andras från Bonnier Fakta i vinter/vår!

Återigen kommer Bonnier Fakta att ge alla bloggläsare en fin rabatt på boken, så för att inte missa den viktiga  rabattkoden kan en idé vara att prenumerera på bloggens inlägg via Bloglovin.

 

 

 

2:a på Bonniers egen topplista!

Så måste det få babblas igen om min bakboks försäljning, då det för mig är så fruktansvärt fantastiskt och inte trodde den skulle sälja så mycket.
Jag visste ju vad jag hade uppfunnit, men att andra kan se det också det är så himla kul!

Jag brukar inte kolla mer än Bokus lilla topplista varje måndag, ränner inte runt å kollar alla andra listor mer än när jag får tips om något, men idag då jag skulle kika på Litsfeldts nya bok som nu ska komma ut på Bonnier Fakta så klickade jag på deras topplista och då finner man sin bok ligga på plats 2!
Efter dukandieten och före ex: Pirelli, Tarras Wahlberg och Paulun mfl

Märkligt att se sig själv bland sånna namn…

Kommer nog aldrig vänja mig vid detta …

Bloggar etiketter: , ,

Milde himmel!?

Min bok är slutsåld “överallt”!?
Bokia, Adlibris och Bokus så står det tillfälligt slut?
Nog för att den legat på deras topplistor “mest hela tiden”, ja i alla fall på Bokus, där jag har mest koll, där har den legat på topplistan  för mat&dryck böcker i  över 7 månader.

MEN nu försvinner den ju ut från listorna?? Finns inga böcker å köpa??
Lite kul är det ju ändå att den går åt som smör i solsken, många behöver tydligen en bra bakbok och det är ju oerhört glädjande!

Hoppas Bonnier trycker nya böcker nu då semestrarna idag är över för många…

 

Bloggar etiketter:

LCHF-kakor och vikt

Ibland händer det att jag får frågan om jag går ner i vikt när jag äter så mycket lchf-kakor.
Dessa funderingaruppstår givetvis hos några då jag redovisar att min vikt inte rör sig neråt. Finns säkert de som tänker just på min bakning.

Här vill jag då göra de som tror att lchf-kakorna ligger mig i fatet uppmärksamma på att mina ca 15 kg gick jag ner under mina första ca 8 månader.
Sedan går jag upp och ner 3-4 kg, och detta verkar inte bero på så mycket vad jag äter. Utan om jag rör mig eller inte.

Jag har för den som följt bloggen sedan start april 11 och/eller läst allt, provat det mesta, Fakir, UFO, inga mejerier (bara smör), inga lchf-kakor under 2,5 år. Tränat intensivt osv osv…
Ja ni läste rätt. INGA LCHF -kakor under ca 2,5 år och ändå händer inget. Dessa “utsvävningar” ( fakir, UFO, inga mejerier) gjordes ca 6 månader in i LCHF och under ca 6 mån. Efter ca 1 år har jag bara ätit strikt LCHF och vikten är där den är.

Varför åts det inga kakor de första 2,5 åren, kanske någon undrar?
Jag började baka några få lchf-kakor, de som stod att finna på nätet (inte många) runt hösten/julen 10 (av familjeskäl ;) ) men inget var gott upptäckte vi alla,
Men när jag införskaffade kokosmjölet av en händelse jan 11  och upptäckte dess egenskap som basmjöl och kom på hur jag skulle blanda sötningen så blev det bakat massor. Som sedan resulterade i att bakboken blev antagen ev Bonnier Fakta maj/juni 11 och sedan släpptes januari 12.
Så från februari 11 kan man säga att det blivit mer fikabröd hos familjen Andersson. Min vikt har varken gått upp eller ner under det sista året och fram till nu. Däremot har ju maken tappat 27 kg med min mat och bakverk ;)

Så jag kan konstatera att  jag går varken ner eller upp, med eller utan bakverk. Detta betyder att mitt LCHF liv kommer alltid att få innehålla fikabröd och det blir aldrig  mer att jag kommer bjuda på ohälsosamma bakverk heller.

 

Bloggar etiketter: , ,

Bonnier Fakta och Stockholmsresan

I går var det en strålande sol och en isande vind i Stockholm  när jag klev av tåget.
Strövade i sakta mak fram till Sveavägen 56 där Bonnier Fakta ligger.

Fantastiskt roligt att träffa alla människor som jag bara pratat med och nu kan man se människorna och kontoren framför sig!

Vi pratade bakboken som nu är såld i 4.600 ex och vi pratade också framtid.

Lunchen intogs i Köttbaren med Lisa och Charlotta, supergott och trevligt!

När arbetsmötet var avslutat så släntrade jag iväg längs Sveavägen och ner Kungsgatan mot Centralstationen och på vägen dit gjorde jag en sväng in på Hötorget och alla marknadsstånden.
Jösses!! Efter att ha gått någon minut där så trodde jag att jag befann mig i Egypten-Luxor och marknaden där, var bara värmen som saknades… ;)
Man skrek och gapade på alla som var på hörbart avstånd.
Damen kom hit! Damen vill köpa jordgubbar för 10 kr! Damen vill köpa sparris!
Jo, man har blivit dam nu ;)

Här i Borås finns också marknadsstånd men aldrig att några gapar så. kanske det är olika  i olika städer… men helt klart inte min grej, jag går ifrån sånna ställen där man gapar, jag handlar hellre från de som inte gapar.

Men trevligt och spännande var det med detta korta intensiva besök. Hoppas få komma tillbaka igen och få träffa alla goa människor!

 GLAD PÅSK!

 

 

Bloggar etiketter: ,

Jag åker till Sthlm och till Bonnier Fakta imorgon onsd!

I morgon onsdag är jag bjuden upp till Kungliga Huvudstaden och till Bonnier Fakta.
Där ska jag nu äntligen få lov att träffa alla som jobbar med min bok, givetvis har jag träffat min härliga förläggare Lisa Ydring förut.
Men det ska bli så spännande att se Bonnier och alla människor jag bara pratat med  i telefonen och äntligen få ansikten på alla namn.

Blir ingen tid för bloggen alls i  morgon, men lovar att frågor o dylika ting som ska hanteras göres på skärtorsdag.
GLAD PÅSK!

Förläggare, Lisa Ydring  (på bilden) ger här tips till andra som vill bli antagna av ett bokförlag, ifall någon sitter inne med en bra idé…

 

 

Mandelvåfflor till Våffeldagen och medverkan i Meny i P1

Våffeldagen

I helgen välkomnas nyligen inträffade Vårdagjämningen med våffelkalas på många håll.

Förr hette det Vårfrudagen, men det blev senare i folkmun kallat Våffeldagen.

Idag kommer mitt bidrag till firandet, så Du kan förbereda våfflorna.

Det är ett både gott och nyttigt recept på våra traditionella våfflor, hämtat ur min kokbok LCHF för seniorer. Helt glutenfritt förstås.

Här en bild på boken från senaste numret av Bokspegeln, medlemstidningen för Bonniers Bokklubb.

Våfflor passar närsomhelst på dagen. Kanske som frukost med Crème Fraiche och Bär.

Eller som lunch med Keso, Kaviar, Purjolök och kokt Ägg.

Istället för en smörgås, ett våffelhjärta med pålägg smakar alltid gott till en kopp kaffe.

Våfflan kan också bli en hel middag eller kvällsrätt med Rökt Lax och Avocado. Bild på den syns under dagens recept.

Våfflor med Smör, Ost och Geitost passar riktigt bra som utflyktsmat på skidturen eller skogspromenaden i helgen, beroende på var i landet Du bor.

Det hade vi ofta med på utflykterna till skog och fjäll när jag var liten, antingen det var bärplockning eller skidåkning.

Bilden på våfflan med hjortron här ovan är från kokboken, den är fotograferad av Mikael Eriksson.

Den och alla andra bilder till boken togs en solig vecka i somras, många på min blommande balkong.

Nu är det långt ifrån soligt, det har regnat i flera dagar här i Östersund.

Igår satt jag därför gärna inne, bänkad framför radion för att lyssna på Meny i P1. Där skulle jag göra min debut i Riksradion.

Men jag lyssnade förgäves, eftersom hela Sveriges Radios nätverk slogs ut just när programmet skulle starta.

Tur då att det gick att höra på nätet i efterhand, det kan Du göra Här. Inslaget med mig kommer ca 29.35 in i programmet.

Det kan också lyssnas på vanligt vis i en radio på repriserna, kl 00.05 eller 14.00 på lördag den 24 mars.

Hela programmet genomsyrades av tanken på mat med lite kolhydrater.

Jens Linder, matskribent i DN, lagade kolhydratsnåla läckerheter till sin kommande kokbok.

Fia Gulliksson som leder programmet, intervjuade mig när vi stötte på varann på bussen häromdagen.

Fia är en välkänd matprofil från Östersund, som jobbat mycket för att sprida kunskapen om naturlig mat genom Slow Food-rörelsen.

Hemma på gården nere vid Storsjön driver hon och familjen en liten restaurang i båthuset. Där används bara ekologiska, lokala råvaror.

Här hittar Du restaurangens hemsida, Båthuskrogen.

Mandelvåfflor 1 stor eller 2 små

1 Ekologiskt Ägg

½ dl Grädde

½ dl mald Mandel

1 tsk Fiberhusk

2 tsk smält Smör

½ tsk Bakpulver

½ krm Salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt fiberhusk under vispning. Rör ner smält smör i äggsmeten, smaksätt med salt.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smält smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan smeten läggs i.

Smeten blir ganska fast, så bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun. Servera med vispad grädde och hjortron.


I 5år har jag matbloggat!


Det är idag 5 år sedan jag publicerade mitt första inlägg på något som jag just då nyss hade döpt till Kryddburken…

I 5år har jag matbloggat!

Det har varit en fantastisk resa i matens värld, men framför allt i ”människo-världen” som mött mig. Stöttat mig, kritiserat mig, gett mig lovord och beröm, sågat och analyserat, debatterat med mig och många gånger även hållit med mig i mina åsikter. Det är många år av skriverier, foton som blixtrat i mitt kök och recept som avverkats. En smula sentimental blir jag _alltid_ då nånting stort är på gång. Ja, å där kom första tåren…

När kryddburken föddes fanns egentligen bara en massa bilder på mat jag fotat efter att ha lagat. Recept fanns inga. Bara i huvudet. Jag har aldrig lagat efter recept, bara från ren inspiration. Självklart har jag kollat stektider och temperaturer på kött i nån bonniers kokbok och slagit upp styckscheman för gris och nöt o dyl, men bortsett från såna fakta har jag alltid lagat mat efter eget huvud. Inspiration är en annan sak än att följa en text till punkt o pricka.

Inspiration har jag såklart letat överallt! Matbloggar, mattidningar, TV-program, vänners middagar, släktens påbrå och familjens önskemål, men inte minst av min egen erfarenhet från uppväxt, arv och skolans hemkunskap, inte att förglömma! ;-)

Så kom då dagen då jag bestämde mig för att starta en matblogg.
Jag älskade ju att laga mat och att fotografera. Höll igång intensivt ett tag med frilansande som bröllopsfotograf och var ansluten till ett par bildbyråer men tiden blev knapp i och med husbygge, vi skulle gifta oss och barnen började skolan och en massa annat trevligt tog upp min tid om helger, då folk vanligtvis gifter sig så sakta men säkert avtog den lilla karriären jag då hade! Istället började jag laga mat mer avancerat och alltid med kameran i vänster hand o vispen i höger! ;-) Ja… På den vägen är det!

När Joline var liten lagade jag mycket barnmat själv, jag rullade och kokade frikadeller och köttfärssåser och frös in i små burkar. Skar spagetti med kniv och gaffel i minimala bitar och blandade med bechamel och på med lock, in i frysen! Jag passerade majs och gröna ärtor i trådsilen, kokade torsk och gjorde puréer och mos. Jag kokade fruktkrämer och fyllde muffinsformar, och sen in i frysen i lagom stora portioner. Perfekt att packa ner i skötväskan när man skulle iväg och det vankades mellanmål på öppna förskolan eller dyl.

Jo, mat har alltid varit ett intresse jag lagt lite extra energi på.
Dels för att det är roligt att göra allt själv, från grunden, med fina råvaror och dels för att man vet vad man äter. Sen är det ju självklart ett plus om de som äter maten tycker det är gott också! :-P

Varje år har jag firat med en tårta, och till 3-års jubileumet hade jag en stor utlottning varje dag hela veckan med fina vinster till er läsare om ni minns! Nu är det dags igen. Jag måste erkänna att jag faktiskt höll på att missa denna 5-års dag med kryddburken, men tack vare den nya tidslinjen på facebook blev jag påmind när jag höll på greja med kryddburken där.

Herregud!! Det är ju 5år nu??!!  (sa jag tyst för mig själv i måndags eftermiddag)
DÅ först gick det upp ett liljeholmen att idag, tre dar senare är det ju 5-års jubileum!! Jösses amalia och självklart fick jag eld i baken och tusen järn i elden som smidits fram tills idag. Ett 5-års jubileum kan man ju inte bara låta passera sådär, eller hur? ;-)

Jag hoppas ni kommer bli glada! Jag ska hålla er på halster några timmar till men i eftermiddag får ni en överraskning från mig och de samarbetspartner som står mig närmast och många av dom har också varit med sen första åren jag bloggade. Jag är väldigt tacksamt för allt härligt och generöst bemötande jag fått genom åren av alla sponsringar till tävlingar och utlottningar och många av dom har jag lärt känna väl vid det här laget så jag är faktiskt väldigt stolt att i eftermiddag kunna presentera det jag ska.


Jag har ibland fått frågan hur jag kom på namnet kryddburken… Det ska jag berätta nu! 

Jag funderade länge på ett namn som var lätt att komma ihåg, nånting som ingen skulle glömma när man nämnde det i förbifarten och som dessutom skulle vara lätt att söka upp. Jag fundera också på vilken anknytningen namnet skulle ha med mig? Inget, kom jag fram till. Namnet får frambringa sin anknytning till mig med tiden tänkte jag… Å så tänkte jag tillbaka i tiden när jag var liten och vad jag hade för minnen av saker och namn och ett av mina minnen föll på pappas varma mackor med Lawry´s krydda på. Lawry´s kryddsalt är en fin, nostalgikrydda för mig som fortfarande säljs i butik. Utseende på burken påminner mig idag om när jag var liten. Och känner ni mig så vet ni ju att jag kan ju inte motstå minnen och att förälska mig i gamla traditioner så en Kryddburk fick de bli. Nu vet ni de!


Den första loggan jag hade på Kryddburken såg ut såhär. Ja, de va tider de…
På den tiden använde jag både Aromat och Vegeta och fotade inte alls som jag gör idag, förlåt mig för de! ;-)


Det första receptet som publicerades på Kryddburken var Thekakor. Recept här >>

Nu ska jag däremot avsluta lite vackert och runda av med ännu en liten tår på kinden och tacka för alla fina år ni förgyllt mig med. Med era kommentarer, mail, frågor och tips. Ni är universums allra bästa kryddburken-läsare och passa på nu i eftermiddag för detta är till ER som följer Kryddburken, just bara till er…  

Kärlek i massor till mannen i mitt liv som alltid står ut med mig, mina prövningar, experiment och galenskaper! Till min fina familj, ni är mitt allt här i livet! Utan er vore vardagen alldeles dötrist å långtråkigt och… Och alldeles underbar!!   Utan er, inget jag…!

Okej, orkade du läsa ända hit? Handen på hjärtat, orkade du??!
- I så fall är du verkligen en grym ”Kryddburken-läsare” Puss, Puss!  ;-)

 

Fisksoppa med Kokosgrädde, LCHF för familjen och lite semester

Min variant av Varma Koppen

Pulversoppornas tid är för evigt förbi i mitt kök. Det var i och för sig ganska många år sen sist.

Men jag måste bara skriva om dem, så att fler förstår vilket elände det är, att nöja sig med en påssoppa till lunch.

En Varma Koppen kan aldrig komma i närheten av en hemlagad soppa på färska råvaror.

Har förstått av mina Seniorvänner härnere i Turkiet att det är rätt populärt att köpa en påse pulver och vispa ihop.

Det är ju så gott och enkelt, tycker många. Kanske framför allt billigt. En påse med 1 liter soppa kostar 3-4 kronor.

Vad får man då för dessa pengar, här i Turkiet? Jo, den största beståndsdelen i nästan alla soppor är vetemjöl.

Sen kommer vegetabilisk olja och jag kan lova att det inte är den dyra, nyttiga kallpressade olivoljan vi pratar om. Det är oftast härdad solrosolja.

Soya protein och Monosodium Glutamat, E 621, är andra stora ingredienser i de Turkiska pulversopporna.

Varför använda naturliga smakämnen, när man kan sätta piff på en mjölsoppa med glutamat?

Här kan Du läsa lite mer om de skadliga effekterna av Glutamat.

Lite köttarom, grönsaksarom och ibland även lite äkta, torkade grönsaker och kryddor ingår också.

Det här är så långt ifrån god och naturlig mat man kan komma. Såg även hos en god Vän en påssoppa som var från Sverige, där var också största beståndsdelen vetemjöl.

Tyvärr består även buljongtärningarna här nere av nästan samma elände. Salt, glutamat, härdat, vegetabiliskt fett, socker och köttarom.

Jag hoppas att jag med det här inlägget kan inspirera fler till att laga soppor på riktiga råvaror, med bra näring och äkta smaker.

Det är inte alls svårt, men tar ju lite längre tid än att vispa ner lite soppulver i vatten.

Här hittar Du mina tidigare sopprecept, det borde finnas något för alla smaker.

Efter dagens inlägg kommer jag att ta lite semester, nu när vi bara har två veckor kvar härnere.

Under tiden kan Du titta igenom min receptbank på över 850 olika recept eller gå in och läsa om allt spännande som händer inne på Kostrådgivarna.

Där hittar Du förutom mängder av intressanta inlägg från landets främsta Kostrådgivare även recept från undertecknad och Klara Desser, varvat med övriga deltagares favoritrecept.

KRG som hade premiär på Julafton växer och har blivit en självklar mötesplats för alla oss som är intresserade av hälsa och god mat på äkta råvaror.

Hoppas Du vill hjälpa till att sprida denna sida med kostråd och allt detta goda, den är dessutom helt fri från medlemsavgifter för användarna.

Här i Turkiet ska jag under tiden njuta lite av våren där solen börjar värma, vårfåglarna kvittrar och blommorna blommar överallt.

När jag kommer hem till vårvintern i mars, blir det tillräckligt med innesittande, så då har jag mer tid för datorn.

Då kommer jag också att sätta igång med en del nya, spännande projekt och även fara ner till Uppsala igen för fortsatt utvecklingsarbete med Restaurang priMaten.

En spännande vår blir det, ska också bli väldigt kul att se hur mina recept framställs av Bonniers i Anna Hallén’s nya kokbok LCHF för familjen, som kommer nu i veckan.

Under Zumbaresan till Gran Canaria förra våren, satt vi och spånade ihop vilka rätter som kan passa barns smaklökar och hur de kan göras om på LCHF-vis.

Resultatet blev en hel del gott, som Tacopaj, Hamburgare med hemgjord Ketchup, hemlagad Falukorv, Müsli, Äppelmarmelad och annat godis med lite kolhydrater men mycket smak.

En bok med massor av kunskap från Anna om varför det är helt naturligt att ge även barn naturlig mat.

Som om nu någon skulle kunna tycka att det är konstigt, när man ser vad industrin kan stoppa i färdigmat som t. ex en påse soppa.

Fisksoppa med Kokos och Curry för 2

200 gr skinn och benfri Lax

2 dl Blomkålsbuketter

2 dl Zucchini i bitar

½ röd Paprika i strimlor

2 msk Smör

1 msk riven Ingefära

1 msk Curry

1 tsk Chiliflingor

2 dl Kokosgrädde

1 dl Vatten

1 msk pressad Citron

Havssalt

Fräs grönsakerna tillsammans med curry och chili i smör. Häll på kokosgrädde och koka upp. Låt puttra några minuter.

Koka under tiden upp vattnet med citronsaft och salt, ta från värmen och lägg i fiskbitarna.

Låt fisken ligga och dra i det heta vattnet ett par minuter, så blir den färdigkokt. Späd soppan med vattnet och smaka av om det behövs mer krydda.

Lägg laxbitar i botten på en mugg eller skål. Skeda över soppan och lägg några fiskbitar till på toppen.


Kvällsöppet och LCHF debatt

I Kvällsöppets LCHF debatt så är det jag reagerade starkast på när Claude Marcus säger att man blir dum i huvudet av LCHF.

Undra vilka belägg han har för det? Han sa att man blir  trött och dum av en LCHF diet.

Hur kan man bli trött?
Verkar Jonas Colting och Björn Ferry  trötta?

Hur kan man bli dum i huvudet?
Verkar Mattias Ribbing dum? Han som striktar upp sin annars mer liberala LCHF kost veckorna innan tävling.

Jag blev varken trött eller dum i huvudet i söndags då familjen provade att “svälta” i 24 timmar ( inspiration av att läst lite i Colings bok Nakna Hälsan) . När den självvalda svälten gick mot sitt slut och det var dags för middag om ca 3-4 timmar. Då plitade jag ner ett nytt “manus” med minst 30 recept och skickade in till förläggaren på Bonnier…

Kom igen en kolhydratsdriven person att göra detsamma efter 2 glas vatten en halv kopp kaffe runt 11 snåret och vid 15 tiden skickade jag in bok idéen. Då hade vi ätit middag runt 17-18 tiden dagen innan…

Jag måste säga att jag har aldrig haft så mycket kraft och vitalitet och klar skalle i hela mitt liv som jag har nu!
Kan säkert bli ännu bättre givetvis…

“Expertisen” verkar tagit fasta på omställningsbesvären de flesta får av att gå över till fettdrift. Varför fattar ingen det?

Edit 15/2 ang expertisen i debatten:
En liten presentation av Kvällsöppets LCHF-motståndare:
Charlotte Erlandsson- Albertsson:
Hon driver tillsammans med sin make ett företag som forskar för att få fram ett bantningspiller. Hon är naturligtvis inte intresserad av att folk börjar äta LCHF, se: http://thylabisco.com/
Claude Marcus:
Ger vetenskapliga råd åt: Itrim, McDonald’s Sverige AB, Swedish Nutrition Foundations nutritionsråd; konsultuppdrag: Wasabröd AB, Venderfalks reklambyrå; föreläsningsarvoden från ett flertal läkemedelsföretag för enskilda presentationer. Han utför även uppdrag åt Coca Cola.

Bloggar etiketter: , ,