Kryddig laxgryta med nya smaker!

Inlägget presenteras i samarbete med Santa Maria

Mustiga kryddor, värmande grytor och färgsprakande mat hör hösten till tycker jag. Jag använder väldigt mycket olika kryddor i min matlagning och gärna kryddor med lite hetta som jag kommer att bjuda på i detta recept. Jag har antagit Santa Marias utmaning #älskakryddor och trollat fram ett supergott recept på laxgryta med bland annat deras nyhet Seafood & fish en ypperlig krydda med rejäla smaker som passar bra till grytor.

Var med du också och tävla med Santa Maria på min instagram där du kan vinna fina priser,  du hittar mig på @kryddburken

Kryddor är nånting man måste lära sig experimentera med, gå på känsla, smaka av och aldrig stirra sig blind på exakta kryddmått utan våga ta ut svängarna. Man kommer väldigt långt med salt och peppar men kryddornas värld är så mycket större och det är riktigt roligt att laborera fram nya smaker i köket.

Santa Maria kommer ofta med nyheter i sitt sortiment och jag är barnsligt förtjust just i deras kryddkvarnar. Nymalen krydda känns mer fräsch och smakar så mycket mer. Seafood & fish som jag använt i detta recept innehåller bland annat tomat, paprika, lök, vitlök, chili, gurkmeja, saffran, morot, fänkål och dillfrön. En riktig smakbomb till fisk. Hettan i receptet kommer från chiliflakes ut Santa Marias ekologiska sortiment och gurkmeja använde jag som smaksättning till riset. En riktigt härlig höstgryta jag varmt kan rekommendera er att prova.

För mer inspiration och recept från Santa Maria KLICKA HÄR.

 

4-6 port

Det här behöver du :

Ca 500 gram lax

3 msk seafood & fish (Santa Maria kvarn)

2 msk chiliflakes (Santa Maria eko)

6 minimorötter

1/2 fänkål

1/2 purjolök

1/2 zucchini

1 röd paprika

1 burk körsbärstomater

4 dl vatten

2 msk fiskfond

1 pressad citron

100 gram sugar snaps

100 gram körsbärstomater

1/2 kruka persilja

GÖR SÅHÄR :

Skär laxen i kuber. Krydda med seafood & fish och chiliflakes och låt stå under tiden du förbereder grytan.

Skala morötterna och skär i slantar, strimla fänkål och purjolök. Skär zucchini i mindre bitar. Fräs på detta i en rymlig stekpanna med smör.

Tillsätt en burk körsbärstomater och slå på vatten och fiskfond. Pressa över en citron. Låt koka upp och sänk sedan värmen till medel och sjud ca 15-20 minuter. Lägg i laxen samt sugar snaps och färska tomater precis på slutet och låt sjuda ytterligare 5 minuter. Smaka av. Toppa med lite persilja. Servera med ris, smaksatt med gurkmeja.

Grytbasen till denna goda laxgryta. Använd de grönsaker du gillar bäst!

Kryddkvarnarna från Santa Maria, otroligt användbara med smarta lock utan spill.

Här har jag kryddat laxbitarna med Seafood & fish och chiliflakes.

Grytan är på gång och puttrar på spisen.

Efter 15-20 minuter tillsätt laxen med tomater och sugarsnaps och låt sjuda med ca 5 minuter.

Laxgrytan är färdig!

Servera med ris, smaksatt med gurkmeja. Smaklig måltid!

Utöver Santa Marias fantastiska Seafood & fish och chiliflakes har de även en grym Tellicherry/five pepper som du kan läsa mer om HÄR eller spana in filmen nedan för spännande information:


TÄVLING – Dags för årets finaste sommartåra 2016!

sommartårta_tårttävling_kryddburken_midsommartårta

För sjunde året i rad kör vi nu igång årets tårttävlingen igen. Finaste sommartårtan ska utses och självklart ska du vara med att tävla. Det behöver nödvändigtvis inte vara en efterrätts-tårta utan kan vara en smörgåstårta också men temat ska naturligtvis vara SOMMARTÅRTA. Skicka din bild till mig senast 3:e juli, därefter publicerar jag alla bidragen här på Kryddburken för omröstning av ”Finaste sommartårtan 2016”.

 

TÄVLINGSREGLER :

EN bild/bidrag per person

Din bild är önskvärd i 600 pixlars bredd, helst inte mindre.
Har du inget bildprogram och kan redigera själv så fixar jag de, maila mig då originalbilden och döp gärna bilder med ditt namn.

Maila din tårtbild till kryddburken@telia.com märkt ”Sommartårta”

Senast söndag 3:e juli

Tipsa gärna om tävlingen på din blogg, instagram eller facebooksida.

 

tårtor_tårta_sommartårta_midsommartårta_tävling_tårttävling_kryddburken

Tidigare är vinnare! 😛 Överst fr. vä; 2015 Elisabeth Karlsson, 2014 Jessica Mörlund, 2013 Karolina Bonnier, 2012 Therese Sirsjö, 2010 Lena Fransson, 2011 Lena Hoff.

Lucka 12 – Sockerkaka / Saffranskaka LCHF

Saffranskaka på Ecocaféet i Östersund

Till julens kaffebjudningar

Den här sockerkakan har jag tagit fram i mitt arbete som receptkonsult till EcoCaféet i Östersund.

Det är den bästa, glutenfria sockerkaka jag gjort, så jag hade tänkt spara receptet till en kommande bakbok.

Men nu är det ju jul, så då känner jag mig lite extra givmild, så du får receptet här ändå.

Hoppas du köper boken den dag den blir verklighet, har många goda bakrecept att dela med mig av.

Bara att hitta ett förlag som vill ge ut den först, Bonniers tackade nej för några veckor sen…

Men jag ger inte upp så lätt, det finns fler förlag därute ;)

Vill du ha en saffranskaka till Luciakaffet i morgon, så tillsätt bara saffran.

Saffranskaka

Björksockerkaka LCHF

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör

1 dl grädde

1 dl björksocker

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

2 krm salt

För saffranskaka:

2 kuvert à 0,5 g saffran

Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädden (och saffran om du vill ha en saffranskaka) i det smälta smöret.

Rör samman mandelmjöl med Risentas psylliumhusk (ger en fastare kaka än fiberhusk), bakpulver och vanilj.

Vispa äggen och björksockret kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.

Sockerkakan blir väldigt god som gräddbakelse eller tårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.

Här hittar du ett annat av mina tidigare recept på saffranskaka.

Hos Clean Eating by Annika hittar du också en riktigt läcker variant.

Björksockerkaka LCHF från EcoCaféet i Östersund

 

Gräddbakelse LCHF från EcoCaféet

Tomten på väg för en fika på Ecocaféet en gråmulen decemberdag...

Tomten på väg till EcoCaféet en gråmulen decemberdag…


Tre år sedan bloggen startades!

IMG_04321 april 2011 då gjorde jag mitt första inlägg på bloggen och det känns som en evighet sedan. Det känns som om jag bloggat i många herrans år.
Hänt vansinnigt mycket på dessa tre år, det har publicerats tre bakböcker, två med Bonnier Fakta och nu den senaste som utkommer NU i april med ICA Förlaget. Blivit anlitad att hålla bakkurser och också bakat på bokmässans stora scen!

Ibland har det dock känts tungt att blogga, det känns som att man har skrivit om ”allt” och varje gång man gör ett inlägg som man redan har berört och tyckt något om så upplevs det tjatigt. Men jag får ibland påminna mig om att det ju hela tiden dyker upp nya läsare som inte läst om ex fruktos femtioelva gånger och har stort behov att att faktiskt få veta nått om nått.

Så jag vill önska mig själv ett stort och varmt GRATTIS till dessa tre år av intensivt arbete med blogg och böcker. Varit fantastiskt roligt och väldigt givande. Alla härliga, tacksamma och positiva kommentarer som kommit genom åren och vilket gjort bloggande väl värt mödan.

Så ett varmt tack till alla ni som kommenterat, hört av er eller på andra sätt stötta mig och låtit mig veta hur mycket mitt arbete och mina recept betytt för Er och er familj. Stort och Varmt TACK!

 

Paolo Roberto igång igen…

nu om 5:2… pastan måste göra honom ganska trög och otrevlig eller? Gott att jag inte fick honom tilll bordet på senaste Bonnier middagen…

Författarmiddagen med Bonnier Fakta

DSC_0299Gick av stapeln på Linnea Art Restaurang och menyn kan ses på bilden, vill du se den större är det bara att klicka på den.

Det är ju alltid inbjudna en bunta författare och i år så var återigen Paolo Roberto där och Cecilia Hagen. Nya kända ansikten var Björn Hellman, Lolo Carter, Sigrid Bárány, Annika Sjöö och Tina Nordström som jag också växlade några ord med. Vilken vacker kvinna hon är och med en härlig utstrålning!

Det var många människor där och restaurangen var liten ( i alla fall för den mängden) så det var oerhört svårt att faktiskt få sett alla.

Vid mitt lilla runda bord satt vi sex personer, Kerstin Bergfors som är förläggare satt rakt över bordet och Åsa Dahlgren som är fotograf satt på min vänster sida , vi fann varandra direkt och nu jobbar vi lite på någon form av samarbete som vi får se om det leder till något.
Thomas Reckman med boken Det perfekta löpsteget satt till höger om mig och vi pratade en del fasta både 18:6 och 5:2, väldigt trevlig! Hans bok är ”en fortsättning” av boken Born to Run – Jakten på löpningens själ. Här menar Thomas på att man får vet H U R man gör!
Birgitta Forslund med boken Älskade kofta var också roligt att höra hur hon stickat till olika personer och hur hon blivit inspirerad av miljöer och människor och efter det stickat en kofta. Fantastiskt!
Mats Ottosson frilansjournalist och författare (med sin fru) till många reseböcker/guideböcker och också boken Lugn av naturen, och även den stora bibeln Upplev Sverige. Mycket intressant att lyssna på!

Så i stora drag hade jag en superkväll!

och jag kom också hem med en stor nyhet och om den ska jag snart berätta :D

 

Författarmiddag med Bonnier Fakta i kväll!

Mingel på konstmuseetI kväll så är jag inbjuden till Bonnier Faktas årliga författarmiddag i anslutning till Bokmässan. I år är det inte konstmuseet utan Linnéa Art Restaurang.

Det ska som vanligt bli kul och spännande. Alltid spännande att se vilka fler författare som är där. Förra året höll jag på att få Paulo Roberto till bordet… vilket hade kunnat resultera i en långt mer spännande middag än vad jag hade önskat ;)
Han satt två stolar bort som tur var…

Får återkomma i morgon med bilder, om det hinns ta några… men berätta om kvällen det gör jag garanterat. ;)

Önskar alla en trevlig fredagkväll och härlig helg!

 

Bokmässan i Gbg…

matbröd-glutenfritt-recept-celiaki-micke skribentFår veta av min förläggare på Bonnier Fakta att jag är uppsatt som en programpunkt på Bokmässan i Göteborg… undra vad jag ska göra… baka vore ju kul… även signera vore roligt…

Verkar dock som det är en intervju som ska göras den 26/9…

Jag får vänta och se tills frågan kommer från berörd ort…

och jodå, ni alla lär få veta vad och när ;)

 

Ny bok på G!!

DrottningtårtaNu kan jag äntligen avslöja att jag jobbar hårt (=bakar som en galning) på min tredje bok!!

Denna gången är det Forma Books – ICA Förlaget som vill ge ut en bok med mig maj 2014.

Himmelns kul!
Det var ju just detta förlag som ville ge ut min första bok men var lite sena i vändningarna att Bonnier Fakta han före…

Men nu då Bonnier Fakta drar ner på sin bokproduktion och inte kunde ge ut en bok med mig 2014, så erbjöd jag ICA-förlaget manuset och denna gången var de rappa som bara den!!
Tog en vecka från det jag skickat in förfrågan till ett svar – JA!
(behövdes inget inskickat manus, man visste vad man köpte ;) )

Så nu kan alla bakare som gillar mina recept få gå i ”väntans tider” igen…

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Finaste sommartårtan – här är vinnaren!

karolina_bonnier
Vi har en vinnare som med stor marginal kammade hem titeln till
”Finaste sommartårtan”.

Som många av kommentarerna kan jag bara instämma; En fantastisk vacker och somrig tårta med jordgubbar, smultron, ros, blommor och blad som inte bara är bildskön utan ser riktigt lockande god ut också!

Stort grattis till Karolina Bonnier hjärta

Maila min din adress, eller hojta på facebook så kommer ett litet hemlig paket på posten. :-P
(kryddburken@telia.com)

Stort tack till övriga som skickat in era bilder med underbart vackra, roliga och söta tårtor!
Vi kör väl igen, nästa år… ;-)