Glutenfritt matbröd med smak av jul och boktips

Baktips

Förvisso är det rätt långt kvar till jul, men vill passa på att tipsa om det här saftiga brödet som påminner mycket om min favorit, vörtlimpan.

Vörtkryddor som finns färdiga på påse innehåller tyvärr gluten, så här har jag blandat ett saftigt nötbröd med de kryddor som traditionellt ingår i julens godaste bröd.

Dopp i grytan och skinkmacka på vörtlimpa har alltid varit det bästa på julbordet, enligt min smak.

Nu har jag ätit glutenfri lågkolhydratkost i snart 10 år och äter inte så ofta mackor, men det här brödet brukar jag baka när vi firar jul nere i Alanya.

Dit åker vi nu för en första vintermånad av 3 nästa vecka, kommer hem en sväng vid Lucia och sen ner för en månad igen över jul och nyår.

Vörtbröd LCHF och Paleo

Vörtbröd på mitt sätt

3 ägg

200 g mixade hasselnötter

100 g smör eller kokosolja

6 osvavlade aprikoser

2 färska, blå plommon (ca 1 dl i bitar)

2 dl vatten

1 dl kokosnötmjöl

1 dl fiberhusk

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat

1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Skär aprikoser och plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.

Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.

Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.

Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen.

Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.

Brödet passar bra att frysa så du kan baka några nu och ge bort i julklapp.

Boktips

Ett annat tips på en fin julklapp är min vän och kollega Therese Renåkers debutroman Mata inte skuggorna.

Therese har haft en dröm ända sen hon var barn att bli författare och nu har hon uppfyllt den drömmen på ett fantastiskt sätt, hon har till och med startat sitt eget TR Förlag.

Boken beskriver fint den första kärleken och alla känslor den sätter igång, både hos huvudpersonerna och människorna i deras närhet.

Gabriel har många skuggor i sin bakgrund sen han flydde från kriget i Syrien och har det inte alltid så lätt att förstå den kyla han möter i sitt nya hemland, särskilt från Hannas pappa.

Men kärleken och konsten hjälper honom på vägen att komma över den traumatiska flykten.

Bakom flyktingstatistiken döljer sig många liknande människoöden, med uppdämda känslor som sorg och vrede men också mycket värme, kärlek och glädje.

Therese beskriver alla de här känslorna på ett mycket varmt och målande sätt i boken, hennes ord engagerar.

Den är både en lättläst och varm kärleksroman, samtidigt som den väcker många tankar om hur lyckligt lottade vi är i Sverige, som slipper krigets fasor.

Jag hoppas det kommer fler böcker om Gabriel och Hanna, jag vill läsa mer om vad som hände sen, Therese ❤

Therese signerar böcker på vår Harmoniresa till Kreta

Så här beskriver Therese med egna ord sin bok, du kan läsa andras tankar om den på hennes hemsida:

”En roman om kärlek. Om kärlekens förmåga att bygga broar och riva murar, om rädslan och kraften att överbrygga den, om fördomar och att gå bakom skal och sköldar.

Men det är också en roman om tunga ryggsäckar, om flykt och separation, om längtan, misstro och hopp, om system som begränsar och vad som kan frigöras när vi får hjälp att gå bortom dem.

Mata inte skuggorna är en kärleksroman om att se, synas och bli sedd.”

Grekiska köttbullar med krämig tomatsås och boktips

Medelhavsmat

Som du säkert vet vid det här laget så är jag väldigt förtjust i Medelhavsköket.

Mitt reseintresse har varit stort ända sen jag var liten och jag har alltid köpt med mig matsouvenirer hem.

Så skafferiet är välfyllt av örter, soltorkade tomater, konserver och havssalt från olika länder.

Idag får du ett recept inspirerat av det grekiska köket, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan.

Här kan du läsa mer om mynta, som ger en fräsch smak till mina köttbullar.

Köttbullar med tomatsås 4 port

600 g färs av nöt eller lamm

2 ägg

6 soltorkade tomater

1 dl grekisk yoghurt, majonnäs eller kokosgrädde

1 gul lök

1 riven vitlöksklyfta

1 msk fiberhusk

1 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

1-2 msk oregano

1-2 msk mynta

Salt

Chiliflingor

Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint.

Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor.

Blanda sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.

Gräddig tomatsås 4 port

4 tomater

2 schalottenlökar

50 g smör

3 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl hackad, färsk timjan

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.

Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig.

Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter.

Rör mot slutet ner finhackad timjan.

Servera köttbullarna med såsen och en sallad, bönpasta eller kokt blomkål är också gott till.

Kvällssol över Makrigialos, Kreta

Vill du följa med mig och Therese Renåker på en njutningsfylld matresa till Kreta i oktober och ta del av den goda Medelhavskosten på plats?

Då finns det några platser kvar den 11 oktober från Arlanda, läs mer här på vår hemsida Harmoniresor.se.

Therese är inte bara en mycket kunnig kostrådgivare och föreläsare, hon kan numer också titulera sig författare.

Hennes debutroman Mata inte skuggorna kom från tryckeriet igår och på söndag är det bokrelease på Galleri Englesson i Gamla Stan, läs mer här på TR Förlag.

 

Tips på värmande & festliga drycker!
Hej! Nu är det dags för att ge er lite tips på goda saker att dricka till julens alla måltider… och även mellan måltiderna så klart ifall du känner för det. Vad sägs om varm choklad, glögg och tips på vin och bubbel som inte innehåller så mycket socker? Ni missade väl inte boktipsen igår […]
Presenttips till Fars Dag

Grillmat LCHF

Boktips

Tips på olika Farsdagspresenter börjar poppa upp här och där, så här kommer ett från mig?
Grillmat LCHF finns fortfarande kvar i ett fåtal exemplar, den perfekta presenten för att uppmuntra alla fäder som gillar att laga mat vid grillen.
Boken och recepten funkar förstås året runt för den inbitne grillfantasten.
Marinader, såser och tillbehör går bra även till det han lagar inne i köket?
( Jag blir väldigt glad om du delar inlägget vidare❤ )
Spare Ribs från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson Foto Mikael Eriksson

Spare Ribs från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson


Boktips: The Ketogenic Cookbook av Jimmy Moore och Maria Emmerich

The Ketogenic Cookbook

LCHF/Paleo på amerikanska

För en tid sen fick jag hem ett mycket fint och tungt paket från USA. Det var Jimmy Moore på bloggen Livin’ La Vida Low-Carb som skickat ett exemplar av sin senaste bok.

Det här är hans första kokbok som nyss kommit ut,  den är skriven tillsammans med Maria Emmerich, en mycket välkänd kokboksförfattare i ämnet i USA.

Hon skriver också bloggen Maria Mind Body Health. Gå gärna in via länken och bli inspirerad av alla läckra rätter hon lägger ut där.

The Ketogenic Cookbook

Tidigare har Jimmy skrivit faktaböcker som Keto Clarity och Cholesterol Clarity tillsammans med Dr Eric Westman. LCHF  kallas ofta Keto på amerikanska, från namnet på ketogen kost.

Jimmy är faktiskt indirekt den som är anledningen till att alla mina kokböcker nu kommit ut på engelska.

Bara två veckor efter att jag började blogga för över 6 år sen, skrev jag till honom om min blogg och han länkade till den på sin blogg.

I samma inlägg fanns länk till den fina sidan Low-Carb Lifestyle, skriven av paret Nina och Clark som ätit LCHF/Keto/Paleo i över 10 år.

Vi fick riktigt bra kontakt via mail, jag skickade dem mina böcker när de efterhand kom ut på svenska.

Nina, som är fotograf, tyckte så mycket om mina kokböcker så hon ville att jag skulle försöka få dem utgivna i USA.

Hon mailade mig adressen till Skyhorse Publishing i New York för 2 år sen och på den vägen är det.

Bloggande kan leda till väldigt mycket spännande kontakter, det märkte jag inte minst i våras när jag deltog i den av Jimmy arrangerade Low-Carb Cruise i Karibien.

The Ketogenic Cookbook

The Ketogenic Cookbook är verkligen en riktig tungviktare vad gäller storlek, recept och bilder.

Det är en av de vackraste kokböcker jag sett i den här genren, bilderna av de läckra recepten är mycket tilltalande.

Precis så som jag vill att en kokbok ska vara, med fina bilder till alla recept. Mycket grönsaker är det också i boken.

Ett stort plus att det visas att ketogen kost innehåller mycket annat än bacon, ägg och smör.

Förhoppningsvis kommer boken snart att ges ut på svenska, för den är bara skriven med amerikanska mått och grader.

The Ketogenic Cookbook

Det går förstås bra att använda Google till omvandling av recepten, det gör jag när jag ändrar mått och grader åt andra hållet på min engelska blogg LCHF Made in Sweden.

Boken inleds med några kapitel om Jimmys hälsoresa, från ett helt liv med svår övervikt, till att idag ha blivit så mycket slankare och friskare.

Maria tar sen över med sina härliga recept. Hon delar också med sig av sin historia om hur hon också gått från övervikt och ohälsa till att idag vara en utbildad expert på hälsa genom bra näring och träning. Maria lever verkligen som hon lär.

Det är många recept i boken som jag kommer att prova framöver, här får du se bilder på några av dem.

Det enda, förutom mått och grader, som drar ner helhetsbetyget lite är att det används rätt mycket stevia och liknande sötningsmedel och smaksättningar i bakverken.

Men där är det ju bara att göra som vanligt och använda den sötning man föredrar själv.

The Ketogenic Cookbook

The Ketogenic Cookbook

Citat ur The Ketogenic Cookbook


Boktips: The Ketogenic Cookbook av Jimmy Moore och Maria Emmerich

The Ketogenic Cookbook

LCHF/Paleo på amerikanska

För en tid sen fick jag hem ett mycket fint och tungt paket från USA. Det var Jimmy Moore på bloggen Livin’ La Vida Low-Carb som skickat ett exemplar av sin senaste bok.

Det här är hans första kokbok som nyss kommit ut,  den är skriven tillsammans med Maria Emmerich, en mycket välkänd kokboksförfattare i ämnet i USA.

Hon skriver också bloggen Maria Mind Body Health. Gå gärna in via länken och bli inspirerad av alla läckra rätter hon lägger ut där.

The Ketogenic Cookbook

Tidigare har Jimmy skrivit faktaböcker som Keto Clarity och Cholesterol Clarity tillsammans med Dr Eric Westman. LCHF  kallas ofta Keto på amerikanska, från namnet på ketogen kost.

Jimmy är faktiskt indirekt den som är anledningen till att alla mina kokböcker nu kommit ut på engelska.

Bara två veckor efter att jag började blogga för över 6 år sen, skrev jag till honom om min blogg och han länkade till den på sin blogg.

I samma inlägg fanns länk till den fina sidan Low-Carb Lifestyle, skriven av paret Nina och Clark som ätit LCHF/Keto/Paleo i över 10 år.

Vi fick riktigt bra kontakt via mail, jag skickade dem mina böcker när de efterhand kom ut på svenska.

Nina, som är fotograf, tyckte så mycket om mina kokböcker så hon ville att jag skulle försöka få dem utgivna i USA.

Hon mailade mig adressen till Skyhorse Publishing i New York för 2 år sen och på den vägen är det.

Bloggande kan leda till väldigt mycket spännande kontakter, det märkte jag inte minst i våras när jag deltog i den av Jimmy arrangerade Low-Carb Cruise i Karibien.

The Ketogenic Cookbook

The Ketogenic Cookbook är verkligen en riktig tungviktare vad gäller storlek, recept och bilder.

Det är en av de vackraste kokböcker jag sett i den här genren, bilderna av de läckra recepten är mycket tilltalande.

Precis så som jag vill att en kokbok ska vara, med fina bilder till alla recept. Mycket grönsaker är det också i boken.

Ett stort plus att det visas att ketogen kost innehåller mycket annat än bacon, ägg och smör.

Förhoppningsvis kommer boken snart att ges ut på svenska, för den är bara skriven med amerikanska mått och grader.

The Ketogenic Cookbook

Det går förstås bra att använda Google till omvandling av recepten, det gör jag när jag ändrar mått och grader åt andra hållet på min engelska blogg LCHF Made in Sweden.

Boken inleds med några kapitel om Jimmys hälsoresa, från ett helt liv med svår övervikt, till att idag ha blivit så mycket slankare och friskare.

Maria tar sen över med sina härliga recept. Hon delar också med sig av sin historia om hur hon också gått från övervikt och ohälsa till att idag vara en utbildad expert på hälsa genom bra näring och träning. Maria lever verkligen som hon lär.

Det är många recept i boken som jag kommer att prova framöver, här får du se bilder på några av dem.

Det enda, förutom mått och grader, som drar ner helhetsbetyget lite är att det används rätt mycket stevia och liknande sötningsmedel och smaksättningar i bakverken.

Men där är det ju bara att göra som vanligt och använda den sötning man föredrar själv.

The Ketogenic Cookbook

The Ketogenic Cookbook

Citat ur The Ketogenic Cookbook


Boktips till julklappssäcken och Adventskalendern lucka 8
Frisk av mat av Mats Lindgren

Frisk av mat av Mats Lindgren

Ge bort en läsupplevelse i jul

Att läsa böcker är ett stort intresse som följt mig ända sen jag var barn.

Ett fantastiskt sätt att komma in i en annan människas tankevärld eller att lära sig nya saker.

Sen jag började blogga och skriva kokböcker så har böckernas värld fått en ännu starkare betydelse, nu vet jag vilket jobb som ligger bakom raderna.

Det känns otroligt stort att se sina egna böcker i hyllorna i bokhandeln när de kommit från tryckeriet.

Att skriva faktaböcker som kokböcker och läroböcker är en sak, men tänk vilken otrolig fantasi de som skriver deckare och romaner måste ha.

Och vilken förmåga att hålla ordning på intrigen och alla inblandade personer, det är något jag aldrig skulle klara.

Idag får du tips på LCHF-böcker, kokböcker och skönlitteratur som jag läst och gillat senaste tiden.

Klicka på bilderna så kan du läsa mer och köpa böckerna. Priserna sträcker sig från 51 kr och uppåt, så det finns något för alla plånböcker.

Vill du ha ett helt gratis mattips istället, så ta en titt på min blogg på Kostrådgivarna.se.

Där bjuder jag på en god fiskrätt till Lucia eller juldagarna. Tomten är också där och gästspelar :)

Gnisselzonen: så lyckas du bli av med trötthet, värk, sömnproblem av Anna Hallén

Gnisselzonen: så lyckas du bli av med trötthet, värk, sömnproblem av Anna Hallén

Ett av mina recept i Anna Halléns Energibarn - Klicka här och läs mer om boken på Annas blogg

Mina recept i Anna Halléns Energibarn – Klicka här och läs mer om boken på Annas blogg

Energibarn av Anna Hallén

Energibarn av Anna Hallén

Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking: 60 Healthy LCHF Recipes That Are Gluten-Free and Dairy-Free

Mina kokböcker på engelska finns att förboka på Amazon

Matkärlek av Anne Aobadia

Matkärlek av Anne Aobadia

Det sötaste vi har och Ett sötare blod av Ann Fernholm

Det sötaste vi har och Ett sötare blod av Ann Fernholm

Leona - Tärningen är kastad : kriminalroman

Leona av Jenny Rogneby

I det sista regnet

I det sista regnet av Janesh Vaidya

Silver, en av de mest fantastiska böcker jag läst på länge. Klicka på bilden och läs mer om den på Bodil Jönssons hemsida.

Silver, en av de mest fantastiska böcker jag läst på länge. Klicka på bilden och läs mer om den på Bodil Jönssons hemsida.

Silver av Bodil Jönsson

Silver av Bodil Jönsson

 Lucka 8

Tomten gillar också hårda paket...

Tomten gillar också hårda paket…


Nudelwok med renskav

nudelwok_renskav
Hej på er! Hur har ni det i värmen? Det är verkligen högtryck nu, både vad gäller väder och göromål! Det är alltid fullt upp i maj/juni då skolavslutningarna närmar sig. Det har varit utflykter, temadagar, utvecklingssamtal och för Joline besök på nya skolan (högstadiet) Herregud vart tog tiden vägen??

Joline har också varit iväg på skolresa (VidaBlick) helgen som varit och fullt ös med aktiviteter och saker som ska fixas och hinnas med för på torsdag slutar dom skolan och det kommer bli ett välbehövligt sommarlov.

Dom är trötta och har avlöst varann lite på sistone med förkylningar och feber. Idag har jag Joline hemma då hon inte alls var pigg i morse, illamående och ont i magen men det verkar rätat till sig nu. Har varit och handlat lite frukt och A-fil så det ska nog gå att härda ut till torsdag! :-P Fredag blir första dagen på sommarlovet och då har vi planerat en dag på stranden, ska bli sååå jätteskönt!

Det är mycket på gång här på Kryddburken också, ett par tävlingar står på tur med finfina vinster. ;-) På torsdag förmiddag kommer ni också få inlägg av mig och Jenny med Temat; ”Midsommarnattens tilltugg”.

Det kommer lite inspirerande boktips inför sommarens utflykter och vandringar och så glömmer ni för guds skull inte bort TÅRT-TÄVLINGEN – skicka in era bidrag på er finaste midsommartårta!

Nu till dagens recept och middagstips som du snabbt svänger ihop på mindre än en halvtimme. En wok med krispiga grönsaker, renskav och nudlar och såklart lite hetta därtill, måste ju matcha vädret ju! ;-)

4 port
Det här behöver du : 
250 gram äggnudlar

450 gram renskav
Salt och peppar
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk mushroom soya
1 msk D´Elidas chilisås
1 msk flytande honung

1 morot
1 rödlök
1 knippe rädisor
1 näven sugar snaps
10 cm gurka

GÖR SÅHÄR : 
Skala och skär grönsaker och lök i strimlor/skivor. Kärna ur gurkan och och skär i bitar. Fräs på renskaven i het stekpanna med lite smör. Salta och peppra. Slå på vatten och tillsätt buljongtärningar, soya, chilisås och honung. Låt koka upp. Tillsätt grönsaker och lök och vänd ner tillsammans med nudlarna som du förkokat al dente. Smaka av med salt och peppar.

wok_grönsaker_nudelwok

wok_nudlar_grönsaker_renskav

nudlar_recept_wok

nudelwok_wok_recept_renskav

Klaras bästa LCHF recept – Boktips

Hemma hos mig vimlar det inte av recept-böcker, men förra veckan fick
jag hem Klara Dessers nya bok.
IMAG1109

Som vanligt fina foton av Klaras man Hans och ett härligt format. Många frestande recept och bilder.

Vi har testat de kalla såserna, ofta känner man att sådant saknas
här i boken finns flera bra recept på det.
De vi provat är Örtsås och Paprikasås. Jättegoda! Vi kommer garanterat prova mer ur boken.

Vill du köpa boken går det här.

Bloggar etiketter:

Ett sötare blod – boktips

Omslag-illustration_jpg1Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm har skrivit boken
Ett sötare blod- om hälsoeffekterna av ett sekel med socker.
Ann går väldigt bra igenom fler av forskningsresultaten som talar för att lågkolhydratskost verkligen fungerar.
Vi blir också allvarligt medvetna om vad sockret ställer till med för ohälsa, bilden blir oerhört tydlig. Det är lite som när man läser Vegomyten av Lierre Keith, då förstår man exakt utan ett uns tvivel vad som är rätt mat för människor att äta.

Jag kunde dock sakna att stärkelsen nämns mer och kanske också glutenets påverkan på oss som  inte nämns alls. Stärkelsen nämns lite men socker blir ofta samlingsnamnet för det som skapar ohälsa och för många är risken att man lite glömmer stärkelsens betydelse också. Vi är ju så hjärntvättade om spannmålets enorma hälsoeffekter och många ser inte då stärkelsen som ett problem och tänker inte på stärkelse som socker.

Men jag kan verkligen rekommendera boken för alla som vill ha bevis och kanske också behöver argument för att äta lågkolhydratskost. Många nya LCHF´are behöver ju oftast argument  för att kunna förklara för andra tveksamma och fettskrämda, här i denna bok tycker jag man få just detta.

Boken är också välskriven och väldigt lättläst, detta måste betonas då man annars kunde tro att en vetenskapsjournalist skulle skriva  en ”torr” och trögläst bok.

En bok väl värd att läsa och äga!

 

 

Bloggar etiketter: , ,