Blomkålsgratäng med majonnäs och bacon
Blomkålsgratäng med majonnäs och bacon
Källa: Piggapeggy
Portioner: 4

Ingredienser:
1 litet blomkålshuvud i små bitar
1 paket bacon i bitar
Smör
4 Ägg
1 dl majonnäs
2 dl riven lagrad ost
Salt och peppar
Gör så här:
Stek baconet i smöret tillsammans med blomkålen, krydda med salt peppar.

Lägg i en smord ugnsform. Vispa samman ägg och majonnäs och häll över blomkålen efter att du smaksatt "röran" med salt och peppar.

Strö den rivna osten jämnt över. Grädda i 30 minuter på 175°.
Lax & räkgryta med curry
Lax & räkgryta med curry
Källa: Matglad med LCHF
Portioner: 2-4

Ingredienser:
Steksmör
1 gul lök
1 paprika
en halv aubergine
5 dl créme fraiche
3-5 dl grädde
3 st laxfiléer
en näve skalade räkor
curry, salt & vitpeppar
Gör så här:
1. Hacka grönsakerna och stek sedan löken i smör en stund i en gryta.
2. Häll sedan i resten av grönsakerna.
3. Ha i en del curry när du steker.
4. När grönsakerna har stekts ett tag häll i créme fraice.
5. Fyll upp med grädde till önskad rinnighet. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer curry och låt grytan koka upp.
6. Skär laxen i bitar och lägg i grytan låt laxen koka med i några minuter (MAX 5 min.).
7. Häll sedan i räkorna sista minuten (för att förhindra att räkorna blir sega). Spara några för att garnera grytan.

Servera tillsammans med:
Vi hade kokt blomkål denna gången men supergott med sjögräsnudlar eller shiratakinudlar.

/ Matglad med LCHF
Super-broccolin lika bra som en joggingrunda…

BROCCOLIDetta var nyheterna i går på Tv, denna nya super-broccoli (en korsning mellan en vanlig och en vild sort) innehåller så mycket  glucoraphanin att den kan jämföres med ett jogginpass!?

DN om super-broccolin

När man läser de sista raderna så känns det som att här är det upplagt för lurendrejeri. Hur ska vi konsumenter som eventuellt vill köpa denna super grönsak, veta om vi verkligen betalar detta höga pris (mest troligt en dyr grönsak ju) för just super-broccolin och inte vanlig broccoli?

Sedan kommer vi till frågan om hur mkt antioxidanter behöver en LCHF`are?
Då vi äter en så låg andel omega 6 och knappt några växoljor, vilket ju är de oljor som oxiderar och blir skadliga i oss och oskadligörs av just antioxidanter, så torde vi inte behöva några större mängder antioxidanter och detta ämne  glucoraphanin är en sådan och aktiverar vårt försvarssystem.

Detta ämne finns även i vanlig broccoli och blomkål, men inte i samma mängd då som denna super-broccoli.

Detta är säkert något vi framöver får veta mer om. Så för er som är nyfikna så googla ämnet och håll ögon öppna.

 

 

Blomkålssoppa

DSC_0608Här får ni min variant av Blomkålssoppa!
Jag älskar blomkål och har gjort det sedan jag var jättelite!

Servera den till bacon, stekt fläsk, eller annat rimmat och rökt kött!

2-3 portioner

ca 500 gram blomkål
3-5 cm av en purjolök
1 liter vatten + salt

50 gram smör
50 gram cream cheese
1 dl grädde
3 dl vatten från kokningen av blomkålet
lite vitpeppar

Gör så här:
Ansa blomkålet lite från de grövsta och fula bladen, låt annars så många blad som möjligt få koka med. Koka upp blomkålen och biten purjo i det lättsaltade vattnet, låt koka till det är ganska mjukt, ca 5min.

Häll av 3 dl av buljongen i en mått och slå ut resten. Lägg i smör, grädde och cream cheese och peppra  lite. Mixa med mixer och slå i buljongen tills du får en lagom  konsistens.

Servera med lite klippt persilja och vald proteinkälla!

 

 

 

Heta chipotleköttbullar i smakrik sås
Heta chipotleköttbullar i smakrik sås
Källa: Piggapeggy
Portioner: 6-7

Ingredienser:
Köttbullarna
700 g köttfärs
1 ägg
1 stor gul lök
3 tsk chipotlepaste
1,5 tsk sambal oelek
1,5 tsk tomatpuré
1,5 tsk svartpeppar
1,5 tsk paprikakrydda
1 msk oxfond
3 msk grädde
3 msk hackad färsk timjan
2 vitlöksklyftor
2 msk pofiber
Smör

Såsen
1 vitlöksklyfta
1 lök
1 burk finkrossade tomater
1 tsk svartpeppar
1 tsk oxfond
2 msk hackad färsk timjan
2 tsk sambal oelek
1 msk tomatpuré
4 dl grädde
½ dl rött vin
½-1 tsk salt
Gör så här:
1. Skala lök och vitlök och kör det tillsammans med timjan i en mixer.
2. Lägg i en skål tillsammans med resten av ingredienserna till köttbullarna allt utom köttfärsen. Låt stå en stund tills pofibern svällt.
3. Lägg ner köttfärsen i skålen och blanda mycket väl. Låt gärna hela blandningen stå en liten stund innan du rullar bollarna.
4. Stek i ca 10 minuter medans du hela tiden rör om så de inte bränns. Lägg sedan bullarna åt sidan på ett fat. Ställ gärna fatet i en varm ugn så att de blir helt genomstekta och håller sig varma medan du gör såsen. Låt stekfettet vara kvar i stekpannan och gör såsen däri.
6. Fräs vitlök och lök på medelvärme tills löken har blivit mjuk.
7. Tillsätt resten av ingredienserna förutom grädden och låt puttra i några minuter. Häll sedan i grädden och låt puttra i ytterligare några minuter. Lägg sedan i köttbullarna i såsen i stekpannan och servera direkt ur pannan.
Passar bra tillsammans med tex blomkålsris och en grön sallad.
Korvstroganoff med blomkålsris

DSC_0114Här på bloggen blir detta det tredje ”blomkålsriset” det finns ett recept på stekt blomkålsris och ett curryris, nu kommer det ett vanligt traditionellt kokt blomkålsris!

Korvstroganoff är ju alltid gott och går precis lika bra att göra på strimlad biff!
Den lilla krydda som lite finhackad ättiksgurka tillför tycker vi nästan är avgörande ;)

3-4 portioner

ca 500 gram falukorv med hög kötthalt
1 stor gul lök
2 dl grädde
ca 8 skivor inlagd gurka
2-3 msk tomat puré
smör till stekning
salt och peppar

Blomkålsris:
1 blomkålshuvud
Vatten och lite salt

Gör så här:
Skär korven i skivor och skär  strimlor, ca 3-4 strimlor av en skiva.  Fräs den i rikligt med smör i en gryta. Finhacka löken och låt den fräsa med efterhand. Häll över grädden och krydda med salt , peppar och tomatpurén. Rör runt ordentligt. Låt småputtra.

Riv blomkålen på det grövsta. Koka upp vatten med lite salt i och häll i blomkålsrivet och låt det koka i ett par tre  minuter.
Sila av och servera till korvstroganoffen.

 

 

 

Curryris – Currydoftande blomkålsris

 

DSC_0037Currydoftande blomkålsris som passar till det mesta!

Ingredienser:
50 gram smör
1 blomkålshuvud
1/3 purjolök
1 tsk curry
salt och peppar efter smak

DSC_0035

Gör så här:
Jag väljer att steka i järngrytan, men du steker i det du tycker passar bäst.
Grovriv blomkål. Medelhacka purjolöken.
Lägg smöret i grytan och fräs upp blomkålen lite, ta i purjolöken att fräsa med. Salta och peppra efter smak.
Dofta över curryn och blanda väl runt. Ev ta i mer smör efterhand.
Låt det mjukna lite under några minuter.

DSC_0036Serveras till det mesta men här är det kotletter.

 

 

 

Biff stroganoff
Biff stroganoff
Källa: Piggapeggy
Portioner: 4-6

Ingredienser:
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
ca 1 kg nötkött (gärna högrev)
smör
salt och peppar
2 tsk paprikapulver
1 tsk starkt paprikapulver
3 msk tomatpuré
2 msk dijonsenap
1 msk kalvfond
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 dl crème fraiche
Champinjoner
2 st paprikor

Gör så här:
1. Skala och skiva lök och vitlök. Skär köttet i strimlor.
2. Stek lök och vitlök mjuk i smör och lägg den i en skål. Bryn köttet i omgångar i resten av smöret. Krydda köttet med salt och peppar.
3. Lägg tillbaks allt i stekgrytan och häll över paprikapulver, tomatpuré, senap och kalvfond. Tillsätt vatten och buljongtärning och koka 1-1 1/2 timme eller tills köttet är mört. Dela champinjonerna i fyra delar och skiva paprikorna. Blanda ner champinjoner, paprikor och crème fraiche och låt sjuda ca 5 minuter. Servera med en grönsallad eller blomkålsmos.
Blomkålsmos LCHF

blomkålsmos_lchf_recept
Det omtalade blomkålsmoset som ersätter potatis och pasta och är så vansinnigt gott blir lätt en favorit om man vill äta mindre kolhydrater. Ni har säkert både sett och läst recept tidigare men det tål att framhållas för det är så enkelt! :-P

4 port
Det här behöver du : 
2 blomkålshuvud
Smör
Salt och peppar
Grädde

GÖR SÅHÄR : 
Bryt blomkålen i små buketter, koka dom mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och mosa med mixerstav. Krydda med salt och peppar och slå på grädde till önskad konsistens. Smaka av.

blomkål_recept
Älskade blomkål, Både, god, vacker och billig!

blomkålsmos_recept
Bryt blomkålen i små buketter och koka i saltat vatten.

mos_blomkålsmos
Mixa moset med mixerstav. Salta, peppra, och späd med grädde till önskad konsistens.

lax_dillsås_fisk_sås
Jag serverade moset till stekt lax i dillsås, receptet hittar du HÄR!

Lax i dillsås med blomkålsmos

lax_sås_fisk_dillsås
Fisk med dillsås är en sån där kombination som aldrig kan bli fel. En gnutta citron måste det vara i såsen så det blir sådär härligt syrlig och fräsch också. Servera såsen till stekt fisk eller slå över fisk och gratinera i ugn tillsammans med potatismos så har du en härlig fiskgratäng. Här valde jag att steka laxen i bitar och la sen i laxen i såsen, serverat med blomkålsmos och broccoli.

Dillsås 4 port : 
2 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vatten
1 fiskbuljong
1 grönsaksbuljong
1 msk pressad citron
2 dl creme fraiche
Salt & peppar
1 knippe färsk dill

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret i en stekpanna. Pudra över mjölet och vispa slätt. Späd med vatten och tillsätt buljongtärningar, pressad citron och creme fraiche. Låt såsen koka upp. Sänk värmen och låt småputtra ca 10-15 min. Smaka av med salt och peppar. Klipp över dillen precis före servering.Lägg i den stekta laxen i såsen och servera med blomkålsmos och kokt broccoli.

Servera med laxfilé (4 st) skuren i bitar, stekt i smör med salt och peppar.
Recept på blomkålsmoset kommer i separat inlägg.

dill_dillsås_sås_till_fisk

dill_laxfile_sås_dillsås

dillsås_fisk_lax

lax_dillsås_fisk_sås