Fiskpiccata med tomatsås

Ostpanerad fisk

Att dubbelpanera fisk eller kött med riven ost blir ett väldigt gott alternativ för oss som äter glutenfritt.

Det är bara att byta ut mjölet i paneringen mot fiberhusk, så blir även kolhydratinnehållet minimerat.

Det frasiga, smakrika höljet gör sig väldigt bra ihop med en saftig fiskbit.

Jag doppar fisken i uppvispad äggvita istället för i helt ägg, då blir det mindre av omelettsmak på anrättningen, osten får spela huvudrollen.

En rätt stor sik fanns i min frys, en fisk som passar mycket bra till den här rätten.

Men det går lika bra att använda filéer av spätta, torsk, öring, gös, abborre eller någon annan god fisk.

Fiskpiccata med tomatsås 2 port

4 bitar fiskfilé à ca 75-100 gram

1 äggvita

2 dl riven parmesan eller annan lagrad ost.

2 tsk fiberhusk

Salt och peppar

Vispa upp äggvitan lätt med en gaffel på en tallrik, den fäster bättre på fisken då.

Krydda fiskbitarna på båda sidor med salt och peppar.

Strö över fiberhusk, så det täcker båda sidor, enklast är om du har det i ett saltkar.

Doppa fisken i den uppvispade äggvitan, låt rinna av lite och doppa sen i riven ost.

Tryck till fisken ordentligt mot osten, så den fastnar överallt.

Lägg på ett fat och låt torka fast en stund. Gör under tiden tomatsåsen.

Tomatsås med vitlök

8 cocktailtomater

1 dl strimlad purjolök

2 vitlöksklyftor

25 g smör

½ dl kallpressad olivolja

½ dl rödvin

Salt

Chiliflingor

Dela tomaterna i fyra delar, skiva vitlöken tunt.

Bryn smöret lätt och häll i oljan, blanda ner purjolök, tomat och vitlök.

Skaka pannan så det blir lätt brynt runtom, häll sen på vin och krydda med salt och chili.

Låt puttra bara i ett par minuter, så tomaterna inte kokar sönder helt.

Stek fiskpiccatan i rejält med brynt smör, några minuter på var sida.

Var lite försiktig när du vänder den, så osten inte lossnar.

Servera på en bädd av tomatsås, jag garnerade med lite räkor, purjolök, chiliflingor och bladpersilja.

Andra goda tillbehör att servera till fisken är Västerbottenssmör och blomkålsris.

Tycker du om mina recept så hittar du snart ett 70-tal nya i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Mina bästa tillbehör till frukostägget och föreläsning i Säffle

Mättande äggfrukostar

Tycker du om att äta ägg till frukost, då är det här inlägget som klippt och skuret för dig.

Här tipsar jag om några av de goda tillbehör som jag brukar förgylla frukostäggen med.

Vill du hellre ha en varm äggfrukost som mättar ännu längre, då passar den här krispiga ostomeletten riktigt bra.

Tycker du om mina recept, så blir jag väldigt glad om du stöttar mitt skrivande härinne genom att köpa min kommande kokbok, ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Vill du lyssna på min föreläsning ”Vägen till ett friskare liv” så hoppas jag vi ses i Säffle helgen efter midsommar.

Där kommer jag att vara en av 10 föreläsare, ska bli riktigt roligt att få vara med där och berätta om min hälsoresa.

Läs mer om den och 10-årsjubilerande LCHF-campingen i länken till LCHF Events.

Paprikamajonnäs

1 dl finhackad, grillad paprika

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill eller persilja

2 msk tomatpuré

½ finhackad, urkärnad chili

1 tsk äppelcidervinäger

Salt

Rör ut tomatpurén med majonnäsen, så den blandas väl.

Tillsätt övriga ingredienser, smaka av med salt.

Ställ i kyl en stund innan du serverar den till kokta ägg.

Majonnäsen håller upp till en vecka i kylen.

Kesoröra med tonfisk 1-2 port

1 liten burk tonfiskfilé i vatten

1 dl keso eller smulad fetaost

½ dl majonnäs

1 msk hackad persilja

1 msk hackad dill

1 msk hackad purjolök

1 tsk pressad citron

Salt och chiliflingor

Låt tonfisken rinna av väl i en sil.

Rör ihop keso med majonnäs och citronsaft.

Blanda ner de hackade örterna och smaka av med salt och peppar.

Finfördela tonfisken och vänd försiktigt ner i kesoröran.

Blir det tonfiskröra över så håller den sig fint några dagar i kylskåp.

Klicka på bilden nedan så kommer du till mitt recept på Rhode Islandsås, för en äggfrukost DeLuxe.

Klicka på bilderna så kan du läsa om ännu fler av mina äggrätter, då har du variation för en hel vecka framåt.

Bacon och ägg med örtsallad

Äggakaka

Äggakaka

Blomkålsgratäng med ägg och varmrökt fläsk

Pytt i panna med halloumi

Korv Stroganoff och hemgjord ”falukorv”

Blommig falukorv

Korv Stroganoff har alltid tillhört mina favoriter bland korvrätterna.

Det finns många bra falukorvssorter att köpa idag som har hög kötthalt, så det kan bli riktigt nyttig mat också.

Vill du hellre göra din korv själv, så kan du testa det här receptet som jag skapade till Anna Halléns bok LCHF för familjen.

För att få en ännu bättre gryta, så kan du passa på att göra egen sockerfri chilisås/ketchup.

Det här blomkålsriset passar riktigt bra om du inte vill ha hela blomkålsbuketter till.

Korv Stroganoff LCHF

Korv Stroganoff 4-5 port

500 g falukorv

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl crème fraiche/smetana/kokosgrädde

2 gula lökar

1 dl vatten

1 dl rödvin (eller 1-2 msk rödvinsvinäger+vatten)

3 msk tomatpuré

2 msk chilisås

1 msk Dijonsenap

2 tsk paprikapulver

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk ekologiskt buljongpulver

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär falukorven i strimlor och lökarna i klyftor.

Bryn smöret i en gryta, häll i korven och bryn runt om en stund.

Tillsätt löken och låt fräsa med utan att ta färg.

Strö över paprikapulvret, så det får bryna med, då utvecklas mer smak.

Detsamma med tomatpurén, som du tar i härnäst, den blir mildare i smaken om den får bryna en stund.

Nu häller du över rödvin, vatten, buljongpulver, worcester, senap och chilisås och låter koka in ett tag.

Häll så i grädden och koka en stund till, sänk värmen, tillsätt crème fraichen och låt småputtra en halv timme.

Smaka av och krydda med salt och peppar.

Falukorv med ketchup

Hemgjord ”falukorv” med ketchup

Husmanskost DeLuxe – Älgfärsbiffar med blåbärsgräddsås

En finare helgmiddag

Älgfärs är min favorit bland malet kött, den har så mycket smak jämfört med vanlig nötfärs.

Väldigt nyttigt är det också, eftersom älgen mest lever på löv, barr och örter, det är den mest ursprungliga föda vi har här i Norden.

Älg och ren fanns det gott om när våra förfäder kom hit sen inlandsisen smälte undan.

Bär har vi också haft i överflöd, det har gett befolkningen i Norden värdefulla vitaminer, mineraler och antioxidanter i alla år.

Förr fick de torka dem eller blanda med fett för att de skulle hålla sig över vintern.

Mamma berättade hur min farmors familj och generationerna innan förvarade hjortron.

Vid vår fäbod uppe på Fulufjället packades hjortronen i laggkärl och ett lager smält smör hälldes över.

Sen grävde de ner hinkarna i en myr, så höll de sig färska tills det var dags att ge sig hem på hösten.

Där förvarades de sen i kall jordkällare över vintern.

Älgfärsbiffar 4-5 port

500 g älgfärs

2 ägg

½ dl grädde

2 msk riktigt finhackad lök

2 tsk fiberhusk

2 tsk finhackad rosmarin

1 tsk timjan

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

25 g smör till stekning

Blanda ihop alla ingredienser till biffarna i en bunke, ställ i kylen en halvtimme.

Stek en liten biff och smaka av om det behövs mer kryddor.

Forma till 12-15 mindre biffar och stek i omgångar.

Stek under tiden biffarna i smör, ca fem minuter på varje sida, krydda lite med salt och peppar.

Lägg upp dem på ett fat, täck med folie och värm biffarna i ugnen på 150° i 10-15 min innan serveringen.

Blåbärsgräddsås 4-5 port

4 dl grädde

2 dl blåbär

1 dl viltfond

1 dl steksky från biffarna

1 tsk balsamvinäger

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar efter smak

50 g smör i små bitar

Koka upp blåbär och viltfond, låt puttra tills det blir en tjock ”sylt”.

Häll i grädde, vinäger, Worcester och kryddor, låt småputtra i en halvtimme.

Vispa ur pannan där du stekt biffarna med 1 dl vatten, sila ner skyn i såsen.

Ta såsen från värmen och vispa ner smöret, en liten bit i taget.

Smaka av om du vill ha mer vinäger eller kryddor.

Servera biffarna på en spegel av blåbärssås, med små buketter av kokt blomkål.

Här nere ser du en bild från blåbärsplockningen i höstas, läs mer om det och renskavspannan jag lagade på min vedspis i stugan här.

Fler recept på vilt hittar du i min kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”.

Blåbärsplockning i höstas på Nipfjället i Dalarna

Chicken Korma – Indisk kycklinggryta på två sätt

Fredagskyckling

Jag tycker väldigt mycket om det indiska köket, så idag får du två varianter på deras goda korma, här gjord på kyckling.

På bilderna ser du den i lite olika tappning, det här är en rätt som lagats rätt ofta i mitt kök.

Jag har haft med den i olika varianter i flera av mina kokböcker, i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken hittar du en med lamm och kikärtor.

I min kommande kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv kommer du att hitta flera goda smårätter och smoothies kryddat med ingefära och gurkmeja.

Kryddor som är en riktig hälsoboost, så passa på att äta mycket av dem nu när förkylningstiderna slår till med full kraft.

Indisk kycklinggryta 4 port

600 g urbenat kycklinglår

2 dl kokosgrädde

1 dl kokosolja

1 blomkålshuvud

1 röd paprika

1 pressad lime

1 påse färsk bladspenat (ca 100 g)

1 dl mandelmjöl

½ dl riven ingefära

2 msk ekologisk gurkmejamix

Salt och chiliflingor

Strimla kycklingen, dela blomkålshuvudet i riktigt små buketter och skär paprikan i små strimlor.

Hetta upp kokosoljan och blanda ner kyckling och grönsaker.

Har du inte en stor gryta, så dela upp stekningen i omgångar och flytta sen över allt i en gryta.

Krydda med salt, chili, ingefära och gurkmeja, låt fräsa några minuter.

Rör om då och då så det inte blir bränt.

Häll på kokosgrädde, limesaft och mandelmjöl, blanda om väl.

Låt allt puttra på svag värme i 30-40 minuter, så grönsakerna blir mjuka och grytan riktigt krämig.

Rör ner spenaten de sista 5 minuterna av koktiden.

Klicka på bilden och läs mer om gurkmejamix hos Kall Naturkompani

Snabb Chicken Korma 1 port

1 färskt kycklingbröst

1 dl kokosgrädde

2 msk kokosolja

2 msk mandelmjöl

1 msk riven ingefära

½ liten gul lök

½ riven vitlöksklyfta

1-2 tsk ekologisk gurkmejamix

1 tsk pressad citron

1 krm kardemumma

1 krm kanel

Salt och peppar

Skär kycklingen i tunna strimlor och löken i smala klyftor. Stek i kokosoljan, tills det fått lite färg.

Krydda med salt, peppar, vitlök, ingefära, gurkmeja, kanel och kardemumma.

Låt alltsammans fräsa en minut under omrörning.

Tillsätt mandelmjöl, kokosgrädde och citronsaft.

Koka upp och låt puttra några minuter, tills grytan tjocknat.

Kyckling med 3 goda, lättlagade tillbehör

Söndagskyckling

Dagens middagstips blir en mör och god kycklingrätt med tre riktigt lättfixade såser till, som du blandar ihop medan kycklingen puttrar sig klar på spisen.

Maten blir alltid både godare och mer näringsrik med några olika såser eller röror till, jag brukar ha minst två, gärna fler gröna tillbehör till min mat.

Det lockar fram så mycket olika smaker på varmrätten, vi brukar kalla det mat med hög Mmm-faktor.

Mat för mig är inte bara något för att jag ska få i mig livsnödvändig näring, den ska vara riktigt njutbar också.

Vitvinsbräserad kyckling ca 4-5 port

1 ekokyckling, styckad i mindre bitar

2 tomater

1 morot

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

50 g smör

1 tsk timjan

2 dl vitt vin

1 tsk balsamvinäger

Salt och peppar

Bryn en del av smöret och stek kycklingbitarna i omgångar, salta och peppra ordentligt.

Värm resten av smöret i en gryta och fräs hackad lök, tomat, timjan och morot, rör ner lite vin och vinäger.

Lägg ner kycklingbitarna eftersom de blir färdiga, låt puttra i minst en timme, späd med vinet i omgångar.

Grönsakerna och buljongen som blir över vid bräseringen kan du använda till en god soppa.

Jag gjorde tre goda såser till den smakrika kycklingen.

Tomatconcassé är en riktigt enkel tomatsås som var populär när jag började jobba som kock på restaurang för 35 år sen.

Den serverade jag då ofta tillsammans med bearnaisesås, en suverän smakkombination.

Tomatconcassé

4 tomater

1 gul lök

50 g smör

Salt och peppar efter smak

Skålla, skala och tärna tomaterna och finhacka löken.

Låt puttra i smöret till en tjock röra, utan att få färg, krydda bara med salt och peppar.

Smörkokningen lockar fram en riktigt intensiv tomatsmak.

Avokadoröra

2 välmogna ekoavokado

100 g valnötskärnor

1 dl kallpressad olivolja

2 tsk pressad citron

Smulat flingsalt

Gröp ur avokadoköttet och mosa det grovt i en bunke, rör ner olivolja, citronsaft och salt.

Grovhacka valnötskärnorna och vänd ner i röran, smaka av om den har lagom syra och sälta.

Vitlöksyoghurt

2 dl yoghurt 10-17%

2-3 rivna vitlöksklyftor

Flingsalt

Blanda den rivna vitlöken med yoghurten, smaka av med smulat flingsalt.

Tomatröran serverade jag varm till den bräserade kycklingen, med de två kalla tillbehören som goda följeslagare.

Sallad, gurka och paprika kompletterade det hela, kokt broccoli eller blomkål är också gott till.

Fler njutbara tillbehörstips kommer du att hitta i min nästa kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, du kan förhandsbeställa den här.

Söndagsmiddag – Pepparfläsk med broccoli

Njutbart smakminne

Den här rätten lagade min mamma ofta på helgerna när jag var liten, den väcker väldigt goda smakminnen till liv.

Hon fick receptet från ett TV-program nån gång i början på 70-talet.

Mamma använde bogfläsk, men här har jag använt fläskkarré, det är så mört och gott.

Då serverades grytan med kokt eller pressad potatis, men nu äter jag hellre broccoli eller blomkål till.

Pepparfläsk 4 port

500 g benfritt fläskkött

4 dl grädde

1 dl chilisås

2 msk senap

50 g smör

Rejält med krossad vitpeppar

Salt

Skär köttet i tunna skivor, gnid in ordentligt med peppar och salt.

Stek i omgångar i smöret, flytta över till en gryta, vispa under tiden grädden.

Blanda ner senap och chilisås i skyn i stekpannan, när du tagit upp sista köttet.

Rör om och häll i den vispade grädden.

Låt koka upp under omrörning, häll sen ner allt över köttet i grytan.

Koka upp och låt puttra i 30 minuter på svag värme.

Servera med kokt broccoli, tomat och persilja.

Recept på min sockerfria chilisås och BBQ-sås hittar du i kokboken ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Glutenfria små hamburgare med goda tillbehör

Små burgare till fredagsmyset

Hamburgare eller när det gäller minivarianten, sliders, är väl något som de allra flesta gillar.

I min tappning blir de ett riktigt gott och nyttigt alternativ till fredagsmyset, vill du inte ha bröd till så är det gott att bara svepa in hamburgaren i ett salladsblad istället.

Här hittar du recept på sockerfri chilisås, hamburgerdressing, kålrotspommes, grönkålschips och zucchinisallad.

De blir goda och mättande tillbehör som du kan servera som buffé så får alla komponera sin egen burgare.

Grönkålschips

Är ni fler eller extra hungriga på fredagskvällen så är det lätt att dubbla recepten på bröden och hamburgarna.

Tycker du om mina recept så ta gärna en titt på min kommande kokbok här, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Glutenfritt Hamburgerbröd LCHF/Paleo

Hamburgerbröd 4 st

2 ägg

3 msk mandelmjöl

2 msk kokosmjöl

2 msk kokosolja

1 msk sesamfrön + lite till garnering

½ msk fiberhusk

½ tsk bakpulver

ca 1 krm salt

Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp, blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokosoljan.

Blanda om väl men med lätta tag så luftigheten i äggsmeten bevaras, smaka av om smeten är lagom salt.

Klicka ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av två skedar, blöt handen och forma smeten till runda bullar.

Strö på sesamfrön och grädda på 200º i 10 minuter i mitten av ugnen.

Låt svalna på galler innan du delar dem.

Ett annat alternativ, servera hamburgarna på skivor av stekt blomkål

Hamburgare 4 port

400 g gräsbetesfärs

25 g smör till stekning

Salt och peppar

Forma färsen till fyra små hamburgare, bryn dem på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.

Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta.

Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.

Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.

Min sockerfria chilisås

Risotto på blomkål med tomatmajonnäs

Risotto utan ris

Ja, det låter ju kanske lite tokigt att kalla en risotto helt utan ris för just risotto, men du kan ju kalla den blomkålsotto om du föredrar det.

Att riva blomkål och blanchera eller steka hastigt har blivit mycket populärt, inte bara bland oss som föredrar mat med färre kolhydrater.

Nu finns det också färdigriven blomkål att köpa i välsorterade butikers grönsaksdiskar.

Det är verkligen roligt att det gröna har fått ett så stort uppsving som komplement till de mer traditionella, stärkelserika tillbehören ris, pasta och potatis.

I min kommande kokbok hittar du mängder av mina grönsaksfavoriter, här kan du förhandsbeställa ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Blomkålsrisotto 4 port

6 dl grovriven blomkål

200 g halloumi/eldost

100 g salami

2 morötter

2 gröna paprikor

2 röda paprikor

1 gul lök

50 g smör till stekning

Servera med:

4-8 ägg

Skär korv, ost och grönsaker i små tärningar.

Bryn hälften av smöret och stek salami och halloumi en minut, tillsätt paprika och lök och stek ett par minuter till, häll upp på ett fat.

Bryn resten av smöret och rör ner den rivna blomkålen och moroten, fräs ett par minuter innan du blandar ner korv/grönsaksröran.

Jag kryddade inte risotton extra eftersom det blir så mycket sälta och smak både från osten och korven.

Tomatmajonnäs

2 dl majonnäs

6 cocktailtomater

2 vitlöksklyftor

2 tsk tomatpuré eller ajvar

2 tsk balsamvinäger eller äppelcidervinäger

Skär tomaterna i små tärningar och finhacka vitlöken.

Rör samman tomatpuré och majonnäs, smaksätt med vitlök och vinäger.

Lättlagad kycklinggryta i Crock-Pot eller på spisen

Mat som klarar sig själv

Så här när helgen närmar sig kan det vara skönt att ta till mat som lagar sig i stort sett själv.

Gör i ordning den på morgonen om du har en slowcooker, annars blir grytan klar på två timmar på spisen.

Jag är väldigt förtjust i alla möjliga långkok, så praktiskt också med både plåtmat och grytor som sköter sig utan passning i ugnen.

Servera grytan med till exempel en blomkålssallad, örtaioli och ett nötbröd, så mättar den många munnar.

Gammaldags gjutjärnsgryta från Norge
Foto Mikael Eriksson

Lättlagad kycklinggryta 4-5 port

800 g kycklinglår

ca 800 g blandade grönsaker, jag hade fryst, grillad aubergine, paprika, lök och spenat

50 g smör/kokosolja

2-3 dl kycklingbuljong

1 tetra krossade tomater

1 dl oliver

1 dl rödvin

2 msk Resi, ekologisk kycklingkrydda

2 vitlöksklyftor

Örtsalt och peppar

Jag köpte ekologiska kycklinglår med skinn och ben men du kan även använda urbenade.

Krydda kycklingen med kryddmixen och salt, hemgjord tacokrydda eller paprikapulver går förstås också fint.

Fräs grönsakerna som fått tina innan och rinna av, krydda med örtsalt.

Jag använde en fryst grönsaksblandning, men har du tillgång till färska grönsaker så skär du dem i bitar och bryner en stund tillsammans med skivad vitlök.

Blanda ner tomater, oliver, rödvin och buljong, låt koka en stund medan du bryner kycklingen väl på båda sidor.

Lagar du till grytan i Crock-Pot så blandar du alla ingredienser till grönsaksröran direkt i grytan.

Lägg sen ner den brynta kycklingen, täck med lock och låt koka på låg effekt i 6-8 timmar.

Har du ingen slökokare, så kan du låta grytan puttra på spisen i ca 2 timmar på svag värme, rör då och då så det inte bränner vid.

I ugnen kan du laga till den under tättslutande lock på 75-100º i ca 6-8 timmar.

Använder du kyckling med ben så se till att den är välkokt innan serveringen, det ser du genom att sticka in en kniv till benet.

Kycklingköttet ska då inte avge någon röd/rosa köttsaft och lossna lätt från benet, då är den färdig.

Med de här typerna av långkokning är risken minimal att den inte skulle vara klar.

Tycker du om min typ av långkok så hittar du många fler recept i Gammaldags husmanskost på nytt sätt och i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Det är tack vare att jag gjort de kokböckerna som jag fått införskaffa så många långkokningsgrytor, för att testa fram alla tillagningssätt 🙂

Nordic Cooker, Crock-Pot och olika typer av gjutjärnsgrytor