Grötfrukost med blåbär


Grötfrukost är inte alls tokigt! Eller vad säger du? Är du en gröt eller yoghurtmänniska? Jag är gröt! ;-) och gärna en riktigt god mjölkkokt havregrynsgröt med lite salt och en klick smör i kastrullen. Toppen på den här gröten är resultatet från i förrgår då bi tog en tripp till blåbärsskogen, haha!

Skulle ju baka en blåbärspaj och trots hela familjen i blåbärsriset så blev det inte mer än såhär… Ganska urplockat redan och väldigt små… Inte som i Norrland där farmor och farfar fyllde 10liters hinkar på nolltid! :-P


Filmjölkslimpa med lingon har vi bakat, gott, saftigt och mättande frukostbröd!

LCHF recept för Blåbärsmuffins


Ett recept på blåbärsmuffins! Fullproppad med söta blåbär och toppad med en len och gräddig topping!

LCHF Blåbärsmuffins
Från: Marja på http://bakasockerfritt.blogg.se/
Portioner: 6 st
Tid: 40 min

Ingredienser
Muffinsen:
70 gram smör
2 ägg
1 dl mandelmjöl
30 gram finhackade pecannötter
2 msk riven kokos
1½ msk kokosmjöl
7-8 msk stevia strö
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
140 gram söta blåbär

Blåbärstopping
100 gram mascarpone
1 dl vispgrädde
4 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
ca 70-80 gram söta blåbär

Gör så här
Muffinsen:
Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser. Separera äggulan från äggvitan. Tillsätt äggula och smält smör i de torra ingredienserna och rör om. Vispa äggvitan hård med elvisp och rör ner i smeten. Rör därefter ner blåbären. Lägg i muffinformar som gärna får stå i en muffinsplåt (eller använd annars dubbla formar). Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter tills muffinsen börjar bli fasta.

Blåbärstopping
Vispa mascarpone och vispgrädde tillsammans med stevia strö, vaniljpulver och blåbär till en fluffig kräm med en elvisp.

När muffinsen svalnat så spritsa eller bred på toppingen på muffinsen. Garnera gärna med blåbär!

LCHF Glass i Glassmaskin
Källa: eget experiment
Portioner: 3-4 (små portioner!)

Ingredienser:
1 ägg
0,5 dl sukrin (kan uteslutas)
1 dl philadelphia
1-1,5 dl vispgrädde
0,5 tsk vaniljpulver

Smaksättning
Hallon
Blåbär
rivet limeskal
hackad choklad
Kakao
Lingon + kanel
Gör så här:
OBS! Jag använde ca 2 dl frusna hallon, lät dom tida upp lite och mixade dem sedan lätt. Glassen kräver smaksättning, den blir ganska tam i smaken endast som "vaniljglass" och beroende på vilken smaksättning man använder kanske man måste justera mängden sötning.

1. vispa ägg och sukrin pösigt (använder du ingen sötning vispar du bara ihop philadelphia och ägg tills det blir lite fluffigt)

2. vispa ihop philadelhia och äggvispet

3. vispa grädden hårt, blanda sedan grädden med resten

4. rör i valfri smaksättning

5. kör i glassmaskin ca 30 min (det beror på vilken sorts glassmaskin man har, i min tar det jättelänge)

6. ät direkt eller frys ner den till senare. fryser man ner den ska den stå framme 10-20 minuter innan man äter.
Sockerarten fruktos kanske är det största hälsoproblemet?

Docent Ralf Sundberg skriver i sin blogg om “Socker är ett gift” och nämner en undersökning av kostvanor som gjorts på kvinnor i ett Sydamerikanskt naturfolk och en grupp indiankvinnor i slummen i Lima. Läs i bloggen om de intressanta resultaten.

Det Ralf också skriver är:
“Vad gäller spannmål vet vi att dagens vete inte är detsamma som det som din mor eller mormor bakade med för trettio år sedan. Proteinhalten är väsentligt lägre och stärkelseinnehållet är högre, varför nivåerna av det fettbildande hormonet insulin blir högre av det bröd som bakas idag. Men även glutenproteinerna har förändrats av den omfattande växtförädlingen, något som lett till att glutenintolerans blivit dubbelt så vanligt i befolkningen. Glutenintolerans är sannolikt bara toppen på isberget. Mycket tyder på att dagens gluten har negativa hälsoeffekter på långt fler människor genom att vara inflammationsdrivande.

Sockerarten fruktos kanske dock är det största hälsoproblemet. Många luras av att fruktos inte höjer blodsockret, alltså blodglukos och därmed har ett lågt GI, men det är tyvärr en överförenkling som missar det väsentliga. När vi äter socker höjs nämligen blodets halt av fruktos. Denna sockerart är sju gånger mer reaktiv än glukos och bildar så kallade Advanced Glycaemic End products genom att förena sig med proteiner, vilka därmed inte fungerar optimalt i sina olika biologiska uppgifter. Att vi glömt bort fruktos beror på att vi inte rutinmässigt mäter det!”

Så att använda ett sk. GI socker som ju är till största delen fruktos gör kanske att vi lurar oss själva?
Var hittar vi fruktosen?
Ex
Honung består av ca 70% socker fruktos och glukos, ju mer flytande den är ju högre halt av fruktos är det.
Kokossocker som nu har blivit lite populärt har ett GI på 35, tyder på att största delen är sockerarten fruktos.
Agavesirap som också är ett GI socker, GI 27, det tyder också på att det är till största delen fruktos.
Vitt socker (sackaros) är lika delar glukos (druvsocker) och fruktos.

Att fruktos får ett lågt GI har att göra med att den ombildas till glukos i levern.
Fruktos kan också bildas vid tillagning, ex bildas det fruktos i stekt lök.

Hur är det då med frukt?
Man brukar säga att 5% av fruktens vikt är fruktos. Fruktosrika frukter är, äpplen, päron och druvor.
Här ser ni en bra tabell hämtad från Johannas kostblogg.

fruktoshalt i % glukoshalt i %
äpple 5,9  2,4
päron 6,2  2,8
vattenmelon 3,4  1,6
russin 29,8  27,8
morot 1,8  1,6
squash 1,4  1,1
tomat 2,0  1,3
tomatpuré 4,7  3,0
nypon 5,2  4,2
röda vinbär 4,4 2,9
hallon 2,2 1,6
honung 40,9 35,7
fikon 16,1 14,7
torkade dadlar 21,6  27,2
vindruvor 7,8  7,6
HFCS 55-90  45-10
torkad aprikos 10,0  20,8
banan 2,7  4,4
ananas 1,4  2,3
broccoli 0,7  1,2
lök 1,5  1,6
brysselkål 0,7  1,2
blåbär 2,9  3,0
sirap 21,7  24,2

 

Bloggar etiketter: ,

Efterrättsbomb
Efterrättsbomb
Källa: Katarina
Portioner: 25

Ingredienser:
Till mandelmassa
150 g mandel
150 g sukrin
några droppar vatten

Till fyllning
100 g smält smör
2,5 dl grädde
250 g mörk choklad
250 g vit choklad (alt olika sorter mörk choklad 70 o 50, kan också vara mörk choklad med smaksätttning)

Hallon, blåbär eller andra bär.
Gör så här:
Kör ingredienserna till mandelmassan i matberedare och droppa i vatten till bra konsistens. Tryck ut mandelmassan i en form med löstagbar botten. Ställ kallt medan du gör fyllningen.

Smält smöret med grädden och låt koka upp. Ta av plattan och rör i chokladen.

Häll blandningen på mandelmassabotten och låt stå kallt minst 4 timmar.

Kakan blir kompakt och man behöver bara en pyttebit. Håller länge i kyl.
Laddar för en varm, solig dag med frukost-smoothies!


Gomorron, eller… hhmm… Goförmiddag! :-P
Här står solen högt på himlen idag och det är riktigt varmt så det gäller att ladda vätskeförrådet redan från början. Vi börjar dagen med en härlig iskall morgon-smoothies. Muggen jag har använt är en sån där liten som man kan köpa minipaprikor & jalapeno/chili i mm, perfekt till smoothies med sugrör!

4 port

  • 225 gram frysta hallon & blåbär
  • ca 10 st isbitar fryst äppeljuice
  • 1 banan
  • 2 dl mjölk
  • 1-2 msk honung
  • ca 1½-2 dl naturell yoghurt/port

Kör allt utom yoghurten i blendern och mixa slät. Varva smoothisen med yoghurt och du får en alldeles perfekt start på morgonen.


Smoothies-konst?!

Matkurs med syrran och 3-rätters middag!


Idag har jag haft lillasyster Sanna i köket! En så kallad ”matkurs” så hon lär sig annat än koka makaroner! :-P Hon är vanligtvis otålig och med humör som ett åskmoln men idag skötte hon sig galant i köket. Som en liten mjukstart så tänkte jag att vi börjar väl med en 3-rätters?? Låter väl bra?!

Inte så avancerat men för en novis som henne så följde hon duktigt mina instruktioner med bravur och det blev ett strålande resultat. Jag fick dock gå efter henne och ”städa” hela tiden, men de ska hon få lärdom om också! ;-)

Nästa gång ska hon stycka kyckling…
Citerar : 
- ”Yääääck!! Naaee, å blodigt å sånt va??!!” 
- ”JAJAMÄN!” 

Dagens trerätters meny såg ut såhär : 

Förrätt 
Rökta skinkrullar med philadelphiaost & lantbröd

Varmrätt
Ostfyllda köttfärsbiffar, ugnsrostade rotsaker & tzatziki

Dessert
Sommarkräm med jordgubbar, hallon, blåbär & mjölk


Innan hon kom hade jag förberett allt till varje ”station”, tzatziki, rotfrukter, biffar, bärkräm, förrätt, sallad, porslin till dukning mm… En viktig punkt för att allt ska gå smidigt i ett kök! Förbered! Nästa gång får hon göra det själv!


Joline stod för det grafiska och skrev ut menyn!


Vi började med tzatzikin däre hon fick skölja, riva och krama ur gurka, blanda med yoghurt, vitlök, olivolja och kryddor… In i kylen med den sålänge!


Sen fick hon skölja, skala och skära rotfrukter och grönsaker som senare skulle in i ugnen. Potatis, rotselleri, majs, purjolök, rödlök, morot och rödbetor.


Och dressa med olivolja, flingsalt och peppar… Skjuts in i ugnen. 200 grader ca 45-50 min.


Samtidigt så rullade vi biffar som vi fyllde med ost och fräste på i stekpannan bara så de fick en fin stekyta.


Dessa fick hon sen slå in i en ”foliébåt” och låta eftersteka i ugnen tillsammans med rotfrukterna.


Under tiden biffar och rotfrukter stekte i ugnen fick hon göra iordning salladen. Vitkål, salladslök, rödlök, tomat… En vinegrette på olivolja/vinäger/dijonsenap/salt/peppar skakade hon också fram och dressade salladen med.


Och fetaost toppade hon salladen med… In i kylen med den sålänge. Nu hade vi både tzatziki och sallad klar. Biffar och rotfrukter i ugnen och dags att duka bordet och fixa förrätten.


Att duka ett bord bör man kunna!


Förrätt i form av  rökt skinka, bredd med philadelphiaost, svartpeppar, lite salt, en ostskiva (ett salladsblad på varje ska de va också men de glömde jag handla hem) och sen rulla ihop till små strutar. Lantbröd rivet i grova bitar till.


Varmrätten är upplagd.


Under tiden får bären till krämen småputtra. Den redde hon av med potatismjöl och så va den klar i ett nafs! Inte så svårt egentligen att få till en 3-rätters. Matcha och få allt klar i rätt tid är ju trots allt hemligheten…


En trött men väldigt nöjd lillasyster fixade allt på 2 timmar! ;-)


Väl till bords.


Och det smakade alldeles ypperligt, fantatiskt gott allting!!


Med en somrig dessert av jordgubbar, hallon och blåbär i form av ljummen kräm med iskall mjölk… Kan inte bli bättre! Duktig Sanna!! :-P

 

Proteinrika pannkakor
Proteinrika pannkakor
Källa: Johanna hellman
Portioner: 3

Ingredienser:
5 ägg
1 dl keso eller kesella
0,5 dl mandelmjöl
5 msk bake pro går att utesluta (ta mer mandelmjöl då)
0,5 dl vatten/mjölk/grädde
lite bakpulver
eventuell smaksättning som vanilj, kanel eller blåbär

+ smör eller kokosolja till stekning





Gör så här:
Detta recept på pannkakor är så vansinnigt enkelt och blir riktigt goda. En sats räcker till 8 små pannkakor.

Lägg alla ingredienserna i en mixer och kör den tills smeten inte är klumpig. Låt smeten svälla tills pannan blir tillräckligt varm. Grädda pannkakorna och servera med tillbehör som du tycker om.

Förslag: Grädde, mixade bär med lite steviasötning, bacon, kanel, turkisk yogurt - valet är ditt.
Proteinrika pannkakor
Proteinrika pannkakor
Källa: Johanna hellman
Portioner: 3

Ingredienser:
5 ägg
1 dl keso eller kesella
0,5 dl mandelmjöl
5 msk bake pro går att utesluta (ta mer mandelmjöl då)
0,5 dl vatten/mjölk/grädde
lite bakpulver
eventuell smaksättning som vanilj, kanel eller blåbär

+ smör eller kokosolja till stekning





Gör så här:
Detta recept på pannkakor är så vansinnigt enkelt och blir riktigt goda. En sats räcker till 8 små pannkakor.

Lägg alla ingredienserna i en mixer och kör den tills smeten inte är klumpig. Låt smeten svälla tills pannan blir tillräckligt varm. Grädda pannkakorna och servera med tillbehör som du tycker om.

Förslag: Grädde, mixade bär med lite steviasötning, bacon, kanel, turkisk yogurt - valet är ditt.
Miracle Risifrutti – Miracle Noodles Ris

Här har jag använt den proteinrika Kesellan med 10 g fett och 10 g protein tillsammans med Ris Miracle Noodles.
Traditionellt inom LCHF så har Keso använts som “ris” i desserter. Keso innehåller också mycket protein (12 g) men desto mindre fett (4g). Här på bloggen finns både Keso a´la Malta och Risifrutti med Keso.
Så tänk på när du vill få upp proteininnehållet och behålla fettnivån använd Kesella 10%.
OBS: Kesellan får heller aldrig koka.

Miracle Risifrutti

ca 4 portioner
1 påse Miracle Noodles risnudlar
250 gram Kesella 10% ( för att öka proteinhalten i risifruttin)
2 dl grädde
1 urgröpt vaniljstång
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
4 gelatinblad

Gör så här:
Skölj riset väl i kallt vatten flera minuter och låt de rinna av helt pressa gärna lite lätt ur resterande vatten..
Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter.
Häll grädden i en kastrull lägg i vaniljfrön från vaniljstången + stången och riset. Låt det sjuda/småkoka ett par minute, ta från plattan och sedan få stå och dra i  5 min.  Fiska upp stången och blanda sedan ner gelatinbladen. Låt svalna till rumstemp, vispa/rör sedan ner kesellan och ställ kallt i 3 timmar, gärna över natt.

Vispa sedan kraftigt Miracle Risifruttin fluffigt och servera med bär, varför inte lite lätt smälta bär/sylt, och varför inte 1 dl hallon med 0,5 dl blåbär?
Super att ta med på picknick!
Häll upp på burk istället med tättslutande lock och bären i en annan, bara å packa med sig.

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: ,