Lucka 11 – Mjukt fröbröd med julsmak – Glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt, nötfritt och veganskt

Julbröd utan ägg, mjölkprodukter och nötter

Julbröd för flera

Jag har fått många förfrågningar om jag kan ta fram ett glutenfritt mjukt bröd utan ägg, mjölkprodukter, nötter/mandel och kokosolja, för alla som inte tål det.

För mig som kock är det alltid roligt att ställas inför nya utmaningar så igår experimenterade jag fram ett nytt julbröd som ska passa många.

I mitt arbete med Ecocaféet i Östersund har jag också fått lära mig mer om det veganska köket.

Det var första gången jag provade att baka med aquafaba, kikärtsspad, istället för ägg.

Jag ville även göra ett så protein/fettrikt bröd som möjligt och då även förstås med färre kolhydrater än de flesta veganska recept.

Jag letade runt på nätet efter lite inspiration, men hittade bara recept med gluten eller majs/rismjöl med väldigt hög kolhydratinnehåll och de flesta recept innehöll mycket socker.

På Ecocaféet är hela sortimentet fritt från gluten och vitt socker.

Recepten är skapade för att passa alla som äter allt från LCHF till Paleo till Rawfood till Vegetariskt/ Veganskt och för de som har olika födoämnesallergier.

Caféet passar förstås för alla andra också, som gillar att gå ut och fika eller äta en lättare lunch, det har blivit mycket populärt bland Östersundsborna.

För dig som vill ha ett hårt fröbröd till jul, så har jag tillsammans med Huså Bröd tagit fram två nya smaker på Spröda frökex.

Här kan du beställa alla tre sorterna på Lammboden.

Glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt, nötfritt julbröd

Julbröd

1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba

6 katrinplommon

2 dl vatten

1 välmogen avocado

½ dl tahini, sesampasta

1 msk äppelcidervinäger

Mjöl/fröblandning

2 dl chiamjöl (Risenta)

1 dl pofiber

½ dl sesamfrön

½ dl blå vallmofrön

½ dl pumpakärnor

2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

2 msk fiberhusk

1 msk bikarbonat

1-2 msk kanel

1 msk kardemumma

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald ingefära

ca 1 tsk salt

Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten.

Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avocadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt.

Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avocado istället + 1 dl vatten.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avocadoblandningen.

Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig.

Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja.

Släta till ytan med slickepotten.

Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med folie efter halva tiden så brödet inte blir för mörkt.

Låt svalna en stund i formen, lossa lite försiktigt från kanten och botten med en stekspade och stjälp upp på galler för att kallna.

Svep in brödet i en ren bakduk, lägg i plastpåse i kylen att mogna till nästa dag.

Skär i skivor eftersom eller frys in i bitar eller skivor.

Adventsfika på balkongen med Tomten som hedersgäst...

Adventsfika på balkongen med Tomten som hedersgäst…


Lucka 9 – Glutenfri, mjuk pepparkaka och julklappstips

Mjuk pepparkaka

 

Glutenfri njutning LCHF/Paleo

Idag får du en glutenfri och mjölkfri pepparkaka som passar oss som äter LCHF och Paleo.

Tål du inte nötter så prova att mixa pumpakärnor istället.

Jag gräddade kakan i en låg pajform, men du kan göra dem som muffins eller i en avlång form också.

Mjuk pepparkaka

3 ägg

3 dl nötmjöl eller mandelmjöl

50 g smör/kokosolja

½ dl kokosgrädde eller grädde

½ dl björksocker, indiansocker, honung eller annan valfri sötning

2 msk psylliumhusk

1½-2 msk pepparkakskryddor

1 msk bakpulver (Paleo 1½ tsk bikarbonat + 1 msk pressad citron istället)

1 krm vaniljpulver

ca 1 krm salt

Smält smöret och pensla bakformen med lite av det. Blanda ner kokosgrädde och pepparkakskryddor.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen med sötningen hårt i en annan, ca 5 minuter med elvisp.

Rör ner mjölblandningen varvat med smöret i äggsmeten, blanda om försiktigt.

Smaka av så smeten är lagom salt, beroende på om du har saltat smör eller kokosolja i.

Lite sälta behövs i kakor för att framhäva smakerna, en kaka utan salt blir fadd i smaken.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min på 175º tills kakan känns fast.

Gräddar du den som muffins så räcker det med 10 minuter, i en avlång form ca 30 min.

Låt kakan kallna i formen, skär bitar och lyft upp med en stekspade.

Servera gärna med kokosgrädde eller vispad grädde.

Granatäppelkärnor eller lingon är gott och vackert till.

De här pepparkaksmuffinsen är fotograferade på Ecocaféet i Östersund, där jag jobbar som receptkonsult.

De är garnerade med vispad kokosgrädde smaksatt med lingon.

Pepparkaksmuffins Paleo på Ecocaféet i Östersund...

Pepparkaksmuffins Paleo på Ecocaféet i Östersund…

Julklappstips-reklam

Idag tipsar jag om goda vännen Therese Renåkers tavlor och servetter med mandalamotiv som du kan köpa på AllMyTesign.

Klicka på bilderna nedan om du vill se mer av tavlor och servetter.

Therese är inte bara en fantastisk konstnär, hennes fotografier och texter är något alldeles extra, som du kan se om du går in på hemsidan här.

Vi har ett stort reseintresse gemensamt och vill dela med oss av det vi upplever som Det Goda Livet.

Vår första resa går till Kreta nästa höst, läs mer om den här på Harmoniresor.se.

Mandalatavlan Flower Power av Therese Renåker... Klicka på bilden så kommer du direkt till tavlan...

Mandalatavlan Flower Power av Therese Renåker.
Klicka på bilden så kommer du direkt till tavlan…

Tomtens brunch

Turkisk brunch och mandalaservett. Smaker, färger och former som Tomten tycker om…


Julbröd LCHF/Paleo

Mjukt fröbröd LCHF och Paleo

Julbröd

Många har hört av sig och frågat efter recept på nötfria bröd, så här kommer ett som jag bakade förra julen.

Det innehåller förvisso kokosnötmjöl, men det klarar många nötallergiker bra.

Brödet blir mycket gott med bara smör på eller varför inte nu när det lackar mot jul, med skinka och senap.

Här på fina bloggen Ekofilosophie hittar du ett gott senapsrecept att testa till jul.

Fröbröd, glutenfritt, nötfritt och mjölkfritt

Fröbröd med julsmak

3 ägg

100 g smör (eller kokosolja)

2½ dl mixat mjöl av pumpakärnor (av 2 dl hela)

2 dl vatten

1 dl majonnäs

1 dl kokosnötmjöl

1 dl hela linfrön

½ dl blå vallmofrön (eller sesamfrön)

½ dl psylliumhusk (eller fiberhusk)

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat)

ca 1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Koka upp vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Mixa eller mal pumpakärnorna till mjöl.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen en minut.

Blanda vätskan med det torra och rör ner äggen i degen.

Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 30 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag, då kommer smakerna fram ordentligt.

Juldofter...

Juldofter…


Jolines hälsobröd

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.02426119247940584,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Joline har denna sommar tagit mer och mer plats i köket. Hon gillar att experimentera och baka lite nyttigare kakor, bröd, snacks och bakverk. Självklart är filmjölkslimpan ett gott och nyttigt alternativ där man kan laborera med smaker och olika mjölsorter och det är ju så enkla att röra ihop utan jäsning, bara skjuts in i ugnen. Hon fick ett grundrecept av mig och gav sig på uppgifter med bravur. Det blev riktigt gott och hon kallar den för hennes hälsolimpa. Inte illa för att vara första gången på egen hand!

 

Nästa gång ska hon experimentera mer med olika frön i bröden. Använd gärna krossade linfrön, chiafrön, solrosfrön, pumpa, quinoa mm. Det söta i brödet får hon utav den torkade frukten men kan även bytas ut mot lingonsylt, sirap, honung etc. Kryddor som kummin, anis, pomerans och kanel är också väldigt gott att blanda i. Vill man ersätta lite av den ”blöta” ingrediensen – filmjölk kan man använda finriven morot, rödbeta, zucchini eller potatis. Ett himla gott bröd att experimentera med. 😛

 

2 limpor i form

Det här behöver du :

ca 16 – 18 dl valfria mjölsorter

(Här användes 8 dl vetemjöl special med fullkorn, 4 dl havregryn och 6 dl grahamsmjöl)

2 msk bikarbonat

2 tsk salt

1 liter filmjölk, yoghurt eller A-fil

1 dl torkad frukt (aprikoser, fikon, russin)

 

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop de torra ingredienserna och blanda dom väl i en stor bunke tillsammans den torkade frukten, finhackad i mindre bitar. Tillsätt 1 liter filmjölk eller yoghurt. Rör ihop alltsammans och häll upp i två smorda avlånga brödformar. Blöt händerna lätt och stryk över bröden så de får en slät yta. Toppa med frön, kärnor etc. Bröden behöver inte jäsas.  Grädda i ca 1 timme i 175 grader. Låt svalna på galler.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.05623607710003853,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Glutenfritt formbröd med morot och citron

Citron- och morotsbröd

Gyllene bröd 1 limpa

4 ägg

4 dl grovrivna morötter

100 g mjukt osaltat smör eller kokosolja

3 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

1 dl kokosnötmjöl

1 dl pofiber

1 dl kokosmjölk

Skal och saft av 2 eko-citroner

2 tsk bikarbonat

ca 1½ tsk salt

Garnering:

½ dl sesamfrön

1 msk svartkummin eller vallmofrön

Blanda de rivna morötterna, rivet skal och saft av citronerna, kokosmjölken, sesamfrön och salt i en kastrull.

Koka upp och låt puttra i 5 minuter, ta från värmen och låt svalna.

Vispa äggen lätt och rör ner morotsröran. Blanda ner de torra ingredienserna.

Vänd ner det mjuka smöret/kokosoljan i smeten, blanda väl.

Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter. Strö över frön och täck med folie.

Grädda på 150º i 45 minuter. Ta av folien och grädda 30 minuter till.

Känn med handen att det är fast och fint, låt annars stå inne 15 minuter till.

Låt brödet svalna i formen. Stjälp upp och låt kallna på galler.

Lägg i plastpåse i kylen till nästa dag så går det lättare att skiva.

Förvara i kylen och skiva eftersom eller skiva och frys in.

Brödet blir godast att rosta och äta ljummet, tina gärna de frysta skivorna direkt i brödrosten.

Formbröd med morot och citron


Lucka 23 – Mjukt fröbröd med julsmak

Mjukt fröbröd LCHF och Paleo

Julbröd

Tidigare har jag delat med mig av ett recept på glutenfritt vörtbröd bakat med nötmjöl och lite frukt.

Många har hört av sig och velat ha recept på ett frukt-, mjölk- och nötfritt bröd, så här kommer ett som jag bakade häromdagen.

Mycket gott bara med smör på, eller med skinka och senap.

Här på fina bloggen Ekofilosophie hittar du ett gott senapsrecept att testa till jul.

Fröbröd, glutenfritt, nötfritt och mjölkfritt

Fröbröd med julsmak

3 ägg

100 g smör (eller kokosolja)

2½ dl mixat mjöl av pumpakärnor (av 2 dl hela)

2 dl vatten

1 dl majonnäs

1 dl kokosnötmjöl

1 dl hela linfrön

½ dl blå vallmofrön (eller sesamfrön)

½ dl psylliumhusk (eller fiberhusk)

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat)

ca 1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Koka upp vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Mixa eller mal pumpakärnorna till mjöl. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen en minut.

Blanda vätskan med det torra och rör ner äggen i degen. Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 30 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag, då kommer smakerna fram ordentligt.

Här nedan en del av inköpen igår på tisdagsmarknaden i Alanya.

Tomten har fått fint Nisse-besök, de gillar de små, röda tomaterna bäst :)

Inköp på grönsaksmarknaden i Alanya


Lucka 20 – Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka

Glutenfri njutning LCHF/Paleo

Jag äter inte så ofta kaffebröd, men till jul tycker jag om att njuta av lite saffransbröd och pepparkakor.

Här har jag gjort en glutenfri och mjölkfri kaka som passar oss som äter LCHF och Paleo.

Den passar förstås de flesta andra som gillar naturliga njutningar också :)

Tål du inte nötter så prova att mixa pumpakärnor istället.

Jag hade inget nöt- eller mandelmjöl så jag mixade valnötter fint.

Jag gräddade kakan i en låg pajform, men du kan göra dem som muffins eller i en avlång form också.

Mjuk pepparkaka

3 ägg

3 dl nötmjöl eller mandelmjöl

50 g smör/kokosolja

½ dl kokosgrädde eller grädde

½ dl björksocker, honung eller annan valfri sötning

2 msk psylliumhusk

1½-2 msk pepparkakskryddor

1 msk bakpulver (Paleo 1½ tsk bikarbonat + 1 msk pressad citron istället)

1 krm vaniljpulver

ca 1 krm salt

Smält smöret och pensla bakformen med lite av det. Blanda ner kokosgrädde och pepparkakskryddor.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen med sötningen hårt i en annan, ca 5 minuter med elvisp.

Rör ner mjölblandningen varvat med smöret i äggsmeten, blanda om försiktigt. Smaka av så smeten är lagom salt, beroende på om du har saltat smör eller kokosolja i.

Lite sälta behövs i kakor för att framhäva smakerna, en kaka utan salt blir fadd i smaken.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min på 175º tills kakan känns fast.

Gräddar du den som muffins så räcker det med 10 minuter, i en avlång form ca 30 min.

Låt kakan kallna i formen, skär bitar och lyft upp med en stekspade.

Servera gärna med kokosgrädde eller vispad grädde. Granatäppelkärnor eller lingon är gott och vackert till.

Pepparkaksmuffins Paleo på Ecocaféet i Östersund...

Pepparkaksmuffins Paleo på Ecocaféet i Östersund…


Lucka 15 – Vörtbröd

Glutenfritt vörtbröd

Julens godaste bröd

Jag har alltid tyckt väldigt mycket om vörtbröd, så förra julen tog jag fram ett glutenfritt bröd som blev ännu bättre än originalet :)

Hade tänkt köpa färdig vörtkrydda, men upptäckte att den innehåller gluten, så det blev att experimentera fram en egen blandning.

Här kommer mitt recept på ett vörtbröd för alla som njuter av en glutenfri livsstil, som Paleo.

Det passar förstås bra för oss som äter LCHF också, frukten i brödet ger inte många kolhydrater per skiva.

Jag kommer att baka det här även till denna jul, som vi som vanligt firar i Turkiet.

Vörtbröd LCHF och Paleo

Vörtbröd på mitt sätt

3 ägg

200 g mixade hasselnötter

100 g smör eller kokosolja

6 osvavlade aprikoser

2 färska, blå plommon (ca 1 dl i bitar)

2 dl vatten

1 dl kokosnötmjöl

1 dl fiberhusk

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat

1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Skär aprikoser och plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.

Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.

Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.

Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen. Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.

Njut vörtbrödet med julskinka, senap och rödbetssallad eller bara som det är med smör.

Testa gärna min varma choklad à la Paleo som var med i Upsala Nya Tidning nu i helgen.

Har tyvärr ingen länk till artikeln på nätet, men du kanske kan läsa den på bilden.

Tack till Kristina Jansson som skickade mig artikeln, den kom samma dag som vi reste.

Artikel i UNT

Tomten och Paleochoklad


Blueberry Bundt Cake

Ingredienser:

7,2 dl mjöl 
1/2 tsk bakpulver 
1/4 tsk bikarbonat
225 gr smör, mjukt 
4,8 dl strösocker 
6 ägg
 2,4 dl vanlig grekisk yoghurt 
1 tsk vanilj 
1/2 tsk mandel extrakt 
1 liter färska blåbär


Glasyr
Ingredienser: 
2,4 dl florsocker 
2-3 matskedar mjölk 
1/8 tsk vaniljextrakt

Vispa samman ingredienserna i en liten skål tills den är slät.
Om glasyr är för tjock, tillsätt mer mjölk. Om det är för tunn, tillsätt mer florsocker.

Beskrivning:

För att göra kakan:Värm ugnen till 165°c
. Smörj och mjöla en stor form, och ställ åt sidan.
I en stor skål, vispa ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt tills kombinerat.Vispa smör och socker tillsammans på medelhög hastighet under ca 3 minuter, eller tills lätt och luftigt.
Minska hastigheten till medel-låg. Tillsätt vanilj, mandelextrakt, och ägg (ett i taget).
Fortsätt att vispa i ca 2 minuter, skrapa ner skålens en eller två gånger, så att allt är väl blandat.
Lägg i hälften av mjölblandningen, och vispa på låg hastighet tills bara kombinerat.
Lägg i hälften av grekisk yoghurt, och vispa på låg hastighet tills bara kombinerat.
Upprepa med resterande mjölblandningen och grekisk yoghurt, vispa tills bara kombinerat.
(Övermixa inte.)
Vänd i blåbär för hand.Häll smeten jämnt i formen, och sprid toppen av smeten med en sked tills den är slät ..
Grädda i 60 till 75 minuter eller tills en tandpetare införas i närheten av centrum av kakan kommer ut ren.
Låt svalna i formen på galler i minst 30 minuter.
Vänd kakan på ett serveringsfat, och låt den svalna helt. Ringla på glasyr.Servera genast, eller lagra täckt i upp till 5 dagar.



Blueberry Bundt Cake

Ingredienser:

7,2 dl mjöl 
1/2 tsk bakpulver 
1/4 tsk bikarbonat
225 gr smör, mjukt 
4,8 dl strösocker 
6 ägg
 2,4 dl vanlig grekisk yoghurt 
1 tsk vanilj 
1/2 tsk mandel extrakt 
1 liter färska blåbär


Glasyr
Ingredienser: 
2,4 dl florsocker 
2-3 matskedar mjölk 
1/8 tsk vaniljextrakt

Vispa samman ingredienserna i en liten skål tills den är slät.
Om glasyr är för tjock, tillsätt mer mjölk. Om det är för tunn, tillsätt mer florsocker.

Beskrivning:

För att göra kakan:Värm ugnen till 165°c
. Smörj och mjöla en stor form, och ställ åt sidan.
I en stor skål, vispa ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt tills kombinerat.Vispa smör och socker tillsammans på medelhög hastighet under ca 3 minuter, eller tills lätt och luftigt.
Minska hastigheten till medel-låg. Tillsätt vanilj, mandelextrakt, och ägg (ett i taget).
Fortsätt att vispa i ca 2 minuter, skrapa ner skålens en eller två gånger, så att allt är väl blandat.
Lägg i hälften av mjölblandningen, och vispa på låg hastighet tills bara kombinerat.
Lägg i hälften av grekisk yoghurt, och vispa på låg hastighet tills bara kombinerat.
Upprepa med resterande mjölblandningen och grekisk yoghurt, vispa tills bara kombinerat.
(Övermixa inte.)
Vänd i blåbär för hand.Häll smeten jämnt i formen, och sprid toppen av smeten med en sked tills den är slät ..
Grädda i 60 till 75 minuter eller tills en tandpetare införas i närheten av centrum av kakan kommer ut ren.
Låt svalna i formen på galler i minst 30 minuter.
Vänd kakan på ett serveringsfat, och låt den svalna helt. Ringla på glasyr.Servera genast, eller lagra täckt i upp till 5 dagar.