Ägg- och mjölkfritt julbröd

Mörkt julbröd

1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba

6 katrinplommon

2 dl vatten

1 välmogen avocado

½ dl tahini, sesampasta

1 msk äppelcidervinäger

Mjöl/fröblandning

2 dl chiamjöl (Risenta)

1 dl pofiber

½ dl sesamfrön

½ dl blå vallmofrön

½ dl pumpakärnor

2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

2 msk fiberhusk

1 msk bikarbonat

1-2 msk kanel

1 msk kardemumma

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald ingefära

ca 1 tsk salt

Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten.

Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avocadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt.

Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avocado istället + 1 dl vatten.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avocadoblandningen.

Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig.

Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja.

Släta till ytan med slickepotten.

Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med folie efter halva tiden så brödet inte blir för mörkt.

Låt svalna en stund i formen, lossa lite försiktigt från kanten och botten med en stekspade och stjälp upp på galler för att kallna.

Svep in brödet i en ren bakduk, lägg i plastpåse i kylen att mogna till nästa dag.

Skär i skivor eftersom eller frys in i bitar eller skivor.

Fler goda tips med aquafaba kommer i min nästa bok, ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, som kommer ut i mellandagarna.


Kryddigt bröd à la Paleo

Paleobröd

Glutenfritt och mjölkfritt

Idag får du ett av mina favoritrecept när det gäller Paleobröd, med mustiga kryddor och frukt.

Det är gott både som smörgås eller som kaffebröd, perfekt att ta med som matsäck på skidturen nu i vår.

Kaffe fanns inte på stenåldern kanske du invänder, ta då bara vatten istället för kaffe i receptet.

Är du väldigt känslig för kolhydrater så byt ut fikonen mot en mosad avocado.

Mörkt mandelbröd

3 ägg

3 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

3 msk fiberhusk

4 torkade fikon

1 dl granatäppelkärnor

1 dl kokosolja

1 dl starkt kaffe

1 pressad citron

2 tsk bikarbonat

ca 2 tsk salt

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald ingefära

Skär fikonen i små tärningar och koka upp tillsammans med olja, kaffe, citronsaft och kryddor.

Låt puttra några minuter och sen svalna en stund.

Blanda all torra ingredienser i en bunke, rör ner äggen och kryddblandningen, blanda om väl.

Häll upp degen i en smord brödform på ca 1 liter.

Täck med folie och grädda i nedre delen av ugnen på 175º i 30 minuter.

Ta av folien och grädda ytterligare 40 minuter.

Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler för att kallna.

Förvara i plastpåse eller burk i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Du kan också forma degen till bullar, jag fick till 10 stycken av den här satsen.

Grädda bullarna på 200º i 20-30 minuter.

Vill du lära dig mer om Paleo så har Jenny och Magnus på bloggen Under vårt tak en Paleo-helg 13-14 maj.

Där kommer jag och Therese Renåker att delta, hon föreläser om Hormoner i maten och jag bjuder på buljong långkokt i Wonderbag och frökex med nässla, libbsticka och vitlök från Huså Bröd.

Läs mer om kurshelgen genom att klicka dig vidare via bilden nedan.

Paleohelg hos Under vårt tak...

Paleohelg hos Under vårt tak…


Biff med bambuskott i stark sås

Asiatiskt!! Som jag längtat efter wok och starka såser, krispiga bambuskott och vattenkastanjer. Starkt och smakrikt och så fruktansvärt gott, det är vardagsmat för oss. Jag lovar er detta recept på min biff med bambuskott är precis lika god som på Kinarestaurang, om inte snäppet bättre. Här snålas inte med varken kött eller grönsaker och definitivt inte på smaken. Sen tillhör jag dom som brukar fiska efter så mycket sky de bara går i kantinerna på kinabuffer så här finns även extra sås för den som vill ha de.

Använd biff av fin kvalité, strimla, pudra över en matsked bikarbonat för att göra köttet riktigt mört. Slå på japansk soya och en gnutta socker. Låt marinera i rumstemperatur 2-3 timmar. Där har du hela den otroliga grunden till denna rätt.

Fräs sedan hastigt på i het wokpanna med olja. Tillsätt grönsakerna och slå på vätska. Låt koka upp och krydda dig fram med smakerna till en otroligt god sky till allt som sedan serveras med nykokt ris och pak choi. Bättre blir det inte, jag lovar!
6 port

Det här behöver du : 

Ca 500 gram lövbiff i tunna skivor

1 msk bikarbonat

3 msk ljus japansk soya

1 msk Tamari soya

0,5 msk strösocker

1 liten purjolök

1 grön paprika

2 burkar bambuskott

1 burk vattenkastanjer

0,5 – 0,8 L vatten

3 msk ostronsås

3 msk grönsaksfond

1 msk D’Elidas chilisås

1 msk finriven ingefära

Salt
GÖR SÅHÄR : 

Strimla köttet och lägg i en skål. Pudra över bikarbonat och vänd runt. Slå på soyasåserna. Täck med plastfolie och låt marinera i rumstemperatur ca 2-3 timmar.

Hetta upp en wokpanna med olja och fräs på köttet på hög värme. Lägg i skivad purjolök, paprika, bambuskott och vattenkastanjer och låg fräsa ihop några minuter.

Dags för såsen. Tillsätt vatten, ostronsås, fond, D’Elidas och riven ingefära. Låt koka ihop ca 5 minuter. Red av med lite maizenamjöl utrört i vatten för en jämnare konsistens på skyn. Smaka av med salt. Bättra på vissa smaker om du tycker det behövs mer soya, ostronsås, ingefära, chili etc. Smaka av så mycket tills du är riktigt nöjd.

Avsluta med att bryta över pak choi och servera med ris. Kanongott, hett, smakrikt och krispigt!

Några av ingredienserna.

 

Strimlorna av tunn lövbiff ska marineras med bikarbonat och soya ett par timmar i rumstemperatur. Bikarbonatet gör köttet väldigt mört.

 

Allt blandat i en rymlig wokpanna efter att köttet fått brynas.

 

När såsen monterats och smakats av, lägg på pak choi och servera. Otroligt gott och krispigt tillbehör till denna köttgryta.

 

Biff med bambuskott i stark sås, och lite extra allt… 😜

Morotspepparkaksrutor

    
      
Ca 24 bitar
4 ägg
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1/2 påse pepparkakskryddor
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
4 dl grovrivna morötter
125 g katrinplommonpuré eller annan pure,
går bra med äppelmos också
1 burk vatten (barnmatsburken ovan)
Glasyr :  75 gram smör
1/ 2 dl kaffe
4 dl florsocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Kokos, nötter eller strössel.



GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
2. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i äggsmeten.
3. Tillsätt de rivna morötterna,purén och vattnet.
4. Häll smeten i en smord mindre långpanna, ca 25 x 35 cm. Det går lika bra att använda bakplåtspapper.
5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Låt den svalna.
6. Glasyr: Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna tills du har en jämn smet. Bred ut glasyren över kakan när den svalnat något.
Strö över kokos eller strössel och skär kakan i bitar.


Originalrecept från tidningen Hembakat med lite småändringar från mig:




Marsipandekorationer kan köpas här:



Lucka 11 – Mjukt fröbröd med julsmak – Glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt, nötfritt och veganskt

Julbröd utan ägg, mjölkprodukter och nötter

Julbröd för flera

Jag har fått många förfrågningar om jag kan ta fram ett glutenfritt mjukt bröd utan ägg, mjölkprodukter, nötter/mandel och kokosolja, för alla som inte tål det.

För mig som kock är det alltid roligt att ställas inför nya utmaningar så igår experimenterade jag fram ett nytt julbröd som ska passa många.

I mitt arbete med Ecocaféet i Östersund har jag också fått lära mig mer om det veganska köket.

Det var första gången jag provade att baka med aquafaba, kikärtsspad, istället för ägg.

Jag ville även göra ett så protein/fettrikt bröd som möjligt och då även förstås med färre kolhydrater än de flesta veganska recept.

Jag letade runt på nätet efter lite inspiration, men hittade bara recept med gluten eller majs/rismjöl med väldigt hög kolhydratinnehåll och de flesta recept innehöll mycket socker.

På Ecocaféet är hela sortimentet fritt från gluten och vitt socker.

Recepten är skapade för att passa alla som äter allt från LCHF till Paleo till Rawfood till Vegetariskt/ Veganskt och för de som har olika födoämnesallergier.

Caféet passar förstås för alla andra också, som gillar att gå ut och fika eller äta en lättare lunch, det har blivit mycket populärt bland Östersundsborna.

För dig som vill ha ett hårt fröbröd till jul, så har jag tillsammans med Huså Bröd tagit fram två nya smaker på Spröda frökex.

Här kan du beställa alla tre sorterna på Lammboden.

Glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt, nötfritt julbröd

Julbröd

1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba

6 katrinplommon

2 dl vatten

1 välmogen avocado

½ dl tahini, sesampasta

1 msk äppelcidervinäger

Mjöl/fröblandning

2 dl chiamjöl (Risenta)

1 dl pofiber

½ dl sesamfrön

½ dl blå vallmofrön

½ dl pumpakärnor

2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

2 msk fiberhusk

1 msk bikarbonat

1-2 msk kanel

1 msk kardemumma

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald ingefära

ca 1 tsk salt

Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten.

Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avocadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt.

Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avocado istället + 1 dl vatten.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avocadoblandningen.

Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig.

Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja.

Släta till ytan med slickepotten.

Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med folie efter halva tiden så brödet inte blir för mörkt.

Låt svalna en stund i formen, lossa lite försiktigt från kanten och botten med en stekspade och stjälp upp på galler för att kallna.

Svep in brödet i en ren bakduk, lägg i plastpåse i kylen att mogna till nästa dag.

Skär i skivor eftersom eller frys in i bitar eller skivor.

Adventsfika på balkongen med Tomten som hedersgäst...

Adventsfika på balkongen med Tomten som hedersgäst…


Lucka 11 – Mjukt fröbröd med julsmak – Glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt, nötfritt och veganskt

Julbröd utan ägg, mjölkprodukter och nötter

Julbröd för flera

Jag har fått många förfrågningar om jag kan ta fram ett glutenfritt mjukt bröd utan ägg, mjölkprodukter, nötter/mandel och kokosolja, för alla som inte tål det.

För mig som kock är det alltid roligt att ställas inför nya utmaningar så igår experimenterade jag fram ett nytt julbröd som ska passa många.

I mitt arbete med Ecocaféet i Östersund har jag också fått lära mig mer om det veganska köket.

Det var första gången jag provade att baka med aquafaba, kikärtsspad, istället för ägg.

Jag ville även göra ett så protein/fettrikt bröd som möjligt och då även förstås med färre kolhydrater än de flesta veganska recept.

Jag letade runt på nätet efter lite inspiration, men hittade bara recept med gluten eller majs/rismjöl med väldigt hög kolhydratinnehåll och de flesta recept innehöll mycket socker.

På Ecocaféet är hela sortimentet fritt från gluten och vitt socker.

Recepten är skapade för att passa alla som äter allt från LCHF till Paleo till Rawfood till Vegetariskt/ Veganskt och för de som har olika födoämnesallergier.

Caféet passar förstås för alla andra också, som gillar att gå ut och fika eller äta en lättare lunch, det har blivit mycket populärt bland Östersundsborna.

För dig som vill ha ett hårt fröbröd till jul, så har jag tillsammans med Huså Bröd tagit fram två nya smaker på Spröda frökex.

Här kan du beställa alla tre sorterna på Lammboden.

Glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt, nötfritt julbröd

Julbröd

1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba

6 katrinplommon

2 dl vatten

1 välmogen avocado

½ dl tahini, sesampasta

1 msk äppelcidervinäger

Mjöl/fröblandning

2 dl chiamjöl (Risenta)

1 dl pofiber

½ dl sesamfrön

½ dl blå vallmofrön

½ dl pumpakärnor

2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

2 msk fiberhusk

1 msk bikarbonat

1-2 msk kanel

1 msk kardemumma

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald ingefära

ca 1 tsk salt

Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten.

Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avocadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt.

Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avocado istället + 1 dl vatten.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avocadoblandningen.

Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig.

Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja.

Släta till ytan med slickepotten.

Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med folie efter halva tiden så brödet inte blir för mörkt.

Låt svalna en stund i formen, lossa lite försiktigt från kanten och botten med en stekspade och stjälp upp på galler för att kallna.

Svep in brödet i en ren bakduk, lägg i plastpåse i kylen att mogna till nästa dag.

Skär i skivor eftersom eller frys in i bitar eller skivor.

Adventsfika på balkongen med Tomten som hedersgäst...

Adventsfika på balkongen med Tomten som hedersgäst…


Lucka 9 – Glutenfri, mjuk pepparkaka och julklappstips

Mjuk pepparkaka

 

Glutenfri njutning LCHF/Paleo

Idag får du en glutenfri och mjölkfri pepparkaka som passar oss som äter LCHF och Paleo.

Tål du inte nötter så prova att mixa pumpakärnor istället.

Jag gräddade kakan i en låg pajform, men du kan göra dem som muffins eller i en avlång form också.

Mjuk pepparkaka

3 ägg

3 dl nötmjöl eller mandelmjöl

50 g smör/kokosolja

½ dl kokosgrädde eller grädde

½ dl björksocker, indiansocker, honung eller annan valfri sötning

2 msk psylliumhusk

1½-2 msk pepparkakskryddor

1 msk bakpulver (Paleo 1½ tsk bikarbonat + 1 msk pressad citron istället)

1 krm vaniljpulver

ca 1 krm salt

Smält smöret och pensla bakformen med lite av det. Blanda ner kokosgrädde och pepparkakskryddor.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen med sötningen hårt i en annan, ca 5 minuter med elvisp.

Rör ner mjölblandningen varvat med smöret i äggsmeten, blanda om försiktigt.

Smaka av så smeten är lagom salt, beroende på om du har saltat smör eller kokosolja i.

Lite sälta behövs i kakor för att framhäva smakerna, en kaka utan salt blir fadd i smaken.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min på 175º tills kakan känns fast.

Gräddar du den som muffins så räcker det med 10 minuter, i en avlång form ca 30 min.

Låt kakan kallna i formen, skär bitar och lyft upp med en stekspade.

Servera gärna med kokosgrädde eller vispad grädde.

Granatäppelkärnor eller lingon är gott och vackert till.

De här pepparkaksmuffinsen är fotograferade på Ecocaféet i Östersund, där jag jobbar som receptkonsult.

De är garnerade med vispad kokosgrädde smaksatt med lingon.

Pepparkaksmuffins Paleo på Ecocaféet i Östersund...

Pepparkaksmuffins Paleo på Ecocaféet i Östersund…

Julklappstips-reklam

Idag tipsar jag om goda vännen Therese Renåkers tavlor och servetter med mandalamotiv som du kan köpa på AllMyTesign.

Klicka på bilderna nedan om du vill se mer av tavlor och servetter.

Therese är inte bara en fantastisk konstnär, hennes fotografier och texter är något alldeles extra, som du kan se om du går in på hemsidan här.

Vi har ett stort reseintresse gemensamt och vill dela med oss av det vi upplever som Det Goda Livet.

Vår första resa går till Kreta nästa höst, läs mer om den här på Harmoniresor.se.

Mandalatavlan Flower Power av Therese Renåker... Klicka på bilden så kommer du direkt till tavlan...

Mandalatavlan Flower Power av Therese Renåker.
Klicka på bilden så kommer du direkt till tavlan…

Tomtens brunch

Turkisk brunch och mandalaservett. Smaker, färger och former som Tomten tycker om…


Julbröd LCHF/Paleo

Mjukt fröbröd LCHF och Paleo

Julbröd

Många har hört av sig och frågat efter recept på nötfria bröd, så här kommer ett som jag bakade förra julen.

Det innehåller förvisso kokosnötmjöl, men det klarar många nötallergiker bra.

Brödet blir mycket gott med bara smör på eller varför inte nu när det lackar mot jul, med skinka och senap.

Här på fina bloggen Ekofilosophie hittar du ett gott senapsrecept att testa till jul.

Fröbröd, glutenfritt, nötfritt och mjölkfritt

Fröbröd med julsmak

3 ägg

100 g smör (eller kokosolja)

2½ dl mixat mjöl av pumpakärnor (av 2 dl hela)

2 dl vatten

1 dl majonnäs

1 dl kokosnötmjöl

1 dl hela linfrön

½ dl blå vallmofrön (eller sesamfrön)

½ dl psylliumhusk (eller fiberhusk)

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat)

ca 1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Koka upp vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Mixa eller mal pumpakärnorna till mjöl.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen en minut.

Blanda vätskan med det torra och rör ner äggen i degen.

Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 30 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag, då kommer smakerna fram ordentligt.

Juldofter...

Juldofter…


Jolines hälsobröd

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.02426119247940584,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Joline har denna sommar tagit mer och mer plats i köket. Hon gillar att experimentera och baka lite nyttigare kakor, bröd, snacks och bakverk. Självklart är filmjölkslimpan ett gott och nyttigt alternativ där man kan laborera med smaker och olika mjölsorter och det är ju så enkla att röra ihop utan jäsning, bara skjuts in i ugnen. Hon fick ett grundrecept av mig och gav sig på uppgifter med bravur. Det blev riktigt gott och hon kallar den för hennes hälsolimpa. Inte illa för att vara första gången på egen hand!

 

Nästa gång ska hon experimentera mer med olika frön i bröden. Använd gärna krossade linfrön, chiafrön, solrosfrön, pumpa, quinoa mm. Det söta i brödet får hon utav den torkade frukten men kan även bytas ut mot lingonsylt, sirap, honung etc. Kryddor som kummin, anis, pomerans och kanel är också väldigt gott att blanda i. Vill man ersätta lite av den ”blöta” ingrediensen – filmjölk kan man använda finriven morot, rödbeta, zucchini eller potatis. Ett himla gott bröd att experimentera med. 😛

 

2 limpor i form

Det här behöver du :

ca 16 – 18 dl valfria mjölsorter

(Här användes 8 dl vetemjöl special med fullkorn, 4 dl havregryn och 6 dl grahamsmjöl)

2 msk bikarbonat

2 tsk salt

1 liter filmjölk, yoghurt eller A-fil

1 dl torkad frukt (aprikoser, fikon, russin)

 

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop de torra ingredienserna och blanda dom väl i en stor bunke tillsammans den torkade frukten, finhackad i mindre bitar. Tillsätt 1 liter filmjölk eller yoghurt. Rör ihop alltsammans och häll upp i två smorda avlånga brödformar. Blöt händerna lätt och stryk över bröden så de får en slät yta. Toppa med frön, kärnor etc. Bröden behöver inte jäsas.  Grädda i ca 1 timme i 175 grader. Låt svalna på galler.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.05623607710003853,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Glutenfritt formbröd med morot och citron

Citron- och morotsbröd

Gyllene bröd 1 limpa

4 ägg

4 dl grovrivna morötter

100 g mjukt osaltat smör eller kokosolja

3 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

1 dl kokosnötmjöl

1 dl pofiber

1 dl kokosmjölk

Skal och saft av 2 eko-citroner

2 tsk bikarbonat

ca 1½ tsk salt

Garnering:

½ dl sesamfrön

1 msk svartkummin eller vallmofrön

Blanda de rivna morötterna, rivet skal och saft av citronerna, kokosmjölken, sesamfrön och salt i en kastrull.

Koka upp och låt puttra i 5 minuter, ta från värmen och låt svalna.

Vispa äggen lätt och rör ner morotsröran. Blanda ner de torra ingredienserna.

Vänd ner det mjuka smöret/kokosoljan i smeten, blanda väl.

Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter. Strö över frön och täck med folie.

Grädda på 150º i 45 minuter. Ta av folien och grädda 30 minuter till.

Känn med handen att det är fast och fint, låt annars stå inne 15 minuter till.

Låt brödet svalna i formen. Stjälp upp och låt kallna på galler.

Lägg i plastpåse i kylen till nästa dag så går det lättare att skiva.

Förvara i kylen och skiva eftersom eller skiva och frys in.

Brödet blir godast att rosta och äta ljummet, tina gärna de frysta skivorna direkt i brödrosten.

Formbröd med morot och citron