Två sorters fröbröd med ost

Tips till söndagsbaket

Dagens recept är två till antalet, små goda glutenfria matbröd som passar bra till allt från söndagsbrunchen till middagssoppan eller på skidutflykten.

Gör gärna dubbel sats och frys in, de passar fint att ta med till jobbet, skolan eller träningen som ett näringsrikt mellanmål.

Ostmuffins ca 8 st

2 dl riven, vällagrad ost

2 ägg

1 dl crème fraiche eller smetana

25 g smält smör

½ dl pumpakärnor

½ dl solrosfrön

2 msk psylliumhusk

1 tsk stött brödkummin eller fänkål

ca ½ tsk salt

Dela äggvita och gula i två olika bunkar och rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör.

Blanda ner frön, ost, psylliumhusk, brödkrydda och salt.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.

Lägg i bullformar med hjälp av två skedar och grädda på 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de muffinsar som blir över och ta fram eftersom, värm dem då en stund i ugnen så blir de som nybakta.

Fetaostbullar ca 10 st

2 äggvitor

100 g fetaost

1½ dl sesamfrön

½ dl psylliumfrön eller chiafrön

1 msk kokosolja utan smak

Vispa upp äggvitorna lätt, riv osten grovt och rör ner tillsammans med smält kokosolja.

Blanda ner fröna och rör om ordentligt.

Smaka av om du vill ha smeten mer salt än den från fetaosten, låt svälla en halvtimme i rumstemperatur.

Forma till runda, små bullar och skär ett kryss på toppen med en vass kniv.

Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175° i ca 15 minuter.

Du kan smaksätta degen med t ex 2 tsk hackad, färsk timjan, då blir de riktigt goda som tillbehör till en soppa.

Fler lättbakade matbröd, bullar och bakverk hittar du i min kokbok ”Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt”.

Här nedan ser du en bild från boken på ett smakrikt tomatbröd med basilika som fick följa med ut på picknick.

Gott nytt 2024 med matinspiration från mina kokböcker
Gott Nytt År

Nystart med kokboksrecept

För dig som känner att du vill ha lite ny matinspiration efter all julmat bjuder jag så här precis i starten på det nya året på recept från mina kokböcker.

I böckerna finns mycket matnyttigt att läsa, både en hel del fakta och förstås många recept för att inleda 2024 på ett både gott och hälsosamt sätt.

I länkarna efter varje recept hittar du den kokbok det kommer ifrån. Läs mer om böckernas innehåll där, det finns något för alla smaker.

Alla recept i kokböckerna är fria från gluten och socker men fyllda med naturligt goda smaker.

Först ut kommer ett recept från min senaste kokbok, Stora diabeteskokboken – Tips och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Pizza är ju det som äts av flest svenskar på Nyårsdagen, det här är min och många av mina följares favorit.

Halloumipizza 2 port

2 dl riven halloumi

 1 ägg

½ dl grädde

2 msk pofiber (finns i glutenfria hyllan)

Fyllning:

½ dl pesto eller tomatsås

generöst av din favorit pizzatopping

1 dl riven gräddost eller mozzarella

1–2 tsk smulad torkad oregano

Rör samman alla ingredienser till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.

Bred ut till två runda bottnar på bakplåtspapper, de ska vara cirka 1 cm tjocka. Förgrädda på 250 grader i 10 minuter.
Bred pesto eller tomatsås över de förgräddade pizzabottnarna och lägg på den topping du tycker bäst om.

Strö över riven ost och smulad oregano. Grädda pizzan färdigt i 5 minuter eller tills den fått fin färg.

Recept på pesto och tomatsås hittar du i Stora diabeteskokboken.

Du kan lösfrysa de förgräddade bottnarna med ett lager pesto eller tomatsås på och ta fram efterhand.

Fyll dem med det som finns hemma i kylen, ett bra sätt att ta vara på rester och du har alltid en snabblagad måltid att ta till om tiden är knapp.

Recept nr 2 kommer från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv med förord av Ann Fernholm.

Det var den först kokbok där jag fick den stora äran att ta bilderna själv.

Ett mycket roligt arbete där jag tog med alla rätter ut i naturen i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i nordvästra Dalarna, där jag tagit den här bilden.

Salladsdressing med lingon och rosépeppar

1 dl osötad råsaft av lingon

1 dl kallpressad olivolja

2 msk balsamvinäger

2 msk rosépeppar

Ca 1 tsk flingsalt

Krossa hälften av rosépepparn i en mortel, låt resten vara hela.

Vispa samman alla ingredienser ordentligt, smaka av om du vill ha mer sälta.

Skaka eller rör om dressingen väl innan du häller den över salladen.

Tips: Servera dressingen till en sallad på till exempel rucola, örter, purjolök, gurka och gärna några extra lingon. Den smakar också väldigt gott att blanda med strimlad rödkål och vitkål, krama kålen lite innan så blir salladen saftigare.

Har du inte lingon till saft så finns en god råsaft på Systembolaget, 100% Lingon. Den passar även fint som alkoholfri snaps.

Ceviche Foto Veronica Kindblad

Recept nr 3 blir en smakrik räksallad, peruansk ceviche. Den är god både som en liten förrätt eller som en matigare kvällsrätt.

Salladen kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, skriven med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

I boken hittar du mina bästa recept som innehåller pre- och probiotika som ger dig både ett stabilare blodsocker och en bättre hälsa, läs mer om det i länken ovan.

Ceviche 4 port

500 g räkor med skal

2 dl kokta belugalinser

2 dl strimlad salladslök

1 dl strimlad koriander

2 ekologiska lime

1 finhackad chili, ca 2 msk

½ dl kallpressad olivolja

Ca ½ msk flingsalt

Skala räkorna, spara skalen i en påse i frysen till en räkfond. Recept på både fond och räksoppa hittar du i det här inlägget.

Pressa limesaften och häll över räkorna tillsammans med olivoljan. Låt marinera en stund.

Hacka koriandern grovt och chilin fint. Vill du ha mycket hetta så låt kärnorna vara kvar. Tvätta händerna noga efter att du hackat chilin, den är väldigt stark mot huden.

Vänd ner linserna med räkorna tillsammans med koriander, lök och chili. Smaka av med salt.

Kryddsmör i paprika från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson

Recept nr 4 kommer från min grillkokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips, med förord av Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.

Olika sorters kryddsmör är väldigt gott till de flesta grillrätter. Ett vackert och smakrikt sätt att servera smöret får du genom att fylla det i en urkärnad spetspaprika.

Skär loss bladfästet och ta försiktigt ur alla kärnor i paprikan, de som sitter långt ner går enklast att skrapa ut med en tesked. Skär av en liten spets längst ner på paprikan, så går det lättare att fylla smöret ända ner.

Fyll paprikan med det mjuka smöret med hjälp av en sked eller genom en spritspåse. Tryck till ordentligt så det fylls jämnt utan luftbubblor. Svep in paprikan i plastfilm och lägg i kylen att stelna några timmar. Ta fram och skär i skivor med en vass kniv.

Örtsmör

250 g smör

1 dl finhackade örter, t.ex persilja, citronmeliss, timjan och gräslök

1 tsk chiliflingor

½ tsk Worcestershiresauce

1-2 krm smulat flingsalt

Ta fram smöret så det är rumstempererat och mjukt. Lägg i en bunke och tillsätt de övriga ingredienserna.

Vispa fluffigt med elvisp. Förvara i kylen fyllt i en spetspaprika, som en rulle i smörpapper eller spritsa till små rosor.

Gör gärna en större sats och förvara smöret i frysen, så håller det sig länge.

Brynt vitlökssmör

250 g smör

4 stora vitlöksklyftor

1 msk rapsolja

1 msk pressad citron

1-2 krm smulat flingsalt

½ krm vitpeppar

Skala och hacka vitlöken i små bitar. Bryn dem lätt i oljan i 4-5 minuter, utan att de får för mycket färg. Pressa över citronsaften och låt den koka in. Krydda med salt och peppar.

Låt löken svalna och vispa sen ner den i det rumstempererade smöret. Fyll i paprika som i beskrivningen ovan eller forma till en rulle i smörpapper.

Ta ett ark bakplåtspapper och lägg smöret i en rand i mitten på papperet. Vik över ena sidan, ta en bred kniv och dra över papperet mot smöret, så det bildas en jämn rulle.

Rulla ihop och vrid in kanterna som till en smällkaramell. Förvara rullen i kyl eller frys. Ta fram en stund innan serveringen, så smakar smöret mer än om det serveras iskallt.

Sesampanerad schnitzel från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

Femte receptet kommer från Gammaldags husmanskost på nytt sätt med förord av Annika Dahlqvist och Ann Fernholm.

Den inbundna boken är slutsåld men finns att ladda ner som E-bok i länken ovan.

Sesampanerad fläskschnitzel med blomkålsmos 2 port

2 skivor färsk skinka à 125 g

1 tsk psylliumhusk

1 äggvita

½-1 dl sesamfrön

Salt och peppar

3 msk smör

Lägg köttet i en plastpåse och banka ut till tunn schnitzlar. Jag använder baksidan av en kastrull.

Krydda först med salt och peppar, strö sen ett tunt lager husk på båda sidor. Det går enklast om man häller upp det på ett saltkar först.

Vispa upp äggvitan i en djup tallrik med en gaffel. Fördela sesamfröna över en flat tallrik.

Doppa köttet i äggvitan, se till så att det täcker runt om. Ta upp, håll över tallriken och låt rinna av väl.

Doppa så schnitzlarna i sesamfröna, tryck till så de fastnar ordentligt runtom. Låt dem ligga kvar på fatet en stund, så paneringen torkar fast.

Bryn smöret lätt i en stekpanna, lägg i köttet. Sänk värmen lite och stek några minuter på var sida, så det blir gyllenbrunt och frasigt. Sesamfröna bränns ganska lätt, så var försiktig så det inte blir för varmt i pannan.

Servera med blomkålsmos och något av kryddsmören i receptet ovanför.

Blomkålsmos 2 port

4 dl små buketter blomkål

4 msk grädde

2 msk smör

Salt och peppar

Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa den ordentligt med en potatisstöt.

Värm försiktigt moset med grädde och smör under omrörning. Krydda med salt och peppar.

Sista receptet blir en efterrättskaka som kommer från min bakbok Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt.

Där hittar du som titeln antyder recept på både kaffebröd och mer matiga smårätter.

I den söta avdelningen har jag smaksatt bakverken med torkad och färsk frukt och bär istället för socker eller sötningsmedel, något som gör dem väldigt goda och saftiga.

Kokoskaka med banan och limeglasyr ca 18 bitar

4 kärnfria dadlar

2 små välmogna bananer

50 g brynt smör eller kokosolja

2 ägg

1 dl kokosgrädde eller grädde

1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver

2 dl kokosflingor

½ dl kokosnötmjöl

1 tsk psylliumhusk

1 tsk bakpulver

Ca ½ krm salt

Glasyr:

150 g naturell färskost eller kokossmör

1 liten välmogen banan

4 kärnfria dadlar

1 pressad lime

Sätt ugnen på 175 ˚. Skär dadlarna och bananerna i små bitar. Bryn smöret och låt det svalna, följ beskrivningen på sidan XX.

Mixa äggen med dadlar, banan, smör, kokosgrädde och vanilj till en slät smet. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten, smaka av om det behövs mer salt eller vanilj.

Häll över i en smord ugnsform på ca 25×15 cm och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter så kakan stannar och får lite färg, låt kallna i formen.

Mixa ingredienserna till glasyren till en slät smet. Bred eller spritsa den över den kalla kakan och kyl ett par timmar.

Skär kakan i bitar och servera med färska bär.

Tips: Du kan grädda kakan i en rund springform på ca 20 cm i diameter, garnera och servera som en tårta.

Den blir också god med chokladsmak, byt då ut kokosnötsmjölet mot 1 dl kakao.

Vill du göra kakan mindre söt så använd mosad avokado istället för banan.

Här ser du omslagen på mina kokböcker, läs mer om dem och min matfilosofi i det här inlägget.

Mina bloggvänners bästa recept till jul

Gästrecept från mina vänner

Idag bjuder jag på några av de goda julrecept som mina vänner i matbloggsvärlden bidragit med härinne under åren.

Det känns väldigt roligt att dela både recept och matfilosofi med varandra, jag har dessutom fått träffa de flesta av dem som bidrar här idag personligen under de snart 15 år som jag själv lagt ut recept på nätet.

Sprid gärna inlägget vidare till dina vänner, delad matglädje är dubbel matglädje.

Först ut är en krämig gubbröra från goda vännen Lindha Vikström, i bloggvärlden mer känd som Halva Lindha.

Lindha är väldigt duktig att laga mat, du hittar hennes LCHF-receptarkiv här.

Halva Lindhas gubbröra

4 hårdkokta ägg

1 burk, 200g matjessill

1 dl majonnäs

2 msk finhackad rödlök 

3 msk finhackad dill

Smaka av med salt/peppar

Finhacka äggen och matjessillen, spara ca 1-2 msk av spadet från sillen.

Blanda sedan samman alla ingredienser och smaka av med salt och vitpeppar och om du vill ha lite mer sälta häll i från matjessillspadet. 

Recept nr 2 kommer från Pernilla Lantz som driver den populära mat/träningsbloggen med samma namn, du hittar den här.

Ljummen sallad till jul 4 port

500 gram Rödkål

1 st Gul lök

25 gram Smör

10 st Kryddnejlikor

8 st Kryddpepparkorn

Salt

2 msk Vinäger

Brysselkålen

1 påse Brysselkål

Olivolja

Salt

Grönkål

Instruktioner

Börja med att sätta på ugnen på 225 grader

Snoppa av brysselkålen och dela,  lägg i en ugnsform.

Häll över olivolja och rör runt så att all olja blandas med brysselkålen.

Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter

Under tiden brysselkålen blir klara gör du ordning rödkålen

Finstrimla rödkålen och löken.

Använder du stekpanna steker du dem tills de mjuknar, tillsätter alla kryddor och låter det stå och dra en stund på 1:an.

Använder du Crock-Pot Express så lägger du ner allt gällande rödkålen i din Crock-Pot. Givetvis finhackat och med en klick smör.

Ställ in den på Brown/saute så att du steker rödkålen i din Crock-Pot Express.

När allt blivit mjukt ställer du in Crock-Pot på Manuell, high pressure och i 3 minuter.

Stäng locket, glöm ej att stänga ventilen för trycket.

Låt den stå i 10-15 minuter sedan så att trycket släpps, så kan du öppna den och blanda ner i en skål tillsammans med brysselkålen och grovhackad grönkål.

Om du vill så kan du rosta pumpakärnor i en torr stekpanna. Strö sedan de rostade pumpakärnorna över den ljumna salladen eller serverar vid sidan av.

Här kommer en härlig grönkålsgratäng från Kostrådgivaren Marie Norder Aspholm på Gävle Kost och Livsstil.

Grönkålsgratäng med parmesanost

Ugn 200 C

Ingredienser

250 renskuren grönkål i bitar (du skär bort den grova bladnerven i mitten)

Smör eller kokosolja till bryning av kålen och smörjning av form

100 gram riven parmesanost

3 stora eller 4 små ägg

2 dl vispgrädde

1 msk Renée Voltaire grönsaksbuljong

Grovmalen svartpeppar

Örtsalt

Gör så här

Bryn grönkålen så att den mjuknar lätt

Vispa ägg, grädde och blanda i parmesanosten och kryddor

Lägg den brynta grönkålen i en smord form

Häll äggsmeten ovanpå och grädda ca 20 minuter.

Nästa recept blir en julig paté från Tina Haldorsson på färgstarka bloggen Colorful Health.

Receptet kommer från kokboken Läkande dundermat, fylld med fantastiska bilder och recept på den typ av antiinflammatorisk mat som gett Tina ett friskare liv.

Leverpaté 6-8 portioner

500 g nötfärs

250 g nötlever

2 msk ceylonkanel

3 msk riven färsk ingefära

2 krm kryddnejlika

2 gula lökar

4 vitlöksklyftor

100 g talg

3 tsk örtsalt

Till servering syrad gurka, sallad eller grillade grönsaker

Sätt ugnen på varmluft 175 grader.

Hacka gul lök och vitlök. Stek mjuk i en stekpanna med talg och alla kryddor.

Ta bort hinnor på levern och lägg den i en matberedare tillsammans med lökblandningen och mixa.

Lägg bakplåtspapper i en brödform eller ugnsform, eller smörj formen med fett.

Blanda nötfärs ​och den mixade levern.​

Lägg blandningen i en form och grädda i ugn ca 1 timma, tills innertemperatur är ca 72°C.

Låt svalna och skär i skivor.

Nästa recept kommer från kokboksförfattaren och grundaren av medlemsklubben Swedish Paleo, Cecilia Nilsson.

Saffransbiscotti AIP

1 banan

2 msk kokosmjölk

2 dl riven kokos

1½ dl arrowrotmjöl eller potatismjöl

2½ dl jormandelmjöl, finrivet

1 dl smält kokosolja

5 dadlar

1 tsk honung

1 påse saffran

1 nypa salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Mixa bananen och kokosmjölken med en stavmixer.
  3. Mixa smält kokosolja med honung, 5 urkärnade dadlar och den rivna kokosen fint med stavmixer. Tillsätt arrowrotmjöl och 2 dl jordmandelmjöl samt bananmixen. Arbeta ihop till en jämn och följsam deg, tillsätt jordmandelmjöl tills degen kan tas upp och formas med händerna. Den kan vara lite klibbig men inte för lös.
  4. Rulla degen till en boll och dela den i tre delar-
  5. Lägg delarna på bakpappersklädd plåt och platta ut dem till avlånga ”rektanglar”, drygt 1 centimeter tjocka och 5 centimeter breda.
  6. Baka mitt i ugnen i 30 minuter. Ta ut dem och skär i bitar tvärsöver.
  7. Sätt ner ugnen till 100° och vänta tills värmen är rätt. Öppna ugnsluckan så går det snabbare. Låt dem svalna.
  8. Vänd på bitarna så de ligger upp och ner. Torka i ugnen i ca 1 h – 1,5 h. Eller tills du tycker de känns torra.
  9. Stäng av ugnen. Antingen låter du kakorna vara kvar i ugnen på eftervärme eller ta ut dem och låt svalna och lufttorka.

Författaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm bjuder här ovan på sitt sockersmarta marsipanbröd.

Vill du ha ännu lägre kolhydrathalt så byt honungen mot det sötningsmedel du föredrar och doppa i mörk choklad med 90-100% kakaohalt.

Ann är grundaren av Kostfonden, som bedriver forskning på lågkolhydratmatens effekter på bland annat Diabetes.

Läs mer om Anns senaste bok i raden av mycket viktiga böcker här, Fejkmaten: så blir vi vilseledda.

Annelie Andersson driver den populära och fantastiskt vackra bloggen Blomster & Bakverk,

En del av recepten på hennes blogg och i två mycket fina bakböcker är glutenfria, bland annat det här julbrödet.

Glutenfritt julbröd med durra och bovete

1 bröd225° (gärna varmluft)Tid i ugnen: 60–70 minuterTotal tid: 3–3,5 timmar

20 g jäst (färsk)
600 g (6 dl) kallt vatten
25 g (0,25 dl) honung eller lönnsirap
15 g (1 msk) rapsolja
1 tsk salt
1–2 tsk brödkryddor
2–4 tsk malda pomeransskal
1–2 tsk malen kryddnejlika
1–2 tsk malen ingefära
175 g (3 dl) durramjöl
175 g (3 dl) bovetemjöl
50 g (1 dl) hirs- eller boveteflingor
40 g (4 msk) fiberhusk (eller motsvarande viktmängd psylliumhusk)

Lägg jästen i en bakbunke och tillsätt kallt vatten, honung, rapsolja och alla kryddor. Vispa samman allt. Jag använder en vanlig stålvisp.

Tillsätt durramjöl, bovetemjöl och hirs- eller boveteflingor. Vispa ihop alltsammans tills det blir en jämn smet utan klumpar. Ha till sist i fiberhusken och arbeta snabbt ihop det hela och gärna genom att ta några extra tag med vispen.

När fiberhusken tillsätts sväller smeten och du märker att den får en fastare konsistens på bara någon minut. Till sist brukar jag ta en slickepott och dra runt med några tag, så att jag får med allt i botten också.

Täck bunken med plast eller bakduk och låt jäsa i 1,5 timme. Ta  ut degen på lätt mjölat bakbord och forma varsamt till önskvärd form. Degen ska inte knådas. Lägg brödet på bakplåtspappersklädd plåt, täck med bakduk och jäs i 30 minuter.

Sätt på ugnen i god tid och värm till 225 grader. Jag kan varmt rekommendera dig att använda varmluftsfunktionen om du har. I min ugn går det att ha samma gradantal, men sänk ca 25 grader om du har en väldigt varm ugn.

Jag brukar fylla en liten tesil med mjöl och sikta över brödet när det jäst klart. Sedan snittar jag och ställer sen in det direkt, mitt i ugnen.

Jag har alltid en gammal sliten plåt i botten av ugnen som står inne medan ugnen värms. När jag ställer in brödet häller jag ett par matskedar kallt vatten på bottenplåten. Då bildas det ånga vilket ger en fin yta på brödet. Man kan också lägga ett par isbitar på plåten.

Grädda brödet i 60–70 minuter. I min ugn är brödet klart efter 70 minuter. Därefter är det viktigt att ställa brödet på ett galler och låta det kallna helt. .Jag låter mitt bröd stå utan bakduk i 6–8 timmar innan jag skär i det.

Tänk på att alla ugnar är olika varma. Skulle du märka att brödet inte blir helt genomgräddat, öka då på med 10 minuter nästa gång.

Till sist, passa mot slutet och om du tycker brödet blir mörkt, täck då med en bit bakplåtspapper eller aluminiumfolie. Tilläggas kan att brödet innehåller så mycket vatten att det är svårt att övergrädda det.

Ett glutenfritt julbröd som håller sig fint i flera dagar. Hoppas det smakar!

Sist men absolut inte minst bidrar fina vännerna, kostrådgivarna/kokboksförfattarna Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak med recept på sina läckra saffransrutor från bakboken Nyttigare Gott.

Jenny och Magnus var bland de allra första jag fick kontakt med i bloggosfären när jag startade den här bloggen för snart 15 år sen och vi har följt varann sen dess och blivit goda vänner även i verkliga livet.

Här kan du läsa mer och beställa signerade exemplar av parets fyra fina kokböcker och ta del av deras Paleorecept och kurser.

Saffransrutor med pistagenötter

Ger 1 kaka, 12 rutor

Total baktid:

40 minuter

Ingredienser:

4 st ägg

4 msk kokossocker

1 dl smält kokosolja

3 dl mandelmjöl

2 tsk nystött kardemumma

1,5 tsk bakpulver

0,5 g saffran

Topping:

50 g pistagenötter

Ugnsformen, storlek ca 25×20 cm

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader

Vispa ägg och kokossocker pösigt i en bunke

Tillsätt den smälta kokosoljan och vispa ihop snabbt

Blanda samman de torra ingredienserna i en skål

Vispa försiktigt eller vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten

Klä formen med bakplåtspapper

Häll ner smeten i formen

Hacka pistagenötterna grovt och strö över kakan

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter tills kakan börjar få fin färg och känns torr när du kollar med en provsticka i mitten av kakan

Ta ut kakan och låt den svalna

Lyft upp kakan på en skärbräda och skär i fina rutor

Vänner är viktiga tycker även Tomten och Columbus
Julens godaste glutenfria vörtbröd
Julig smörgås med Forbondekorv

Julfavorit

Vörtbröd har alltid varit ett av de godaste bröd jag vet, något jag saknat mycket sen jag slutade äta gluten och bröd med hög halt kolhydrater för 15 år sen.

Så du må tro att jag blev glad när jag hade hittat på följande recept, hoppas du också kommer att njuta av det till jul.

Vörtbröd (1 formbröd)

6 ägg

250 g kvarg eller kokosgrädde

150 g valnötter eller mandlar

100 g smör eller kokosolja

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl psylliumhusk

½ dl linfrön

1-2 tsk malet pomeransskal eller finrivet apelsinskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.

Krossa nötterna grovt i en mortel eller hacka dem.

Smält smör/kokosolja tillsammans med vörtkryddorna och låt det svalna.

Använder du rivet apelsinskal, som jag tycker blir väldigt gott, så se till att du tar en ekologisk apelsin och tvätta den väl först.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen riktigt tjockt och rör ner kvarg, vinäger och smör.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.

Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.

Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.

Skär brödet i skivor när det kallnat helt.

Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl fiberhusk istället.

Tomten julklappstipsar

Grunden till det här brödet, mitt populära valnötsbröd, finns med i E-kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med Annika Dahlqvist.

Jag har även med det i min senaste bok Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker. som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Ännu fler bröd, bakverk och godsaker hittar du i böckerna Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt.

Kanske kan någon av dem passa som julklapp till familjens matglada medlemmar?

Tomten i Stockholm

Glutenfria pepparkaksmuffins
Foto Kristie Sullivan

Tips till Adventsfikat

Idag bjuder Tomten och jag på ett recept på Pepparkaksmuffins som jag skapade till Diet Doctor för några år sen.

Receptet är LCHF-anpassat så det innehåller erytritol som sötning, men du kan förstås använda det du föredrar.

Foto Kristie Sullivan

Pepparkakscupcakes 12 st

• 110 g smör eller kokosolja, smält
• 1 msk malen kanel
• 1 msk kardemumma
• 1 tsk hela kryddnejlikor malda
• 1 tsk mald ingefära
• 1,5 dl vispgrädde eller kokosgrädde
• 1 tsk vaniljextrakt eller pulver
• 6 dl (280 g) mandelmjöl
• 3 msk psylliumhusk
• 2 tsk bakpulver
• ½ tsk salt
• 6 ägg
• 1,5 dl erytritol

Apelsinfrosting
• 280 g färskost, rumstempererat
• 55 g smör, rumstempererat
• 4 msk erytritol
• 1 apelsin, skalet
• 2 msk lingon eller frysta tranbär (valfritt)



Pepparkakscupcakes
1. Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en muffinsplåt eller placera ut 12 muffinsformar på en plåt.
2. Blanda det smälta smöret med kanel, kardemumma, nejlika, ingefära och grädde i en liten bunke. Sätt åt sidan.
3. Blanda ihop mandelmjöl, husk, bakpulver och salt i en annan bunke. Sätt åt sidan.
4. I en annan bunke vispar du ägg, vaniljextrakt och sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt. Rör försiktigt ner i smörblandningen omväxlande med mjölblandningen med elvispen på lägsta effekt.
5. Låt svälla i några minuter och fördela därefter smeten i muffinsformarna.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 20–25 minuter. Låt svalna på galler.

Apelsinfrosting
1. Vispa ihop mjukosten med smöret. Blanda ner sötning och apelsinskalet. Ställ in i kylskåpet i 1 timme.
2. Bred eller spritsa apelsinfrostingen på de kalla muffinsarna. Garnera gärna med julröda lingon, tranbär eller granatäppelkärnor.

Reklam för min bakbok och Tomtens Adventskalender

Jag och min lilla Tomte önskar alla en fin Adventstid.

I år har vi flyttat hans Adventskalender till en Facebookgrupp som jag driver, där delar jag med mig av dagliga recept och tips på god mat och bakverk.

Du hittar också många godsaker till julfikat i kokboken Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Bakboken kan bli en fin julklapp till bakglada, den finns i länken ovan på Bokus, här på Adlibris, att beställa i din lokala bokhandel eller att låna på Biblioteket.

Små kokosbröd med kanel till kvällsfikat

Snabbt fikatips

Tittar in en sväng så här på söndagskvällen och bjuder på en god liten småkaka till kvällsfikat.

De funkar fint både att äta som de är till en kopp te, med smör och en god ost som pålägg passar de bra även till frukosten eller som picknickfika.

Ät, njut och må gott!

Kokosbröd ca 20 st

2 ägg

2 dl kokosflingor

1 dl mixade, valfria nötter

1 dl riven gräddost

½ dl crème fraiche

1 msk smält kokosolja eller smör

2 tsk kanel

ev 1-2 tsk valfri sötning

½ tsk psylliumhusk

½-1 krm salt

Blanda de finmixade nötterna med kokos och psylliumhusk.

Knäck i äggen, rör ner dem tillsammans med crème fraichen. Riv osten grovt och rör ner.

Smaksätt med kanel, salt och ev lite sötning. Rör till sist i det smälta fettet.

Blanda allt väl och låt stå en halvtimme, smaka av om smeten är lagom salt.

Värm ugnen till 200°. Klicka ut smeten i matskedsstora högar på bakplåtspapper.

Platta till dem lite, så blir de jämnare gräddade.

Baka i 12-15 minuter så de får lite färg. Låt svalna på galler.

Frys in de som blir över och ta fram eftersom, tina i ugn eller i brödrosten.

Fler glutenfria bakverk hittar du i min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Här nedan ser du några av mina bilder från boken, fotograferade på de vackraste platser jag kunde hitta runtom i Stockholm.

Pepparkakskladdkaka med lingon, palsternacka och päron
Små pekannötsmuffins med äpple
Mjuk citronkaka med dadlar, raw kokoskaka med tranbär och mörk chokladkaka med plommon
Glutenfria mandelkakor

En liten kaka till kaffet

Har du provat att baka kaffebröd med torkad frukt istället för socker?

Jag kan lova att det blir riktigt gott, kakorna gillas av både små och stora fikagäster.

Det här är ett av de recept jag skapade med sötning av torkad och färsk frukt, bär och grönsaker till min kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Som namnet antyder så innehåller boken sötare saker som kakor, muffins, bullar, rawfoodbakverk och bollar men den har även en saltare och matigare avdelning med pajer, piroger, kex, matbröd och en riktigt smakrik smörgåstårta.

Bakboksreklam: Just nu är boken med på Bokus Höstmatskampanj och kostar bara 119 kr istället för 209 kr.

Kanske den kan bli en gåva att ge bort på kommande födelsedagar, istället för en blombukett på höstfesterna eller som julklapp till bakglada familjemedlemmar?

Många av recepten är riktigt lättbakade så de passar extra bra för dig som vill baka lite nyttigare tillsammans med barn och barnbarn.

Boken blev 2021 utsedd till Sveriges bästa hälsobok på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards.

Mandelkakor med kokos och aprikoser ca 20 st

5 torkade aprikoser

25 g smör eller kokosolja

1 ägg

½ tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver

2 dl mandelmjöl

1 ½ dl kokosflingor

1 tsk psylliumhusk

ca ½–1 krm salt

Skär aprikoserna i små tärningar. Smält smöret tillsammans med aprikostärningarna och låt svalna. Tillsätt ägg och vaniljextrakt, mixa till en slät smet.

Blanda de torra ingredienserna, börja med den mindre mängden salt. Vänd ner i äggsmeten, rör om väl och smaka av om du vill ha mer sälta.

Ställ in i kylen att svälla i en halvtimme. Sätt ugnen på 175˚. Rulla degen till små bollar, lägg ut på bakplåtspappersklädd plåt.

Tryck till bollarna och gör ett mönster med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen i ca 12–15 minuter, så de får fin färg.

Flytta över kakorna till ett galler och låt svalna. Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Tips: Till jul blir de här kakorna extra goda med saffran eller pepparkakskryddor.

Ta då 0,5 g saffran och stöt tillsammans med saltet i en mortel, så får du ut mesta möjliga smak av den exklusiva kryddan.

1 msk pepparkakskryddor blir lagom till den här satsen. Garnera julkakorna med en skållad mandel som du trycker ner lite i kakan innan gräddningen.

Tål du inte mandelmjöl så kan du använda pumpafrömjöl istället.

Här nedan ser du några av de andra bakverken från den söta avdelningen i kokboken, bilderna tog jag under tidiga, vackra sommarmorgnar på Djurgården i Stockholm.

Jag blir väldigt glad om du vill hjälpa mig att sprida bakboken och dela inlägget vidare till dina vänner.

Kladdkakemuffins med körsbär

Plommonpaj med mandelkolatäcke

Kokoskaka med banan och limeglasyr

Pepparkakskladdkaka med palsternacka och päron
Grönkålspaj på valnötsbotten

Grönskande tider

Nu är det högsäsong för alla oss som älskar det gröna inslaget i maten.

Idag bjuder jag därför på ett lättlagat recept från min bakbok, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Bilderna till boken tog jag i den vackra sommargrönskan runtom i Stockholm för tre år sen, naturens fotostudio är den bästa, tycker jag.

Jag har inte en massa avancerad fotoutrustning att bära på, det skulle inte fungera för min rygg, jag behöver bara en kamera och bakverken så gör solen och omgivningen resten.

I morgon är det sista dagen att beställa den till reapriset 139 kr (ord pris 219 kr) på Adlibris.

Gå in i länken ovan så kan du läsa mer om boken, som utsågs till Sveriges bästa hälsobok 2021 på Gourmand Awards.

Nedanför dagens recept ser du några fler exempel på innehållet i det som blev min sjunde kokbok.

Grönkålspaj på valnötsbotten 4 port

1 liter strimlad grönkål

3 dl strimlad purjolök

3 ägg

3 dl grädde eller kokosgrädde

1 tsk torkad timjan eller 1 msk färsk

Ca ½ tsk salt

Ca 1 krm grovmald svartpeppar

Pajbotten:

100 g valnötter

1 dl solrosfrön

1 dl sesamfrön

25 g smält smör eller kokosolja

1 dl ugnstorkade tomater till garnering, recept i tipset här nere

Förväll grönkålen och purjolöken genom att lägga ner dem i kokande, lättsaltat vatten i ett par minuter. Låt rinna av väl i durkslag.

Sätt ugnen på 200˚. Vispa samman ägg och grädde, smaksätt med timjan, svartpeppar och salt.

Mixa snabbt ihop valnötter, frön och smör, det blir gott om det är lite grövre bitar kvar.

Häll ut nötblandningen i en pajform, platta till med en slickepott. Häll grönkålsfyllningen ovanpå och strö över strimlade tomater.

Grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen, tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg. Låt svalna en liten stund innan serveringen.

Vill du få riktigt fina pajbitar så låt pajen kallna helt och ställ i kylen några timmar. Då går den lätt att skära i tårtbitar. Värm dem sedan på en plåt på 150˚ i ca 15-20 minuter.

Tips:

De här ugnstorkade tomaterna gjorde jag till min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv. De är så goda och lättlagade så de förtjänar att vara med även här.

½ kg cocktailtomater, 2 tsk flingsalt, 2 tsk torkad oregano eller timjan, 2 deciliter kallpressad olivolja och 2 msk äppelcidervinäger

Halvera tomaterna och lägg i en stor ugnsform med snittytan uppåt. Strö flingsalt och oregano över och torka i mitten av ugnen på 75° i 6 timmar.

Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja och vinäger.

Havrekakor med kolasmak

Mjuk citronkaka

Plommonpaj

Blåbärstryfflar med havtorn
Havrebullar med tomat och basilika

Sötpotatisbröd med vitlökssmör

Spröda ostkex

Hasselnötsbullar

Hasselnötsbullar, sötpotatisplättar och bollar med bär till brunchen

Tre goda brunchtips

Söndagar är den dag jag får flest besök till mina bakrecept härinne på bloggen, så idag bjuder jag på några riktigt goda recept till söndagsbrunchen.

Många har frågat genom åren om jag kunde samla mina söta och salta bakverk i en kokbok och för några år sen blev den tanken äntligen verklighet.

I år är ”Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt” med på årets Bokrea.

Läs mer om innehållet i boken i länken ovan och här finns den att förboka inför reastarten 20/2 för bara 79 kr hos Bokus och här finns den för 89 kr på Adlibris.

Baka med frukt & grönt blev den andra kokbok som jag fick den stora äran att fotografera själv.

Jag gjorde den i sambo Lennarts lilla 1a i Stockholm under pandemisommaren 2020.

Bakverk, matbröd och smårätter fick följa med under tidiga soluppgångsmorgnar till de vackraste platser jag hittade runtom i huvudstaden, du ser några fler bilder från den i slutet av inlägget.

Hasselnötsbullar med vallmofrön 8 st

2 dl hasselnötsmjöl

1 dl pofiber

2 msk psylliumhusk

2 tsk bakpulver

Ca 1 tsk salt

3 äggvitor

2 dl hett vatten

1 tsk äppelcidervinäger

Till garnering:

½ dl vallmofrön

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa upp äggvitorna lätt, spar ca 1 msk till pensling av bullarna.

Blanda äggvitorna med vatten och vinäger, häll blandningen över mjölet och arbeta degen väl med elvispens degkrokar. Låt degen svälla i 10 minuter.

Sätt ugnen på 200˚. Ta upp degen, knåda ihop den lätt och forma till en rulle. Är degen kladdig så knåda in lite mer pofiber. Skär rullen i 8 bitar och rulla till släta bullar.

Häll upp vallmofröna på ett kaffefat. Pensla bullarna med lite äggvita och doppa toppen av bullarna i fröna, lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills de fått fin färg. Flytta över på galler att kallna.

Tips: Ställ in bullarna i kylen någon timme innan du delar dem, gör man det när de är varma kan de kännas lite degiga.

Du kan variera med mandelmjöl eller pumpafrömjöl.

Om du inte äter ägg så kan vitorna bytas ut mot 1 dl aquafaba, kikärtsspad, som du vispar upp till ett tjockt skum. Tillsätt då en tesked extra av psylliumhusk i degen så den binder ihop bättre.

Garneringen kan bytas ut mot rostade frön från till exempel sesam, solros, pumpa eller melon.

Fler bokreatips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” var den första av mina åtta kokböcker där jag fick förtroendet att själv stå bakom kameran, du kan läsa mer om innehållet i länken.

Det var ett fantastiskt roligt jobb, där jag fick kombinera mina intressen för matlagning, fotografering och natur.

Till den boken tog jag med rätterna till olika vackra platser i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i norra Dalarna för att ta bilderna.

Gröna, sköna tillbehör, där jag för första gången delar med mig av hela min hälsoresa, hittar du här på Bokus och här på Adlibris.

Sötpotatisplättar med jordgubbar och grädde ca 20 små plättar

3 dl skalad, tärnad sötpotatis

2 ägg

1 dl mandelmjöl

½ dl grädde/kokosgrädde

2 tsk psylliumhusk

Ca ½ krm salt

25 g smör/kokosolja till stekning

Koka sötpotatistärningarna mjuka i lättsaltat vatten, låt rinna av väl.

Lägg ner i en matberedare och mixa slätt.

Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en jämn smet, smaka av om den är lagom salt. Ställ i kylen att svälla i 10 minuter.

Bryn smör i en plättlagg eller stekpanna och vispa om i smeten, häll ner små klickar och stek plättarna en minut på var sida på medelvärme.

Lägg upp dem eftersom på ett ugnsfast fat och håll varma på 150˚ medan du steker resten.

Servera med jordgubbar eller andra bär och vispad grädde eller kokosgrädde.

Tips: I Gröna, sköna tillbehör hittar du flera olika sorters sockerfri sylt som är god till plättarna.

Gör gärna små bakelser av några plättar travade på varann med sylt emellan, spritsa grädde på sidorna och ovanpå och garnera med bär och citronmeliss.

Det blir ett festligt fika på kalas istället för tårta, en liten bakelse är lagom till både små och stora munnar.

De är också väldigt goda serverade som potatisbullar med en vitkålssallad med lingonsylt till.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker har verkligen förändrat mångas liv till det bättre sen den kom ut 2018.

Den blev en stor försäljningssuccé och fick stor uppmärksamhet när den utsågs till ”Best in the World” i sin kategori på den internationella kokbokstävlingen ”Gourmand Awards” i Kina 2019.

Den inbundna kokboken såldes slut så den som nu är med på rean är en nyutgåva i mjuka pärmar.

Den är också snart slut så passa på nu om du vill köpa den, du hittar den här på Bokus och här på Adlibris.

Sist ut av dagens recept blir mina fräscha energibollar från bönkokboken.

De passar fint både till brunchen och att ta med i en liten burk till träningen, skidturen eller resan som ett näringsrikt mellanmål.

Ät, njut och må gott!

Syrliga energibollar Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Du kan också forma dem som bars och doppa i mörk choklad innan den kyls.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

Här nere ser du några fler bilder från kokböckerna, jag blir väldigt glad om du vill stötta mitt skrivande genom att köpa någon eller några av dem.

Det låga priset gör att de passar fint även att ge bort som present istället för en blomma eller en flaska vin, en gåva med bestående värde.

I det här inlägget kan du läsa mer om mig, min matfilosofi och de övriga kokböcker jag skrivit det senaste decenniet.

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal Foto Veronica Kindblad
Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör
Fröknäcke med nässlor och parmesan från Gröna, sköna tillbehör
Hallonmoussetårta på apelsinchokladbotten från Baka med frukt & grönt
Havrekakor med kolasmak från Baka med frukt & grönt
Zucchinifritters med räkor från kokboken Utan bestick

Det kom ett fint paket på posten 💞

Idag blir det lite god reklam för en riktigt läsvärd kokbok och ett av de läckra recept jag kommer att prova framöver.

Bästa bloggvännerna Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak har ännu en gång gjort en riktigt vacker och smakfull kokbok fylld med stenåldersmat i modern tappning.

Utan bestick – Nyttiga recept för hela familjen” är deras fjärde kokbok i ordningen, paret har verkligen inte legat på latsidan de senaste åren när det gäller att skapa nya, njutbara recept på Paleo-vis.

Som titeln pekar på så är deras bok denna gång fylld med läckra och lockande recept på plockmat, allt kan ätas med fingrarna om man så vill.

Perfekt inte minst för alla oss som älskar att ta med maten på en utflykt ut i naturen.

De goda smårätterna passar förstås lika bra om man vill bygga ihop en välsmakande buffé till en myskväll därhemma att avnjuta tillsammans med familj och vänner.

Alla bokens tilltugg, bakverk och dipsåser är fria från gluten, vitt socker och mejerivaror.

Det är inte så ofta jag blir sugen på att provlaga mer än något enstaka recept när jag läser kokböcker, men i den här boken hittade jag många smårätter helt i min smak.

I den här länken kan du läsa mer om innehållet i kokboken och beställa ett signerat exemplar direkt från Jenny och Magnus, ett tidigt tips på en både god och användbar julklapp.

Zucchinifritters med räkor för 2 personer

Ingredienser:

300 g zucchini

200 g skalade räkor

1 tsk zest från citron

1 msk färsk hackad dill

Havssalt

Grovmalen svartpeppar

2 msk kokosmjöl

2 msk tapiokamjöl

1 st ägg

Ghee att steka i

Så här gör du:

  1. Riv och pressa ur vätskan från zucchinin och lägg i en bunke.
  2. Hacka räkorna grovt och lägg ner med zucchinin.
  3. Riv och tillsätt zest från en citron.
  4. Hacka och tillsätt dillen.
  5. Rör samman.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Tillsätt kokosmjöl och tapiokamjöl.
  8. Rör samman.
  9. Vispa upp ägget och tillsätt detta.
  10. Rör ihop.
  11. Forma röran till bollar, ca 1 msk per boll.
  12. Lägg bollarna i en stekpanna med ghee och stek på medelvärme i 1 minut.
  13. Vänd på dem och pressa sedan ut bollarna, med hjälp av stekspaden, så de plattas till och fortsätt stek i ca 2 minuter.
  14. Vänd och stek 1 minut till.
  15. Överstek inte, då kan räkorna bli sega.
  16. Plocka upp och lägg på hushållspapper.

Servera dina zucchinifritters tillsammans med aioli.