Förhandsbeställ Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken hos Adlibris

Reklam för min femte kokbok

Ett sånt år det här har varit för mig när det gäller kokböcker, 2 nyskrivna och en nyutgåva av två av mina tidigare har fått se dagens ljus.

Det var ju fyra år sen jag skrev någon bok senast, så nu kan vi verkligen snacka om ketchupeffekten.

Jag är så glad och tacksam att mina recept blivit så uppskattade, det betyder mycket nu när jag inte kan jobba som kock längre.

Så jag hoppas du har överseende med att jag tjatar en hel del om mina böcker nu och att de hamnar i många julklappssäckar 😉

Nu kan du göra din förhandsbeställning på ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som jag gjort tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Boken levereras vecka 52, du som förhandsbeställer den kommer att få den först av alla.

På bilden här nedan ser du tre av recepten i boken, tagna av vår mästerliga fotograf Veronica Kindblad.

Kokboken är en vidareutveckling av Lars-Eriks och Patriks succébok ”Låt bönor förändra ditt liv” med nyskapade bönrecept från undertecknad.

Du får recept på smoothies, bakverk, energibars, grytor, soppor, pizza, matbröd, efterrätter, såser, röror och många andra goda tillbehör.

Veronica Kindblad och jag när vi tog bilder till kokboken på Ås Trädgård…

Bönor har verkligen förändrat även mitt och Lennarts liv den senaste tiden.

Nu under resan till Turkiet lyckades han gå ner hela 6 kilo med hjälp av ett tillägg av bönor och mjölksyrade grönsaker varje dag till vår vanliga lågkolhydratmat à la LCHF/Paleo.

Kilon som varit väldigt bångstyriga tidigare, det brukar ju kunna bli så när man kommit upp i åren.

Lagom med motion hjälpte också till, men vi har inte tränat nån styrketräning som Patrik utan bara gått långa promenader.

Sömnen är bättre och orken likaså, det är härligt att se att min kära sambo sen snart 15 år, är piggare än nånsin nu vid snart fyllda 75

 


Förhandsbeställ Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken hos Adlibris

Reklam för min femte kokbok

Ett sånt år det här har varit för mig när det gäller kokböcker, 2 nyskrivna och en nyutgåva av två av mina tidigare har fått se dagens ljus.

Det var ju fyra år sen jag skrev någon bok senast, så nu kan vi verkligen snacka om ketchupeffekten.

Jag är så glad och tacksam att mina recept blivit så uppskattade, det betyder mycket nu när jag inte kan jobba som kock längre.

Så jag hoppas du har överseende med att jag tjatar en hel del om mina böcker nu och att de hamnar i många julklappssäckar 😉

Nu kan du göra din förhandsbeställning på ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som jag gjort tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Boken levereras vecka 52, du som förhandsbeställer den kommer att få den först av alla.

På bilden här nedan ser du tre av recepten i boken, tagna av vår mästerliga fotograf Veronica Kindblad.

Kokboken är en vidareutveckling av Lars-Eriks och Patriks succébok ”Låt bönor förändra ditt liv” med nyskapade bönrecept från undertecknad.

Du får recept på smoothies, bakverk, energibars, grytor, soppor, pizza, matbröd, efterrätter, såser, röror och många andra goda tillbehör.

Veronica Kindblad och jag när vi tog bilder till kokboken på Ås Trädgård…

Bönor har verkligen förändrat även mitt och Lennarts liv den senaste tiden.

Nu under resan till Turkiet lyckades han gå ner hela 6 kilo med hjälp av ett tillägg av bönor och mjölksyrade grönsaker varje dag till vår vanliga lågkolhydratmat à la LCHF/Paleo.

Kilon som varit väldigt bångstyriga tidigare, det brukar ju kunna bli så när man kommit upp i åren.

Lagom med motion hjälpte också till, men vi har inte tränat nån styrketräning som Patrik utan bara gått långa promenader.

Sömnen är bättre och orken likaså, det är härligt att se att min kära sambo sen snart 15 år, är piggare än nånsin nu vid snart fyllda 75

 


Mjuk saffranskaka

Mjuk saffranskaka

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl björksocker, fibersirap, indiansocker, honung eller annan valfri sötning

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½-1 tsk vaniljpulver

2 krm salt

2 kuvert à 0,5 g saffran

Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.

Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.

Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

(Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.)

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.

Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.

Den här kakan gjorde jag till Ecocaféet i Östersund, där jag jobbar som receptkonsult sen starten för 2 år sedan.

Vill du ha fler tips på goda, glutenfria bakverk så hittar du en hel del gott i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Mandelmusslor ur Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson


Mjuk saffranskaka

Mjuk saffranskaka

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl björksocker, fibersirap, indiansocker, honung eller annan valfri sötning

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½-1 tsk vaniljpulver

2 krm salt

2 kuvert à 0,5 g saffran

Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.

Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.

Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

(Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.)

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.

Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.

Den här kakan gjorde jag till Ecocaféet i Östersund, där jag jobbar som receptkonsult sen starten för 2 år sedan.

Vill du ha fler tips på goda, glutenfria bakverk så hittar du en hel del gott i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Mandelmusslor ur Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson


Turkisk pytt i panna med vitlöksyoghurt och mina tankar om Medelhavskosten

Sac Kavurma

Nyttigt och njutbart

Idag ska jag berätta lite mer om min syn på Medelhavskosten, så som jag sett den på plats under de senaste 15 åren.

Jag har funderat lite om det kan vara så att många förespråkare för maten från Medelhavet missat en viktig sak.

Den  saken är att det konsumeras stora mängder ost, ägg och yoghurt varje dag i de allra flesta hem i Sydeuropa.

Slakteributiker finns i mängd och på landsbygden har många fortfarande egna djur på gårdarna.

Ostdiskarna i butikerna är väldigt stora och på marknaderna säljer många lokala odlare sitt eget smör, yoghurt och även ostar.

Det pratas annars mest om att Medelhavskostens nyttighet ligger i olivoljan, fisken, frukten, nötterna och grönsakerna.

Grönsaker och gröna blad används mycket i och till maten av ortsborna, något som jag och Lennart tagit efter.

Vi äter en stor sallad till varje måltid, oftast bestående av persilja, rucola och machésallad.

Det gröna är ofta väldigt billigt, det finns olika grönsaksmarknader nästan varje dag runt om i Alanya.

Fredagsmarknaden i Alanya

Visst finns det de som är fattiga och inte har råd att äta kött och ost så ofta, men då kommer proteintillskottet från bönor, kikärtor och linser som konsumeras i stor mängd.

Under vintern äts väldigt mycket mjölksyrade grönsaker, att frysa grönsaker är inte alls så vanligt här.

Mjölksyrningen gör grönsakerna mycket nyttiga, vitaminer, mineraler och antioxidanter bevaras och de blir mer lättsmälta.

I Sverige var mjölksyrning en mycket populär konserveringsmetod ända tills frysen gjorde sitt intåg.

Just det här med bönor och mjölksyrat grönt har vi tagit efter det senaste halvåret och det får oss att må väldigt gott.

Vi har båda blivit mycket piggare och överflödiga kilon smälter sakta men säkert bort.

Tyvärr ser man ofta att den västerländska skräpmatskulturen kommer stort även i  medelhavsländerna.

Dels genom ökad fetma hos både barn och vuxna, men det syns även i butikshyllorna.

För varje år ser vi hur det fylls på mer och mer med chips, godis, läsk och kakor i butikerna.

Samma snabbmat som vi har säljs överallt, hamburgare, pizza och toast finns på de flesta mathak.

Nu är det inte bara baklava, künefe och andra traditionella bakverk som äts till fest.

Fikande har blivit vardagsmat för många även här, det har börjat dyka upp caféer med väldigt tjusiga bakverk i varje gathörn, de blir fler och fler för varje år.

Och med det följer ännu mer fetma, hjärtsjukdomar och diabetes…

Men medvetenheten ökar, vi har fler bra butiker som säljer ekologisk, traditionell mat i vår närhet, den bästa är Mezza Gurme i Saray, på Yunus Emre Caddesi 26.

Inköp från Mezza Gurme

Dagens recept blir en av mina favoriter från Turkiet, en typ av pytt i panna eller gryta med härlig kryddsmak.

Grytbitarna jag köper hos vår lokala slaktare Güven Et Galerisi har mycket fett insprängt, vilket gör köttet extra mört och gott.

Du kan som med svensk pytt använda stekta köttrester till den här rätten, det blir också väldigt gott.

På bilden den Sac Kavurma vi brukar äta på Restaurang Mountana i Tepe, därav pommes fritesen på tallriken.

Ett bättre alternativ till dem är att fritera vaxbönor i kokosolja, recept på det hittar du i min kommande kokbok tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, Diabeteskokboken för män.

Sac Kavurma på restaurang Mountana i Tepe

Turkisk lammgryta 2 port

300 g lammkött från lår eller stek i små tärningar

50 g smör

1 liten aubergine

1 tomat

1 grön paprika

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk färsk hackad timjan eller oregano = 1 tsk torkad

Havssalt och chiliflingor

Bryn hälften av smöret och stek köttet tills det är gyllenbrunt.

Skär under tiden alla grönsaker i små tärningar, tomaten utan skal och kärnor.

Blanda ner grönsakerna och låt även dem bli brynta.

Låt fräsa tillsammans i 10 minuter så smakerna kommer fram ordentligt.

Krydda generöst med salt och chili, det ska var mycket smak i grytan.

Haydari och tursu, vitlöksyoghurt med mynta och mjölksyrade grönsaker, är väldigt gott till och.

Recept på hur du gör mjölksyrade grönsaker kommer i boken ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”.

Den kokboken har jag skrivit med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, den ges ut lagom till nyåret när det börjar bli dags att förändra livet för många.

Haydari från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Haydari

2 dl turkisk yoghurt

2 msk olivolja

1 msk hackad bladpersilja

1 tsk torkad mynta

1 liten riven, vitlöksklyfta

Havssalt

Blanda alla ingredienser väl och kyl ett par timmar.

Smaka av om det behövs mer salt.

Haydarin är också mycket god som dipsås till råa grönsaker.

Morgonpromenad i Alanyas hamn


Syrliga energibollar

Veronica Kindblad och jag på Ås Trädgård…

Nytt kokboksrecept

Idag kan jag stolt dela med mig av en boknyhet och ett rykande färskt kokboksrecept.

Det är inte vilken kokbok som helst jag jobbat med i Stockholm och hemma i Jämtland den senaste tiden.

Jag har nämligen fått den stora äran att skapa recepten till Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons nya bok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som ges ut av Bladh by Bladh.

Receptet är så färskt så boken har inte fått sitt produktblad till bokhandeln lanserat än, länk kommer till det så fort det bara går.

Här kan du under tiden hitta Lars-Eriks och Patriks tidigare succébok ”Låt bönor förändra ditt liv” på Bokus och Adlibris, den finns förstås även på biblioteken.

I den kommande kokboken får du ta del av många av mina nyskapade recept med bönor, linser, kikärtor och annat med hög halt av resistent stärkelse.

Boken innehåller en mängd grytor, röror, goda tillbehör, bönbröd, smoothies, bakverk och recept på olika mjölksyrade grönsaker.

Allt i kokboken är förstås fritt från gluten och många recept är även mejerifria.

Det enda socker som finns med är det som finns i några bitar mörk choklad till bakverk och tryfflar, men här förekommer inga artificiella sötningsmedel.

Som du kan läsa i det här inlägget, så har bönor verkligen förändrat även mitt liv under det senaste halvåret.

Det är ett av de mest lästa inläggen i bloggens 9-åriga historia, så bönor är ett riktigt hett ämne.

Här hittar du ett av mina andra böninlägg, med en kikärtspytt med viltfångad lax, zucchini och bacon.

Det har varit en väldigt rolig utmaning för mig att utnyttja min mångåriga kockbakgrund till att hitta på nya, läckra bönrecept till den här kokboken.

Bilderna är tagna av fotograf Veronica Kindblad, som verkligen gjort konstverk av mina recept.

Idag får du ett första litet gott smakprov ur boken som kommer ut kring årsskiftet.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

I toppen av inlägget ser du en bakomkulisserna-bild på mig och Veronica när vi tog bilder på Ås Trädgård tidigare i veckan, bilden togs av Jorun Olsson.

Dela gärna inlägget vidare. Fortsättning följer…

En något nyfiken höna tog sig en titt genom fönstret när vi fotograferade till kokboken på Ås Trädgård…


Ljust formbröd och smörgås à la Ecocaféet

Näringsrik smörgås

Som du kanske vet så har jag och Lindha Vikström (Halva Lindha) arbetat tillsammans på Ecocaféet i Östersund i snart 2 år.

Det har varit väldigt roligt att få vara med och bidra med recept till ett riktigt hälsocafé, som bara serverar glutenfritt och sockerfritt bröd, bakverk och lunchrätter.

Jag brukar ofta ta en laxmacka när jag är hemma i Jämtland och besöker caféet.

Den är gjord på ett av mina brödrecept och med Lindhas goda laxröra, den är inte bara väldigt god utan mättar också bra, till  skillnad mot de flesta mackor.

Här kan du läsa om den smörgåstårta vi tagit fram tillsammans och som serveras på caféet på helgerna, den har blivit mycket populär.

Idag får du ett annat av de brödrecept jag tagit fram i mitt arbete med caféet.

De flesta bakverk som serveras på Ecocaféet är både glutenfria och mjölkfria à la Paleo.

Den största delen i sortimentet är annars veganskt/vegetariskt och Rawfood.

Men eftersom jag och Lindha är med i receptskapandet, så finns det förstås även en del LCHF-alternativ.

Den vackra Bounty Rawfoodtårtan på bilden nedan kan du vinna om du går in på Ecocaféets Facebooksida, läs mer om tävlingen i länken.

Rawfood-tårta på Ecocaféet…

En del av alla som jobbar på Ecocaféet och dess Hälsocenter…

Behandlingar på Ecocaféet…

Gräddbakelse LCHF…

Ecocaféet är inte bara ett trevligt fik, det har också utvecklats till ett stort hälsocenter.

Du kan få en mängd olika behandlingar, läs mer om dem här.

Ljust formbröd

4 ägg

2 dl yoghurt eller kokosgrädde

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosmjöl

1 dl chiamjöl

½ dl linfrö

½ dl sesamfrö

½ dl mjukt smör eller kokosolja

2 msk tahini (sesampasta)

1 msk bakpulver

ca 2 tsk salt

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.

Blanda yoghurt, smör och tahini i en annan bunke och rör ner blandningen i mjölet.

Har du inte tahini, så öka mängden smör till det dubbla.

Vispa äggen väl och vänd ner i smeten.

Häll upp i smord, avlång form (1 liter) och grädda på 200º i ca 40 minuter.

Låt svalna lite, stjälp upp och låt brödet kallna på galler.

Förvara i kyl eller frys in i skivor, det är också mycket gott till varma mackor.

Ecocaféets smörgåstårta…

Lindhas laxröra ca 6-8 port

200 g varmrökt regnbågslax

2 dl majonnäs

3 mjukkokta, finhackade ägg

1 liten, finhackad rödlök

1 msk pressad citron

2-3 msk finhackad dill

Salt och vitpeppar

Dela laxen i mindre bitar, se till att alla ben plockas bort.

Blanda alla ingredienser i en bunke, rör om försiktigt och smaka av.


Jolines hälsobröd

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.02426119247940584,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Joline har denna sommar tagit mer och mer plats i köket. Hon gillar att experimentera och baka lite nyttigare kakor, bröd, snacks och bakverk. Självklart är filmjölkslimpan ett gott och nyttigt alternativ där man kan laborera med smaker och olika mjölsorter och det är ju så enkla att röra ihop utan jäsning, bara skjuts in i ugnen. Hon fick ett grundrecept av mig och gav sig på uppgifter med bravur. Det blev riktigt gott och hon kallar den för hennes hälsolimpa. Inte illa för att vara första gången på egen hand!

 

Nästa gång ska hon experimentera mer med olika frön i bröden. Använd gärna krossade linfrön, chiafrön, solrosfrön, pumpa, quinoa mm. Det söta i brödet får hon utav den torkade frukten men kan även bytas ut mot lingonsylt, sirap, honung etc. Kryddor som kummin, anis, pomerans och kanel är också väldigt gott att blanda i. Vill man ersätta lite av den ”blöta” ingrediensen – filmjölk kan man använda finriven morot, rödbeta, zucchini eller potatis. Ett himla gott bröd att experimentera med. 😛

 

2 limpor i form

Det här behöver du :

ca 16 – 18 dl valfria mjölsorter

(Här användes 8 dl vetemjöl special med fullkorn, 4 dl havregryn och 6 dl grahamsmjöl)

2 msk bikarbonat

2 tsk salt

1 liter filmjölk, yoghurt eller A-fil

1 dl torkad frukt (aprikoser, fikon, russin)

 

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop de torra ingredienserna och blanda dom väl i en stor bunke tillsammans den torkade frukten, finhackad i mindre bitar. Tillsätt 1 liter filmjölk eller yoghurt. Rör ihop alltsammans och häll upp i två smorda avlånga brödformar. Blöt händerna lätt och stryk över bröden så de får en slät yta. Toppa med frön, kärnor etc. Bröden behöver inte jäsas.  Grädda i ca 1 timme i 175 grader. Låt svalna på galler.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.05623607710003853,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Seg blåbärskaka som du snabbt rör ihop i en kastrull


Har ni varit och plockat några blåbär i skogen än? Jag tycker det är så in i nordens tråkigt att plocka just bär! Hela min barndom var stundtals ett evigt rännande och plockande i skogen. 10-litershinkarna trängdes proppfulla i bagageutrymmet med blåbär, lingon och hjortron och de fanns ingen hejd! 😛 Farmor o farfar var flitigast och frysen fylldes full av bär i avklippta mjölkpaket och det ena bakverket efter det andra staplades i fryslådor. 

Sååå gott det var att vara hos farmor, men inte lika kul att ranta runt i skogen o bli fullkomligt ihjälbiten av knott och mygg och de enda blåbären smakade när man skulle pilla i sig några var djungelolja man hade på fingrarna… Haha!!! 
Jag plockar mina blåbär ur frysdisken på ICA numera… 😉 

Ett mycket enkel recept av ett paket frysta blåbär är denna mjuka och sega kaka. Allt rörs ihop i en kastrull, väldigt smidigt och inget vispande. Kakan blir gudomligt god dessutom! 

 
Det här behöver du :

100 gram smör

3 ägg 

3 dl strösocker 

3 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker 

250 gram frysta blåbär 

 

GÖR SÅHÄR : 

Smält smöret i en rymlig kastrull på låg värme och låt svalna. Rör ner resten av ingredienserna utom blåbären. Smörj och bröa en rund springform och fördela smeten där i. Toppa med blåbär. Det går lika bra med frysta som med färska. Dessa var frysta, odlade blåbär som är lite större. Grädda i 30 -35 min i 175 grader tills kakan är gyllenbrun. 

Servera med vaniljsås eller en kula glass. 

Formen smorde jag och bröade med kokosflingor. 

 

Efter ca 35 min är kakan gyllene och fin.

  

Pudra över florsocker. 

 

Skär upp i bitar. 

 

Servera med vaniljsås! 

 

Små hamburgare till fredagsmyset och Hälsomässa i Krokom

Hamburgare

Hamburgare 4 port

500 g gräsbetesfärs

2-3 msk smör till stekning

Salt och peppar

Forma färsen till fyra hamburgare och platta till.

Bryn dem väl på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.

Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta.

Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.

Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.

Hamburgerbröd 4 små

2 ägg

3 msk mandelmjöl

2 msk kokosmjöl

2 msk kokosolja

1 msk sesamfrön + lite till garnering

½ msk fiberhusk

½ tsk bakpulver

ca 1 krm salt

Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokosoljan.

Blanda om väl men med lätta tag så luftigheten i äggsmeten bevaras.

Smaka av om smeten är lagom salt och klicka ut den på bakplåtspapper med hjälp av två skedar.

Blöt handen och forma smeten till runda bullar.

Strö på sesamfrön och grädda på 200º i 10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.

Vill du ha större bröd så dubbla bara receptet.

Här nedan hittar du lite tips på goda tillbehör. Fler finns i min kokbok Grillmat LCHF.

Hamburgerdressing

Ketchup/Chilisås

Majonnäs

Cole Slaw

Zucchinisallad

Kålrotspommes

Hamburgerdressing

Hälsomässa i Krokom

När du sitter därhemma och myser som mest i kväll så befinner jag mig på hälsomässa i Krokom utanför Östersund.

I kväll mellan 17-23 och i morgon lördag 11-16 finns jag och Börje Karlsson från Ecocaféet på plats i Krokomshallen.

Börje berättar om Ecocaféet och alla kroppsbehandlingar som finns att få hos oss och säljer en del av  produkterna i vår hälsobutik.

Jag bjuder på Spröda frökex från Huså Bröd och ekologisk kycklingbuljong från Scandinavian Organics, serverad ur den icke-elektriska långkokningsbagen Wonderbag.

Här kan du läsa mer om vilka föreläsare och utställare som kommer till mässan.

För dig som hellre lyssnar, här finns en intervju från tisdagen med Börje på Radio Jämtland: Stafettgästen Börje Karlsson förbjuder socker och mjöl.

Där berättar han om sin hälsoresa med hjälp av LCHF och tanken bakom Ecocaféet.

Här en bild från arbetet med att skapa caféet i höstas, när vi hade en av våra smakprovningar.

Eva har dragit vidare på nya äventyr till Tre Golfare i Nora men Halva Lindha tillhör inventarierna och lagar/bakar goda LCHF-rätter och bakverk.

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet