Morotskaka LCHF
Morotskaka LCHF
Källa: Helene
Portioner: 10 bitar

Ingredienser:
3 stora ägg (tar du mindre ägg kan du öka grädden till 1dl)
1dl stevia lättströ
1 dl pofiber och 0,5 dl bakepro /1.5 dl mandelmjöl
2msk kokosmjöl
2tsk bakpulver
1krm vaniljpulver
1msk kanel
0,75 dl grädde
75g smält smör
2 dl riven morot

Frosting:0
60g smält smör
100g cream cheese
0,5dl stevia lättströ
Strö kokos över



Gör så här:
Sätt på ugnen på 175grader. Vispa ägg poröst och tillsätt sen sötningsmedel. Lägg sedan i alla ingredienser och rör om. Häll i smeten i en rund form (diameter 22cm) med avsättningsbar kant. Grädda i 18-20min i näst nedersta falsen, och låt sen svalna.

Ta alla ingredienserna till frostingen och vispa med elvisp tills den blir slät. Bred sedan över frosting på kakan och låt stå i kyl i ca 20min
Bevara kakan i kylen om den inte äts upp på en gång. Går bra att frysa :)
LCHF plättar
LCHF plättar
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 5-6

Ingredienser:
4ägg
2dl kokosmjölk
1/2dl vispgrädde
1/2dl turkisk youghurt
2,5dl mandelmjöl
1,5msk fiberhusk
1/2dl sukrin
1msk bakepro
1,5tsk bakpulver
2krm vaniljpulver
1krm salt
Gör så här:
Blanda alla blöta ingredienser och vispa med elvisp. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke och blanda sedan samman allt och vispa lite till. Låt svälla i kylen i ca 15 minuter och stek sedan i smör.
Baka matbröd med LCHF – recensioner

Baka matbröd med LCHFNu börjar det komma ut lite recensioner av boken Baka matbröd med LCHF på olika bloggar!
Glöm inte att du också kan göra en kort recension av brödboken på BOKUS, AdLibris och Bokia och delta i en utlottning/tävling om bok. Ju fler recensioner som kommer in ju fler böcker lottas ut och dragning är 13/3.

Här nedan kan ni se vad andra tycker
!

Först ut var nog Fettdieten.se och Gustaf Segerström och väldigt kul att han noterar just ”naturliga ingredienser”. Inget bakepro alla andra svindyra, svåra att hitta och onödiga produkter i mina bröd. Fettdieten.se

Även Klara Desser har bakat ur min bok! Hon valde att baka medelhavslimpan, kul för den är också en av mina favoriter Klara Desser

Återigen har Karin Eldh sajtvärd på Diabetes-ifokus satt huvudet på spiken!
Hon gjorde det med sin mer än utmärkta och kloka recension av Baka med LCHF och nu gör hon om detta med Baka matbröd med LCHF.
Måste få dela några väldigt kloka rader:
”Det pågår så många diskussioner att man inte ska ersätta det man inte ska äta inom renlärig LCHF med något substitut. Det kan förmodligen gälla personer som har ett stört ätbeteende och inte kan sluta äta, när de väl börjat. Den här boken är inte för dem och inte heller andra olika bakböcker på marknaden. Själv tycker jag att det är lite konstigt sätt att tänka. Det är väldigt trist att människor har störda ätbeteenden, är sockerberoende eller alkoholberoende, och att sjukvården inte verkar kunna hitta hjälp och lösningar till dem och heller inte tar det på allvar, men det är en utopi att stänga alla kiosker, bagerier, systembolag för alla, för att det finns personer som inte tål det som säljs där. Konstigt nog är det aldrig någon som säger till en glutenallergiker att de ska sluta äta bröd, bara se till att de köper/bakar bröd utan gluten, varför ska det då vara så svårt att en kolhydratallergiker ska få köpa/baka bröd utan kolhydrater? Missförstå mig rätt, jag tycker att vi alla ska få äta vad vi kan och som inte gör oss illa. Man får äta frömüsli, men inte blanda i ett eller två ägg och breda ut i en långpanna……?

Nej, baka ditt bröd ur denna härliga bok med gott samvete. Och njuuut. Den här boken kommer jag att använda ofta.”
TACK ALLA för fina och kloka recensioner!

 

Bloggar etiketter: ,

Våffla som bröd
Våffla som bröd
Källa: LCHFbyAM.se
Portioner: 1-2

Ingredienser:
1 ägg
½-1 dl mjölk
1 msk fiberhusk
1 msk bakepro
ca ½ dl smält smör
Salt efter smak
Gör så här:
Detta är ett jättebra alternativ till frukostmackan! Tänk att få nygräddat "bröd" som bara tar cirka fem minuter att göra iordning? Smakar som ett rostat bröd.

Ni måste ha ett våffeljärn.

Blanda alla ingredienserna (börja med ½ dl mjölk) och låt svälla en stund. Smeten ska vara smidig och inte allt för stabbig. Om den har blivit det så spä ut med lite mer mjölk. Använd cirka 2 msk av smeten för en våffla. Det blir två våfflor.

Jag brukar äta dom med smör och ost men har använt även andra pålägg som rökt lax med färskost eller om man verkligen vill lyxa: Grädde och färska bär som en "vanlig" våffla.
Fungerar även som förrätt med rom, crème fraiche och hackad rödlök.

Pröva och säg vad ni tycker!
( På bilden äter jag med smör, ost och egengjord marmelad)
Ost-mandel frallor
Källa: Christina
Portioner: ca 10 st

Ingredienser:
2 dl mandelmjöl
1 dl krossade solrosfrön
2 msk Bakepro
2 dl riven ost
1 msk fiberhusk
1½ tsk bakpulver
En nypa flingsalt

4 ägg
½ dl olivolja



Gör så här:
Blanda de torra ingridienserna
Vispa upp äggen och blanda i olivoljan

Rör ihop och låt svälla en stund
Klicka ut med sked ca 10 bullar på bakplåtspapper
Grädda i 200 ca 10 min
Semlor
Semlor
Källa: Bakglädje till vardags och fest : baka med LCHF utan socker och mjöl
Portioner: 6

Ingredienser:
3 ägg
1 dl sukrin melis
0,5 dl vispgrädde eller mjölk
3 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
0,25 dl BAKEPRO
2 tsk bakpulver
1 tsk mald kardemumma
1 krm salt

Mandelmassa
4 dl mandelmjöl
1 dl sukrin melis
2 msk vatten
2 - 3 dl vispgrädde till garnering
Sukrin melis för att pudra semlorna
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och sukrin melis fluffigt.
3. Tillsätt grädden och rör om.
4. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner. Rör samman till en tjock smet. Låt smeten svälla ett tag.
5. Klicka ut smeten på pappersklädd bakplåt. Om smeten flyter ut så har den inte hunnit svälla tillräckligt.
6. Forma smeten till 6 runda bullar (fukta gärna ett finger så blir det lättare att forma smeten).
7. Grädda mitt i ugnen, ca 20 minuter.
8. Blanda mandelmjöl och sukrin melis. Tillsätt vatten och rör samman till en massa.
9. När semlorna har kallnat så dela dem och gröp ur lite av inkråmet.
10. Smula sönder lite av inkråmet och rör ner i mandelmassan. Tillsätt ovispad grädde och rör samman till en lös massa.
11. Fyll semlorna med mandelmassan.
12. Vispa grädde med lite sukrin melis och garnera semlorna. Sikta sukrin melis över semlorna strax innan servering.
Brownies – från boken Bakglädje till vardags och fest
Brownies - från boken Bakglädje till vardags och fest
Källa: Annika Rogneby (Bakglädje till vardags och fest - Baka med LCHF utan socker och mjöl)
Portioner: 20 bitar

Ingredienser:
3 ägg
1,5 dl sukrin
100 g smör
1 dl mjölk
1 dl mandelmjöl
0,25 dl BAKEPRO
0,25 dl fiberhusk
1,5 msk kakao
1,5 tsk bakpulver
1 dl hasselnötter/mandel/pecannötter
75 g mörk choklad

Glasyr
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad (70 - 85 %)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret.
3. Rör ägg och sukrin fluffigt.
4. Tillsätt mjölken i smöret och blanda vätskan tillsammans med äggblandningen.
5. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten.
6. Grovhacka nötterna och chokladen. Vänd ner i smeten och rör om.
7. Klipp ett bakplåtspapper till samma storlek som botten på långpannan (20×26 cm) och smöra fast pappret. Häll smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen, ca 35 minuter.
8. Låt kakan svalna.
9. Häll grädden i en kastrull och bryt ner chokladen. Värm grädde och choklad på mycket låg värme. Rör hela tiden.
10. När all choklad smält, dra då kastrullen åt sidan och låt svalna. Glasyren blir då något trögflytande.
11. Låt kakan stå kallt och skär sedan i bitar. Garnera eventuellt med nötter.
Smörgåstårta
Smörgåstårta
Källa: Ett Liv i Balans Ellinor
Portioner: 4-6

Ingredienser:
Brödet
1 dl mandelmjöl
0,5 dl bakepro
0,5 dl kokosmjöl
1,5 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
Salt efter smak
3 vispade ägg
60 g cream cheese
1 dl cream fraîche

Fyllning 1
100 g varmrökt lax
0,5 dl majonäs

Fyllning 2
1dl skalade räkor
0,5 liten röd lök
0,5 dl fraiche
1 msk majonnäs
grovmalen svartpeppar

Fyllning 3
2 ägg
0,5 dl majonnäs

Dekoration
3/4 dl majonnäs
1,5 dl cream fraiche
Gurkskivor
1,5 dl skalade räkor
Gör så här:
Brödet
Sätt på ugnen på 175grader. Blanda alla torra ingredienserna i en skål. Ta sedan dem vispade äggen och vispa ihop med cream cheese och cream fraiche. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper i måtten ca 25*35cm och grädda i 10minuter. När den svalnat skär du brödet i fyra lika stora bitar.

Lägg upp första brödet på ett fat och börja med fyllningarna.

Fyllning 1
Mosa ihop med gaffel till en röra och lägg över första brödet. Lägg över nästa bröd och börja med fyllning2.

Fyllning 2
Mixa ingredienserna till en lös röra och häll över tårtan. Lägg sedan på bröd 3 och börja med sista fyllningen.

Fyllning 3
Mosa med gaffel till ett äggmos och lägg över på tårtan.Lägg sedan på sista brödet och dekorera som du vill.

Jag blandade 3/4dl mayo med 1,5dl cream fraiche och smetade över hela tårtan och dekorera sen med räkor och gurka.

Smaaarigt värre!!!

Se fler bilder på www.ettlivibalans.blogspot.com
Sconesliknande formfranska
Sconesliknande formfranska
Källa: Ett Liv i Balans Ellinor
Portioner: En limpa

Ingredienser:
1 dl mandelmjöl
0,5 dl bakepro
0,5 dl kokosnötmjöl
1,5 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
Salt efter smak
3 vispade ägg
60 g cream cheese
1 dl cream fraîche
Vallmofrön (Går att utesluta)


Gör så här:
Sätt på ugnen på 175 grader. Lägg alla torra ingredienser i en burk. Blanda ägg, cream cheese och fraîche i en annan och vispa ihop ordentligt. Häll sedan ner äggsmeten i mjölbunken och rör om till en smet. Använd bakplåtspapper i en mindre brödform och häll i smeten och toppa med vallmofrön. Grädda i 20-25min. Blev lite scones smak så det blir nog jättegott att göra brödet i muffinsform oxå.

Njuuuuuut!!
Bakepro (vassleprotein med sojalecitin) onödig produkt?

Denna produkt har jag medvetet valt bort ur alla mina bakverk  och bröd. Nu idag ska jag försöka förklara varför.

Jag får ibland frågan om varför jag inte använder bakepro och  jag får också frågor om vad man kan använda istället för Bakepro, och det tyder ju på att människor börja förstå att produkten är onödig och framförallt svindyr och därför ännu mer onödig…

Bakepro är också en produkt som inte kan “stå själv” man måste alltid ha en “massa andra mjöler” i bakverken/bröden och då resonerar jag som så – varför inte baka bara med “massa andra mjöler” , då det ändå går?

Tillråga på  eländet så innehåller också produkten sojalecitin, och den som gör sig omaket att äta en ren LCHF kost fri från “mös och bös” och annat “bjäffs” bör alltså avstå denna onödiga produkt. Sojabönor är också ofta GMO och vill du läsa om sojan kan jag rekommendera Holistics artikel.

Den tillför till baket så gott som bara protein (vassle). Inom LCHF brukar man också säga att vi inte ska öka på proteininnehållet i kosten utan mer isåfall hellre öka fettet.  Många av mina bakverk har just en sådan bra fördelning.
Vassle är också ett snabbt mjölkprotein = högt GI
och Kasein är det långsamma mjölkproteinet = lågt GI.

Därför kan man mycket väl och med stor fördel baka utan denna svindyra och helt ( i mina ögon) onödiga produkt.

Hur du ska tänka när du utesluter denna produkt ur dina recept är inte lätt att säga något generellt om. Troligtvis kan du bara utesluta det helt. Börja så i alla fall och se. Öka annars både vätska och kokosnötsmjöl/mandelmjöl, kanske också ägg om du behöver fyllnaden/mängden.

Vill du ha hjälp i hur du ska tänka omkring ett  recept med bakepro kan jag försöka, lämnar dock inga garantier. ;)

 

 

Bloggar etiketter: , , , ,