Man tager vad man haver…

bildSå började ett mail från Kaija en av mina bloggläsare och en flitig bakare av mina recept.
Detta mail vill jag gärna dela med mig av då det Kaija berättar är en viktig sak att veta om…

Hon skriver vidare:
”Skulle göra din Solroslimpa, men hade ingen yoghurt hemma pga att jag igår gjort slut på det när jag bakade andra bröd från din bok…

Det blev ca 2 dl Keso och ca 1-2 msk grädde (för dubbelsats). Dessutom bytte jag hälften av mandelmjölet till malda linfrön. Lade i 2 tsk salt i dubbelsatsen.

Och voila, här är resultatet. Gott även efter mina ändringar :)

Ser verkligen fram emot din nya bok också!

Mvh Kaija Marklund i Boden”

Jätte roligt när man skapar egna recept ur mina recept, det är precis så det ska vara!
Man är inte så väldigt låst vid att följa recepten slaviskt. Går alldeles utmärkt att byta vätska mot vilken vätska som helst och även mjölen.

Hur ofta händer det inte att mjölet inte räcker? Man har missat att något av dem snart är slut och baklusten faller på… då gör man just så här som Kaija, man tar ett annat och fyller upp med.
Kaija påpekade också att vitsen med att byta ut lite av mandelmjölet mot linfrön är också för att få ner kolhydratshalten i brödet.

En annan fördel som vill jag upplysa om och det är att också att omega 6 minskar i brödet, vilket heller inte är fel.

Så baka på i ”stugorna” och anamma lite Cajsa Varg tänk!
Eller vi säger hellre, anamma lite KAIJA tänk! :D

 

 


Det drar ihop sig…

IMG_1712till fotohelg! Snart kommer det se ut som bilden visar…
dock lärde jag mig en stor läxa allra första gången jag fotade för första bakboken Baka med LCHFställ inte fram för tidigt

Nu ligger allt nerpackat i lådor, och idag har jag återigen fått lov att plocka fritt från Ittala Outlett i Borås, Emma där är så supergullig!!

Nu hoppas jag fotografen Martin kommer uppleva att han har massor att välja på!!

Lovar att försöka komma ihåg att fota honom in action till helgen och kunna åtminstone bjuda er på sånna bilder ;) dock går tiden i en rasande takt och väldigt intensivt…

och KREATIVITETEN FLÖDAR!!

En kaka till kaffet…

IMG_8294Om ”en kaka till kaffet” skriver Diabetes.doc idag.
Jag förstår precis vad han menar med att sötsuget försvinner ju mer man håller sig från socker och spannmål.

Men vad synd tänker jag att denna vårdpersonal för diabetiker inte fick en LCHF-kaka till sitt fika, vore ju fantastiskt om man mer och mer kunde visa alla diabetiker och andra som faktiskt inte kan sluta att leva så som 90% (fler?) av befolkningen gör.

LCHF kaffebröden sprider sig i alla fall mer och mer ut i fiken och  bagerierna!

Tillslut så får diabetikerna reda på att det faktiskt går att fika sunt och utan blodsockerhöjningar. Detta gör just att sötsuget försvinner och man kan långt mycket lättare hålla sig till en lchf-kost hela livet och ändå känna att man deltar i det socialalivet som ju ser ut som det gör… även om några få önskar att livet utanför våra dörrar såg ut som det gjorde på samlar/jägartiden.

Här kan ni läsa en av de bästa recensionerna av Baka med LCHF  av Karin på Diabetes.ifokus.se

 

LCHF bilagan till Expressen

alltomlchfKul att kostdoktorn tycker tidningen är bra och att som han skriver:
”Jag tycker att Expressen lyckats hitta en utmärkt nivå som lockar många som kan ha nytta av LCHF – och som innehåller tillräckligt lite kolhydrater för att vara en utmärkt hjälp för de allra flesta. Dessutom är det gott om grönsaker och allt ser fräscht ut. Det finns till och med en artikel om vegetarisk LCHF-mat. Jag tror att bilagor som denna gör mycket för att tvätta bort folks fördomar. ”

Det är ju just detta jag sagt vid flertal tillfällen när många propagerar sig ”gula och blå” för super-mega strikt LCHF och ”strikt -det är endast det som är LCHF”.

Så det är jättebra att åtminstone någon av de stora LCHF profilerna numera börjar inse värdet i oss alla och därmed alla varianterna ;)

Det skulle vara bra för den allmänna hälsan om alla åt åt LCHF hållet och bytte ut de socker- och spannmålsstinna bakverken och bröden till hälosamma varianter.

Noteras bör att detta nummer lyfter man fram min bakbok Baka med LCHF igen!
Kul att se den på tapeten igen. Ligger också på plats 17 på Bokus.

Nu så gör man en chokladspecial och man får Kladdkakan ( kakao) Choklad cupcakesen (kakao) och Chokladpajen ( minst 70% choklad, jag gör alltid den på 90% choklad). Det gör att det enda bakverk där med kolhydrater av någon mängd är just chokladpajen. :D

Ps. Frossa i choklad som det står hoppas jag de menar kakao och inte chokladkakor gjorda med socker.ds

 

Baka matbröd med LCHF också till USA!

Baka matbröd med LCHFNu är det klart att även Baka matbröd med LCHF får åka över atlanten och ges ut i USA!
Detta blev beslutat innan översättningen av Baka med LCHF ens har kommit i pdf form… helt otroligt!

Skyhorse Publishing måste tro på mina böcker! Vansinnigt roligt detta!

 

Bloggar etiketter: ,

Low Carb High Fat Baking – bakboken i USA!

baka-med-lchf-litenHela den amerikanska översättningen finns nu på mitt skrivbord!! Häftigt!!

Jag tycker det är fantastiskt roligt att boken får heta Low Carb High Fat!! Att min lilla bakbok får ”spränga lightvallen” i USA!
och inte att förglömma första LCHF boken i USA!!

Nu ska jag bara ha mina åsikter om översättningen och omslag sedan går den till tryck, och väntas utkomma i november i USA!
Kommer att ta Gun här till hjälp, Gun som översätter min svenska blogg till engelska och hjälper mig på www.mariannslchf.com
TACK GUN, du är en pärla!

Nu ska det fettskrämda landet USA få se på andra bullar! ;)

 

Bloggar etiketter: , ,

Low Carb High Fat Baking – bakboken i USA!

baka-med-lchf-litenManuset finns nu på mitt skrivbord!!

Nu ska jag bara ha mina åsikter om översättningen och omslag sedan går den till tryck, och väntas utkomma i november i USA!

Jag tycker det är fantastiskt roligt att boken får heta Low Carb High Fat!!

Nu ska det fettskrämda landet USA få se på andra bullar! ;)

 

Bloggar etiketter: , ,

Våfflor ur Baka med LCHF

IMG_9512Våffeldagen idag den 25/3
Nu ska jag bjuda på våfflorna ur boken Baka med LCHF!!

ca 10 st

Ingredienser:

5  ägg
1,5 msk Bakery+ sötning (kan mkt väl utelsutas helt)
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
25 g smält osaltat smör
1 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här

1.Smält smöret
2. Vispa äggen och sötning fluffigt.  (numera vispar jag utan sötning och tar i den med det torra)
3. Vispa ner grädde och creme fraiche.
3. Häll i smöret
4. Blanda övriga torra ingredienser och blanda ner det i smeten väl. Låt svälla minst 5 minuter.
5. Stek sedan på väl uppvärmt våffeljärn och låt dem steka lite längre än vanligt.
6. Lägg dem på galler att svalna.

Tips: Låt smeten precis få ligga någon knapp halv minut på järnet innan man drar ner locket. Då blir de något tjockare och lättare att ta loss.

 

Bloggar etiketter:

Sista dagen – Paketpris på båda böckerna

Sista dagen för möjligheten att köpa Baka med LCHF och Baka matbröd med LCHF
för endast 289 kr (ord pris 324 kr).
Nu finns det också lite recensioner att läsa om bakböckerna på de olika internetbokhandlarna för de som är intresserade av att läsa vad andra tycker.

bokus_paketpris_baka_med_lchf_314x230

Utlottning av brödboken – påminnelse

Baka matbröd med LCHFNu kommer det en liten påminnelse för de som vill och önskar vara med i denna lilla utlottning.
Denna utlottning är för alla de som göre sig besvär att skriva en kort recension av Baka matbröd med LCHF,
Bokus, Bokia och/eller Adlibris och mailar in den till mig och berättar vart de lagt den. Ju fler ställen ju fler lotter får man.

Detta är för att jag så gärna önskar mig recensioner av boken och alla de som nu gör sig omaket att göra detta ska ha denna chans till en ytterligare brödbok eller om man så hellre vill bakboken Baka med LCHF, man får välja själv vilken bok man önskar sig.

Jag drar lott bland lotterna onsdagen den 13/3.

Lycka till och ett varmt tack till er alla som vill delta!