Vitamin D3 – Guds gåva till mänskligheten eller min hyllning till solen och livet

Nu har jag och Elisabeth Puur inlett ett mycket spännande samarbete omkring artikelserier om Hälsa. Vi träffades via internet på grund av gemensamma intressen och det ena gav det andra. Jag själv har ju en brinnnade inre önskan om att göra skillnad, att hjälpa människor till hälsa på olika sätt. Mina bakverk och bloggen är ju ett sätt, men kan jag nu också få publicerat en rad hälsoartiklar som gör att vi alla får en djupare förståelse av kost och hälsa och tillskottens betydelse.

Jag brinner lite extra för unga flickor och kvinnors hälsa då det är de som ska bära och föda nästa generation, det vore underbart att få lyfta fram vad de behöver tänka på vad gäller kost och hälsa. Att också framöver komma in på oss kvinnor i menopaus och vad vi kan behöva tänka på vore också en bra infallsvinkel på artiklar. Männens problem med prostata mm. Finns oändligt mycket att skriva omkring. Jag efterlyser också härmed, vart era tankar går? Vilka hälsoaspekter skulle ni vilja läsa om?
Kort sagt alla bör läsa och sprida dessa artiklar som kommmer att komma ut på bloggen med jämna mellanrum här framöver.

God läsning och här har ni Elisabeth Puur:

Jag är en kostintresserad läkare som ätit LC sedan år 2000. Ju fler år som gått, desto tydligare känns sambandet mellan förändringarna i sjukdomspanoramat och överviktsproblematiken med våra kostråd, för mig. Jag kan inte tänka mig att återgå till en högkolhydratkost, även om jag aldrig någonsin varit fettskrämd, jag har alltid ätit smör och tycker spontant att industrifett smakar och luktar illa. Kakor bakade med industrifett skulle min näsa och mina smaklökar genast avslöja.

Min sambo sedan 25 år tillbaka dog förra sommaren. Han var livsmedelsingenjör – inom juice- och vin samt enolog (allt från druva till vinet vi häller i våra glas) så vi hade ett stort gemensamt intresse i kost och hälsa, kanske den perfekta kombinationen? Vi lagade mängder av härlig lågkolhydratmat, som ibland kunde toppas med ett glas knastertorrt, fylligt och alkoholstarkt vin, rött såväl som vitt.

Jag är övertygad om att västmänniskan äter sig till sjukdom och ohälsa pga alltför mycket
omega6 (främst växtoljor såsom majs-, solros- och sojaolja). Det blir inflammation i kroppen och ökad risk för autoimmuna sjukdomar, det verkar också som att större delen av världens befolkning har vitamin D3-brist, med katastrofala följder för den enskilde individen.

En annan glömd sak, enligt min mening är att människan består av kropp och själ, vi har ett psyke. “Vi” misshandlar våra psyken, å det grövsta, de matas bara med elände eller pseudokändisskap. Detta i kombination med den ödesdigra maten ser vi som en katastrofal ökning av psykiska problem av alla de slag och generell sjukdom. Det skulle kunna bli föremål för en annan kortserie i Marianns blogg, vem vet … Men det finns mängder av små saker vi alla kan bidra med för att öka välbefinnandet och minska “dåligmåendet”, i vår egen familj, i vår vänskapskrets, i vår stad, i vårt land, i hela världen. Jag tror att än finns tid, jag vill tro det.

 

Vitamin D3 – Guds gåva till mänskligheten eller min hyllning till solen och livet

Om någon sa att jag får önska mig vad jag vill, att jag får låna Aladdins lampa en sekund … bara det gör skillnad i hälsa för så många människor som möjligt på denna vår jord, så skulle jag inte tveka en endaste sekund. Jag vill ge tillräckligt mycket D3-vitamin till alla.

Obs, superviktigt, det ska vara D3-vitamin. D2-vitamin är en avart, en dåligt fungerande kopia tillverkad och patenterad av läkemedelsindustrin, det vi något vanvördigt brukar kalla Big Pharma, på samma sätt som vi talar om Big Food, dessa enorma konglomerat av makt som styr vad vi äter och vilka sjukdomar som utvecklas och behandlas. Jo, ni läser rätt, jag tror att vi äter oss till sjukdom. Alltför många “nya” sjukdomar har sett dagens ljus sedan vi efter andra världskriget började försöka lösa problemet med världssvälten. Vi kommer allt längre bort från vår egen artegna föda, vi gör detsamma med djuren, ger dem mat de blir sjuka av. En oändlig cirkelgång vi måste få stopp på. Här kan alla göra skillnad, vi måste markera, prioritera och välja så bra produkter vi har kännedom om och har råd med. Livsmedelsindustrin vet, de är känsliga för minskning i försäljningen av sina produkter, jfr ökning av smör och minskning av industrifett, industrin har koll på läget.

Deras senaste framgång är Unilevers industrifett Becel, allmänt kallat Bequerel, som nu rekommenderas av 1.6-miljonersklubben, där läkarna Karin Schenk-Gustafsson och Mai-Lis Hellenius, båda ökänt vettskrämda för mättat fett är rådgivare. Hjärt-Lungfondens och landslagskockarna sparkade ut Unilevers Becel, eftersom det inte går att göra god mat med industrifett. Faktiskt lyckades ett gäng pålästa forskare då visa och bevisa, att det inte existerar några hälsofördelar med industrifett, varpå Hjärt-Lungfonden drog sig ur samarbetet.

Men nu ska vi vara glada, det verkar som om solen ska lysa på oss i hela Sverige idag, än finns tid att bilda lite riktig D3 ute i solen, än står inte solens strålar för lågt för vår hud att bilda D3! Även här föreligger en skröna och rent falsk information från en del myndigheter, sanningen är att vi bildar endast D3 i huden när solens strålar står högt på himmelen (skuggan skall vara kortare än din egen längd). Det räcker inte alls med några minuters sol på ansikte, händer och armar några gånger i veckan för att bilda tillräckligt med D3. I våra nordliga breddgrader är det tom omöjligt att bilda D3 under höst, vinter och vår. Vår huds förmåga att bilda D3 ligger nånstans mellan 10 000 och 20 000 internationella enheter per dygn, under optimala omständigheter! Ju mörkare hud, desto längre soltid krävs för att uppnå maximal D3-bildning. Det är andra doningar det, än Livsmedelsverkets rekommendationer på några hundra enheter per dag! Våra kroppar är kloka, frågan är dock om det var meningen att vi skulle vandra så långt som till Norden och bosätta oss här, där D3-brist är obligatorisk under vinterhalvåret, minst, om vi inte äter enorma mängder med fet fisk och fisklever och då tillkommer A-vitaminproblemet.

Solen är liv! Utan sol och vatten, inget liv, alla djur behöver D3, människan är i detta fallet som att betrakta som ett djur. Det finns som sagt ett oändligt antal vinklingar att välja, när man talar om D3-vitamin, det kan bli riktigt många “avsnitt” om intresse finns. Mariann har som jag ser det, några fina uppslag och idéer, det är närmast svårt att välja.

Om det nu är sant, det jag hävdar, att D3-vitamin är livsnödvändigt, varför bildar vi då inte det av sig själv? Varför finns det inte nästan alls i någon mat? Jo, svaret är naturligtvis att vi som levande varelser är menade att vara ute i solljus. Vi ska inte stänga in oss hela dagarna eller vara fysiskt inaktiva. Evolutionen har inte konstruerat oss för att tillverka D3 om vi inte är ute i solen, först då sker underverket i vår hud. Det diskuteras också ifall det finns ytterligare positiva effekter av solljus, utöver D3-bildningen. Varför har vi blivit så rädda för solen? Varför ses solen som ett hot och inte som den välsignelse och livgivare den är?

Det finns många olika svar på detta och många intressenter, alltså både myndigheter och industrier m.m. verkar ha egna, ibland privata intressen, ibland kanske de bara är klåfingriga och vill bestämma, hudläkarna, dermatologerna har blivit viktiga, de har fått status, det finns en avancerad hierarki bland läkarspecialiterna och sedan upphaussningen av maligna melanom som den stora “dödaren”, så är det fint att vara dermatolog. Man glömmer lätt alla andra cancrar som minskar vid höga D3-nivåer. När blev vi så rädda för solen? Det finns hudcancer, flera sorter som vi kan prata om en annan gång. Men att känna skräck för solen och dens D3-bildande effekt, det känns allt annat än rätt.

Idag, när solen skiner önskar jag att alla går ut i solen och njuter. De som lätt bränner sig, alltså blir rosa eller röda, för dem är det viktigt att få veta att när man väl har en “hög” nivå av D3 i blodet, då bränner man sig inte så lätt. Det finns tom studier som pekar på att en hög D3-nivå är ett skydd mot att bränna sig, förutom alla andra positiva och hälsofrämjande effekter man har. Det går utmärkt att ta sin D3 i tablett eller kapselform, vill man, så kan man sedan efter två till tre månader kontrollera sin blodkoncentration. Det är så många ljushylta människor som förvånat noterar hur väl de tål solen, efter att de börjat att ta sina supplement tillräckligt länge för att uppnå en bra koncentration D3. Vad händer då när man har höga D3-nivåer? Hur kan det skydda mot att bli bränd? Man menar att det frigörs höga nivåer av kväveoxid i kroppen när huden bestrålas av UV-ljus. Man kan kalla kväveoxid för en fri radikal, en högaktiv molekyl som kan orsaka skada på DNA när kroppens depåer av D3 är låga och tvärtom när kroppens nivåer är höga. Det verkar som om höga D3-nivåer skyddar mot väldigt många sjukdomar. Det är det som Mariann och jag tänkt att denna lilla D3-serie ska handla om.

För den intresserade vill jag gärna rekommendera följande vitamin D3-siter; båda utmärkta och korrekta, inga otillbörliga bindningar här inte.
http://alltomvitamind.wordpress.com/ på svenska
http://www.vitamindcouncil.org/index.aspx?o=3948 på engelska

Elisabeth Puur

Här kan man köpa
Holistic D3 5000 IE

Holistic Magnesium

 

Bloggar etiketter: , , ,

Bruce Springsteens bästa konsert ever?

Jag vet ju nu att konserten i lördags slog alla tidigare rekord i SVERIGE! Vi fick bevista Sveriges största konsert!
Vi var 66.561 som sjöng allsång… Allsång på skansen kan slänga sig i väggen för när över 66 tusen människor sjunger The River så  finns det ingen päls på någons kropp som inte lyfter sig…
Lyssna själva här:

När man idag sedan får läsa på Backstreet.com (den sajt på nätet som har bäst koll på Bruce Springsteen) att denna lördagskonsert kommer gå till historien och som de skriver i slutet på sin artikel om lördagskonserten:
… it really was the end to a show which not only can be described as the best of this tour by a good distance, the best of the decade (yes, St. Louis 2008 has served us well so far), and possibly, just possibly, the best one ever. I’m sure such a statement is up for grabs, but there’s no doubt this is a strong contender.

Det får en att förstå att det man var med om i lördags var något helt väldigt speciellt…

Ville bara dela med mig av en upplevelse som ännu inte lämnat mig… tror aldrig den gör det…
Mitt eget lilla foto från i lördags

 

Varför behöver vi jod?

Jod, del 2
Varför är inte allt salt jodberikat, när det är ett världsomfattande problem med jodbrist? När också följderna är så extrema för ofödda barn …
Har en gravid kvinna en obehandlad underfunktion av sin sköldkörtel eller lider av jodbrist så föds barnet med ett förståndshandikapp. Förr kallades tillståndet kretinism, en “kretin” var en dvärgväxt med förståndshandikapp. Idag säger man funktionshinder … hmm, ett funktionshinder som är omöjligt att behandla när det väl uppstått?, men helt går att förebygga .
Alla barn som föds (på sjukhus? av kvinnor som har mödravård) i Sverige kontrolleras så de har en fungerande sköldkörtel, så länge modern har en fungerande sköldkörtel, så får fostret sitt behov av ämnesomsättningshormon tillfredsställt via modern och navelsträngen, men när det föds ska det klara sig själv. Mao kontrolleras alla (kända) barn i Sverige för denna lätt behandlingsbara sjukdom, på samma sätt som man kontrollerar för tex. fenylketonuri, en annan medfödd sjukdom.

Om nu också jodbrist ger samma handikapp hos det ofödda barnet, då undrar i alla fall jag varför inte allt salt då obligatoriskt jodberikat? Vore ju lätt som en plätt att förebygga kan man tycka. Om det är en mycket gammal kunskap att jodbrist ger irreversibla (när skadan väl uppstått går den inte att behandla) skador, ssk på den växande fosterhjärnan … hmm
Frågar man SLV, Livsmedelsverket så säger de att det är saltföretagens fel, det är deras ansvar … hmm … att jodera salt. Den rena kostnaden att jodera salt är liten, brukar benämnas som försumbar … hmm, vad säger då saltproducenterna? Inte för att jag personligen kollat med alla olika, men ett svar är att SLV inte vill att man joderar allt salt. Föreligger här ett äkta missförstånd eller vill SLV helt enkelt inte ha allt salt joderat?

Vi vet att SLV propagerar för en drastisk minskning av saltintaget hos den enskilda individen ner till max 5 gram salt per dygn, se Björn Hammarskjölds informativa artiklar på området. Den mesta färdigmaten och halvfabrikaten är gjorda med ojoderat salt, så det är nog inte omöjligt att få jodbrist i Sverige, som man hade förr, i inlandet, långt från havet. Jodbrist brukar visa sig som en förstorad sköldkörtel = struma. Hypothyreos, alltså underfunktion i sköldkörteln, mao för låg ämnesomsättning är rätt vanligt. Ännu vanligare är något som kallas “subklinisk” hypothyreos, där endokrinspecialisterna tvistar om huruvida det föreligger en underfunktion eller ej … fastän patienten anser sig såklart ha en underfunktion … hmm igen, ett citat från en artikel om sköldkörteln i LT, Läkartidningen … fritt från minnet, “vi kan ju inte behandla alla subkliniska hypothyreoser” .. nähää, varför inte det då, undrar jag … hmm … hädiska tanke, det kan väl inte bero på att majoriteten av patienterna med sköldkörtelsjukdom tillhör vilket kön då … hmm … rätt gissat, det är kvinnor.

Varför ökar ämnesomsättningssjukdomarna? Även bland våra husdjur verkar det finnas en ökning. Varför skulle hundar och katter få hypothyreos? Det är väl inte så att det kan vara något “fel” med/på/i maten … hmm … (D3-brist, jodbrist, zink-selenbrist?magnesiumnbrist, omega6-överskott m.m. …)

Det är lätt att dra en parallell med D3-vitaminbristen och rakitis, engelska sjukan. Både rakit och jodbrist och kretinism är/var betraktade som helt utrotade … gammal kunskap … hmm … (det är många hmm i den här texten ;) ). Tänk om det “beräknade” RDI-värdet för jod är lika “fel” som det via teskedsmåttet av fiskleverolja-beräknade-värdet är för D3-vitamin från anno dazumal? Tänk om det finns en okänd epidemi av jodbrist i Sverige, i andra delar av världen, precis som man nu börjar upptäcka och erkänna att det föreligger en reell vitamin-D3-brist i alla SPF-länder, – solskyddsfaktorländer, även i de naturligt solrika länderna upptäcker man D3-brist … och även i vårt välorganiserade och dubbelkontrollerande land Sverige.

Elisabeth Puur

Ja tänk om det är så säger jag (Mariann)… 

Mkt läsvärd artikel om jod-brist av Michael/gamla Paleofriendbloggen

bild: Jod (I) ett livsviktigt grundämne hämtat Här

 

 

 

p

/a

Bloggar etiketter: , ,

Har du jodbrist? Joderat salt viktigt!

Fler och fler löper större risk för jodbrist då många drar ner på saltkonsumtionen och kanske inte äter så mycket fisk man borde i veckan och skaldjur är ju dyrt… och gott ;)
 

Du måste se till att ditt salt är jodberikat. Det är med stor sannolikhet så att livsmedelverkets rekommendationer av jod är för låga. Några undersökningar av jodläget i den svenska befolkningen är inte gjorda på åtminstone 40 år!
artikel av Mats Eliasson – Många lider av jodbrist
(rapporten skickades in till livsmedelsverket och ännu har inget hänt, varför?)
Länk om jodbrist 2

Här har jag jagat klumpförebyggande medel, men inser mer och mer att jag nog måste föredra jodberikat salt.
Så nu blir det att jaga ett salt med jod och utan massa annat skit i. Vet någon om något?
Så saltbristen ska vi se över och nu också jodbrist.
 Här är en intresant artikel av Björn Hammarskjöld Saltbrist leder till döden.

Tack vare mitt  kryddinlägg kom en kommentar via mailen från läkaren Elisabeth Puur om just joderat salt:

“Många svenskar har faktiskt jodbrist, trots att vi joderat saltet sedan 1930-talet. Det var vanligt med jodbriststruma förr. Ordet struma säger inget om vilken typ av sjukdom i sköldkörteln det handlar om, det betyder bara “förstorad sköldkörtel”. Vid jodbrist kan man få både över- och underfunktion i sköldkörteln. Utan jod kan inte fungerande sköldkörtelhormon tillverkas. Självklart vill alla människor ha en optimalt fungerande ämnesomsättning (ska bli spännande att se om detta kan leda till viktnedgång för mig?min kommentar inom parantesen). Man kan tänka sig att i takt med att människor lyssnar till de förfelade råden om att minska på saltet, så ökar risken för allvarlig jodbrist.  Sedan finns ju hypen med gourmetsalter, lyxsalter, havssalter, bergssalter … väldigt goda, men tyvärr är alla dessa utan jod. Jod är också lite problematiskt, för det dunstar. mao här kan det vara bra att köpa småförpackningar och hålla koll på bästföredatumet, kanske förvara saltet i en glasbehållare.

De bästa jod-källorna i maten är jodberikat salt, fisk och skaldjur. Måttliga källor är mejeriprodukter och äggulor. Även alger är rikt jod.”
Elisabeth Puur
Kanske du också ska överväga joderat salt? 
Det ska jag i alla fall omedelbart införskaffa.
Kommer också en del 2 om jod, håll ögonen öppna för den
edit:
Vid fråga till Falksalt om ett joderat salt utan klumpförebyggande medel så hade de ett flingsalt!

div

Bloggar etiketter:

När skall häxjakten på LCHF’are sluta?

Aftonbladet har gjort det igen, fläskat upp stora svarta rubriker om att LCHF är farligt. Läser en sedan artikeln handlar det om en studie som gjorts där de kom fram till att hög andel proteiner är farligt på lång sikt. Nu är det inte så att LCHF handlar om att äta mycket protein, det handlar om att inte äta kolhydrater, och öka mängden fett istället. Härhemma äter vi inter mer protein än innan, men vi äter bättre, svenskt, närproducerat och gott. Jag funderar lite över vad det är som gör att LCHF ansätts så hårt, kan det bero på att livsmedelsindustrin har panik? Läste att Aftonbladet häromveckan publicerat en artikel om att margarin är nyttigare än smör. Hur kan något som är kemiskt framställt vara nyttigare än naturliga råvaror?

Gott folk, gå inte på rubrikerna. Det värsta jag vet är rubrikskunskap, där en bara läser rubrikerna och inte bemödar sig med att sätta sig in i vad artikeln egentligen handlar om och vad som står mellan raderna.

Professor/spindoktorn Lars Rydén säger som det är ang omega 3!

Torbjörn Sasserson så uppmärksamt noterat att Lars Ryden faktiskt säger som det är i artikeln i Aftonbladet.

“Professor Lars Rydén motsäger sig även i artikeln i Aftonbladet.

Omgea 3 är inte aktuellt för att förebygga något över huvudtaget. Det konsumeras på mycket bräcklig och ovetenskaplig grund och det finns ingen rimlig anledning att lägga ner pengar på det, säger Lars Rydén till Aftonbladet. I nästa ögonblick säger Rydén: ”Vi ska äta fisk i stället med mycket omega 3 i. Fet fisk, tre gånger i veckan”.

Med andra ord är omega 3 toppen för hälsan, bara inte oljan säljs som kosttillskott och tar marknadsandelar från Sanofi, verkar det som.”

Klippt ur Sassersons artikel på NewsVoice, läs den!

Dock skulle jag säga ät FET fisk 3-4 gg veckan och man är hemma med sin omega 3 eller som sagt 1 burk makrill i tomatsås 5gg… eller ta ett bra tillskott…
Välj själv!

 

Våra solfattiga somrar…

Sommaren är kort, det mesta regnar bort…

Våra solfattiga somrar går mig snart på nerverna, man blir ju snart desperat efter solvärme mot naken hud…
Det var underbart att vara på Kreta och känna solens goda nyttiga strålar mot naken hud…

Jag inser mer och mer att vi bör alltid ta D-vitamin eftersom våra somrar ser ut som de gör. Vem av oss hinner ut kl 12 sommarens ALLA dagar i 20 minuter med större delen naken hud mot solen?
Hur många soldagar har vi?
Skulle mot all förmodan solen vara framme så jobbar vi och ofta inne, vi tom tränar inomhus numera…
Har vi semester känns det som det alltid regnar…

Problemet är ju ändå att vi måste ut varje dag hela sommaren i solen någon gång mellan 11-15 om det ska tillverkas någon d vitamin.
Illustrerad Vetenskap skriver i en mycket intressant artikel att 20 min varje dag  i solen för att ladda D vitamin depåerna helt.

D vitaminet är ett supervitamin och är nödvändigt för immunförsvar, celltillväxt och hormonreglering.
Vid brist på vitaminet kan inte immunförsvaret aktiveras.
Jag måste nog säga att det är där vi i familjen mest lagt märke till att våra extratillskott av D vitamin har betytt allt.
Jag kan dock märka att vi får en dipp  runt okt och är det någon gång vi får känning av förskylning så är det tiden från då och fram till jul.
Vi har i flera år nu alltid stoppat tillskottet av D vitamin under sommarmånaderna (maj-aug) men så blir det inte i år. Aldrig i livet!
I år kommer vi nämligen inte inbilla oss att vi får någon D-vitamin via solen, utan i år ska vi tugga D-isar hela sommaren. Minst 5000 IE om dagen tänker vi inta hela sommaren, basta!
I år ska depåerna vara välfyllda hela året. Spännande å se om det gör skillnad i höst.

Illustrerad Vetenskap
1. Vitamin D är nyckeln till kroppens försvar
2. Reglering av immunförsvaret
3. Reglering av celltillväxt
4. Reglering av hormoner

Vi äter gärna Holistics kapslar 3 st av 2000IE  eller så tar vi 1 st av 5000IE.
Finner inga bättre på den svenska marknaden.
Varning: finns D vitmin gjort av soja.
Vi får hoppas att det i framtiden kan komma ännu högre doser per kapsel från Holistic.

Så lägg lite pengar på ett bra D vitamintillskott och lita inte på våra svenska somrar…

Ps. 1 mikrogram D vitamin = 40 IE. Ds

 

 

Bloggar etiketter: ,

Salt är livsviktigt

Överläkare Björn Hammarskjöld skriver på Kostdemokrati om att saltbrist leder till döden

Vi behöver 15-25 gram salt per dag och livsmedelsverket rekommenderar 5 gram.
De skriver också att ju mer salt i maten desto mindre mat äter man…
man kan ha upp till 100 gram salt i mat över dagen utan problem om man har tillgång till vatten.

Läs artikeln om hur folk dör på sjukhusen av saltbrist.

Vill du läsa ännu mer om salt så läs här på Stig Hastrups översatta sida.

 

 

/p

Bloggar etiketter: ,

Matskribent på 2 bloggar, i 2 tidningar, några kokböcker och lite till

Gamla matminnen

Den korniga bilden härovan är från en artikel i Östersundsposten 1993, hittade den hemma hos Mamma igår. Det var första gången jag och min mat figurerade i media.

Oj, vad nervös jag var, när Bengt Eriksson tog den här bilden i Herrgårdsrummet på Kvarterskrogen.

Där var jag Köksmästare under 5 slitsamma, men lärorika år i slutet på 80-talet och början på 90-talet.

Som Du ser på bilden här nedanför var det husmanskost som gällde för mig redan då, även om det idag förekommer betydligt mindre kolhydrater i den.

Det var långt innan jag jobbat på mig riktig ohälsa, den kom smygande mot slutet på mina 18 restaurangår.

Det är 12 år sen ryggen sa ifrån, men nu börjar jag tack vare bra mat och träning få tillbaks min gamla förmåga, även om det numera bara gäller att skriva om min mat.

Som Du kanske märkt har det börjat ta en ordentlig fart med mitt matskrivande det senaste året.

Snart är det 3 år sedan jag började skriva den här bloggen, hade väl då inte en aning om hur det skulle utveckla sig med tiden.

Då hade jag nog knappast vågat, men alla nya, spännande uppdrag har kommit i jämn takt.

Allt började för drygt 3 år sedan med en föreläsning av Dr Annika Dahlqvist. Hon hade blivit bra i sin Fibromyalgi med hjälp av LCHF-kost.

Jag sög i mig vartenda ord hon sa och la om kosten dagen efter, för jag ville verkligen också slippa den bedrövliga värken och tröttheten.

Nu efter de här åren, så håller sig min Fibromyalgi mycket lugn och beskedlig. Det är bara vid alltför mycket stress och kall, rå väderlek som jag känner av den.

Hastiga väderomslag är det värsta, något jag fick erfara när jag kom hem från en månad i Turkiet häromdagen.

Snöstorm, kyla och jag går inte alls ihop, så det har varit några stela och värkande dagar.

Är så glad att jag redan på lördag får lämna landet för varmare breddgrader igen.

Då blir det Gran Canaria och min Tapaskurs på Zumbaresan med Anna Hallén.

Anna är för övrigt den som stöttat mig mest i mitt matskrivande under de här åren, vi har väldigt mycket gemensamt i vår matfilosofi.

Hon var först med att publicera mina bilder och recept, till och med innan jag började blogga själv.

Boken Energibarn som var Annas debutbok, blev även debuten för mina recept i kokboksformat.

Jag har senare också medverkat på ett hörn i hennes LCHF för kvinnor och nu senast i nyutkomna LCHF för familjen.

Där har Anna och jag  skapat mängder av goda recept tillsammans, på mat som passar barnfamiljer och andra som tycker om att äta mat med riktiga råvaror.

Min alldeles egna kokbok, LCHF för seniorer, som skrivits i samarbete med Annika Dahlqvist, kom i höstas.

Vilken lycka det var att få se mina recept genom Mikael Eriksson’s duktiga kameraöga.

Just i rummet som syns på bilden ovan, berättade jag för min chef om kokboksdrömmarna för över 20 år sedan.

Hans sarkastiska svar löd; Vem skulle vilja läsa en kokbok som du har skrivit??

Känns riktigt fint att han hade fel. Kokboken säljer som smör, så det märks ju att folk därute i stugorna uppskattar min mat även i skrivet format.

För några veckor sen var det en stor artikel om mig, maten och hälsoresan i Jämtlands andra stora dagstidning, Länstidningen.

Ett personporträtt skrivet av duktiga Sara Strömberg och med en riktigt rolig karikatyr av undertecknad, träffsäkert ritad av Kjell Nilsson-Mäki.

Tyvärr har jag inte hittat artikeln på nätet, så Du får försöka förstora bilden om Du vill läsa den.

Mitt engagemang och skrivande utanför bloggen har börjat ta så mycket tid i anspråk, så jag kommer i sommar att få dra ner rejält på inläggen.

Ska försöka få in nåt i veckan, men annars finns ju närmare 900 recept att välja bland i mitt arkiv, de flesta helt olika de övriga.

Jag bloggar nu även inne på den intressanta sidan Kostrådgivarna, där hittar Du mina inlägg på torsdagarna.

Mina matkrönikor och recept finns också att läsa i 100% Östersund en gång per månad, här är den senaste med en 3-rätters Vårmeny.

Lika ofta utkommer krönikan med min tolkning av Turkisk mat i Hello Alanya Magazine.

Här nedan artikeln i senaste numret, som tyvärr inte kommit ut på nätet än.

Ska Du ta en tur till Alanya i sommar, så finns tidningen att hämta gratis på bland annat Turistbyrån och på många butiker och restauranger.

I julinumret kommer en stor artikel om mig och mitt matskrivande.

Riktigt kul att få sån spridning på Engelska och Holländska till de hundratusentals turister som besöker Alanya varje sommar.

Jag kommer att delta även i årets upplaga av Bloggreceptboken, som lanseras i juni. Du kan förbeställa den nätkokboken helt gratis Här.

För att ta del av mina recept mer i verkliga livet, så ta en tur till Uppsala och gör ett besök på Restaurang Primaten, där finns mängder av naturligt god mat att välja bland.

Att ha fått vara med och skapa recept och meny till Primaten, är det roligaste jag gjort under hela den här matskrivarperioden.

Sådär, det här var en liten förklaring till varför det kanske inte kommer att uppdateras härinne så ofta framöver, så Du inte tror att jag tröttnat på att skriva.


Miljöförstöring…

Detta har jag ju sagt och skrivit om förut, många gånger, att jag tycker inte man ska säga “klimatförstöring/förändring” utan vad det helt handlar om är MILJÖFÖRSTÖRING!

Lars Bern i sin utomordentligt bra artikel i News Mill säger det jag sagt femtioelva gånger, dock utan att dra in politik i mina resonemang…

LÄS DEN!

 

Vilken jord vill du bo på?

Den bilden till vänster eller den till höger?

 

 

Bloggar etiketter: , ,