Det dolda sockret…

Risifrutti - Rispuddingja det finns ju många exempel att dra upp ang det dolda sockret. Det socker vi kanske inte tänker på…

så som coca-cola innehåller 10,2 gram kolhydrater och en Brämhults färskpressad apelsin juice 12 gram…

Man kan också jämföra 33 cl coca-cola innehåller 9,7 sockerbitar och det gör också en 175 g Risifrutti. Hur många har inte gett sina barn en sådan till mellanmål?

och mindre nogaräknade eller kunnande idrottsmän/kvinnor gör reklam för en sådan sockerbomb som Risifrutti!?

Näe, ge era barn en äkta ”Risi”frutti dvs en Kesofrutti!

 

 

Socker i dricka…

1900136_10152217644839637_1668080573_nEtt foto som sprids på facebook…

men lite kul hade det ju varit om man hade hängt en apelsinjuice pkt brevid coca-colan..

coca-cola 10,6 gram kolhydrater och en Brämhult färskpressad apelsinjuice 12 gram.

Givetvis innehåller pressad apelsin lite vitaminer och fibrer… men om det handlar om att jämföra sockerinnehåll så blir ju detta lite tankeväckande… nu när veckans tema ser ut att gå i ”tankeväckande”…

 

 

Fikon och apelsinmarmelad med julsmak

fikonmarmelad
Torkade fikon är populärt till jul så varför inte använda dom till en ljuvlig marmelad till helgernas ostbricka? Jag har kokat den med apelsiner och pepparkakskryddor just för att få den rätta julsmaken. Fikon är gott, men i marmeladform ännu godare! :-P

ca 1 kg
Det här behöver du : 
500 gram torkade fikon
4 apelsiner
6 dl vatten
1 dl strösocker
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
½ tsk malen nejlika
1 flaska certo fruktpektin

GÖR SÅHÄR : 
Skär bort den hårda änden på fikonen och skär dom grovt. Skär bort det yttersta skalet av apelsinerna och skär grovt. Skär bort de vita hinnorna och använd bara fruktköttet, utan kärnor. Blanda allt i en kastrull. Slå på vattnet och låt koka upp. Sjud i ca 15 min. Tillsätt sockret och låt sjuda ytterligare 15 min. Rör ner kryddorna. Ta kastrullen från plattan och rör ner en flaska pektin. Häll upp marmeladen i rengjorda burkar.

fikonmarmelad_torkade_fikon

Vår LCHF-mat på julbordet

julkulaHur ser en Julafton ut i Anderssonska huset?
Här börjar alltid julaftons morgon med lite Julgröt/Risgrynsgröt á la LCHF dvs keso. En liten Lussekatt eller Saffransbulle till morgon-kaffet är heller aldrig fel.

Sedan när släkten ankommer så sitter vi ner allihop med lite Glögg och Pepparkakor och bara njuter av att alla är samlade, brasan är tänd och granen glittrar och har fått sina traditionella norska flaggor som min mor fick med från sin mor i Norge när hon flyttade hit, de svenska har mamma köpt själv. Nu har jag och syrran var sin radda!

Julbordet dukar vi fram till allihop och där finns det traditionella så som kravmärk nitritfri julskinka ugnskokt enligt Cajsa Warg, prinskorvar, köttbullar som helst ska vara gjorda av farmor och/eller mormor, rödbetsallad enligt mormors recept mm mm. Hembakt julbröd hör också vårt julbord till. Möjligens att jag köper ett Vörtbröd till mor och far och sönerna…

Ris á la Maltan som här hos oss (och säkert andra) heter Keso á la Malta, denna är nog den godaste i hela LCHF-sfären då keson marineras. Lägg därför lite tid på maltan genom apelsin- och kanelmarianden och Maltan lyfts till helt andra höjder. Men Maltan den får faktiskt vänta till Juldagen eller Annandag Jul, det är så mycket jul-gottor som äts hela Julafton…

Kaffe med tårta brukar vi duka fram efter ett par timmar och i år blir det med jordgubbar, då svärmor inte kommer. Svärmor tål inte jordgubbar och därför passar vi nu då på att köra en jordgubbstårta.

Detta var lite tips och recept från mig till denna julen!

Ät och njut med LCHF!

 

Enkel laxgryta med smak av apelsin

laxgryta_lax_sås
J
ag måste få tipsa om denna urgoda, enkla och snabba laxgryta vi åt häromdan. Medan riset kokar lagar du denna lax i panna med härliga smak av apelsin och hummerfond i såsen. En 10-poängare och grytan tog slut i ett nafs. :-P

Nu ska jag och Joline julpynta och göra allt klart inför första advent imorgon, ska visa er lite bilder senare. Hittade en så fin adventsstake för blockljus som jag är så nöjd med! ;-)

Det här behöver du : 
4 laxfiléer
Salt o peppar
3 dl grädde
1 pressad apelsin
1 msk hummerfond
3 tomater
3 salladslök
1 knippe persilja

GÖR SÅHÄR : 
Skär laxen i kuber och fräs på i stekpanna med smör el. olja tills de fått fin färg. Salta och peppra. Tillsätt hummerfond, pressa i apelsinen och låt koka upp. Klyfta ner tomater, salladslök och finhackad persilja. Servera med ris.

lax_middag_recept
Enkel laxgryta med få ingredienser, men ljuvligt god!

lax_recept
När laxen fått fin färg, tillsätt resten av ingredienser och låt såsen koka upp.

lax_i_kuber
Smaklig måltid!

Blueberry croissant pudding

Receptet kommer från Kate Bracks bok The sweet Life
 
1 msk socker
4 ägg
1,8 dl mjölk
1,8 dl grädde
75 gr socker
1 tsk vaniljsocker
(orginalreceptet har skal från 1 apelsin istället)
8 st små croissanter eller 400 gr
75 gr blåbär
1 msk florsocker
vaniljsglass till servering
 
Ugn:170°c
 
Smöra en form med smör och strö 1 msk socker. Häll bort överflödigt socker. Formen skall rymma 1 liter.
 
Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, socker och vaniljsocker tills slätt.
 
Riv varje croissant i 4 delar och lägg i ett lager i formen.
 
Strö över blåbären.
 
Häll över den flytande blandningen.
 
Låt stå i ca 30 minuter så att croissanterna suger åt sig.
 
Pudra puddingen med 1 msk florsocker och baka i 45-50 minuter tills stanningen har stannat och puddingen fått en fin brun färg.
 
Servera varm med vaniljglass.
 
 

Pepparkakskladdkaka med apelsingrädde

DSC_0004Kladdkakansdag i dag!

Här bjuder jag på en Pepparkakskladdkaka!

ca 6-8 bitar

Ingredienser:
100 g smält osaltat smör
1 dl  creme fraiche
1,5-2 msk Bakery+ sötning
4 ägg
1 dl kokosnötsmjöl
1- 1,5 msk pepparkakskrydda beroende på hur kraftig pepparkakassmak man önskar
1 tsk bakpulver

Servering:

2 dl grädde
finrivet skal från 1 apelsin
Gör så här

1.  Smält smöret och vispa lätt ner creme fraichen

2. Rör sedan i äggen och sötning väl i smeten.

3. Blanda torra ingredienser och blanda ner det väl i kastrullen.

4. Smöra och pofiberbröa eller kläm fast bakplåtspapper en springform ca 21 cm i diameter.

5. Häll smeten i formen och grädda i ugnen 175 grader i ca 8-10 minuter.
Passa kakan noga då den ska dallra lite ca 3 cm från kanten och in. Ta ut och låt svalna.

6.Vispa grädden med apelsinskalen.

Ps Gör alltså inte som jag på denna bild glöm kakan några minuter för länge och den blir mer en mjuk pepparkaka än en kladdis :(

 

 

En egen juicefabrik hemma!

juice_recept_ingefära_äpple_apelsin
Det är en grymt god investering, en vitamin-maskin, en helt egen juicefabrik eller kort och gott en råsaftcentrifug. Har du en står intryckt i nåt skafferi? Ta fram den! Har du ingen? Önska i julklapp eller gå genast och köp en! :-P

Jag fick min av mamma när jag fyllde år. Har längtat efter en sån länge efter att sett Helena’s alla härliga bilder på nygjord juice av mandariner, päron, melon, blodapelsin och citrus av alla de slag! Jag är en ”juice-lover”, framförallt apelsinjuice med mycket fruktkött men alla andra härliga mixer med morot, tomat, druvor och bär… Det är himmelriket att ha en egen juciemaskin.

De allra första jag provade var äpple och kiwi – guuuudagott! Och igår gjorde jag en mix med äpple, apelsin och färsk ingefära, en morot ska alltid vara med säger Helena, jag tog tre… Det ger en fin sötma. ;-)  

Nu väntar jag bara på att trälådorna med clementiner ska komma ut i butikerna så ska här göras godaste jul-juicen med lite mustiga kryddor också!

2 liter juice
Det här behöver du : 
6 apelsiner
6 äpplen
3 morötter
3 tummar färsk ingefära

GÖR SÅHÄR : 
Skala apelsinerna. Klyfta hela äpplen med skal och kärnhus. Skölj morötterna och skala den mängd ingefära du vill ha. Ner i maskinen. Juicen är klar!

BRA-ATT-VETA-TIPS : 

  • Låt juicen stå en stund i en större karaff så sjunker fruktköttet till botten och du kan hälla upp juice utan fruktkött om så önskas.
  • Skaka om juicen om du vill ha med fruktköttet när du häller upp i glas.
  • När juicen stått en stund kan du ta bort skummet på ytan.
  •  ca 2-3 dagars hållbar i kylskåp.
  • Går bra att frysa.

jucie_hemmagjord_recept_råsaftcentrifug_färskpressat
Massa saftiga apelsiner, äpplen, morot och ingefära.

juice_recept_äpple_kiwi
Här är den första juicen jag gjorde med äpple och kiwi. Maskinen jag har heter OBH Nordica prestige juice extractor.

Gianduja torte





Ingredienser
För kakan

200g + 50 g hasselnötsmjöl
200g  smör, plus extra för smörjning
200g mörk choklad , bruten i rutor
6 medelstora ägg , separerade
200g strösocker
3 msk hasselnötslikör eller amaretto likör ( eller färsk apelsinjuice )
eller essence

Ganache:
85 gr mörk choklad
0,8 dl grädde
3 msk nutella
 
Värm grädde och choklad och rör slätt, tillsätt nutella och rör ihop.
Låt stå i rumstemperatur i minst 1 timme.

 

 
Framställningsmetod

 1.Värm ugnen till 180C/

2.Smörj en 23cm springform och lägg bakplåtspapper i botten.
3.Smält smöret och chokladen i en värmetålig skål.
4.Rör ner hasselnötsmjölet och låt blandningen svalna i 5 minuter.

5.Vispa äggulor och socker tillsammans med en elektrisk hand- vispa i minst 5 minuter tills vitt och fluffigt , rör sedan i chokladen blandningen tills väl blandat . Tvätta och torka visparna väl .

6.In en ren skål , vispa äggvitorna till hårda toppar - de är redo när du kan vända skålen upp och ner utan att äggen glider ut .Övervispa inte.

7.Arbeta snabbt , rör ner hasselnötslikör , amaretto eller apelsinjuice , i chokladen blandningen för att mjukna. Lägg i ett par matskedar av de vispade äggvitorna och rör tills grundligt kombinerat , sedan försiktigt de återstående äggvitorna .

8.Häll blandningen i den förberedda formen och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter eller tills kakan har stigit och är fast.

9.Ta kakan ur ugnen och låt den svalna i formen i 30 minuter . Lossa bältesklämman och vänd kakan på ett serveringsfat , dra sedan av fodret papper och låt den svalna helt .

10.När kakan är kall , bred på nutellaganachen  och strö över 50 gr hasselnötsmjöl. Spritsa evt gräddrosetter på.



Sjukt god!!!!!

Apelsin- och mandelmuffins

©2013 MariannAndersson
Apelsin- och mandelmuffins

Ingredienser

ca 8-10 st beroende på stl på formarna

4 ägg
75 gram smält osaltat smör
2 msk Bakery+ Mariannsocker
0,5 dl grädde
1,5 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
1,5 msk fiberhusk
2-3 finriven bittermandel
1 apelsin, rivet skal + saft
2 tsk bakpulver

Mandelspån
Pudra med bakery+

Gör så här:
Vispa äggen fluffigt i flera minuter
Häll i smör och grädde, blanda väl.
Blanda ner det rivna skalet + saften från en apelsin.
Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten.
Skeda upp i formar och strö över mandelspån, grädda i mitten av ugnen 175 grader i 15-20 minuter.
Pudra med bakery+ innan servering.

Tips: jag bakar alltid muffins i muffinsplåt, då blir de mycket högre och snyggare.