Kokboksrelease, vernissage och krämig broccolisoppa

Min nya kokbok

Idag släpps min sjätte kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och jag skulle haft releasefest och vernissage på bilder från boken på Ecocaféet i Östersund.

Nu under våren var även tanken att jag skulle farit runt på lite olika ställen i landet och ha boksigneringar och en del föreläsningar.

Men som så mycket annat just nu så gick ju de planerna i stöpet, när det aggressiva Coronaviruset satte hela världen i karantän.

Jag hoppas det blir bättre tider snart för alla som drabbats av sjukdomen Covid-19 och att vi andra som ännu är friska ska lyckas med att inte bli smittade.

Jag och Lennart håller oss nu hemma mycket i hans lilla 1a på Kungsholmen, men det blir förstås en del promenader i  det allt finare vårvädret.

Det är ju så viktigt nu i karantänen att vi ändå kommer ut och rör på oss och inte bara blir stillasittande, vi håller oss även i form med mina enkla hemmaträningsrörelser.

Bilden ovan är tagen av fotograf Jan Andersson till ett reportage om min kokbok i Länstidningen i Östersund.

Gröna, sköna tillbehör är min sjätte kokbok, den första där jag tagit alla bilder själv ute i den jämtländska naturen.

Jan hjälpte mig senare med bildredigeringen till kokboken, något jag är mycket tacksam över, det gjorde att bilderna blev extra vackra.

Jan Andersson i fototagen

Jag berättar i boken för första gången hela historien om min hälsoresa, hur maten, motionen och naturen hjälpt mig att återfå hälsan efter många år som handikappad efter en ryggskada.

Bilden på mig där jag sitter vid stubben är ett tydligt bevis på att min träning de senaste åren gett resultat.

För bara några år sen hade det varit omöjligt för mig att sitta på marken och fotografera på det här sättet, sakta men säkert har jag stärkt muskulaturen runt det område i ryggen där jag har min skada.

Istället för releasefest och min debut i vernissagesammanhang idag så får du se lite bilder från kokboken efter soppreceptet, på såna rätter som passar fint att servera på din påskbuffé.

Läs mer om vad boken innehåller i mitt förlag Bladh by Bladhs pressrelease på Mynewsdesk.

Krämig broccolisoppa 4 port

500 g förvälld broccoli

4 dl grädde/kokosgrädde

4 dl kycklingbuljong

50 g smör

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

Salt och peppar

Kokta ägghalvor

Skär broccolin i små bitar, hacka lök och vitlök fint.

Den här soppan är väldigt bra att göra på broccolistjälken, förväll den i mindre bitar och frys in tills du har till en soppa.

Fräs grönsakerna några minuter i smöret, krydda med salt och peppar.

Häll över buljong och grädde, koka upp och låt småputtra i 30 minuter.

Mixa soppan med stavmixer direkt i kastrullen.

Skär tunna strimlor av salami och rosta i het stekpanna, strö över soppan och lägg i några ägghalvor.

Kokbokens baksida

Matinspiration

Nu när tiderna är så osäkra och många är i hemmakarantän, så har jag bestämt mig för att dela med mig av dagliga recept för att ge dig lite matlagningsinspiration.

Tycker du om mina recept, ja då får du förstås väldigt gärna stötta mitt skrivande genom att köpa min nya kokbok, här finns den på Adlibris och här på Bokus.

Den finns även att köpa som E-bok till platta och mobil, länk till dem finns hos båda nätbokhandlarna här ovan.

Från och med idag finns boken också hos vanliga bokhandlare över hela landet och även på biblioteken, har de inte fått hem den på din hemort så be dem beställa.

Vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm har skrivit ett gripande förord, om ett mycket intressant och dagsaktuellt ämne.

Sprid gärna inlägget och/eller länk till kokboken vidare om du känner någon som också behöver få chansen till ett friskare liv.

Syrlig blomkål från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Kiwisalsa med limepicklad chili

Fröknäcke med nässlor och parmesan

Rödbetsmousse med chèvre

 

Halloumipizza med rödlök och oregano

Raw chokladkaka med lingontopping

Förhandstitt på min nya kokbok
Gröna, sköna tillbehör

Läs mer om min kokbok på Adlibris

En stor dag

Igår var en av mina stoltaste och gladaste dagar, jag fick hem ett paket med bud, med en förhandstitt på min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

En fantastisk känsla att se det färdiga resultatet av det arbete jag hållit på med i över ett år.

Den här gången har jag ju även fått den stora äran att ta alla matfoton själv, stort tack till min förläggare Annika Bladh på Bladh by Bladh för det förtroendet.

Det här är inte bara en kokbok, den innehåller även hela min hälsoresa och mina tankar kring hur vi själva kan få ett friskare liv.

Den handlar också om hur vi kan ta hand om alla de råvaror som finns i naturen runtom oss, oftast helt gratis dessutom.

I dagsläget är ju dessa tankar viktigare än nånsin, vi måste börja bli mer självförsörjande när det gäller vår mat igen och tänka på hur vi kan förbättra vår hälsa.

Lingondressing från Gröna, sköna tillbehör

Boken inleds dessutom med ett mycket aktuellt förord i samma anda av Ann Fernholm, jag är mycket tacksam att hon ville dela med sig av sina kloka tankar.

Kokboken kommer snart att tryckas i större upplaga och gå ut till alla som förhandsbeställt på Adlibris och till alla andra bokhandlar, då den släpps 2/4.

Till sist ett varmt tack till dig som stöttar mitt skrivande genom att köpa boken.

Ät, njut och må gott!

Kokbokens baksida

Mina bästa tips till sportlovet

Vinterbild från mina stigar i Jämtland

Mat för uteaktiviteter

Nu är det hög tid för mat som är lätt att ta med sig ut i skidbackar, längdspår eller bara på en skogsutflykt, för alla som inte har tillgång till snö.

Nu har ju en del redan haft sportlov, men jag har delat lite tips på bra picknickmat även de gångna veckorna.

Jag befinner mig själv i Stockholm just nu, här har det inte varit en snögnutta sen vi kom hem från Alanya för en månad sen.

Lite märkligt är det när vårblommorna kommer redan i februari, men det är härligt att kunna gå så mycket utan att behöva vara rädd att halka, vilket alltid är ett problem för mig på vintern.

Vi tog en tur till Åland med Birka Paradise häromdagen, det var första gången vi åkte med den båten, men absolut inte den sista.

Vattnet stängdes av hemma i vårt hus en hel dag pga renovering, så då var det perfekt att bara kunna åka iväg med kort varsel.

Om en månad åker jag på en kryssning igen, då är det nämligen dags för LCHF-kryssningen, där jag kommer att signera mina kokböcker.

I år arrangerar Karin Eldh den mycket populära båtresan för 13 året, med många intressanta föreläsare, bland andra Ann Fernholm, Ewa Meurk och Ralf Sundberg.

Läs mer om kryssningen och boka din biljett här, hoppas vi ses.

Glutenfria kolbullar 2 st

4 ägg

2 dl grädde

2 msk fiberhusk

ca ½ krm salt

Smör till stekning

200 g rimmat eller rökt, fett sidfläsk

Vispa äggen med grädde och salt, strö ner fiberhusk under fortsatt vispning och låt smeten stå och svälla 10 minuter.

Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.

Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.

Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.

Kolbullen är god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.

Det passar också bra med lingonsylt till, här hittar du min sockerfria.

Chaffles 3 st

3 dl riven ost

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Jag blandade allt i en bunke och mixade slätt med stavmixer, jag använde cheddar men många har riven mozzarella i sina chaffles har jag sett.

Smeten kan också bara vispas ihop, då gör oststrimlorna att de blir lite frasigare i kanterna, mina blev lite kompaktare och håller ihop bra som smörgås.

Jag har lagt ihop våffelhjärtana två och två med varmrökt sidfläsk emellan och stoppat i frysen till helgen, det blir en väldigt god och mättande macka att ta med på julmarknaden.

Ska testa dem som varm klämmacka också, som Halva Lindha hade gjort på sin blogg.

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt-, lamm- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

2 ekologiska köttbuljongtärningar + 5 dl vatten

eller motsvarande mängd hemkokt buljong

2 dl rödvin

2 msk tomatpuré

1 msk worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.

Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg. Tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.

Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om. Häll den över köttet, tillsätt buljong, vin, worcestershiresås, örter och lagerblad. Blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.

Rör då och då och späd med mer vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta. Servera gärna med en sked crème fraiche eller aioli.

Varm choklad 1 port

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl vatten

ev 1 msk kokosolja

2 bitar mörk choklad 70-90%

En nypa flingsalt

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under vispning tills chokladen smälter.

Saltet har jag i för att det framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

En sked vispad grädde gör det hela ännu godare.

Vill du passa på att baka lite semlor till fettisdagen, så hittar du nio sorters glutenfria här.

Istället för Pasta Carbonara

Glutenfri njutning

En av mina favoriträtter förr, innan jag för 11 år sen gick över till en glutenfri mathållning med få kolhydrater, var Pasta Carbonara.

Jag måste erkänna att jag var svårt pastaberoende, efter ryggskadan i mitt kockjobb så åt jag ibland spaghetti 7 dagar i veckan, däremellan en hel del mackor.

När jag så förstod att jag inte tålde gluten, ja då var det inte så svårt att lägga om till grönsaker istället.

De är ju så mycket godare än mjölmat, vilken variation i smak, färg och nyttigheter det blir på tallriken när man smörsteker, kokar, ugnsbakar eller gör en röra baserad på grönt som tillbehör.

Zucchini Carbonara

Carbonara med zucchini 2 port

150 g varmrökt sidfläsk

4 dl zucchini i bitar

50 g smör

2 äggulor

1 dl riven, lagrad ost

Salt och grovmalen svartpeppar

Skiva fläsket tunt och skär skivorna i strimlor.

Bryn smöret och stek zucchinin några minuter så den får lite färg, krydda med salt och peppar.

Ta upp zucchinin och stek fläsket knaprigt i samma panna.

Häll så ner zucchinin igen och låt allt bli genomvarmt.

Servera med en rå äggula, riven ost, sallad och cocktailtomater blir också gott till.

Extra grovmalen svartpeppar till och gärna en klick smör, det förhöjer både smak och näring.

Just såna tillbehör kommer du att kunna läsa om i min nästa kokbok, ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Där berättar jag för första gången om hela min hälsoresa och jag har också fått den stora äran att nu i min sjätte kokbok ta bilderna själv, även det för första gången.

Ann Fernholm har skrivit ett mycket intressant och gripande förord om hur viktigt det är att vi börjar ta vara på all näringsrik mat från naturen.

Du kan förhandsbeställa kokboken för bara 200 kr på Adlibris i den här länken.

2/4 är utgivningsdag, priset i bokhandeln kommer att ligga på ca 280 kr.

Klicka på bilden så kan du läsa mer om min nya kokbok

Lucka 23½ – Julklappstips i sista minuten

Snart kommer Tomten

Några sistaminutentips om du inte kommit på vad du ska köpa i julklapp, ett presentkort fungerar ju alltid bra också ❤

Först ut är ”Kokbok för sköldkörteln” av Cecilia Nisbet Nilsson och Karl Hultén, en viktig bok som fått väldigt mycket och välförtjänt uppmärksamhet den senaste tiden.

Läkande kost för autoimmuna sjukdomar är ett mycket hett ämne just nu, vi kan bli bättre i många av våra sjukdomstillstånd med hjälp av antiinflammatorisk kost, även kallad AIP.

Nästa bok på listan håller jag på och läser just nu, Hanna Gillvings prisbelönta bok ”KETO-licious”.

En riktig ”bibel” vad gäller kunskap kring den ketogena kosten.

Men till skillnad mot många andra tjocka faktaböcker är den här mycket lättläst och tar upp många intressanta punkter där vi kan få hjälp av en så enkel sak som att dra ner på kolhydraterna och öka på fettet.

Så kommer då mina vänner Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak med sin härliga glutenfria, mjölkfria och sockerfria bakbok.

Ett måste i alla hem där man vill baka just ”Nyttigare Gott”, boken är definitivt inte fri från läckra smaker.

Sist men inte minst så kommer min egen ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, som du nu kan förhandsbeställa på Adlibris.

Förordet är jag väldigt glad över, det är för andra gången i en kokbok av mig skrivet av vetenskapsjournalisten/författaren Ann Fernholm.

Det är den absolut roligaste kokbok jag gjort, här har jag förutom att skapa alla goda recept dessutom fått ta alla bilder själv.

Boken har även varit den känslosammaste att skriva för mig, då jag delar hela min hälsoresa, från början redan i barndomen till nu.

En resa som innefattar både många fysiska men även psykiska besvär.

Jag hoppas att jag med min öppna berättelse kan hjälpa många andra som har problem med hälsan.

I länkarna med böckernas namn kan du läsa mer om dem och beställa på Adlibris.

Lucka 23 – Topp 3 på mitt julbord

Julens snabblagade favoriter

Nu under december har jag delat med mig av nya och gamla favoriter till julbordet härinne på Tomtens Adventskalender.

Något som varit mycket populärt ser jag på besöksstatistiken, bloggen får väldigt många påhälsningar varje dag, tackar så mycket för det.

Precis som i övriga världen av sociala medier så har kommenterandet minskat drastiskt, men gläds över att bloggen efter drygt 10 år fortfarande står sig väl i konkurrensen.

Jag kommer att fortsätta dela med mig av mattips härinne, även om mitt största fokus numer ligger på att skriva kokböcker.

Det känns förstås underbart roligt att mina recept sprids till så många genom böckerna, både i Sverige och utomlands.

Här hittar du alla mina kokböcker på svenska på Adlibris och här de engelska på Amazon.

Senaste halvåret har jag jobbat mycket med kokbok nr 6, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den kommer ut 2/4, men du kan förhandsbeställa den för bara 189 kr här, så får du hem den så fort den kommer från tryckeriet.

Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Fröknäcke med nässlor och parmesan

Picklad rödlök med lingon och apelsin

Det här blir den första kokbok som jag gör helt själv, med bilder och allt, det har varit en härlig utmaning att ta alla fotografier hemma i den jämtländska naturen nu i somras.

Jag delar också för första gången med mig av hela min hälsoresa, hur jag tagit mig igenom många problem med både den psykiska och fysiska hälsan till det betydligt friskare liv jag lever idag.

Jag hoppas att jag genom att dela allt jag gått igenom kunna inspirera många andra att komma tillbaka till en bättre hälsa.

Förordet i boken är skrivet av min vän Ann Fernholm, du kan läsa mer om och av henne här.

Idag får du tips på det godaste jag vet på julbordet, jag är väldigt traditionell av mig så det här är smaker som återkommer varje år hemma hos mig i jultid.

Först ut är en sillmacka på mitt glutenfria vörtbröd, brödet är förstås väldigt gott till leverpastej, köttbullar och skinka också.

Sen följer min nya favorit bland de rödbetssallader jag gjort genom åren, du hittar min tidigare bästa här och så brukar jag göra det enkelt med rimmad kalkon istället för julskinka.

De tre räcker för att jag ska njuta riktigt ordentligt av julen, kanske något att lägga till även på ditt julbord?

Citronsillmacka på vörtbröd

2 inlagda sillfiléer

1 ekologisk citron

½ kruka gräslök

Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.

Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.

Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.

Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök.

Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl.

Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken.

Rödbetssallad med sting ca 6-8 port

3 medelstora, kokta rödbetor

2 dl majonnäs

2 msk äppelcidervinäger

2 msk finriven pepparrot

1 tsk Worchestershiresauce

ca 1 tsk salt

Riv rödbetorna grovt och blanda väl med vinäger, pepparrot, Worcester och salt.

Ställ in i kylen så smakerna får mogna fram i minst en timme.

Låt rinna av i durkslag, spara spadet och använd i en smoothie eller soppa.

Blanda rödbetorna med majonnäsen, ställ in i kylen och låt dra till sig en stund till.

Vill du ha en lite mildare rödbetssallad kan du ta 1 dl smetana och 1 dl majonnäs.

Rimmad kalkon

Rimmat kalkonbröst till drygt 6 port på julbordet

1 bit kalkonbröst på ca 500 g

2 msk salt

1 msk honung eller valfri sötning

Lite mald vitpeppar

Gnid in kalkonen med salt och valfri sötning så det blir jämnt fördelat runtom.

Sötning används traditionellt när man rimmar, men du kan utesluta det om du vill.

Lägg köttet i en form, täck över och ställ i kylen ett dygn, två dygn om du vill ha den extra salt, vänd köttbiten ett par gånger under tiden.

Torka av och bryn kalkonsteken 2 minuter på var sida i smör i en stekgryta, peppra lite på båda sidor.

Låt kalkonen bräsera på svag värme under lock i ca 30 minuter, vänd ett par gånger under tiden.

Låt kallna, ställ i kylen innan du skär den i skivor och servera med rödbetssallad och senap.

Du kan även tillaga kycklingbröst på samma sätt, men vill du hellre koka julskinka på traditionellt vis, så hittar du recept på det här.

Lucka 10 – Årets glögg 2019 och julgåvor med omtanke

Glögg med smaker från skogen

Jag blev tipsad om en intressant glögg av en Facebookvän häromdagen.

Hon skickade en länk till Marthaförbundet i Finland och då blev jag intresserad eftersom min mormor som kom från Pargas utanför Åbo, var med i Marthorna.

Det här var en glögg som passade mig riktigt bra efter lite modifiering, med ingredienser från skogen uppiffat med värmande kryddor.

Kråkbärsris och blåbärsris på Nipfjället

Jag plockade alltid kråkbär som barn och enligt min syster ska jag ha sagt att jag skulle hitta på nåt sätt att sälja dem när jag blev stor.

Vi har ofta skämtat om det här med kråkbär i familjen, för det var ingen annan som tyckte att de var goda, jag är den som är mest förtjust i sura bär.

För några år sen fick jag så en flaska kråkbärsvin av min systerson och hans flickvän, som de hade köpt på Svalbard.

När jag nu såg det här receptet så passade den ju perfekt till att göra min variant av Årets Glögg, betydligt mindre söt än den som kommer från Systembolaget.

På Systemet kan du även hitta en osötad bärsaft, som passar perfekt till den här glöggen, om du nu inte har kråkbär på lut i frysen.

100% Blåbär, bilden lånad från Saxhyttegubben Foto Mikael Göransson

100% Blåbär är råpressad blåbärssaft på bär från skogarna i Bergslagen och produceras av Saxhyttegubben.

Blåbärsdrycken är ett väldigt bra alkoholfritt alternativ till vin och deras 100% Lingon passar fint som snaps på julbordet.

Som en liten hyllning till min mammas hemland Finland, så fick det bli glögg i en liten moccakopp från Arabia.

Den lilla jultallriken med häst och tomte kommer också från Arabia och skeden fick jag av min mormor när jag var liten.

Vill du ha tips på glutenfria och mindre söta kakor till glöggen, så finns 7 av mina bästa julkakor här.

Skogsglögg ½ liter

3 dl osötad, råpressad kråkbärssaft eller blåbärssaft

2 dl vatten eller vitt vin

4 kardemummakapslar

4 enbär

4 kryddnejlikor

1 kanelstång

Några tunna skivor färsk ingefära

Krossa enbär och kardemummakapslar lätt i en mortel.

Koka upp bärsaften med de övriga ingredienserna och låt puttra under lock i några minuter.

Låt stå i minst en timme så smakerna utvecklas, sila och hetta upp med vatten eller vin.

Omtänksamma julgåvor

Tomten tipsar idag om julgåvor med bestående värde för många.

Jag fick en kalender för 2020 från Synskadades Riksförbund på posten, med bilder på ledarhundsvalpar.

Eftersom jag genom min medförfattare till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, Patrik Olsson på Smarta Diabetiker, vet hur otroligt värdefullt det är att som blind ha tillgång till en ledarhund, så tvekade jag inte utan skickade in ett bidrag.

Jag köper inga julklappar till släkt och vänner sen några år tillbaka, men stöttar gärna den här verksamheten som underlättar livet för så många.

Jag har träffat Patriks labradortik Vanda ett par gånger, hon är fantastiskt duktig på att hjälpa honom att klara sig ute på egen hand.

Jag är sen starten för 5 år sedan månadsgivare till Kostfonden, det är också ett fint sätt att bidra till något som kan hjälpa många till en bättre hälsa.

Kostfonden har fått flera stora donationer till sin forskning på IBS och Typ 1-diabetes de senaste veckorna, så glad att den oberoende kostforskningsfonden som Ann Fernholm tog initiativet till nu får så mycket uppmärksamhet.

Tillsammans kan vi göra en stor förändring, hoppas du också ger en julgåva till någon eller båda av de ovan nämnda ❤

Patrik och hans ledarhund Vanda

Torsk med julfeeling – Lättlagat DeLuxe

Snabbmatsinspiration

Just nu är jag hemma i ett snöigt Östersund och skriver för fullt på min kommande kokbok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Har sett till att ha bra råvaror hemma, så jag kan laga något snabbt och gott när jag känner att det är dags att ta en paus i skrivandet.

Jag fungerar nämligen så att det kan gå långa perioder utan att jag skriver en rad, sen kommer allt på en gång…

Idag blev det torskfilé med rosépepparkryddat purpurkålsfräs till middag, (fint ska det vara) inspirerat av Ingrid Münch på Allt Gott.se.

Hon hade gjort en torskrygg med brynt smör och rosépeppar, så nu fick den favoritkryddan ge smak till min juliga purpurkål.

Jag brynte rejält med smör och la ner två nävar finstrimlad purpurkål (det går lika bra med grönkål) och lät den steka mjuk en stund.

Tillsatte lite finstrimlad lök, vitlök, varmrökt sidfläsk och kalamataoliver, på med lite osötad ketchup och en skvätt vitt vin.

Salt, generöst med rosépeppar och lite torkad citrontimjan från sommarens balkongodling åkte ner på slutet.

Medan det kokade ihop stekte jag torsken ett par minuter så den fick lite färg.

Så enkelt gör man en festmåltid en torsdagskväll i december hemma hos mig.

Nu tillbaka till författandet, det är en hel del som ska komma på pränt när man gör en kokbok, skapar recept, fotograferar och skriver allting själv.

Förutom Ann Fernholms förord, hon har förstås helt fria händer att komma med några riktigt kloka ord, som vanligt ❤

Vill du stötta mitt skrivande så får du gärna köpa någon av mina tidigare kokböcker, de passar förstås även alldeles utmärkt som julklapp.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Jag och mina kokböcker
Foto Jan Andersson LT

Långkok med smak av trattkantarell

Långsamt tempo

Här får du ett av de recept jag lagat på vedspisen i min stuga i norra Dalarna.

Där lever jag ett mycket lugnt och stilla liv, där passar verkligen bra att laga långkok, jag använder vedspisen samtidigt som den ger värme i stugan.

Jag väljer att leva nästan helt utan kontakt med omvärlden när jag är där ute i skogen, passar på att ta en digital detox.

Ta gärna en titt på den här filmen av Anders Hansen på SVT Play som gick på TV i måndags, om vad som händer med vår hjärna i den digitala åldern.

Har du lite tid över nån dag så titta även på det här mycket intressanta programmet om att Vägra sociala medier med skådespelaren Adam Lundgren, som själv är väldigt skeptisk till Facebook och Instagram.

Att ibland få stänga av nyhetsflödet i sociala medier och all annan form av påträngande information, är fantastiskt skönt.

Att några dagar gå in i en annan typ av verklighet, där ljuset och vädret är det enda som styr dagens aktiviteter, ger en känsla av total frid hos mig.

Långkokt oxlägg med trattkantareller och örter

1 kg oxlägg i skivor eller oxsvans

2 dl smörstekta trattkantareller

2 dl benbuljong

50 g smör

1 stor morot

2 gula lökar

2 msk timjan

1 msk rosmarin

1 dl vin

Salt och peppar

Vatten så det täcker

Bryn köttskivorna väl på båda sidor i en stekgryta, skär under tiden morot och lök i grova bitar.

Lägg ner dem bredvid köttet och låt allt puttra under några minuter, salta och peppra väl.

Rör ner örterna och svampen, häll på vinet och buljongen.

Har du inte vin så går det bra med 1-2 tsk balsamvinäger istället, det ger en god smakbrytning till det feta köttet.

Fyll på med kallt vatten, så köttet nätt och jämnt täcks, koka upp och låt sjuda under lock i ca 2½-3 timmar.

Vänd köttbitarna någon gång under tiden och fyll på lite mer vatten och vin om det kokar torrt.

Grytan sköter sig annars helt själv, samtidigt som den sprider ljuvliga dofter omkring sig.

Servera köttet med grönsakerna och en klick smör i en djup tallrik.

Lingon är också gott till, här hittar du min sockerfria lingonsylt.

Vill du stötta mitt skrivande och samtidigt få många fler recept på långkok och vår traditionella mat, så köp gärna Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Den är en samlingsutgåva av tidigare slutsålda LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Boken innehåller förutom Annika Dahlqvists kapitel även ett mycket intressant förord av Ann Fernholm, om fettets betydelse i vår mat.

Läs mer om SLVs nya kostråd för äldre här hos Annika, nu har det äntligen kommit rekommendationer om mer fett och protein i maten.

Stora boken om barn och mat av Ann Fernholm och Kajsa Lamm

Klickbar bildlänk till boken på Bokus

Viktig barnbok för alla föräldrar

Nu har jag fått läsa Ann Fernholms nya bok Stora boken om barn och mat.

Ann har skrivit den här småbarnshandboken tillsammans med logopeden Kajsa Lamm, så här beskriver Bonnier Fakta de båda författarna i sitt pressmeddelande:

”Stora boken om mat och barn är en peppande och inspirerande bok som presenterar den senaste forskningen om barn och mat inom en mängd områden – som nutrition, allergier, fysiska ätsvårigheter och vad barn mellan 0-5 år kan och bör äta.

Boken är skriven av två tungviktare. Ann Fernholm, prisad vetenskapsjournalist och doktor i molekylär bioteknik samt Kajsa Lamm, logoped och en av Sveriges främsta experter som arbetar med barn och ätsvårigheter.”

Kajsa Lamm och Ann Fernholm

Du som är insatt i kostdebatten känner till Ann Fernholm sen länge, hon är en av våra starkaste förkämpar för att sprida kunskapen om lågkolhydratkost och dess inverkan på hälsan, hon är bland annat initiativtagaren till Kostfonden.

Ann Fernholm har tidigare skrivit Ett sötare blod, Det sötaste vi har och Smakäventyret, de två senare är också riktade just till barnfamiljer.

Klickbar bildlänk för dig som vill bli månadsgivare till Kostfonden

Jag tycker om Anns böcker, de är skrivna med stor kunskapsgrund, med ödmjukhet, värme och humor, en mycket bra kombination för att göra en bok lättläst.

I den värld av snabbmat, mackor, söta flingor, lösgodis, läsk och glass som utvecklats de senaste decennierna, där allt det här är vardagsmat och inte bara lördagsgodis, så är Anns böcker mycket viktiga.

Hur ska barnen kunna utvecklas till tänkande och fungerande individer om deras hjärnor och kroppar inte får riktig mat utan mest bara näringsfattiga kolhydrater och rent socker?

Här kan du se ett reportage om boken och vad författarna tycker är bra barnmat på TV4s Nyhetsmorgon, klicka på bilden nedan.

Förordet inleds med en resa runt världen och vad små barn äter i andra kulturer, så intressant att se hur olika det kan vara med vad man anser vara bra barnmat.

Följande kapitel tar upp de olika faserna under det viktiga första året i ett barns liv och hur man kan göra för att de bäst ska få i sig den näring de så väl behöver.

En bok som borde köpas in och delas ut till alla blivande föräldrar redan hos barnmorskan, så barnet kan få en bra start direkt från födseln.

Du får veta en hel del om amning och de problem som kan följa med den och de ersättningar som finns och hur viktigt det är med närhet till barnet.

Något som senare är minst lika viktigt, är att barnen får mat gjord på naturliga råvaror redan från det de börjar kunna äta små smakportioner och inte bara får suga i sig söta klämmisar, välling, majskrokar, mariekex och rån.

Hur ska de kunna utveckla en bra tarmflora med allt det sockret i sina små magar, inte undra på att allergier och matintoleranser ökat så otroligt på senare år.

Du får sen följa barnets utveckling under de första 5 åren, med allt vad det kan innebära av matvägran, kolik och annat spännande och förstås alla glädjeämnen som hör till måltiderna tillsammans i familjen.

Artikel om Stora boken om barn och mat i SvD

Du får under bokens gång genom de olika småbarnsåldrarna tips på enkla, goda och nyttiga rätter du själv kan laga, garanterat utan alla industrins onödiga tillsatser.

Nu har jag ju själv inte några barn, men hade jag haft det så skulle jag absolut ha önskat att jag hade kunnat ha den här boken som stöttning under småbarnsåren.

Så är du på väg att snart få barn eller barnbarn, gör det lilla ofödda livet en tjänst och köp den här boken.

Har du redan småbarn i din närhet, ja då passar förstås boken lika bra som present nästa gång du hälsar på.

Jag avslutar med att dela ett recept ur boken som jag själv tycker låter riktigt gott.

Extra intressant är det med den extra berikningen av järn i gröten på ett naturligt sätt med paltbröd

Ett mycket bra alternativ istället för att köpa industrins järnberikade pulvergröt/välling till barnet.

Bovetegröt med päron- och kardemummasmak

½ dl krossat bovete

1 krm kardemumma

¾ dl vatten

1 ½ tsk krossat paltbröd

½ msk smör eller rapsolja

½ dl rivet päron

Blanda bovete, kardemumma, och vatten.

Koka i mikron eller i en liten kastrull på svag värme i några minuter tills gröten tjocknat.

Rör ner paltbrödet och fettet. Om du använder smör, låt det smälta i den varma gröten.

Blanda i päronet när gröten har svalnat.

Klickbar bildlänk till boken på Adlibris