Hur en matdag med LCHF kan se ut och om min matfilosofi

Birgitta Höglund

LCHF på mitt sätt

Idag tänkte jag dela med mig lite mer om min matfilosofi och hur jag äter en vanlig dag.

LCHF-kosten är för mig ett mycket njutningsfyllt sätt att äta. Det är inte bara en tillfällig diet jag äter för att gå ner i vikt eller få en bättre hälsa utan det har blivit en riktigt härlig livsstil.

Det är också viktigt för mig att välja så stor del ekologiska råvaror som möjligt och även gynna det lokala mathantverket, bönderna och odlarna som finns i mitt närområde.

Jag svarade på ett inlägg på Facebook häromdagen angående att en del kvinnor i övre medelåldern har svårt att gå ner i vikt, även med LCHF.

Jag skrev så här som svar på hur jag gjort för att gå ner i vikt och må så gott som jag gör idag:

”Jag är 53 år och har sakta men säkert gått ner några kilo varje år i snart 6 år, sen jag började med liberal LCHF.

Jag äter helt glutenfritt, med en hel del grönt, det blir rejäla portioner med mat inklusive mycket smör.

Nötter och smör till frukost, 150-200 g fisk, kött, skaldjur och ägg till lunch och middag. Mycket sällan mellanmål, fika, sötsaker eller alkohol.

Drog ner ordentligt på mjölkprodukterna ifjol, då märktes skillnad. Jag blev sakta men säkert lite slankare och har samtidigt fått mer muskler.

Jag äter LCHF för att det är så bra för min fibromyalgi. Viktnedgången blir en extrabonus när man tar bort de onödiga kolhydraterna från socker, stärkelse och mjöl.

Jag rör mig en hel del, med sjukgymnastik varje dag och promenader, det hjälper till att hålla både mig och vikten i form.

Stressen är en stor bov i dramat för en del kvinnor som har svårt att gå ner, en förhöjd kortisolhalt är nog det som ställer till det för många.

Skogspromenader, spikmatta, yogaövningar, möten med goda vänner i verkliga livet är något att försöka lägga till i sitt liv, tillsammans med bra mat.

Tror det ger större effekt på sikt än att vara superstrikt och dricka fetkaffe istället för att njuta av riktig mat.”

Jag har också fått rätt många frågor senaste tiden i PM på Facebook kring min syn på LCHF och vad jag rekommenderar.

Det är ju så olika från person till person vilken typ av mat som fungerar bäst, så det är svårt att ge generella råd.

Letade fram ett inlägg från början av min bloggkarriär, det här är tankar kring LCHF om hur jag för 4½ år sen såg på LCHF-kosten.

Glädjande nog så har jag samma åsikter idag. Min typ av LCHF är verkligen något som passar mig och jag kommer fortsätta på den här vägen.

Många är det också som undrar hur en matdag kan se ut för mig. Det är så individuellt hur man äter, men det här är vad som fungerar bäst för mig.

Både jag och min särbo Lennart mår bättre av att lägga till en hel del grönsaker, nötter, bär och lite frukt ibland som tillbehör till maten.

Vissa klarar mindre mängd kolhydrater, andra mer, man får helt enkelt experimentera fram sin egen nivå.

Under senaste året har jag ätit mindre mjölkprodukter än tidigare och skrev bloggen Birgitta Höglunds Paleo i sex månader.

Jag startade den för att dela med mig av mejerifria och glutenfria recept, en blandning av LCHF och Paleo/Stenålderskost. Det finns fler likheter än skillnader mellan de olika kostmodellerna.

Många frågade mig om jag inte kunde ta fram såna recept, så det blev en ny utmaning att hitta på god och näringsrik mat utan grädde och ost.

Den bloggen innehåller ca 200 recept som är helt utan mejeriprodukter, men de innehåller ändå en hel del fett.

Framför allt från den nyttiga kokosoljan, animaliskt fett och kallpressad oliv/rapsolja.

Nötfrukost

Nötfrukost

Jag äter oftast 3 mål mat om dagen. Nötfrukost vid 7-tiden, sen en kraftigare lunch vid ca 12 och så en lättare middag oftast kring 17-18.

Lunchen kan vara till exempel kycklinglår med grönsaker och ett kryddsmör i paprika eller en hamburgare på gräsbetesfärs av nöt eller lamm med en god dressing till och wokade grönsaker.

Kycklinglår med smörstekta grönsaker

Hamburgare med dressing

Hamburgare med dressing

Mustig älggryta med rökt fläsk

Eller så kan det bli en långkokt köttgryta som jag har färdig i frysen och bara värmer, med extra smör och en sallad till.

Middagen blir sen gärna en omelett på 2-3 ägg med till exempel tomater och fetaost eller rökt lax och spenat.

Det kan också bli en fisk- och skaldjursgryta med aioli eller en fiskgratäng med broccoli.

Fisk- och skaldjursgryta

Fisk och ägg mättar inte lika länge och är mer lättsmält inför natten har jag märkt. Kött äter jag helst mitt på dagen när jag är mer aktiv.

Jag äter en hel del smör till maten, till och med så mycket så att en del frågar; Hur kan du äta så mycket smör…?

Sill och kräftor

Smör, ost, sill och kräftor

Smöret gör att jag håller mig mätt och inte får något sug mellan målen, jag blir heller inte så trött som förr.

Min fibromyalgi mår helt enkelt bra av rejäl mat med en hel del fett till. Jag klarar inte att äta vare sig 5:2 eller 16:8, min kropp trivs bäst när jag äter ca var femte timme.

Så här kan alltså en matdag med LCHF se ut mitt liv, dela gärna med dig i kommentarerna hur det ser ut för dig.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att sprida alla våra olika sätt att äta, så fler får upp ögonen för hur varierad mat en lågkolhydratkost kan innehålla.

Klicka på bilderna i inlägget så kommer du till recepten.

Torsk med äggsås

Senaste veckorna har min blogg flera gånger legat 2a på Blogtoplist över landets största hälsobloggar.

Så roligt att min typ av mat uppskattas så mycket av så många, tack till alla läsare :)

Träning och bra mat, det är en himla bra kombination för en bättre hälsa, eller hur?

På torsdag flyger jag till Alanya på några månader, då blir det gott om inlägg på min typ av hälsosam mat, hoppas du hänger med på resan i vinter.

Här en bild från en av mina långpromenader i de branta backarna upp mot borgen i Alanya för 2 år sen.

Det var första gången på alla år efter steloperationen av ryggen för 12 år sen som jag klarade den typen av träning.

Birgitta Höglund i Alanya

Bilden nedan är från tiden innan min operation, tagen när jag var 40 år. Då var min vikt på toppnivå och min hälsa och kondition på bottennivå.

Jag är så glad att jag kunde vända min dåliga hälsa till det bättre, genom att börja med LCHF och daglig träning.

Har du problem med hälsan eller vikten, så försök med en kostomläggning till glutenfri LCHF.

Prova åtminstone en månad och se hur det går. Det är aldrig försent att förändra och förbättra sin livsstil. Lycka till <3

Birgitta Höglund innan steloperationen av ryggen


Hundens hälsa och naturliga mat

sot-hundNågra gånger då och då så nämner jag våra alltid lika älskade husdjurs hälsa och beroende av rätt naturlig mat. Nu har jag har hittat en utmärkt hemsida om just hundar.
HELA HUNDEN – en holistik hälsa för hunden
Ni som har hundar lusläs denna sida, då vet du varför du måste ge hunden rätt mat och en för hunden naturlig föda.
Även katter och människor nämns, så att lusläsa hemsidan och mina uttdrag nedan och sedan fundera över vad kan då vara lämplig mat för oss människor… det borde få alla att dra slutsatsen att LCHF (som ju är naturligt glutenfri) är naturlig kost för människor.
Läs i synnerhet denna min första artikel-rekommendation och tänk på hundar, katter och ALLA oss människor….

Får jag rekommendera ett par artiklar?
Är hunden glutenintolerant, eller?
Uttdrag ur artikeln:

”Den ”klistriga” maten 
Det finns speciellt fyra olika födoämnen som har en förmåga att klistra sig fast vid tarmslemhinnans villi; gluten (från sädeslag), kasein (från mjölkprodukter) sojaprotein och majsgluten/majsprotein.
Den klistriga maten täcker villi och en partiell eller total villusatrofi bildas som reducerar absorptionsytan. Villusatrofi hindrar alltså tarmen från att ta upp näringsämnen och ses typiskt vid glutenintolerans, men även vid intolerans av kasein (mjölkprotein) och sojaprotein.

Lyckligtvis så är mjölkprodukter i stort sett försvunna från den moderna hundmaten, men de tre återstående ämnena används flitigt och orsakar både människor och djur mycket lidande.
När det gäller hundmat har gluten, soja och majs ett gemensamt användningsområde, nämligen som sammanbindare (läs klister!) i mat och foder.

Annan klistrig mat
Stärkelse är ju känt som just en klistrigt substans. Stärkelse finns främst i pasta, potatis och ris. Samma sak gäller här; stärkelse klistrar sig fast vid villi med samma effekt som om det varit gluten, soja eller majs.

Något som måste påpekas här, är att man faktiskt tillverkar klister av bl.a. ris och majs. Och vem har inte gjort eget klister av vetemjöl och vatten?

Vad händer i magen?
Efter att hunden (katten, eller människan..) har mumsat i sig någon eller några av dessa klistrigheter sätter magen i gång med att jobba för fullt. I ett försök att bryta ner cellulosan producerar magen så mycket magsyra den bara kan (halsbränna, någon?). Men det är förstås ett hopplöst företag, hunden (eller människan) är ingen gräsätare, om den varit det skulle den förmodligen haft horn och sagt muuu… Hundens mage rår inte på alla dessa grässlag, för det är just vad det är – vete, ris, korn, råg, havre, majs – gräs i olika former! Hundar kan inte idissla! Och med cellulosan och stärkelsen är det samma sak, hunden saknar totalt matsmältningsenzymet amylas i saliven, (läs mer om hundens matsmältning här: Carnivor vs Omnivor) all amylas produceras av bukspottkörteln, först när maten nått mage och tarmar. Cellulosan och stärkelsen kan inte brytas ned utan stannar kvar och lägger sig även den som en klistrig beläggning på villi med känt resultat.
När så villi täcks med klister påbörjas en undernäring. De livsviktiga näringsämnen vars upptag nu kraftigt reduceras är bl.a: kalcium, järn, jod, alla B-vitaminer (ofta upptäcks B-12 bristen först), C-vitamin och andra vattenlösliga vitaminer, de flesta spårmineraler som zink, mangan, magnesium. Alltså nästan alla ämnen utom de fettlösliga vitaminerna.
Detta är alltså inte något som endast drabbar den glutenintoleranta individen, utan det drabbar ALLA, enkelmagade, icke idisslande djur och människor!”
Glöm inte att klicka in på hela artikeln och läs den är superviktig även ur mänsklig hälsosynpunkt.

 

Royal Canin har överträffat sig själva!
Uttdrag ur artikeln:

”Royal canins allergifoder: SAMMANSÄTTNING: majsstärkelse, fjäderhydrolysat med låg molekylvikt (innehåller L-aminosyror och oligopeptider), kokosolja, sojaolja, mineral, cellulosafiber, cikoriamassa, frukto-oligosackarider, fiskolja, mono- och diglycerider av fettsyror förestrade med citronsyra, animaliskt fett, tagetesextrakt (innehåller lutein).

Hunden ska alltså leva på majsstärkelse och fjädrar?!
För det är ju vad detta består av! Att drapera det i fina termer som är obegripliga för den icke insatta – ”hydrolyserat protein” och ”låg molekylär vikt” – är bara ett sätt att ingjuta respekt hos konsumenten; man spinner på människors okunskap i ämnet. Det här ska ju endast säljas av veterinärer och man räknar kallt med att djurägare inte ifrågasätter veterinärernas kunskap.

Nu finns det säkert de som tycker att jag är korkad och obildad som inte förstår meningen med det här fodret.
Nja, helt korkad är jag inte. Jag förstår mycket väl att meningen med det här fodret är att  behandla allergi och att proteinhydrolat (isolerade aminosyror som kroppen/immunförsvaret  inte känner igen och därför inte kan reagera på) och låg molekylär vikt (också detta för att inte trigga immunförsvaret) kan vara nödvändigt för att hunden ska kunna äta överhuvudtaget.
Och visst, tanken är god, om man nu utgår från att det faktiskt handlar om en allergi. Men den trogne läsaren av den här bloggen vet vid det här laget att jag har en lite annan syn på saken. Det handlar ytterst sällan om faktiska allergier. Det handlar istället om den oundvikliga effekten av olämplig kost för en köttätare.”

Läs sista meningen där en gång till och har du inte redan rätt kost till dina små och stora älsklingar så ändra NU!

Bloggar etiketter: , ,

Fet mat farligt?

I min tidigare recension av boken Vad vi ska äta! Och varför! av Gunnila Blomberg, får vi veta att många folkslag som Westeon A Price undersökte på sina forskningsresor åt en mycket fet kost hela  80% av energin kom från animaliskt fett. Vi ska också veta att det fanns folkslag som bara åt 30% fett, men INGA folkslag åt rent vegetariskt som Price mötte.
Alla dessa folkslag hade en perfekt hälsa.

Idag skriver Jonas Bergqvist ett bra inlägg om LCHF eller Paleo och vad är skillnaden och det han där bla skriver är två punkter som LCHF vilar på:

*Kolhydratsnål, fettrik mat: Energin ska komma från fettet, kolhydraterna hålls på en låg nivå. Protein äts i måttliga mängder.
*Ren, naturlig mat: Man bör undvika processad mat. Ät det som naturen har skapat.

Han nämner också att detta är svårt idag då allt är så förorenat och många äter industriuppfött kött/fisk och hårt processade mejerier.
Så att vi blir tvungna till kompromisser är givet, vi kan inte (tyvärr) gå 10.000 år tillbaka i tiden. Livet är annorlunda idag och detta får vi anpassa oss till efter bästa förmåga.

Men tillbaka till fet mat och den första punkten i Jonas definition av LCHF. Energin ska komma ifrån fett och vi ska äta lågt med kolhydrater och måttligt med protein. Båda dessa uttryck är ju lite luddiga för vad är lågt och vad är måttligt?

Men då jag vet att Jonas läst Gunnilas bok och är väl förtrogen med Weston Price, får vi anta att ca 75-80% fett behövs för att hämta energin från fett och lågt kolhydrat bör väl då uppnås till ca 2-5% ( strikt o liberal) resterande torde då betyda protein, dvs ca 15 %.
Ser man då på mitt tidigare inlägg om att jag numera försöker inrätta mina portioner till just moderat med protein och fortfarande lågt med kolhydrater så landar jag i just denna siffer-kombination.

Detta betyder ju på INGET SÄTT svält, ifall nu någon läsare får för sig det. INGA folkslag som Weston Price mötte svalt, de hade som ni säkert mins prefekt hälsa.

Lite intressant blir det ju också att se på hur denna fördelning ca 80% fett ca 15% protein och ca 5% kan fördela sig i gram över dagen, eller hur?

Om man då kikar på mina siffror då jag för tillfället väger maten för att lära om vad en “moderat/måttlig mängd protein” är för mig.
Så innebär just denna fördelning i runda slängar:
170-200 gram fett
60-75 g protein
10-20 g kolhydrater

Detta fördelat över hela dagen det gör att ex middagen kan bestå av:
70 g fett, 45 g protein, 12 g kolhydrater

Känns som att man äter LCHF om man ska se till siffrorna, om det nu är viktigt med bokstavskombinationer…
Kan också  tänka att nästan bara äta fett till en måltid borde varit oerhört vanligt bland inuiterna och troligtvis våra samer också.
Inuiterna har vi ju fina dokumentationer av både från Wilhjalmur Stefanson och Weston Price. Så rädda för animaliskt fett i stor mängd behöver vi nog inte vara.

 

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Del II D3: Självklart, I do, I do, I do …

Självklart, I do, I do, I do …

I en dagsaktuell artikel från Huffington Post finns intressanta tankar om vitamin D3, fast författaren glömmer den viktiga 3an. Kom ihåg, däggdjur ska ha D3, inte D2. Rubriken är ” To D or not to (vitamin) D …”

That´s the question … Men det är ju inte längre någon fråga. Vi vet! Utan vitamin D3 kan inte människan leva, det är liksom bara en tidsfråga.

Det är kul att leka med ord, tex. göra travesti (ungefär att omskapa ett känt citat på positivt värdeladdat sätt) på, i detta fallet Shakespearecitatet ”to be or not to be”. Vitaminer är ”livsviktiga”, vi måste ha dem och i vanliga fall, så äter vi dem. Vitamin D3 är lite annorlunda jfr med andra vitaminer, då det till största delen tillverkas i huden under inverkan av solljus. Så D3 är utan tvekan livsviktigt, i kombination med solljuset finns en oöverträffad kombination och många spekulerar idag i om det även finns andra positiva effekter av solljuset. Somliga menar att ljuset framkallar emotioner helt att jämföra med dem vid förälskelse. Jaa, jag erkänner, jag är störtförälskad. Ju mer jag läser om vitamin D3, desto mer förstår jag! desto mer förälskad blir jag, är jag.
Så jag erkänner villigt, lite frälst har jag allt blivit.
I do, I do, I do … jag älskar solen och vitamin D3
jag ha sett ljuset, det gjorde Abba också.

Hur har vi då hamnat i den situationen att vi idag nästan enbart hör talas om stora feta varningsmärken i samband med ordet SOL? D3-vitamin, det är något man får från berikade lättprodukter … berikade i syfte att övertyga människor att äta det berikade livsmedlet för att de ska få i sig berikningen? Låter inte riktigt klokt. Normal mängd, nåt så när normal mat innehåller knappt någon D3-vitamin alls. Man berikar vissa spannmåls- och mejeriprodukter av lighttyp med vitamin D3, hävdar att befolkningen ska äta dessa berikade produkter, för att slippa få vitaminbrist … logiskt? Nää, det tycker jag inte, ingen annan jag känner heller. Varför inte då ta ett supplement direkt? Eller varför inte D3-berika all mjölk/mjölkprodukter, oavsett fettprocent? Jag tror att man medvetet vill behålla D3-berikningen av lättprodukter för att rekomendera just dessa och för att kunna säga att det fettfattiga livsmedlet behövs för att undvika D3-brist. Frågar vi mejeriföretagen, så säger de att de berikar endast fettfattiga lättprodukter för att Livsmedelsverket vill ha det så. Vem ska vi lita på?

Solen, livgivaren som blåser liv i oss vintertrötta nordbor, hur skulle vi klara oss utan den? Vi är många som menar på att det finns något värre än vinter-vårtrötthet. Det finns tom en diagnos, SAD seasonal affective disorder för att beskriva de sjukdomstillstånd som är årstidsbundna hos en del individer.
Ska vi vara rädda för solen? Hur har nu evolutionen utvecklat oss? Är det möjligt att naturen menar att vi måste utsätta oss för risken att få olika typer av hudcancrar, för att kunna få tillräckliga vitamin D3-nivåer i blodet?
Bra frågor va …

SOL, solstrålar, när vi ser ordet blir vi rädda, när solen strålar mot oss blir vi skräckslagna, vi vägrar gå ut eller klär på oss så mycket ”skyddande” kläder som möjligt eller kletar in oss i mängder av kladdig ”skyddande” kräm, allt för att undvika den livgivande solen!

Hur är det möjligt, hur blev det så? Varför ska vi gömma oss för solen? Jag vet inte riktigt, man varnar förstås för hudcancer från myndighetshåll. Cancer, få ord är väl så negativt värdeladdade? Även läkare får en obehaglig känsla inombords vid ordet cancer. Vi har respekt för C-ordet. Många av oss är och blir också livrädda. Cancer är ganska vanligt. Man brukar nämna hur stor andel av en befolkning, i procent, som under sin livstid ”drabbas” av en cancer. Se, utan att jag ens tänkte, så använder jag genast andra ord, mera starka, mera ödesmättade … hmm, drabbas. Man drabbas av negativa saker. Hur ”rädda” ska vi då vara för att ”drabbas” … att leva är att drabbas, hur vi än gör, så kommer det att hända oss saker, vi drabbas av själva livet.

Det var veckans tanke och påminnelse om att vi består av kropp och själ, vi har ett psyke som vill vara med, som vill synas, få ett sammanhang och få må bra.

Nu åter till vitamin D3. Behöver vi supplementera? Fint ord, jag gillar det. Jaa, jag tror vi måste ta extra tillskott, supplement av vitamin D3, eftersom vi bo där vi bor i norraste Norden och vi är helt enkelt för långt från ekvatorn och få av oss är villiga eller har möjlighet? att flytta närmare ekvatorn, Kanarieöarna påstås ha det idealiska klimatet och mängden sol för att upprätthålla tillräckliga D3-nivåer i blodet. Men maten då, säger vän av ordning … hmm … vems vän är ordningsmannen? vem säger vad? Diverse myndigheter i västvärlden, med starka band och decennier av samarbeten med Big Food? År 2000 blev en ögonöppnare för mig, universellt. Big Foot hade jag hört om, men inte ”Stor Mat”. Skulle livsmedelsindustrin vara motsvarande lika stor som Big Pharma … läkemedelsindustrin? Tanken svindlar. Svaret är väl att Food är större än Pharma. Äta måste vi alla.

Tyvärr har jag, med många andra tvingats till ett otal obehagliga uppvaknanden sedan jag börjat intressera mig för ”hälsa”, kost&hälsa, avsaknad av ohälsa, Big Food + Big Pharma = true/sant … så mitt svar är fortfarande … I do, I do, I do … jag älskar solen och vitamin D3.
jaa, vi behöver vitamin D3 som supplement och jag tror att vi, de flesta människor har ett bristtillstånd. Vi kan helt enkelt inte äta tillräckligt med vitamin D3 för att uppnå de blodnivåer av D3 som krävs för att optimera hälsa. Vid god hälsa ”mår man bra”. ”Hälsan tiger still”, sa alltid min mormor, det betyder att när man mår ”bra” så känns inget speciellt. Det stora undantaget är förstås när man är förälskad, detta undflyende tillstånd, med känslor från en annan dimension, det är inte så man känner när man mår bra:-) det är väldigt kostsamt att vara i ”himmelriket”, vara drabbad av eufori.

Om vi då utgår från att det är sant att väldigt många har D3-brist, vad händer då för den enskilda individen? Vad är symptomen på D3-brist? Det finns inga säkra samband med orsak-och-verkan. Det finns generellt få sådana samband kända inom medicinen. Man försöker visserligen låtsa som om det finns ett sådant samband vad gäller mättat fett (förenklat animaliskt fett) och blodfettsvärden och hjärt-kärlsjukdom. Det finns sannolikt en mer akut brist och så den långsamma, kroniska varianten, där personen alltid legat på gränsen och aldrig uppnått fyllda depåer. Vad händer i människokroppen om det alltid är hög grad av inflammation? För D3 skyddar kroppen mot inflammation, det vet vi. D3 är inblandad i väldigt många processer i människokroppen, allt från cancertyper till astma, allergi, hjärt-kärlsjukdomar m.fl. diagnoser. Psyket påverkas på många vis.
I stort sett alla psykiatriska diagnoser har ett sämre läge vid låga D3-nivåer. Man har sett samband mellan låga D3-nivåer och ett försämrat tillstånd-läge-överlevnad vad gäller det mesta och de flesta diagnoser.
Det forskas mycket inom D3 numera, tyvärr jämför man ofta nolldoser med nolldoser. Hur ska man kontrollera ifall det är bra med höga D3-nivåer i blodet om den dos man testar med är så liten att den inte ens förmår öka koncentrationen ens en endaste nanomol?

Så mitt förslag är att nu öppnar vi välbefinnandet och bramåendet via vitamin D3. Alla kan må bättre. Vad är vi villiga att göra för att uppnå detta mående? Att må bra innehar så många komponenter att det kan bli en tjock roman av det hela. God och näringsriktig artegen mat är alltid rätt, fysisk aktivitet så mycket vi klarar och orkar. Att komma ihåg att vi inte bara är kropp utan vi har också ett psyke, en själ. Vi har ett eget ansvar, vi kan jobba med vår egen vilja och motivation, det är lättare om vi hjälps åt. Alla behöver en vän eller någon annan form av stöd. Det är dessutom roligt att lära sig nytt. Tänk, vad menar vi egentligen när vi säger att vi mår dåligt?
Vi måste börja någonstans och då är det enklast att börja i vitaminhörnan.

http://www.huffingtonpost.com/amy-m-fitzpatrick-ms-lac/vitamin-d_b_1784459.html

Elisabeth Puur

 

Bloggar etiketter: , ,

Skrämselpropagandan går för fullt

om LCHF i pressen och i medierna…

Värst är det för nybörjarna inom LCHF för de blir verkligen förvirrade och ofta inte hunnit märka den stora förbättring på många plan som kommer efterhand.

Vi som ätit i några år vet ju av egen erfarenhet. Att uppleva på “egen kropp” går aldrig att jmföra med att läsa om fördelarna.

Sedan är det ju också så att skrämda människor gör som man alltid har gjort, man vågar inte gå emot gängse normer och utmana sin omgivning, som ju ofta krävs när man byter till LCHF-kost.
Lättare att göra som de allra flesta gör…

Ställ er några frågor:
Hur kan animaliskt fett och protein vara farligt när det är det som mänskligheten är uppfödd på?
Hur kan det ha blivit en mänsklighet om man dör tidigt av kött och fett?
Vad består din kropp av? Är den farlig och giftig?
Vi dör vi om vårt blod innehåller mer än 25 g glukos, vad är glukos?

Vad betyder LCHF?
Low Carb High Fat = lite kolhydrater och högre fettandel
Det betyder inte högproteindiet:
Vi ska inte äta mer kött än tidigare, man rekommenderar 1-2 gram per kilo kroppsvikt. Den högre siffran om man tränar hårt och ofta.

Lite trevlig läsning för de som vill veta mer och om alternativa synsätt i denna kostdebatt.
Kostdemokrati
Docent Ralf Sundberg

och när vi ändå är igång så kan vi också ta död på myten om att allt kött är miljövidrigt…
och för den riktigt vetgirige och forskartypen googla Vilhjalmur Stefansson och Weston. A. Price

God semesterläsning i regnet…

 

 

Bloggar etiketter:

En hel generation har redan usel hälsa

Denna illavarslande rubrik skriver GP idag. och fortsätter:

“Det är ett ökat intag av kolhydrater som ligger bakom de senaste decenniernas viktuppgång. Mängden protein och fett vi äter har däremot varit konstant de senaste 40 åren. Livsmedelsverkets kostråd bidrar till problemen, skriver Björn Hammarskjöld.”

Utmärkt att artikelförfattarna har funnit att ”Viktiga aktörer som arbetar med mat och hälsa har under flera år varit medvetna om att utvecklingen går åt fel håll”.

Fantastiskt att dessa aktörer inte insett sambandet mellan den kraftigt ökade kolhydratkonsumtionen de senaste decennierna som är helt parallell med ökningen av övervikt, diabetes och cancer. Enligt Jordbruksverkets rapport 2009 har mängden protein och fett som vi äter varit konstant de senaste 40 åren. Däremot han mängden kalorier ökar från 2 000 till 2 500 kcal på 40 år och ökningen har varit i form av kolhydrater.

Den som kommer ihåg vad grisbonden för 40 år sedan gav grisen för att den skulle bli fet säger att man gav gröpe (grovmalen, blötlagd spannmål) och potatis, båda bra kolhydratkällor.

Livsmedelsverket ger oss i dag rådet att äta mera gröpe som nu är omdöpt till fiberrik pasta.

Den som kan sin fysiologi, biokemi och endokrinologi vet att kolhydrater höjer blodglukoshalten som måste normaliseras med hjälp av insulin som omvandlar kolhydraterna till fett.

Livsmedelsverket rekommenderar att vi ska byta ut mättat fett mot fleromättat fett utan att ta hänsyn till att svensk forskning 2002 visade att fleromättat fett ökar risken för cancer, välkänt sedan tidigare av transplantationskirurger.

Mitt förslag är att Livsmedelsverket rekommenderar:
*Ät riktig mat i form av kött, fisk, ägg och animaliskt fett.
*Ät animaliskt fett, den typ av fett vi själva består av, det skadar oss inte.
*Ät högst 100 gram kolhydrater per dag så är ingenting förbjudet, friska kan återfå normalvikt.

(DVS LCHF!!)

Livsmedelsverket måste följa grundlagens 1 kapitel 9 §.

Björn Hammarskjöld,
före detta överläkare i pediatrik

 

 

Bloggar etiketter:

Ljugarkonsten i TV…

Med lögnen som vapen
(varför har inte alla en Benjaminsyrsa?)

Den 13 februari diskuterades påstådda risker med LCHF-kosten både i Nyhetsmorgon i TV4 och senare också i Kvällsöppet.

Läs detta mycket viktiga inlägg i debatten av Frank Nilsson 

I vanlig ordning så skräms man (samma taktik som massvaccienringen):
“Låt oss först notera är att man tydligen från företrädarna för de officiella kostråden nu samsats om att den rätta taktiken är att försöka skrämma lyssnarna. Medborgare tror lättare på det de fruktar.
Hela programupplägget, det flera dagar långa förspelet om programledaren Cissi Wallins sjukdom till rubriken om LCHF-kostens påstådda farlighet och även uppstarten i Nyhetsmorgon, verkar beställd.
Den taktiken har ju drivits länge, men folk tappar mer och mer förtroendet för dessa figurer och ser till vad som händer i praktiken. Dietistförbundet har ju länge hotat med vad som kan hända i det långa loppet om man äter LCHF och tycks mena att det är farligt att bli frisk genom att man äter riktig mat och att det i det långa loppet nog är säkrare att förbli sjuk och äta sina mediciner!”

I detta avsnitt av skrämselkampanjen siktade man in sig på vad som kunde tänkas hända med vår hjärna. Vid första anblicken kan detta se ut som om LCHF-motståndarna valt en verksam angreppspunkt. Ingen vill ju att det ska hända något med hjärnan.

Ur vetenskaplig synvinkel var det dock direkt korkat!

Strikt LCHF-kost, så kallad ketogen kost, är nämligen rena hjärnmedicinen! När man äter en kost med moderat mängd protein ( cirka 20 energiprocent, nästan inga kolhydrater och resten riktigt animaliskt fett), drar kroppen igång fettförbränningen ordentligt och då bildas så kallade ketonkroppar ur fettet. Dessa ketonkroppar är hjärnans favoritbränsle.

Minst 70 % av hjärnan nyttjar, föredrar, dessa ketonkroppar och den lilla mängd glukos (blodsocker) som behövs producerar levern ur fett och protein. Vi behöver således inte äta en enda kolhydrat, om vi inte vill.

Tvärtemot vad professor CEA påstår så ger inte ketogen kost epilepsi- och Parkinssonliknande symptom, utan används inom medicinen för att lindra och till och med bota dessa sjukdomar! Tyvärr tar man till denna metod först när man inte hittar någon verksam medicin. Hur långt en pillertrillande läkare är beredd att gå för att undanhålla denna metod från sin patient och istället fortsätta att stoppa i patienten nya mediciner, kan man se i detta reportage.”

Följ länken å se reportaget och läs hela artikeln i sin helhet! :D Väl värd sin tid.

 

Bloggar etiketter: ,