Makaronilåda med cheddarsås

Makaronilåda är en gammal barndomsfavorit som jag brukar damma av här hemma ibland, nog så gott även på en lördag. 😉 Jag brukar göra den på tre olika sätt. Antingen om jag har stuvade makaroner över så använder jag de, eller som här med ostsås men även med äggstanning. Korv eller bacon i, beroende på vad jag har i kylskåpet.

Den här varianten är dock den allra godaste och passar ju utmärkt till äggallergiker också.

 

4 – 6 port

Det här behöver du :
4 port kokt pasta

500 gram korv (jag använd hotdogs)

1 liter ostsås*

Salt & peppar

 

*Ostsås :
3 msk smör

3 msk vetemjöl

8-9 dl mjölk

300 gram riven kvibille cheddarost

Salt och vitpeppar

 

GÖR SÅHÄR :
Koka pastan och häll av vattnet. Använd en ugnsfast form och tillsätt pasta samt korven skuren i mindre bitar. Jag försteker alltid korven innan men det gör man som man vill.

Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Slå på mjölken och låt koka upp. Vispa så det inte bränns i botten. Tillsätt riven ost, salt och peppar. Smaka av. Slå såsen över pastan o korven. Toppa med nymalen svartpeppar. Grädda i 200 grader ca 20-25 minuter tills den fått fin färg.

Städa bort 99.99% av hemmets bakterier – med vanligt vatten!
SPONSRAT AV Kärcher

Med en ångtvätt hemma klarar du de minsta, mest envetna och elakaste smutspartiklarna.

I köket, inte minst på köksbänken, samsas maten, råa färskvaror och grönsaker med väskor och matkassar som lyfts direkt från golvet. Med ångtvätten blir det rent, inte bara på köksbänken, den klarar förstås alla hårda ytor som stål, kakel och barnens leksaker.

Det allra bästa – inga kemikalier behövs!

När vattnet upphettats till 100 grader bildas en ånga som med hjälp av hårt tryck når in i de mest svåråtkomliga fogar och skrymslen och löser upp smutspartiklarna.

Utan kemiska rengöringsmedel bildas heller inga allergiframkallande städrester på de rena ytorna. Små barn som älskar att stoppa saker i munnen kan fortsätta med det utan större smittorisker och allergiker som snabbt känner av ingrodda miljöer får en behagligare tillvaro.

Med Kärchers ångtvättar ångas 99,99 % av hemmets vanliga bakterier bort. Renare än med den gamla moppen och förutom golv, kök, badrum och textil, kan ångtvätten enkelt förvandlas till ett av marknadens mest kraftfulla ångstrykjärn.

Läs mer här!

SPONSRAT AV Kärcher
Ånga – kökets viktigaste hjälpreda
SPONSRAT AV Kärcher

Rena ytor är lika viktigt som rena händer vid matlagning. En ångtvätt blir kökets viktigaste redskap när du ska hålla borta den mest envetna smutsen och de minsta bakterierna.

På köksbänken samsas mat, råa färskvaror och grönsaker med väskor och matkassar som lyfts direkt från golvet. Redskap, skärbrädor och arbetsytor behöver rengöras snabbt och effektivt. Låt en ångtvätt göra jobbet!

Det allra bästa med ånga är att inga kemikalier behövs. När vattnet upphettats till 100 grader bildas ångan som med hjälp av hårt tryck når in i de mest svåråtkomliga fogar och skrymslen och löser upp smutspartiklar och bakterier. Utan kemiska rengöringsmedel bildas heller inga allergiframkallande städrester på de rena ytorna.

Med Kärchers ångtvättar ångas 99,99 % av hemmets vanliga bakterier bort. Renare än med den gamla moppen och förutom i köket använder du den på hårda golv, i badrum och på textil. Dessutom kan ångtvätten enkelt förvandlas till ett av marknadens mest kraftfulla ångstrykjärn. Det kan ju vara trevligt med nystrukna servetter till middagen.

Läs mer här!

SPONSRAT AV Kärcher
Ånga – kökets viktigaste hjälpreda
SPONSRAT AV Kärcher

Rena ytor är lika viktigt som rena händer vid matlagning. En ångtvätt blir kökets viktigaste redskap när du ska hålla borta den mest envetna smutsen och de minsta bakterierna.

På köksbänken samsas mat, råa färskvaror och grönsaker med väskor och matkassar som lyfts direkt från golvet. Redskap, skärbrädor och arbetsytor behöver rengöras snabbt och effektivt. Låt en ångtvätt göra jobbet!

Det allra bästa med ånga är att inga kemikalier behövs. När vattnet upphettats till 100 grader bildas ångan som med hjälp av hårt tryck når in i de mest svåråtkomliga fogar och skrymslen och löser upp smutspartiklar och bakterier. Utan kemiska rengöringsmedel bildas heller inga allergiframkallande städrester på de rena ytorna.

Med Kärchers ångtvättar ångas 99,99 % av hemmets vanliga bakterier bort. Renare än med den gamla moppen och förutom i köket använder du den på hårda golv, i badrum och på textil. Dessutom kan ångtvätten enkelt förvandlas till ett av marknadens mest kraftfulla ångstrykjärn. Det kan ju vara trevligt med nystrukna servetter till middagen.

Läs mer här!

SPONSRAT AV Kärcher
Lucka 11 – Mjukt fröbröd med julsmak – Glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt, nötfritt och veganskt

Julbröd utan ägg, mjölkprodukter och nötter

Julbröd för flera

Jag har fått många förfrågningar om jag kan ta fram ett glutenfritt mjukt bröd utan ägg, mjölkprodukter, nötter/mandel och kokosolja, för alla som inte tål det.

För mig som kock är det alltid roligt att ställas inför nya utmaningar så igår experimenterade jag fram ett nytt julbröd som ska passa många.

I mitt arbete med Ecocaféet i Östersund har jag också fått lära mig mer om det veganska köket.

Det var första gången jag provade att baka med aquafaba, kikärtsspad, istället för ägg.

Jag ville även göra ett så protein/fettrikt bröd som möjligt och då även förstås med färre kolhydrater än de flesta veganska recept.

Jag letade runt på nätet efter lite inspiration, men hittade bara recept med gluten eller majs/rismjöl med väldigt hög kolhydratinnehåll och de flesta recept innehöll mycket socker.

På Ecocaféet är hela sortimentet fritt från gluten och vitt socker.

Recepten är skapade för att passa alla som äter allt från LCHF till Paleo till Rawfood till Vegetariskt/ Veganskt och för de som har olika födoämnesallergier.

Caféet passar förstås för alla andra också, som gillar att gå ut och fika eller äta en lättare lunch, det har blivit mycket populärt bland Östersundsborna.

För dig som vill ha ett hårt fröbröd till jul, så har jag tillsammans med Huså Bröd tagit fram två nya smaker på Spröda frökex.

Här kan du beställa alla tre sorterna på Lammboden.

Glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt, nötfritt julbröd

Julbröd

1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba

6 katrinplommon

2 dl vatten

1 välmogen avocado

½ dl tahini, sesampasta

1 msk äppelcidervinäger

Mjöl/fröblandning

2 dl chiamjöl (Risenta)

1 dl pofiber

½ dl sesamfrön

½ dl blå vallmofrön

½ dl pumpakärnor

2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

2 msk fiberhusk

1 msk bikarbonat

1-2 msk kanel

1 msk kardemumma

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald ingefära

ca 1 tsk salt

Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten.

Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avocadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt.

Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avocado istället + 1 dl vatten.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avocadoblandningen.

Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig.

Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja.

Släta till ytan med slickepotten.

Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med folie efter halva tiden så brödet inte blir för mörkt.

Låt svalna en stund i formen, lossa lite försiktigt från kanten och botten med en stekspade och stjälp upp på galler för att kallna.

Svep in brödet i en ren bakduk, lägg i plastpåse i kylen att mogna till nästa dag.

Skär i skivor eftersom eller frys in i bitar eller skivor.

Adventsfika på balkongen med Tomten som hedersgäst...

Adventsfika på balkongen med Tomten som hedersgäst…


Lucka 11 – Mjukt fröbröd med julsmak – Glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt, nötfritt och veganskt

Julbröd utan ägg, mjölkprodukter och nötter

Julbröd för flera

Jag har fått många förfrågningar om jag kan ta fram ett glutenfritt mjukt bröd utan ägg, mjölkprodukter, nötter/mandel och kokosolja, för alla som inte tål det.

För mig som kock är det alltid roligt att ställas inför nya utmaningar så igår experimenterade jag fram ett nytt julbröd som ska passa många.

I mitt arbete med Ecocaféet i Östersund har jag också fått lära mig mer om det veganska köket.

Det var första gången jag provade att baka med aquafaba, kikärtsspad, istället för ägg.

Jag ville även göra ett så protein/fettrikt bröd som möjligt och då även förstås med färre kolhydrater än de flesta veganska recept.

Jag letade runt på nätet efter lite inspiration, men hittade bara recept med gluten eller majs/rismjöl med väldigt hög kolhydratinnehåll och de flesta recept innehöll mycket socker.

På Ecocaféet är hela sortimentet fritt från gluten och vitt socker.

Recepten är skapade för att passa alla som äter allt från LCHF till Paleo till Rawfood till Vegetariskt/ Veganskt och för de som har olika födoämnesallergier.

Caféet passar förstås för alla andra också, som gillar att gå ut och fika eller äta en lättare lunch, det har blivit mycket populärt bland Östersundsborna.

För dig som vill ha ett hårt fröbröd till jul, så har jag tillsammans med Huså Bröd tagit fram två nya smaker på Spröda frökex.

Här kan du beställa alla tre sorterna på Lammboden.

Glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt, nötfritt julbröd

Julbröd

1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba

6 katrinplommon

2 dl vatten

1 välmogen avocado

½ dl tahini, sesampasta

1 msk äppelcidervinäger

Mjöl/fröblandning

2 dl chiamjöl (Risenta)

1 dl pofiber

½ dl sesamfrön

½ dl blå vallmofrön

½ dl pumpakärnor

2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

2 msk fiberhusk

1 msk bikarbonat

1-2 msk kanel

1 msk kardemumma

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald ingefära

ca 1 tsk salt

Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten.

Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avocadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt.

Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avocado istället + 1 dl vatten.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avocadoblandningen.

Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig.

Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja.

Släta till ytan med slickepotten.

Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med folie efter halva tiden så brödet inte blir för mörkt.

Låt svalna en stund i formen, lossa lite försiktigt från kanten och botten med en stekspade och stjälp upp på galler för att kallna.

Svep in brödet i en ren bakduk, lägg i plastpåse i kylen att mogna till nästa dag.

Skär i skivor eftersom eller frys in i bitar eller skivor.

Adventsfika på balkongen med Tomten som hedersgäst...

Adventsfika på balkongen med Tomten som hedersgäst…


Julbröd LCHF/Paleo

Mjukt fröbröd LCHF och Paleo

Julbröd

Många har hört av sig och frågat efter recept på nötfria bröd, så här kommer ett som jag bakade förra julen.

Det innehåller förvisso kokosnötmjöl, men det klarar många nötallergiker bra.

Brödet blir mycket gott med bara smör på eller varför inte nu när det lackar mot jul, med skinka och senap.

Här på fina bloggen Ekofilosophie hittar du ett gott senapsrecept att testa till jul.

Fröbröd, glutenfritt, nötfritt och mjölkfritt

Fröbröd med julsmak

3 ägg

100 g smör (eller kokosolja)

2½ dl mixat mjöl av pumpakärnor (av 2 dl hela)

2 dl vatten

1 dl majonnäs

1 dl kokosnötmjöl

1 dl hela linfrön

½ dl blå vallmofrön (eller sesamfrön)

½ dl psylliumhusk (eller fiberhusk)

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat)

ca 1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Koka upp vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Mixa eller mal pumpakärnorna till mjöl.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen en minut.

Blanda vätskan med det torra och rör ner äggen i degen.

Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 30 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag, då kommer smakerna fram ordentligt.

Juldofter...

Juldofter…


Allergivänligt fröbröd med soltorkade tomater
Glutenfritt, mjölkfritt, nötfritt fröbröd LCHF och Paleo...

Glutenfritt, mjölkfritt, nötfritt fröbröd LCHF och Paleo…

Nöt-, mandel-, mjölk- och glutenfritt bröd

Jag får ibland frågor om bröd för dem som inte tål nötter och mandel.

Här kommer ett mycket smakrikt bröd som istället är baserat på frön.

Tål du inte kokosnöten heller, så byt ut kokosoljan mot olivolja.

Brödet är dessutom mjölkfritt och glutenfritt, så det passar utmärkt för alla som äter mejerifri LCHF och Paleo eller måste utesluta det på grund av intolerans/allergi.

Svartkummin, Nigella sativa, som jag använder i brödet kan du hitta i kryddbutiker.

Här kan du läsa mer om dess fantastiska hälsoeffekter.

Glutenfri limpa med frön

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

6 stora ägg

2 dl hett vatten

10 soltorkade tomater

2 dl pumpakärnor

1 dl linfrön

1 dl sesamfrön

½ dl kokosolja

½ dl tahini, sesampasta

½ dl finhackad timjan

½ dl svartkummin, Nigella Sativa

2 msk vallmofrön

1 tsk salt

Skär tomaterna i små tärningar. Koka upp vattnet och blanda ner tomathacket.

Rör ner kokosolja, tahini, timjan och salt.

Blanda alla frösorter och rör ner i vattnet. Låt svälla i en halvtimme.

Vispa äggen fluffigt och blanda med fröröran. Smeten är lös men stelnar till bra i ugnen.

Häll allt i en smord brödform på ca 1 liter.

Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1 timme och 15 minuter.

Låt svalna en stund i formen innan limpan stjälps upp på galler.

Förvara i plastpåse i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Brödet går också bra att frysa in i skivor, det blir gott att tina i ugn eller brödrost.

Fröbröd Paleo/LCHF


Äggmackor och helfabrikat… Och min åsikt!

äggmackor_äggsmörgäs_rostbiff_räkor_majonäs_skinka
Tidigare idag hade vi möte här hemma med ett nytt bolag och givetvis vill man ju bjuda på något gott när det är möte kring lunchtid. Ibland är det svårt att förutspå vad som gillas eller går hem, eller om personen/personerna man inte träffat tidigare nyss har ätit är helt enkelt är allergiska eller går på nån diet. Skulle man ställa frågan före utsatt möte blir ofta svaret
– ”Nä, det behövs ingenting speciellt, bara en slät kopp kaffe duger gott!”
(Hur tråkigt är inte det….?)

 

Jag hade önskat ett svar som;
-”Alltså, jo jag ÄLSKAR sockerkaka och goda bakverk och allt vad pasta och vegetariskt heter!!” 
Hur taggad hade man inte blivit då att fixa nåt gott?! 😉 

 

Här hemma går vi inte på nån diet så jag tog ett säkert kort och körde på äggmackor med variation och hoppades att det skulle uppskattas. Ett par med ägg/räkor/lime/majonäs, ett par med rostbiff/ägg/gurkmajonäs/rostad lök och ett par med skinka/ägg/gurkmajonäs/rostad lök. Tomat, nektarin och gurka på alla, och så blev det lite variation om man nu inte gillar skaldjur.

 

DET GICK HEM!
Hon delade tydligen mitt matintresse och sa sig vara nöjd och blev glad när hon såg mina smörgåsar vilket en matnörd som jag blir extra exalterad för.
Nästa gång hon kommer vet jag vilka boliner jag ska spela på och då får hon vara förberedd. Det vill säga HUNGRIG! Älskar att träffa nya människor som uppskattar god mat och kan njuta av livets goda utan krusiduller.

 

Likaväl som vi åt IKEA-köttbullar med stuvade makaroner till kvällsmiddag idag så ska man inte vara kinkig. Halv eller helfabrikat tar alla till nån gång. Inte för att det är godare utan för att tiden och orken är knapp och det är helt okej att inte följa normen utan ta upp färdigmat från frysen och steka på. Vi har haft mycket att planera och tänka och fundera på idag samt mycket därtill som ska uträttas så – Ja! Därför tog jag upp en påse köttbullar ur frysen. Och kan ärligt erkänna att även HÄR vispas det pulvermos, steks färdiga köttbullar och kokas nudlar ibland.

 

Inget jag tycker är knasigt eller konstigt trots vissa kommentarer på instagram men HERREGUD!?! Äter inte folk nån gång på korvkiosk? En färdig baguette på macken? Mc Donalds? Eller annan snabbmatskedja längre? Heller inga som värmer mackor med ost i micron? Eller fuskar med färdigrätter eller andra helfabrikat nånsin?? Okej, då är vi ensamma om det här i Öjkroken…. 😛
Varför ska det vara så propert och fint och RÄTT att all mat som inmundigas i en familj är lagad från grunden alla årets dagar? 
Jag är uppväxt med enkla men goda medel i köket. Det kokades snabbmakaroner och frästes på renskav och de gick snabb, var gott och man blev mätt. Spagettiringar i tomatsås från konserv, liksom fiskbullar och ravioli var inte heller så dumt, faktiskt bland det godaste jag visste vid sidan om farmors palt och hemlagade söndagsmiddagar. Sluta knussla om vad ni inte äter eller tolererar att andra äter. Det förekommer överallt men ingen vill känns vid snabbmat, nudlar och makaroner med ketchup.

 

Hemlagat ÄR godast men då och DÅ kan även en helt vanlig familj behöva göra det enkelt för sig. Som vi. Och inget jag hymlar med.
PUSS! ♥

 

ikea_köttbullar_stuvade_makaroner
Här ser ni vår ”ful-middag” tidigare ikväll. IKEA-köttbullar och stuvade makaroner.

 

 

Low-Carb Cruise i Karibien
Independence of the Seas på St Martens

Independence of the Seas på St Martens…

Njutbar och intressant kryssning

Sista veckan i maj åkte jag för första gången till Amerika, närmare bestämt till Florida för att tillsammans med 200 andra delta i min första Low-Carb Cruise.

Ett fantastiskt trevligt sätt att träffa många med liknande intresse för hälsosam mat, lyssna på föreläsningar, se den karibiska övärlden och njuta av livet.

I vintras blev jag intervjuad av journalisten Åsa Holstein för en artikel i Hemmets Journal om vad glutenfri LCHF-kost gjort för min hälsa.

Vi fick bra kontakt via mail och när jag bestämde mig för att delta i kryssningen tänkte jag passa på att träffa Åsa som bor just i Fort Lauderdale där kryssningsbåten seglar ut.

Hon ville gärna följa med på resan och hämtade mig redan på flygplatsen. Jag fick bo hemma hos henne och maken Pierre, ett mer gästvänligt par än dem finns knappast.

De har bott i Florida i 6 år, klimatet har gjort mycket gott för Åsa som liksom jag genomgått en ryggoperation och haft mycket problem med värk och trötthet.

Att få ett så här fint mottagande var förstås perfekt för mig, att få komma in och ta del av deras vardagsliv och se mer av Fort Lauderdale.

Vi hade ett riktigt fint dygn innan kryssningen, med en båtutflykt till en nästan öde strand och ett långt dopp i det varma havet.

Det blev också en riktigt trevlig stund inne framför TV:n i skydd från den starkaste eftermiddagsvärmen, då vi tittade på direktsändningen av Eurovisionsschlagern som Måns Zelmerlöv gick och vann.

Low Carb snacks till Euorvision Song Contest

Low Carb snacks till Euorvision Song Contest, Huså Bröds Spröda Frökex med paprikaröra…

Grillning i Fort Lauderdale med Åsa och Pierre Holstein...

Grillning på stranden i Fort Lauderdale med Åsa och Pierre Holstein…

Jag, Åsa och Pierre delar intresset för god och naturlig mat, hälsa, träning och mycket annat, så det blev många, långa och givande samtal.

De bor bara tio minuters bilväg från hamnen så vi åkte till båten, Independence of the Seas, tidigt på söndagseftermiddagen. På det sättet slapp vi alla köer vid ombordstigningen och fick vår fina hytt direkt.

Vi hade bokat en hytt med balkong, det var verkligen värt den extra kostnaden att kunna sitta ute och titta på havet, soluppgångar/nedgångar, fåglar och delfiner.

Jag i San Juan, Puerto Rico

Jag i San Juan, Puerto Rico…

Båten tar över 4000 passagerare så vi såg inte så många från vår grupp första dagen.

Vid middagen fick vi sitta tillsammans med 4 mycket trevliga damer, 3 från USA och en som åkt ända från Australien för att delta i kryssningen.

Vi hade verkligen stort utbyte av våra bordsgrannar, det blev många intressanta diskussioner och glada skratt under veckan.

Kathie och Kerri vid middagsbordet...

Kathie och Kerri vid middagsbordet…

Bernie och Janet...

Bernie och Janet…

Jag som inte använt min engelska så mycket i tal på rätt många år kom snabbt in i språket och insåg att det jag lärt mig genom livet faktiskt finns sparat i minnesbanken.

Maten i huvudrestaurangen var lätt att anpassa till vårt sätt att äta, gott smör fanns utplacerat på alla bord så det var enkelt att få upp fetthalten.

Rätterna på menyn, som varierades varje kväll, var märkta med symboler för olika matallergier så många rätter kunde på begäran serveras helt glutenfritt.

Det var bara att prata med vår trevliga servitör Swapnil varje kväll och få precis det man önskade.

LCHF-lunch i Windjammer på Indepenence of the Seas...

LCHF-lunch i Windjammer på Indepenence of the Seas…

Vitlöksgratinerad hummer...

Vitlöksgratinerad hummer…

Långkokt lammlägg...

Långkokt lammlägg…

Det godaste på hela veckan var den vitlöksgratinerade hummern. Jag åt tre stycken den kvällen det serverades, man fick välja så många förrätter, varmrätter och desserter man önskade.

Måndagsmorgonen inleddes efter vårt träningspass med registrering i konferensrummet och sen pågick föreläsningarna hela dagen.

Det var många läkare som deltog, så det bjöds på mycket intressanta fakta om det senaste inom området LCHF.

Andreas Eenfeldt, Simon Victor och Jimmy Moore förbereder dagens videoinspelningar...

Andreas Eenfeldt, Simon Victor och Jimmy Moore förbereder dagens videoinspelningar…

Low Carb har varit populärt i många år, men nu på senare år har även High Fat kommit med i bilden, eller som många kallar det, Ketogenic Diet.

Att äta en hög halt fett, en lagom mängd protein (ca 18-20% av dagsintaget) och dra ner drastiskt på kolhydraterna genom att ta bort socker och stärkelse, har visat sig vara framgångsrikt för många människors hälsa och vikt även i USA.

Vi svenskar har ju testat detta nu i rätt många år med bra resultat och nu börjar fler och fler gå över till LCHF på många ställen runt världen.

Dr Keith Runyan och Dr Eric Westman inledde dagens föreläsningsschema med intressanta om än något svårsmälta fakta om vad LCHF och Ketogen kost kan göra för patienter med diabetes av både Typ 1 och Typ 2.

Här kan du redan nu se några intressanta Youtube-videos i ämnet från Dr Runyan och Dr Westman.

Vår egen Kostdoktor, Andreas Eenfeldt, fanns på plats med sitt team och spelade in alla föreläsningar, så det bästa kommer att kunna ses på engelska på DietDoctor och med svensk text inne på på Medlemssidorna framöver.

Andreas höll också en mycket bra föreläsning om hälsoläget i världen och hur vi kan vända de höga ohälsotalen och fetmaepidemien med hjälp av övergång till en kost med mindre kolhydrater.

Dr Justin Marchegiani höll dagens mest givande föreläsning om kopplingen mellan våra hormoner, sköldkörtelproblem och kroniska besvär med värk och trötthet.

Justin har själv lidit av dessa problem, nu hjälper han många av sina patienter med att lägga om kosten.

Här kan du på hans hemsida läsa en artikel om gluten och vilka besvär det kan leda till i hjärnan hos oss som lever med glutenkänslighet.

Tyvärr klarade min rygg inte att sitta så långa perioder i ett luftkonditioneringskallt föreläsningsrum, så jag kommer att ta del av många av föreläsningarna via Andreas inspelningar.

Några till jag kan nämna som var intressanta var Dr Ann Childers som pratade om kosten ur ett evolutionärt perspektiv, Dr Jose Lozada gav en mycket intressant föreläsning om behandling av cancerpatienter med LCHF.

Dana Carpender, hyllad kokboksförfattare inom Low-Carb, lever med diagnosen ADHD och har blivit mycket hjälpt av sin kost.

Vi pratade om vårt gemensamma intresse för att skriva kokböcker, hon blev riktigt intresserad av mina böcker.

Åsa i vår hytt...

Åsa i vår hytt…

Tyvärr hade ju inte den engelska utgåvan av Low Carb High Fat Barbecue hunnit komma ut innan kryssningen, men jag hade med ett svenskt exemplar och kunde visa upp och Dana blev väldigt imponerad av de fina bilder som Mikael Eriksson tagit.

Jag hade också ett långt och mycket spännande samtal med Dr Philip Blair och hans fru Aida. Philip hjälper många patienter världen över via konsultationer på nätet. Aida har liksom jag fibromyalgi och har även hon blivit bättre på glutenfri LCHF.

För mer rapporter från resan så kan du gå in och läsa på Kostdoktorn, där har Tommy Runesson och Annika Rane som arbetar som Moderatorer på sidan delat med sig av sin syn på kryssningen.

Jag återkommer med mer bilder från Karibien och några recept som jag skapade hemma hos Åsa och Pierre, jag stannade där även ett dygn efter att vi kom tillbaka från båtresan.

Fort Lauderdale i gryningen...

Fort Lauderdale i gryningen…

Jag kommer absolut att återvända till Florida och Fort Lauderdale, det är en mycket vacker och trevlig liten stad, med perfekt klimat för oss som inte klarar den svenska kylan så bra.

Jag och Åsa har lite planer på att samarbeta när det gäller kosten, träningen och vårt sätt att leva, vi jobbar just nu vidare på hur vi ska hitta ett bra sätt att dela med oss av våra erfarenheter.

Åsa har jobbat 20 år som medicinjournalist och har verkligen mycket intressanta tips för ett hälsosamt liv att dela med sig av.

Nedan en bild från Formal Night på Independence of the Seas. Fredrik Söderlund, aka ”Majoren” är moderator hos Kostdoktorn.

Han hade tagit med sig sin finaste uniform och jag hade lånat en folkdräkt från Offerdal, Jämtland.

Ett lite annorlunda inslag bland alla glittriga långklänningar vill jag lova :)

Jag och Major Fredrik Söderlund på Independence of the Seas Formal Night...

Jag och Major Fredrik Söderlund på Independence of the Seas Formal Night…