Smörgåstårta med ägg, lax och räkor

smörgåstårta_lax_skaldjur_recept_rund
Igår 18 oktober fyllde jag år. Hur många år får ni gissa er till. Det är i alla fall så många att man inte jublar direkt som man gjorde när man fyllde 20 eller 25! ;-) Haha! Men sen tror jag många av er vet att jag är av den sena årgången -78 så det är väl inte så svårt att lista ut. Dagen var fylld av överraskningar, blommor, presenter, tårta, blombud och mysigt firande på kvällen med släkten. ♥

Jag hade förberett en rund smörgåstårta kvällen innan fylld med skagenröra, ägg och mjukost. Den är så vansinnigt god så endast en ynka liten trekant blev över men den bjöd jag fd. styvfar på idag när han kom förbi i ett ärende.

Jag hade då inte ens kunnat ana mig till så mycket fina presenter som jag fick så jag är tvungen att delge er hela listan. Är helt överväldigad och så tacksam över allt fint! Min lilla samling (numera ganska stora) Le Creuset-familj här hemma i köket har fått tillökning, bilder finns längre ner i inlägget.

Fina presenter av nära o kära ♥
Höstbuketter
Pengar och trisslotter
Raggsockar
Mortel
Popcornmaskin
Schampo o balsam
Ögonskugga
Sminkpenslar
Handkräm
Doftljus 
Plommonlila soppmugg m fat
Rosa rosor
Le creuset röd salt o pepparkvarn

Le creuset röd såssnipa
Le creuset turkosa äggkoppar

Och här kommer recept på smörgåstårtan samt bildregn från gårdagen. :-P

10 – 12 bitar, rund 3 lager
Det här behöver du :
2 förp hönökaka (8 halvmånar)
1 sats grundröra
1 sats skagenröra
5 kokta, mosade ägg + 1 msk smör + 1 krm salt
1 tub naturell mjukost

Grundröra : 
1 dl lättvispad grädde
1 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1 burk stenbitsrom (80 gram)
1 kruka finhackad dill
Salt & peppar

Skagenröra : 
1/4 av grundröran
2 rejäla nävar räkor
½ finhackad rödlök
1 msk pressad citronsaft
en nypa cayennepeppar
en nypa havssalt

GÖR SÅHÄR :
Lägg ut första bottnen med två halvmånar. Bred med smör samt skagenröra. Lägg på andra bottnen och bred med mjukosten. Snåla inte. Lägg på tredje lagret bröd och bred med smör. Täck med äggröran. Lägg på sista lagret bröd och täck sedan hela tårtan med grundröran.
Hit brukar jag förbereda dagen innan. Täck med plast o ställ i kylskåp över natten.
Garnera tårtan samma dag den ska serveras. Använd kallrökt lax, räkor, kokta ägg, ost, gurka och citron.

kryddburken_födelsedag

höstbukett

presenter

soppmugg_fat_lila

le_creuset

bukett_liljor

rosa_rosor

bukett_snittblommor_födelsedag

my_tårta

Hemligheten bakom varför du ska äta ägg

ägg kylskåpSkriver Expressen

Man berättar att  amerikanska forskare utreda om det dessutom kan hålla skallen i form.

Under sex månader utreder de om ägg kan skydda mot dåligt minne och demens.

Hälften av deltagarna i studien som utförs på Tufts University får äta två ägg om dagen, kontrollgruppen får klara sig helt utan. Under de sex månaderna studien pågår ska båda grupperna testas vad gäller minneskapacitet, verbal förmåga, koncentrationsförmåga, och analytisk skärpa.

Orsaken till att de väljer att genomföra studien är att tidigare forskning visat att antioxidanterna lutein och zeaxanthin, som finns i ägg i hög mängd, kan förbättra minnesförmågor.

Nu vill forskarna ta reda på om äggätande kan skydda mot minnestapp och demens, skriver Daily mail.

Men tills dess de har säkra slutsatser kring den frågan, finns det minst sju andra skäl att äta ägg.

1. Ägg är rena rama vitaminpillret. Innehåller alla vitaminer utom C-vitamin.
2. Innehåller både mättande proteiner och alla viktiga aminosyror kroppen behöver.
3. Antioxidantrikt: Innehåller bland annat antioxidanterna E-vitamin, selen, lutein och ß-karoten. De hjälper kroppen att bekämpa de fria syreradikaler som angriper våra celler.
4. För varje ägg du äter får du i dig en tredjedel av dagsbehovet av selen, Vitamin E och B 125.
5. Miljövänligt. En nästan komplett måltid serverad i en miljö­­vänlig förpackning som går att återvinna. Välj gärna ett ekologiskt framtaget på hönserier där man är extra snäll mot djuren.
6. Gulan är rikast. De flesta vitaminer och antioxidanter finns där.
7. Den som har ägg har mat. Laga en omelett, pannkaka, sufflé, äggröra eller koka och garnera med nåt gott.

Bilden visar vårt kylskåp ;) vi äter nog 4-8 ägg om dagen

Lyxfrukost
Lyxfrukost
Källa: Froderberg
Portioner: 1

Ingredienser:
2 ägg
2 msk grädde
lite riven ost
1/2 pkt bacon
lite sallad
Gör så här:
Vispa ihop äggen och grädden tillsammans med den rivna osten (om du vill ha ost).
Häll upp äggröran i en stek-el omelettpanna.
Stek baconen.
Skär upp lite valfri sallad (jag tog lite ruccola, lollo rosso o romansallat?) och en tomat.

Tips: Har du en sådan omelettpanna som jag köpte på CityGross är det busenkelt att göra omelett till en person och omeletten flyter inte ut så mycket.
Lyxfrukost.
Lyxfrukost.
Källa: Froderberg
Portioner: 1

Ingredienser:
2 ägg
2 msk grädde
lite riven ost
1/2 pkt bacon
lite sallad
Gör så här:
Vispa ihop äggen och grädden tillsammans med den rivna osten (om du vill ha ost).
Häll upp äggröran i en stek-el omelettpanna.
Stek baconen.
Skär upp lite valfri sallad (jag tog lite ruccola, lollo rosso o romansallat?) och en tomat.

Tips: Har du en sådan omelettpanna som jag köpte på CityGross är det busenkelt att göra omelett till en person och omeletten flyter inte ut så mycket.
Helgen och veckan som nu börjar

DSC_0229Hemma från den härliga helgen med syrran på Falkenbergs Strandbad spa & hotel. Då vi övertog mor och fars bokning så hade vi nog inte hundra kläm på vad som ingick och inte… typ inget ingick. ..
Jodå, vi kunde badat i den kommunala badanläggningen inomhus… men vi valde den stora naturliga ”anläggningen” ute dvs Kattegatt och Skrea strand!!

Vi hade ju en fenomenal tur med vädret och det blev full sol och varmt!! Så vi låg och gottade oss i solen och jag tog mig också ett dopp i ljummet hav…. underbart.

DSC_0231Vi satte oss sedan ner på balkongen som ligger utanför deras flotta restaurang och drack lite vitt vin och åt räksallad. Njöt värmen och solen som sakta gick ner…

DSC_0234

 

 

 

 

 

 

 

Middagen kunde vi inte inta förrän kl 21.
Det blev en jättegod Entrecôte med ett glas rött vin till och det hela avslutades med en liten hallonmousse, lite söt var den allt men den var väldigt väldigt liten så ;) . Måste nog säga att det var den minsta dessert jag sett, behövde dock inte vara större heller…

Den stora jättefina frukostbuffe som faktiskt ingick  fanns det mkt för mig att äta. Dock innehöll äggröran majsstärkelse, dvs den är gjord på pulver… det blev 2 kokta ägg  istället till baconet ;)

 ***

Veckan som precis gått igång kommer innehåll en hel del planering och förberedning för fotograferingen av bakbok III som går av stapeln på lörd och söndag. Halva boken är ju redan fotad och det gjordes innan vi åkte till Kreta. Nu denna fotosession är det väldigt mkt olika tårtor och pajer som ska fotas, dvs lite mer festfika. Kul tycker jag!

 

 

Snabb äggröra med broccoli, dagens jobblunch!

20130716-131709.jpg
En för ögat inte alltför bildskön lunch på jobbet idag, men det bjuder jag på för detta är så otroligt gott, enkelt och en perfekt lätt lunch i sommarvärmen men ändå mättande med något lagat.

Jag klipper ner små, råa broccolibuketter direkt i stekpannan med en klick smör. Låter det få fräsa ca 1 minut, knäcker i 3 ägg, en skvätt grädde, salt och peppar. Sen rör jag om så allt blandas och låter det sedan stå på svag värme ca 5 min – klart! Toppa med några skivor prästost.

Dagens snabba lunchtips alltså!
Till kvällsmiddag ska jag laga köttgryta med fläsk, lök och morötter. Rejäl husmanskost som köttfärslimpa, raggmunkar och ärtsoppa är något som gillas på mitt jobb och det är ju alltid kul att laga mat som uppskattas. ;-) Det var någon som undrade vad jag jobbar med! Jag jobbar i familjeföretag inom LSS, assistans och bemanning, både som arb.ledare, på kontor och som assistent. Så nu vet ni de! :-P

Att laga äggröra

IMAG1121kan tyckas enkelt men ofta gör man (jag) felet att steka den på för hög värme och då blir den torr och grynig och med ”strängar och trådar” och den vasslar sig också.

Så här gör man äggröra för bästa resultat.

En portion är 2 ägg och till den tar man 2-4 msk vätska, grädde eller vatten, lite salt och peppar.

Man vispar inte upp äggen utan gör några slag med en gaffel.

Smält smör i en stekpanna eller tjockbottnad kastrull. Häll i äggsmeten och värm upp på mellan-värme, rör hela tiden med en träslev mot botten tills äggröran blir jämn och slät och har en tjock krämliknande konsistens.

 

Bloggar etiketter:

LCHF recept för Äggröra med brie och granatäpple

Gör en äggröra och servera med brieost och granatäpplekärnor!

Gör så här
1. Lägg groddar på ett fat.
2. Vispa ihop ägg, grädden, salt och peppar i en skål.
3. Hetta upp en stekpanna med smör och stek äggröran hastigt i några sekunder och lägg upp på groddarna.
4. Rosta pinjenötterna i stekpannan i någon minut och lägg pinjenötterna och granatäppelkärnor över äggröran.
5. Servera och njut!

Carpe diem

hotellfrukost, frukost, plockmat

Morgonstunderna här är dom allra vackraste, jag är alltid uppe före dom andra och har inte missat en soluppgång ännu. Det är så rofyllt att bara sitta och se hur ljuset stiger med helt magiska färger och det enda som hörs är lite vågskvalp från havet och poolen som bubblar… Detta kommer jag att sakna!

Frukosten här på hotellet är så grymt fin och vällagad, man blir aldrig besviken. Utbudet är rejält tilltagen och de finns inte en chans att man orkar prova lite av allt, det är för mycket! :-P

Det finns det varma med korv, bacon, stekta ägg, äggröra, stekt potatis, olika sorters inbakade korvar, toast och friterat. Sen bröd, frallor, baguetter, rågbröd med alla pålägg man kan önska och färska grönsaker. Tomaterna är helt otroligt goda och smakrika här, likaså gurkorna! The, kaffe, choklad, latte, juicer, mjölk, yoghurt, massor av olika sorters flingor… Våfflor och småplättar, ringlande honung och massor med färsk frukt att frossa i… Som om inte detta skulle räcka finns även kakor, mjuka kakor och vetebröd för den som är sötsugen efter den frukosten! ;-)

Nä, nu är det dags för just den här frukosten och sen FÅNGA DAGEN! :-P

hotellfrukost, frukost, plockmat

hotellfrukost, frukost, plockmat

hotellfrukost, frukost, plockmat, grekisk

hotellfrukost, frukost, plockmat, grekisk

The post Carpe diem appeared first on Kryddburken.se.

Tips på Tapas

Sommarmat

Tapas är perfekt som LCHF-mat, en plocktallrik med godsaker passar riktigt fint nu till sommaren.

Antingen som en liten förrätt före grillmiddagen, som buffé eller varför inte ta med som Picknick ut i naturen.

I Spanien serveras ofta små smakbitar till ett glas vin på barerna, man kan välja på många olika rätter, så det finns nåt för alla smaker.

Under resan till Gran Canaria hade jag en liten kurs just om Tapas. Anna Hallén har tagit bilderna därifrån.

Deltagarna fick också tips på många andra smårätter, utöver de tre som jag lagade till vår lunch.

Tänkte att jag skulle dela med mig av dem härinne med, så Du lätt hittar något gott att bjuda på i sommar.

Vädret har visat sig från sin finaste sida även här i Jämtland de senaste dagarna, balkongen är iordninggjord för uteätande.

Så det kommer att bli en hel del av de här rätterna till lunch och middag framöver, gott och lättlagat i värmen.

Lägger in länkar till lite fler Tapas, goda såser och LCHF-bröd som passande tillbehör.

Bilderna i slutet på inlägget kommer från en utflykt till Puerto de Mogan, en av mina favoritplatser.

Kan rekommendera två bra Tapasrestauranger där, El Faro som ligger längst ut på piren.

Där åt jag Räkor och Svamp i Vitlöksolja med Piri-Piri. Riktigt gott.

På La Bodeguilla vid Plaza Mayor testade jag Ostgratinerad, Kanarisk Chorizo.

Deras meny består bara av Kanariska specialiteter, den är verkligen värd att provas.

Korven serverades på små brödkrutonger, men det gick fint att lyfta av det gratinerade och lämna brödet.

Där avnjöt jag också en riktigt bra Leche Leche. Espresso som ligger ovanpå ett lager av kondenserad mjölk.

Sött men gott, det blir mer som en dessert än kaffe.

 Avocadoröra med Koriander

2 välmogna Avocado

10 Cocktailtomater

2 msk grovhackad Koriander

½ pressad Citron

2 msk Kallpressad Olivolja

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär avocadon i bitar och tomaterna i 4 delar.

Lägg i en bunke och häll över citronsaft, olja och kryddor. Blanda försiktigt.

Fyllda Ägghalvor

4 hårdkokta Ekologiska Ägg

½ dl Aioli

2 msk finhackad inlagd Paprika

2 msk finhackad Persilja eller ½ tsk Chiliflingor

Havssalt

Dela äggen och plocka ur gulan. Mosa dem i en skål tillsammans med aioli.

Blanda ner paprika och chili. Smaka av med lite salt.

Lägg en klick äggröra på varje ägghalva.

Frasig Fiskfilé

100 gr Torsk eller annan vit fisk

1 Ekologisk Äggvita

1 dl Sesamfrön

2 tsk Svartkummin

Havssalt och nymald Vitpeppar

2 msk Smör

1 msk Kallpressad Olivolja

Skär fisken i tunna skivor. Krydda lätt med salt och peppar på båda sidor.

Vispa äggvitan skummig med en gaffel i en skål. Blanda sesamfrön och svartkummin i en annan.

Doppa först fiskbitarna i äggvitan, använd gärna en tång. Håll dem en stund ovanför skålen och låt rinna av.

Doppa dem sen i fröblandningen, se till så fröna täcker runtom.

Lägg fisken på en tallrik och ställ in i kylen en halvtimme, så sitter fröna fast bättre under stekningen.

Bryn smör och olja lätt i en stekpanna. Stek fisken gyllenbrun i omgångar, ett par minuter på var sida. Var försiktig så inte fröna bränns.

Ostgratinerade Champignoner

8 st Champignoner

3 msk Smör

½ dl finskuren Purjolök

1 tsk hackad, färsk Timjan

1 dl riven Manchego eller annan god ost

1 Vitlöksklyfta

Några droppar Citronsaft

Havssalt och nymald Vitpeppar

Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.

Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.

Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.

Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund. Lägg champignonhattarna i en ugnsform.

Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost.

Gratinera på 200º i 10 minuter. Låt svalna en liten stund innan serveringen.

Örtmarinerad Kalvlever

Serranolindad Sparris

Rimmat Kycklingbröst

Rökt Lax med Fetaost

Champignoner i Örtolja

Ugnstorkade Cocktailtomater

Hemlagad Majonnäs och Aioli med Stavmixer

Kanarisk Mojo på mitt sätt

Ostkex med Mandel

Halloumipizza

Fröknäcke