Frasvåfflor LCHF (glutenfria)
Frasvåfflor LCHF (glutenfria)
Källa: Ann Elving
Portioner: 12 st

Ingredienser:
Smeten
4 stora ekologiska ägg
5 dl mandelmjöl (ca 200 g hel sötmandel, gärna ekologisk)
1 mald (riven) bittermandel
1 tsk bakpulver (kan uteslutas)
ca 25 gram smält (extrasaltat) smör
1 tsk havssalt
3 dl vispgrädde

Tillbehör
Grädde/Grekisk (17%) youghurt
Keso
Bär efter säsong
Agavesirap (ev)

Övrigt
Smör (extrasaltat) till våffeljärnet

Gör så här:
Vispa äggen fluffiga. Blanda ner mandelmjölet, den rivna bittermandeln, bakpulvret, saltet och det smälta smöret. Vispa grädden till smeten i egen bunke. Vänd försiktigt ner vispgrädden i äggsmeten.

Grädda som vanligt i våffeljärn, smörj med smör och se till att järnet är riktigt varmt när smeten läggs i.
Ät med vispad grädde/youghurt blandad med keso och bär som kan mixas med lite agavesirap.

Näringsvärde per våffla serverat med 20 g keso + 20 g vispgrädde + 25 g hallon (enligt minmat.net):

340 kcal, 10 g protein, 5 g kolhydrater, 31 g fett
214 A-vit, 30 B9, 6 C-vit, 5 E-vit, 186 Fosfor, 104 Kalcium
60 Magnesium, 7 Selen, 256 Kalium, 1,6 Järn, 124 Natrium, 1 Zink
LCHF recept för Panerad rödspätta med stuvad spenat

Ett gott fiskrecept för dig som ter enligt LCHF. Ca 3 g kolhydrater per portion.

LCHF Panerad rödspätta med stuvad spenat
Portioner: 1-2 st

Ingredienser
200 g rödspätta
1 dl pofiber
1 ägg
200 g hackad fryst spenat
1/2 dl grädde
vitpeppar
salt
smör

Gör så här
Vänd ner rödspättefiléerna i ett uppvispat ägg och sen i pofibern. Om ni vill kan ni krydda upp pofibern för mer smak.
Lägg en klick smör i en varm panna, så det riktigt fräser. Ner med de panerade filéerna. Stek ganska hårt, så det blir en bra yta utan att bränna. Vänd några gånger , eftersom filéerna är så tunna tar det inte lång tid innan de är klara.

Lägg lite smör i en kastrull och ner med spenaten. när spenaten blivit varm och fallit isär lite så ner med grädde och kryddor och smaka av.
Sen är det bara att servera!

Ca 3 g kolhydrater per portion.

LCHF recept för köttbullar i wook med tzatzik

En snabb lagad och god lunch!


LCHF köttbullar i wook med tzatzik
Portioner: 4 st
Tid: 20 minuter

Ingredienser
Hemmagjorda köttbullar :

500g blandfärs
2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 finriven gullök
krydda efter smak med:
salt, peppar
Hackad färsk basilika
timjan
Sweet chili krydda
Röd curry
1/5 hackad färsk röd chili
BBQ krydda
oregano
riven parmesan

Till Wooken

1 paket hackad bacon
1/2 skivad squars
1 burk hela champinjoner ( Färska går oxå bra )
1 gullök
1 pressad vitlök
Svartpeppar

Tzatsiki:

Turkisk eller grekisk yoghurt
Riven gurka
Pressad vitlök
Salt och svartpeppar

Så här gör man:
Blanda alla ingredienser till köttbullesmeten och rulla dom till lagom storlek, stek dom så dom får en fin yta, behöver inte bli klara ordentligt.

Ta sedan upp dom ut stekpannan och lägg dom på en tallrik, använd samma panna och stek först baconen och ha sedan i resten av wooken, när det fräst en stund lägger du i köttbullarna igen så allt får ta smak! Själv tycker jag att det ska va lite tuggmotstånd på grönsakerna men det är självklart helt efter smak :)

Tips: Stek i riktigt smör eller så använder ni solrosolja vilket är kolhydratfritt! Samt att när ni rivit gurkan och lagt det i ett durkslag eller kaffefilter så strö lite salt på, det drar ur vätskan från gurkan innan ni blandar ner det i yoghurten

Hoppas det smakar lika bra för er som det gjorde på min lunch!

En hel generation har redan usel hälsa

Denna illavarslande rubrik skriver GP idag. och fortsätter:

“Det är ett ökat intag av kolhydrater som ligger bakom de senaste decenniernas viktuppgång. Mängden protein och fett vi äter har däremot varit konstant de senaste 40 åren. Livsmedelsverkets kostråd bidrar till problemen, skriver Björn Hammarskjöld.”

Utmärkt att artikelförfattarna har funnit att ”Viktiga aktörer som arbetar med mat och hälsa har under flera år varit medvetna om att utvecklingen går åt fel håll”.

Fantastiskt att dessa aktörer inte insett sambandet mellan den kraftigt ökade kolhydratkonsumtionen de senaste decennierna som är helt parallell med ökningen av övervikt, diabetes och cancer. Enligt Jordbruksverkets rapport 2009 har mängden protein och fett som vi äter varit konstant de senaste 40 åren. Däremot han mängden kalorier ökar från 2 000 till 2 500 kcal på 40 år och ökningen har varit i form av kolhydrater.

Den som kommer ihåg vad grisbonden för 40 år sedan gav grisen för att den skulle bli fet säger att man gav gröpe (grovmalen, blötlagd spannmål) och potatis, båda bra kolhydratkällor.

Livsmedelsverket ger oss i dag rådet att äta mera gröpe som nu är omdöpt till fiberrik pasta.

Den som kan sin fysiologi, biokemi och endokrinologi vet att kolhydrater höjer blodglukoshalten som måste normaliseras med hjälp av insulin som omvandlar kolhydraterna till fett.

Livsmedelsverket rekommenderar att vi ska byta ut mättat fett mot fleromättat fett utan att ta hänsyn till att svensk forskning 2002 visade att fleromättat fett ökar risken för cancer, välkänt sedan tidigare av transplantationskirurger.

Mitt förslag är att Livsmedelsverket rekommenderar:
*Ät riktig mat i form av kött, fisk, ägg och animaliskt fett.
*Ät animaliskt fett, den typ av fett vi själva består av, det skadar oss inte.
*Ät högst 100 gram kolhydrater per dag så är ingenting förbjudet, friska kan återfå normalvikt.

(DVS LCHF!!)

Livsmedelsverket måste följa grundlagens 1 kapitel 9 §.

Björn Hammarskjöld,
före detta överläkare i pediatrik

 

 

Bloggar etiketter:

Vinn 10 askar Cantadou färskost


Då jag själv använder dessa färskostar i matlagning brukar jag framförallt ha dom som fyllning till kött såsom lövbiff, rullader eller fylld grillad ytterfilé etc. Men dom är även goda att vispa ner i en helt vanlig skysås för lite extra piff och smak. Tunnbrödsrullar, där är färskosten grym tillsammans med något gott rökt pålägg. Självklart åker nån ask  fram till ostbrickan tillsammans med kex, vindruvor och andra godast ostar. Barnen speciellt brukar gilla färskosten framför grönmögelost. ;-)

Hur använder du den?? I samarbete med Cantadou lottar jag ut 10st askar valfri smak Cantadou färskost, vill du hänga på?

FÖR ATT TÄVLA : 
Skriv ner ditt bästa tips här i kommentarsfältet hur du använder cantadou och vilken favoritsmak du har?
Glöm ej uppge en giltig epostadress.
Tävlingen pågår fram till och med söndag 1:a april.


Smaken pepparrot och 4 peppar tycker jag gör sig grymt bra i såser just.


Fläskrullader, fyllda med cantadou pepparrot, receptet hittar du här >>


Tunnbrödsrullar fyllda med cantadou pepparrot & rökt hjortkött. Recept här >>


Vitlök och örter samt paprika/chili är mina favoriter på ostbrickan.


Inlägg och tävling i samarbete med Cantadou.

 

 

Knyte av grillad kalkon med ägg och ricottaost
Knyte av grillad kalkon med ägg och ricottaost
Källa: Lissfit
Portioner: 1

Ingredienser:
4 tunna skivor (55 g) grillad kalkon (jag använde Bröderna Nilsson's)
1 ägg
1/2 liten körsbärtomat i bitar
1 stor matsked Ricottaost
1 matsked smör

hackad färsk bladpersilja, seltin och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på kring 180 grader. Smörj en liten eldfast ramekin / portionsform lätt med lite sesamsolja (eller raps-/olivolja), lägg kalkonskivorna ner i formen så de formar en "kopp" (täcker botten och väggar), knäck i ägget (forsök gärna att hålla den läckra gulan hel), lägg så tomatbitarna, ricottaosten och bladpersiljan på och ringla till slut grädden över.

Toppa med salt och peppar efter smak. Gräddas i ugnen i kring 15-20 minuter - lite beroende på hur du vill ha gulan. Ta ut formerna och låt dem stå och vila en liten stund innan de serveras mumsigt ljumna.. mmm!
Rosmarinkryddad lammlägg
Rulltårtsbakelser med blåbärssylt och färska bär


En enkel rulltårta kan vara nog så festligt om man inte vill göra stora tårtor till ett födelsedagsfirande. Nicke tycker om tårtor med blåbärssylt och på toppen ska det vara blåbär och jordgubbar, inga konstigheter här alltså, han är lätt att göra tillfreds. Och visst är det enkla ofta det godaste. Här var jag dessutom på jakt efter dom där spanska jordgubbarna som Helena tjötar om, men de va på snudden de. På Netto fanns bara en ask uppbryten förpackning med tre små jordgubbar i… Slut på Hemköp och sista anhalt på ICA så hittade jag en ynka liten låda inklämd bland blåbär och hallon!

Men jag kan inte påstå att dom är speciellt goda eller söta, tycker mest dom är vattniga cch men väldigt tjusiga och det var lite därför jag ville ha dom också! Jordgubbar är bland det mest bildsköna som finns så varför inte lägga ner en hel förmiddag på att jaga jordgubbar i mars! :-P Galenpanna AB, ja!

Jordgubbarna slukades av barnen med hull och hår. Sen kommer vi till blåbären, det är dom där superstora, jättesnygga blåbären som också gör sig himla bra estetiskt men inte riktigt lika bra i smaken. Inte som våra riktiga blåbär. Dom här smakar ju som vindruvor och är dessutom gröna inuti!

Längtar verkligen efter öländska jordgubbar och blåbären som jag aldrig hittar själv men sån nån vänlig själ, snällt brukar plocka till mig! ;-)

Ljus rulltårta grundrecept : 
3 ägg
1 ½ dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Fyllning : 
2 dl blåbärssylt

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg och strösocker luftigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Häll ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenpappret med vatten och lossa försiktigt. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Garnera med grädde, färska bär och pudrat florsocker.

 

Mandelvåfflor till Våffeldagen och medverkan i Meny i P1

Våffeldagen

I helgen välkomnas nyligen inträffade Vårdagjämningen med våffelkalas på många håll.

Förr hette det Vårfrudagen, men det blev senare i folkmun kallat Våffeldagen.

Idag kommer mitt bidrag till firandet, så Du kan förbereda våfflorna.

Det är ett både gott och nyttigt recept på våra traditionella våfflor, hämtat ur min kokbok LCHF för seniorer. Helt glutenfritt förstås.

Här en bild på boken från senaste numret av Bokspegeln, medlemstidningen för Bonniers Bokklubb.

Våfflor passar närsomhelst på dagen. Kanske som frukost med Crème Fraiche och Bär.

Eller som lunch med Keso, Kaviar, Purjolök och kokt Ägg.

Istället för en smörgås, ett våffelhjärta med pålägg smakar alltid gott till en kopp kaffe.

Våfflan kan också bli en hel middag eller kvällsrätt med Rökt Lax och Avocado. Bild på den syns under dagens recept.

Våfflor med Smör, Ost och Geitost passar riktigt bra som utflyktsmat på skidturen eller skogspromenaden i helgen, beroende på var i landet Du bor.

Det hade vi ofta med på utflykterna till skog och fjäll när jag var liten, antingen det var bärplockning eller skidåkning.

Bilden på våfflan med hjortron här ovan är från kokboken, den är fotograferad av Mikael Eriksson.

Den och alla andra bilder till boken togs en solig vecka i somras, många på min blommande balkong.

Nu är det långt ifrån soligt, det har regnat i flera dagar här i Östersund.

Igår satt jag därför gärna inne, bänkad framför radion för att lyssna på Meny i P1. Där skulle jag göra min debut i Riksradion.

Men jag lyssnade förgäves, eftersom hela Sveriges Radios nätverk slogs ut just när programmet skulle starta.

Tur då att det gick att höra på nätet i efterhand, det kan Du göra Här. Inslaget med mig kommer ca 29.35 in i programmet.

Det kan också lyssnas på vanligt vis i en radio på repriserna, kl 00.05 eller 14.00 på lördag den 24 mars.

Hela programmet genomsyrades av tanken på mat med lite kolhydrater.

Jens Linder, matskribent i DN, lagade kolhydratsnåla läckerheter till sin kommande kokbok.

Fia Gulliksson som leder programmet, intervjuade mig när vi stötte på varann på bussen häromdagen.

Fia är en välkänd matprofil från Östersund, som jobbat mycket för att sprida kunskapen om naturlig mat genom Slow Food-rörelsen.

Hemma på gården nere vid Storsjön driver hon och familjen en liten restaurang i båthuset. Där används bara ekologiska, lokala råvaror.

Här hittar Du restaurangens hemsida, Båthuskrogen.

Mandelvåfflor 1 stor eller 2 små

1 Ekologiskt Ägg

½ dl Grädde

½ dl mald Mandel

1 tsk Fiberhusk

2 tsk smält Smör

½ tsk Bakpulver

½ krm Salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt fiberhusk under vispning. Rör ner smält smör i äggsmeten, smaksätt med salt.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smält smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan smeten läggs i.

Smeten blir ganska fast, så bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun. Servera med vispad grädde och hjortron.


Smördegsinbakad köttfärsrulle


Kvällens middags-betyg; ”Det här var det godaste jag ätit på väldigt länge” och så säger bara min man när det verkligen är något han tycker är gott, även om han sagt samma sak dagen innan. ;-)

Födelsedagsmiddagen till mitt stora hjärta såklart! Han fyller 37år idag! Grattis till dig min älskade gubbe, du ger mig allt och lite till. Både i själ och hjärta, älskar dig!

Och i vanlig ordning så var det köttfärs som önskades till middag. Även om fantasin tryter ibland så fick jag nog till de ikväll. Biffar, hamburgare, frikadeller och köttfärslimpor. Tacostallrikar, järpar, köttbullar och köttfärssåser… Jag har gått igenom det mesta men ikväll blev det smördegsinbakad köttfärsrulle. Så gott med bara en enkel sallad och vitlökssås till.

Det här behöver du : 
1 kg färs (blandfärs alt. nötfärs)
2 gula lök
2.3 msk vetemjöl
3 msk tomatpuré
1 msk malen ungersk paprika (mild)
3 msk oxfond, tärning eller egen
En skvätt vatten (ca 1 dl)
½ dl grädde
½ tsk malen vitpeppar
Salt & peppar

2 ark, färdigkavlad smördeg på rulle
1 ägg
3 tsk sesamfrön

GÖR SÅHÄR : 
Bryn färsen tillsammans med finhackad gul lök. Pudra över vetemjöl och rör om. Tillsätt tomatpuré, malen paprika och fond. Sänk värmen och slå på vatten + grädde, låt småputtra några minuter. Smaka av med salt och peppar. Konsistensen ska vara ganska fast för att färsen inte ska ”rinna” för mycket när den är inbakad.

Förbered två ark färdigkavlad smördeg. Lägg dom omlott och ”limma” ihop med lite vatten och tryck samman med fingrarna. Fördela färsen över ena långsidan. Rulla ihop med hjälp av smörpappret som smördegen ligger på. Nyp ihop ändarna. Pensla med ett uppvispat ägg och strössla över sesamfrön. Grädda i 200 grader ca 25 min, eller tills rullen fått fin färg.  Servera med en god sallad och vitlökssås.

Vitlökssås :
1 burk creme fraiche (2dl)
1 solo vitlök (alt. 2 vitlöksklyftor)
Salt & vitpeppar
Lite pressad citron

Färs och gul lök får bryna ihop.


Lägg sedan ut färsen längs ena långsidan av smördegen och rulla ihop.


Pensla med ett uppvispat ägg och strö över sesamfrön.


Ca 25 min i 200 grader. Låt den gärna ”stå till sig” 5-10 minuter före du skär upp den.


Här har jag isbergssallad, tomat, rödlök, timjan och några varv med pepparkvarnen.


Lovely! ;-)


Det var verkligen supergott! Prova, om ni inte gjort det tidigare. Man kan även göra den enligt LCHF med äggsmet som en pannkaksrulle fylld med färs.


Självklart fick han dessert på sin födelsedag också. Rulltårtsbakelser med jordgubbar, hallon och blåbär. Mer om det imorgon! :-P