LCHF Sommartårta

Ett recept för en sommartårta – perfekt till midsommar och för dig på LCHF-dieten.

LCHF Sommartårta
Portioner: 3
Tid: 1 timme
Från: Marja på http://bakasockerfritt.blogg.se/

Ingredienser

Tårtbotten:
35 gram smör
1 ägg
2/3 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 2/3 msk stevia strö
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver

Vaniljkräm:
½ dl vispgrädde
1 äggula
2/3 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver

Hallon:
40 gram hallon
2/3 msk stevia strö

Gräddtopping:
2/3 dl vispgrädde
½ krm vaniljpulver
2 tsk stevia strö

Jordgubbar att toppa med

Så här gör man

Tårtbotten:
Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna med varandra. Separera äggulan från äggvitan och blanda ner gulan med de torra ingredienserna. Blanda även ner smöret. Vispa äggvitan med elvisp och rör försiktigt ner vitan i smeten tills allt har blandats ordentligt. Häll i en bröad (mandelmjöl) form på 12 centimeter i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i på 175 grader i ca 25 minuter tills kakan är fast (kolla gärna redan efter 20 minuter). Låt kakan kallna innan du försiktigt skär den till två delar – en botten och ett lock.

Vanljkrämen:
Skjud grädden, sötningen, vaniljpulvret och äggulan under omrörning tills den börjar tjockna. Låt svalna.

Hallonen:
Mosa hallon med stevian och bred på bottnen av tårtan. Bred därefter på den avsvalnade vaniljkrämen. Lägg därefer på tårtlocket.

Gräddtoppingen:
Vispa grädden med elvisp och vispa även i vaniljpulver och sötning. Bred på locket av tårtan. Toppa även med jordgubbar!

Tips: Vispa lite mer grädde och bred även på kanterna av tårtan!

11 tips på ”gå-bort-presenter” till midsommarkalaset!


Ett fat med chokladdoppade jordgubbar är garanterat uppskattat att ta med till midsommarkalaset. Läs om hur man gör här >> 


Torkade och marinerade tomater & marinerade vitlöksklyftor. Läs hur man gör här >>


Ett krus med hemmagjort smör är en gåva som verkligen imp0nerar, tänk bara vilket tillbehör det är till färskpotatis och dill… Läs om hur man gör här >>


Torka och smaksätt egna nötter och ge bort till midsommar. Läs mer om hur du gör här >>


Fylld lantbrödstårta med ost, bacon & soltorkade tomater. Ett populärt brytbröd! Läs om hur man gör här >>


lägg in fetaost i marinad. Läs hur man gör här >>


Hembakat kumminknäcke till midsommarbordet är ett måste! Läs om hur man gör här >>


En burk sommarsylt till värden/värdinnan. Läs om hur man gör här >>


Chili och vitlöksvinegrette. Läs hur man gör här >>


Är det din tur att baka midsommartårtan i år? En pinocchio i två lager med grädde och jordgubbar slår de mesta! Läs om hur du gör här >>

 

Lemon curd eller lime – apelsin – hallon – blåbärs curd

Lemon curd – Citronkräm är gott till rostat bröd, fyllning i tårtor och bakverk  eller tillsammans med färska bär och grädde.

Till ca 3 dl curd

2 ekologiska citroner, finrivet skal och saft (ca 1 dl)
eller ca 4 st lime eller 1 st ekologisk apelsin eller 3 dl frysta hallon eller blåbär tinade mosade och passerade i trådsil
100 gram mjukt osaltat smör
2 ägg
2 äggulor
3 msk Erythritol och 1/4 krm stevia

Gör så här:
Vispa samman ägg, socker, skal och saft från citronerna/lime/apelsin eller saften från hallon/blåbär i en kastrull, låt detta nästan koka upp under vispning, men absolut inte koka.
Sjud krämen tjock , ta från värmen och rör sedan ner smöret.
Häll upp i glasburk, krämen håller sig ett par dagar i kylskåp, går däremot utmärkt att frysa i portioner.

©MariannAndersson

Bloggar etiketter: , , , ,

Räkpanna med miracle noodles fettuccine

Shirataki nudlar har vi haft hemma förut i olika perioder, inköpta på LCHF butiken.
Dessa här har jag fått som varuprov av Miracle Noodles, de frågade om jag ville prova dem i ett annat inlägg. (då någon undrar “hur det ligger till”)

Ibland är det trevligt att bara kunna snabbt hiva ihop något och denna räkpanna är gjord på mindre än 10 min.
Snabbmat kallas det ;)

Här smörfräste Elisabeth (dottern) ihop sin snabblunch med paprika i olika färger med lite  purjolök. Kryddade med vitlök, curry, salt och peppar och några dofter chilipulver. Hivade ner en hel del frysta räkor och i med väl sköljd i kallt vatten fettuccine ur en st Miracle Noodles påse. Låt fräsa samman.

Smaklig måltid!

ps. snart kommer mer med nudlarna då jag har ett par “sött och salt” idéer själv ;) . ds

 

Bloggar etiketter: , ,

Det behövs inte så mycket…


För en herrans massa år sen lärde en person mig en sak ; Att ta vara på dom små stunder och njuta av det lilla! Hur det nu kom sig så var vi bägge två vrålhungriga, hade inte mycket pengar på fickan och hade fart och flängt en hel dag i en varm bil med trötta, flåsande hundar. Plötsligt ber hon mig stanna bilen utanför en liten ICA-butik… Hon springer in i affären och kommer tillbaka lika snabbt med en påse ciabatta och en liten burk cantadou färskost…

Va de allt sa jag??! Aningens skeptisk…

Hon lotsade ut mig på småvägarna genom skogen, ner till en liten sjö. Där åkte påsen och den lilla asken färskost fram. Jodå, det går att bre på färskost med insidan av locket om man är flink, och bröden kan man bryta isär… Sen satt vi där på en brygga med spegelblank sjö framför oss, hundarna badade och vi bara njöt av tystnaden och aldrig nånsin har väl bröd och färskost smakat så gott som det gjorde där och då! Det behövs inte så mycket när man tänker efter, och mätta blev vi!

Just cantadou har kommit med en ny smak av basilika och gräslök som nog är den godaste hittills tycker jag. Även om jag älskar 4 peppar i såser så är nog denna nya favoriten till ostbricka… Eller jag menar ciabatta… :-P

Kan tänka mig att den passar extra bra i sommar, bland annat tillsammans med jordgubbar, rädisor & tomat. Har ni provat?

Om inte får ni hålla utkik här i dagarna då jag snart kör en favorit-i-repris-tävling med cantadou i vinstpotten!

 


Lchf-Bröd
Lchf-Bröd
Källa: Jennifer Ljungström
Portioner: 22-24 skivor

Ingredienser:
4,5 dl mandelmjöl
6 msk sesamfrö
6.5 msk fiberhusk
3 tsk bakpulver
1,5 tsk salt
6 medelstora ägg
3 dl crème fraiche
3 msk smält kokosolja (eller tar du bara 3 msk extra smör istället)
3 msk smält smör
3 msk solrosfrön i degen och lite ovanpå brödet.


Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna och blanda sedan i det smälta kokosfettet, häll sedan i ägg och crème fraiche. Låt stå i fem minuter, häll sedan ner i bakpappersklädd brödform. Ta en blöt varm sked och jämna till ytan. Grädda i 200 g i ca 45 minuter. Lägg folie på brödet den sista kvarten.

Bröd á 22-24 skivor (1 kh per skiva)
Smörgåstårta
Smörgåstårta
Källa: Jennifer Ljungström
Portioner: 6

Ingredienser:
LCHF bröd, jag tog 10 skivor från Icas LCHF-bröd
1 dl crème fraiche
1 dl majonäs
7 st skinkskivor
2 tsk dill
2 tsk dijonsenap
1/2 röd lök Topping: gurkskivor
2 ägg en avokado
1 burk med rom
4 skivor ost
1/2 röd lök

Gör så här:
Lägg i ägg i en kastrull med vatten, när det börjar koka så sätt timern på 6 min (de ska vara lite krämiga). Skär sedan bort kanterna på brödet och lägg ihop dem som en fyrkant på ett bakplåtspapper. Sedan blandar du alla ingredienser i en bunke och smetar på ett lager på brödbitarna. Sedan lägger du på ett till lager med brödbitar och sedan ett lager till av smeten högst upp. När äggen kokat klart lägger du dem i kallt vatten och låter det svalna. När äggen svalnat skär dem sedan i tunna skivor. Sedan garnerar du smörgåstårtan med fina gurkskivor, avokado (tänk på att dränka lite citron på avokadon så den inte blir brun) ägg, rom , lök och ost. Jag hyvlade stora ostskivor och rullade ihop dem. Låt tårtan stå ett tag så allt gott får sjunka in. Som alltid är smörgåstårtan alltid godast dagen efter. Det här blev kalasgott tycker jag.
Citronmuffins med frosting
Citronmuffins med frosting
Källa: Jennifer Ljungström
Portioner: 10

Ingredienser:
4 ägg
1,5 dl sukrin/sötin eller liknande
125 g smält smör
200 g philadelphia
1 dl vispgrädde
1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
rivet skal från en citron
0,5 tsk vaniljpulver
1/2 dl Sukrin melis (florsocker)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och ägg poröst. Smält smöret. Vispa ner smör, 100 g philadelphia och vispgrädde i äggblandningen. Blanda de torra ingredienserna med citronskal och rör ner i smeten. Portionera i muffinsformar och grädda i ca 25-30 min. Ät muffinsen varm nu om du vill och spara några som får svalna.
Blanda philadelphia och ?florsockret? och smeta på muffinsarna och ställa in i kylen i 15 minuter.
Carb blocker – bluffen?

Det pratas en del om Carb Blocker som tyvärr saluförs på en LCHF sajt (!?) som om det vore något bra att äta för att kunna fuska och äta stärkelserik mat, precis det vi inte ska äta med LCHF.
Man skriver att den  minskar upptaget av kolhydraterna…

I min värld så tar man inte piller för att kunna äta skit (ursäkta uttrycket) man äter helt enkelt inte skiten (spannmål=stärkelse).
Ja jag är upprörd, jag blir lätt det när sådant (skit) saluförs i samma mening som LCHF nämns. Blir rent av ledsen.

Inom LCHF från den tiden jag började 2008 så fanns det ett stort hälsotänk och att man ska äta ren och fin mat. Inte ta piller för att fortsätta äta skiten…
LCHF i min värld är naturligt glutenfri och därmed skapar den hälsa.

Jag ber er, gå inte på bluffarna om lågkolhydratspasta/bröd och framförallt ät inte piller för att kunna äta det vi inte ska äta!

Läser man vad dessa piller faktiskt gör så låter det precis som när bantare tar ALLI= diarré pillret.
Fast nu får man diarré av kolhydraterna…

Ja jösses, när ska vi inse att piller inte är någon genväg?
Den enda genväg det är är att det trillar in pengar till säljarna fortare…
Vem lurar vi?
Bara oss själva…
Lura hellre säljarna… och köp det inte!
Lägg dina surt förvärvade slantar på mat värd namnet!
Stöd heller aldrig mindre nogaräknade företag, gör det ALDRIG.  Konsumenter har makt, glöm inte det.
Stöd hellre företag som vill oss väl och inte bara vill sin egen plånbok väl.

Tack för ordet och att du orkade läsa ända hit

Bloggar etiketter: ,

Färskpressad morgonjuice med jordgubbar & lime


God förmiddag solstrålar! Är ni pigga och glada? Efter nattens åskoväder med blixt och dunder så siktar vi väl in oss på en strålande dag, fylld av energi. Luften är frisk och solen skiner, vi laddar med extra solgul, färskpressad juice och väcker smakerna med en gnutta lime och jordgubbar, det kan väl aldrig vara fel? ;-)

Och som ni alla vet så närmar vi oss midsommar och SJÄLVKLART ska vi ha en midsommartårta-tävling även i år! Börja klura redan nu! Jag lägger upp info om tävlingen strax innan midsommar, sen har ni över helgen på er att bak och fota och skicka in era bilder till mig som sedan kommer publiceras här på kryddburken för en omröstning!

Temat är såklart midsommar + tårta, sen är tolkningar därefter fria!

Förra årets bidrag (45st) midsommartårtor :
http://kryddburken.se/2011/06/30/rosta-pa-finaste-midsommartartan-45st-tartbilder/

Nu ska vi ut och öppna upp loppisen!


Apelsiner och lime, är man inte vaken efter den morgondrinken så vette tusan… :-P


Morgondrink med extra allt!


Solrosblomman som Joline fick av Nicke på avslutningen. Har dom en tendens att sloka i buketten så kan man snitta dom precis under blommar och sätta i en fin skål på fot istället!


Juciepressen kommer från syster lycklig och jag bara älskar den pigga solgula färgen på den. Ja, 50-tals nostalgin framförallt förstsås! ;-)  Ha en fin dag allihopa så ses vi igen lite senare…