LCHF recept för Crêpes med köttfärsås

Lite pysslig rätt men väl värd det extra jobbet! Variera gärna fyllningen!

LCHF Crêpes med köttfärsås
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
6 ägg
3 dl vispgrädde
2 msk fiberhusk
1 krm salt
smör till stekning
1 lök
500g färs
3 msk tomatpuré
1 zucchini
1 burk krossade tomater
salt och peppar
ca 100g riven ost till gratinering

Så här gör man
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggen fluffigt, blanda ner grädden, fiberhusken och salt. Låt svälla i 15 minuter. Stek på medelvärme i rikligt med smör.

Hacka löken och fräs i smör. Tillsätt färsen och bryn ordentligt. Tillsätt tomatpuré.

Skär zucchinin i skivor och låt steka med. Tillsätt krossade tomater. Låt puttra en stund och smaka av med salt och peppar.

Fördela fyllningen på crêpesen, rulla ihop och lägg dem sedan på ett ugnssäkertfat. Strö över riven ost och gratinera i ugnen tills osten har fått en fin färg, ca 10 min. oServera med en fräsh sallad!

LCHF recept för Kärleksmums

Detta är ett recept på en saftig chokladkaka toppad med en len och kaffesmakande chokladglasyr!

LCHF Kärleksmums
Portioner: 4 st
Tid: 50 min
Från: Marja på http://bakasockerfritt.blogg.se/

Ingredienser
45 gram smör
1 ägg
2/3 msk vispgrädde
2/5 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
4 msk stevia strö
2 tsk kakao
½ kryddmått vaniljpulver
½ tsk bakpulver

Chokladkräm:
35 gram smör
30 gram mascarpone
1 msk riven kokos
½ msk hett vatten
1 kryddmått snabbkaffe (eller motsvarande kaffe)
1 1/3 msk stevia strö
ca 2 tsk kakao

Kokos att strö över och att bröa formen med

Så här gör man
Smält smöret. Banda alla torra ingredienser till smeten. Blanda även i ägget, smöret och grädden. Bröa en liten form på 12 cm i diameter med riven kokos och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugn på 175 grader i ca 30-40 minuter tills kakan är fast.

Börja sedan med chokladkrämen. Smält smöret (ev. värm tills smöret är vädigt mjukt) och banda ordentligt med mascarpone tills det inte finns några klumpar. Blanda ½ msk hett vatten med 1 kryddmått snabbkaffe. Rör ner kokos, stevia strö och kakao i krämen. Tillsätt så mycket av kaffet som du vill (jag använde mig av allt). Smaka även av om det är tillräckligt mycket kakao och sötning.

Bred på krämen på den avsvalnade kakan och strö på riven kokos. Ät och njut!

Använder du en större form går det utmärkt att fyr- eller femdubbla ingredienserna och förlänga gräddningen en aning.

På grillen : Colmansmarinerad karré, kabanoss, majskolvar & ananas med färskpotatis och vitlökssmör


Grillat, grillat, grillat! Sommar = grillat, i överflöd!! Inte är de väl konstigt om man får idétorka ibland! Va ska vi ät ikväll??

Grillat!!

- Ja!! …Ehhh… Men VAD??

Känner ni igen er?? 

Här har vi dukat upp för en salig blandning grillat! Byter man ut ordet ”GRILLAT” mot ”PLOCKGRILLAT” så blir det hela lite roligare och tankarna låser sig inte lika mycket! Prova!! :-P

Förberedelser en dag innan; 

Rör ihop vitlökssmöret.

Skiva upp köttet och lägg i marinad.

Köp hem färskpotatis, majskolvar och ananas.

Inne i köket samma dag;

Tvätta av färskpotatisen o ner med de i en kastrull – koka!

Gör sallad; Roman, tomat, gurka, pressad citron, olivolja, salt & peppar.

Skär upp ananas och majskolvar, krydda med salt & peppar + flytande honung. Lägg i en burk.

På grillen samma dag el. kväll; 

Grilla köttet, pensla med marinad.

Grilla korv.

Grilla majskolvar och ananas på slutet. Pensla med marinaden från köttet.

Servera med kokt potatis och vitlökssmör.

HERREGUD SÅ GOTT!!!! Minimalt med jobb och allt sett som en enda grill-plock-middag! Så enkelt det blev då…

Hur skulle DIN grill-plocktallrik se ut?? *supernyfiken*
…och jag tror nog vi alla behöver lite inspiration så kom med dina tips!! :-P


Färsk ananas penslad med flytande honung och kryddad med salt och fyra peppar… På grillen kan dom även penslas med marinaden från köttet.


Skivor av karré som marinerats med colman´s senapspulver >>


Sluttampen på grillen…


På tallriken…


Tänk inte grillat mer… Tänk PLOCK-GRILLAT! :-P  Okej?

Ostfyllt, gratinerat bjudbröd till förrätt


Vi hade ett litet euforiskt inslag under lördagens grillkväll. Jag hade köpt hem ett mörkt surdegsbröd som jag tänkte ha som lite förrätt i väntan på grillen. Gjorde en härlig oströra med blandade ostar, torkade örter och lite smält smör för konsistensen. Fyllde brödet och skar sedan små fyrkantiga tärningar av locket och la ovanpå. Skjuts in i ugnen med allting till osten riktigt hade smält.

Ställde sen fram det på bordet och alla kunde ta små bitar och doppa i den smälta osten! Vilken succé det blev, så in i nordens gott!! Vi var 6 stycken och i ett nafs var hela brödet slut och väldigt uppskattat så detta bara måste ni prova. Som förrätt till grillat, som drinktilltugg, eller en fredgskväll till en kall öl. :-P

Det här behöver du : 
1 surdegsbröd
3 dl riven ost, blanda lite olika sorter (gouda, gréve, cheddar etc)
100 gram brieost
2 msk torkade örtkryddor provencale
1 msk D´Elidas chilisås
3 msk smält smör
Olivolja
Flingsalt

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop den rivna osten med brie, (smula den i mindre bitar). Tillsätt kryddorna, chilisås och det smälta smöret.
Skär av locket på brödet och gröp ur lite ur botten. Lägg bottnen på ett bakplåtspapper. Skär locket i fyrkantiga kuber diagonalt men låt det hålla samma form som locket var. Fyll brödet med osten, lägg tillbaka locket, här får du lyfta allt försiktigt så alla lösa små fyrkanter hamnar på rätt plats. Ringla över olivolja och strö över flingsalt. Lägg sedan brödet i ett stort ark aluminiumfolié och vik ihop som ett paket. Grädda i 200 grader ca 15 min. Mot slutet kan du öppna folién lite så brödbitarna får krispig yta.


Riven ost, brie, torkade örter och D´Elidas.


Fyllt botten med osten.


På med ”locket” i kuber och in i ugnen!


Ca 15 min 200 grader… Sen är det bara att ställa fram och hugga in! ;-)

Marinad med colman´s


Tillbaka i rutan minsann! Har minsann saknat er! ;-) Tack för all empati och kloka ord ni kommer med. Nu tänkte jag berätta om en urgod marinad eller snarare tips på smaksättning till marinad och kött som ska på grillen.

Colman´s senapspulver (detta är inget reklaminlägg). Gjorde en enkelt olja/soya/balsamvinäger/salt & pepparmarinad i helgen och tillsatte 2 msk colman´s. Har ni använt den som smaksättning? Jösses va gott det blev. Inte på något sätt en smak av senap utan en djup, distinkt smak som jag tycker passar lite alldeles exra till just fläskkött då det framhäver smakerna till fullo. Här har jag marinerat fina skivor av karré och det blev vansinnigt gott kunde vi enstämmigt intyga allihopa runt bordet.

Bara som ett litet tips så tycker jag ni ska prova.
Testa också att vispa ner nån tesked i en kall vinegrette till sallad.


Riktigt fina skivor av karré.


Enkel marinad på olja/soya/balsamvinäger/salt & peppar, och ett par matskedar colman´s. Mängden justeras efter tycke och smak. :-P

Jordgubbscheesecake
Jordgubbscheesecake
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 4

Ingredienser:
Botten
25 gram rumsvarmt smör
½ dl mandelmjöl
1½ tsk kokosmjöl
1 msk pofiber
1 ½ msk stevia strö
¼ tsk kanel

Fyllning
1 ägg
50 gram creme cheese
2½ msk stevia strö
2/3 kryddmått vaniljpulver
45 gram mixade jordgubbar (jag använde mig av frysta som jag tinat)


Sockerfrisylt att toppa med

Eventuellt jordgubbar att garnera med

Gör så här:
Botten
Blanda alla ingredienser till bottnen och fördela i bottnen på en liten springform som är 12 centimter i diameter. Låt vila i kylen medan fyllningen görs.

Fyllning
Blanda (enklast är att vispa lätt) ägg med creme cheese, sötning och vaniljpulver. Jag använde mig av frysta jordgubbar och lät dom tina i rumstemperatur i några timmar. Därefter mixade jag jordgubbarna och blandade i äggsmeten. Häll fyllningen över bottnen. Grädda i nedre delen i ugnen i en halvtimme i 175 grader. Efter halvtimmen sänk värmen till 150 grader och låt stå i ytterligare ca 15 minuter tills kakan slutat dallra och är fast. Använder man sig av färska jordgubbar blir fyllningen inte lika lös och gräddningstiden kan förkortas (känn med en sticka).

Låt cheesecaken kallna en aning och bre därpå den sockerfri sylten. Toppa gärna kakan med jordgubbar!

Tips: Fyllningen blir relativt tunn (motsats till hög), vilket passar mig utmärkt. Men för de som gillar mer fyllning går det utmärkt att göra smeten gånger 1.5! Dvs göra 50% extra fyllning. Förläng gräddningstiden en aning (känn med en sticka). Det går självklart bra att använda en större form som är exempelvis 24 cm i diameter. Fyrdubbla då bottnen och fyr- till sexdubbla fyllningen.
Äppelpaj med mandelmassa

Äppelpaj med mandelmassa! Enkelt recept på hur du bakar en mycket god äppelpaj med mandelmassa. Äppelpajen och mandelmassa blir riktigt gott tillsammans. Pajen görs av vanlig och enkel smulpajsdeg som man blandar med mandelmassa.Ingredienser Äpplen, så många du tycker att det ska vara, skalade och skivade eller i klyftor 150 g smör 3 dl vetemjöl 1 … Continue reading Äppelpaj med mandelmassa

Inlägget Äppelpaj med mandelmassa dök först upp på Äppelpaj.se.

Jag är usel på att snabb-blogga, så är det bara…


Hej igen världen! Ja, uppkopplingen här på ön eller typ (Öjkroken med omnejd) har legat nere större delen av dagen/kvällen. Såååå frustrerande när man är van att kolla facebook o kommentarer och uppdatering, mail och div… Hur beroende är man egentligen?? Jag skall erkänna att jag ringt telia ett antal gånger bara för att få bekräftat att det är telias fel o inte våran dator som knoppat in… Först fick jag svar att felet skulle va åtgärdat 21:00! Ringde igen 21:45 då ingenting fortfarande fungerade o han i andra änden hade fått många samtal från borgholmsborna och felet som uppstått berodde på något kort eller kretskort som jourteknikerna skulle få levererat 23:30 ikväll/natt… ”Så gå du å lägg dig så ska du se att de fungerar imorgon när du vaknar!” fick jag till svar! :-P

Hehe… Vem sitter uppe o väntar till 23:30 bara för att??

23:34 blinkade bredbandsmodemet igång och nu är allt som de ska igen!

Nog om de!
Nu tänkte jag berätta hur dålig jag är på att blogga kort och snabbt. Sådär fiffigt, kort och konsist och med bara EN mening och en bild eller två… Jag är skitdålig rent ut sagt på de… Å jag tycker inte om de heller skall erkännas!

Att mobilblogga, (som jag nyss lärt mig… Ja?!!) :-P Det är ju smidigt och allt kan man göra direkt från telefonen och bilderna tar man med telefonen och collage också mm mm. Då kan jag ju blogga oftare var min tanke men de blev inte riktigt så. Det är väl inte min grej sådär på allvar kan jag erkänna. Att jag har mina blogguppehåll beror ju faktiskt på att jag har annat å pyssla med; Familjen och barnen och allt har sin tid.

Nu e de sommar och aktiviteter hela tiden, fullt upp utomhus och med loppis och jobb och det blir bara inte av att jag sätter mig och fixar med bilder och inlägg helt enkelt när allt runtomkring pockar på min uppmärksamhet…

Har jag inte tid att blogga så har jag inte… O då har jag inte tid att mobilblogga heller… Ganska logiskt. För de tar ju sin tid det också. Skillnaden är att man sitter djupt försjunken med telefonen o är ganska ”passiv” mot omvärlden, och de vill jag inte vara. Å jag vill heller inte bara slänga ut korta snabb-inlägg för det är inte JAG på nåt vis… Hellre bloggar jag då när jag känner att jag har tid och verkligen kan fokusera på de jag gör till 100% än inte alls! Jag älskar ju min kryddburk och jag vill inte göra nåt halvbra när jag vet jag kan bättre. Jag tror ni förstår hur jag menar…

Så att mobilblogga är inte meningen att ersätta mina vanliga inlägg, bara som ett komplement. Mobilbloggar gör jag när jag har tid och så får de förbli. Ja, då vet ni! Nu bjuder jag på lite ölandsbilder sålänge och återkommer imorgon. Tack o gonatt alla ni underbara!


Dom afrikanska marguriterna har återigen hittat hem till Öjkrokens blomlådor… Jag bara älskar dom!!


Ölands västra kust…


Äleklinta


Egby


En öländsk inventarie alias Kryddbruks-bloggerska i genuint cowboystuk! Den bjuder jag på…  Mobilfotad of course… ;-)

Matjessillfilé med hackat ägg
Matjessillfilé med hackat ägg
Källa: Jennifer Ljungström
Portioner: 2

Ingredienser:
200 g matjessillfiléer
en röd lök
2 st ägg
1 st citron
50 g smör
Dill samt gräslök till garnering
Salt och peppar
Gör så här:
Koka och hacka äggen. Hacka rödlöken fint. Bryn smöret lätt i en kastrull. Lägg filéerna på tallrikar och strö över ägget och den finhackade löken. Ös över det brynta smöret och garnera med dill och gräslök. Droppa citronen över, jag tar en hel del.
Kladdkaka ‘den bästa’
Källa:
Portioner: 8

Ingredienser:
200 g choklad minst 70% eller lchf choklad
200 g smör
1 dl sukrin
1 krm vaniljpulver
4 ägg
Gör så här:
Smält smöret på låg värmel, rör sedan ner chokladen tills den smält ihop med smöret.
Vispa ägg, sukrin och vaniljpulvret fluffigt.

Häll smeten i en form och grädda i 200 g i ca 15-20 minuter. Låt den sedan stå kallt ett par timmar, helst över natten och servera sedan med grädde och bär.

Detta är den absolut godaste kladdkaka jag då ätit!!