Ljust bröd med mandel- och kokosmjöl
Ljust bröd med mandel- och kokosmjöl
Källa: Camilla
Portioner: En limpa

Ingredienser:
6 ägg
50 g smör
250 gram keso (1/2 paket)
1.5 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 dl linfrön
0.5 dl sesamfrön
0.5 dl solroskärnor
0.5 tsk salt
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver

Pumpakärnor och flingsalt till garnering

Gör så här:
Vispa äggen pösiga och tillsätt det smälta smöret, rör till en fin smet. Blanda i keson. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål och tillsätt dem sedan i äggsmeten. Häll smeten i en bakplåtsklädd brödform och strö gärna över pumpakärnor och flingsalt. Grädda i 175 grader i ca 40 minuter.
Har du jodbrist? Joderat salt viktigt!

Fler och fler löper större risk för jodbrist då många drar ner på saltkonsumtionen och kanske inte äter så mycket fisk man borde i veckan och skaldjur är ju dyrt… och gott ;)
 

Du måste se till att ditt salt är jodberikat. Det är med stor sannolikhet så att livsmedelverkets rekommendationer av jod är för låga. Några undersökningar av jodläget i den svenska befolkningen är inte gjorda på åtminstone 40 år!
artikel av Mats Eliasson – Många lider av jodbrist
(rapporten skickades in till livsmedelsverket och ännu har inget hänt, varför?)
Länk om jodbrist 2

Här har jag jagat klumpförebyggande medel, men inser mer och mer att jag nog måste föredra jodberikat salt.
Så nu blir det att jaga ett salt med jod och utan massa annat skit i. Vet någon om något?
Så saltbristen ska vi se över och nu också jodbrist.
 Här är en intresant artikel av Björn Hammarskjöld Saltbrist leder till döden.

Tack vare mitt  kryddinlägg kom en kommentar via mailen från läkaren Elisabeth Puur om just joderat salt:

“Många svenskar har faktiskt jodbrist, trots att vi joderat saltet sedan 1930-talet. Det var vanligt med jodbriststruma förr. Ordet struma säger inget om vilken typ av sjukdom i sköldkörteln det handlar om, det betyder bara “förstorad sköldkörtel”. Vid jodbrist kan man få både över- och underfunktion i sköldkörteln. Utan jod kan inte fungerande sköldkörtelhormon tillverkas. Självklart vill alla människor ha en optimalt fungerande ämnesomsättning (ska bli spännande att se om detta kan leda till viktnedgång för mig?min kommentar inom parantesen). Man kan tänka sig att i takt med att människor lyssnar till de förfelade råden om att minska på saltet, så ökar risken för allvarlig jodbrist.  Sedan finns ju hypen med gourmetsalter, lyxsalter, havssalter, bergssalter … väldigt goda, men tyvärr är alla dessa utan jod. Jod är också lite problematiskt, för det dunstar. mao här kan det vara bra att köpa småförpackningar och hålla koll på bästföredatumet, kanske förvara saltet i en glasbehållare.

De bästa jod-källorna i maten är jodberikat salt, fisk och skaldjur. Måttliga källor är mejeriprodukter och äggulor. Även alger är rikt jod.”
Elisabeth Puur
Kanske du också ska överväga joderat salt? 
Det ska jag i alla fall omedelbart införskaffa.
Kommer också en del 2 om jod, håll ögonen öppna för den
edit:
Vid fråga till Falksalt om ett joderat salt utan klumpförebyggande medel så hade de ett flingsalt!

div

Bloggar etiketter:

Cookies and cream & körsbärstårta

Jag gillar enkla och snabba bakverk när jag inte har ork och energi för nåt annat och försöker man ha lite ledigt så är det väääldigt enkelt som gäller. Till denna tårta använde jag färdiga pulvermousser och det låter värre än det är, de är gjorda till proffs och är riktigt riktigt goda.



Oreobotten:
200 gr oreo cookies
70 gr smält smör
Krossa oreo cookies i en matberedare, blanda med det smälta smöret och tryck ner det i botten på en form med löstagbar kant. Jag lägger alltid ett bakplåtspapper i botten då det blir lättare att flytta tårtan.
Sen bredde jag lite körsbärsmarmelad på botten, körsbärsmousse (finns ett recept här: http://kakmonstren.blogspot.se/2011/01/manadens-kokskreation.html om man inte vill använda pulver ) Cookies and cream mousse (pulver) men det är ju bara att göra en gräddmousse och blanda ner krossade oreos i.
Dekorerade med körsbär och Oreos på sidorna.


Äppelpaj med smuldeg

Äppelpaj med smuldeg – ett enkelt recept på äppelpaj gjord på smuldeg -en äppelpaj med smuldeg helt enkelt! Ingredienser äpplen kanel 150 g margarin 2 dl strösocker 4 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker Gör så här Smörj och bröa en pajform. Skala, kärna ur och klyfta äpplen och lägg i formen så … Continue reading Äppelpaj med smuldeg

Inlägget Äppelpaj med smuldeg dök först upp på Äppelpaj.se.

LCHF recept för Grillade korvspett och grillade auberginerullar

Välj en stark korv med bra kötthalt. På sommaren brukar utbudet av goda grillkorvar vara extra bra i affären.

LCHF Grillade korvspett och grillade auberginerullar
Portioner: 4 st
Tid: 40 min

Ingredienser
2 st auberginer
salt
peppar
300 g stark korv
ca 20 små rödlökar eller 4 vanliga
150 g champinjoner
100 g fetaost
en halv burk färsk basilika
olivolja

Gör så här
Tänd grillen eller ta fram en grillpanna.
Skär auberginerna i tunna skivor på längden. Lägg dem på brickor och salta, låt stå i minst 15 minuter.
Skär korven i lite tjockare slantar och rödlökarna om du har stora. Trä korvslantarna, lökarna och champinjonerna på spett.
Mosa feta osten och blanda den med hackad basilika. Smaka av med salt och peppar.
Skölj auberginerskivorna snabbt i kallt vatten och torka dem med hushållspapper. Pensla dem med olivolja och stek dem i stekpannan eller grillpannan. Låt dem svalna.
Fördela feta ost blandningen i ena änden av auberginskivorna och rulla ihop.
Grilla spetten och servera tillsammans med rullarna och t.ex. morotstzatziki.

LCHF recept för Tonfiskröra

En enkel, god och nyttig lunch som du slänger ihop super snabbt!

LCHF Tonfiskröra
Portioner: 2 st
Tid: 10 min

Ingredienser
1 burk tonfisk
1 kokt ägg
2 msk majonäs
2 msk hackad paprika
Salt
Peppar
Vitlök
Dill

Så här gör man

Hacka ägget, blanda ihop med övriga ingredienser och smaka av. Fungerar perfekt som mellanmål i högsommarvärmen eller med tex avocado, rökt lax eller varmt tillsammans med miracle noodles, använd då lite creme fraiche.

LCHF recept för Helgrillad fläskfilé

Är du en hejare på grillning så går det naturligtvist bra att laga färdig filén på grillen. Men annars är det betydligt enklare att låta ugnen sköta det sista. En termometer att sticka i den tjockaste delen i köttet är bra i vilket fall.

LCHF Helgrillad fläskfilé
Portioner: 4 st
Tid: 1,5 timme

Ingredienser
1 fläskfilé á 600 g
1/2 röd chilifrukt
1/2 dl balsamvinäger
1/2 dl olivolja
1/2 dl soja
2 vitlöksklyftor
1 kruka persilja
goda ostar
blandad valfri sallad

Gör så här
Tänd grillen eller ta fram en grillpanna och sätt ugnen på 200 grader. Putsa fläskfilén och hacka chilifrukten fint, men ta bort frön och de vita hinnorna om du inte vill ha det jättestarkt.

Lägg i den hackande chilifrukten i en skål och tillsätt balsamvinäger, olja och soja. Riv eller pressa vitlöksklyftan och blanda ner.

Lägg i köttet, rör runt och häll sedan allt i en plastpåse. Tryck ihop och sätt en klämma. Låt marinera i en timme eller gärna mer i kylen.

Grilla runtom och lägg sedan filén i folie eller stek färdig i ugn. Innertemperaturen ska ligga mellan 60-65 grader.

Skiva filén och strö över hackad persilja. Servera med sallad och goda ostar.

Vad hände när jag gick tillbaka till kolhydrater?

Första veckan på kolhydrater var ljuvlig, när jag hade ätit den där första pizzaslicen och första godiset så kändes det som medicinen man får på sjukhuset strax innan operation; eufori. Väldigt konstigt att förklara. Vi blev fnittriga och till slut toksomnade vi. Jag svullnade upp direkt, och förlängde som ni märkte mitt “Kolhydratsexperiment”. Det kändes som jag släppte alla spärrar och nu skulle passa på att äta ALLT det jag hållit mig borta från så länge. Det blev helt tokigt åt andra hållet istället.

Vår kost har sedan mars bestått av; skräpmat,godis,chips och bakverk. I princip varje dag. Vi har gjort några tafatta försök till att lägga om kosten till LCHF, men utan att lyckas. Vi hade inte bestämt oss helt enkelt.
Måttet var rågat när jag insåg att jag inte längre kunde ha NÅGRA av mina byxor, och när jag ställde mig på vågen och den visade 110 kg. Jag hade alltså nästan gått upp 20 kilo på 3.5 månad. TJUGO KILO! Det är otroligt mycket!

Hur känns det rent kroppsligt kanske ni undrar? Jag känner mig mycket tröttare, klumpigare och framförallt, jag skäms mer för mitt utseende. Något jag inte har gjort en enda gång under den här LCHF-resan.

Allt handlade om nästa sockerkick, fettskräcken hade ju sedan länge försvunnit, jag VET ju att fett är bra för mig! Men att kombinera fett med kolhydrater är ingen bra kombination.

Träningen försvann ut ur vårt liv i takt med att min hand började göra mer och mer ont, även vårt mål om att springa Göteborgsvarvet gick om intet, pga handen och vikten. Nu är jag som sagt opererad och hoppas på att kunna komma tillbaka ordentligt! Min läkare har sagt att jag tom kan boxas om 10 veckor, något jag längtat efter i många år.

Jag tror att jag är väldigt kolhydratskänslig, och att jag måste vara relativt hård mot mig själv, men det får inte gå till överdrift. Hela mitt liv har varit allt eller inget, det förhållningssättet fungerar ju inte i längden. LCHF är det som fungerat bäst för mig, så länge jag inte blir überstrikt, min utmaning är inte att inte äta kolhydrater, det är att faktiskt våga äta 10-15 gram om dagen och inte mindre än så.

Hallongifflar

Varför inte lite hallon mellan alla jordgubbar som åker  ner i magen i dessa jordgubbstider…

8-10 st

4 ägg + 1 äggula
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
50 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
1 dl aman pranas kokosnötsmjöl
4 msk fiberhusk
1 tsk kardemumma stött
2 tsk bakpulver

ca 1 dl hallon
lite smörskivor
1 uppvispad äggvita
lite mandelspån

Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt i flera minuter.
Häll i smält smör och grädde och blanda väl.
Blanda alla torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten. Låt svälla i minst 5 minuter.
Kavla ut degen  mellan två oljade bakplåtspapper till en rektangel ca 20-30 cm.
Lägg ut hallon och hyvla tunna smörskivor ca 8 st och lägg här och var.
Vik över från två håll mot mitten, och vik sedan en gång till över mot kanten.
Skiva sedan 8-10 st gifflar och lägg ut på bakplåtspapperklädd plåt.
Pensla med uppvispad äggvita och strö över mandelspån.
Grädda i mitten av ugnen 175 grader i ca 15-20 minuter

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: , ,

LCHF recept för Grillade pilgrimsmusslor med LCHF-smörgås

Läcker rätt som passar som förrätt. Brödet gör det lite extra matigt men det går bra att servera även utan och kanske med en lite större sallad.

LCHF Grillade pilgrimsmusslor med LCHF-smörgås
Portioner: 4 st
Tid: 30-40 min

Ingredienser

Mandelbröd:
1 1/2 dl mald mandel
1/2 dl pofiber
2 msk linfrö
2 dl riven lagrad ost
4 ägg
2 tsk fiberhusk
knappt 1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver

Majonäs:
2 äggulor
1-11/2 dl neutral rapsolja
1 tsk vitvinvinäger
ev 1 tsk fransk senap
salt och peppar

Grillspett:
300 g räkor med skal
2 citroner
300 g pilgrimsmusslor

Gör så här

Brödet: Sätt ugnen på 200 grader. Mal mandel i mandelkvarnen eller med rivskiva i matbredaren. Eler använd färdig mandelmjöl. Vispa äggen pösiga och blanda under tiden de torra ingredienserna. Blanda sedan ner osten och äggen och låt stå en stund. Häll i liten smord form eller på bakplåt. Grädda i cirka 20 minuter.

Tänd grillen eller ta fram en en grillpanna.

Majonäsen: Se till att ägg och olja har samma temperatur. Vispa äggulor någon minut med vinäger och eventuell fransk senap. Använd helst en elvisp.

Häll oljan droppvis tills den börjar tjockna. När en väl gått ihop kan man hälla lite snabbare.

Smaka av med salt och peppar.

Skala räkorna och skär citroner i små klyftor.

Trä pilgrimsmusslorna på spett varvat med räkor och citron. Grilla dem snabbt på båda sidorna.

Rosta brödet och servera med räkorna, majonäsen och en liten sallad.