Kryddiga kalkonspett med ”double baked potatoes”


F
redag!! Tjohooo va härligt med helg, trots att regnet vräker ner här på ön så är det hur mysigt som helst att få tända lite ljus och fredagsmysa!

Vad har ni ätit för gott ikväll?

Har ni några bra filmtips att rekommendera?? 

Här hemma blev det marinerad kalkonfilé som jag gjorde spett av och serverade med ”double baked potatoes”. Varför låter det så mycket godare på engelska än ”dubbelbakad potatis”? Kan varmt rekommendera detta iallafall. Hela familjen gav tummen upp och allt gick åt förutom tre halvor potatoes! ;-)

Helgen här ser lugn ut, en födelsedag och beställd smörgåstårta till på söndag ska fixas och imorgon ska jag överraska familjen med lite rolig ”mini-mat”… Mer om det imorgon, ha nu en finfin fredagkväll alla därute!

4 port
Kalkonspett i marinad :
2 kalkonfiléer
½ dl olivolja
en skvätt soya
½ pressad citron
1 pressad vitlök
1 krm cayennepeppar
Salt & grovmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär kalkonfiléerna i bitar. Lägg i en plastpåse. Tillsätt ingredienserna till marinaden, knyt ihop påsen och massera in kryddorna. Låt ligga i kylskåpet ca 2 timmar.

Hetta upp en stekpanna och vänd ner bitarna med marinaden och fräs hastigt på hög värme tills de fått fin färg. Lägg upp bitarna på en tallrik. Trä på spett varvat med grönsaker, här använde jag röd och gul paprika samt zucchini. Slå in i folié och efterstek i ugnen tillsammans med den bakade potatisen (ca 220 grader) ca 10min tills köttet är genomstekt. Servera.

Double baked potatoes : 
4 bakpotatisar
En klick smör
1 äggula
Mjölk
Salt
Vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Baka potatisen i ugnen, 200 grader ca 45-50 min. Ta ut och dela dom på mitten. Gröp ur halvorna och lägg inkråmet i en bunke. Tillsätt en klick smör, lite mjölk, en äggula. Mosa ihop med rotfruktstöt, smaka av med salt och peppar. Fyll en spritspåse och spritsa i varje skalhalva. Gratinera i 220 grader tills moset fått fin färg, ca 15-20 min.


K
alkonspetten görs förs när bitarna fått bryna till fin färg. Efterstek spetten i ugnen, inlindade i folié.


B
akpotatisarna är klara.


D
ela på mitten…


G
röp ur inkråmet och gör en fint duchessmos av det.


S
pritsa moset i skalhalvorna. Gratinera i ugnen på 220 grader tills de fått fin färg.


S
maklig måltid! ;-)

Brie tårta med nötfärs och blomkål
Brie tårta med nötfärs och blomkål
Källa: Magnus Mölk
Portioner:

Ingredienser:
Till färsen
Nötfärs
ägg
gul lök
vitlök
salt
peppar
torkad basilika
matyoghurt
paprikapulver

Brietopping
Brieost
Blomkål
Grädde
Gör så här:
Smält försiktigt brieosten i en kastrull tillsammans med en skvätt grädde och rör ordentligt med en visp, grovhacka kokt blomkål och tillsätt i den smälta brieosten.

Blanda alla ingredienser till nötfärsen och fyll formen till hälften i en oljad springform. Låt sen färsen gå halvfärdigt i ugnen (cirka 10 min på 180 grader) tiden beror lite på hur stor form du använder, ta sedan ut den och häll av eventuell vätska som bildats. Vill du få tårtan extra fin så tar du försiktigt bort den halvfärdiga färsen och gör rent springformen för att sen lägga tillbaks färsen. Häll nu på Brie och blomkåls smeten över färsen och tryck till försiktigt med en stekspade sen är det bara att skicka in i ugnen igen. På bilden har jag garnerat med blancherad sparris och färska champinjoner innan jag la in tårtan andra vändan.
Biff Lindström
Biff Lindström
Källa: Lisasgodbitar.se
Portioner: 2-4

Ingredienser:
?500 g nötfärs
?2 ägggulor
?1 riven gul lök
?3 msk hackade rödbetor (färdig kokta eller inlagda)
?2 msk hackad kapris
?1 msk dijonsenap
?salt
?vitpeppar

Såsen och moset hittar ni här; http://lisasgodbitar.wordpress.com/2012/08/30/biff-lindstrom-2/
Gör så här:
Blanda färsen noga med allt utom rödbetorna. Blanda i rödbetorna det sista. Forma biffar och stek på medelvärme. Dom serveras med fördel lite rosa i mitten.
Helstekt fläskytterfilé med grönpepparsås


Lilllördag idag och vi svänger väl ihop en liten gomiddag med potatisgratäng, ytterfilé och grönpepparsås… Oj så gott!! Potatisgratäng var bra länge sen nu så det var väl på tiden. Grönpepparsåsen är ett slag i sig, så vansinnigt god så den kan ätas med sked… ;-)

Jag har provat en hel del recept både med torkad grönpeppar, hel och mortlad och den i lag. Den absolut godaste är just den i lag som får fräsa ihop med lök på låg värme då blir den som allra godast. Och den får gärna ta tid, den ska reducera och smakerna ska fram, en skvätt konjak, kalvfond och grädde sen har du en helt gudomligt god sås till kött. Inget undantag att receptet på såsen kommer från Per Morberg, det brukar stämma när man provat hans såser. Klockrent!

Visste du förresten att grönpeppar är ”samma” peppar som svart och vit fast den gröna skördas omogen, den svarta halvmogen och den vita av fullmogen peppar. Grönpeppar kan köpas torkad, frystorkad, inlagd i lag av saltlake eller vinäger. Den jag har använt är den inlagda i vinäger (Santa maria).

Grönpepparsås (Per Morberg)
4 st schalottenlökar
50 g smör
0.5 dl grönpeppar i lag
0.5 dl konjak
3 dl kalvfond (hemmagjord, ta betydligt mindre mängd om du använder köpt fond på flaska + vatten)
3 dl vispgrädde
salt och nymalen peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och finhacka löken. Smält smöret i en kastrull, lägg i löken samt den avrunna grönpepparn och fräs i några minuter tills löken börjar bli genomskinlig. Häll i konjaken (snåla inte, men se upp med flammor – gör det inte under fläkten!) och fonden och låt koka ner till två tredjedelar. Tillsätt grädden och låt sedan såsen koka ner till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Rör eventuellt ner ett par extra droppar konjak när det är dags att servera.

Helstekt fläskytterfilé 
1 ytterfilé
Smör till stekning
Salt & peppar
Aliminiumfolié

GÖR SÅHÄR :
Putsa ytterfilén och bind upp den med steksnöre  om den är ojämn i formen. Bryn på den i stekpanna i smör så den får gyllene färg runtom. Salta & peppra. Efterstek i ugnen tills innertemp visar 68 grader. Slå in i aluminiumfolié och låt vila.

Potatisgratäng
6-8 stora potatisar
2 dl riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form eller fyra mindre. Grädda i 200 grader ca 40-50min.


G
rönpepparn får fräsa på låg värme tillsammans med löken tills den mjuknat.


S
åsen har här reducerats ner med kalvfond och grädden är tillsatt. Den ska nu få reducera ner ytterliggare till en krämigare konsistens.


Y
tterfilén har fått vilat i folié ca 20 min före servering.


S
maklig måltid.

LCHF Canapeèr
LCHF Canapeèr
Källa: Dagens GI
Portioner:

Ingredienser:
Den gröna botten är gjord på
Ägg
Grädde
Lime
Ruccola
Salt
Peppar

Och den röda är gjord på
Ägg
Grädde
Körsbärstomat
Tomatpure
Salt
Peppar
Gör så här:
Grunden är en vanlig äggstanning, självklart med vispgrädde inte med mjölk. Normal recept på en äggstanning är 1dl på 1 ägg men här använder jag lite mindre grädde per ägg för att den ska bli lite mer stabilare. Smaksättningen kan förstås varieras med allt möjligt men just till canapeér är det trevligt med mycket färg! Dom går utmärkt att göra i vanliga bullformar.

Gravidas behov av rätt D vitamin nivå

Nu gör jag själv ett eget litet inlägg om det kära D vitaminet. Idag skriver bloggen “allt om D vitamin” att gravida kvinnor med låga D vitamin nivåer i blodet riskerar föda barn med diabetes typ1.
Nu då hösten kliver fram med stormsteg (?) och sommaren inte lämnat  många solstrålar på min nakna hud ialla fall så är det mer än viktigt att vi alla äter ett rejält tillskott av D vitamin varje dag året runt.

Läs hela artikeln och sprid den gärna, men här har jag lyft ut slutklämmen då den är viktig att få med sig.

“Vitamin D Councils rekommendationer (för alla) är att man bör ligga på en nivå över 50 ng/mL, och att en övre säker gräns kan ligga vid 100 ng/mL, alltså 125 – 250 nmol/L. För att uppnå dessa nivåer anser de att man bör ligga på en totalt dos (sol och kost) per dygn på 5000 IU vitamin D eller över (gravida över 6000 IU). Det svenska livsmedelsverket rekommenderar fortfarande 400 IU och för vissa ännu lägre. De norska rekommendationerna är de samma som de svenska.

Som jag visat i tidigare inlägg så saknas det ett vetenskapligt underlag för livmedelsverkets rekommendationer för vitamin D. Den bygger på en historisk observation, att barn som fick ungefär den mängden vitamin D via fiskleverolja inte fick engelska sjukan (rakit). Det är allt man har. Samtidigt bortser man från all den forskning som faktiskt har gjorts, och då även interventionsstudier på gravida, där doser på 4000 IU visade sig vara helt ofarliga och dessutom ledde till betydligt färre komplikationer under graviditet och födsel än för de kvinnor som fick 2000 eller 400 IU.”

Mina egna understrykningar av de textstycken som är av yttersta vikt att få med sig.

 

Bloggar etiketter:

Nötvåfflor
Nötvåfflor
Källa: LCHFbyAM.blogg.se
Portioner: 2

Ingredienser:
Ca 50 gram brynt smör
2 ägg
1 dl mandelmjöl
0,5 dl hasselnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk eller grädde
En nypa salt
Gör så här:
Börja med att bryna smöret! Smör kan få en underbar karamellsmak och det är det vi vill få fram.
Smält smöret och låt det puttra tills det har blivit brunt och luktar kola. Låt svalna.
Vispa ägg och mjölk med en vanlig ballongvisp. Vispa sedan i det avsvalnade smöret.
Blanda de torra ingredienserna och vispa sedan i dessa.
Låt stå cirka 10 minuter.

Smeten ska vara fast. Man ska inte kunna hälla smeten i våffeljärnet utan man måste "klicka" i det med en matsked eller liknande. Jag tar två stora klickar till varje våffla. Det blir två stora våfflor som mättar en väldigt hungrig person.

Servera med vispad grädde, sylt på bär och sötningsmedel och om vi lyxar; färska bär!
Höstkänslor, köttgryta och muurikka…


Tre ord som jag verkligen älskar! HÖST, GRYTOR & MUURIKKA! Nu börjar min säsong ta fart, nu mår jag som bäst, matlagningen får automatiskt en skjuts i rätt riktning, löven faller, vindarna blåser, hösten är här. Äntligen!

Ingen längtar nog så mycket efter höst, vinter, snö och gnistrande vita landskap som jag gör. Det är då jag mår som bäst. Det är då jag verkligen lever upp och brinner för det jag gör, och både hjärta och själ kan slappna av.

Jag är ingen sommarmänniska, ni som känner mig vet så väl, och som den norrlänning jag är tycker jag inte om den svärmande folkmassan, trängseln, köerna, allt folk i rörelse, huller om buller sommartid… Typiskt att bo på ett sånt turist-ö-land som Öland då! ;-) Men jag har inte valt det själv från början, det bara blev så…

Jag var inte så gammal när mamma, Jessica och jag flyttade ner hit till söder. Mamma och pappa skildes när jag var kanske 3-4år? Mamma träffade sen Jessicas pappa, jag blev storasyster när jag 6år. Vi flyttade från Boden när jag var 8år har jag för mig… Jag började 3:e klass i Köpingsvik här på Öland, innan dess bodde vid ett tag i både Göteborg och Karlskrona… När jag var 15år fick jag en lillasyster till; Sanna. 18år fick jag lillasyster My. Jo, nog blev jag storasyster för hela slanten allt och jag är nog en typisk sådan också. ;-)

Jag tänkte väl inte så mycket på det just då, vad jag skulle sakna från norr, och vad som skulle komma att fattas mig… Idag är det desto mer påtagligt, när man fått egna barn, man upplever och tänker i nya banor, eller samma fast ändå olika och självklart så jämför man med sin egen barndom…

Nu har jag bott här på Öland i 25år och vill heller inte härifrån. Man rotar sig med tiden… Jag saknar såklart mitt norrland och kommer alltid att göra, det är mycket som jag är inte ”färdig” med däruppe. :( Tyvärr… Det är minnen som trycker på när stressen kommer smygande, det är DÅ jag saknar mitt norrland… Stunder när det blir lite för mycket av allt och jag inte hänger med i svängarna mentalt… Då vill jag sitta där på en fjällklippa som en grön marsian och dingla med benen utför berget, blicka ut över mörka vatten med bara himlens stjärnor som kan leda mig framåt… En sån där illusion jag har när det blir ”för mycket” och jag bara vill fly bort… :-P

Framförallt så är det pappa Dennis jag saknar… Min lillasyster My, farmor Eva-Maj, faster Maritha, moster Sussi och alla kusiner, kusinbarn och syster-yster Jessica som nu bor i Norge osv osv… Sen saknar jag alla som lever i mitt minne men som ändå ”vandrat vidare”…

Det mesta jag vill tillbaka till tror jag är just minnen… Min farfar, hästarna och travet, stugan i fjällen, pappas båtutflykter, Gretas och mina stunder vid köksbordet med ”Finns i sjön”, Vittjärv och Kirvan & Diana (Vorsteh). Att sova över hos farmor med renbäddade ”bäck och bölja-lakan”… Jag saknar doften av norrländsk skog, blåbär och hjortron… Lavendel i doftpåsar från farfars mercedes, Storuman, Vassijaure, och pappas doftgran med äpple i den blå Amazonen… Det är så mycket jag vill tillbaka till men som jag vet inte finns längre… Jag får väl ha det kvar i minnet så länge jag kan antar jag, ganska logiskt egentligen men invecklat när jag tänker vidare… Jag tror att när minnen ”tillverkas” så måste dom ha samma innehåll som en bok… En början, ett innehåll och ett bra avslut… Det är det där sista som jag inte fått med mig från norrland…

En dag ska jag skriva det där sista kapitlet i boken, det vet jag… 
Här är min ”norrlands-låt”. Blunda och lyssna. Då förstår du mig bättre…  http://www.youtube.com/watch?v=0Wv3Ya9nskA

Till kvällens recept…

Inget nytt, inget storslaget mer än känslan av matlagning utomhus, muurikka och höstvindar, sen kan man svänga ihop den mest fantastiska köttgryta den ena efter den andra. Det här är inte bara ett recept utan en hel upplevelse av fantasi, ingredienser, intryck och känslor. Lagad mat utomhus är aldrig den andra middagen lik… En köttgryta på söndag är inte densamma som köttgrytan nästa söndag… Allt beror ”väder & vind”, glöm inte de… :-P

Piffa till, trolla fram nya ingredienser och smaka av, lägg till det ena och de andra och känn efter… Hur du än gör så blir det gott, jag lovar. Denna söndagens boeuf bourguignon såg ut såhär :

12 port 
Det här behöver du :
Kallpressad rapsolja + smör till stekning
ca 2 kilo grytbitar av nötkött (fransyska, högrev etc.)

Bryn grytbitarna på hög värme så de får fin färg. 

Tillsätt :
1 msk strösocker
1 dl tomatpuré
4 lagerblad
Kvistar av timjan och rosmarin
1,5 l kraftig köttbuljong (ca dubbel mängd buljong vid tillagning på muurikka)

Tillsätt socker, tomatpurén och lagerbladen, örtkvistarna och rör ur alla smaker ordentligt. Slå på lite av buljongen så det knappt täcker grytbitarna. 

Tillsätt :
0,5 liter rött vin
2 stora gula lök (grovt skuren)
1 röd lök (grovt skuren)
3 morötter (slantar)
1 röd paprika (grovt skuren)

Tillsätt vinet, lök, morötter och paprika. Låt grytan nu småkoka utan lock ca 2-3 timmar så köttet är riktigt mört och nästan faller sönder i trådar. Kolla grytan då och då ifall det behövs fyllas på mer vätska (buljong). 

Sista ner i grytan :
2 hg kantareller
Smaka av med salt och peppar
ev. redning för tjockare konsistens på såsen

Lägg ner kantarellerna precis före servering. Smaka av med salt, peppar. Red eventuellt av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Vill du ha mycket sås i grytan så tillsätt bara mer buljong/vin innan du reder av den. Plocka upp örtkvistar och lagerblad. 


P
ensla kantareller har man tid med under tiden köttgrytan puttrar på muurikkan.


D
often är helt oslagbar när vinden sätter in… Smaken av en sån här gryta utomhus på muurikkan bli mustig, ganska mörk och lite rökig. Supergod och perfekt höstmiddag ute på gården! ;-)

Gunnhildslåda
Källa: Krister Björklund
Portioner: 4

Ingredienser:
4 skivor skinksnittsel
1 pkt Bacon
3 dl grädde
2 dl vatten
3 msk ketchup/ tomatpure
Riven ost
Smör till stekning
Gör så här:
Salta och peppra snittseln.
Bryn snittseln i smör och lägg i botten på en ugnsfast form.
Stek baconen i samma panna och lägg dem uppepå snittseln när de är knapriga.
Slå i grädden, vattnet och ketschupen i stekflottet som är kvar i stekpannan och vispa runt.
Låt blandningen koka upp och slå den sedan över köttet.
Toppa anrättningen med ett lager god ost innan den gräddas i ugnen i 225*C tills osten fått en fin färg.
Serveras gärna tillsammans med tex stekt strimlad vitkål eller en grönsallad.
Min nyaste hjälpreda i köket en Wilfa mixer!

Är en Wilfa mixer från Whiteaway.se med en rejäl glasskål!
Är så trött på dessa plastskålar ;) dels går de sönder och dels tycker jag plasten fäller ur i maten och detta avskyr jag. Vill numera bara hålla mig så långt det går till glas och rostfritt.

I går när det var dags att tillverka Hallonmoussetårtan igen, då dottern Elisabeth fyller 21 idag! GRATTIS!
Så kom denna väl tillpass! Jösses vad den mixar snabbt, vilken kraft denna maskin har!
Givetvis mixar den allt möjligt, så som såser, krämer och smoothies, krossar is and you name it…

I med hallonen, sedan hälldes grädden i och den ljumma hallongelatinet och vips var moussen klar att hällas ovanpå mazarinbottnen. Ska tilläggas att det är tur att jag har bättre muskler i armarna då glasskål och mousse skulle lyftas. ;)

Nu är tårtan klar och har stelnat. Gästerna kommer i eftermiddag och alla har ju redan smakat tårtan förut, men denna har blivit en favorit hemma hos oss.

 

 

Bloggar etiketter: , ,