Ugnsbakad lax med post och mozzarella
Ugnsbakad lax med post och mozzarella
Källa: Ett underbart Liv
Portioner: 4

Ingredienser:
4 laxfiléer
2 paket mozzarella
1/2 burk pesto
Lite örtsalt
Gör så här:
Bred peston över laxfiléerna, skär mozzarellan i skivor och lägg över. Laga i ugn på 200 grader i 40 minuter.

Servera med sallad.
God bär-smothie
Källa: Olivia Niesel
Portioner: 2

Ingredienser:
2 dl mjölk
1/2 dl grädde+ till ganering
1 dl mild naturell yoghurt
1 1/2 dl frusna hallon
1 msk sötrix-flor och 1/2 krm stevia
1/2 tsk vaniljpulver

Gör så här:
1. Tina hallonen lite i mikron, så att de blir halvtinade.
2. Lägg hallonen i en mixer, och blanda i resten av ingredienserna.
3. Mixa allting, så att det inte finns några klumpar.
4. Häll upp i glas och hägg på lite vispad grädde. ( ev. ett halvtinat hallon.)
5. Stick ner ett sugrör. Drick och njut.
Jag har en egen BURGER KING hemma!


Det är inte alla som kan skryta med att ha en egen Burger king hemma va?! Men jag kan, för han e så förbaskat duktig på just hamburgare! Gubben min alltså!

En läsare på facebook igår trodde att kära maken skulle laga snabbmakaroner och mamma scans köttbullar! Ohh no! I det här huset finns varken snabbmakaroner eller mamma scan köttbullar att tillgå och vederbörande hade nog heller aldrig gett sig på den maträtten för det är bra mycket svårare att hålla koll på makaroner som kokar än att göra burgare! Han är alldeles särdeles duktig i köket som ni förstår, fast bara när han själv vill men då brukar de å andra sidan bli väldigt bra! ;-)

Igårkväll satte han huvet på spiken och slog till med de godaste burgarna jag ätit hittills! Oj, oj, oj säger jag bara! Va nu tacksam att han delar med sig av receptet för detta är sådär perfekt vrålgott som det aldrig kan bli nån annanstans!!!! :-P

4 stora burgare
King burgare :
700 gram blandfärs
½ dl vatten
knappt 1 msk Tony Chachere´s grillkrydda
½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 krm vitpeppar malen

Tillbehör : 
Surdegsbröd i tjocka skivor som rostas
Hamburgerdressing, se recept >>
Sallat
Cheddarost
Tomatskivor
Lökskivor
Inlagd saltgurka
Ketchup
Johnnys sötstark senap
Coleslaw på rödkål, se recept >> 

GÖR SÅHÄR :
Blanda ingredienserna till burgarna, det ÄR viktigt med just Tony´s krydda så har ni inte den så införskaffa omgående! Det är hans allt och får inte glömmas!! Inte ens på den godaste köttfärssåsen eller på den nykokta palten. Min man kan inte leva utan Tony´s! Så inga konstiga genvägar; köp hem Tony´s kryddan! Finns bland annat i de större matvarukedjorna eller att beställas hem från nätet. Info här >>

Grilla eller stek burgarna, antingen i stekpanna eller på muurikka, använd vid stekning rikligt med smör, inte olja! Grillar du hamburgarna på grillen så låt dom ligga en stund på folie på gallret tills de blivit mer hanterabara i konsistensen.

Montera ihop med en halv rostad skiva surdegsbröd. Bred på hamburgerdressing på brödet. lägg på salladsblad, burgaren med dubbla skivor cheddarost, ketchup, lök, tomat, saltgurka och så ytterliggare en halv skiva surdegbröd som du brer med Johnny´s sötstark senap! ÄT!!! :-P


Gör din egen hamburgerdressing med hemmagjord majonäs, kryddad och smaksatt med bostongurka, senap, tomatpuré mm! Blir vansinnigt gott och är busenkelt att göra och sååå mycket godare än köpedressing! Receptet hittar du här >>


Visst är han duktig min alldeles egen Burger king!!? ;-)

Äppelpaj med kesella
Den godaste äppelpajen (smulpaj) med smuldeg. Pajdegen har en inte riktigt pajaktig konsistens, men blir bra ändå. Ingredienser Pajsmulor: 4 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk bikarbonat 1½ dl socker 1 tsk vaniljsocker 125 g smält smör Pajdeg: 1 dl filmjölk 1 ägg Fyllning: 1 burk (250 g) kesella 1 dl socker 1 ägg [...]
Äppelpaj med kesella

Den godaste äppelpajen (smulpaj) med smuldeg. Pajdegen har en inte riktigt pajaktig konsistens, men blir bra ändå. Ingredienser Pajsmulor 4 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk bikarbonat 1½ dl socker 1 tsk vaniljsocker 125 g smält smör Pajdeg 1 dl filmjölk 1 ägg Pajfyllning 1 burk (250 g) Kesella 1 dl socker 1 ägg … Continue reading Äppelpaj med kesella

Inlägget Äppelpaj med kesella dök först upp på Äppelpaj.se.

Makrillswrap
Källa: Carola
Portioner: 1

Ingredienser:
3 ägg
ca ½ dl creme fraiche
1 msk kokosmjöl
1 msk fiberhusk
salt

Fyllning
1 burk makrill
några msk creme fraiche
ev sallad
Gör så här:
Vispa ägg creme fraiche, kokosmjöl, fiberhusk och salt.
Stek som pannkakor i kokosolja och smör.

Sen fyll med makrill, creme fraiche och ev sallad.

Bra till frukost eller som matsäck att ta med, vira in i folie och ät kall!
Pannacotta med mandelsmulor
Pannacotta med mandelsmulor
Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 4

Ingredienser:
Pannacotta, 4 st
3 dl grädde
2 gelatinblad
1 vaniljstång
1 msk sötrix flor

Mandelsmulor, cirkamått
1/2 dl mandelmjöl
1 tsk sötrix flor (el annan sötning)
1-2 tsk grädde

Gör så här:
Pannacotta
Lägg gelatinblad i kallt vatten c 5 min. Skrapa ur en vanliljstång och lägg i den och fröna i en kastrull. Häll på grädden och koka upp. Ställ åt sidan och rör i sötning. Krama ur gelatinbladen och torka ev på hushållspapper. Lägg i och rör tills de löst upp sig. Skölj formar med kallt vatten och häll i blandningen. Låt stelna 4 tim i kylen. Stjälp upp på tallrik eller ät ur formen

Mandelsmulor
Blanda mjöl och sötrix. Häll i lite grädde åt gången och rör ordentligt. Smeten skall bli ganska torr. Ställ i kylen en stund. Ta ut och smula och använd eller förvara i kylen om dom inte skall användas direkt
Kärleksmums/Kokosrutor
Kärleksmums/Kokosrutor
Källa: Ett Liv i Balans Ellinor
Portioner: 15 bitar

Ingredienser:
Chokladbotten
3 ägg
1 dl sukrin melis
0,5 krm stevia eller 1 tsk flytande hermasetas
1,5 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
4 msk kakao
1 dl grädde
75 g smält smör

Glasyr
100 g mörk choklad minst 70%
1 dl vispgrädde

Topping
1 dl Kokosflingor
Gör så här:
Sätt på ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en form på 20*30cm. Vispa ihop ägg och sötning. Lägg sedan i mandelmjöl, kokosmjöl, bakpulver, kakao, vanilj och rör om. Vispa sedan ner grädde och smält smör. Häll ner smeten i formen och grädda i 18 minuter. Under tiden kan du göra glasyren. Värm upp 1dl grädde i katrull och lägg i chokladen och låt smälta. När chokladen är helt smält så ställer du undan glasyren och väntar på kakan. När kakan är klar häller du över glasyren, strör över kokosflingorma och låt svalna.

Njut!!
Ikväll kör vi premiären!!


Ikväll kör vi premiären!! GRILLPREMIÄRER såklart! Även om vi är flitiga vintergrillare så är det kul att liksom göra en markering för den där allara första grillkvällen då kvällssolen skiner, man lagt lite extra energi på tillbehör och marinader och hela familjen bara går och längtar och att det dessutom är fredag!!! Tjoooo!!

Slut på innesittarkvällarna i soffan, nu ska vi ut till lägerelden, sprakande ved, frisk luft och lukten av tändvätska! Briketterna som sakta sotar sig glödande gråa och grillbädden är redo!! Mys-stämmning AB!! :-P

Barnen blev glada när dom kom från skolan idag och möttes av massa banan & citronmuffins och mjölk till mellanmål sen har vi varit nere på stan och rantat, helghandlat och sen fort, fort hem till lugntet i skogen! 

Lika euforisk blir jag inför den stundande våren och vi kan flytta ut i skogen till våra ekbänkar, som när snön kommer på vintern!! Sen när sommaren kommer då bara gnäller jag… Varmt, klibbigt, flugor, mygg… ;-) Men nu är det VÅR och vårkänslorna är på absolut toppnivå, nu ser jag fram emot en mysig kväll med mina hjärtan, väntar bara hem den stora också så är det FREDAG för hela slanten!!

Vad har ni för planer för kvällen, kanske perimär även hos?! 


Santa Maria skickade mig lite varuprover på marinader och glazer, även jag alltid föredrar att göra egen marinad så måste man ju prova! En nyhet för i år de smarta påsarna marinaden ligger som man direkt lägger ner köttet i och försluter. Mindre kladd och mer praktiskt är ju alltid ett plus när det ska grillas!  Mer om det senare…

Banan & citronmuffins i solskenet


Tänkte överraska barnen idag när dom kommer hem från skolan med nybakade muffins! Första skolveckan efter sportlovet avklarat och imorgon får dom (läs: jag) äntligen sovmorgon igen! ;-) Det är en alldeles fantastiskt fin fredag, solen skiner, lite kyliga vindar som biter i kinderna när man står ute i bara foppatofflor och T-shirt och fotar muffins, jojomen! Tur vi inte har några grannar som undrar vad jag pysslar med på morgonen med en skärbräda full med muffins och två glas mjölk men ingen annan i närheten!? Linda är visst sugen på muffins idag??! :-P

Detta recepet har jag modifierat från ett tidigare med äppelmuffins. Där ska vara 2 dl filmjölk eller yoghurt i smeten men det bytte jag ut mot 1 dl mjölk och tre mosade bananer istället. Smeten blev precis som jag ville ha den och muffinsarna höga och saftiga! Så detta kör vi på till alla fula bananer därute! Som vanligt gör jag smeten i _två_ skålar, en ”blöt” smet och en skål med ”torra” ingredienser som sedan bara slarvigt rörs ihop, inget vispande alls!

18 normalstora muffins
Det här behöver du :
”Blöt” smet :
3 fula mosade bananer
125 gram smält smör
Rivet skal från 1 citron
2 ägg
1 dl mjölk

”Torr” smet :
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR : 
Blanda de blöta ingredienserna i en skål och de torra i en annan. Rör snabbt ihop med sked. Inte vispa. Fördela smeten i muffinsformar, använd med fördel en muffinsplåt eller silikonplåt + pappersformar. Grädda i 175 grader ca 35-40 min.


Ha en underbar fredag allihopa!!!