Biff med lök och kokbokssignering

En rejäl köttbit

Då och då kommer suget efter en lättstekt biff med traditionella tillbehör.

Eftersom jag inte mår så bra av vanlig potatis så brukar jag använda sötpotatis istället när jag gör råstekt eller klyftpotatis, det fungerar mycket bättre för min mage.

Är du diabetiker, känslig för kolhydrater eller den söta smaken från sötpotatisen så kan du använda rättika eller majrova istället.

Biff med senapslök och råstekt sötpotatis 2 port

2 biffar à 200 g

1-2 skivade sötpotatisar

2-3 msk smör till stekning

Salt och peppar

Senapslök 2 port

2 medelstora lökar

50 + 50 g smör

1 msk osötad senap

1 tsk äppelcidervinäger

½ tsk Worchestershiresauce

Salt och peppar

Skär löken i tunna klyftor. Stek mjuk i hälften av smöret, krydda med salt och peppar.

Rör ner senap, vinäger och Worcester, låt puttra medan du steker köttet och sötpotatisen i varsin panna.

Bryn köttet väl på båda sidor, stek ca 1 minuter på var sida om du vill ha det lättstekt.

Ta från värmen och låt eftersteka en liten stund så värmen fördelas i hela köttbiten.

Lägg till ett par minuter om du vill ha köttet medium och ca 5 minuter om det ska vara välstekt.

Vänd det då ett par gånger under stekningen.

Sötpotatisskivorna steker du ett par minuter på var sida i brynt smör på hög värme, dra ner till låg och låt eftersteka en liten stund.

När kött och sötpotatis är klara tar du löken från värmen och rör ner resten av smöret i små klickar så det blir en simmig senapssås.

Jorun Olsson på Ås Trädgård

Boksignering

I morgon lördag 19 september är det äntligen dags för årets första kokbokssignering.

Mellan 13-15 finns jag på plats hos Jorun Olsson och hennes familj på underbara, ekologiska Ås Trädgård utanför Östersund.

Kom gärna och prata mat och hälsa och ta en närmare titt på mina böcker Gröna, sköna tillbehör och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Båda böckerna innehåller grönsaker och fotografier från Ås Trädgård, det har gjort dem både vackrare och godare.

I länkarna nedan kan du som bor i övriga landet läsa mer om mina kokböcker, köp gärna en eller ett par till dig själv eller som present 🙂

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör
Foto Jan Andersson, LT

Enkel kycklingbuljong med tomat och örter

Smakrik buljong

Jag får många frågor på Facebook om benbuljong, om det är svårt att tillaga och om dess effekter på hälsan.

Jag och Lennart har nu intagit buljong så gott som dagligen i 5 år, det har haft en stor inverkan på våra leder.

Jag har haft problem med höfterna och axlarna, Lennart har konstaterad artros i ryggslutet.

Men sen vi började med egenkokt buljong tillsatt i maten så har de här besvären försvunnit nästan helt.

Kollagenet i buljongen har också gjort att hår, hud och naglar är mycket starkare, vi blir sällan sjuka och magen mår gott.

En trevlig bieffekt är att jag inte har fått så många rynkor än, trots att jag snart fyller 59, bilden är från förra veckan.

Här på bloggen hittar du mängder av tips på mat där jag använder buljongen, skriv bara in benbuljong i sökrutan längst upp så kommer de fram.

Kycklingbuljong är också god att dricka varm, späd då med lite vatten, krydda med örtsalt eller gurkmejamix och blanda gärna ner en sked kokosolja.

Då får du en mycket näringsrik, värmande och mättande energidryck som ger energi och stärker immunförsvaret.

Kycklingfond

Kycklingbuljong med tomat och rosmarin

1 ekologisk kyckling

3 stora tomater

2 morötter

2 gula lökar

ev 1 dl torkad svamp

½ purjolök

1-2 tsk torkad rosmarin och/eller timjan

2 vitlöksklyftor

2 lagerblad

2 msk äppelcidervinäger

1 litet knippe persiljestjälkar

10 vitpepparkorn

ca 1½-2 msk salt

Stycka kycklingen i mindre bitar men låt brösten vara hela, skölj av och stoppa ner allt i en stor gryta.

Häll på vatten så det knappt täcker, koka upp och skumma.

Tillsätt övriga ingredienser, börja med den mindre mängden salt och smaka dig fram när buljongen kokat ihop.

Koka upp på nytt och låt sjuda under lock i en timme.

Ta upp skrovet och grönsakerna med en hålslev.

Låt kycklingen svalna lite och skär sen loss brösten som du kan skära upp i skivor och servera med en god sås.

Plocka av allt kött från benen och vingarna.

Grönsakerna och svampen kan du mixa och blanda med en burk kokosmjölk eller grädde och några deciliter av buljongen.

Koka en soppa av det tillsammans med grovhackad bladspenat, blanda mot slutet ner det kokta kycklingköttet.

Lägg tillbaka benen, skinnet och brosket i buljongen och koka i ca 5 timmar till på svag värme utan lock, späd med lite mer vatten då och då.

Sila av benen genom en nätsil, koka upp buljongen på nytt och låt den koka ihop tills hälften återstår så blir den riktigt koncentrerad.

Förvara kycklingbuljongen i en burk i kylen, den håller upp till en vecka och kan användas till såser, grytor och soppor.

Du kan också frysa in buljongen, ett enkelt sätt är att hälla upp den i en istärningslåda.

I min kokbok Gammaldags husmanskost hittar du fler lättlagade recept på buljonger.

Ingredienser till benbuljong på olika sätt

Sockerfria kokostoppar från bakboken Blomster & Bakverk

Den vackraste bakboken

Idag har jag den stora glädjen att få presentera ett recept från Annelie Anderssons nyutkomna bakbok Blomster & Bakverk och samtidigt göra lite reklam för boken.

Jag har följt Annelies Blomster & Bakverk på Instagram och bloggen med samma namn en längre tid och fascinerats av hennes fantastiska stilleben med både bakverk och mat kombinerat med vackra blommor, grönsaker, frukt och bär.

Det här är matfotokonst på hög nivå, jag har alltid tyckt om matstilleben från gamla målningar från 16-1700-talet och Annelies bilder är komponerade i liknande stil.

Vi är författare på samma förlag, Bladh by Bladh, så jag blev väldigt glad när jag fick veta att hennes härliga bilder och recept skulle komma i bokform.

Jag fick ett dedicerat exemplar häromveckan och idag delar Annelie med sig av ett recept som passar mina läsare då det är helt utan socker och gluten.

Boken inleds med några kapitel om Annelies livslånga kärlek till bakning och hur man lyckas med glutenfria bakverk.

Sen följer fyra kapitel med bakning för de olika årstiderna, alla recept har bilder med färgmatchande blomster och vacker hantverkskeramik.

Många av bokens recept är glutenfria eller bakade med ursprungliga sorters spannmål och örter som dinkel, havre, teff, durra och bovete.

Sockerhalten är även den på en lägre nivå än i de flesta bakböcker.

Annelie använder sig ofta av kokossocker, lönnsirap, honung och dadlar istället för det vita, raffinerade sockret, men här kan du ju själv avgöra om du hellre använder sötningsmedel.

Hon har precis som jag upptäckt att hon mår bättre utan gluten och vitt socker, men har hittat ett sätt att skapa bröd och kakor som ska passa alla som vill ha ett bättre alternativ till det som finns på butikshyllorna.

Här hittar du Blomster & Bakverk på Adlibris och här på Bokus, den finns också ute i den vanliga bokhandeln.

Kokostoppar helt utan socker från Blomster & Bakverk Foto Annelie Andersson

KOKOSTOPPAR helt utan socker 10 st

25 g smör, smält

70 g  (2 dl) kokosflingor

1 ägg

FÖRSLAG PÅ SMAKSÄTTNING

1 krm vaniljpulver

1 krm (ca en halv påse) saffran

Rivet skal från citron, lime eller apelsin

1 krm stött kardemumma

Värm ugnen till 175°. Smält smöret och blanda med kokosflingor, ägg och någon smaksättning.

Ta hjälp av en stor gaffel eller sked. Ta lite smet i handen och kläm till. Om den inte är formbar kan du ha i lite mer kokos.

Låt smeten stå och svälla en stund så att den sätter sig. Forma nu smeten.

Jag fyller ett matskedsmått med råge, klämmer sedan smeten mellan händerna till en boll och lägger på bakplåtspappersklädd plåt.

Först när alla är gjorda formar jag dem till små toppar.

Grädda mitt i ugnen i ca 10–15 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på plåten.

Extra gott blir det att doppa topparna i smält choklad av valfri sort.

Klicka på bilden så kommer du till Annelies Instagram

Här nedan ser du några exempel på kaffebröd och matbröd från boken, som ser väldigt lockande ut att baka nu när höstmörkret kommer krypande.

Det här är en av de absolut vackraste kokböcker jag sett och jag har sett rätt många genom åren.

Tack och lycka till med din bakbok, Annelie, hoppas den hittar hem till många bakglada runt landet ❤

Mjuk pepparkaka med lingon från Blomster & Bakverk
Foto Annelie Andersson

Kaffekavring på teff och bovete från Blomster & Bakverk Foto Annelie Andersson

Gratinerade svamphattar som tapas

Festliga svampar

Nu har jag delat svamprecept hela veckan, så du ska få lite inspiration till att ta tillvara på all den goda svamp som finns ute i skogarna.

Kombinera din skogspromenad med att plocka lite goda matsvampar för att förgylla höstens och vinterns måltider.

Men läs på ordentligt vilka som är goda matsvampar och vilka som inte lämpar sig i köket.

Fler tips på goda smårätter hittar du i kokboken Gröna, sköna tillbehör, som du kan köpa här på Adlibris och här på Bokus.

Har du köpt den redan på Bokus så blir jag väldigt glad om du vill skicka in en recension av boken där.

I min sjätte kokbok, som jag dessutom fotograferat själv, kan du läsa om hur mycket just skogspromenader betytt för min hälsa.

Förordet är skrivet av vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm.

Hon tar upp hur viktigt det är att vi börjar hitta tillbaka till våra rötter och tar hand om den mat vi har i vårt närområde.

Akademibokhandeln har också fått hem kokboken nu, bra för alla oss som vill stötta den lokala bokhandeln.

Svenska tapas

Gratinerade svamphattar 4 port

12-16 svamphattar, champinjon, kantarell, ostronskivling eller liknande

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

Lite salt

Fyllning

100 g rökt eller gravad

1 dl riven, lagrad ost

1 dl finhackad dill

½ dl majonnäs

Rensa och ta bort foten på svampen, skär den i små tärningar.

Bryn smör och vitlök skuren i fyra delar, stek svamphattarna lätt på båda sidor, salta försiktigt eftersom fyllningen också är salt.

Ta upp hattarna och bryn sen svamptärningarna.

Skär fisken i små tärningar, blanda väl med ost, majonnäs och dill, rör ner de avsvalnade svamptärningarna.

Lägg svamphattarna på ett ugnsfast fat och fördela fyllningen i dem, gratinera på 200º i ca 5 minuter.

Gratinerade skogschampinjoner från Gröna, sköna tillbehör

Gräddstuvad pytt med kantareller

Höstpytt

Har du en bit stek eller annan färdig köttbit, så testa att göra en gräddstuvad pytt.

Ett perfekt sätt att ta vara på rester, du kan variera pytten på många olika sätt, använd fantasin och de råvaror som finns hemma.

Här har jag gjort pytten på vilt och med extra god smak av kantareller och palsternacka istället för potatis.

Är du riktigt hungrig så lägg till ett stekt ägg eller två, de här inlagda rödbetorna smakar också gott till.

Gräddstuvad pytt i panna för 2

4 dl tärnat vilt eller nötkött

4 dl palsternacka i tärningar

2 dl grädde/kokosgrädde

2 dl grovhackade kantareller

1 dl finhackad lök

1 dl benbuljong

50 g smör/kokosolja

Salt och peppar

Bryn smöret och lägg i palsternackan, låt den fräsa en stund så den blir gyllenbrun.

Tillsätt lök och kantareller, stek med några minuter, rör då och då.

Lägg i köttet som också får brynas en liten stund, krydda med salt och peppar.

Häll över grädden och buljongen, låt koka upp och småputtra på svag värme tills den tjocknat.

Fler av mina recept på vår traditionella husmanskost utan gluten och med färre kolhydrater hittar du i kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Dillkött från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson…

Ostbröd till söndagsbrunchen

Frukostbröd på mitt sätt

Innan jag började mitt glutenfria liv var jag väldigt förtjust i nybakat bröd till frukosten på helgerna.

Jag har alltid tyckt om att baka och hitta på nya brödrecept, så när mjölet försvann ur mitt liv för 11 år sen så blev det till att lära mig att baka på ett annorlunda sätt.

Här är ett av de första bröd jag hittade på till bloggen, det är väldigt enkelt att göra så prova det till din söndagsbrunch.

Ostbröd ca 20 st små

2 dl riven halloumi

2 ägg

1 ½ dl crème fraiche/smetana

25 g smält smör

½ dl psylliumfrön

2 msk hela linfrön

2 msk sesamfrön

2 msk kokosflingor

1 tsk pofiber

½ krm salt

Rör ihop ägg, crème fraiche och smör i en bunke.

Blanda ner alla frön, kokos, pofiber, salt och riven ost, låt stå i kylen att svälla 1 timme.

Forma till matskedsstora bollar och lägg på bakplåtspapper, bred ut smeten till platta kakor.

Grädda i 200° i 15 minuter och låt svalna på galler.

Frys in och ta fram eftersom, fräscha då på dem i ugnen eller brödrosten så blir de som nybakta.

Fler glutenfria brödrecept hittar du i de här kokböckerna.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Olivbröd med rosmarin från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Glutenfria små blåbärspajer

Glutenfri blåbärspaj

Gott till fredagsmyset

Idag får du ett av mina allra äldsta glutenfria bakrecept som jag hittade på för 11 år sen, strax efter att jag startat bloggen.

Riktigt gott till kvällsmys, eftermiddagsfika eller till söndagsbrunchen.

Istället för bär så kan du använda tunna skivor av äpple, päron eller plommon, det blir också väldigt gott.

Jag använder honung i receptet, men du kan välja den sötning du föredrar.

Servera pajen direkt ur formen

Blåbärspaj med nötter ca 6 port

2 dl mixade nötter

½ dl sesamfrön

2 tsk flytande honung, lönnsirap eller annan sötning

50 g smör

2 äggulor

½ tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt

2 dl blåbär eller andra bär

Smält smöret i en stekpanna, rör ner de mixade nötterna.

Jag använde rostade hasselnötter men ta de du föredrar.

Rör ner sesamfrön och vald sötning, låt fräsa en stund.

Tillsätt lite havssalt och vanilj, det förhöjer smakerna.

Antingen gör du pajen i små formar som jag gjorde på bilderna eller ta en springform.

Flytta över hälften av nötröran i en bunke och låt svalna en stund, rör ner de två gulorna.

Fördela nöt/äggröran i botten på formarna. Ta en liten matsked i varje.

Fördela blåbären ovanpå och strössla den andra nötröran ovanpå, grädda i mitten av ugnen på 175° i ca 15 min.

Servera med vispad grädde eller kokosgrädde.

Längst ner ser du en av mina bilder från senaste kokboken Gröna, sköna tillbehör, en getmesemousse med blåbär.

Mitt fotograferande har gått framåt en del med åren, eller hur?

Getmesemousse med blåbär från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Ostomelett med spenat

Ostomelett

Snabblagad äggrätt

När jag har riktigt bråttom och inte känner för att stå vid spisen mer än några minuter blir det ofta en omelett, det är verkligen bra snabbmat.

Med extra smak och näring från en vällagrad ost så blir den både godare och nyttigare.

För att den ska mätta bättre så blandar jag ner pumpakärnor, melonkärnor eller lite hackade nötter.

Det ger så gott tuggmotstånd till den annars lite svampiga känslan det blir av en omelett.

Grönsaker av allehanda slag är gott att fräsa med en stund innan du häller i smeten, det ger extra smak, näring och struktur till rätten.

Ostomelett 1 port

2-3 ägg

2 msk vatten, grädde eller kokosmjölk

2 msk smör/kokosolja

2 dl strimlad spenat eller mangold

4-5 skivor lagrad ost

Salt och peppar

Vispa upp äggen med vätskan, salta och peppra.

Fräs det strimlade gröna en stund, krydda lätt.

Häll över omelettsmeten och rör med stekspaden med lite lyftande rörelser mot botten så den blir luftig, sänk värmen och låt omeletten sakta gräddas.

När den nästan stannat på ytan så lägger du på ostskivorna och låter dem smälta ner lite innan omeletten viks ihop och får glida ner på en tallrik.

Njut tillsammans med lite fräscha örter och grönsaker med olivolja och vinäger.

Fler lättlagade och njutbara vegetariska rätter hittar du i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Tacofisk med vitkålssallad

Lättfixad tisdagsfisk

I mina dagliga recept på lättlagad och god vardagsmat har turen kommit till en av mina egna favoriter bland fiskgratänger.

Variera med olika sorters fisk och strö gärna över räkor eller musslor om du har det hemma.

Fetaost blir också väldigt gott istället för gräddost, då passar oregano perfekt som smaksättning.

Tacofisk 1 port

150 g smörstekt fisk

1½ dl riven gräddost

2 msk tärnad paprika

1 cocktailtomat

1 tsk tacokrydda eller oregano

Salt och chiliflingor efter smak

Vitkålssallad

2 dl finstrimlad vitkål

10 mandlar

2 soltorkade tomater i olja

1 msk kallpressad olivolja

1 tsk äppelcidervinäger

Flingsalt och chiliflingor

Krama vitkålen mellan fingrarna en stund i en bunke, då blir den mjuk och drar åt sig dressingen bättre.

Blanda ner grovhackad mandel och finstrimlad tomat.

Häll över olja, vinäger och smaksätt med salt och chili.

Låt salladen dra en stund, medan du gör gratängen.

Gör gärna en större sats av salladen, den håller sig fräsch flera dagar i kylen.

Lägg den stekta fisken i en gratängform, krydda med tacokrydda och chili efter smak.

Skär tomaten i tunna klyftor och strö dem och paprikatärningarna över fisken, täck med riven ost.

Gratinera på 200° i 15 minuter, servera med vitkålssalladen.

Precis som med salladen så är ju även fiskgratängen väldigt lätt att göra i större format om ni är fler eller om du vill ha matlådor.

Fler tips på lättlagade rätter hittar du i mina kokböcker, klicka på länkarna så kan du läsa mer om dem och beställa om du vill stötta mitt dagliga receptskrivande.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Några av mina recept från Gröna, sköna tillbehör

Snabb äggröra med rökt korv och bönor

Snabb äggröra 1 port

2 ägg

2 champinjoner i bitar

2 msk tärnad paprika

2 msk strimlad purjo

2 msk tärnad rökt korv, jag hade Forbondekorv

2 msk bönsallad

1 msk pesto

1 msk smör till stekning

Salt och peppar

Att strö över:

25 g smulad fetaost

1 tsk oregano

Bryn smöret lätt och häll i det tärnade och strimlade.

Stek ett par minuter, krydda med lite salt och peppar.

Rör ner ägget, ta pannan från värmen och rör ner bönorna.

Strö över ost och oregano, låt äggröran stanna nån minut och låt glida över på en tallrik.

Vill du ha fler tips på lättlagade rätter med bönor i, då hittar du här nyutgåvan av Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Fetaostmuffins från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad