Benbuljongens dag och mina bästa buljongtips

Buljongdag

Den 18 november är sen några år Benbuljongens dag, ett mycket bra initiativ startat av Paleo-bloggarna Under vårt tak och Hälsa som livsstil.

Kan man ha särskilda dagar för kanelbullar, kladdkakor och allsköns annat, ja då passar det ju alldeles perfekt att ha en buljongdag i den kallaste och mörkaste av årstider.

Jag har i 2 år nu använt benbuljong så gott som dagligen, antingen som dryck eller som en ingrediens i soppor, grytor och såser.

Benbuljong, som innehåller kollagen, har kokats i alla tider, men den kunskapen har nästan fallit i glömska de senaste 30-40 åren, sen buljongtärningar, pulversoppor och fonder på flaska kom.

Effekten av benbuljongen lät inte vänta på sig, jag märkte tydlig skillnad redan efter någon vecka.

Både jag och Lennart har blivit mycket mjukare i kroppen och fått mindre värk i lederna, hud, hår och naglar har blivit ännu starkare, till och med sömnen och magen är mycket bättre nu.

Bindväven har mjuknat och blivit mer följsam. Det märks särskilt i ansiktet, rynkorna har faktiskt minskat på oss båda.

Lennart är snart 75 och jag 56, så det är förstås väldigt roligt att vi båda känner oss och till och med ser yngre ut än för några år sen.

Jag har under många år haft problem med värkande höfter och fingerleder, särskilt vid väderomslag.

Har tidigare trott att det haft med min fibromyalgi att göra och att jag skulle få leva med det.

Där har jag upplevt en stor förbättring, jag kan nu sova flera timmar i sträck även på sidan, något som tidigare var omöjligt.

Här kan du läsa mycket intressant information om det nyttiga kollagenet och gelatinet.

Jag har under de senaste åren varit med i en grupp på Facebook, Gelatin och möjligheter, grundad av kostrådgivaren Anna Hallén Buitenhuis.

Där har jag kommit i kontakt med väldigt många som upplevt liknande förbättringar i sin hälsa.

Att koka sin egen benbuljong har verkligen blivit en het trend, många caféer i USA och numer även i Sverige serverar buljong.

Bland andra PriMaten i Uppsala och In the Pink i Malmö kokar egen benbuljong till sina gäster.

Här nedan delar jag med mig av många av mina tips på hur du själv kokar buljong på olika sätt.

Fisk- kyckling och kalvfond från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Benbuljongtips och recept

Jag använder ben med leder från kalv, nöt, vilt och/eller kyckling.

Det brukar gå att få tag på sågade ben hos lokala slakterier eller i köttdisken.

Oxsvans är väldigt bra till buljongkok, den har ett mycket gott och näringsrikt kött, som blir väldigt mört när den får koka länge.

Lamm- och grisben kan ge en lite stark, ibland oangenäm smak till benbuljongen, men prova dig fram om du tycker om den.

Gammaldags gjutjärnsgryta från Norge
Foto Mikael Eriksson

Koka benbuljong på spisen: Koka upp benen med grönsaker och kryddning i en stor kastrull.

Benen från kalv/nöt/vilt bryner jag först i ugnen, se beskrivning i avsnittet om smaksättning nedan.

Skumma buljongen efter uppkoket och låt puttra på låg värme utan lock. Fyll på med vatten efterhand som det kokar bort.

Benbuljong av nöt/vilt kokar jag i ca 12 timmar, men den kan stå och sjuda i upp till 24-48 timmar, så kokade jag den i stora grytor när jag jobbade på restaurang.

Kycklingbuljong behöver bara 6-8 timmar för att släppa ifrån sig sitt kollagen.

I ugnen: Koka upp benen/kycklingen i en gjutjärnsgryta som har ett tättslutande lock.

Ställ in grytan på 80-100 gr, låt stå i 4-6 timmar för kyckling, 12 timmar för köttben.

Ta av köttet och grönsakerna, lägg tillbaka benen. Fyll på med vatten, koka upp och ställ in i ugnen i 12 timmar till.

Sila bort benen koka ihop till en mer koncentrerad buljong.

 

 

I Wonderbag: (Icke-elektrisk långkokningspåse) Koka upp buljongen på spisen under lock i 15-30 minuter, beroende på tjockleken på benen.

Dela kyckling i mindre delar vid alla leder först. Lägg ner ett underlägg i botten på bagen, för att skydda tyget.

Ställ ner grytan med locket på, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Efter 3-8 timmar tas kött och grönsaker upp, den kortare tiden för kyckling, längre för annat kött.

Plocka av köttet, lägg tillbaks ben, brosk, skinn i grytan. Koka upp på nytt i 15 minuter.

Ställ ner grytan igen, knyt till väl och låt stå 12 timmar.

Kycklingbuljongen är nu klar för att silas och kokas ihop.

Övriga ben kokar du upp igen och ställer ner i bagen i 12 timmar till.

Kålsoppa i Nordic Cooker

Foto Mikael Eriksson…

 

Nordic Cooker eller Crock Pot: (Elektrisk slowcooker) Koka först bujongen i 12 timmar på låg effekt för köttben, 8 timmar för kyckling.

Ta av kött och grönsaker. Lägg tillbaka benen i grytan, fyll på med vatten och koka 12 timmar igen på låg effekt.

Sila över buljongen till en vanlig kastrull och koka ihop på spisen.

Smaksättningar av benbuljong: ½ dl äppelcidervinäger eller citronsaft behövs i buljongkok, syran gör att gelatinämnena släpper lättare från benen och det ger även god smak.

I buljong på nöt/viltben använder jag tomatpuré som också ger syra och en mustigare smak.

De benen bryner jag först i ugnen på 225 gr i ca 20-30 minuter, tillsammans med grönsakerna och tomatpurén.

Den traditionella smaksättningen av benbuljong är morot, lök, lagerblad, persiljestjälkar, vitpeppar och kryddpeppar.

Jag tillsätter även salt när jag kokar buljongen, för att ge smak till köttet och grönsakerna

Jag brukar ta upp de kokta grönsakerna samtidigt med köttet och äta dem som tillbehör.

Pepparkornen, chiliflingor och torkade örter kan du lägga ner i en tekula, då blir det lättare att skumma av grumset som kommer från blodrester, som kan ge sämre smak och hållbarhet till buljongen.

Variera gärna kokningen med palsternacka, lite rotselleri, pumpa, kålrot, tomat, vitlök, purjolök, torkad svamp, rosmarin, libbsticka, timjan, oregano, nässlor eller dina favoritörter, färska eller torkade.

Gurkmeja, ingefära, chili eller nyponpulver ger också god smak och mer läkande effekt.

Förvaringstips: Koka ihop/reducera buljongen tills hälften återstår.

Dels blir den godare, den tar mindre plats i kyl och frys och blir dessutom hållbarare.

Reducerad benbuljong kallas fond och håller minst en vecka i kylen.

Har den av nån anledning stått längre så använd lukt- och smaksinnet för att känna om den fortfarande smakar bra.

Jag äter inte gärna fettet från benbuljongkoket då det kan smaka lite illa, dels av oxidering pga den långa koktiden, dels om djuret är gammalt så kan det vara en lite frän och härsken smak från fett och märg.

Kycklingfettet är bättre, det har inte kokat lika lång tid och är mildare i smaken. Jag brukar skumma av det och använda det till stekning.

Smaka dig fram, tycker du om fettet så spar det.

Jag brukar däremot låta fettlagret vara kvar som konservering, tar bort det från den burkar jag använder.

Förvara buljongen i plastburkar med lock eller glasburkar i kylen.

För enklast frysförvaring fördelas buljongen/fonden i istärningslådor/påsar.

Förvara dem sen i plastpåse/burk, ta fram tärningar och tina direkt i en mugg hett vatten eller i soppa/sås/gryta.

Här får du mitt enklaste recept på kycklingbuljong. Följ tipsen ovan om du lagar till den på annat sätt eller vill ha mer smaker.

 

Enkel kycklingbuljong

1 ekologisk kyckling ca 1,5 kg

2 stora morötter

2 gula lökar

1 knippe persiljestjälkar

1 pressad citron eller ½ dl äppelcidervinäger

2-3 msk salt

2 lagerblad

10 vitpepparkorn

 6 kryddpepparkorn

ca 1½ liter vatten

Skär kycklingen i mindre bitar, dela den i alla leder du kan.

Lägg i en gryta med grönsaker, kryddor, pressad citron eller vinäger.

Syran behövs för att kollagenet ska släppa från leder och brosk.

Jag föredrar pressad citron i min buljong, men det är ju en smaksak.

Fyll på med vatten så det täcker och koka upp.

Avlägsna det skum som samlats på ytan med en hålslev, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen.

Låt grytan puttra under lock i ca 6-8 timmar på svag värme.

Ta upp delarna med hålslev och ta av köttet efter ca 1-2 timmar.

Koka upp ben, brosk och skinn på nytt, fyll på med lite mer vatten om mycket kokat bort och låt puttra vidare.

Sila av benen, ge gärna brosk och skinn till nån hungrig hund eller katt istället för att slänga det.

Jag kokar ibland ihop buljongen så den blir mer koncentrerad, men den stelnar fint ändå när man styckar kycklingen i mindre bitar.

Känn efter om buljongen är tillräckligt salt, låt svalna och förvara i kyl eller istärningslåda i frysen.

Fler av mina buljongtips hittar du i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, där hittar du också många grytor och soppor där jag använder mig av hemkokt buljong.


Blueberry Bavarian Pie

 
 
Ingredients
CRUST

  • 4,8 dl mjöl
    1 tsk salt
    145 gr Crisco
    4 till 8 matskedar iskallt vatten
  • 1 tsk vanilj
  • 60 gr vit choklad
Blåbärsfyllning
  • 12 dl blåbär, uppdelade i 2 lika delar
  • 3 st Gelatinblad.
  • 3 dl socker
  • 0,6 dl Maizena
  • 2 tsp citronjuice
Bavarian lager
  • 2 st gelatinblad
  • 0,6 dl kallt vatten
  • 2,4 dl blåbär
  • 0,8 dl socker
  • 3,6 dl grädde
TOPPING
  •   Sötad vispad grädde
  •   Blåbär eller chokladspån
 
Förberedelser
Blanda
 mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt Crisco och vaniljsocker och kör ihop. tillsätt evt kallt vatten lite i taget tills det bildas en deg.

Forma degen till en platta och plasta in den i folie och kyl minst 30 minuter.Värm ugnen till 225°c. Kavla ut degplattan för att passa en form på ca 24 cm. Pressa ut den utan att sträcka på degen. Forma kanten. Pricka botten och kanterna noggrant för att förhindra krympning. Baka 18-20 minuter eller tills gyllenbrun. Låt svalna.
Smällt den vita chokladen och pensla insidan på pajformen.
Blåbärsfyllning
 
 Häll 6 dl blåbär i en kastrull. Krossa bären. Rör ner socker och maizena.. Låt koka på medium värme tills krämen tjocknat. Lägg 3 gelatinblad i kallt vatten i ca 10 minuter. Krama ur vattnet och lägg dom i blåbärskrämen. Låt svalna. 
Rör ner övriga blåbär och citronjuice, ställt kallt.
BAVARIAN LAGER
 
 Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Purea 2,4 dl blåbär. Hetta upp purén på medelvärme. Rör ner gelatinbladen och låt smälta. Rör ner sockret. Ta bort från värmen, låt kallna till det nästan stelnat.
 
 Vispa grädden medelhårt. Vänd ner blåbärspurén. Ställ i kyl.
 
 Fördela blåbärsfyllningen i pajskalet. Lägg på Bavarian Lager.Man kan också vänta tills blåbärsfyllningen stelnat lite.  Låt stå i kyl tills den stelnat, helst över natten. Garnera med vispad grädde och evt chokladspån.
 
 


 
 
 
 

Köttfärsbiffar, stekt lök, gräddsås och råstekt potatis

När far i huset får bestämma ser en söndagsmiddag till Fars Dag ut just såhär. 😉 Jag gjorde en rejäl laddning biffar och stekte dom i ugnen. Av 1 kilo färs blev det tolv stora biffar så det räcker även till en gäng matlådor och som pålägg. Ja, han älskar allt med färs som ni vet så jag var beredd på önskemålet. 😉 Råstekt mandelpotatis till och gräddsås som fått koka nästan en timme, den ska ni prova för den borde nästan ätas med sked!

 

Stort grattis till alla er pappor idag på Fars Dag!

 

12 stora biffar

Det här behöver du :

1 kg blandfärs

1,5 dl vatten

2 dl havregryn

1 msk potatismjöl

2 ägg

3 msk kalvfond

3 msk bostongurka

2 tsk grillkrydda

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR :

Blanda vatten med havregryn och övriga ingredienser till smeten. Rör ner färsen och låt stå i kylen ca 15 minuter. Forma till 12 runda biffar och lägg på smord ugnsplåt. Stek i ugnen ca 30 – 40 minuter i 200 grader. Ta ut en biff och kolla så att den är genomstekt, låt stå inne en stund till om det behövs.

 

Gräddsås :

2 msk smör

2 msk vetemjöl

2 dl vatten

3 dl grädde

spadet från 1 burk ärtor och morötter

2 msk grönsaksfond

1 msk kalvfond

1 köttbuljongtärning

1 msk vinbärsgelé

1 msk kinesisk soya

salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Smält smöret och vispa  er vetemjölet. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sänk värmen och sjud såsen ca 1 timme. Smaka av med salt och peppar.

 

Råstekt mandelpotatis, krispigt och gott tillbehör! Skär potatisen med skal i ca 0,5 cm tjocka skivor. Stek i lite olja på medelvärme ca 30 minuter. Vänd runt då och då och salta.

 

Servera med stekt lök, lingonsylt och gräddsås.

 

Smaklig måltid! 😉

 

Resetips till Kreta och fräsch bönsallad

Ännu en njutresa

Som du kanske läst härinne tidigare så arrangerar jag och min goda vän Therese Renåker resor till Makrigialos på Kreta.

Nu har vi precis släppt biljetterna till nästa års resor, som går av stapeln när höstmörkret börjar lägga sig över Sverige.

Den 4/10 och 11/10 2018 flyger vi till Kretas sydostligaste spets, där solen och värmen dröjer sig kvar mest hela vintern.

De två grupper som följde med nu i höst blev lika förtjusta i platsen, dess invånare, naturen och den goda maten som jag blivit under mina resor dit de senaste 5 åren.

Kanske det är dags för dig att komma iväg på en sån resa och njuta av harmoni, god mat och gott prat?

Makrigialos i kvällssol
Foto Therese Renåker

Vare sig du åker själv, med en vän, käresta, moster, farbror, kusin eller granne, så kommer jag och Therese att visa er det bästa av det vi funnit i den lilla fiskebyn.

Du kan läsa mer om vad vi erbjuder på Harmoniresors hemsida.

I de här länkarna finner du vårt Program, Pris och innehåll och här kommer du till Bokningssidan.

Under resorna nu i oktober hade jag lite lättare matlagning med deltagarna då vi tillsammans provade några nykomponerade rätter med grekiska smaker.

Den här bönsalladen blev så populär på hotell Villea Village så ägaren Vassilis kommer att ha den med på menyn till hotellets Barbeque-kvällar framöver.

Här hittar du en annan av de rätter vi lagade, en cashewnötröra med mjölksyrade rödbetor.

Bönsallad med apelsin och dill
Foto Therese Renåker

Black Eye-bönor Villea Village 8-10 port

6 dl kokta Black Eye-bönor (eller andra kokta bönor)

1 dl finhackad dill

1 dl olivolja

2 finrivna vitlöksklyftor

Finrivet skal och saft av 1 ekologisk apelsin, citron eller lime

1-2 tsk salt

Vänd ihop alla ingredienser i en bunke, smaka av så det blir lagom sälta.

Ställ kallt några timmar så bönorna drar åt sig smakerna.

Hackad dill till bönsalladen
Foto Therese Renåker

Barbeque på Villea Village
Foto Therese Renåker

Aspros Potamos-dalen sedd från Villea Village
Foto Therese Renåker

 


Snälla monsterkakor
Dottern behövde kakor till skoldiscot så jag gjorde några snälla monsterkakor till dom.
 
 
Vaniljkakor
 
Ingredienser:
7 dl mjöl
 1,5 tsk bakpulver
225 gr rumstempererat smör
2,4 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljessence
 
Vispa smör och socker vitt och fluffigt.
Tillsätt ägg och vanilj.
Blanda de ihop bakpulvret och mjölet.
Blanda ner mjöl/bakpulver lite i taget så att det blir en deg.
Du kanske behöver ta hjälp av händerna. Plasta in och låt ligga i kylen ca 30 minuter.
kavla ut ca 0,5 cm och tryck ut de figurer du vill ha.
Baka i 175º i ca 12-16 minuter.
Låt svalna på plåten.
Dekorera.
Väldigt bra deg som håller formen.


Mörka chokladkakor 
Ingredienser:
6 dl mjöl
1.2 dl kakao
1 tsk snabbkaffe pulver ( kan uteslutas)
225 g rumstempererat smör
2,3 dl socker
1 stort ägg
1 tsk vaniljextrakt
Blanda kakao och mjöl i en skål.
Vispa socker och smör tills ljust och fluffigt.
Blanda ner ägg,vaniljextrakt och evt kaffepulvret.
Blanda ihop ordentligt.
Blanda ner mjöl/kakaoblandningen lite i taget.
Har du bara en handvisp måste du ta hjälp med händerna för att få ihop en deg.
Plasta in och lägg i kylen ca 30 minuter.
Kavla ut ca 0,5 cm och tryck ut de figurer du valt.
Baka i 175º i ca 12-16 minuter beroende på storlek.
Låt svalna på plåten.
Tänk på att ha ungefär lika stora kakor på plåten då de färdiga olika snabbt om du har väldigt varierande storlekar.
Kycklingsallad med kryddiga makaroner

Vill ni ha ett supergott tips på vad ni kan hitta på med en grillad kyckling? Antingen du köper en färdig eller helsteker/grillar i ugn hemma. Smaken på hel kyckling tycker jag passar bäst till just sallad då det blir saftigt och köttet riktigt mört och gott. Förutom kycklingen så ha jag en gyllene regel när jag gör pastasallader. Jag blandar alltid pastan med dressing direkt när den är avhälld från kokvattnet. Alla smaker lyfts fram och man slipper kall, tråkig pasta som inte smakar nånting. Många föredrar en kall dressing vid sidan om men det behövs absolut inte här, jag lovar. Prova detta och använd de kryddor ni gillar bäst, liksom hettan av chilisåsen efter tycke och smak. Glöm bara inte att blanda ihop allt när pastan är varm. PUSS på er!

 

Det här behöver du :

1 grillad eller helstekt, urbenad kyckling Recept HÄR

3 port kokt pasta

3 msk olivolja

2 tsk D’Elidas chilisås

1 msk tomatpuré

1 msk paprikapulver (ungersk, mild)

1 tsk lökpulver

1 tsk ört/salladskrydda

Nymalen tellicherry svartpeppar

Salt

1 burk majskorn

3 plommontomater

 

GÖR SÅHÄR :

Bena ur köttet från en grillad eller helstekt kyckling. Lägg köttet åt sidan så länge. Koka pasta, här valde jag vanliga idealmakaroner som blir himla gott med kryddorna jag använder till. Slå av vattnet, och medan pasta är varm tillsätter du olivolja, chilisås, kryddor, grönsaker och vänder runt. Blanda i kycklingen och servera.

 

Bon apetit! 😉

 

Italian Pear Almond Cake
 
Italian Pear Almond Cake
 
 
Ingredienser

125 g osaltat smör, rumstemperatur
125 g vitt socker
2 stora ägg
50 g mjöl
100 g mandelmjöl
1/2 tsk bakpulver
3 små / medium mogna päron, skalade, kärnas och halveras
50 g flakad / skivad mandel (1,7 oz.)
Florsocker, för garnering
 
Jag gjorde receptet 1,5 gång till en 24 cm form.
 
Instruktioner
1.Förvärm ugnen till 190° c.
2 Smörj en form ca 24 cm.

3.Förbered päronen , genom att skala, kärna ur och skär i hälften. Lägg undan.
4. I en stor skål med en elektrisk mixer vispa smör och socker tills det är blekt och fluffigt.
5.Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ihop väl efter varje. Använd en spatel, vänd ner mjölet, malda mandlar och bakpulver. Sked smeten i den beredda ormen och använd en palettkniv för att jämnt ut blandningen.
(Smeten är tjock.)
6.Stick ner päronhalvorna över kakans topp och baka i föruppvärmd 190 ° ugn i 25 minuter. Avlägsna kakan från ugnen och strö över de flagade / skivade mandlarna över toppen. Ställ in i ugnen i ytterligare 8-10 minuter.
Kakan är klar när en sticka i mitten av kakan kommer ut ren.
7.Låt kakan svalna i formen, 
pudra med florsocker innan servering.

8.Valfritt Mascarpone, Marsala och Orange Cream: Vispa skalet av 1 apelsin och 2 msk. av nypressad apelsinjuice i en skål. Tillsätt 2 matskedar söt Marsala och 100 g mascarpone-ost. Tillsätt florsocker efter smak.

Småkakor
London Fog Shortbread
 
 
225 gr smör eller margarin
1,6 dl florsocker
4,2 dl mjöl
1 tsk vanilj
(1 st vaniljstång, urskrapad) Jag uteslöt denna.
3 st tepåsar Earl Grey
 
Vispa ihop smöret och sockret med en elektrisk mixer. Lägg till vanilj, vaniljstång och te. Tillsätt mjölet och blanda tills degen kommer ihop. Rulla degen till en rulle och plasta i plastfolie och kyl i minst 30 minuter. Förvärm ugnen till 175°c.  Nu kan du skära skivor av rullen eller så kan du kavla ut degen och sticka ut valfria former. Placera på fodrade bakplåtar. Kyl kakorna i minst 20 minuter. innan du bakar. Baka kakorna i ca 12 minuter. eller tills kanterna bara är knappt bruna. Låt svalna.

Dessa kakor fryser väl i en lufttät behållare.


Kolakakor med kaffesmak
 
100 g smör
0,75 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 msk sirap (ljus el mörk, spelar ingen roll)
1 msk stark espresso + 1 rågad tsk Nescafé
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 150-175 grader. Blanda espresson med det frystorkade kaffet så det löser upp sig. Mixa smör, socker, vanilj, sirap och kaffe tills det är slätt. Tillsätt mjöl blandat med bakpulver och arbeta till en deg.  Rulla ut till två längder på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck till längderna lite lätt. Grädda 7-10 minuter, tills de fått lite färg. Skär i snittar och njut!
 
Receptet kommer från:

 
 
 
 

Tårta med päron och mandelmassa-mousse
 

Ingredienser & Gör så här

 
Browniebotten
  • 100 gr mörk choklad
  • 100 gr smör
  • 2 st ägg
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 st dubbeldajm krossad

Gör så här

  1. Browniebotten
     Värm ugnen till 200 grader. Smält choklad och smör.
     Vispa ägg med socker och vaniljsocker i en annan bunke. Rör ihop bakpulver och vetemjöl. Vänd ner chokladblandningen  och den krossade dajmen.
    Häll i en formen med löstagbar kant (som du lagt smörgåspapper som du smort och bröat, men bara i botten )( detta kan uteslutas men tårtan blir väldigt svår att flytta på om du hoppar över det)
    Baka  i ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna.
 
Päronmoussen kan man göra själv, finns bra recept på näten men jag använder moussepulver från butiken:
 
Mandelmassa-moussen har jag också använt moussepulver men denna gång neutralt:
 
 
Mandelmassa-mousse
 
100 gr Neutralt moussepulver
1 dl vatten
5 dl grädde, vispad
100 gr riven mandelmassa
mandelessence
 
Blanda vatten och moussepulver, vänd ner vispad grädde, vänd sedan ner riven mandelmassa och önskad mängd mandelessence.
 
Jag försökte göra tårtan tvåfärgad men använde för lite grön färg i päronmoussen så det syns dåligt.
 
När mousserna stelnat skar jag upp en stor burk med konserverade päron och la i ett snyggt mönster.
 
Sen gjorde jag pärongelé på päronsaft och gelatinblad.
 
3 dl blandad Päronsaft
3 st gelatinblad
 
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter.
Värm upp saften (det behöver inte vara jättevarmt, bara så att gelatinbladen smälter) Lägg i gelatinbladen och låt dom smälta.
Låt svalna och häll gelén över päronen.
Väldigt viktigt att man nu har en form, plast eller papper som håller tätt, annars rinner gelén av innan det hunnit stelna.
Dekorera sedan efter behag.
 
 
 
 
 

Tårtor 2017
Det har varit lite tyst här ett tag, alltid lättare att lägga upp på Instagram och Facebook.
 
Här är tårtor jag gjort där jag använt mousser från butiken:
 
Tårtan består av köpta marängbottnar, rabarbermousse med jordgubbsbitar, kolasås, grädde och jordgubbar.


Tårtan består av browniebotten, chokladmousse, skogsbärsmousse och blandade bär, lite florsocker.

Den här tårtan minns jag inte riktigt vad jag hade i men förmodligen sockerkaksbotten, jordgubbsmousse, marsipankant, grädde, chokladganache och sockerdekorationer.

Tårtan består av browniebotten, chokladmousse, vit chokladmousse, pate decorkant, vit vhoklad ganache, lite candy button dekorationer.

The Walking Dead:
 
Sockerkaksbotten, jordgubbssylt, glasskräm, grädde och sockerplatta med motiv.